Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

11 medium

01 Ιαν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Μόλις Ολοκλήρωσα μια εξαιρετική επίσκεψη στην Κάνουλα και όφειλα να γράψω. Ο χώρος μικρός, ασήμαντος, απλός. Δε θα το έβρισκα αν περνούσα.
Όταν μπήκα ήταν άδειος ο χώρος με ένα ζευγάρι. Έχασε ευγενικό παιδί ήρθε και τον ενημέρωσα ότι ειχα κάνει κράτηση (αν τυχόν υπήρχαν άλλες κρατήσεις).
Καθίσαμε.
Στο μενού είδα πολλα που μου άρεσαν, οπότε η λογική της μερίδας και μικρή μεριδά´ ήταν καλη ιδέα για να δοκιμάσω περισσότερα. Πήραμε
Σντιτσελ αλά κρέμα με μανιτάρια - εξαιρετικό
Μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα - εξαιρετικά
Μια πράσινη σαλάτα με σύγκλινο και πορτοκαλί - καλη, ειχε πολυ πορτοκαλί για μένα
Φέτα μπουγιουρντί - ωραία
Φάβα με κάπαρη και κρεμμυδάκι - εξαιρετική
1 κιλό κόκκινος ξηρός - πολυ ωραίο χύμα

Ολα αυτά 43 ευρώ. Δε μου φάνηκαν υπερβολικά. Και απόδειξη και γλυκάκι έφερε το παιδί.
Ο χώρος γέμισε μεχρι τις 21.30, οπότε κλείστε για να αποφύγετε απογοήτευση.
Το μόνο που δε συμπαθώ ειναι το κάπνισμα που ειναι ελεύθερο σε ένα μικρό χώρο και ντουνιαζεις.

Σίγουρα θα ξαναπάω όταν είμαι Θεσσαλονίκη. Πλέον ξέρω.

1 medium

01 Απρ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Ένας μικρός χώρος στην οδό Ρακτιβάν πίσω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου εκθέτονται και κάποια έργα καλλιτεχνών, με απλή αλλά τόσο γευστική κουζίνα της μαμάς. Για να το βρούμε μπήκαμε από το site της e-table με την καθοδήγηση του γιατί δε φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο. Το έχω επισκεφθεί αρκετές φορές.

Το μενού έχει εναλλακτικές, καθώς έχεις τη δυνατότητα να παραγγείλεις και baby πιάτα σε χαμηλότερη τιμή από ότι μια ολόκληρη μερίδα, αλλά ακόμη και αυτά είναι αρκετά χορταστικά και πλούσια.

Η ποιότητα πραγματικά άριστη και τα πιάτα νοστιμότατα. Οι σαλάτες δροσιστικότατες και όλα από ότι κατάλαβα χειροποίητα, όπως οι αλοιφές και οι σάλτσες. Καταπληκτικό σνίτσελ, υπέροχη σαλάτα σπανάκι και γαλοτύρι, είναι κάποια από τα πιάτα που θυμάμαι.

Το περιβάλλον φιλικότατο και η εξυπηρέτηση άμεση και διακριτική. Χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση, ειδικότερα Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή, γιατί είναι περιορισμένος χώρος και όποτε έχουμε πάει χωρίς κράτηση περιμέναμε αρκετή ώρα, αλλά ειλικρινά αξίζει τον κόπο.

Οι τιμές σε σχέση με την ποιότητα πολύ χαμηλές θεωρώ, αφού όσες φορές και να έχουμε πάει και δοκιμάζοντας αρκετά πιάτα, μαζί με τσίπουρο ή ρακί δεν έχουμε ποτέ ξεπεράσει τα 12 - 14 ευρώ το άτομο και με μεγαλύτερη παρέα από 2 άτομα, ακόμη λιγότερα. πραγματικά από τα best value for money στην πόλη μας.

Αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη και αν σας αρέσει και κάποιο από τα έργα στο χώρο, ζητήστε να το αγοράσετε.

28 Μάρ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Το ξέρω, σας έχω αφήσει. Εδώ και καιρό. Η ζωή βλέπεις. Ισως και οι συγκυρίες, τι να πω, η κρίση. Πάντως, σας παρακολουθώ σιωπηλά και αφουγκράζομαι. Το τελευταίο, αυτό με την εισαγωγή της Θεσσαλονίκης με χτύπησε στο συναίσθημα. Τεμπέλαρος, γράψε κάτι ρε.

Σε μια από τις τελευταίες μου κριτικές είχα κάνει μια νύξη για μια επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα, δεν είχα ποτέ όμως την ευκαιρία να γράψω για την Κάνουλα.

Όταν το βράδυ εκείνο, οι δυο Σαλονικιές άρχισαν να παραληρούν μεταξύ τους (βλ. κριτική για Monsieur Barbou στην Αθήνα) για το που θα μπορούσα να γευτώ κάτι ενδιαφέρον, πήρα ένα φίλτρο και το έβαλα ανάμεσά μας. Ακατανόητα ονόματα, τοπωνύμια, περιοχές. Κράτησα μόνο τα βασικά. Ανάμεσα σε κάποια άλλα, "Κάνουλα", οδός Ρακτιβάν (περίεργο όνομα ε;), "κάτι ιδιαίτερο".

Την άλλη μέρα σε μια βόλτα στα Κάστρα και με το χάρτη στο χέρι (old school), τουριστάκος με φρόνημα υψηλό, πέρασα θριαμβευτικά από το Τσινάρι (4-5 μαγαζιά όλο κι όλο, απογοήτευση) και προχωρώντας βρήκα την οδό Ρακτιβάν και πολύ σύντομα κατηφόρίζοντας, την Κάνουλα.

Πολύ μικρή πρόσοψη, ένας κατάλογος - μόνο κείμενο - στο παράθυρο από πίσω, λίγα τραπεζάκια στο εσωτερικό, μια γρήγορη σκέψη και μπαίνεις μέσα. Για τη Θεσσαλονίκη δε θα σας γράψω κάτι άλλο από παλιές μου επισκέψεις, μόνο αυτό και μια πολύ πρόσφατη κριτική από ένα άλλο ονομαστό εστιατόριο, το Χαμόδρακα. Υπάρχει όμως ένα σταθερό συναίσθημα που κυριαρχεί πάντοτε. Αυτό της ταπεινότητας. Παντού, στα εστιατόρια, τα ουζερί, τα αμέτρητα συνοικιακά ζαχαροπλαστεία.

Έτσι υφίσταται και η Κάνουλα. Φτωχική και ταπεινή, με χαμηλές προδιαγραφές status. Τα τραπεζάκια μέσα πράγματι λίγα (5-6) και ο χώρος στενός. Μεσημέρι ήταν πια όταν μπήκα και μόνο μια παρέα υπήρχε, ενα νεαρό ζευγάρι με το παιδάκι τους κι ένας ακόμη ενήλικας που πλαισίωνε την τριάδα.

Αυτό που μου είχε κάνει ήδη εντύπωση από τη βιαστική ματιά που έριξα στον παραθυρένιο κατάλογο, είναι ότι είχε δύο σειρές τιμών. Μια στήλη "ολόκληρη μερίδα" και μία άλλη "μισή", 1/2. Χάρηκα πολύ γιατί θα είχα την ευκαιρία να πάρω περισσότερα διαφορετικά πράγματα.

Η εξυπηρέτηση από έναν νεαρό, του σχολείου καλά καλά ακόμη, πολύ καλή και ειλικρινής, ενώ η μαγείρισσα, όπως μου φάνηκε, μπαινόβγαινε. Μικρή σχετικά κι εκείνη και μου έκανε για "εκείνες τις κοπέλες που πλέον πάνε στη σχολή" κι έπειτα έχοντας όνειρα και όραμα δημιουργούν το δικό τους επαγγελματικό θώκο. Γυναικεία επιχειρηματικότητα και οικογενειακή επιχείρηση το λοιπόν.

Παρατηρώντας τα πιάτα των διπλανών, ήταν τεράστια και ομολογουμένως πολύ ελκυστικά. Μελέτησα με προσοχή τον κατάλογο. Μου έφεραν ψωμί και νερό (0,90 €) και πήρα ένα μεριδάκι σνίτσελ με κόκκινη πικάντικη σάλτσα (4 €) κι ένα αλά κρεμ (4 €), κάτι ακόμα που δε θυμάμαι (3,70 €) και ένα ορεκτικό που υπήρχε σε ένα μαυροπίνακα - κατάλογο ημέρας στον τοίχο, γραβιέρα με τριαντάφυλλο (3,50 €). Μια μπύρα μεγάλη συμπλήρωσε το γεύμα μου (3,30 €). Στο σύνολο 19,40 €, πρόσεξα κάπου δε, ότι θεωρούνται λίγο τσιμπημένες οι τιμές. Για Θεσσαλονίκη κάτι τέτοιο είναι πιθανό. Για τιμές Αθήνας όλα φυσιολογικά.

Τα διαθέσιμα πιάτα έχουν αποχρώσεις πολίτικης κουζίνας και οι γεύσεις είναι καλές αλλά όχι συναρπαστικές. Σα να έλειπε το μυστικό συστατικό της απογείωσης. Τα υλικά ποιοτικά και σίγουρα το "μεριδάκι" δεν είναι καθόλου απογοητευτικό σε ποσότητα. Αν καταφέρει και βρει η μαγείρισσα αυτό το κλικ, θα γίνει, πιστεύω, τεχνουργείο. Η μουσική που έπαιζε στο background ήταν ελληνικά ελαφρολαϊκά κι έντεχνα, ενώ στο facebook λίγο πριν διάβασα ότι κάποια βράδυα έχει και ζωντανές εκτελέσεις.

Όταν σηκώθηκα να φύγω, χαιρέτησα ευγενικά τους ιδιοκτήτες και πριν προλάβω να σκεφτώ με χαιρέτησε -προσωπικά παρακαλώ- η διπλανή παρέα με το ζευγάρι. Είχα ήδη τέσσερις μέρες εκεί, τριγύριζα, παρατηρούσα και στεκόμουν, τη στιγμή όμως αυτή κατάλαβα ότι βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη.

Στις 24 Απριλίου 2014

ΥΓ. Ψάχνοντας να βρω την απόδειξη που είχα πάρει τότε για να φρεσκάρω τη μνήμη μου, ανέτρεξα σε χίλιες περίπου φυλαγμένες αποδείξεις εκείνης της χρονιάς για να πετύχω την αντιπροτελευταία που ήταν αυτή τελικά που ζητούσα... Χαλάλι όμως. Τον επόμενο μήνα θα ξαναπάω.