ΑΡΙΣΤΟΝ

Ζαχαροπλαστεία & Φούρνοι

  Βουλής 10, Παλιά Βουλή [Χάρτης]
  210 3227626

Ώρες λειτουργίας:


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ζαχαροπλαστεία & Φούρνοι - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Μάρ
10
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Ο παρόν ιστότοπος θέλοντας και μη αναλαμβάνει την ευθύνη καταγραφής της ιστορίας του φαγητού σε αυτή την πόλη. Ο ιστότοπος είναι το μέσον και εμείς οι καταγραφείς. Έχοντας και μια συμπάθεια παραπάνω στο φαγητό δρόμου ένιωσα την ευθύνη να με βαραίνει και οφείλω να μιλήσω για Το Τυροπιτάδικο της πόλης τούτης. Το "Άριστον" του Λομποτέση. Είναι ακριβώς απέναντι από το Jokers, δίπλα από την Παλιά Βουλή.

Υπάρχει εκεί περισσότερα χρόνια απ' ότι πχ τα Γιάννενα στην Ελλάδα (απελευθερώθηκαν το 1913). Για 110 χρόνια ακριβώς. Ο φούρνος όπου ψήνονται κάθε μέρα οι τυρόπιτες μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε καύσιμο και είναι ο μοναδικός εν λειτουργία του είδους του στην Ευρώπη, αν δεν απατώμαι λειτουργεί ο ίδιος από το 1950. Έχει μέσα αλάβαστρο και βοηθάει στο να κάνει κρούστα (δηλ. κρατς) η τυρόπιτα. Η κουρού του (σ. σ. τούρκικα για το στεγνή, δηλ. χωρίς λάδι) είναι με φρέσκια ζύμη (καθόλου αυτονόητο), κατσικίσιο τυρί και ανθότυρο.

Η κουρού του θεωρείται ο γκουρού του είδους. Οι υπόλοιπες πίτες απλά δεν παίζονται: με κολοκύθι και μελιτζάνα, με κοτόπουλο και μπέικον, με μανιτάρια κτλ. Για την ποιότητα ό, τι και να πω υποβαθμίζει αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα. Η εξυπηρέτηση κρατάει ένα παλαιϊκό προφίλ. Από αλλού παίρνεις την (τυρό)πιτα σου και πας και πληρώνεις στο ταμείο. Σε αυτό μοιάζει με το τυράδικο του Ζαφόλια.

Δεν πρέπει να πω πολλά από σεβασμό. Είναι ένα μουσείο της ιστορίας της γεύσης στην Αθήνα. Ίσως δεν του πρέπει το τίτλος μουσείο διότι παράγει γεύση σήμερα. Η ποιότητα και η γεύση είναι αντίστοιχη της ιστορίας του καθώς δεν επαναπαύθηκε όπως άλλα ιστορικά μαγαζιά του χώρου της εστίασης στις δάφνες του. Πόσες ελληνικές -εν λειτουργία- επιχειρήσεις 110 ετών γνωρίζετε; Κάτι πρέπει να κάνει καλά. Και μόνο για λόγους στήριξης του τίμιου και του σωστού νομίζω ότι πρέπει να τσιμπήσετε μια-δυο πιτούλες από το Άριστον του Λομποτέση. Με κέρματα θα πληρώσετε εξάλλου.

ΥΓ Ας βοηθήσουμε όλοι να ζωντανέψει ξανά το κέντρο της Αθήνας διότι πραγματικά αξίζει.

ΥΓ2 Είναι λίγο cheesy αλλά πάει με τις τυρόπιτες: το μυστικό συστατικό για τα πιο νόστιμα φαγητά είναι η αγάπη. Κι ο Λομποτέσης έχει.