Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

13 Ιούλ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
1-9

Καλοκαίριαζει για τα καλά και κάνω μια παύση από τις κριτικές μου στην πρωτεύουσα, αφού περασα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη συμπρωτεύουσα.

Πρωτη κριτική για φέτος στη Θεσσαλονίκη (ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες) για το estrella! Είχα ακούσει πολλά και καλά λόγια από όλους είχα διαβάσει άπειρα άρθρα, το Μπουγατσαν τους έχει "γυρίσει" όλο τον κόσμο αλλά δεν είχε τύχει να το επισκεφτώ, οπότε τώρα το επισκέφτηκα δύο φορές για να έχω ολοκληρωμένη γνωμη (μεταξύ μας δεν μου έφτασε η πρώτη).

Κατ'αρχας και τις δύο φορές βρήκαμε αμέσως να κάτσουμε, βέβαια μάλλον ήταν συγκυριακο. Την πρώτη πετύχαμε το τελευταίο τράπεζι, πρωί καθημερινης και τη δεύτερη Κυριακή μεσημέρι με καύσωνα, μάλλον όλοι προτίμησαν τις παραλίες της Χαλκιδικής.

Ο χώρος μέσα και έξω είναι καθαρός παρά τον πολύ κόσμο άνετος με όμορφες πινελιές και λίγο χρώμα. Πολύ σημαντικό για μένα ότι δεν μας έστειλαν σε μικρό τράπεζι αλλά μας πρότειναν ένα πιο ευρύχωρο. Οι τουαλέτες επίσης φροντισμένες και καθαρές.

Η εξυπηρέτηση με το χαμόγελο, ίσως λίγο βεβιασμένη, με προτάσεις όμως και βοήθεια όπου τη χρειαστηκαμε. Το νεράκι μας γέμισε χωρίς να το ζητήσουμε. Επιτέλους ένα μαγαζί που σέβεται τους μη καπνιστές και στον εσωτερικό χωρο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, μπραβο τους!

Το μενού είναι αρκετά μεγάλο, του είχα ρίξει μια ματιά ήδη από την Αθήνα (αλλα οσες φορές ειχα πάει δεν είχα βρει να κάτσω)
Προσανατολίζονται στην αγαπημένη συνήθεια και μόδα των Ελλήνων πια το brunch.

Αρκετές επιλογές και αλμυρές και γλυκές.
Στις δύο επισκέψεις δοκιμασα:

-breakfast pizza με δύο αυγά μάτια, κρέμα φέτας, αβοκάντο και τσίλι εξαιρετικά πλούσια γεύση ευτυχώς που τη μοιράστηκαμε δύο άτομα γιατί ήταν πολύ έντονο γευστικα, παρόλα αυτά ήταν ακριβώς στο γούστο μου και θα το επέλεγα ξανά. Πολύ σημαντικό ότι το ψωμάκι ήταν τραγανό και μετριαζε την ένταση του γευστικου συνόλου.
-το κλασικό Μπουγατσαν, το οποίο μεν ήταν συμπαθες και πιθανώς να μου είχαν δημιουργηθεί υπερβολικές προσδοκίες πάντως σίγουρα καταναλώθηκε ευχαριστα.
-pancakes με λευκή σοκολάτα ινδοκαρυδο, φρούτα του δάσους και μπισκότο ορεο.
Λίγο λιγωτικο όπως είναι αναμενόμενο λόγω της λευκής σοκολάτας, αλλά πολύ γευστικά τα pancakes.

-αλμυρα pancakes με τσένταρ γαλοπούλα και τη γνωστή μωβ μαγιονέζα (με παντζάρι) με συνοδεία σαλατουλα, πιάτο που δε θα επέλεγα αν δεν επέμεινε η "ξεναγός" αλλά τελικά μιλάμε για ένα ελαφρύ γευστικό αποτέλεσμα μεν, που όμως δεν υστερούσε γευστικα.

-ζεστο ψωμί με λάδι μαύρης τρούφας σολωμό, τυρί κρέμα και δύο αυγά ποσε, με τη γνωστή μαγιονέζα, επίσης με σαλάτα εποχής, μιλάμε για ολοκληρωμένο πιάτο (που μπήκε στη μέση) κάθε μπουκιά με έκανε όλο και πιο λαίμαργη, ώσπου το κατανάλωσα εν ριπει οφθαλμού αν και δεν το συνηθίζω.
Σαν γενική εικόνα μπορώ να σας πω ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, τουλάχιστον στα αλμυρά, επί του γλυκου δεν είμαι ειδική πάντως και εκεί ικανοποιημένη έφυγα.

Περιεργοι συνδυασμόι υλικών ακρως πετυχημένοι.
Η μόνη παρατηρήση άφορα τον καφέ τους, που θέλει βελτίωση, οπωσδήποτε.

Τα πιατα όλα κυμαίνονται από 4-7 € τιμές άκρως λογικές για τη γεύση των προσφερόμενων εδεσμάτων. Με 10 €(ίσως λίγο παραπάνω αν επιλέξει πιο ακριβά πιάτα) έχει φάει ένα άτομο αλμυρό γλυκό και σίγουρα έχει φύγει χορτασμένο.

Εν ολίγοις προτείνεται. Βεβαια το μόνο αποτρεπτικό στοιχείο είναι οι ουρές που δημιουργούνται (όχι τυχαία). Αναρωτιέμαι γενικότερα, όμως, γιατί έχει κυκλοφορήσει η μόδα της μη κράτησης τραπεζιου στα εστιατόρια, γεγονός που το βρίσκω αρκετά άβολο, και για μένα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επίσκεψη μου, ιδίως εάν πρόκειται να διανύσω μεγάλη απόσταση.

Θα ακολουθήσει σύντομα επίσκεψη και στο κέντρο της Αθήνας και από ότι ενημερώθηκα έρχεται και νέο κατάστημα στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

29 Ιούλ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Estrella σημαίνει αστέρι και το αστέρι ετοιμάζεται για κάθοδο στην Αθήνα. Το θέμα είναι κατά πόσο θα ‘’πιάσει’’ και θα το αγκαλιάσουν οι Αθηναίοι καλοφαγάδες. Ο χρόνος θα δείξει. Στη Θεσσαλονίκη πάντως, στην πιάτσα της Π. Μελά και πίσω από την Αγία Σοφία, έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο τόσο που πρέπει να είσαι τυχερός για να βρεις τραπέζι.

Μπορεί αυτό να οφείλεται στην παρουσίαση του από τους ΝΥ Times, μπορεί σε αυτά που προσφέρει, μπορεί στο PR των ατόμων που τρέχουν το ‘’αστέρι’’, πολλά μπορεί. Εμένα μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Πάμε λοιπόν.
Αυτοπροσδιορίζεται world street food και έχει τα πάντα. Ξεκινάει με αρωματικούς καφέδες, φρεσκοστυμμένους χυμούς, smoothies, bagels, αυγόφετες και ότι μπορείς να φανταστείς για ένα υπέροχο brunch, συνεχίζει με κάποια ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα και τελειώνει με ωραία πειραγμένα γλυκά.

Όλα αυτά συνδυάζονται με μπύρες (Estrella από Ισπανία σε 5 παραλλαγές, Kozel dark από Τσεχία και την Κερκυραϊκή Royal Ionian) και κάποια κρασιά σε καλές τιμές, με δυνατότητα στα περισσότερα να δοκιμάσεις και ποτήρι.
Ο χώρος ξεχωρίζει για την μοντέρνα διακόσμηση, τα περίεργα φωτιστικά, τα ωραία απαλά χρώματα στους τοίχους, τα μεταλλικά κλαδιά αντί για κάγκελα στον πάνω όροφο και το graffiti της κοπέλας - μέδουσας στον τοίχο. Ο έξω χώρος του πεζοδρομίου με τα πλαστικά χωρίσματα στα τραπέζια, τις μικρές ζαρντινιέρες με τα πολύχρωμα άνθη θυμίζει γαλλικό bistro.

Την όλη εικόνα χαλάει, η ακαταστασία που επικρατεί στον χώρο και μια γενικότερη ασυνεννοησία των σερβιτόρων, μεταξύ τους και με τον chef που βρίσκεται πίσω από τον ψηλό πάγκο - κουζίνα. Τραπέζια και καρέκλες με ψίχουλα και τραπέζια που δεν έχουν μαζευτεί και καθαριστεί από τους προηγούμενους πελάτες έτσι ώστε να είναι έτοιμα για τους επόμενους, μπέρδεμα στο ποια σερβιτόρα θα σερβίρει, μπέρδεμα με την ανοιχτή κουζίνα, το κλασσικό μπουγατσάν στη μία από τις επισκέψεις μου είχε τελειώσει αρκετά νωρίς, ο ιδιοκτήτης σε άλλη επίσκεψη μου καλούσε τις σερβιτόρες και έκανε παρατηρήσεις επί ώρα και εν μέσω πολυκοσμίας στο μαγαζί και πολλά άλλα. Γενικά υστερεί αρκετά και στην εξυπηρέτηση και στον χώρο, τομείς βέβαια που χρήζουν βελτίωση η οποία μπορεί άνετα να επιτευχθεί.

Εκεί που δεν χρήζει βελτίωση είναι ο τομέας του φαγητού. Θα το χαρακτήριζα πειραγμένη δημιουργική κουζίνα, street food με άλλη άποψη, η φαντασία στην εξουσία.
Ότι έχω δοκιμάσει άρεσε πρωτίστως στην όραση, μετά στην όσφρηση και τέλος στη γεύση.
Αρχικά το μπουγατσάν για το οποίο έγινε γνωστό το ‘’estrella’’. Χειροποίητη σφολιάτα γεμισμένη με κρέμα μπουγάτσας πασπαλισμένη με άχνη κανέλλα και φιστίκι. Αρκετά τα υλικά για να πας στον παράδεισο. Θεϊκή γεύση για όσους προτιμούν τη μπουγάτσα. Αν θες συμπληρώνεις σοκολάτα, κόκκινα φρούτα του δάσους, σαντιγί, παγωτό, η ότι άλλο θες, αλλά εκεί περνάς από τον παράδεισο και συνεχίζεις για άλλες πολιτείες μιας και το σάκχαρο θα εκτιναχθεί στα ύψη, ως νέος πιλότος που εκτινάσσεται μαζί με την θέση του από το καταρριφθέν αεροσκάφος!!!

Συνεχίζουμε για όσους αρέσκονται στο semi sweet, με το red velvet pancake. Στη βάση, 3 ποτισμένα με κόκκινο σιρόπι pancakes, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και στην κορυφή κρέμα τυριού -like cheese cake- με διάσπαρτα φρούτα του δάσους. Η καλύτερη παραλλαγή pancake που έχω δοκιμάσει και εδώ και στο εξωτερικό. Εδώ μπορείς να το δοκιμάσεις σε πολλές παραλλαγές, την κλασσική USA με maple syrup, αλλά και με καραμέλα γάλακτος, μαρμελάδα, σοκολάτα και για τους πιο τολμηρούς με λιωμένα τυριά, γαλοπούλα, μπέικον και οτιδήποτε άλλο αλμυρό.
Δοκίμασα το εκλέρ με το τυρί κρέμα, την εκπληκτική ροζ μαγιονέζα, τα απαραίτητα μυρωδικά και τον καπνιστό σολομό. Έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο.
Για να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια, ‘’έπαιξα’’ με 2 αυγόφετες καλυμμένες με cheddar, καπνιστή γαλοπούλα σε ροδέλες και κλασσικά την spicy ροζ μαγιονέζα. Έφυγα, ταξίδεψα σε άλλες εποχές.

Εννοείται δοκίμασα την γραβιέρα Νάξου, παναρισμένη με βρώμη και από πάνω μαρμελάδα σύκο, μιας και την προτιμώ πάντα, στην παραλλαγή της με μαστέλο Χίου στη ‘’Φυσαρμόνικα’’ των Αθηνών. Και εδώ η γεύση υπέροχη, αν και θα την προτιμούσα με άλλου είδους μαρμελάδα.
Δεν θα έχανα με τίποτα την πίτσα με ζύμη από κουλούρι Θεσσαλονίκης, home made τυροσαλάτα, βασιλικό και άλλα μυρωδικά, σάλτσα τομάτας και καραμελωμένα μεγάλα κομμάτια χοιρινού. Άλλη γεύση, γεύση κλασσική Βόρειας Ελλάδος.
Τέλος πίνω πάντα την Κερκυραϊκή μπύρα του καταλόγου Royal Ionian Pilsner, που θεωρώ ότι αποπνέει μια φρεσκάδα με την ημίγλυκη γεύση της και ταιριάζει απόλυτα και με τα αλμυρά αλλά και τα γλυκά του ‘’αστεριού’’. Η estrella που θεωρείται η αγαπημένη μπύρα της Βαρκελώνης εμένα δεν με κέρδισε.

Όλα του τα είδη κυμαίνονται από 4 έως 8 ευρώ με εξαίρεση την σπαλομπριζόλα στα 13, οπότε σίγουρα αν περιοριστούμε αποκλειστικά στη σχέση τιμής – γεύσης είναι vfm.
Σίγουρα θα συνεχίσω να το προτιμάω και να το προτείνω, γιατί ακόμα και με τα όποια λάθη, κυρίως στο service, με έχει κερδίσει γευστικά. Σε αναμονή λοιπόν της εγκατάστασης της στην Αθήνα και αν δεν κάνω λάθος στην περιοχή του Μοναστηρακίου για να δούμε κατά πόσο το ‘’αστέρι’’ θα καταφέρει να λάμψει και κάτω από τον Αττικό ουρανό.

8 medium

17 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Έχοντας ακούσει τις διθυραμβικές κριτικές για το Estrella, είπαμε και εμείς να πάμε ένα πρωινό για brunch. Μέγιστο σφάλμα.

Καταρχήν Σάββατο - Κυριακή πρωί γίνεται της κακομοίρας. Μιλάμε για 5-6 παρέες στην αναμονή ανά πάσα στιγμή. Οι υπάλληλοι του μαγαζιού βέβαια κάνουν το παν για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο αλλά τέτοια αθηναϊκή κατάσταση για να φας ένα πρωινό, θεωρώ δεν αξίζει.

Τέλος πάντων είπαμε να περιμένουμε, μετά από ένα μισάωρο κάτσαμε. Στο δια ταύτα, τα φαγητά:

Κυριολεκτικά ο, τι και να παραγγείλαμε ήταν κάτω του μετρίου, πλην των επιδορπίων. Τι κι αν το ονομάζουν breakfast pizza ή club sandwich ή δεν θυμάμαι κι εγώ τι άλλο, όλα ήταν πανομοιότυπα μεταξύ τους, σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιο είναι ποιο.

Ζύμη με μέγεθος ίσα με μισό καρβέλι ψωμί, πεταμένα κασέρια/χόρτα/σως/αυγά (ανάλογα το πιάτο) πάνω από το καρβέλι και έτοιμο το πιάτο. Ειλικρινά στο πιάτο που περιείχε μαρούλι - ρόκα, τα χόρτα είχαν μπει σαν ματσάκι λες και μόλις τα έκοψαν απ' το χωράφι. Τα αυγά ένα απλό τηγάνισμα, το ψωμί ψιλοωμό, οι σως ωραίες, τα αλλαντικά τίποτα αξιομνημόνευτο.

Κάτι ακόμα αξιοσημείωτο είναι ότι τα πιάτα του μαγαζιού έχουν δείκτη υγιεινής διατροφής μείον άπειρο. Δεν λέω, όταν βγαίνεις έξω για φαγητό θα κάνεις τις καταχρήσεις σου, αλλά όχι κι έτσι. Τα υλικά -πραγματικά μπορώ να τα αναφέρω όλα συνοπτικά, τόσο όμοια μεταξύ τους - είχαν ως εξής σε κάθε μα κάθε πιάτο: Κασέρι, αλοιφή φέτας, μπέικον, σως, ψωμί γκουμούτσα, τηγανιτό αυγό. Δηλαδή ούτε μια επιλογή για κάτι πιο light, μια γαλοπούλα, ένα πιάτο χωρίς 3 κιλά κασέρι?

Τέλος τα γλυκά ήταν τα μόνα που σώζουν την κατάσταση. Pancakes και μπουγατσάν είναι πολύ νόστιμα. Πάλι καλά, γιατί λογικά με αυτά έκανε το όνομα το μαγαζί.

Το σέρβις εξαιρετικό αλλά με τέτοιο φαγητό και τέτοιο χαμό από κόσμο, δεν έχω σκοπό να ξαναεπισκεφθώ.

0 medium

15 Απρ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Ο Η. Δ, φίλος από τη Θεσσαλονίκη μου πρότεινε απόψε το βράδυ να κάνουμε μια στάση στη Παύλου Μελά για ένα καφέ και να δοκιμάσουμε το "μπουγατσάν" έναν συνδυασμό κρουασάν και.. μπουγάτσας;;

Η αλήθεια ήταν ότι δεν είχα και ιδιαίτερη διάθεση, ήταν ζεστό και υγρό το βράδυ οπότε κάτι σε μπουγάτσα δεν με ιντρίγκαρε ιδιαίτερα αλλά οι νέες δοκιμές είναι πάντα μια πρόκληση

Προτιμήσαμε να καθίσουμε στα έξω τραπεζάκια επί της Παύλου Μελά λόγω του ότι ο εσωτερικός του χώρος του μαγαζιού ήταν γεμάτος από πελάτες και ο εξαερισμός δεν βοηθούσε και πολύ.

Η πρώτη εντύπωση παρατηρώντας τα τραπεζάκια έξω, ήταν μια αίσθηση "ατημελησιάς" και φλου κατάστασης, οι καρέκλες ήταν-πώς να το πω;- όχι τακτοποιημένες και αρμονικά στοιχισμένες, και στο κάθισμα σε δύο από αυτές είδα ότι υπήρχαν ψίχουλα από κάποιο γλύκισμα, γεγονός που σε προδιαθέτει κάπως αρνητικά.

Πήραμε έναν espresso doppio (διπλό εσπρέσο) και ένα smoothie σοκολάτα.

Κατ'αρχάς, ο καφές μου ήταν χλιαρός και με μια μακρινή ιδέα σε καϊμάκι. Πιο πολύ περέπεμπε σε καφέ φίλτρου. Τον άφησα στην άκρη. Το ίδιο μέτριο και αδιάφορο ήταν και το smoothie.

Δοκιμάσαμε και το μπουγατσάν εν τέλει, ένα κρουασάν μέτριας ζύμης με μια κρέμα που σε μένα δεν άρεσε καθόλου. Μου έμοιαζε με κρέμα από άνθος αραβοσίτου.

Ίσως επειδή είμαι φαν της κρέμας πατισερί σε μπουγάτσα, cornetti κλπ.

Πληρώσαμε και φύγαμε και δεν σκέφτομαι να ξαναπάω.

Ίσως τα υπόλοιπα πιάτα, αλμυρά ή γλυκά, να αξίζουν κάτι περισσότερο αλλά δεν μου έκανε κάτι κλικ για να του δώσω και μια δεύτερη ευκαιρία.

Οπότε να ευχηθώ à bientôt και ραντεβού σε πιο υποσχόμενα μέρη γευστικής ευδαιμονίας.

Παύλου Μελά 48, Θεσσαλονίκη

2310 272045