Loader

Περιγραφή

Ελληνικές και ξένες μπύρες και πιάτα όπως χοιρινό κότσι και ποικιλίες για να τις συνοδέψεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

19 Ιουν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
1-9

Απ’ τις καλές κριτικές των VAGELI, TOMIE & UCOOK, και την αγάπη μου για την Ανατολίτικη Κουζίνα, ξεκίνησα περπατώντας λόγω Στάσης των ΜΜΜ στις 13.6.17 για το ANADOLU, για να καταλήξω στο BEER TALES (ΒΤ) της Φωκίωνος Νέγρη!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Είχα τηλεφωνήσει την προηγουμένη στο ANADOLU και πληροφορήθηκα ότι ανοίγουν στις 13.30 και λειτουργούν καθημερινά μέχρι τα μεσάνυχτα ή και περισσότερο τα Σ/Κ. Όταν έφθασα, μετά από γρήγορο περπάτημα 45 λεπτών (Β. Σοφίας, Σούτσου, Αλεξάνδρας), γύρω στις 2 μ. μ, τους βρήκα θεόκλειστους, με ρολά κατεβασμένα, χωρίς τηλέφωνο επικοινωνίας, ενώ το διπλανό ταβερνάκι δεν ήξερε βέβαια τι μπορεί να είχε συμβεί… Έτσι, αποφάσισα, είκοσι λεπτά αργότερα, να συνεχίσω απ’ το Πεδίο του Άρεως και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και μέσω των γνώριμων δρόμων της γενέτειρας Κυψέλης, κατέληξα στο κλασικό στέκι για μπύρα της Φωκίωνος Νέγρη, BEER TALES, που εισήγαγε με κριτική του ο ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ και κατόπιν το Χρυσανθεμάκι.

Γύρω στις 3 μ. μ ήταν όλα ήσυχα εκεί, λόγω και του ζεστού απομεσήμερου του Ιούνη. Άλλωστε, τα στέκια αυτά έχουν φυσικά την τιμητική τους τα βράδια, μέχρι αργά τη νύχτα. Οι συνειρμοί μου για την Κυψέλη, με το πατρικό μου σπίτι και το 30ο Δημοτικό (στη Φωκίωνος Νέγρη και Αγίας Ζώνης) έχουν ήδη περιγραφεί αναλυτικά στην περσινή μου κριτική για τον ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟ της Φωκίωνος Νέγρη, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πάνω απ’ το ΒΤ!

Τη νύχτα, ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο ΒΤ, ακούω απ’ την TV τον Λουκιανό στον Λυκαβηττό. Παλιός Κυψελιώτης κι αυτός και παλιόφιλος στο Ψυχικό απ’ τη δεκαετία του 80, ολοκληρώνει προφητικά:
«θα’ ρθούνε καλύτερες μέρες, να μην αμφιβάλλει κανείς.
Σαν έρθουν εκείνες οι μέρες, δεν ξέρω που θα’ μαστε εμείς»…

Το ΒΤ, ένα τετράγωνο πιο πάνω απ’ την πολύπαθη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, όπου τώρα υπάρχει μόνο ένα ΚΕΠ, άνοιξε τον Δεκέμβρη του 2012 και λειτουργεί καθημερινά απ’ τις 09.30 το πρωί για καφέδες και αναψυκτικά, μέχρι τουλάχιστον τις 02.30 τη νύχτα, γεγονός που φυσικά εξαρτάται απ’ τους ξενύχτηδες θαμώνες τους και το κέφι που επικρατεί. Την ουδέτερη ώρα που το επισκέφθηκα είχε μόνο 2-3 πελάτες, εκ των οποίων ένας έφευγε τότε με τον φοβητσιάρη σκύλο του!!

Είχα λοιπόν την ευκαιρία να με ξεναγήσει στα του χώρου και της ιστορίας του ο νεαρός γιος των ιδιοκτητών Αλέξανδρος, ο οποίος στα 23 του χρόνια ήταν ένα ευγενέστατο παιδί που χαιρόσουν να το ακούς. Μου είπε λοιπόν ότι η μητέρα του, Άννα Στασινάκη και ο πατριός του, Ντάννυ (αγγλικό χαϊδευτικό για το Ιορδάνης, μιας και δούλευε χρόνια στα Ηνωμένα Έθνη) το ξεκίνησαν πριν από 4 ½ χρόνια, για να καλύψουν το κενό που υπήρχε σε beer-snack-restaurant της ευρύτερης περιοχής. Αυτός έχει αναλάβει την πρωινή βάρδια μέχρι τις 6-7 μ. μ. (ώρα που συνυπάρχουν όλοι τους), και οι γονείς του αναλαμβάνουν από τις 6 μ. μ. μέχρι νυχτερινού κλεισίματος.

Ο εσωτερικός χώρος είναι μακρόστενος, με διακριτικό φωτισμό στην οροφή, με αφίσες από μπύρες φυσικά, αλλά και όμορφες διακοσμητικές λεπτομέρειες, έχει πολλά ψηλά τραπέζια και άνετους καναπέδες, ενώ στο βάθος της αίθουσας υπάρχει το μπαρ, όπου κάθισα, με 7-8 ψηλές καρέκλες. Επικρατούν μάλλον σκούρες αποχρώσεις κόκκινου και καφέ. Υπολογίζω να χωράνε γύρω στα 50-60 άτομα, αλλά ο Άλέξ μου είπε ότι κάποια βράδια επικρατεί το αδιαχώρητο και οι πελάτες, μπυρο-πιωμένοι ή λιώμα στο μεθύσι έρχονται στο τσακίρ κέφι!!

Σ’ αυτό βοηθάει και η μουσική τους. Τα Σάββατα του χειμώνα έχουν εναλλάξ είτε live, με μπλουζ που αγαπάει πολύ η Άννα, ή ροκ, είτε DJ. Συχνά, τους επισκέπτεται ο φίλος τους ο Βασίλης Κωνσταντινίδης των IDOLS (‘τρικυμία στην καρδιά μας’ για τους πιο παλιούς ) και, όπως αντιλαμβάνεστε, γίνεται χαμός! To πρόγραμμα ανακοινώνεται ηλεκτρονικά στο σάιτ του μαγαζιού, μια βδομάδα πιο πριν!
Στο βάθος αριστερά, υπάρχουν οι δύο πεντακάθαρες τουαλέτες τους, ανδρών και γυναικών.

Εξάλλου, ο εξωτερικός χώρος είναι πιο μικρός, αφού έχει 5-6 τραπέζια για 25 περίπου άτομα. Την ώρα που πήγα, είχε 2 πελάτες σε εξωτερικά τραπέζια, που απολάμβαναν τη μπυρίτσα τους. Το βράδυ, μια όαση πρασίνου της περιοχής και δροσιάς, θα είναι ό, τι πρέπει για τους τυχερούς που θα βρούνε τραπέζι, ενώ τα χειμωνιάτικα Σάββατα, η μουσική θα ακούγεται λιγότερο έντονη, για τους μη φανατικούς του είδους…

Ο Άλεξ μου εξήγησε ότι ο κατάλογός τους είναι ακόμη ο αρχικός και ήδη υπάρχουν διάφορες αλλαγές σε μπύρες, λόγω διαθεσιμότητας της αγοράς, αλλά και σε φαγητά και μεζέδες, που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προτιμήσεις των θαμώνων τους. Ο νέος κατάλογος ετοιμάζεται για το προσεχές φθινόπωρο, οπότε και αναμένουν ένα νέο πιάτο με χοιρινό, κατά πολύ ανώτερο μάλιστα απ’ το κότσι, που βασίζεται σε μια πρωτοποριακή γερμανική τεχνική, στην οποία θα είναι και πρωτοπόροι!

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, έχουν μεγάλη ποικιλία από καφέδες, κ. λπ. ροφήματα, χυμούς, κ. λπ. αναψυκτικά, στα 2-3 €.
Προσφέρουν ακόμη 5-6 σνακ, ποικιλίες, χάμπουργκερ και finger foods, στα 4-8 €.

Έχουν καμιά 15αριά ελληνικές μπύρες, από μικροζυθοποιούς, όπως και βαρελίσιες, στα 4-6 €, 3-4 γερμανικές, γύρω στα 6 €, τσέχικες, κ. λπ. Μεταξύ των άλλων, ειδικεύονται στη βελγική αγορά, με 5-6 μπύρες σπέσιαλ, με αλκοόλ τουλάχιστον 8% (7-8 €), όπως οι Trappist: Chimay & La Trappe, όπου θα επανέλθω στη συνέχεια, με τη μοναστηριακή μπύρα που δοκίμασα.
Σημειωτέον ότι, απ’ τις μπύρες τους, οι Weiss έχουν αλκοόλ γύρω στο 6-7% και τιμώνται περίπου 6 €, ενώ οι Lager, 5% είναι στα 4-6 €.
Εννοείται ότι για τις μεγαλύτερες παρέες των φανατικών προσφέρουν τον γνωστό Πύργο (Beer Tower), περιεκτικότητας τουλάχιστον 3 λίτρων (!! ) και ανάλογης βέβαια τιμής, της τάξης των 20 €…
Προσφέρουν διαλεχτές μπύρες χύμα, και ανάμεσά τους τη βελγική μοναστηριακή Grinbergen, σε δύο διαφορετικές ποικιλίες, τη θρυλική ιρλανδέζικη Guinness κ. α.

Έχουν επίσης τα συνήθη ποτά (6-8 €), ενώ για οινοποσία προσφέρουν και ποτήρι κρασί στα 4 €. Πρόκειται για το Electus (λευκό μοσχοφίλερο) και το Epicus (κόκκινο Αγιωργήτικο) του Λαφαζάνη.

Εγώ λοιπόν δοκίμασα τα finger foods, που περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό από μπαστουνάκια τυροκροκέτες με πιπεριές, μοτσαρέλα sticks, καθώς και onion rings (καμιά 15αριά κομμάτια συνολικά). Τα βούτηξα σε ντιπ από sweet chili. Τιμή 6 €, ό, τι έπρεπε για τη σχετική γευσιγνωσία μου του εκλεκτού τους ζύθου, στον οποίο και έρχομαι τώρα, για να μη σκάσετε από περιέργεια!!

Ήπια λοιπόν τη βελγική μοναστηριακή La Trappe, Quadrupel (ήγουν, τετραπλής ζύμωσης!! ), που ανήκει στην κατηγορία Trappist. Trappist είναι 11 μοναστηριακά Τάγματα Ρωμαιοκαθολικών, εκ των οποίων 6 βελγικά και 2 ολλανδικά, με παράδοση στην παρασκευή ζύθου απ’ τον 16ο αιώνα και μετά. Σήμερα, αυτές μόνο οι ζυθοποιοίες φέρουν τον αναγνωρισμένο τίτλο Trappist, κι ανάμεσά τους, η La Trappe. Θεωρείται ο βασιλιάς της μοναστηριακής μπύρας, είναι φυσικά σχετικά βαριά, αφού έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 10 βαθμών κατ’ όγκο!! Έχει όψη κεχριμπαρένια και μια μοναδική γλυκόπικρη επίγευση, μπανάνας, βανίλιας και αμύγδαλου. Εννοείται ότι την προτείνω σε όσες και όσους τυγχάνουν κομμάτι γερά ποτήρια!! (οι ξενέρωτοι μακριά…). Τιμή στα 7 €, που σαφώς ήταν χαλάλι για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία! Υπόψη, ότι γυρίζοντας σπίτι, έχω απέναντί μου την κάβα ΚΑΝΑΒΑ, απ’ τις μεγαλύτερες του λεκανοπεδίου, όπου και τσεκάρισα την τιμή της, στα 4 €. Άρα, το μαγαζί είναι και τίμιο και ψαγμένο!!

Πλήρωσα 13 €, (κατηγορία χωρίς ποτό: 1/9 €), το ευχαριστήθηκα όσο δεν φαντάζεστε, και θα το επαναλάβω ένα χειμωνιάτικο Σάββατο, με το ανανεωμένο μενού και προπαντός τον θρυλικό Κωνσταντινίδη, όπου ελπίζω να συναντηθούμε οι πιστοί των μπλουζ, ροκ και ζυθοποσίας!!

Υ. Γ Επιστρέφοντας, τηλεφώνησα το απόγευμα στο ANADOLU, τους βρήκα και μου ζήτησαν συγνώμη, γιατί λόγω ανωτέρω βίας άνοιξαν εκτάκτως στις 4 μ. μ. Τους παρακάλεσα να αναγράφουν εξωτερικά μενού με τιμές και τηλέφωνο επικοινωνίας, το οποίο μάλιστα να εκτρέπουν στο κινητό τους, για κάποιες τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις…
Ελπίζω σύντομα να επανέλθω και να σας γράψω τις εντυπώσεις μου!