Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

06 Δεκ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Κυριακή μεσημέρι 26/11, μετά από τηλεφωνική κράτηση βρισκόμαστε 4 άτομα στο κέντρο του Χαλανδρίου, για να γευθούμε την εκλεκτή ιταλική γαστρονομία που προσφέρει από πέρσι η GRATELLA (G). Το ίδιο κτίριο στέγαζε παλαιότερα το επίσης ιταλικό με τις φοβερές πίτσες ‘Anema e Core’ (Ψυχή & Καρδιά στα Ναπολιτάνικα, απ’ το σουξέ του 1950 του Ιταλού συνθέτη Salve d’ Espozito, που άφησε εποχή! ).

Η G άνοιξε τον Μάη του 2016 σε μια φροντισμένη μπεζ μονοκατοικία με γκρι παράθυρα και ένα φιλόξενο τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο με δύο χρωματιστά καθίσματα δίπλα στην είσοδο. Είχε προηγηθεί, εδώ και τρία χρόνια, η Μοραΐτικη GRATELLA, το ιταλικό μαγαζί της οικογένειας Πανταζή, σε νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Φιλελλήνων στο Ναύπλιο, την πρώτη Πρωτεύουσα του Νεοελληνικού κράτους απ’ το 1828-1933.

Η G λειτουργεί Τρίτες με Παρασκευές απ’ τις 19.00 και Σ/Κ από 13.00, κλείνοντας η κουζίνα της τα μεσάνυχτα. Η μεγάλη της επιτυχία συνίσταται κι εδώ στον επικεφαλής. Ο άξιος σεφ είναι ό Άγγελος (Φωτάγγελος Πανταζής), ο γιος του ιδιοκτήτη που είχε βάλει τη σφραγίδα του και στο μαγαζί τους στο Ανάπλι!
Εύγε λοιπόν Άγγελε και γεια στ’ αγγελικά σας χέρια, σε σένα και το επιτελείο σου - δυο νεαρά παιδιά που διέκρινα απ’ την πόρτα της κουζίνας, η οποία είναι αριστερά της εισόδου και φαίνεται απ’ τη σάλα.

GRATELLA στα ιταλικά είναι η σχάρα, το ψήσιμο στη σχάρα και το πλέγμα, παρότι στο μαγαζί, αν πρόσεξα καλά το μενού, υπάρχει αποκλειστικά ένα κυρίως πιάτο στη σχάρα: Είναι το μοσχαρίσιο paillard μαγειρεμένο με κρασί στα 15.30 €!

Δυο πινελιές τώρα κι από μένα για τον χώρο με καμιά 10αριά ανοιχτόχρωμα ξύλινα τραπέζια, γεμάτα με 50 περίπου θαμώνες και τις γκρι-μπεζ αποχρώσεις στους τοίχους: η αίθουσα, σχήματος γάμα, είναι μικρή και γι’ αυτό, ζεστή και ρομαντική με πολλά vintage στοιχεία.
Στην οροφή, ξύλινοι δοκοί, και τριγύρω πλίνθοι, καδράκια, πολύχρωμα μαξιλάρια στα καθίσματα, ενώ ξεχωρίζει το παλιομοδίτικο λαχανί ψυγείο, η ξυλόσομπα με τα ξύλα, κάποιες διαφημίσεις με το απαραίτητο ιταλικό couleur locale, το πράσινο φυσητό φωτιστικό από πάνω μας, τα ιταλικά προϊόντα στα ράφια, ο μπουφές με το πορτοκαλί τηλέφωνο, το μπαράκι με τα πολύχρωμα πλακάκια γεωμετρικών σχημάτων κι η παλιά ζυγαριά.
Σε περίοπτο σημείο υπάρχουν οι βιτρίνες με τα εκλεκτά τους κρασιά, που τώρα λόγω εποχής ήταν στολισμένες με Χριστουγεννιάτικα δεντράκια και ελάφια, ενώ και τα παράθυρα ήταν διακοσμημένα με αστράκια και λαμπιόνια.

Η περιρρέουσα εορταστική ατμόσφαιρα, με δυο λόγια, ήταν ό, τι καλύτερο για να μας φτιάξει τη διάθεση και να μας ανοίξει την όρεξη! Τα τεσσάρια δεν είναι τυχαία!!
Ατυχώς δεν άκουσα μουσική, τουλάχιστον την ώρα που γευματίζαμε, και θεωρώ ότι εδώ ένα καλό φαγητό το απολαμβάνει κάποιος καλύτερα με γνωστές ιταλικές μελωδίες και τραγούδια!

Τα WC, ανδρικό και γυναικείο, είναι στο ισόγειο, μεταξύ κουζίνας και αίθουσας εστίασης. Οι γυναικείες τουαλέτες βρίσκονται προς τα δεξιά και η σχετική ‘φεμινιστική’ επιγραφή, μας διαφωτίζει: women are always right!! Εδώ τα πάντα αστράφτουν από καθαριότητα και δε μπορεί να μην αναφέρω την εντύπωσή μου απ’ τις λευκές βαμβακερές πετσέτες αντί των συνήθων χάρτινων. Τίποτα ασφαλώς δεν είναι τυχαίο!!

Το μενού της G περιλαμβάνει 6 ορεκτικά (7-11 €), 4 σαλάτες ~ 10 €, 12 ζυμαρικά και ριζότο, από 9-12.50 €, 7 πίτσες με ναπολιτάνικη ζύμη στα 8.50-12.50 € και 4 κυρίως πιάτα, από 12.50-17.50 €. Υπάρχουν επίσης 4 γλυκά που δεν αναφέρονται στον κατάλογο, περί τα 4-5 € (semifredo, cheesecake, τιραμισού και πανακότα (σήμερα με λευκή σοκολάτα και φρούτα του δάσους! ). ΄

Η λίστα των ποτών περιέχει φυσικά ποτήρια κρασί ~ 4 €, 12 ετικέτες λευκών από 14-38.50 € (για Chablis), 3 ροζέ, στα 18-26 € και 20 κόκκινα από 15-69 €, ( τιμή για το ξακουστό ιταλικό Brunello di Montalcino που παράγεται στην Τοσκάνη, νοτίως της Φλωρεντίας, περιεκτικότητας 14-15 βαθμών οινοπνεύματος, και το οποίο στις κάβες μας ξεκινάει από 45-50 €, ανάλογα με τη χρονιά και τη φίρμα). Συνεπώς θεωρώ ότι οι τιμές των ποτών κυμαίνονται σε επίπεδα λογικά!
Εξάλλου, υπάρχουν ακόμη αφρώδεις οίνοι, συνήθη αναψυκτικά, καθώς και πέντε μπύρες, από 4-10 € (τιμή βέβαια που αφορά την Estrella Barcelona).

Εμείς λοιπόν δοκιμάσαμε τα εξής:

• Αρχικά ζητήσαμε νερό εμφιαλωμένο. Τιμή 2.00 €.

• Μοιραστήκαμε μια σαλάτα Valeriana, που είχε επίσης ντοματίνια, σπανάκι, καθώς και άφθονο τυρί μανούρι. Δροσερή και απολαυστική, στα 8.60 €.

• Εγώ πήρα ένα risotto zafferano, δηλ. ριζότο με σαφράν και γαρίδες. Τυπικό πιάτο της Λομβαρδίας, που έχει διεθνοποιηθεί. Περιείχε 3-4 μεγάλες καθαρισμένες γαρίδες, και ήταν ένα πιάτο χορταστικό, με ρύζι εξαιρετικά χυλωμένο, δείγμα της υψηλής τέχνης του Άγγελου! Τιμή 12.50 €.

• Δοκιμάσαμε επίσης ένα risotto zucca, δηλ. ριζότο με κολοκύθα, παρμεζάνα, λίγα ντοματίνια και πράσινο διάκοσμο. Εκλεκτή γεύση επίσης! Τιμή στα 11.40 €.

• Μια κυρία της παρέας με αδυναμία στα ζυμαρικά πήρε Raviolacci di Bosco, ένα ζυμαρικό σαν γεμιστά τοτρελίνια τετράγωνα, με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος, που της άρεσε πολύ. Τιμή στα 12.50 €.

• Μοιραστήκαμε και μια pizza speciale, που είχε ναπολιτάνικη ζύμη και περιείχε προσούτο, μοτσαρέλα, ντομάτα, μπέικον, μανιτάρια και πιπεριά. Κι αυτή έλιωνε στο στόμα! Τιμή στα 12.40 €.

• Ήπια μια σκούρα μαύρη μπύρα VOREIA STOUT, Σερρών, 6 βαθμών οινοπνεύματος, με επίγευση σοκολάτας & καραμέλας, και τιμή στα 3.90 €.

• Πήραμε ένα γλυκό cheesecake με γλυκό του κουταλιού σταφύλι, που ήταν κυριολεκτικά τέλειο! Τιμή στα 4.90 €.

• Τέλος δοκιμάσαμε και ένα γλυκό ημέρας, δηλ. μια πανακότα με λευκή σοκολάτα και ωραιότατα κόκκινα φρούτα του δάσους. Μην τη χάσετε! Τιμή στα 4.50 €.

Πληρώσαμε συνολικά 72.70 €, λογικότατο ποσό για την ιταλική κυριακάτικη αυτή εμπειρία, που αντιστοιχεί στην κατηγορία 17/25 € έκαστος.
Ελπίζω να ξαναπάμε σύντομα, με την πρώτη ευκαιρία.

Μας κέρασαν limoncello, που ήρθε μέσα σε όμορφη vintage καράφα.
Με την ευκαιρία, το σέρβις από δύο νεαρές και έναν ώριμο κύριο ήταν επαγγελματικό και άψογο σε όλα του.

Φεύγοντας πρόσεξα τα σουπλά μας με γαλάζια σχέδια και έναν κόκορα σε περίοπτη θέση, καθώς και την επιγραφή: autentica esperienza culinaria, που σημαίνει ότι πρόκειται για μια «αυθεντική γαστρονομική εμπειρία».

Προσωπικά συμφωνώ και επαυξάνω με ό, τι διάβασα στο σουπλά, αφού έφαγα.
Προτείνω λοιπόν, σε όσους αρέσει η ιταλική κουζίνα και τα καλούδια της, θερμιδοφόρα έστω, να πάνε, για να μην πιαστούν αδιάβαστοι, να διαβάσουν δε και το σχετικό σουπλά, ενημερώνοντάς μας κατόπιν με την κριτική τους κατά πόσο συμφωνούν ή όχι!

30 Μαι 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Στο LA GRATELLA βρεθήκαμε μια Κυριακή μεσημέρι, καλεσμένοι παλιών, αγαπητών φίλων. Συνήθως, όταν ακούω «Χαλάνδρι», με πιάνει σύγκρυο αναλογιζόμενος το πού θα παρκάρω, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Το LA GRATELLA βρίσκεται σε ένα ήσυχο, απόμερο θα τολμούσα να πω σημείο του Χαλανδρίου, στην οδό 25ης Μαρτίου, το δρόμο που οδηγεί από την πολύβουη κεντρική πλατεία στην έξοδο στο φανάρι Παλαιολόγου – Εθνικής Αντιστάσεως.

Βαθμός δυσκολίας στη στάθμευση λοιπόν όχι πάνω από 5 στα 10, και το μαγαζί γωνιακό, πέφτεις κυριολεκτικά πάνω του. Η πινακίδα θα μπορούσε βέβαια να είναι πιο μεγάλη, πιο ευανάγνωστη, ίσως σε στιλ vintage (για να ταιριάζει με τη διακόσμηση του χώρου), υποθέτω όμως ότι πρόκειται για hommage στην αρχική εγκατάσταση του LA GRATELLA στο Ναύπλιο.

Εξωτερικός χώρος δεν υπάρχει, το καλοκαίρι σίγουρα θα ανοίγουν τα παράθυρα που βλέπουν προς το δρόμο. Την ημέρα της επίσκεψής μας, μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα, κατέγραψα πάντως ως ψεγάδι της διαρρύθμισης την απουσία κάποιου είδους περσίδων για την προστασία όσων κάθονται δίπλα στα παράθυρα, ο ήλιος ήταν πραγματικά ενοχλητικός, καθώς χτυπούσε ακριβώς στο πρόσωπο.

Κατά τ’ άλλα ως προς τη διαρρύθμιση και διακόσμηση το LA GRATELLA παίρνει άνετα τις τέσσερις ντομάτες. Κρατημένο γενικά σε στιλ vintage, εντυπωσιάζει χωρίς ευτυχώς να κουράζει, χάρη στην ποικιλία των μέσων.

Μπαίνοντας παρακάμπτετε την κουζίνα και ένα πάσο με ωραιότατη επένδυση με χρωματιστά πλακάκια, αφήνετε στα δεξιά ένα ψυγείο σε χρώμα λαχανί, θαυμάζετε ένα φωτιστικό με φυσητό γυαλί στο ίδιο χρώμα, προσπερνάτε μια βιτρίνα με μπουκάλια στα αριστερά, χαζεύετε τις συσκευασίες γίγας με ντοματοπολτό και τα συρμάτινα πλέγματα με εκατοντάδες φελλούς, για να καταλήξετε στην πιο δημοφιλή γωνιά του μαγαζιού, στη γωνία στο βάθος.

Ο χώρος δεν είναι τεράστιος, κυριαρχεί ξύλο και γυαλί, τα τραπέζια είναι μεν του ίδιου τύπου (ρουστίκ με κεντρικό πόδι), όμως σε διάφορα σχήματα (τετράγωνα, ορθογώνια και ροτόντες) με βολικά καθίσματα και σε λογική απόσταση μεταξύ τους. Οι τοίχοι, σε τόνους γκρι-μπεζ, υπάρχουν όμως και σημεία με γυμνό τούβλο, είναι διακοσμημένοι με γούστο, κυρίως με καδράκια και αφισέτες. Γενικά το μάτι σας ούτε θα κουραστεί ούτε θα βαρεθεί.

Επειδή όμως σ’ ένα ιταλικό εστιατόριο πηγαίνεις κυρίως για να φας, ας ρίξουμε μια ματιά στον κατάλογο. Ο οποίος είναι ανακουφιστικά μαζεμένος, αλλά και πλήρης (antipasti, pasta, πίτσα και κρέας, νομίζω και ψάρι), τραβώντας μάλιστα την προσοχή με αρκετά ασυνήθιστα πιάτα. Είναι πραγματικά σπάνιο πια να μπορείς να επιλέξεις σε ιταλικό εστιατόριο και πιάτα with a twist, πέρα από τα συνηθισμένα δηλαδή. Αυτό για μένα είναι λόγος επαρκής για να δώσω στο LA GRATELLA όχι ένα, αλλά δύο αστέρια (= αξίζει να κάνετε κάποια χιλιόμετρα για χάρη του), ειδικά αν είστε fan της ιταλικής κουζίνας. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ίσως κανείς από τους 20κάτι χθεσινούς θαμώνες δεν παρήγγειλε πίτσα, σημάδι κατά την άποψή μου ότι στο LA GRATELLA δεν πηγαίνεις για την εύκολη λύση.

Από όσα δοκιμάσαμε μόνο η σαλάτα με το όνομα του εστιατορίου δεν θα μου μείνει στη μνήμη, νόστιμη και φρέσκια μεν, επίπεδη και χωρίς το κάτι αλλιώτικο δε. Οι παπαρδέλες με λουκάνικο (ξεψαχνισμένο, για να δέσει με τη σάλτσα), ντοματίνια και μανιτάρια, που πήρα εγώ, ήταν ωραίο και χορταστικό πιάτο, μολονότι η πρώτη εντύπωση ήταν πως πρόκειται για μικρή μερίδα, κάθε άλλο. Η γεμιστή pasta σε σχήμα καραμέλας με γέμιση φρέσκου τυριού επίσης εξαιρετική, αδικήθηκε όμως από την παρουσίασή της, καθώς η λευκή σάλτσα υπερκάλυψε την ποικιλία των χρωμάτων.

Τα paccheri με κοτόπουλο (= κοντόχοντρες πλατιές πένες) και το ψαρονέφρι με πατάτες Ελλάδος και Περού (! ) και διάφορες πρασινάδες συγκαταλέγονται στις μάλλον αναμενόμενες γεύσεις. Για επιδόρπιο μοιραστήκαμε ένα τιραμισού με συνοδεία λικέρ (έξοχο, ήπια τέσσερα σφηνάκια) και μια πανακότα με φρούτα του δάσους, πολύ καλά και τα δύο. Άριστα παρέλειψα να βάλω στο ψωμί, που έρχεται σαν μπαστουνάκια ψημένα στο φούρνο της πίτσας, πολύ σωστά αρτυμένα. Κρασί ρομπόλα Κεφαλλονιάς εμφιαλωμένη, το ίδιο και το νερό.

Ο λογαριασμός των φαγητών δεν ξεπέρασε τα 20 ευρώ ανά άτομο. Αν συνυπολογίσω το πραγματικά άψογο σέρβις από το αθόρυβο προσωπικό, τις εντυπωσιακά καθαρές τουαλέτες και την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, νομίζω ότι και εδώ δικαιωματικά το LA GRATELLA παίρνει 4 ντομάτες. Δοκιμάστε το!

09 Νοε 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Έχει γίνει μια αγαπημένη μου συνήθεια, να δημοσιεύω μια κριτική για Ιταλικό εστιατόριο, πάνω κάτω τέτοια εποχή του χρόνου. Ίσως κάποιος θα το χαρακτήριζε ως ''γούρι'', εγώ απλά θα αρκεστώ στην αδυναμία που έχουμε οικογενειακώς για την Ιταλική κουζίνα, όπως τέλος πάντων αυτή υπηρετείται στην πολύπαθη γαστρονομικά Ψωροκώσταινα.

Μετά από ισάριθμες επιτυχίες τα έτη 2013 (La Casa di Giorgino), 2014 (Osteria Vespa Rossa), 2015 (Parlo) και τέλος το 2016 (Testaccio Organic), αισίως έφτασε η ώρα για το φετινό Italian test. Ο Giorgino και το Parlo συνεχίζουν με επιτυχία, ενώ η Vespa και το Testaccio (συμπτωματικά του ίδιου ιδιοκτήτη/chef κ. Τσίγκα) μας παράτησαν στα κρύα του λουτρού. Επειδή παρακολουθώ την πορεία του κ. Τσίγκα, η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω τα επιχειρηματικά του βήματα. Chef έχεις δύο μαγαζιά σε μέρη ''φιλέτα'', που πάνε από αρκετά έως πολύ καλά, τα κλείνεις και τα δύο για να συνεχίσεις με τι; Με κάτι ακατανόητο, όπως διάβασα σε διαδικτυακό έντυπο, το οποίο δυσκολεύομαι να περιγράψω. Δυστυχώς δεν μπορώ να μιλήσω για εσένα, οπότε η ζωή συνεχίζεται..........

Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι η φετινή επιλογή μου είχε μπει πολύ νωρίτερα στο ''κλεισιοσκόπιο'' μου, ασχέτως αν στο ask4food κινείται με μονοψήφιο αριθμό κριτικών. Βεβαίως το ζήτημα δεν είναι το πλήθος των κριτικών, αλλά το ποιοι είναι οι κριτές που προηγήθηκαν.

Διαδικτυακά, αν και το επιχείρησα, δεν μπόρεσα να αντλήσω αξιόλογες/αξιόπιστες πληροφορίες. To σημαντικότερο που συγκράτησα είναι ότι (πιθανόν) ανήκει σε κάποιο κ. Πανταζή, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων, επιχειρήσεων οργάνωσης συνεδρίων, εκδηλώσεων και catering. Ο κ. Πανταζής άνοιξε πριν λίγα χρόνια το πρώτο La Gratella στο Ναύπλιο και μάλλον η επιτυχημένη πορεία αυτού έφερε και το δεύτερο αδελφάκι, ακόμη πιο πρόσφατα στο Χαλάνδρι. Παρόλα αυτά δεν ανησυχώ, διότι εφόσον αποφασίσει να το επισκεφτεί ο ρεπόρτερ, ερευνητής, λογοτέχνης του site, τότε θα τα μάθουμε όλα, ακόμη και σε ποιο σχολείο πήγε Δευτέρα Δημοτικού ο chef.

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, ώρα 21:00, άτομα 2, με ιντερνετική κράτηση μέσω της ''αδελφής'' επιχείρησης e-table.

Χωροταξικά βρισκόμαστε στις παρυφές της κεντρικής πλατείας, κινούμενοι κατά την φορά των αυτοκινήτων, προς την έξοδο του Χαλανδρίου. Η κατάσταση από πλευράς πάρκινγκ δεν είναι ούτε τραγική, ούτε όμως και εύκολη, κάπου στην μέση. Αν τα σκουροφέρετε σε απόσταση αναπνοής υπάρχει άνετο πάρκινγκ.

Ο χώρος διαχειρίζεται έξυπνα το κλασικό, το ρομαντικό, το vintage, ίσως και λίγο το παλιομοδίτικο στυλ. Παρά την πληθώρα των διακοσμητικών συνθέσεων, έχει ένα βασικό προσόν. Είναι καλόγουστος και πάνω από όλα δηλώνει ''Ιταλία''. Στοιχεία που θα αποσπάσουν την προσοχή σας είναι το όμορφο μπαράκι με τα πλακίδια, οι κόκκινες κονσέρβες στα ράφια, η vintage ζυγαριά, το περίτεχνο φωτιστικό της μεγάλης σάλας, οι όμορφες βιτρίνες των κρασιών, η ξυλόσομπα με το stand για τα καυσόξυλα, ο μπουφές με το vintage πορτοκαλί τηλέφωνο, ο (benvenuti) μαυροπίνακας, τα χαριτωμένα καδράκια και πόστερ και τόσα άλλα. Όπου και αν γυρίσει κανείς το βλέμμα του, είναι σίγουρο ότι θα αντικρίσει κάτι προσεγμένο, όμορφο και γουστόζικο. Παρόλα αυτά θα αφαιρέσω μια ντοματούλα και οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι η ''αμήχανη'' διαρρύθμιση εισόδου, όπου πέφτεις κυριολεκτικά πάνω στην κουζίνα και την τουαλέτα, με αποτέλεσμα η υποδοχή εκ μέρους του εστιατορίου να είναι δυσλειτουργική. Ο δεύτερος είναι η 100% ''χειμωνιάτικη διαρρύθμιση'', καθιστώντας την περίοδο ''καλοκαιρινής λειτουργίας'' λίγο προβληματική (ειδικά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες).

Η εξυπηρέτηση είναι ευγενική, διακριτική, αθόρυβη, πολυάριθμη (για το μέγεθος του χώρου) και στη σωστή ‘’απόσταση’’ από τον πελάτη. Υπάρχει σωστή καθοδήγηση του προσωπικού ως προς το menu, το οποίο γενικά κινείται σε πολυσυλλεκτικά (Ιταλικά) μονοπάτια. Η ροή των πιάτων γενικά κυμάνθηκε σε φυσιολογικούς χρόνους.

Η κάρτα του menu είναι από τις πιο ''ισορροπημένες'', που έχω συναντήσει σε Ιταλικό εστιατόριο. Υπάρχουν 6 ορεκτικά (κόστος μεταξύ 7 και 10€), 4 σαλάτες (περί τα 10€), 9 προτάσεις pasta (9 έως 12,50€), 2 ριζότο (11,50 έως 12,50€), 7 προτάσεις πίτσας (8,50 έως 12,50€) και 4 προτάσεις κυρίως πιάτων (12,50 έως 17,50€). Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν αρκετές προτάσεις που θα κεντρίσουν την προσοχή σας και πιθανόν θα σας βάλουν σε σχετικό δίλημμα επιλογής.

Πήγαμε προετοιμασμένοι να δοκιμάσουμε αρκετά πιάτα και στο τραπέζι μας παρέλασαν τα παρακάτω:

-Vitello tonnato στα 8,90€. Ποιότητα εξαιρετική, ποσότητα ικανοποιητική, με τις λεπτές ροζ φέτες του νεαρού μοσχαριού να κλέβουν την παράσταση. Η σάλτσα τόνου ικανοποιητική, αν δε είχε λιγότερο μαγιονεζάτη σύνθεση και κυριαρχούσε γευστικά ο τόνος τότε θα άγγιζε το άριστα.

-Piadina croccante με γέμιση μοτσαρέλα, προσούτο και βασιλικό στα 6,80€. Ένα τόσο απλό, αλλά συνάμα τόσο φινετσάτο και τέλεια παρουσιασμένο ορεκτικό, σε ένα κομψό τετράγωνο μαύρο σερβίτσιο.

-Strozzapretti alla Norcina, με λουκάνικο, πάστα τρούφας, μανιτάρια και σάλτσα από λεμόνι-πιπέρι, το δικό μου πιάτο στα 12,30€. Η ποιότητα των πρώτων υλών εξαιρετική, η ποσότητα επαρκής, οι γεύσεις αρμονικά δεμένες μεταξύ τους και αν γκρινιάξω λίγο αυτό θα οφείλεται στο al dente που το βρήκα ''Ελληνικό''.

-Garganelli cacio e pepe, με σάλτσα παρμεζάνας-πεκορίνο και φρέσκο πιπέρι, το πιάτο της γυναίκας μου στα 9,30€. Μια κλασική γεύση που σπάνια σε απογοητεύει, αν βεβαίως είναι σωστά εκτελεσμένη. Γενικές εντυπώσεις όπως το δικό μου πιάτο.

-Και για επιδόρπιο Semifreddo με καραμέλλα στα 4,90€. Στα επιδόρπια τύπου semifreddo έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, αρκεί να τονίσω ότι ''νικούν'' την μόνιμη τάση μου να παραγγέλνω tiramisu. Αυτό χωρίς να είναι κάτι το ξεχωριστό, κάλυψε τις προσδοκίες μας για ένα σωστό κλείσιμο του δείπνου. Προσοχή στην ποσότητα διότι είναι επαρκές για sharing 2 ατόμων.

-Ένα μπουκάλι λευκό κρασί, Vina Esmeralda του κτήματος Torres, γνωστό και ως κρασί της αποπλάνησης, σταθερά ανάμεσα στα (ξένα) best sellers της Ελληνικής αγοράς, πολύ λογικά τιμολογημένο στα 18,50€.

-Ένα εμφιαλωμένο νερό στα 2€.

Check please

Με αναλυτική απόδειξη, συνοδευόμενη από αναλυτικό δελτίο παραγγελίας και πληρωμή με πιστωτική κάρτα (με ασύρματο POS), στα 62,70€. Not bad για ένα υπερπλήρες δείπνο με εμφιαλωμένο κρασί. Θα μπορούσε όμως να είναι και λίγο πιο μαζεμένες οι τιμές κυρίως στην pasta.

Κατέληξα ότι:

Ως προς το La Gratella, θα πω συνοπτικά ότι αποτελεί μια ποιοτική πρόταση για φαγητό, στο ανεβασμένο mainstream Χαλάνδρι. Αδικείται από την υποτονική του παρουσία εδώ στο ask4food, διότι αν κρίνω από την προσέλευση των θαμώνων, ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει με την παρουσία του (ήταν σχεδόν γεμάτο).

Ως προς την 100η και συγχρόνως επετειακή κριτική μου, μιας και συμπληρώνονται 5 έτη ως μέλος του site. Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα σαν το νεράκι που κυλάει. Με χαρές, ενθουσιασμούς, μετριότητες, λύπες και απογοητεύσεις. Κάνοντας με καλύτερο, πιο συνειδητοποιημένο καταναλωτή και γαστρονομικά ωριμότερο. Γνωρίζοντας κάποιους αξιόλογους διαδικτυακούς φίλους και τους admins αυτού του χρήσιμου διαδικτυακού εργαλείου που λέγεται Ask4food. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους φίλους που κάποια στιγμή με εμπιστεύτηκαν, ψήφισαν τις κριτικές μου και σε κάποιες των περιπτώσεων, με μνημόνευσαν (θετικά) σε δικές τους κριτικές.

Και επειδή βλέπω ότι υπάρχουν πολλοί φίλοι, που τους αρέσει κάποια μορφή της Rock, θα κλείσω με ένα σπιντάτο, σε uplifting mode, κομμάτι των Βρετανών Placebo. ''The bitter end''

https: //www. youtube. com/watch?v=0W9jyRm7xHo

Καλή συνέχεια σε όλους σας

03 Ιούλ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Πώς να κρύψεις την λατρεία σου για την ιταλική κουζίνα ;

Ήδη από το χειμώνα το La Gratella ήταν στη λίστα μου, με τις πληροφορίες να συντηρούν την αδημονία μου να το επισκεφθώ άμεσα.
Μη βρίσκοντας διαθέσιμο τραπέζι για τις 16/6, έκανα αμέσως κράτηση για το Σάββατο 17/6, ένα από εκείνα τα βράδια που ο φετινός Ιούνιος, την είδε Νοέμβριος, με καταρρακτώδη βροχή, ζέστη και αφόρητη υγρασία - πραγματικά, δεν έχω χειρότερο από αυτό. Τη βόλτα μας όμως δεν θα τη χάναμε για κανένα λόγο.

Αποζημιώθηκα με μια ωραιότατη θέση παρκαρίσματος ακριβώς απέξω, εσείς ωστόσο μην προβληματιστείτε. Βρίσκεται στην ήσυχη πλευρά του Χαλανδρίου και σχεδόν δίπλα στο δημοτικό πάρκινγκ.
Πρώτη εικόνα, μια γωνιακή όμορφη μονοκατοικία, χαμηλού φωτισμού, που σε προιδεάζει για κάτι ακόμη καλύτερο στα ενδότερα. Θετική η ανάρτηση του μενού σε εμφανές σημείο, για μια πρώτη ανάγνωση, αρνητική η μη ύπαρξη διαμορφωμένου χώρου για το καλοκαίρι, νομίζω πως το πεζοδρόμιο δεν μπορεί να παίξει κάποιο λειτουργικό ρόλο σε αυτό.

Ανοίγοντας την πόρτα, μεταφέρθηκα νοερά κάπου αλλού.
Δεν είναι η άψογη φροντίδα στην κάθε λεπτομέρεια, ούτε η vintage αισθητική που αναμφίβολα αγαπώ. Δεν είναι το λαχανί ψυγείο ούτε η εντυπωσιακή βιτρίνα με τα κρασιά. Δεν είναι τα καδράκια, οι ροτόντες, τα φωτιστικά από φυσητό γυαλί, τα ρετρό σερβίτσια και η art de la table που σε κάνει να χαμογελάς.
Δεν είναι το πιο πρωτότυπο μπάνιο εστιατορίου που έχω δει ποτέ, με τις βαμβακερές πετσέτες χεριών. Δεν είναι καν ο συμπαθής μεσήλικας σερβιτόρος από την Νάπολη, τα ιταλικά κομπλιμέντα που μας έκανε και οι πληροφορίες που ανταλλάξαμε για την Αιώνια αγαπημένη.

Είναι σίγουρα η ατμόσφαιρα που δυσκολεύομαι πολύ να την περιγράψω.
Είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση, κάτι πολύ προσωπικό, που ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται αλλιώς. Είναι οι άνθρωποι, τα χαμόγελα, η έμφυτη ευγένεια, η σεμνότητα και ο επαγγελματισμός ότι ξέρουν τί κάνουν και το κάνουν πολύ καλά.

Και είναι ακόμα:

- Ο μικρός αλλά τόσο περιεκτικός κατάλογος σε ιταλικά πιάτα, με επιρροές από Τοσκάνη, Νάπολη και Σικελία.
- Η non smoking πολιτική και η πεντακάθαρη διαυγής ατμόσφαιρα, σαν να σε περιποιούνται στη δική σου ιδανική τραπεζαρία, όπου κάθεσαι και απολαμβάνεις.
- Η άψογη συνεργασία παραγγελιολήπτη-σερβιτόρων-κουζίνας, στους ιδανικούς χρόνους και με αθόρυβο τρόπο.
- Η συνεχής επίβλεψη ενός γεμάτου εστιατορίου από το προσωπικό, που προλαβαίνει τα πάντα, χωρίς να κουράζει, αγχώνει /αγχώνεται ή δυσανασχετεί στην παραμικρή επιθυμία του πελάτη.

Και βέβαια είναι:

- H piadina croccante alla Gratella ( 6,30 e ), το ορεκτικό των 6 κομματιών τραγανής ιταλικής ζύμης, γεμισμένης με μοτσαρέλλα, βασιλικό, προσούτο cotto, φρέσκια ντομάτα και γαρνιτούρα φύλλα ρόκας.

- Τα portobello parmigiano ( 6,90 e ), τα ωραιότερα γεμιστά μανιτάρια που έχω γευτεί ποτέ, με μπέικον και κρέμα παρμεζάνας, μαεστρικού ψησίματος και γεύσης που, απλά, δεν περιγράφεται.

- Η pizza Μargherita ( 8,40 e. 6 κομμάτια, όχι 8 ) με ντομάτα, μοτσαρέλλα, παρμεζάνα και βασιλικό, με ναπολιτάνικης φιλοσοφίας ζύμη. Και πείτε με τώρα περίεργη, αλλά εγώ σε ένα ιταλικό βάζω σχεδόν πάντα ως πρώτη δοκιμασία το πώς φτιάχνει το πιο απλό του πιάτο δηλ. την Μαργαρίτα. Από αυτό κρίνω και πάω παρακάτω. Εδώ έβαλα άριστα.

- Οι pappardelle alla norcina con tarufo e porcini ( 12,30 e ), το γνωστό πλατύ ζυμαρικό, υπέροχα βρασμένο al dente, με ψιλοκομμένο από άκρη σε άκρη ως την τελευταία μπουκιά ιταλικό λουκάνικο Νόρτσια, πάστα τρούφας, μανιτάρια porcini, ψητά ντοματίνια και ελαφριά σάλτσα λεμονιού-πιπεριού. Έξτρα τριμμένη παρμεζάνα και μύλος πιπεριού στο τραπέζι. Μια λέξη για αυτό το πιάτο: Ω ΘΕΟΙ.......

- Το semifreddo τιραμισού με σπασμένο μπισκότο oreo και καραμέλα, το πιο δημοφιλές γλυκό τους, όλα τα τραπέζια είχαν παραγγείλει από ένα ( 4,20 e ), σιγά μη το άφηνα...

- Οι έξτρα παγωμένες Moretti ( 330 ml, 3,50 e. ) Ελαφριά, γλυκόπιοτη, την έχουμε πιει και αλλού. Και η κόκκινη Mary Rose, παραγωγής και εμφιάλωσης της Ευβοικής μικροζυθοποιίας Septem ( 330 ml, 3,80 e. ) Kαπνιστή, φρουτώδης, ελαφρώς πικρή, ήταν η δική μου επιλογή και με ενθουσίασε.

- Είναι και το νερό σε δική τους μποτίλια ( ζητήστε το ) που ανανέωναν πριν αδειάσει το μπουκάλι. Είναι και το κέρασμα λικέρ σε σφηνάκι, όπου, καθ υπόδειξη της γλυκύτατης σερβιτόρας επιλέξαμε τις ασυνήθιστες γεύσεις μάνγκο και τιραμισού ( ναι, λικέρ τιραμισού ) και καθόλου δεν το μετανιώσαμε.

Και συνοψίζοντας:
- Ναι, είναι αρκετά ακριβό για τα δεδομένα της εποχής ( λογαριασμός 45,40 e για 2 άτομα ). Όμως:
- Η συνολική εμπειρία άγγιξε την τελειότητα σε όλα τα σημεία. Δεν βρήκα κανένα ψεγάδι, από το καλησπέρα μέχρι το buona notte.
- Από την κουζίνα του νεαρού σεφ βγαίνουν τόσο νόστιμα πιάτα, που τα ανασύρεις από τη μνήμη σου με φοβερή λαχτάρα... Ήδη με τριβελίζουν αρκετά ακόμη που θέλω να δοκιμάσω και γι αυτό θα ξαναπάω.

Και εν τέλει:
Είναι κάποια εστιατόρια που υπερβάλλουν και σε εντυπωσιάζουν. Και είναι κάποια άλλα που αθόρυβα και ταπεινά σε κερδίζουν. Σε ποιά κατηγορία ανήκει το La Gratella ;

Δώστε στον εαυτό σας την πολυτέλεια και τη χαρά να το δοκιμάσετε και θα το διαπιστώσετε εύκολα.
Προτείνεται και για ρομαντικές καταστάσεις.
..................................................................................................
Υ. Γ Οι επισημάνσεις του αγαπητού ΙΩΓΙΑΝΝΗ στο πρόσφατο υστερόγραφό του, με τις οποίες συμφωνώ, βρήκαν το στόχο ακριβώς στο κέντρο. Εγώ θα τοποθετηθώ λίγο αλληγορικά, αλλά και το δικό μου μήνυμα θα βρει το στόχο του. Δεν γνωρίζω σκάκι, όμως αντιλαμβάνομαι πλήρως τις κινήσεις των "παικτών".
Τί σύμπτωση κιόλας, που οι κανόνες του παιχνιδιού αυτού τοποθετούνται στην Ιταλία του 15ου αι. Ποιός παίκτης λοιπόν θα πετάξει έξω τον άλλον και ποιός θα προστατεύσει το βασιλιά ;; Ο βασιλιάς μένει μακριά από τα γεγονότα. Μόνο στο τέλος δρα, βοηθώντας τα πιόνια να γίνουν βασίλισσες. Όλα γίνονται για το βασιλιά. Με νόμιμες, ή και όχι, κινήσεις των παικτών. Στο σκάκι ασφαλώς. Μην παρεξηγηθώ.

Δεν θα πω ονόματα. Όμως, κάποια νεούδια εδώ μέσα εξασκούνται στο σκάκι παίζοντας με τις ψήφους. Μελετούν νύχτα μέρα τις κινήσεις τους, χτυπώντας την κατάλληλη στιγμή με την χειρουργική μέθοδο του Κασπάροφ. Να ξέρουν ότι τους βλέπουμε. Και γελάμε.

20 Νοε 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Όποιος το έχει γευτεί στο Ναύπλιο, ξέρει...

Φαγητό:
Σαλάτα Βαλεριάνα εξαιρετική, έδενε αρμονικά όλο το γευστικό περιεχόμενο, κάτι σπάνιο για σαλάτα. Εξαιρετική και η κλασική σαλάτα Καίσαρα. Μελιτζάνες φούρνου, λίγο σκληρές επειδή ήταν χοντροκομμένες, αλλά νόστιμες. Μανιτάρια γεμιστά εκπληκτικά. Πίτσα πολύ καλή (όχι πάντως η ιδανική για τα γούστα μου), ίσως λίγο μικρό το μέγεθος για 2 άτομα. Ζυμαρικά όπως και όσα πρέπει, ειδικά τα φρέσκα νιόκι αλα σορεντίνα καταπληκτικά. Μεγάλη λίστα κρασιών.

Εξυπηρέτηση:
To δυνατό του σημείο. Χαίρονται τη δουλειά τους κι αυτό... βγαίνει στον κόσμο!

Χώρος:
Διακοσμημένος με μεράκι και φινέτσα, σε ταξιδεύει σε μια trattoria της Ιταλίας. Μεγαλύτερος από αυτόν του Ναυπλίου.

Τιμές:
Έχεις την επιλογή να κινηθείς και κάτω από το όριο των 15 ευρώ ανά άτομο, αλλά καλύτερα να ανέβεις λίγο... αξίζει.

Συνεχίζει από εκεί που άρχισε το εξαιρετικό εστιατόριο του Ναυπλίου...

03 Ιουν 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Εδώ και λίγους μήνες άνοιξε στο Χαλάνδρι ένα καινούργιο ιταλικό εστιατόριο, το "Gratella" με αρκετά καλή κουζίνα, χαμογελαστό σέρβις, ιδιαίτερες συνταγές και πολύ όμορφο χώρο αν και βρίσκεται σε ένα κάπως άχαρο μέρος του Χαλανδρίου. Το Ιταλικό αυτό εστιατόριο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια ήδη στο Νάυπλιο με υπέροχη θέα στο Μπούρτζι! Ο ιδιοκτήτης και ο Σεφ είναι Έλληνες που, σε γενικές γραμμές, έχουν κατορθώσει να προσεγγίσουν σωστά την ιταλική κουζίνα και όχι μόνο.

Επισκεφθήκαμε το μέρος νωρίς, μεσημέρι Κυριακής, και το πρώτο που μας εντυπωσίασε μπαίνοντας στο εστιατόριο είναι το πολύ ζεστό περιβάλλον του χώρου.
Έτσι κι αλλιώς, εξωτερικός χώρος, με τραπέζια εννοώ, δεν υφίσταται. Απλώς, ανοίγουν τα παράθυρα του εσωτερικού χώρου. Όταν πήγαμε εμείς ήταν κλειστά και εξωτερικά διακοσμούνταν με κατάφυτες ζαρντινιέρες που σπάνε τη μονοτονία των πληκτικών δρόμων της γύρω περιοχής.

Ας συνεχίσω με τον εσωτερικό χώρο που έχει ανέμελο, ρομαντικό αλλά και κλασικό χαρακτήρα καθώς συνδυάζει πολλά μαζί διακοσμητικά στυλ.
Στον χώρο κυριαρχεί το πολύ χρώμα με ταιριαστούς και πρωτότυπους συνδυασμούς. Συναντάμε κίτρινο χρώμα στον τοίχο πίσω από το μπαρ, κόκκινα μεγάλα κουτιά κονσέρβας, όμορφο γκρι δάπεδο, ξύλινη ρουστίκ οροφή με κίτρινο φωτισμό και ένα μικρό κομμάτι του τοίχου δίπλα στην οροφή σε βεραμάν απόχρωση, πολύχρωμα μαξιλάρια στα καθίσματα, άλλα λουλουδάτα, άλλα λαχανί, άλλα καρώ, σε πολύ όμορφες αποχρώσεις!! Τα τραπέζια είναι σε ανοιχτό χρώμα ξύλου με γκρι ανοιχτά καθίσματα.
Διάσπαρτα μέσα στο χώρο υπάρχουν διάφορα ρετρό αντικείμενα, ένας μαυροπίνακας, ξύλα σόμπας, πολύχρωμα πλακίδια στο μπαρ, μικρά ασπρόμαυρα καρτούν, όμορφες εταζέρες, μοντέρνες και σύγχρονες, ποικίλα μικροαντικείμενα και πολύ ωραία φωτιστικά που κολακεύουν όμορφα τον χώρο αυτό.
Τα τραπέζια κοσμούν μικρά βαζάκια με ψεύτικα αλλά φινετσάτα όμορφα λουλούδια και όμορφα γκρι μπεζ σουπλά που εκτός από την επωνυμία του εστιατορίου, στο κάτω μέρος ξεχωρίζει το "απόφθεγμα": "Dolci per passione -Salati per amori "!

Στον εξωτερικό χώρο, πέρα από μια πολύ απλή, αλλά περιποιημένη, μπεζ χρώματος μονοκατοικία, με γκρι παράθυρα και ένα τραπεζάκι με χρωματιστά καθίσματα δύο καρέκλες, δεν θα διακρίνετε κάτι το σημαντικό. Όσοι έχετε επισκεφθεί το μαγαζί του Ναυπλίου, θα το διακρίνετε πιο εύκολα αφού στον εξωτερικό χώρο υπάρχει η ίδια κιτρινωπή ταμπέλα με την επωνυμία του εστιατορίου!

Το "Gratella" βρίσκεται στο σημείο ακριβώς που βρισκόταν παλαιότερα το "Anema e Core " του οποίου ο Ιταλός Σεφ επέστρεψε στην Ιταλία. Το όνομα του αποτελεί μια παρήχηση του "grigliare" (ψήνω) που θέλει να υποδηλώσει και την ύπαρξη ψητών εδεσμάτων....!! Λίγο άσχετο μου ακούστηκε, αλλά κάτι θα ξέρουν παραπάνω....

Το εστιατόριο διαφημίζεται και ως τρατορία και κάπου εκεί αρχίζει το γνωστό αλαλούμ με τα μέρη ιταλικής γαστρονομίας στην Ελλάδα που αδυνατούν να αυτοπροσδιοριστούν (βλ. trattoria, osteria, rosticceria, pizzeria)! Για τρατορία, κυρίως λόγω χώρου, τιμών και κυρίως πιάτων, δε θα το έλεγα απόλυτα.
Εν τέλει, επειδή με κουράζει αυτό το μπλέξιμο που συναντώ σε κάθε ιταλικό εστιατόριο στη χώρα μας, εγώ θα το βάφτιζα ως ένα μάλλον αυθεντικό ιταλικό " ristorante " που σερβίρει και μεσογειακή κουζίνα (?)

Το σέρβις είναι προσιτό, καθαρό, πρόθυμο και χαμογελαστό πάρα την παρακάτω αστοχία ή απροσεξία. Το ένα πιάτο της παραγγελίας μας ήταν ψαρονέφρι αλλά ήρθε σολομός! Και μιλάμε ότι ήμασταν η μοναδική παρέα!!
Μας εξήγησαν ότι έγινε κάποιο λάθος με το μηχανάκι της παραγγελίας. Κάλλιστα, αφού ουσιαστικά μιλάμε για ένα άδειο εστιατόριο, θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η παραγγελία και "ζωντανά", η δε μυρωδιά του σολομού ?? Μάλλον ο νεαρός σερβιτόρος ακούγοντας ΨΑΡΟνέφρι έκανε υποσυνείδητο συνειρμό με το ΨΑΡΙ που είναι ο σολομός!! Ας είναι γιατί κατά τα άλλα, αν εξαιρέσουμε και το ενοχλητικό γεγονός ότι ο σερβιτόρος καθόταν σε σχετικά κοντινή απόσταση με το τραπέζι μας, υπήρξε αρκετά πρόσχαρος.
Μάλιστα, όταν έγινε το λάθος με το παραπάνω πιάτο, αμέσως η υπεύθυνη προθυμοποιήθηκε να μας το αλλάξει. Όταν εμείς αρνηθήκαμε, για να μην περιμένουμε άλλο, καθώς είχε ετοιμαστεί και το δεύτερο κυρίως, μας είπε ότι δεν θα χρεωθούμε αυτό το λάθος πιάτο. Εμείς φυσικά αρνηθήκαμε (πρώτοι πελάτες, γρουσουζιά τέτοια πράγματα... ) και έτσι χρεωθήκαμε την τιμή που έχει το ψαρονέφρι (13,90), παρόλο που, τελικά, φάγαμε σολομό (15,30)! Αφήστε που ο νεαρός που έκανε το λάθος μας ζήτησε χίλιες φορές συγνώμη! Στο τέλος, μάλιστα, μας κέρασαν το γλυκό!
Εύγε για την στάση τους στα παραπάνω, δείγμα επαγγελματισμού και ήθους!

Μου έκανε θετική εντύπωση ακόμη το γεγονός ότι στο τέλος του γεύματος, πριν από το γλυκό, ο νεαρός σερβιτόρος, εκτός του ότι απέσυρε τα λερωμένα σουπλά, ξαναήρθε με πανάκι και μικρό δοχείο για να καθαρίσει το τραπέζι μας!

Το μενού είναι αρκετά πλούσιο - χωρίς όμως να χάνεσαι- με επιρροές από τη Τοσκάνη, τη Νάπολη και τη Σικελία.
Περιλαμβάνει ορεκτικά (βλ. Μελιτζάνες με μοτσαρέλα και ντομάτα,7,80, κ. ά) σαλάτες (βλ. σαλάτα βαλεριάνας,8,90, κ. ά) ζυμαρικά, φρέσκα ζυμαρικά γεμιστά (caramelle, raviolacci, stelle και tortellacci), ριζότο (βλ. ριζότο με σπαράγγια και προσούτο,12,40, κ. ά), κυρίως πιάτα (κοτόπουλο, ψαρονέφρι, φιλετάκια, σολομό και λαβράκι φιλέτο), πίτσες (βλ. Magna Grecia,9,30 ή Al Tartufo στα 11,80, κ. ά)

Τα γλυκά δεν είναι γραμμένα στον κατάλογο γιατί όπως μας ενημέρωσαν αλλάζουν συνεχώς. Την ημέρα που πήγαμε εμείς υπήρχε πανακότα, τιραμισού, σεμιφρέντο και μπανόφι.

Η λίστα των κρασιών είναι ικανοποιητική και μερικά εμφιαλωμένα κρασιά προσφέρονται και σε ποτήρι ( "Ακροβάτης", ερυθρός Κορινθίας,3,70/ποτήρι - 14,60/μπουκάλι, "Campagniola", Pinot Grogio,4,80/ποτήρι -18,80/μπουκάλι ). Τα κόκκινα κρασιά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της λίστας ("Νero d' Avola", Casalina, 4,30/ποτήρι - 16,80/μπουκάλι ή Syrah Καρυπίδη, 26,80/μπουκάλι). Από μπύρες υπάρχουν ιταλικές και ελληνικές (Fix Dark 3,50, Moretti 3,50, κ. α ). Ακόμα, διατίθεται Moscato d' Asti και Prosecco.

Δύο άτομα, διαλέξαμε τα εξής πιάτα:

Piadina, ιταλική τραγανή πίτα με προσούτο cotto, μοτσαρέλα, φρέσκια ντομάτα και βασιλικό!! Ανήκει στα ορεκτικά και την προτιμήσαμε επειδή τόσο στη γεύση όσο και στο σχήμα μοιάζει με πίτσα, δε θέλαμε στη συνέχεια να φάμε και πίτσα και ζυμαρικά! Θεϊκό πιάτο, με το βασιλικό να δίνει εξαιρετική γεύση και μυρωδιά στο πιάτο! Σερβίρεται (6 τεμ. ) με τριμμένο τυρί και λίγο προσούτο στο κέντρο! Πλούσια ποσότητα για ορεκτικό και αξέχαστη γεύση!! ΕΥΡΩ 6,30

Caramelle Tricolore (11,80). Πρόκειται για γεμιστά ζυμαρικά, με σπανάκι και ρικότα, σε σχήμα και χρώματα καραμέλας!! Πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί -πεντανόστιμες - καραμελίτσες στόλισαν το τραπέζι μας και βρίσκονταν σε στρογγυλή διάταξη μέσα στο πιάτο μας, μέσα σε μπόλικη λευκή κρέμα. Η ποσότητα δεν είναι ιδιαίτερα χορταστική αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε αυτό το πιάτο!

Σολομός στο γκριλ με ψητά λαχανικά (15,30), μεγάλη μερίδα, με κολοκυθάκια, ντομάτα, πράσινες και πορτοκαλί πιπεριές, στρογγυλές γλυκοπατάτες, μελιτζάνα και ένα μικρό βαζάκι με σος πορτοκάλι - τζίντζερ! Καλό πιάτο και καλά ψημένο το ψάρι, χωρίς όμως κάτι το συναρπαστικό...

Από τα γλυκά, επιλέξαμε ένα καταπληκτικό έδεσμα, παραλλαγή του γνωστού semiffredo, με μπισκότο oreo και μπόλικη καραμέλα πάνω στο παγωτό. Μεγάλη ποσότητα! ΕΥΡΩ 4,00.
Mας το κέρασαν λόγω της παραπάνω αβλεψίας ( όταν το παραγγείλαμε δε γνωρίζαμε τίποτα περί κεράσματος)!

Ήπιαμε μια ιταλική μπύρα Nastro Azzuro (3,80).

To εμφιαλωμένο νερό ήρθε κατευθείαν και το αρνηθήκαμε.... ενώ για το ψωμάκι (που τελικά δεν πήραμε ) ερωτηθήκαμε!

Οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν καθαρά και μόνο λόγω της Ορατής και Μόνιμης πλέον οικονομικής κρίσης!

Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε το ιταλικό αυτό εστιατόριο, θα γευτείτε γνώριμες αλλά και πρωτότυπες συνταγές και ζυμαρικά μέσα σε ένα πολύ όμορφο και ζεστό περιβάλλον!

Θα κλείσω με το άπαιχτο ρητό που διακοσμεί τις γουστόζικες και φροντισμένες τουαλέτες ( οι ανδρικές βρίσκονται στα αριστερά ενώ οι γυναικείες στα δεξιά ):
" Men to the Left because women are always Right!! "

10 medium

11 Δεκ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Επισκεφτήκαμε με τη σύζυγό μου το συγκεκριμένο εστιατόριο ένα βροχερό βράδυ Δευτέρας τον προηγούμενο μήνα για να γιορτάσουμε την επέτειο γάμου μας.
Αφού βρήκαμε να παρκάρουμε εύκολα κοντά στο μαγαζί μπήκαμε στο εν λόγω εστιατόριο όπου η πρώτη εντύπωση ήταν ιδιαίτερα θετική. Η κοπέλα που μας καλωσόρισε ήταν ευγενική, χαμογελαστή και κράτησε τις ομπρέλες μας σε ασφαλές μέρος. Ο χώρος ήταν ζεστός, πεντακάθαρος, χωρίς οσμές από τσιγάρο (είμαι καπνιστής αλλά με ενοχλεί να μπαίνω σε χώρους με κακό εξαερισμό) και με όμορφη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Η σερβιτόρα μας οδήγησε στο τραπέζι για το οποίο είχαμε κάνει κράτηση από τις προηγούμενες ημέρες (τελικά δεν χρειαζόταν καθώς λόγω ημέρας και καιρού είχε ελάχιστο κόσμο). Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στη σπάνια ευγένεια και το ζεστό χαμόγελο της σερβιτόρας που μας εξυπηρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (δεν μου έχει τύχει ποτέ για δύο ποτήρια κόκκινο κρασί που πήραμε να μας φέρνουν να δοκιμάσουμε προτού αποφασίσουμε! )
Παραγγείλαμε μια πίτσα με προσούτο η οποία ήταν πεντανόστιμη και καλοψημένη και δύο πιάτα με ζυμαρικά για κυρίως. Η πίτσα είχε 6 κομμάτια και η ζύμη της ήταν αφράτη και με ικανοποιητικό πάχος για τα γούστα μας. Τα κυρίως πιάτα ήταν επίσης πολύ νόστιμα και ιδιαίτερα ως γεύσεις. Εγώ πήρα γεμιστά ζυμαρικά με μανιτάρια (έντονη και γεμάτη γεύση, το προτείνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του μανιταριού) και η γυναίκα μου ένα πιάτο με χρωματιστά ζυμαρικά σε σχήμα καραμέλας που απ' ότι κατάλαβα είναι από τα πιο δημοφιλή τους πιάτα (δοκίμασα μια πιρουνιά και μου φάνηκαν εξίσου νόστιμα και με πιο βελούδινη και γλυκιά γεύση σε σχέση με το δικό μου πιάτο). Τα κυρίως όταν μας τα έφερε η σερβιτόρα μας φάνηκαν κάπως μικρά ως ποσότητα αλλά χορτάσαμε και με το παραπάνω!
Αφού φάγαμε η ευγενέστατη σερβιτόρα μας ρώτησε αν θέλουμε κάποιο γλυκό και επιλέξαμε το τιραμισού σεμιφρέντο το οποίο ήταν αρκούντως γλυκό, χωρίς να λιγώνει, πασπαλισμένο με καφέ και σε μικρά κομμάτια-μπουκιές. Επίσης πολύ ωραίο αν και θεωρώ το φαγητό σαφώς ανώτερο ως γεύση.
Στο τέλος υπήρχε η επιλογή μεταξύ τριών αφεψημάτων για να κλείσει το δείπνο μας (προσφέρονται δωρεάν, εγώ επέλεξα λιμοντσέλο το οποίο ήταν οκ).
Πληρώσαμε για όλα αυτά περίπου 48 ευρώ (ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό, δύο ποτήρια κόκκινο κρασί, μια πίτσα, δυο πιάτα ζυμαρικών και το γλυκό). Μας φάνηκε περίεργο που στην αρχή δεν προσέφεραν κάποιο κουβέρ αλλά το φαγητό ήταν τόσο νόστιμο που δεν μας πείραξε καθόλου τελικά.
Σίγουρα θα ξαναπάμε και θα το προτείνουμε και σε φίλους μας. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εστιατόριο αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων τόσο για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση των πιάτων όσο και για την φοβερή τους ευγένεια και θετική αύρα! Μπράβο!

0 medium

25 Νοε 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Επισκεπτηκαμε το εστιατόριο, Τρίτη βράδυ και από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε το ντεκορ, Δεν είναι ιδαιτέρως μεγάλο αλλά έχει πολύ ωραία διακοσμηση και γενικά μια ζεστή αύρα.

Παραγείλαμε μια σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, ντοματίνια και φλέικς παρμεζάνας, αρκετά δροσερή και γεναιόδωρη μερίδα (η τιμή γύρω στα 8 νομίζω, αλλά γενικά δεν θα είμαι πολύ ακριβής στις τιμές, καθότι δεν έχω μπροστά μου την απόδειξη! ). Από τα ορεκτικά πήραμε επίσης την πιαντίνα (~7Ε) με προσούτο και βασιλικό η οποία μας άρεσε πολύ και εμοιαζε πολύ με σκεπαστή πίτσα. Για κυρίως μοιραστήκαμε τις γεμιστές καραμέλες με ρικότα και σάλτσα τυριών (~11Ε) και τα λεπτά φιλετάκια μόσχου που συνοδέυονταν από σαλάτα, ψητό καρότο( μαύρο και πορτοκαλί) και μάυρη πατατούλα. Και τα δύο ήταν πολύ γευστικά, αλλα θα προτιμούσα μεγαλυτερη μερίδα στα ζυμαρικά. Η μερίδα στα φιλετάκια ήταν ικανοποιητική.

Παραγγείλαμε για γλυκάκι σεμιφρέντο το οποίο μας άρεσε, αλλά μας βάρυνε λίγο μιας και η μερίδα ήταν μεγάλη. Μας κέρασαν limoncello στο τέλος. Συνολικά δώσαμε 45 ευρώ (+νερό, + 1 μπύρα, ψωμί οχι), για 2 ατόμα, μαζί με μια εκπτωση 15% που είχαμε. Οι τιμές θα μπορούσαν σιγουρα να ειναι χαμηλότερες.

Το σέρβις ήταν πολύ φιλικό και ευγενέστατο, αν και ένιωθα λίγο αγχος που κάθονταν όλοι την ώρα κοντά μας (παραξενιά δικιά μου, το αντιλαμβανομαι! ). Γενικά δεν έτυχε να σηκώσω το βλέμα μου και να μην βρω κάποιον να μας εξυπηρετήσει.

Δεν σχετίζεται με το φαγητό, αλλά η τουαλέτα ήταν πεντακάθαρη και τόοσο όμορφη. Επίσης αντί για χαρτί χεριών είχε πετσετούλες. Μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά!

θα ξαναπάω σίγουρα κάποια στιγμή.

Σημερινές

Ανακοινώσεις

1 ΝΕΕΣ