Loader

Περιγραφή

Μπακάλικο και παρεΐστικο ταβερνάκι μαζί. Κουζίνα με γεύσεις της Ελλάδος στα καλύτερά της.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα κλειστά. Ανοιχτά καθημερινά από τις 14:00.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

21 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Στην καθιερωμένη, δυστυχώς συντομότατη, σεπτεμβριάτικη επίσκεψη στα πάτρια εδάφη επιλέξαμε εφέτος να δειπνήσουμε στο ΣΕΜΠΡΙΚΟ, αφενός γιατί είχαμε τις καλύτερες εντυπώσεις από παλαιότερες επισκέψεις, αφετέρου γιατί ήταν το βράδυ των εγκαινίων της ΔΕΘ, οπότε οποιαδήποτε μετακίνηση προς ή μέσα από το κέντρο της πόλης έμοιαζε με mission impossible.

Το ΣΕΜΠΡΙΚΟ βρίσκεται σε πολύ βολικό σημείο, στο τέρμα της οδού Φράγκων, κοντά στο λιμάνι δηλαδή, ανάμεσα στο Βαρδάρη και τα Λαδάδικα, στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα διοικητικά δικαστήρια της πόλης. Μπροστά έχει μεγάλο ελεύθερο χώρο και ένα παρκάκι με πράσινο και αθλοπαιδιές, ενώ στα δεξιά του βρίσκεται ένα μπαράκι με ολίγην από εστιατόριο (δεν είμαι βέβαιος, παίζει μάλλον για πιο νυχτερινές καταστάσεις). Ο μέσα χώρος συνδυασμός εδωδιμοπωλείου – εστιατορίου, πάρα πολύ ελκυστικός, γεμάτος ράφια και προθήκες με όλων των ειδών τα καλούδια, φιάλες οίνων τε και αποσταγμάτων, αξίζει από μόνος του μια επίσκεψη, ίσως ένα μεσημέρι για κάτι ελαφρύ με μια μπυρίτσα.
Για να πω την αλήθεια, ήθελα να κάνω και τη σύγκριση με τη ΝΕΑ ΦΩΛΙΑ, που πέρυσι μας είχε ενθουσιάσει με το φαγητό της και από την οποία κατά τα θρυλλούμενα ξεπήδησε κάποτε η ομάδα του ΣΕΜΠΡΙΚΟ, και να διαπιστώσω ταυτόχρονα αν η αλλαγή διεύθυνσης στο ΣΕΜΠΡΙΚΟ (παρεμπιπτόντως: το όνομα σημαίνει περίπου «συνεργατικό, δουλειά που μοιράζεται») επηρέασε ή άλλαξε το ομαδικό πνεύμα που χαρακτήριζε, στο ξεκίνημα τουλάχιστον, αυτό το μαγαζί.
Οπτικά η εικόνα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Άνετα τραπέζια και καθίσματα, σωστός φωτισμός, πεντακάθαρα πιατικά, σερβίτσια και γυαλικά, επαρκές και καλοσυντονισμένο προσωπικό. Και η πελατεία η ίδια. Αρκετές μεγάλες παρέες (κράτηση Παρασκευή και Σάββατο βράδυ κρίνεται απαραίτητη), κάποιοι ξέμπαρκοι τουρίστες, ζευγάρια τριαντάρηδων, ένα mix που παραπέμπει μάλλον σε μεζεδοπωλείο, εντύπωση που ενισχύεται από τον κατάλογο ο οποίος είναι σαφώς μεζεδοβαρής, με εμφανώς λιγότερα κυρίως πιάτα, ενώ και η λίστα των ποτών παραπέμπει σε παρεϊστικες καταστάσεις.

Στην αναμέτρηση των κουζινών ομόφωνα κρίναμε ότι η ΝΕΑ ΦΩΛΙΑ υπερτερεί ως προς την πρωτοτυπία στις γεύσεις, ενώ το ΣΕΜΠΡΙΚΟ διαθέτει εμφανώς μεγαλύτερη ποικιλία. Ισοπαλία; Μάλλον όχι, γιατί στη ΝΕΑ ΦΩΛΙΑ εντυπωσιάζει η εναλλαγή στις γαρνιτούρες των διάφορων πιάτων, ενώ στο ΣΕΜΠΡΙΚΟ σχεδόν τα μισά πιάτα είχαν στην άκρη κρίταμο, που η οξύτητά του δεν ταίριαζε παντού. Έστω και στα σημεία λοιπόν we have a winner.

Η πενταμελής παρέα μας παρήγγειλε και δοκίμασε τα εξής: Μια ποικιλία με πράσινα σαλατικά που μας ξενέρωσε, αφού η αρχική μας επιλογή (σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια, γλιστρίδα και βολάκι Άνδρου) δεν ήταν διαθέσιμη, πατατοσαλάτα με σος μανιταριού και σύγλινο που έχασε στη μονομαχία με τη μελιτζανοσαλάτα με σος γιαουρτιού, ταχίνι και δυόσμο, χταπόδι σχάρας με ταραμά και γαύρο μαρινάτο με κρίταμο που έχασαν καθαρά από το καπνιστό σκουμπρί με κόκκινες φακές, σαρδέλες τυλιχτές σε αμπελόφυλλα εξαιρετικές και ένα καλά εκτελεσμένο ριζότο με άγρια μανιτάρια και τρούφα. Βλέποντας στον κατάλογο μια σελίδα με τυριά από Κίμωλο, Άνδρο, Νάξο, Νάουσα και Κρήτη (6 €) αποφασίσαμε να κλείσουμε το δείπνο με μια ποικιλία τυριών, πράγμα που σας συνιστώ να κάνετε. Μια κοντινή ιδέα είναι ένα τσιμπολόγημα με μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών Μιράν (9 € η μικρή και 13 € η μεγάλη) στη μέση και μια μπύρα Septem (υπάρχει όλη η γκάμα) ή ρακή, τσίπουρο, ούζο ή γράπα (! ) προς 3 € το 100ράκι ή κρασί χύμα επιλεγμένων παραγωγών προς 4,50 € τα 500 ml. O συνδυασμός ροδίτη, sauvignon blanc και ξινόμαυρου από το Κτήμα Χατζηβαρύτη που επιλέξαμε ήταν τόσο καλός που ήπιαμε σχεδόν μισό λίτρο ο καθένας. Γλυκό κέρασμα στο τέλος ένας ωραιότατος σπιτικός κορμός, δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο.

Οι τιμές είναι λογικές (μεζέδες σε μεγάλες μερίδες κατά μέσο όρο 7 €, κυρίως σε πολύ μεγάλες μερίδες στα 10 €), με φαγητά και ποτά μείναμε κάτω από τα 20 ευρώ το άτομο. Θα ξαναπάω σίγουρα στο ΣΕΜΠΡΙΚΟ, αυτή τη φορά όμως θα επικεντρωθώ στα κυρίως πιάτα, γιατί εκεί ίσως αθέλητα το αδίκησα. Και του χρόνου!

Φράγκων 2, Θεσσαλονίκη

2310 557513