Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

10 medium

17 Σεπ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Βρεθήκαμε στο Σαρδελάκι ένα βράδυ Τρίτης τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Από εκείνα τα ζεστά βράδια που κάθε χρόνο μας υπενθυμίζουν ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις διακοπές του Αυγούστου. Με κύριο κριτήριο, λοιπόν, την ομολογουμένως όμορφη τοποθεσία, επιλέξαμε 4 άτομα το συγκεκριμένο ψαρομεζεδοπωλείο για χαλαρή έξοδο μετά φαγητού.

Τηλεφώνησα για κράτηση το απόγευμα και με ενημέρωσαν ότι δεν κάνουν κρατήσεις. Αλλά ότι η μέρα είναι χαλαρή και δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Πράγματι φτάσαμε κατά τις 9 και βρήκαμε τραπέζι, όχι στην πρώτη σειρά- θέα θάλασσα, αλλά στη δεύτερη, που και από εκεί η θέα είναι καταπληκτική. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Σαρδελάκι της Γλυφάδας μεταφέρθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια στην προνομιακή τοποθεσία απέναντι από την Λίμνη Βουλιαγμένης, ακριβώς λίγο πριν τον Λάμπρο. Παλιότερα λειτουργούσε εκεί ένα bar restaurant, που είχα επισκεφθεί για φαγητό και μου είχε αφήσει χλιαρές εντυπώσεις. Το Σαρδελάκι, εκμεταλλευόμενο και την ώθηση που είχε από την παρουσία του στη Γλυφάδα, είναι πάντα ένα δυνατό σημείο μεζεδοψαροφαγίας για τα ΝΠ, απόδειξη ότι ακόμα και Τρίτη βράδυ ήταν σχεδόν γεμάτο.

Ως στιλ διατηρεί το ίδιο που το καθιέρωσε στη Γλυφάδα (δίσκος με μεζεδάκια, φρέσκα μικρά ψαράκια, ποικιλία μεζέδων, μικρές γκουρμεδιές), με την τεράστια διαφορά ότι οι τιμές δεν θυμίζουν πια προσιτή ψαροφαγία, αλλά έχουν εκτοξευτεί.

Στην αρχή ήρθε εμφιαλωμένο νερό και πανεράκι με λίγες φετούλες ψωμί. Από τον δίσκο επιλέξαμε ένα σκουμπρί καπνιστό και φάβα. Αμφότερα ικανοποιητικά.

Από τον κατάλογο που χωρίζεται σε σαλάτες, τηγάνι, κάρβουνα και κάποιες μερίδες (ριζότο, ταλιατέλες με γαρίδες κ. α) επιλέξαμε τα εξής:

- μια χωριάτικη σαλάτα. Φρέσκα τα λαχανικά. Αλλά αυτό που με παραξένεψε, ότι η φέτα ήταν σχεδόν θριμματισμένη από πάνω, ως ντάκος. Υπολογίζαμε να την βάλουμε στην άκρη, καθώς ένα άτομο της παρέας δεν πολυτρώει φέτα, αλλά αυτό, όπως καταλαβαίνετε, κατέστη αδύνατο.

Τα συνηθισμένα:

- Καλαμαράκια τηγανιτά (θραψαλάκια, μας είπε ο υπεύθυνος παραγγελίας). Μάλλον από την κατάψυξη.
- Χταπόδι στα κάρβουνα (ένα πλοκάμι τεμαχισμένο). Έχω πει την άποψή μου όταν βλέπω τεμαχισμένο χταπόδι, το κοιτώ με δυσπιστία, γιατί κι αυτό σε κατάψυξη με παραπέμπει. Το συγκεκριμένο πάντως ήταν εύγευστο.
- Μύδια αχνιστά: τα γνωστά. Όχι πολύ μεγάλα, πάντως νόστιμα, μαζί με το ζουμάκι τους.

Τα πιο ιδιαίτερα:

- Ταλιάτα τόνου με λαχανικά σχάρας. Προτείνεται ως κυρίως πιάτο. Εμείς το πήραμε στη μέση. Φιλέτο τόνου ελαφρά περασμένο από σχάρα (ζητήσαμε rare), κομμένο σε φετούλες, ως κρέας, μας άρεσε πάρα πολύ και προτείνεται!

- Γαύρος τηγανιτός. Ήταν φρεσκότατος, ανοιγμένος σε φιλετάκια και λίγο περασμένος από τηγάνι, τραγανός και ζουμερός ταυτόχρονα, μας άρεσε πολύ. Και το λέω εγώ, που δεν αγαπώ τον γαύρο ούτε τα τηγανιτά.

- Σαρδέλες παντρεμένες. Ανοιγμένα φιλετάκια σαρδέλας, καπνισμένα και νόστιμα, με ένα μυρωδάτο μείγμα λαχανικών (μαϊντανό, αν δεν απατώμαι). Δεν έφαγα πολλές γιατί είχα σκάσει.

Στο τέλος ζητήσαμε και μας έφεραν γενναία πιατέλα με φρούτα, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι.

Στο σύνολο το γεύμα μας ικανοποίησε. Φύγαμε πολύ χορτασμένοι και, μάλιστα, ό, τι περίσεψε από ψαράκια, τα πήραμε πακέτο σπίτι.

'Ολα τα πιάτα ήρθαν σε καλούς χρόνους. Δεν υπήρχαν κενά στην εξυπηρέτηση, απλά η γνωστή φασαρία σε τέτοια μέρη, για να σε δει ο σερβιτόρος και να έρθει να πάρει παραγγελία, για εκείνο το νερό που ζητάς μισή ώρα κτλ κτλ. Πάντως έχει αρκετούς σεβιτόρους που τρέχουν πάνω- κάτω.

Μαζί με μισό λίτρο λευκό κρασί και δύο μπύρες ντραφτ μεγάλες, πληρώσαμε λίγο πάνω από 90 ευρώ, δλδ 25 περίπου το άτομο. Δεν είδα ακριβώς την απόδειξη και δεν θυμάμαι ακριβώς τις τιμές, αλλά ενδεικτικά θυμάμαι από τον κατάλογο ότι σχεδόν κανένα πιάτο απ' όσα πήραμε δεν κάνει κάτω από 10 ευρώ (τα θραψαλάκια και το χταπόδι στα 12, η ταλιάτα τόνου 18... ). Με αυτές τις τιμές λοιπόν, το ξανασκέφτεσαι να κάνεις στέκι το Σαρδελάκι της Βουλιαγμένης, την στιγμή που αντίστοιχο φαγητό βρίσκεις και σε άλλες ψαροταβέρνες.

Αν βέβαια βρεθείτε στην περιοχή και θέλετε να το δοκιμάσετε, έστω και για ενα ουζάκι, είναι μία καλή πρόταση φαγητού, σε υπέροχη τοποθεσία, αλλά με τσιμπημένες τιμές.
Έχω μάλιστα την εντύπωση ότι λειτουργεί και τα μεσημέρια.

Καλό φθινόπωρο σε όλους και καλή γευστική σεζόν να έχουμε!

2 medium

14 Μαι 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Μετά το πρώτο μας μπάνιο φέτος στη Βουλιαγμένη, με το νερό ακόμα αρκετά κρύο, πήγαμε 2 άτομα, νωρίς το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, για να τσιμπήσουμε κάτι, στο σχετικά καινούργιο ΣΑΡΔΕΛΑΚΙ της Βουλιαγμένης, που βρίσκεται απέναντι από τη Λίμνη της. Ήμασταν θετικά επηρεασμένοι από την εισηγητική κριτική του αγαπητού πάντα χρήστη fratello, καθώς κι από τις άλλες κριτικές στο σάιτ μας. Ξέροντας ότι γίνεται χαμός και ότι δεν κάνουν κρατήσεις, αλλά περιμένεις στο μπαρ, αποφασίσαμε να πάμε στις 12 το μεσημέρι για να αποφύγουμε τις αναμονές και την εξυπηρέτηση που καθυστερεί όταν υπάρχει συνωστισμός. Με το ΣΑΡΔΕΛΑΚΙ λοιπόν επανέρχομαι φέτος στο ask4food!!

Το μαγαζί που λειτουργεί καθημερινά, σερβίροντας καφέδες και χυμούς από τις 9 το πρωί, έχει έτοιμη κουζίνα από τις 12 το μεσημέρι που πήγαμε, ενώ το βράδυ παραμένει ανοιχτό τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα.

Θαυμάσαμε τη μοναδική θέα του Σαρωνικού, λόγω και του επικλινούς εδάφους, είχαμε ωραίο μπροστινό τραπέζι (συνολικά χωράνε τουλάχιστον 200 άτομα! ), και χωρίς να επηρεαστούμε ιδιαίτερα από τα ορεκτικά του παλιομοδίτικου δίσκου τους, τσεκάραμε γρήγορα τις τιμές και τους μεζέδες του καταλόγου, παραγγέλνοντας τελικά τα εξής πιάτα.

-Σαρδέλες βέβαια, με σος ντομάτας. Εκλεκτές, Όνομα και πράγμα που λένε...
-Καλαμαράκια τηγανιτά. Νόστιμα και χωρίς λαδίλα.
-Μύδια αχνιστά, χορταστικά και ωραία.
-Βλήτα φρέσκα.
-Δύο μερίδες καυτές τηγανιτές πατάτες.

Με το εμφιαλωμένο νερό και δύο παγωμένες μπύρες, ο λογαριασμός (κανονικότατη απόδειξη) ήτανε 58 €, δηλαδή χωρίς τα ποτά, μας ήρθε περίπου 25 € το κεφάλι, ποσό όχι ιδιαίτερα τσιμπημένο, λόγω της περιοχής, της θέσης και της εκπληκτικής θέας. Στον ΛΑΜΠΡΟ δίπλα θα χαλάγαμε τα διπλά, με κάποιο ψαράκι, πράγμα που οι τωρινές συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν...

Μας κεράσανε σφηνάκια σορμπέ, που τα θεωρήσαμε καλή χειρονομία!

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, αρκεί να προσέξετε τι ώρα θα πάτε!!

13 Απρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Σαρδελάκι με θέα όνομα και πράγμα στην κυριολεξία καθώς η θέα στη θάλασσα είναι υπέροχη και οι σαρδέλες που δοκίμασα από τις καλύτερες που έχω φάει ποτέ.
Μπαίνοντας και βγαίνοντας από το μαγαζί το πρώτο πράγμα που σου δημιουργεί άσχημη εντύπωση είναι η μυρωδιά της ψαρίλας φθηνού καπηλειού ακριβώς στην είσοδο γιατί μετά εξαφανίζεται.
Λεπτομέρεια που χρήζει άμεσης επίλυσης καθώς κατά τα άλλα το εσωτερικό του εστιατορίου είναι άνετο καλόγουστο και καθαρό.

Καθημερινή Μεγάλη Δευτέρα με λίγο κόσμο με το που κάθεσαι μετά από λίγο έρχεται το εμφιαλωμένο νερό και ο δίσκος με τα μεζεδάκια, ταραμοσαλάτα, τσίρος, γαύρος μαρινάτος, τυροκαυτερή και άλλα μικρά πιατάκια χωρίς κάτι το ιδιαίτερο απλά συμπαθητικά συνοδευτικά για το πρώτο τσιπουράκι.

Κυρίως πιάτα οι προαναφερθείσες σαρδέλες ξεκοκαλισμένες και διπλωμένες, που αναρωτιέσαι πως δραπέτευσε το κόκαλο, πάνω από μια εξαιρετική σάλτσα ντομάτας πραγματικό ποίημα, από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει ποτέ με οποιοδήποτε τρόπο μαγειρέματος.

Καλαμάρι φρέσκο τηγανιτό άρωμα και γεύση, χωρίς την αίσθηση της τηγανίλας.
Γαρίδες σαγανάκι πολύ καλές και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και εξαιρετικές αν τις έβρισκες μέσα καθότι απίστευτα μικρές.

Μύδια αχνιστά τίποτα το ιδιαίτερο και πατάτες τηγανιτές χειροποίητες και νόστιμες.
Στα καύσιμα τώρα το άσπρο χύμα κρασί είναι δυσφήμηση για το μαγαζί.
Δεν ξέρω αν ήταν ο συγκεκριμένος ασκός αλλά πιστεύω ότι αυτό το πράγμα δεν υπήρξε ποτέ κρασί οπότε συνεχίσαμε με τσίπουρο εμφιαλωμένο και μπύρα.

Με τέσσερα αρχικά πιατάκια τέσσερα κυρίως, δύο μερίδες πατάτες, όλα σημειωτέον σε πολύ χορταστικές ποσότητες, με μία μπύρα ένα 200άρι τσίπουρο και ένα αναψυκτικό εκατό ευρώ ήτοι 20 ευρώ το άτομο επί πέντε.
Τιμή ικανοποιητική θα έλεγα για την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού εξαιρουμένων των λίγων ενστάσεων και βέβαια για την υπέροχη θέα.

Το σέρβις πολύ καλό αλλά με λίγο κόσμο, στο τέλος μας κέρασαν σορμπέ λεμόνι σε σφηνάκι.
Εννοείται οτι θα ξαναπάω.

24 Ιουν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Κυριακή μεσημεράκι κατευθύνθηκα στην λύση αγαπημένου εστιατορίου με θαλασσινά στο Καβούρι, κατά την βόλτα για να έρθει η πείνα (και να αδειάσει λίγο το φόρτε του κόσμου) παρατηρήσαμε το συγκεκριμένο μαγαζί και χαζεύοντας τις γενικά θετικές κριτικές, αποφασίσαμε για αλλαγή της αρχικής κατεύθυνσης.

Λόγω της βροχούλας που είχε σταματήσει πριν λίγο, βρήκαμε τραπέζι μπροστά στην θάλασσα, το μαγαζί μας άρεσε οπτικά, το αφεντικό/υπεύθυνος ήταν όρθιος και επόπτευε όλο το μαγαζί, όλα θετικά μέχρι εδώ.

Παραγγείλαμε τα εξής,
- Σαλάτα Αλμύρα (πολύ καλό χρώμα, σκληρά για εμένα που τρώω τα βραστά λαχανικά και χόρτα "al dente", πολύ σκληρά για την φίλη μου) 7ευρώ(πολύ ακριβά για την ποσότητα και ειδικά την ποιότητα που ήρθε στο πιάτο)
- Κολοκυθάκια (οκ ποσότητα και γεύση, θα τα προτιμούσα ολόκληρα και όχι σε διαφορετικού(!! ) πάχους ροδελών που ήρθαν) 4,50ευρώ
- Γαύρος μαρινάτος (πολύ νόστιμος αλλά ημί-μερίδα) 3,90ευρώ(5-6 μικρά γαυράκια κομμένα στην μέση.. )
- Ταραμοσαλάτα (καλή, τίποτα ιδιαίτερο) 4ευρώ(για την ποσότητα περίμενα καλύτερη γεύση)
- Χέλι καπνιστό (λογική μερίδα με συνοδευτικό καρέ ντομάτας/κρεμμυδιού, αν δεν βαριόταν να περάσει το χέλι λίγο από φωτιά θα ήταν τέλεια) 12ευρώ
- Πατάτες τηγανιτές (σχεδόν άψογες) 3,50ευρώ
- Λαβράκι φιλέτο τηγάνι (χωρίς να διευκρινίζει αν ήταν με κουρκούτι η σωτέ φιλέτο.., άγευστο τελείως, αντί για μισό λεμόνι δίπλα στα 4 φιλετάκια θα μπορούσε να βάλει ένα ντιπ τύπου tartar έστω) 10ευρώ(λογικότατο για την ποσότητα, όχι την γεύση)

Για τα γλυκά θα γράψω χωριστά, γιατί ήταν αυτό που έγειρε καθαρά προς το αρνητικό την όλη εμπειρία. Φωνάζοντας τον σερβιτόρο, κάναμε μία συζήτηση πιστεύοντας ότι το γλυκό ήταν κέρασμα(στο διπλανό μου φάνηκε ότι ήταν -κορμός σε κεντρικό πιάτο), μιλήσαμε για δύο μικρά κομματάκια (αφού του είπαμε ότι είχαμε φουσκώσει) με μία μπάλα παγωτό μόνο, και μας ήρθαν 2 Μεγάλα κομμάτια με 2 μπάλες, και τα οποία χρεώθηκαν 6 ευρώ Έκαστο πιάτο!!! Μιλάμε για καρυδόπιτα και πορτοκαλόπιτα(φυσικά έμειναν στα πιάτα τα 3/4 των γλυκών).... Βεβαίως μας έφεραν από ένα χωνευτικό σφηνάκι(-κι) με τα γλυκά, και ξέροντας την πατάτα που κάνανε από ένα ακόμα με τον λογαριασμό "και καλά δεν θυμόμαστε αν σας φέραμε με τα γλυκά αλλά οκ).....

Λογαριασμός 98ευρώ μείον 28 το μπουκάλι κρασί, 35 ανά άτομο το φαγητό.
Όχι, Δεν θα ξαναπάω από δική μου επιλογή.
(Ξαναπηγα 4/02/18, είχε κλείσει τραπέζι η αδερφή μου, εντυπώσεις οι ίδιες στην καλύτερη.. Κρίμα. )

1 medium

11 Μαι 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Στο συγκεκριμμένο μαγαζί πήγαμε την περασμένη Παρασκευή βράδυ. Το γνωρίζαμε από το ομώνυμο της Γλυφάδας, από το οποιό δεν είμασταν και τόσο ικανοποιημένοι, αλλά είπαμε να του δώσουμε μία ευκαιρία, σαν καινούργιο που είναι και επειδή πιστεύαμε ότι λόγω θέσης θα ήταν καλό. Επίσης διαβάσαμε και τις κριτικές οι οποίες όλες ήταν καλές.

Είμασταν 4 άτομα. Κατ΄αρχήν μας δυσαρέστησε το ότι δεν έκαναν κράτηση, επειδή ερχόμασταν από μακριά και έπρεπε να ξεκινήσουμε νωρίς. Τέλος πάντων, το ξεπεράσαμε.

Κατ΄αρχήν μας έφεραν το εμφιαλώμένο νερό, που είναι υποχρεωτικό και επίσης πήραμε από το δίσκο με τα κρύα ορεκτικά Πιπεριά, Φάβα, Γαύρο Μαρινάτο, Τυροκαυτερή, Παστουρμά και ΄Ρέγγα Καπνιστ. Σαλάτα Σαρδελάκι και σαν κυρίως πιάτα Καραβιδόψυχα, Πατάτες, Σαρδέλα ψητή, Μύδια, Μπακαλιάρο Σκορδαλιά.
Τα κυρίως πιάτα μας άγχωσαν επειδή ήλθαν πολύ γρήγορα μετα τα ορεκτικά και δεν χωρούσαν στο τραπέζι, οπότε επιστρέψαμε μερικά και τους είπαμε να τα φέρουν αργότερα, όπως και έγινε.

Ηπιαμε κρασί λευκό χύμα και στο τέλος πήραμε κορμό και παγωτό.

Για όλα τα πιό πάνω πληρώσαμε 160 Ευρώ, 40 Ευρώ το άτομο. Επειδή έχουμε κατά κόρον πάει σε ψαροταβέρνες και γνωρίζουμε καλά το είδος, το θεωρούμε τιμή πολύ ψηλή για ένα μαγαζί που δεν κάνει κράτηση (πιστεύουμε ότι το κάνει για να γεμίσει πολλές φορές εκ νέου, όπως και έγινε). Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Επίσης, το επίπεδο του σέρβις με τα πιάτα να έρχονται το ένα πάνω στο άλλο δεν δικαιολογεί αυτές τις τιμές. Ούτε βέβαια το μοναδικό ατού, η θέα στη θάλασσα.
Δεν νομίζω ότι θα ξαναπάμε.

22 Σεπ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Χαίρετε και καλό αποκαλόκαιρο!

Η παρακάτω κριτική μπορεί να φανεί λίγο γκρινιάρικη σε συγκεκριμένα σημεία, όμως είναι σίγουρα καλοπροαίρετη και εξάλλου ο στόχος του ask4food, όπως τον αντιλαμβάνομαι και λαμβάνοντας υπόψη κιόλας ότι οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων μπορούν κι αυτοί πλέον να παίρνουν ενεργά θέση στο site, είναι όχι μόνο να μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας ως καλοφαγάδες (εντός ή εκτός εισαγωγικών) αλλά και να συμβάλλουμε στη βελτίωση των υπηρεσιών τους. Πόσω μάλλον όταν βλέπεις ότι έχουν επενδυθεί σε μια επιχείρηση πολλά χρήματα, ότι γίνεται συνολικά καλή δουλειά και υπάρχει μια συγκεκριμένη και συνειδητή επιλογή πολιτικής.

Μετά λοιπόν από μπάνιο στο Καβούρι το Σάββατο 17/9, θυμήθηκα το "Σαρδελάκι", το οποίο ήταν, ούτως ή άλλως στη λίστα μου. Μικρή σημείωση ότι υπάρχει κατά σύμπτωση (;) και το παρ’ ολίγον συνωνόματο «Ψαράκι» στην αριστερή πλευρά της Ποσειδώνος όπως ανεβαίνουμε, που μας προκάλεσε αρχικά ένα μικρό μπέρδεμα. Εν τέλει το Σαρδελάκι βρίσκεται στη δεξιά μεριά, και δεν φαίνεται εύκολα ούτε έχει άμεση επαφή με το δρόμο. Αυτό προς μεγάλη μας ικανοποίηση, καθ’ ότι η τοποθεσία είναι πραγματικά μοναδική, με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. Μαγευτική θέα για την ακρίβεια στο ηλιοβασίλεμα. Οι πρώτες εντυπώσεις λοιπόν ήταν ενθουσιώδεις.

Φτάνουμε γύρω στις 17:00, δύο άτομα. Αρκετός κόσμος καθόταν ήδη στα προφυλαγμένα από τον ήλιο τραπέζια. Δυστυχώς δεν μας υποδέχθηκε κανείς. Μόνοι μας βρήκαμε κάπου και βολευτήκαμε. Πλήθος σερβιτόρων πήγαιναν κι έρχονταν με το hands- free της ενδο- επικοινωνίας στο αυτί, από το οποίο ο υπεύθυνος του μαγαζιού έδινε εντολές. Λογικό, αν λάβει κανείς υπόψη τη βαβούρα στον εσωτερικό χώρο και σίγουρα προτιμητέο από το να σφυρίζουν κλέφτικα μεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά αυτό το σύστημα συνεννόησης μεταξύ του προσωπικού έχει και τα μείον του, που θα εξηγήσω παρακάτω.

Σύντομα καταφθάνει ο πρώτος σερβιτόρος φέρνοντας εμφιαλωμένο νερό (το οποίο δεχτήκαμε συνειδητά) και τους καταλόγους. Εντός ενός λεπτού, και προτού προλάβουμε να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στο μενού, καταφθάνει άλλος σερβιτόρος φέρνοντας έναν δίσκο φορτωμένο με τα κρύα ορεκτικά για να διαλέξουμε επί τόπου. Τα οποία κρύα ορεκτικά περιελάμβαναν από διάφορα αλίπαστα ψάρια (τσίρο, γαύρο μαρινάτο, σκουμπρί) μέχρι αλοιφές, όπως φάβα, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι κλπ). Επιλέξαμε (μέσα στα λίγα δευτερόλεπτα που είχαμε στη διάθεσή μας) έναν καπνιστό μπακαλιάρο, που ήταν ενδιαφέρων.

Κατά τα υπόλοιπα δύο άτομα που ήμασταν, παραγγείλαμε το θραψαλάκι τηγανητό- το αντίστοιχο τηγανητό καλαμαράκι τιμολογείται στα 12 ευρώ (! )-, βλήτα, σαρδέλες στα κάρβουνα, τηγανητές πατάτες και τζατζίκι. Ήταν όλα συμπαθητικά. Οφείλω να πω ότι οι μερίδες τουλάχιστον στις πατάτες και το θραψαλάκι ήταν πολύ μεγάλες, σχεδόν τριπλάσιες από τα συνήθη μεγέθη και ότι το τηγάνι τους είναι πολύ καλό και ελαφρύ. Φάγαμε πολύ και φύγαμε με ελαφρύ στομάχι. Οι σαρδέλες επίσης φρέσκες και σωστά ψημένες στα κάρβουνα, αλλά τους έλειπε το λαδολέμονο. Το επιπλέον λεμόνι που ζητήσαμε δεν ήρθε ποτέ, ούτε και το τζατζίκι, το οποίο είχαμε παραγγείλει εκτός του αρχικού δίσκου κρύων ορεκτικών. Χτυπήθηκε στην απόδειξη, αλλά τους το αναφέραμε, και αμέσως μας είπαν ότι αφαιρείται από το ποσό που τελικά πληρώσαμε. Από γλυκό δεν θυμάμαι αν υπήρχε κάτι στον κατάλογο, ούτε και ερωτηθήκαμε αν θέλαμε, όμως μας πρόσφεραν ένα είδος σορμπέ λεμόνι σε σφηνάκια μαζί με τον λογαριασμό. Στα θετικά να αναφέρω το γεγονός ότι υπάρχουν καρεκλάκια για μωρά και τις καθαρές και περιποιημένες τουαλέτες.

Συμπαθητικά τα πράγματα λοιπόν γενικά, καλό το φαγητό, υπέροχη η τοποθεσία, φροντισμένο το περιβάλλον και ναι, θα ξαναπήγαινα.

Θα ήθελα όμως επ’ ευκαιρίας να κάνω κάποια σχόλια για το σέρβις, που δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο το συγκεκριμένο εστιατόριο και απευθύνονται ίσως περισσότερο σε εστιάτορες που μπορεί να διαβάσουν αυτή την κριτική.

Κατ’ αρχάς σχετικά με την πρακτική με τον δίσκο των κρύων ορεκτικών, η οποία εκτός του ότι είναι ξεπερασμένης αισθητικής για ένα τέτοιου ύφους εστιατόριο, δεν διευκολύνει και τον πελάτη διότι: (1) Σου εμφανίζεται αιφνιδιαστικά μια σειρά πιάτων από τα οποία εκείνη την ώρα δεν ξέρεις ακριβώς τι να πρωτοαποφασίσεις. Δεν έχεις ακόμα συνθέσει το μενού. Θες λίγο χρόνο να σκεφτείς με την ησυχία σου και να συναποφασίσεις με τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες τί σου κάνει όρεξη να φας και τί πάει με τί. Αλλά ταυτόχρονα δεν θες να αφήσεις και τον άνθρωπο που κουβαλάει την τάβλα με τα πιάτα να ξεροσταλιάζει σαν πλασιέ. Άστοχο, βέβαια εδώ, ότι ο εν λόγω άνθρωπος δεν μας εξήγησε τι ήταν το καθένα από τα εδέσματα και με το ζόρι απαντούσε στις ερωτήσεις μας για το καθένα από αυτά. (2) Μου γεννήθηκε η απορία πού καταλήγουν τα πιάτα τέτοιου τύπου δίσκων που δεν επιλέγονται από ένα τραπέζι. Συνεχίζουν να περιφέρονται από τραπέζι σε τραπέζι; Και καλά για τα αλίπαστα. Τι γίνεται για πιάτα με συστατικά που αλλοιώνονται εύκολα μέσα στη ζέστη, όπως το γιαούρτι; (3) Μέσα σε όλη αυτή την αιφνιδιαστική έκθεση πιάτων, δεν μπορείς να τσεκάρεις τις τιμές τους, οι οποίες στο συγκεκριμένο εστιατόριο δεν είναι ευκαταφρόνητες. Αν θες δηλαδή να το ψειρίσεις, θα πρέπει να κρατήσεις εκεί τον δόλιο σερβιτόρο για κανα 10λεπτο, να τον ρωτάς τί είναι το κάθε τι, να βλέπεις τις τιμές τους στον κατάλογο και να συσκέπτεσαι με τους συνδαιτημόνες σου για το αν το θες ή όχι. Δεν θέλω να υπερβάλλω, αλλά νομίζω ότι αυτή η πρακτική γίνεται εν τέλει όχι μόνο εκβιαστική για τον πελάτη, αλλά και ευτελίζει την ποιότητα των πιάτων, όσο περιποιημένα και να είναι.

Κατά δεύτερον, αυτό το σύστημα της ενδοσυνεννόησης μέσω hands- free ανάμεσα στο προσωπικό, που ομολογώ ότι δεν το είχα ξαναδεί σε εστιατόριο παρά μόνο σε αχανείς χώρους, δεν είμαι σίγουρη αν αποδίδει και τόσο πολύ. Σίγουρα η εξυπηρέτηση στο Σαρδελάκι ήταν ταχύτατη, σε βαθμό κιόλας που είχα λίγο την αίσθηση ότι ήμουν σε φαστφουντάδικο. Ήταν εμφανές όμως ότι αυτές οι συνεχείς εντολές μες στο αυτί των ανθρώπων τους στερούσαν τη δυνατότητα στοιχειώδους προσωπικής επικοινωνίας με τον πελάτη. Και πέρασαν από το τραπέζι μας τουλάχιστον 5 διαφορετικοί σερβιτόροι με τα ίδια «ρομποτικά» συμπτώματα (άλλος για το νερό και το μενού, άλλος για το δίσκο, άλλος ο παραγγελιοδόχος, άλλος αυτός που σέρβιρε και άλλος για τον λογαριασμό! ). Ήταν λες και όλα λειτουργούν βάσει ενός συγκεκριμένου software, και αν κάτι λίγο ξεφύγει από αυτό, όπως π. χ. το να ζητήσεις λίγο επιπλέον λεμόνι, το σύστημα κολλάει. Δεν πρόκειται δα για κανένα αχανές μαγαζί και ίσως θα έπρεπε το συγκεκριμένο εστιατόριο ή και άλλα που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα, να το επανεξετάσουν, γιατί πέρα από το φαγητό, τη θέα και την ταχύτητα, είναι σημαντικό να λαμβάνεις έστω και λίγο την αίσθηση της προσωπικής εξυπηρέτησης.