Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

06 Μάρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Αγαπητοί καλοφαγάδες όσοι με έχετε διαβάσει, έχετε καταλάβει την αγάπη μου για την άλλη μου μισή πατρίδα, την Ιταλία και ναι καλά καταλάβατε και αυτή η κριτική θα έχει να κάνει (με τι άλλο) με την Ιταλία γενικότερα μιας και το Odori δεν είναι ένα εστιατόριο αλλά μια vermuteria, η πρώτη στην Αθήνα που εξειδικεύεται σε αυτό το ποτό. Δεν είναι μόνο ένα cocktail bar αλλά σερβίρει και comfort ιταλική κουζίνα. Πρόσφατα πρόσθεσε και κυριακάτικο brunch.

Γράφοντας αυτήν την κριτική διαπιστώνω πως είναι η πρώτη για το συγκεκριμένο bar restaurant και μπήκα στον κόπο να παραθέσω τις εντυπώσεις μου γιατί οι καλές και έντιμες προσπάθειες, ανάμεσα στην τόση σαβούρα και αισχροκέρδεια που κυκλοφορεί, πρέπει να μοιράζονται, να καταγράφονται και να επιβραβεύονται. (Ναι αυτή τη φορά η κριτική μου θα είναι θετική όχι όπως η προηγούμενη που έγραψα για το Pr1amo --> μπες και τσέκαρε γιατί μούτρωσα).
Καλή ανάγνωση!

Μιας και είναι η πρώτη κριτική επιτρέψτε μου να γράψω δυο λόγια για την ονομασία, το χώρο αλλά και μερικά πράγματα για το vermouth. Ας ξεκινήσουμε γράφοντας ότι odori στα ιταλικά σημαίνει αρώματα... αρώματα από τo vermοuth που πρόκειται για ενισχυμένο κρασί το οποίο αρωματίζεται με διάφορα προϊόντα όπως ρίζες, φλοιούς, άνθη, σπόρους, μπαχαρικά και βότανα. Τα βότανα αποτέλεσαν και την έμπνευση για τη διακόσμηση του χώρου που κινούνται στους τόνους του σκούρου πράσινου αλλά και του φινετσάτου και καλοσχεδιασμένου λογότυπου του μαγαζιού με τα βότανα και τα λουλούδια

. Αυτό που διακρίνει το vermouth από τα υπόλοιπα αρωματισμένα κρασιά είναι η προσθήκη της αρτεμισίας (artemisia absinthium/absinthe wormwood/αψιθιά). Το vermouth επινοήθηκε το 1786 από τον Antonio Benedetto Carpano στο Torino, ο οποίος διάλεξε αυτό το όνομα από τον όρο Wermut, που στη γερμανική γλώσσα σημαίνει αρτεμισία. Η περιφέρεια του Piemonte στη Βόρεια Ιταλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός vermοuth στον κόσμο και το προϊόν είναι ΠΟΠ. Το vermouth πίνεται κυρίως σαν απεριτίφ αλλά αποτελεί και συστατικό πολλών διάσημων cocktail όπως το Martini, το Manhattan και το Negroni. Το μαγαζί έχει φροντίσει να σε βάλει στο κλίμα της φιλοσοφίας του από τη στιγμή που θα πιάσεις τον κατάλογό του στα χέρια σου (έναν από τους πιο όμορφους καταλόγους που έχω διαβάσει/ καθώς τον ανοίγεις σχηματίζεται ένα λουλούδι από χαρτί μαντέψτε ποιο (αρτεμισία) και θα διαβάσεις την ιστορία του vermouth.

Βρίσκεται στην οδό Σκουλενίου στην μικρή πλατεία των Αγίων Θεοδώρων, πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος. Είναι σε γενικές γραμμές εύκολα προσβάσιμο μιας και βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο κοντά στο μετρό αλλά και σε σταθμό πάρκιν.
Δε συνιστώ το ψάξιμο πάρκιν στην τριγύρω περιοχή μέσα στα στενά.

Το σκηνικό είπαμε θυμίζει κήπο εμπνευσμένο από τα βότανα, τα άνθη, τις ρίζες και τους φλοιούς που χαρακτηρίζουν το vermouth. Σκούρα πράσινα πλακάκια, φωτιστικά-κλουβιά με πολύχρωμα πουλιά, ψηλές κολώνες-απομίμηση μαρμάρου και μια μεγάλη χάλκινη μπάρα. Η ατμόσφαιρα του βοτανικού κήπου ολοκληρώνεται με τα καφέ έπιπλα (mamma terra/ μητέρα γη) και τις τεράστιες τζαμαρίες για σύνθεση βιταμίνης D και μέσα αλλά και στα έξω τραπεζάκια πάνω στον πεζόδρομο!!!!

Το Odori το έχω επισκεφτεί δυο φορές, την πρώτη φορά Σάββατο βράδυ με πολυκοσμία και ένα Σάββατο απόγευμα για απεριτίφ. Και τις δυο φορές η εξυπηρέτηση ήταν υποδειγματική. Νέα παιδιά, γεμάτα φρεσκάδα μέσα και έξω από τη μπάρα με διάθεση να εξηγήσουν, να ακούσουν, να βοηθήσουν. Για μένα πολύ σημαντικό ότι κλείνουν τραπέζι για ποτό χωρίς να σε υποχρεώνουν να πάρεις μπουκάλι όπως τις παλιές καλές εποχές. Άλλωστε τι να το κάνεις το μπουκάλι όταν εδώ τα cocktails είναι ο πρωταγωνιστής! Και τις δύο φορές ήπια φανταστικά αλλά τα περί ποτού δεν θα τα αναλύσω εδώ μιας και το φαγητό είναι το κύριο θέμα μας. Το θέμα μας είναι ότι και τις δυο φορές που έφαγα ελαφρά (pizza) έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη από τις γεύσεις. Pizza ψημένη στον ξυλόφουρνο με λεπτή ζύμη, με απλά και ποιοτικά υλικά (γιατί μια pizza για να είναι νόστιμη δε χρειάζεται να έχει πάνω την Άρτα με τα Γιάννενα). Όλο το μαγαζί δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια, από τα πιάτα (σε μπεζ/καφέ και πράσινες αποχρώσεις), τα μαχαιροπήρουνα, τα ποτήρια μέχρι και τις χαρτοπετσέτες με το υπέροχο τυπωμένο λογότυπο. Ο κατάλογος του φαγητού περιλαμβάνει επίσης ζυμαρικά, σαλάτες και μπρουσκέτες, panini, ενώ διαθέτει και γλυκά αλλά και brunch για τα οποία μόλις τα δοκιμάσω θα επανέλθω με πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Last but not least, να κάνω μια ειδική μνεία στο άψογο Negroni που σερβίρουν στο υπέροχο old-fashioned ανάγλυφο ποτήρι με το μεγάλο κομμάτι πάγου για να μη νερώνει.

Εμένα το Odori με κέρδισε από την πρώτη στιγμή, γιατί ο ιταλικός αέρας μυρίζει από παντού (είπαμε η όσφρηση πρωταγωνιστεί), με ικανοποίησε με τις γεύσεις του καλύτερα και από ιταλικά εστιατόρια, μου αρέσει το περιβάλλον του και η προσοχή στη λεπτομέρεια, η εξυπηρέτηση και η αύρα του. Από εμένα έχει το απόλυτο 4/4 σε όλα τα επίπεδα και φιλοδοξεί να γίνει το all-day στέκι μου. Στο Οdori θα πιούμε καλά, θα φάμε καλά θα διασκεδάσουμε και θα ακούσουμε ωραία μουσική... κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω και τη γνώμη του Umberto Eco σχετικά με τα απεριτίφ, «... όπως όλοι έχουμε ένα όνειρο. - Γράφει - Για κάποιους να γίνουν πρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου, μεγιστάνες του πετρελαίου, ιδιοκτήτες ενός 100 μέτρου σκάφους.... Για μένα είναι να έχουμε σε κάθε πόλη στον κόσμο, ένα μπαρ όπου μπορώ να έρθω και να πω, σε πρώτη φάση, «το συνηθισμένο», και, ενδεχομένως, ένα άλλο που δεν έχω να πω τίποτα, και μου σερβίρουν αυτόματα ένα gin martini.... ». Καληνύχτα με μια σκέψη του...

Σκουλενίου 2 , Πλ. Αγίων Θεοδώρων , Αθήνα

210 3314674

Σημερινές

Ανακοινώσεις

2 ΝΕΕΣ