ΜΑΡΟΥΒΑΣ

Τοπική ελλ. κουζίνα

  Ελ. Βενιζέλου 78, Νέα Σμύρνη [Χάρτης]
  210 9323001
  210 300 1590   για τηλ. κρατήσεις μέσω e-table.gr
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια

Ώρες λειτουργίας:
Γράψε τη δική σου κριτική
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Ν.Σμύρνη, Αθήνα
Μαι
14
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Φίλη PP_TINA, ενώ η κριτική σου για τον MR. DIM υπήρξε απογειωτική (για μια ακόμα φορά σ’ ευχαριστώ), τα όσα έγραψες για το ΜΑΡΟΥΒΑ δε λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο. Κατεγράφησαν μεν στο σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μου, είχα όμως διακρίνει μια επιφύλαξη από την πλευρά σου, οπότε είπα «Άσε να δούμε πού θα το πάει ο νέος», και η διαίσθησή μου δεν έπεσε δυστυχώς έξω. Δικαίως θα με ρωτήσετε βέβαια τι γύρευα τότε Σάββατο βράδυ στο καινούριο και μοναδικό κρητικό εστιατόριο της γειτονιάς μου.

Ε, τι να γίνει, άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε, παίρνουμε δηλαδή βιαστικές αποφάσεις. Βγαίνοντας από τον ΑΤΤΑΛΟ με ανεβασμένη διάθεση από μια πολύ ωραία ιορδανική ταινία (αυθεντικός τίτλος “Theeb”, ελληνικός τίτλος «Ο λύκος της ερήμου», δείτε τη! ) πρότεινα στο έτερον ήμισυ να περπατήσουμε τα 200 μέτρα μέχρι το σημείο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το ΜΥΡΤΙΛΟ (δεν το είχαμε επισκεφθεί ποτέ, καθόλου γαρ του γούστου μας), να ρίξουμε μια ματιά κι αν έχει τραπέζι ελεύθερο βλέπουμε.

Το σημείο όπου βρίσκεται ο ΜΑΡΟΥΒΑΣ είναι ομολογουμένως το πιο άχαρο της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, μια στενωπός (παλιός λόφος που φαγώθηκε για να περάσει ο δρόμος) χτισμένη αμφίπλευρα με τσιμέντο γεμάτο γκράφιτι, σκέτη θλίψη. Έξω από το μαγαζί τρία άδεια τραπέζια στο στενό πεζοδρόμιο, μέσα ένας μισογεμάτος χώρος, γενική εντύπωση έτσι κι έτσι. Το μόνο θετικό ήταν ότι δεν ακουγόταν μουσική, γιατί είχαμε συμφωνήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κάναμε μεταβολή επί τόπου, ήταν πια και λίγο αργά, οπότε είπαμε να το τολμήσουμε. Κακώς!

Η κυρία Μυρσίνη Λαμπράκη ως πρόσωπο μου είναι συμπαθής, χρόνια ολόκληρα παρακολουθούσα τις αναρτήσεις στο blog της, είχα μάλιστα πάει δυο τρεις φορές στον ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΟΦΟ στον Άλιμο, ένα από πλευράς θέσης προνομιακό χώρο εστίασης, τον οποίο όμως η εν λόγω σεφ δεν κατάφερε, ως διάδοχος του Γιάννη Μπαξεβάνη, αν θυμάμαι καλά, να βάλει σε επιτυχημένη πορεία. Τότε το μενού που πρότεινε ήταν μοντέρνο ελληνικό, είχα συνεπώς μια περιέργεια να δω, με πρόσφατη την πολύ θετική εμπειρία από το φαγητό στο ΞΑΘΕΡΙ της Καισαριανής, πώς χειρίζεται την κρητική κουζίνα.

Για να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι, πέσαμε σε δυσμενή συγκυρία, γιατί λόγω της απεργίας στα πλεούμενα δεν υπήρχαν πολλά πράγματα που έρχονται κατευθείαν από τη λεβεντομάνα. Αυτό το μάθαμε βέβαια δίνοντας την παραγγελία. «Πιάτα με χόρτα ξεχάστε τα! » και «Ο μαρουβάς τέλος! » μας προσγείωσαν ανώμαλα στην πραγματικότητα. Σαφώς εκτιμώ το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες έρχονται από το σωστό μέρος και φρέσκες, πλην όμως μας ξενέρωσε η απουσία έγκαιρης προειδοποίησης πριν αρχίσουμε να κοιτάμε τον κατάλογο.
Για την περιγραφή του χώρου θα περιοριστώ να αναφέρω ότι, όταν ζητήσαμε να ανάψει κάποιο από τα τρία φωτιστικά στο χώρο κοντά στην είσοδο όπου είχαμε καθίσει, η ατάκα του κατά τ’ άλλα συμπαθητικού και ομιλητικού σερβιτόρου ήταν «Άστε καλύτερα, είναι σαν ανακριτικά (! )». Γενικά ο χώρος δεν είναι καθόλου ελκυστικός, εδώ πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ελπίζω η πληροφορία που πήραμε από πρώτο χέρι, καταλαβαίνετε από ποιον, ότι μέσα στο καλοκαίρι το μαγαζί θα αλλάξει όψη να είναι σωστή.

Γιατί η κουζίνα δεν μας απογοήτευσε. Δύο άτομα κρίναμε ότι το αρνάκι με φασκόμηλο, που ομολογουμένως μας έσπασε τη μύτη από τα γύρω τραπέζια, θα ήταν too much. Έτσι πήραμε μια σαλάτα των βοσκών, μια πραγματικά χορταστική σαλάτα με πρασινάδα, βραστή πατάτα, λιαστή ντομάτα και βολβούς, οι οποίοι βέβαια άφηναν στο τέλος την αναπόφευκτη πικρή επίγευση, μια μπρουσκέτα με μανιτάρια (portobello και champignons, αν δεν κάνω λάθος φρέσκα) πραγματικά εντυπωσιακή και χυμώδης, και τέλος μια αποδομημένη καρμπονάρα με σύγλινο, εξαιρετικές ταλιατέλες και ένα αυγό μάτι από πάνω. Μαρουβά απόντος αρκεστήκαμε σε ένα καλό βιολογικό χύμα ροζέ και νεράκι που ήρθε στην αρχή μαζί με φρέσκο ψωμάκι, λευκό και με χαρουπόμελο. Ο λογαριασμός (36 ευρώ στο σύνολο) κινήθηκε, δεδομένου του μεγέθους των μερίδων (δεν καταφέραμε να αδειάσουμε τα τρία πιάτα, αν και είμαστε αρκετά πεινασμένοι), σε απόλυτα ανεκτά επίπεδα.

Συμπέρασμα: Οψόμεθα! Όπως είναι τώρα ο ΜΑΡΟΥΒΑΣ, μαγαζί ελαφρά απόμερο με δύο πρόσωπα, μέτριο περιβάλλον και καλή κουζίνα, δύσκολα θα τραβήξει κόσμο, και το κοινό της Νέας Σμύρνης είναι απαιτητικό. Υποθέτω ότι όταν χειμωνιάσει θα του δώσω ακόμα μία ευκαιρία, ίσως με μεγαλύτερη παρέα.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Ν.Σμύρνη, Αθήνα
Απρ
13
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
10-16

O "Μαρουβάς" είναι το καινούργιο κρητικό εστιατόριο της πόλης, στη Νέα Σμύρνη, με Σεφ τη Μυρσίνη Λαμπράκη, η οποία παρουσιάζει την κρητική κουζίνα στην πιο δημιουργική, και λίγο "πειραγμένη", εκδοχή της. Οι παραδοσιακές συνταγές της Μεγαλονήσου στα χέρια της - εξ Ηρακλείου, Κρήτης- Σεφ αποδίδονται πρωτότυπα, με μια σύγχρονη γκουρμέ προσέγγιση!
Αν σ' αυτή την αξιόλογη γαστρονομική προσπάθεια συνηγορούσε και ο χώρος του εστιατορίου, τον οποίο βρήκα πολύ ψυχρό διακοσμητικά, θα ήταν το ιδανικό μέρος για περισσότερες επισκέψεις....

Την ημέρα που επισκέφθηκα τον " Μαρουβά ", βράδυ Σαββάτου 09.03, ενθουσιάστηκα από το γεγονός ότι θα υπήρχε και ζωντανή ορχήστρα η οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν εξαιρετική και σίγουρα οι πιο μεγάλες παρέες θα την καταευχαριστήθηκαν. Όπως πληροφορήθηκα, κατά καιρούς, φιλοξενούνται διάφορα lives. Το ταίριασμα νόστιμου παραδοσιακού φαγητού συνοδεία ωραίων μουσικών θεωρώ ότι είναι κάτι που λείπει στις μέρες μας.

Στον μεγάλο εσωτερικό χώρο, κυριαρχεί το λευκό χρώμα και ένα εντελώς ψυχρό δάπεδο σε ανοιχτό επίσης χρώμα. Ακόμα, το ένα μέρος της οροφής του εστιατορίου είναι πρόχειρης κατασκευής και άχαρο και μάλλον όχι καλά σφραγισμένο ( μερικά άκακα ζουζουνάκια περνούσαν που και που από μπροστά μας ). Μάλλον το έχουν φτιάξει έτσι για να ανοίγει το καλοκαίρι, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο ευπρεπές. Ιδιαίτερα, όταν μέσα σε αυτό τον χώρο διαπρέπει μια καταξιωμένη Σεφ με την ομάδα της, οι απαιτήσεις μας μεγαλώνουν!!!

Άχαρο αισθητικά βρήκα και το γεγονός του ότι όταν σήκωνα ψηλά τη ματιά μου αντίκριζα κάποιες πολύ κοινότυπες και άχαρες ροτόντες στον επάνω όροφο...

Όμορφα σχεδιασμένη βρήκα την μισάνοιχτη κουζίνα στον χώρο με τον πίνακα που έγραφε διάφορα αποφθέγματα σχετικά με την εστίαση γενικότερα. Η ομάδα των μαγείρων και ο τρόπος ετοιμασίας των φαγητών δεν φαίνονται, παρά μόνο η σκιά τους, λόγω του σχετικά αδιαφανούς τζαμιού που υπάρχει περιμετρικά.

Η κουζίνα απασχολεί αρκετό προσωπικό και κάποια στιγμή ήρθε στο εστιατόριο και η ίδια η Σεφ (Μυρσίνη Λαμπράκη) την οποία διακρίναμε να επεμβαίνει στη προετοιμασία των πιάτων ποικιλοτρόπως. Μου έκανε πολύ θετική εντύπωση η παρουσία της γνωστής Σεφ (τηλεπερσόνας και συγγραφέως μαγειρικών βιβλίων ) στη θέση της, στη κουζίνα!! Μάλιστα, επάνω στα τραπέζια υπήρχε και σελιδοδείκτης με κάποια συνταγή της Σεφ και την μάρκα των ζυμαρικών που διαφημίζει και προτιμά.

Το μενού περιλαμβάνει τοπικές κρητικές συνταγές απ΄όλη τη Κρήτη όπου προετοιμάζονται με αυθεντικά κρητικά υλικά (βλ. Σταμναγκάθι με αφράλατο Γαύδου στα ΕΥΡΩ 8,00 ή Κρητική καρμπονάρα με σύγκλινο από τ' Ασκύφου,9,00)!

Μου έκανε εντύπωση η πρωτότυπη ονομασία των πιάτων, και η ποικιλία των συνταγών, π. χ Φουκάκι Ρεθυμνιώτικο (κρασομεζές) στα 7,00, Ασκολίσμπροι με κουκιά (8,00), Τυρί της Τρύπας από τις Μαδάρες (7,00) ή Λουκάνικα Σφακιανά με πιτούλες (8,00) και πολλά ακόμα...

Αλλά εκεί που δίνει ρέστα το εστιατόριο είναι στην παρουσίαση του ζουμερότατου πιάτου: " Οφτό αντικρυστό αρνί ", για δύο άτομα (18,00). Tο κρέας έρχεται στο τραπέζι κρεμασμένο σε τσιγκέλι, περί τα τρία κομμάτια αρνιού. Κάτω από το αρνί υπάρχει ένα πήλινο πιατάκι με φασκόμηλο, πάνω σε κομμάτι ξύλου, απ΄ όπου αναδύεται σαν καπνός η μυρωδιά αυτού του βοτάνου και αγκαλιάζει όλο το κρέας. Το όλο "πιάτο" έρχεται στο τραπέζι καλυμμένο με χαρτί, κλειστό με μανταλάκια.... Σίγουρα να το προτιμήσετε.....

Πιάτα που δοκιμάσαμε και, επίσης, προτείνω είναι τα παρακάτω:

Τούρτα από κρέας. Η παραδοσιακή χανιώτικη κρεατόπιτα, στην πιο πλούσια εκδοχή της, με αρνί, μυζήθρα και ανθότυρο. Σερβίρεται σε σχήμα μεγάλης και αφράτης στρογγυλής πίτας και η γεύση της είναι αποθεωτική!!!! ΕΥΡΩ 11,00

Μαραθόπιτα Σφακίων με λίγη ποσότητα γιαουρτιού στραγγιστού επάνω, περισσότερο ως ντεκόρ αλλά και ως "καταπραϋντικό".....
Πρόκειται για λεπτή στρογγυλή πίτα (περί τα τέσσερα μεγάλα κομμάτια), ευωδιαστή και φρεσκότατη. ΕΥΡΩ 6,00

Στάκα με 2 αυγά μάτια. Σερβίρεται σε όμορφο τσίγκινο στρογγυλό σκεύος και είνια εκπληκτική. Μόνο που είχε φτιαχτεί πολύ "βαριά"ή με πολύ λιπαρά υλικά και μας χάλασε κάπως "στομαχικά"! ΕΥΡΩ 6,50

Aπό τα γλυκά, δοκιμάσαμε Μυζηθρομπούρεκο, δύο κομμάτια γλυκού που μοιάζει με γαλακτομπούρεκο μόνο που φτιάχνεται με μυζήθρα. Το πολύ σιρόπι του γλυκού επισκιάζει την νοστιμάδα και την γεύση της μυζήθρας, που είναι και το ζητούμενο! Όμως, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό. Συνοδεύεται από κομματάκια περγαμόντο! ΕΥΡΩ 7,00

Στην αρχή μας έφεραν μπόλικη ποσότητα φρέσκου ψωμιού (2,00)?

Ήπιαμε ένα τεταρτάκι κρασί Μαρουβά (2,00) ( 8,00/ λίτρο ) ?

Μάλλον, κάποιο από τα παραπάνω δεν πρέπει να χρεώθηκε, γιατί η απόδειξη, όπως είδαμε εκ των υστέρων, πέρα των φαγητών, έγραφε, " διάφορα 2,00 " χωρίς να ξέρουμε που πηγαίνει αυτό.....

Το μενού του εστιατορίου υπάρχει αναλυτικά και στο διαδίκτυο.

Δεν θα έβλαπτε να υπήρχε και κάποιο, έστω μικρό, παραδοσιακό έδεσμα ως κέρασμα στο τέλος, όταν μάλιστα το εστιατόριο θα έπρεπε πέρα των παραδοσιακών κρητικών γεύσεων να αναδεικνύει και την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία!!

Όλα τα πιάτα που πηγαινοέρχονταν στα τραπέζια ήταν τέλεια παρουσιασμένα!!

Το σέρβις είναι πρόσχαρο και αεικίνητο..... για τον χαμό δε που γινόταν, ανταποκρινόταν μια χαρά.
Μόνο που θα μου άρεσε, και θα ήταν και χρηστικό, οι άνθρωποι του σέρβις να είναι περισσότερο ενημερωμένοι όσον αφορά τα υλικά και την προετοιμασία των διάφορων πιάτων ( έστω τα στοιχειώδη), χωρίς να χρειάζεται, προκειμένου να λύσουν κάποιες απορίες μας, να πηγαινοέρχονται στην κουζίνα!
Αυτό βέβαια δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση γιατί, δυστυχώς, το συναντάμε στα 9 από τα 10 εστιατόρια στη χώρα μας....!!!!

Οι τιμές του καταλόγου πρέπει να μειωθούν και να προσαρμοστούν σε εκείνες της τοπικής κουζίνας και της κρητικής φιλοξενίας... ( για την ακρίβεια, η τιμή κατ΄άτομο είναι ακριβώς στο μεταίχμιο μεταξύ των δύο κατηγοριών ΕΥΡΩ 10-16 & 17-27)!!

Ευτυχώs, εμείς, πέσαμε στα μαλακά (! ) γιατί πήραμε ειδική έκπτωση 20% (η κανονική έκπτωση είναι 10%, μόνο ορισμένες καθημερινές... ), μέσω e-table κράτησης, λόγω της εβδομάδας που ήταν αφιερωμένη στην κρητική κουζίνα.

Ό, τι δοκιμάσαμε ήταν σωστά μαγειρεμένο και σίγουρα, εάν ήθελα να γνωρίσω την κρητική κουζίνα σε φίλους και γνωστούς, θα τους πήγαινα και στον "Μαρουβά".

Φροντίστε όταν πάτε να έχει ζωντανή μουσική για περισσότερο κέφι!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια