Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

0 medium

26 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Μετά απο την επίσκεψη στο Ναύπλιο και στο αδερφάκι του οπου ειχαμε ενθουσιαστεί απο το φαγητό, μετά τις πολύ καλές κριτικές βάλαμε στην Wish list το μικρο εστιατόριο του Χαλανδρίου.

Χώρος (4/4):

Μικρός αλλά πολύ cosy με απλές γραμμές αλλά με προσοχή σε λεπτομέρειες ο χώρος. Ωραία και άνετα τραπέζια με ωραίο χαμηλό φωτισμό. Μπαίνοντας στο μαγαζι εχεις και οπτική επαφή με την κουζίνα την οποία ειδα και βρήκα άψογη σε επίπεδο καθαριότητας. Να αναφέρω και την μικρή αλλά πεντακάθαρη και ωραίο design τουαλέτα.

Γεύση (3/4):

Ο κατάλογος πολύ μικρός με λίγες επιλογές και πολλές άγνωστες λέξεις λόγω ιταλικών ονομάτων χωρις αρκετές ή σαφείς επεξηγήσεις. (κάτι όχι απαραίτητα κακό) απο τον οποιο 4 ενήλικες και 2 παιδιά δοκιμασαμε:

Σαλάτα με ντομάτα και μοτσαρέλα με πέστο η γνωστή caprese (7/10)

Σαλάτα με πρασινάδα, φουντούκια και σως φρούτα του δάσους (7/10)

Σαλάτα βαλεριάνα με καποιο τυρί και καποια σως που μου διαφεύγει (7/7)

2 πίτσες με βουβαλίσια μοτσαρέλα, ντομάτα, προσούτο και ρόκα (8.5/10)

1 ταλιατα μοσχαρίσια με πατα βραστή (8.5/10)

1 παπαρδέλες ραγού (6.5/10)

1 σπαγγέτι ραγού με ελάχιστο σε μικρά κομματάκια μοσχάρι και πολύ κόκκινη σάλτσα (6.5/10)

1 σπαγγέτι με θαλασσινά (7.5/10)

Ραβιόλια γεμιστά με τρούφα (7.5/10)

1 brownie με παγωτό (8/10)

1 τιραμισού (6.5/10)

Εξυπηρέτηση (4/4):

Ο Ιταλός σερβιτόρος που με υπομονή μας εξήγησε τα πιάτα ημέρας και τις απορίες μας για τα υπόλοιπα καθως και οι άλλοι 2 σερβιτόροι μαζι με την κοπέλα στην υποδοχή-ταμείο είναι asset για το εστιατόριο αυτό. Πραγματικά υπομονετικοί, ευγενικοί και εξυπηρετικοί χωρίς καμμία καθυστέρηση ή παραφωνία.

Value for money (3/4):

Για όλα τα παραπάνω μαζί με 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, 4 μπουκάλια νερό και 3 αναψυκτικά ο λογαριασμός ήταν περίπου 160 ευρώ χωρίς την έκπτωση λόγω bonus απο το e-table.

Θεωρώ το ποσό αυτό για αυτά που φάγαμε ακριβό καθως δεν ενθουσιαστήκαμε απο το φαγητό. Απο την άλλη το σερβις, ο χώρος και η περιοχή δικαιολογούν τα ποσά αυτά και το γεγονός οτι το φαγητό άρεσε τοσο πολύ σε αλλους φίλους του a4f προφανώς κάτι ξέρουν πιο πολύ.

Συμπέρασμα:

Οι κριτικές οδηγούν στο συμπέρασμα οτι γενικά αρέσει πολύ οπότε θα αρκεστώ σε αυτό!!

23 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ότι είναι τα 18.000 μόρια για κάποιον που θέλει να μπει στην ιατρική, ότι είναι η Arsenal για την Premier League, ότι είναι η Mercedes για τα πολυτελή αυτοκίνητα ή τα BSB για τα γυναικεία ρούχα, ότι είναι η Lenovo για τα laptops ή το γκαζάκι για τον ελληνικό καφέ, αυτό είναι και το La Gratella για τα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα.

Είναι ένα καλό ιταλικό, μια ασφαλής επιλογή, ένα μέρος που δεν θα σε απογοητεύσει. Είναι, ταυτόχρονα, μια δεύτερη εναλλακτική, για όσους επιζητούν το τέλειο. Για όσους έχουν μάθει να στοχεύουν μονάχα το top και το μάτι τους πέφτει, πρώτα, στις ατέλειες. Διότι έχει κάμποσες. Οι πιο πολλές, ωστόσο, είναι αρκετά μικρές και ασήμαντες, άλλωστε ένας μαθητής των 18.000 μορίων δεν παύει να είναι ένας πολύ καλός μαθητής.

ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ

Οι λιγότερες ατέλειες συναντώνται στον χώρο και το σέρβις. Αυτά τα δύο τα έχουν προσέξει όσο περισσότερο μπορούν.

Ο χώρος είναι ντυμένος με ζεστά χρώματα, φορτωμένος με μικρές όμορφες λεπτομέρειες και καθαρός όσο δεν πάει. Ηighlight του αποτελεί η τουαλέτα η οποία είναι τόσο υπέροχη που δεν θες να επιστρέψεις στο τραπέζι σου. Μιας και το αναφέραμε τα τραπέζια είναι ξύλινα και στιβαρά και οι καρέκλες, χωρίς να είναι φοβερές, είναι άνετες.

Οι ατέλειες του χώρου αφορούν στην πολύ χαμηλή ένταση της μουσικής, η οποία, αν υπάρχουν πάνω από 3-4 παρέες στο εστιατόριο, δεν ακούγεται καν και στο τραπεζικό στρίμωγμα, τουτέστιν, τα δύο άτομα κάθονται στο τραπέζι για δύο άτομα, τα τέσσερα άτομα κάθονται σε δύο ενωμένα τραπέζια των δύο ατόμων, ενώ τα κακόμοιρα τρία άτομα καλούνται να καθίσουν, έντονα στριμωγμένα, σε τραπέζι δύο ατόμων.

Η εξυπηρέτηση είναι από φανταστική ως πολύ καλή. Η διαφορά έγκειται στον σερβιτόρο που θα αναλάβει το τραπέζι σας. Τη φορά που πέσαμε στον Ιταλό σερβιτόρο, εντυπωσιαστήκαμε. Τη φορά που μας εξυπηρέτησαν άλλα άτομα, είχαμε παραπονάκια, όπως το ότι δεν ερωτηθήκαμε για το εάν θέλουμε ψωμί και μάλιστα μας τονίστηκε ότι πρέπει να το ζητήσουμε μόνοι μας (κάτι που δεν συνέβη σε άλλη επίσκεψη). Επίσης, ανάλογα το άτομο που εξυπηρετεί αλλάζουν τα επίπεδα ευγένειας, τα οποία μπορεί να κυμανθούν από το 90 ως το 100%.

Αξίζει να τονιστεί ότι, σε γενικές γραμμές, το σέρβις είναι εξαιρετικά οργανωμένο και έμπειρο. Πραγματοποιείται ερώτηση για το εμφιαλωμένο νερό, υπάρχει κέρασμα σφηνακίου στο τέλος του γεύματος και αρκετή διάθεση και γνώσεις για επίλυση αποριών και βοήθεια επί του μενού.

Οι περισσότερες ατέλειες συναντώνται στις γεύσεις, οι οποίες, όμως, είναι πολύ καλές.

Διφορούμενη η παραπάνω πρόταση? Κυριολεκτικά ναι. Πρακτικά όχι. Οι γεύσεις είναι, σταθερά, από 3/4 και πάνω, ωστόσο, χωρίς τις μικρές τους ατέλειες, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το, πολυπόθητο, 4/4.

Εν αρχή ην το μενού. Περιλαμβάνει 6 ορεκτικά (6,8-10,8€), 4 σαλάτες (8,4-9,6€), 11 ρυζυμαρικά (8,9-12,6€), 7 πίτσες (8,4-12,8€) και 4 κρεατικά (12,5-17,3€). Σφιχτό σε επιλογές, χωρίς επαναλαμβανόμενα πιάτα (σχεδόν όλα τα ζυμαρικά είναι διαφορετικά) και με τυπική τιμολόγηση, για ιταλική κουζίνα.

Το γεύμα ξεκινάει με ψωμί και ελιές (1,2€ ανά άτομο). Και τι ψωμί? Δεν γνωρίζω αν στο La Gratella υπάρχει ξυλόφουρνος, όμως τα ζυμαράκια που προσφέρονται σαν ψωμί εκεί παραπέμπουν. Δεν είναι μονίμως τα ίδια. Στην πρώτη μας επίσκεψη, ήρθαν στριφτά μπαστουνάκια ζύμης, σαν μεγάλα μουστοκούλουρα, σκέτα, απόλυτα αλάδωτα, ενώ στη δεύτερή μας επίσκεψη ήρθαν λεπτές φέτες λαδωμένης πίτας με πικάντικα μπαχαρικά και επάλειψη κόκκινης σάλτσας. Όνειρο. Κόλαση. Πείτε το όπως θέλετε. Ήταν απλώς φανταστικά και στις δύο εκδοχές τους.

Ενότητα Σαλάτες:
Δοκιμάσαμε τη Gorgonzola e Pere (8,9€), με πράσινη σαλάτα, το προαναφερθέν τυρί, αχλάδι, pecans και βαλσάμικο. Νόστιμη γεύση, χωρίς να καταφέρνει κάτι ιδιαίτερο. Πρακτικά πρόκειται για μια συμπαθητική σαλάτα (3/4). Μάλιστα αν συνυπολογίσουμε ότι στο μενού υπάρχουν 4 σαλάτες, και οι άλλες δύο είναι μια σίζαρς και μια με μοτσαρέλα μπουφάλα (πιο συνηθισμένες κι από τον Έλληνα οδηγό που όταν βλέπει πορτοκαλί πατάει γκάζι, αντί για φρένο), τότε μένει μόνο μία, ακόμη, προς δοκιμή, μπας και βρεθεί μια ιδιαίτερη σαλάτα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

Ενότητα Ορεκτικά:
Δοκιμάσαμε την Piadina Croccante (6,8€), δηλαδή πίτα γεμιστή με μοτσαρέλλα, λεπτοκομμένο προσιούτο και βασιλικό, με τριμμένη παρμεζάνα εις την κορυφή, τα Polpettine Della Nonna al Forno (7,9€), ήτοι 6-7 καλοψημένα κεφτεδάκια, σε μπόλικη κόκκινη σάλτσα, με λιωμένη μοτσαρέλλα από πάνω και το Carpaccio di Manzo (10,8€), καρπάτσιο μόσχου με ρόκα, παρμεζάνα, κουκουνάρι, λεμόνι και λάδι τρούφας. Όλα ήταν σε επαρκή ποσότητα και καλοφτιαγμένα. Τους έλειψε η γευστική έξαρση, η σπιρτάδα που σου επιτρέπει να αντιλαμβάνεσαι ότι γεύεσαι ένα σούπερ ορεκτικό. Ήταν όλα για 3/4.

Ενότητα Ζυμαρικά:
Δοκιμάσαμε τα πολυπαινεμένα Strozzapretti alla Norcina (12,3€) με λουκάνικο, πάστα τρούφας, μανιτάρια και σάλτσα λεμόνι-πιπέρι και δεν ενθουσιαστήκαμε. Είχαν καλό βράσιμο, νόστιμο λουκάνικο (αληθινό κρέας), όμως η τρούφα δεν ακουγόταν, ενώ η λεμονίλα βασίλευε και το πιάτο ξίνιζε σε βαθμό που δεν δικαιολόγησε τον ντόρο (2,5/4).

Δοκιμάσαμε, επίσης, τα νιόκι με γαριδάκι Σύμης, σπιανάτα (αλλαντικό) και πάστα τρούφας (12,6€). Ο σεφ σε αυτό το πιάτο ξεκίνησε να δείχνει τις ικανότητες του. Ασχέτως εάν τρώτε γαρίδες, νιόκι ή αν αγαπάτε την τρούφα, αυτή η συνταγή έχει πολύ δυνατό αποτέλεσμα στον ουρανίσκο. Αν σας αρέσει να δοκιμάζετε ιδιαίτερες γεύσεις, δεν θα σας απογοητεύσει (3,5/4).

Ο σεφ του La Gratella ολοκλήρωσε την επίδειξη των ικανοτήτων του με τα εξαιρετικά πετυχημένα Raviolacci al Profumo di Bosco (12,5€). Εάν αναζητάτε πάντα πετυχημένες παρασκευές με τρούφα, μόλις βρήκατε μια από τις πολύ καλές. Το συγκεκριμένο πιάτο ανήκει στην κατηγορία “Δεν περιγράφω άλλο” (4/4).

Παρέα με τα ζυμαρικά έρχεται μπολάκι με τριμμένη παρμεζάνα.

Ενότητα Πίτσες:
Αυτή η ενότητα είναι, κατ’ εμέ, όλα τα λεφτά, στο παρόν εστιατόριο.

Ο λόγος?

Οι κύριοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία από τις πιο οργασμικές ζύμες πίτσας στην Αθήνα. Καλύτερο στεφάνι πίτσας δεν έχω ξαναφάει εδώ και χρόνια. Ξέρεις τι είναι να παίρνεις την πολύ θελκτική, στην περιγραφή, Vulcanello (με κρέμα κολοκύθας, taleggio, πίκλες κρεμμυδιού, peperoncino, spianata και πεκορίνο - 10,3€), να σου φαίνεται φρικτή τελικά ως συνδυασμός γεύσεων (1/4), μα να χορταίνεις με ευχαρίστηση, απλώς και μόνο επειδή έφαγες την υπέροχή της ζύμη? Είναι ευτυχία.

Οι πίτσες αυτού του εστιατορίου στερούνται τριών πραγμάτων για να διεκδικήσουν τον τίτλο των καλύτερων της πόλης:

1. Χρειάζονται πιο σφιχτή ζύμη στο κέντρο τους. Δεν μπορείς, ακόμη και αν τις διπλώσεις, να τις φας με το χέρι, καθώς η άκρη τους “πέφτει”.
2. Χρειάζονται γευστικότερη και ξεχωριστότερη σάλτσα ντομάτας.
3. Χρειάζονται συνδυασμούς με δυνατότερη γευστική ένταση.

Έχουν όμως το βασικό: καταπληκτική ζύμη.

Δοκιμάσαμε ακόμη την Al Tartufo (11,8€), ήταν καλή αλλά υπάρχουν και καλύτερες με τρούφα (3/4), την Speciale (12,4€), νόστιμη, μα ήθελε λίγη παραπάνω ένταση (3/4) και την Bufala (12,8€), η οποία στα σημεία που δεν είχε τυρί το έχανε το νόημα, αλλιώς θα ήταν σούπερ (3/4).

Ενότητα Γλυκά:

Οι επιλογές δεν είναι πάρα πολλές, όμως είναι ικανοποιητικές. Στον ίδιο βαθμό που είναι και όλα τα υπόλοιπα. Στο “λίαν καλώς”. Ανάμεσα στο παγωτό σεμιφρέντο και την κρέμα catalana που δοκιμάσαμε, νικητής ήταν μακράν η δεύτερη χάρη στη βελούδινη υφή της και την υπέροχη καραμελωμένη κρούστα της.

Ως προς την κρασοκατάνυξη, δοκιμάσαμε το προσφερόμενο σε ποτήρι μοσχοφίλερό τους το οποίο ήταν, αρκετά, φρουτώδες και γευστικό (3,7€).

Στο τέλος του γεύματος, ακολουθεί, συστηματικά, κέρασμα σφηνακίων ποτού, το οποίο μπορεί να είναι το ίδιο για όλους, αλλά μπορεί να είναι και διαφορετικό. Τη φορά που ήμασταν τρεις, ήρθαν τρία διαφορετικά σφηνάκια, ένα λιμοντσέλο, ένα μαστίχας και με γεύση κανέλας. Όμορφη κίνηση διαφοροποίησης από τα συνηθισμένα.

Μπικικίνι time: Ο λογαριασμός εκφράζεται υπέροχα από το εύρος 17-25€. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίστε ένα κόστος το οποίο θα κυμαίνεται στην ανώτερη κλίμακα αυτού του εύρους.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

La Gratella, ιταλικό εστιατόριο, Χαλάνδρι, Ναύπλιο, καλές κριτικές στο ask4food, μπλα μπλα μπλα...

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ή ΥΓ.

Το La Gratella είναι για 3,5/4 σε όλα. Γι’ αυτό συγχωρήστε μου την έμφαση στις ατέλειές του. Με λίγη παραπάνω προσπάθεια και ταπεινότητα, μπορεί να ξεπεράσει τα 18.000 μόρια, να πάει στα 19.000 και να μπει στην ιατρική. Έχει όλα τα φόντα.

06 Δεκ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Κυριακή μεσημέρι 26/11, μετά από τηλεφωνική κράτηση βρισκόμαστε 4 άτομα στο κέντρο του Χαλανδρίου, για να γευθούμε την εκλεκτή ιταλική γαστρονομία που προσφέρει από πέρσι η GRATELLA (G). Το ίδιο κτίριο στέγαζε παλαιότερα το επίσης ιταλικό με τις φοβερές πίτσες ‘Anema e Core’ (Ψυχή & Καρδιά στα Ναπολιτάνικα, απ’ το σουξέ του 1950 του Ιταλού συνθέτη Salve d’ Espozito, που άφησε εποχή! ).

Η G άνοιξε τον Μάη του 2016 σε μια φροντισμένη μπεζ μονοκατοικία με γκρι παράθυρα και ένα φιλόξενο τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο με δύο χρωματιστά καθίσματα δίπλα στην είσοδο. Είχε προηγηθεί, εδώ και τρία χρόνια, η Μοραΐτικη GRATELLA, το ιταλικό μαγαζί της οικογένειας Πανταζή, σε νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Φιλελλήνων στο Ναύπλιο, την πρώτη Πρωτεύουσα του Νεοελληνικού κράτους απ’ το 1828-1933.

Η G λειτουργεί Τρίτες με Παρασκευές απ’ τις 19.00 και Σ/Κ από 13.00, κλείνοντας η κουζίνα της τα μεσάνυχτα. Η μεγάλη της επιτυχία συνίσταται κι εδώ στον επικεφαλής. Ο άξιος σεφ είναι ό Άγγελος (Φωτάγγελος Πανταζής), ο γιος του ιδιοκτήτη που είχε βάλει τη σφραγίδα του και στο μαγαζί τους στο Ανάπλι!
Εύγε λοιπόν Άγγελε και γεια στ’ αγγελικά σας χέρια, σε σένα και το επιτελείο σου - δυο νεαρά παιδιά που διέκρινα απ’ την πόρτα της κουζίνας, η οποία είναι αριστερά της εισόδου και φαίνεται απ’ τη σάλα.

GRATELLA στα ιταλικά είναι η σχάρα, το ψήσιμο στη σχάρα και το πλέγμα, παρότι στο μαγαζί, αν πρόσεξα καλά το μενού, υπάρχει αποκλειστικά ένα κυρίως πιάτο στη σχάρα: Είναι το μοσχαρίσιο paillard μαγειρεμένο με κρασί στα 15.30 €!

Δυο πινελιές τώρα κι από μένα για τον χώρο με καμιά 10αριά ανοιχτόχρωμα ξύλινα τραπέζια, γεμάτα με 50 περίπου θαμώνες και τις γκρι-μπεζ αποχρώσεις στους τοίχους: η αίθουσα, σχήματος γάμα, είναι μικρή και γι’ αυτό, ζεστή και ρομαντική με πολλά vintage στοιχεία.
Στην οροφή, ξύλινοι δοκοί, και τριγύρω πλίνθοι, καδράκια, πολύχρωμα μαξιλάρια στα καθίσματα, ενώ ξεχωρίζει το παλιομοδίτικο λαχανί ψυγείο, η ξυλόσομπα με τα ξύλα, κάποιες διαφημίσεις με το απαραίτητο ιταλικό couleur locale, το πράσινο φυσητό φωτιστικό από πάνω μας, τα ιταλικά προϊόντα στα ράφια, ο μπουφές με το πορτοκαλί τηλέφωνο, το μπαράκι με τα πολύχρωμα πλακάκια γεωμετρικών σχημάτων κι η παλιά ζυγαριά.
Σε περίοπτο σημείο υπάρχουν οι βιτρίνες με τα εκλεκτά τους κρασιά, που τώρα λόγω εποχής ήταν στολισμένες με Χριστουγεννιάτικα δεντράκια και ελάφια, ενώ και τα παράθυρα ήταν διακοσμημένα με αστράκια και λαμπιόνια.

Η περιρρέουσα εορταστική ατμόσφαιρα, με δυο λόγια, ήταν ό, τι καλύτερο για να μας φτιάξει τη διάθεση και να μας ανοίξει την όρεξη! Τα τεσσάρια δεν είναι τυχαία!!
Ατυχώς δεν άκουσα μουσική, τουλάχιστον την ώρα που γευματίζαμε, και θεωρώ ότι εδώ ένα καλό φαγητό το απολαμβάνει κάποιος καλύτερα με γνωστές ιταλικές μελωδίες και τραγούδια!

Τα WC, ανδρικό και γυναικείο, είναι στο ισόγειο, μεταξύ κουζίνας και αίθουσας εστίασης. Οι γυναικείες τουαλέτες βρίσκονται προς τα δεξιά και η σχετική ‘φεμινιστική’ επιγραφή, μας διαφωτίζει: women are always right!! Εδώ τα πάντα αστράφτουν από καθαριότητα και δε μπορεί να μην αναφέρω την εντύπωσή μου απ’ τις λευκές βαμβακερές πετσέτες αντί των συνήθων χάρτινων. Τίποτα ασφαλώς δεν είναι τυχαίο!!

Το μενού της G περιλαμβάνει 6 ορεκτικά (7-11 €), 4 σαλάτες ~ 10 €, 12 ζυμαρικά και ριζότο, από 9-12.50 €, 7 πίτσες με ναπολιτάνικη ζύμη στα 8.50-12.50 € και 4 κυρίως πιάτα, από 12.50-17.50 €. Υπάρχουν επίσης 4 γλυκά που δεν αναφέρονται στον κατάλογο, περί τα 4-5 € (semifredo, cheesecake, τιραμισού και πανακότα (σήμερα με λευκή σοκολάτα και φρούτα του δάσους! ). ΄

Η λίστα των ποτών περιέχει φυσικά ποτήρια κρασί ~ 4 €, 12 ετικέτες λευκών από 14-38.50 € (για Chablis), 3 ροζέ, στα 18-26 € και 20 κόκκινα από 15-69 €, ( τιμή για το ξακουστό ιταλικό Brunello di Montalcino που παράγεται στην Τοσκάνη, νοτίως της Φλωρεντίας, περιεκτικότητας 14-15 βαθμών οινοπνεύματος, και το οποίο στις κάβες μας ξεκινάει από 45-50 €, ανάλογα με τη χρονιά και τη φίρμα). Συνεπώς θεωρώ ότι οι τιμές των ποτών κυμαίνονται σε επίπεδα λογικά!
Εξάλλου, υπάρχουν ακόμη αφρώδεις οίνοι, συνήθη αναψυκτικά, καθώς και πέντε μπύρες, από 4-10 € (τιμή βέβαια που αφορά την Estrella Barcelona).

Εμείς λοιπόν δοκιμάσαμε τα εξής:

• Αρχικά ζητήσαμε νερό εμφιαλωμένο. Τιμή 2.00 €.

• Μοιραστήκαμε μια σαλάτα Valeriana, που είχε επίσης ντοματίνια, σπανάκι, καθώς και άφθονο τυρί μανούρι. Δροσερή και απολαυστική, στα 8.60 €.

• Εγώ πήρα ένα risotto zafferano, δηλ. ριζότο με σαφράν και γαρίδες. Τυπικό πιάτο της Λομβαρδίας, που έχει διεθνοποιηθεί. Περιείχε 3-4 μεγάλες καθαρισμένες γαρίδες, και ήταν ένα πιάτο χορταστικό, με ρύζι εξαιρετικά χυλωμένο, δείγμα της υψηλής τέχνης του Άγγελου! Τιμή 12.50 €.

• Δοκιμάσαμε επίσης ένα risotto zucca, δηλ. ριζότο με κολοκύθα, παρμεζάνα, λίγα ντοματίνια και πράσινο διάκοσμο. Εκλεκτή γεύση επίσης! Τιμή στα 11.40 €.

• Μια κυρία της παρέας με αδυναμία στα ζυμαρικά πήρε Raviolacci di Bosco, ένα ζυμαρικό σαν γεμιστά τοτρελίνια τετράγωνα, με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος, που της άρεσε πολύ. Τιμή στα 12.50 €.

• Μοιραστήκαμε και μια pizza speciale, που είχε ναπολιτάνικη ζύμη και περιείχε προσούτο, μοτσαρέλα, ντομάτα, μπέικον, μανιτάρια και πιπεριά. Κι αυτή έλιωνε στο στόμα! Τιμή στα 12.40 €.

• Ήπια μια σκούρα μαύρη μπύρα VOREIA STOUT, Σερρών, 6 βαθμών οινοπνεύματος, με επίγευση σοκολάτας & καραμέλας, και τιμή στα 3.90 €.

• Πήραμε ένα γλυκό cheesecake με γλυκό του κουταλιού σταφύλι, που ήταν κυριολεκτικά τέλειο! Τιμή στα 4.90 €.

• Τέλος δοκιμάσαμε και ένα γλυκό ημέρας, δηλ. μια πανακότα με λευκή σοκολάτα και ωραιότατα κόκκινα φρούτα του δάσους. Μην τη χάσετε! Τιμή στα 4.50 €.

Πληρώσαμε συνολικά 72.70 €, λογικότατο ποσό για την ιταλική κυριακάτικη αυτή εμπειρία, που αντιστοιχεί στην κατηγορία 17/25 € έκαστος.
Ελπίζω να ξαναπάμε σύντομα, με την πρώτη ευκαιρία.

Μας κέρασαν limoncello, που ήρθε μέσα σε όμορφη vintage καράφα.
Με την ευκαιρία, το σέρβις από δύο νεαρές και έναν ώριμο κύριο ήταν επαγγελματικό και άψογο σε όλα του.

Φεύγοντας πρόσεξα τα σουπλά μας με γαλάζια σχέδια και έναν κόκορα σε περίοπτη θέση, καθώς και την επιγραφή: autentica esperienza culinaria, που σημαίνει ότι πρόκειται για μια «αυθεντική γαστρονομική εμπειρία».

Προσωπικά συμφωνώ και επαυξάνω με ό, τι διάβασα στο σουπλά, αφού έφαγα.
Προτείνω λοιπόν, σε όσους αρέσει η ιταλική κουζίνα και τα καλούδια της, θερμιδοφόρα έστω, να πάνε, για να μην πιαστούν αδιάβαστοι, να διαβάσουν δε και το σχετικό σουπλά, ενημερώνοντάς μας κατόπιν με την κριτική τους κατά πόσο συμφωνούν ή όχι!

07 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Την πρώτη φορά που άκουσα το όνομα του εστιατορίου μου ήρθε στο μυαλό το παραμύθι των αδελφών Grimm, Hansel and Gretel. Λογικό. Gretel…La Gratella…δε χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. La gratella, επίσης, μου κάνει όνομα μάγισσας. Μ’ αρέσουν αυτές οι τύπισσες. Μ’ αρέσει το dark του χαρακτήρα τους. Μ’ αρέσει κι η μαγεία. Όχι, φυσικά, η κοινώς εννοούμενη αλλά, εκείνη, η διαφορετική που εκπέμπουν τόποι, λέξεις, βιβλία, τραγούδια και, πάνω απ’ όλα, κάποιοι άνθρωποι ειδικά όταν, τα παραπάνω, συνδυάζονται. Σ’ αυτήν τη σπάνια μεν, όχι αδύνατη δε, ευτυχή συγκυρία μιλάμε για pure magic.

Καταλαβαίνετε την απογοήτευσή μου όταν άρχισαν να έρχονται οι πληροφορίες για τη μετάφραση του ονόματος. Όμως … έχω υπάρξει μοναχοπαίδι για 53 ολόκληρα χρόνια, είμαι strong-minded, (ένας κομψός τρόπος για να πεις ξεροκέφαλη) οπότε, επέλεξα να κρατήσω την αρχική, προσωπική μου, εκδοχή και πολύ καλά έκανα όπως απεδείχθη…

Γιατί όταν είδα τον χώρο ήταν πραγματικά το, παραμυθένιο, σπιτάκι μιας μάγισσας. Γιατί ήταν φωτισμένο με άπειρα λαμπάκια. Γιατί είναι μικρούτσικο. Δεν ενδείκνυται για μεγάλες παρέες ξεχάστε το. Νομίζω ότι το πιο μεγάλο τους τραπέζι, μια ροτόντα, μπορεί να φιλοξενήσει 8 άτομα. Μπαίνεις απ’ την κουζίνα. Αλλά όλες οι, σωστές, μάγισσες δεν έχουν κάτι να κρύψουν. Ανοιχτόχρωμα, ξύλινα, τραπέζια και καρέκλες. Τόνοι του γκρι, μπεζ που κάνουν ωραία αντίθεση με τις σκούρες καφέ επιφάνειες που υπάρχουν. Χαριτωμένα bric a brac παντού και μακράν ο πιο ωραίος πολυέλαιος που έχω δει. Από φυσητό γυαλί σε ένα υπέροχο ανοιχτοπράσινο χρώμα που θεωρώ τόσο ιδιαίτερο, ανοιξιάτικο, ξεχωριστό. Ένας χώρος διακριτικός, καλαίσθητος, φίνος ο οποίος αποπνέει, πάνω από όλα, έναν γλυκό, κι όχι γλυκερό, ρομαντισμό. Το ιδανικό σκηνικό για ραντεβού παντός είδους. Διότι αν δεν έχετε βγει ραντεβού με τους, ασχέτως φύλου, φίλους σας, δεν ξέρετε τι χάνετε.

Η εξυπηρέτηση, απλά, άψογη. Δε θα διανθίσω, περαιτέρω, την προηγούμενη πρόταση με επίθετα όπως: κομψή, άμεση, ευγενής, επεξηγηματική κ. λπ., θα αναφέρω, μόνο, ένα περιστατικό. Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά. Οι τρεις από τους τέσσερις της παρέας είμαστε αμετανόητοι φουμαδόροι, με τον καλό μου να είναι ο μόνος μη καπνίζων οπότε, για να μην τον αφήνουμε μόνον του, βγαίναμε δυο δυο σαν τους Χιώτες. Πρώτες πρώτες κάναμε την αρχή εγώ και το έτερο κορίτσι της παρέας. Παρένθεση…κάποιες γυναίκες παραμένουν κορίτσια όσα χρόνια κι αν περάσουν με τη συγκεκριμένη να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αυτού του είδους κι η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι όντως Χιώτισσα. Εγώ παίρνω μαζί το ποτήρι του κρασιού μου ενώ το κορίτσι το πανωφόρι του. Πριν προλάβουμε να βγούμε απ την είσοδο μας προλαβαίνει ο caro signore που ήταν κι ο κύριος περιποιητής μας κρατώντας το δικό μου πανωφόρι στο ένα χέρι, το κρασί του κοριτσιού στο άλλο, μας ανοίγει την πόρτα, μας συνοδεύει στο χαριτωμένο τραπεζάκι που έχουν φτιάξει για τα άτομα σαν και του λόγου μας, μας ανάβει, εκτός της σόμπας που έχουν προνοήσει να υπάρχει, και τα τσιγάρα μας, παραμένοντας σε επιφυλακή, όση ώρα καθόμαστε έξω, μήπως θελήσουμε κάτι. Χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο? Α ναι! Επιτρέψτε μου ένα τελευταίο. Θα μπορούσε ο συγκεκριμένος, vero Italiano, κύριος να μου διαβάζει για ώρες τον τηλεφωνικό κατάλογο και να τον ακούω μαγεμένη.

Κι αφού είπα κατάλογο ας ρίξουμε μια ματιά στο μενού της Gratella. Επαρκές και ενδιαφέρον. Επιλογές για όλα τα γούστα. Κλασσικές παρασκευές αλλά και ιδιαίτερες ενώ ούτε οι vegetarian θα μείνουν παραπονεμένοι. Η δική μας παραγγελία διαμορφώθηκε ως εξής κρατώντας υπόψη ότι το έτερο κορίτσι απεχθάνεται το τυρί περισσότερο κι από ότι εγώ τον άνηθο.

- Μπαστουνάκια φοκάτσιας για αρχή. Νομίζω ότι ήρθαν παρέα με κάτι αλλά ήταν τόσο νόστιμα από μόνα τους που πραγματικά δε θυμάμαι. Υπέροχη ζύμη, χοντρό αλάτι, λίγη ρίγανη αν δεν απατώμαι. Επαναλήφθηκαν άλλες δύο φορές.

- Gorgonzola e pere. Πράσινη σαλάτα, αχλάδι, pecans, dressing βαλσάμικου. Το τυρί ζητήθηκε χωριστά. Ισορροπημένη, πλούσια, φρέσκια. Gorgonzola dolce εξαιρετικής ποιότητας. Την έτρωγα μαζί με τη foccacia. 8.90e.

- Bruschette del giorno. Στην περίπτωσή μας αυτό μεταφράζεται σε μπρουσκέτες με ντοματίνια και σκόρδο απ τη μία και, το αυτό, με μανιτάρια κι άρωμα τρούφας. Επίσης custom made καθότι η αρχική εκδοχή τους είχε τυρί. Μου άρεσαν τόσο πολύ μες την απλότητά τους. Οφείλω να πω ότι προσπάθησα να αντιγράψω αυτές με τα ντοματίνια στο τελευταίο τραπέζωμα σπίτι μου θεωρώντας το, ως κάτι, απλό. Οφείλω, επίσης, να πω ότι η προσπάθεια εστέφθη υπό πλήρους αποτυχίας. 6.90e.

- Vitello tonnato. Αέρινες φέτες νεαρού μοσχαριού με σάλτσα τόνου και κάπαρη. Σας ξενίζει η ιδέα? Απλά δοκιμάστε το. 8.90e.

- Testaroli alla Genoveze. Το Genovese είμαι σίγουρη ότι το καταλαβαίνετε. Ένα αυθεντικό, πλούσιο pesto. Όσον αφορά στο πρώτο συνθετικό σημαίνει πλατιά, ακανόνιστα κομμένα, κομμάτια ζύμης. Μας προειδοποίησαν ότι λόγω σχήματος και υφής δε μπορούν να είναι al dente. Αν οι θείες στο χωριό έβλεπαν αυτά τα ζυμαρικά…οι πιο ευαίσθητες θα πάθαιναν ανακοπή.. οι πιο ανθεκτικές… βαρύ εγκεφαλικό. Πρώτη εντύπωση της μικρής μερίδας. Δεύτερη.. όχι μόνον ο, υπέροχα ρωμαϊκής κατατομής, κύριος που τα παράγγειλε δεν κατάφερε να τα τελειώσει αλλά περίσσεψαν αρκετά για να δοκιμάσω. Γεμάτη γεύση αλλά βαρύ πιάτο. 9.70e.

- Cnocchi con gamberi e tartufo για τον καλό μου. Νόμιζα ότι δε μου αρέσουν τα νιόκι. Άλλαξα γνώμη. Εξαιρετικές γαρίδες. Πιπεράτο. 12.60e.

- Strozzapreti alla norcina. Στην Ικαρία αλλά και άλλα νησιά λέγονται μακαρούνες. Όπως και να το πει κάποιος όμως το αποτέλεσμα ήταν αξιοσημείωτα, φρέσκα ζυμαρικά, all dente ως όφειλαν, με άρωμα τρούφας, μανιτάρια, κιμά από ιταλικό λουκάνικο (το οποίο ομολογώ ότι περίμενα να έχει περισσότερο έντονη γεύση), ελαφριά λεμονάτη σάλτσα και πιπέρι. Αγαπώ το λεμόνι παντού και τα ζυμαρικά δεν εξαιρούνται αυτού του κανόνος. 12.30e.

- Τελειώσαμε με panna cotta και semifredo με άρωμα τιραμισού. Ανάλαφρα, ιδιοπαρασκευής, αλλά θα ήθελα ένα πιο εντυπωσιακό crescendo.

Το τελικό ποσό του λογαριασμού που θα σας δώσω απέχει της πραγματικότητας καθότι 4 άτομα ήπιαμε 4 μπουκάλια κρασί. Ο πυρήνας των ΑΑ του site έχει σχηματιστεί.. Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα. Anyway…140 e.

Η τύχη το έφερε να μοιραστώ αυτό το, τόσο, ρομαντικό μαγαζί με τον πιο anti-romantic τύπο που μπορείτε να φανταστείτε. Εκ πρώτης όψεως πάντα. Γιατί στην πραγματικότητα είναι από τους πιο τρυφερούς ανθρώπους που ξέρω. Θέλει να περνιέται για Μαύρη οχιά αλλά στην καλύτερη είναι το φιδάκι ο Διαμαντής. Μμμ! Και νεροφίδα μη σας πω. Σας πληροφορώ ότι παρόλο που διακρίνεται για τις καυστικές κριτικές του έχει τύψεις! Να μην ξεχάσω ότι θα ζήσει πολλά χρόνια διότι κάθε φορά που τον σκέφτομαι εμφανίζεται! Το μόνο αρνητικό που έχω να του προσάψω είναι ότι έχει μεγάλη γλωσσίτσα η οποία μου κόστισε ένα απαράμιλλο δούλεμα απ τον Μουφράτ εφέντη την πρώτη μέρα του 18. Ξέρετε τι λένε έτσι? Ότι κάνεις την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς….!

Αντιτίθεμαι σφόδρα στη σύγκριση μαγαζιών. Όμως η χρονιά μου έκλεισε με δύο, εκ διαμέτρου, αντίθετα εξ αυτών. Το ένα, απίστευτα, edgy rock, το άλλο τόσο γλυκά τρυφερό. Μ άρεσαν και τα δύο. Κάπως πρέπει να προασπίσω τη διπολικότητά μου εξάλλου. Αγαπώ τον υπερθετικό βαθμό. Δεν έχω κανένα θέμα με τα άκρα. Εκείνο που με κάνει να πλήττω αφόρητα είναι το ουδέτερο, έτσι κι έτσι, βαρετό, τυπικό, mainstream μέσον.

29 Δεκ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Άλλο ένα εστιατόριο την ύπαρξη του οποίου θα αγνοούσα αν δεν υπήρχε το αγαπημένο μας site. Ψάχνοντας αφορμή να το επισκεφτώ, έπεισα την παρέα μου για ένα χαλαρό σαββατιάτικο γεύμα.

Ο χώρος είναι αρκετά συμπαθητικός αν και αναπόφευκτα κάπως στριμωγμένος λόγω μεγέθους της αίθουσας. Η διακόσμηση είναι ευχάριστη. Η εξυπηρέτησή μας ήταν άμεση και ευγενική. Διάφορες μικρολεπτομέρειες της στέρησαν την τέταρτη ντοματούλα αλλά όλα καλά.

Το μενού μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Εμείς κινηθήκαμε στα ζυμαρικά, διαλέγοντας έξι διαφορετικά να έρθουν στο τραπέζι. Από την γεύση μείναμε όλοι ικανοποιημένοι, από την ποσότητα όχι όλοι. Από τα έξι πιάτα, τα τρία ήταν θεωρώ κανονικές μερίδες ζυμαρικών (μία σημείωση εδώ ότι αυτό που θεωρώ εγώ κανονικό στους περισσότερους θα έμοιαζε λίγο), τα δύο ήταν τεράστιες γαβάθες και το ένα ήταν 5-6 μπουκιές μετρημένες. Γενικά, κατανοώ ότι κάθε πιάτο έχει άλλο κόπο και άλλο κόστος. Παρόλα αυτά, νομίζω δεν είναι σωστό μεταξύ πιάτων στην ίδια κατηγορία του μενού στο ίδιο εστιατόριο να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά ή τουλάχιστον θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να αναφέρεται.

Γευστικά πάντως στα ζυμαρικά κινηθήκαμε πολύ καλά. Επίσης, το ψωμάκι που μας έφεραν ήταν ζεστό και φουρνιστό σε μορφή μαλακών sticks και το βρήκαμε πολύ νόστιμο. Η σαλάτα μόνο μας τα χάλασε λίγο, λόγω του ότι πέρα από την πρασινάδα τα άλλα υλικά τα ψάχναμε με το μικροσκόπιο. Στο τέλος, δοκιμάσαμε το τιραμισού τους το οποίο βρήκαμε εξαιρετικό.

Νομίζω πως θα πήγαινα ξανά στο συγκεκριμένο μαγαζί, αν και όχι σύντομα. Θα πρότεινα να το δοκιμάσετε κι εσείς, αλλά έχοντας μικρότερο καλάθι από ότι ίσως καταλαβαίνετε από το σύνολο των κριτικών εδώ, ώστε να το ευχαριστηθείτε.

3 medium

10 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Εισκεφτήκαμε το εστιατόριο La Gratella, Κυριακή μεσημέρι μετά από τις κριτικές που είδαμε στο ask4food.
Η πρώτη εντύπωση της σάλας είναι εξαιρετική αν και λίγο φορτωμένη. Θα μπορούσε επίσης η είσοδος να μην είναι δίπλα από τη κουζίνα αλλά κάπου πιο κεντρικά στο μαγαζί.

Ο κατάλογος είναι πλούσιος, ούτε μικρός ούτε μεγάλος και περιέχει κλασσικά ιταλικά πιάτα.
Παραγγείλαμε αρκετά πιάτα μιας και η παρέα ήταν 5 ατόμων.

Η σαλάτα βαλεριάνα ήταν πολύ καλή, όπως και η πίτσα. Ωραία ζύμη πολύ κοντά στη ναπολιτάνικη συνταγή.

Επίσης πήραμε τις μπρουσκέτες οι οποίες δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο.
Στα κυρίως μας απογοήτευσε το ριζότο με το κολοκύθια ενώ αυτό με σαφράν και γαρίδες ήταν εξαιρετικό.

Σε γενικές γραμμές μείναμε ευχαριστημένοι. Περιμένουμε λίγο πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις.