Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

12 Ιούλ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Ο γνωστός σε όλους "Τηλέμαχος" βρίσκεται πλέον και στο κέντρο της Αθήνας στο ΝΟ. 10 της οδού Πανεπιστημίου, εντός της στοάς, εκεί που παλιά στεγαζόταν ο αείμνηστος "Απότσος". Η κρεατοφαγία έχει την τιμητική της και η άψογη "τηλεμαχική" γαστρονομική δεξιοτεχνία συνεχίζεται μέσα σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο που σε κερδίζει με τη μία!!

Η πρώτη επαφή μου με το εστιατόριο έγινε όταν από περιέργεια ένα μεσημεράκι πετάχτηκα να δω τον καινούργιο αυτό χώρο. Εντελώς συμπτωματικά συνάντησα τον ιδιοκτήτη Γιώργο Τσιλιγκίρη ο οποίος χωρίς να μας γνωρίζει, εμένα και έναν φίλο, βλέποντας μας να περιεργαζόμαστε τον χώρο προσφέρθηκε με περισσή ευγένεια να μας προσφέρει ένα ποτήρι κρασί και κάποιο κομμάτι κρέατος. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή!!

Είμαι σίγουρη ότι από Σεπτέμβρη, που Όλοι θα ξανασμίξουμε στην πόλη, στο μέρος αυτό θα γίνει ο κακός χαμός!

Η δεύτερη επίσκεψη στον "Τηλέμαχο" του κέντρου έγινε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και παρόλο που πρόκειται για "νεκρή" ώρα και μέρα μέσα σε μια ζεστή Αθήνα, διάφορες παρέες απολάμβαναν το φαγητό τους. Η εξόρμηση αυτή ήταν μοναχική, θέλοντας να δοκιμάσω κάποιο από τα προκαθορισμένα μενού του εστιατορίου.

Στον εξωτερικό χώρο, στο βάθος της επιβλητικής στοάς, βρίσκονται λίγα όμορφα σιδερένια τραπεζάκια, όμορφα στρωμένα, με πράσινα μαξιλαράκια και ένα μικρό μπαρ. Στη δεξιά πλευρά ετοιμαζόταν ο χώρος του take away όπου θα σερβίρονται σάντουιτς και άλλα εδέσματα με την υπογραφή "Τηλέμαχος".... Επίσης θα προσφέρεται και καφές! Μία ο διάσημος Paul παραδίπλα, μία ο "Τηλέμαχος" τώρα, οραματίζομαι τη στοά αυτή ωςι ένα γαστρονομικό στέκι εκλεκτών καλοφαγάδων...

Στον εσωτερικό χώρο, συνδυάζεται η αρχοντιά του παρελθόντος με ένα μοναδικό σύγχρονο vintage στυλ. Καταρχήν η οροφή του ψηλοτάβανου εστιατορίου, με τα αριστοτεχνικά λευκού φωτισμού τμήματα, συνδυάζεται άψογα με τις επιβλητικές λευκές κολώνες του χώρου, όπου το νεοκλασικό αθηναϊκό παρελθόν αναμοχλεύεται με ποιητικότητα και σεβασμό στην παράδοση αυτού του χώρου που γειτνιάζει με τόσα διαμάντια της κλασικής Αθήνας. Προφανώς, ο διακοσμητής Ιάκωβος Μίσχαλης, θέλησε να ταιριάξει το έξω από την στοά αρχιτεκτονικό σκηνικό με τον εσωτερικό διάκοσμο του εστιατορίου. Φυσικά σε αυτό βοήθησε και η προϋπάρχουσα αρχιτεκτονική του χώρου. Η διακοσμητική έμπνευση συνεχίζεται και στα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου όπως: φίνα ξύλινα τραπέζια διαφόρων σχημάτων, καθίσματα και ζεστές, αναπαυτικές γωνίες σε πετρολ-μπλέ και ανοιχτό πράσινο χρωματισμό, ξύλινο μεγάλο μπαρ με ροδακινί στουλς, τοίχοι βαμμένοι σε ανοιχτούς κομψούς χρωματισμούς, με πιο ζεστές αποχρώσεις στον χώρο του μπαρ, ξύλινες παρεμβάσεις με ζεστό φωτισμό σε διάφορα σημεία, επιβλητικοί καθρέφτες, ένας αρχοντικός πολυέλαιος στην είσοδο, ωραίες απλίκες και διάφορα κομψά μικροέπιπλα-αντίκες ανάμεσα σε μερικά τραπέζια. Κοντά στην είσοδο, εντυπωσιάζει ένας ξύλινος βοηθητικός πάγκος, όπου υπάρχει μηχανή κρέατος και διάφορα αξεσουάρ κρεατοφαγίας.

Στο υπόγειο βρίσκονται οι απλές, από μάρμαρο και ξύλο, πεντακάθαρες και σύγχρονες τουαλέτες.

Τα στρώσιμο των τραπεζιών, από τα ρετρό σερβίτσια μέχρι τα μικρά πιρουνάκια κρεατοφαγίας, είναι μοναδικά πρακτικό και συγχρόνως άκρως καλαίσθητο!

Το μενού και η λίστα κρασιών παρουσιάζονται σε μια μεγάλη κάρτα.
Σερβίρονται οι κλασικές γεύσεις του εστιατορίου, όπως ταρτάρ μοσχαρίσιου φιλέτου (18,00), Rib Eye (25,00), θρακιώτικος μοσχαρίσιος καβουρμάς (10,00), μπριζολάκια μαύρου χοίρου (14,00), μαριναρισμένα μπουτάκαι κοτόπουλου(12,00) ή καραμανλίδικα λουκάνικα (6,00)! Το μενού συμπληρώνουν διάφορες σαλάτες (5-9,00). Τα περισσότερα κρασιά χωρίζονται ανά περιοχή (Ελλάδα, Γαλλία και Ν. Αφρική), π. χ Μαλαγουζιά 2015, κτήμα Γεροβασιλείου ΕΥΡΩ 30,00 ή Υπάρχουν και κρασιά σε ποτήρι (5-10,00). Επιπλέον σερβίρονται αποστάγματα, γλυκά κρασιά και μπύρες.

Πέρα από το κανονικό μενού, υπάρχουν και τα set menus τα οποία είναι ενδιαφέροντα και οικονομικά και σίγουρα αποτελούν μια must επιλογή! Συγκεκριμένα: πλατό με περίφημους μεζέδες (5 μεζέδες) όπως π. χ αποξηραμένη ράχη βοδινού, στα 22,00/άτομο, Μενού1, με τρία πιάτα και γλυκό ημέρας (20,00), Μενού 2, με τρία πιάτα, χόρτα και γλυκό ημέρας (20,00). Επιπλέον, βρίσκουμε πλατό ελληνικών τυριών στα ΕΥΡΩ 18,00!

Εγώ επέλεξα το Μενού 2.
Στην αρχή έρχονται καψαλισμένες φέτες ψωμιού πάνω σε ξύλινο δισκάκι ανοιχτού χρώματος και σκεύος με τρία αλατοπίπερα.
Από τα φαγητά πρώτα ήρθε ο Σιδηρόδρομος (βραστό μοσχαρίσιο κρέας με λαδολέμονο). Πρόκειται για ένα μακρόστενο κομμάτι μοσχαρίσιας στηθοπλευράς "περασμένο" σε λείο και πεντακάθαρο κόκκαλο! Παρουσιάστηκε με μοναδικό τρόπο σε λευκή πιατέλα με μικρή ποσότητα νοστιμότατων βραστών χόρτων (αλμυρίκια)!!
Κατόπιν, κατέφθασε ο θρακιώτικος μοσχαρίσιος καβουρμάς, τέσσερα μικρά κομμάτια καβουρμά πάνω σε ξύλινο δίσκο!
Στο τέλος, δοκίμασα μπιφτέκι από βοδινό, ένα μπιφτέκι με λίγη ντομάτα επάνω συνοδεία αρκετής ποσότητας τηγανιτής στρογγυλής πατάτας και λίγης παντζαροσαλάτας σε μπολάκι. Σερβιρισμένο και αυτό σε εντυπωσιακό ξύλινο σκεύος με την επωνυμία του εστιατορίου.
Και τα τρία πιάτα ήταν εξαιρετικά. Τα κρέατα καλοψημένα και ζουμερά!

Εκτός μενού παράγγειλα μια σαλάτα με αβοκάντο, μάνγκο και κόλιανδρο (9,00). Πρόκειται για μια πολύ νόστιμη, πλούσια και δροσερή σαλάτα με τα παραπάνω υλικά συν ντομάτα και δροσιστικό λάιμ!

Το γλυκό του μενού ήταν μους σοκολάτας, με υποψία από ρούμι, σερβιρισμένη σε ποτήρι. Μικρή ποσότητα αλλά πεντανόστιμη!

Ήπια μια μπύρα Septem Mary Rose (6,00), σερβιρισμένη σε ποτήρι Septem! Yπέροχη!

Το νερό είναι φιλτραρισμένο και στην πίσω πλευρά του μπουκαλιού με την επωνυμία του εστιατορίου αναφέρεται λεπτομερώς ο τρόπος φιλτραρισματός του!!

Θεωρώ ότι το set menu που επέλεξα ήταν απόλυτα χορταστικό και αντιπροσωπευτικό της υψηλής γαστρονομικής τους τέχνης!

Οι τιμές είναι ανάλογες της παραδοσιακά άριστης ποιότητας του "Τηλέμαχου" και χαίρομαι που με επιχειρηματικό πνεύμα οι υπεύθυνοι προσπαθούν να δώσουν έξυπνες λύσεις, προσαρμοσμένες στις εποχές που διανύουμε...

Το σέρβις ήταν άψογο και ενημερωμένο πλήρως!

Η μουσική που ακουγόταν από τα μεγάφωνα ήταν ξένη και συνδύαζε διάφορα μουσικά είδη.

Ο "Τηλέμαχος" τρίτωσε όμορφα στην καρδιά της πόλης αλλά στη δική μας!

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Με μία λέξη κρίμα.

Πελάτες του μαγαζιού από δεκαετίες, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το νέοαφιχθέν στην Πανεπιστημίου, αφού του δώσαμε κάποιους μήνες για να βρει τον ρυθμό του.

Τέσσερα άτομα, Σάββατο βράδυ, με καλή διάθεση και όρεξη, φθάσαμε στην ώρα μας για να βρούμε το μαγαζί γεμάτο. Η παρουσία διαφόρων "διασημοτήτων" επιβεβαίωσε την εκτίμησή μας ότι η επιλογή του συγκεκριμμένου χώρου ήταν σωστή από πλευράς Μαρκετινγκ.
Μας οδήγησαν στο τραπέζι μας, όπου καθίσαμε άνετα, παρά την μικρή απόσταση με το γειτονικό, γεγονός το οποίο σήμαινε ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος για σωστό σερβίρισμα, υποχρεώνοντας τους σερβιτόρους να απλώνονται πάνω από το τραπέζι για να φθάσουν σε όλες τις θέσεις.

Ο χώρος αρχοντικός και λιτός, αλλά η απουσία χαλιών και κουρτινών, δεν βοηθούσε στην απόσβεση του θορύβου. Έτσι με δεδομένο το μέγεθος τής αίθουσας και την πληρότητα, επικρατούσε οχλοβοή, η οποία σε μεγάλο βαθμό έπνιγε και την πολύ καλή μουσική.

Η σερβιτόρα μας ενημέρωσε ότι λόγω της Τσικνοπέμπτης η οποία είχε προηγηθεί, πέντε πιάτα από τον κατάλογο τα οποία και βασίζονται σε κρέας εισαγόμενο από την Ιταλία, δεν ήταν διαθέσιμα. Το γεγονός δεν μας πτόησε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι οι εναπομείνασες επιλογές ήταν αρκετές και ενδιαφέρουσες.

Το καλωσόρισμα ήταν μία σούπα από μοσχάρι, ιδιαίτερα νόστιμη, συνοδευόμενη από καλοφρυγανισμένο ψωμί.

Παραγγείλαμε:
- Δύο σαλάτες σε σωστή ποσότητα και φρέσκιες αλλά γευστικά αδιάφορες (2/4)
- Αρνάκι φιλέτο, σωστά ψημένο αλλά λίγο πιο στεγνό απ'ότι περιμέναμε (2/4)
- Φιλέτο μοσχαρίσιο, σωστά ψημένο εσωτερικά, αλλά αρκετά καρβουνιασμένο από την μία πλευρά του (2/4)
- Πικάνια, περίπου 800 γραμμαρίων. Η πιο δυσάρεστη έκπληξη της βραδυάς (0/4). Ο πάγιος τρόπος χειρισμού του κομματιού αυτού είναι να ψηθεί και στην συνέχεια να κοπεί για το σερβίρισμα. Αντ' αυτού, μας παρουσιάσθηκαν 6-7 φέτες κρέατος οι οποίες είχαν ψηθεί επί πλέον από την μία τους πλευρά, αφού είχαν κοπεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σερβιτόρος ο οποίος μας έφερε το πιάτο, αρχικά μας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για φιλετίνια, αλλά βλέποντας την έκπληξή μας επανήλθε διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πικάνια. Εκτιμώντας ότι αν επιστρέφαμε το πιάτο ο όλος συντονισμός του δείπνου θα πήγαινε περίπατο, αποφασίσαμε να το κρατήσουμε.

Όσο αφορά την εξυπηρέτηση, να σημειωθεί ότι η πρώτη σαλάτα έφθασε στο τραπέζι περίπου 45 λεπτά μετά την παραγγελία ενώ η δεύτερη (η οποία και είχε ξεχαστεί) μαζί με τα κύρια πιάτα, μία ώρα μετά την παραγγελία.

Στο μέσο του δείπνου ερωτηθήκαμε για εντυπώσεις από μία από τις υπεύθυνες του μαγαζιού, στην οποία και κάναμε τις παρατηρήσεις μας.

Ο λογαριασμός για τα παραπάνω συν ενάμισυ μπουκάλι κρασί στα 180 ευρώ, ποσό αναμενόμενο για το είδος του μαγαζιού.

Συνοψίζοντας:
- Για κάποιο χρονικό διάστημα η επιτυχία του μαγαζιού είναι εξασφαλισμένη, με δεδομένη την θέση του και την γενικότερη εικόνα του.
- Εάν δεν βελτιωθεί ριζικά η ποιότητα του φαγητού, οι πελάτες σταδιακά θα καταλάβουν ότι στην πόλη υπάρχουν σαφώς καλύτερες εναλλακτικές για το είδος, με πολλές από αυτές αισθητά οικονομικότερες.

Θα ξαναπάμε? Όχι βέβαια. Μαγαζί το οποίο ειδικεύεται σε κρέατα και παρουσιάζει την πικάνια σε αυτή τη μορφή, απλά δεν αξίζει την προτίμησή μας.

02 Νοε 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Σπάω τη σιωπή μου γιατί ο Τηλέμαχος των Αθηνών, τον οποίον πώς και πώς ήθελα να επισκεφθώ, με απογοήτευσε χθες ιδιαίτερα. Και περίμενα πώς και πώς να τον επισκεφθώ γιατί το γεγονός ότι ο χώρος του παλιού Cellier le bistro και παλαιότερου Απότσου απέκτησε διάδοχη κατάσταση το είδα πολύ θετικά. Ήταν μεγάλο κρίμα ένας χώρος με σημαντική αστική παράδοση και στην καρδιά της πόλης να μένει αναξιοποίητος. Επιπλέον, οι εμπειρίες μου τόσο με τον Τηλέμαχο, όσο και με τον Τηλέμαχο Barbeque Club στα βόρεια ήσαν πάντα θετικές. Ωστόσο, η επίσκεψή μου στο αθηναϊκό αδελφάκι τους ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Ο χώρος είναι ωραίος. Πάντα ήταν και ευτυχώς έχει διατηρηθεί το αστικό στυλ, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση και χωρίς τον γαλλισμό του Σελλιέ. Το σέρβις είναι λίγο μαγκωμένο ακόμη, αλλα σε γενικές γραμμές επαγγελματικό και υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη. Σε ό, τι αφορά στο μενού, αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι ο Τηλέμαχος είναι ένα όνομα με ιστορία στο κρέας και προφανώς εκεί θα εστιάσει. Θεωρώ όμως πως στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος είναι κεντρικός και πάντα είχε και μία business lunch και all day λειτουργία θα χρειαζόταν μία μεγαλύτερη versatility. Θα ήθελα να δω και άλλα πράγματα πέραν ψητού κρέατος και ποικιλιών αλλαντικών κλπ.

Αφού μας έφεραν ωραίο ψημένο ψωμάκι ήρθε η ώρα της παραγγελίας. Πήραμε γι αρχή μία σαλάτα με ξινομυζήθρα, η οποία ήταν αρκετά καλή, αν και όχι ουάου. Μας προτάθηκε μετ' επιτάσεως να πάρουμε το μοσχάρι wagyu αυστραλιανής εκτροφής το οποίο δεν ήταν στον κατάλογο αλλα ως επιλογή ημέρας. Πιστεύω οι φίλοι του σάιτ είναι ενήμεροι για τις ιδιαιτερότητες εκτροφής αλλα και τις υψηλότατες τιμές στις οποιες τιμάται το εν λόγω μοσχάρι, οπότε δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Η τιμή ήταν δελεαστική (30 ευρώ η μερίδα ενώ το έχω συναντήσει γύρω στα 70-80 στο Λονδίνο και άνω των 100 ευρώ στο Flame του Κόστα Ναβαρίνο). Το wagyu λοιπόν (εάν όντως επρόκειτο περί αυτού) ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών. To ψήσιμο του κρέατος δεν ήτα σωστό: ναι μεν το κέντρο ήταν medium rare όπως το είχαμε παραγγείλει, αλλά εξωτερικά το κρέας δεν είχε θωρακισθεί σωστά, δεν ήταν όπως θα έπρεπε. Επιπλέον η γεύση ήταν κατώτερη των προσδοκιών και προηγούμενων εμπειριών με wagyu. Τέλος, δεν είχε αλατισθεί σωστά. Οκ, υπήρχε το χοντρό αλάτι στο τραπέζι για να προσθέσουμε, αλλά θεωρώ ότι ένα steak χρειάζεται ένα καλό αλάτισμα πριν ψηθεί και εν συνεχεία μπορεί κανείς ανάλογα με τις προτιμήσεις του να προσθέσει. Νομίζω το εν λόγω είχε ψηθεί χωρίς καθόλου αλάτι. Συνοδευόταν από ελάχιστες τηγανητές πατάτες σε ροδέλες, καλές.

Εκτός αυτού πήραμε ένα μπιφτέκι, το οποίο ήταν πολύ καλό, αλλά σχετικά μικρή μερίδα (με ανάλογη γαρνιτούρα) και μία χορινή λαιμού την οποία δεν δοκίμασα αλλα άκουσα καλά σχόλια (βέβαια πάρα πολυ μικρή μερίδα).

Η κάβα του ενδιαφέρουσα μιας και κάνουν οι ίδιοι εισαγωγές απο Ν. Αφρική, ήπιαμε ένα πολυ καλό πινό νουάρ.

Στο τελείωμα το σέρβις τα είχε παίξει λόγω κόσμου, δεν μας ρώτησαν για γλυκό, δεν κέρασαν κάτι, ξέχασαν ένα εξτρά ποτήρι κρασί που ειχαμε ζητήσει. Τιμές οριακά ΟΚ, αν και παραπέμπω στις παραπάνω επιφυλάξεις μου για το μοσχάρι.

23 Ιούλ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
26-36

Καταπληκτικό! Πραγματικά μπράβο σε όλα τα επίπεδα. Να ξεκινήσουμε από τον χώρο: σαν παλιό καλό γαλλικό μπιστρό! Άπλα στα τραπέζια και στον χώρο και πολύ όμορφη διακόσμηση. Η εξυπηρέτηση από τους 2 σερβιτόρους που μας εξυπηρέτησαν ήταν εξαιρετικοί από κάθε άποψη, σοβαροί, με χαμόγελο, προσήλωση και φυσική ευγένεια. Εύγε!

Πήγαμε 2 άτομα και πήραμε ο καθένας από ένα σετ μενού, η συνοδός μου το νούμερο 1 και εγώ ο νούμερο 2, αυτό με το πρώτο πιάτο από καλοψημένο κρέας σιδηρόδρομο. Ένα από τα ωραιότερα πιάτα εδώ και χρόνια! Μην το χάσετε. Πήραμε και από ένα ποτήρι υπέροχο ξινόμαυρο Γη και Ουρανός του Θυμιόπουλου στα 8 ευρώ και μετά από ένα δεύτερο ποτήρι της ερυθρής ποικιλίας Τανάτ του Κτήματος Άλφα με την ίδια πολύ λογική χρέωση, καθότι και τα δύο είναι από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά.

Στο τέλος πολύ πρωτότυπα γλυκά, ένα μιλφέϊγ με ξινομυζήθρα και μια μους σοκολά, πάρα πολύ καλά και τα 2. Συνολικά μια προσπάθεια κόσμημα σε πολύ ανάποδους καιρούς. Μακάρι να πετύχει, η Αθήνα μας χρειάζεται απεγνωσμένα τέτοιες γευστικές αποδράσεις!

9 medium

05 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Πήγαμε μια ζεστή μέρα του Ιουλίου νωρις για Αθήνα όποτε το εστιατοριο αδειο σε αυτή τη φάση. Ο χώρος κλασσικός και με φινέτσα θύμιζε αντίστοιχους Νέας Υορκης.

Η μόνη παρατήρηση που έχω είναι ο εξαερισμός, η μυρωδιά του ψημενου κρέατος ήταν αρκετά έντονη στον εσωτερικό χώρο. Το προσωπικό ήταν φιλικό και εξυπηρετικό καθ όλη την διάρκεια του γευματός μας.

Ξεκινήσαμε με το εστιατόριο να προσφέρει ψημένο ψωμί και ντίπ τα οποία ήταν αρκετά νόστιμα. Περιοριστήκαμε σε μια ποικιλία ελληνικών τυριών, και δύο κυρίως ένα RibEye (well done λόγω ειδικών συνθηκών) kαι ένα φιλέτο μοσχάρι (rear) και δύο ποτήρια κρασί Sauvignon 2009 (δεν θυμάμαι κτήμα αλλά ήταν εξαιρετικό). Η ποικιλία περιελάμβανε κεφαλογραβίερα γραβιέρα και λαδοτύρι όλα ποιοτικά. To RibEye ήταν καλό, όπως προαναφέρθηκε λόγω ειδικών συνθηκών επρεπε ναείναι well done, αλλά το φιλέτο ήταν μια αποκάλυψη. Ζουμερό, τραγανό σε ένα εξαιρετικό κομμάτι κρέας. Μια από τις εμπειρίες που είναι αξιομνημόνευτές ώστε να μπορώ να θυμηθώ ότι τελευταία φορά που είχα φάει τόσο ωραίο φιλέτο σε Ελλάδα ή εξωτερικό ήταν στη Μαδρίτη το μακρινό πλέον 2010.
Αν και ομολογώ πήγα με δυσπιστία αρχικά λόγω ακριβώς αυτού του φιλέτου δεν μπορώ παρά να βάλω την υψηλότερη βαθμολογία στην γεύση. Πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία.
Το επιδόρπιο ήταν παγωτό παραγωγής του εστιατορίου, πολύ καλό και πρωτότυπο.
Η τιμή για όλα αυτά ήταν γύρω στα 80Ε, θεωρώ ότι σε σχέση με την προσφερόμενη ποιότητα είναι ακριβό μεν λογικό δε.

23 Δεκ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Απογοήτευση.

Είναι η λέξη που περιγράφει το πώς ένιωσα μετά από την επίσκεψη στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

Για να πω την αλήθεια στον Τηλέμαχο της Κηφισιάς είχα να πάω από πολύ μικρός, όταν ήταν ακόμη μια καλή οικογενειακή χασαποταβέρνα, από αυτές που κάποτε οι οικογένειες συνήθιζαν να πηγαίναν τις Κυριακές τα μεσημέρια.

Έκτοτε κάθε άλλο παρά καλά ήταν τα σχόλια, που είχα ακούσει, κι έτσι είχα αποθαρρυνθεί να επισκεφθώ τους 2 Τηλέμαχους, που δημιουργήθηκαν στο πέρας των χρόνων. Μέχρι που έμαθα ότι το παλιό Cellier, στην Πανεπιστημίου έγινε Τηλέμαχος Athens.

Σκέφτηκα, αφού ήρθε το "Βουνό στον Μωάμεθ", για να είμαστε δίκαιοι να του δώσουμε μια ευκαιρία.

Μεσοβδόμαδο βράδυ λοιπόν και μπαίνουμε στην όμορφα στολισμένη στοά στον αριθμό 10 της οδού Πανεπιστημίου -ή 28ης Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται στις ταμπέλες- να δοκιμάσουμε αυτό το νέο στέκι που αποπειράται να σταθεί στο Αθηναικό εστιατορικό στερέωμα.

Ευγενέστατος ο σερβιτόρος στη είσοδο μας οδήγησε στο τραπέζι μας κι ακολούθησε με ένα μπουκάλι νερό βρύσης φιλτραρισμένο από το κατάστημα και το σετ αλατοπίπερου.

Σημειωτέον κατά την είσοδο στο χώρο η αισθητική του αποπνέει μια εξαιρετικά καλαισθητη ατμόσφαιρα, που παραπέμπει σε κυριλέ steakhouses του εξωτερικού διατηρώντας ωστόσο λίγη από την αίγλη της παλιάς Αθήνας.

Εντός ολίγου έτερος σερβιτόρος μας παρέδωσε τα menu και μας ενημέρωσε για τα εκτός καταλόγου πιάτα, μεταξύ αυτών και κοντοσούβλι από μαύρο χοίρο, το οποίο και παραγγείλαμε μέχρι να επιλέξουμε τα υπόλοιπα.

Δεν περνάνε 5 λεπτά και το κοντοσούβλι αφίκνυται στο τραπέζι μας. Η παρουσίασή του αδιάφορη -εώς και απαράδεκτη για το μέρος, το χώρο και τις τιμές- καθώς δεν διέφερε από απλής ταβέρνας. Κοινώς κομμάτια κρέατος ατάκτως ερριμμένα σε ένα απλό άσπρο πιάτο. Ακόμη και το απλούστερο ψητοπωλείο βάζει κάτι στο πιάτο - είτε λίγο μαιντανό, είτε κάποια γαρνιτούρα, κάτι. Η γεύση του ομολογουμένως ιδιαίτερη και θετική, αν και τόσο το γεγονός ότι ήταν στεγνό όσο και η γεύση του καταμαρτυρούσαν ότι ήταν ξαναζεσταμένο και μάλλον έτοιμο είτε από το μεσημέρι, είτε από την προηγουμένη.

Εν τω μεταξύ παραγγέλνουμε και τα κυρίως.
Κατά την παραγγελία του κρασιού η σερβιτόρος μας προτείνει -ιδιαίτερα εμφατικά (! )- τα κρασία - εισαγωγής τους - από Ν. Ζηλανδία και Ν. Αφρική. Μάλιστα όταν παραγγείλαμε ένα άλλο κρασί, έδειξε να δυσανασχετεί στο γεγονός ότι δεν επιλέξαμε κάποια από τις προτάσεις της.

Η συνέχεια έγινε με μια απλή, πλην όμως εξαιρετική και φρέσκια, σαλάτα πράσινη με ξυνομυζήθρα την οποία μάλιστα μας την σερβίρισαν στα πιάτα μας, ως άρμοζε σε ένα εστιατόριο του επιπέδου, που θέλει να είναι ο Τηλέμαχος Athens.

Το κρασί σερβιρίστηκε σωστά στην απαραίτητη καράφα για ένα καλό κόκκινο, ώστε να αναπνεύσει και να αναδειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις του μετά από τόσο καιρό μες στο μπουκάλι.

Κι ακολούθησαν τα κυρίως...

Ένα rib-eye εξαιρετικό medium rare (!!! ) συνοδευόμενο από φρέσκιες-κανονικές πατάτες, που ήταν όμως παγωμένες (γιατί;;;;).

Και μια σπαλομπριζόλα από iberico... Αφ'ενός ήταν πασιφανές ότι ήταν λαιμού -και από το σχήμα και από το μέγεθός της- κι ουχί σπαλομπριζόλα, αφετέρου ήταν - extremely 'well done'- στεγνή σχεδόν σαν σόλα. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι με το που τους είπαμε για το πόσο ψημένη ήταν, η αντίδρασή τους ήταν άμεση και θετική και προχώρησαν σε αντικατάσταση της παραψημένης μπριζόλας.

Ωστόσο αυτό μας χάλασε την ατμόσφαιρα καθώς μοιραστήκαμε το rib eye με μια μερίδα πατάτες τηγανητές, οι οποίες ήταν ξηρές κι αδιάφορες, προφανώς γιατί είχαν περάσει κάμποση ώρα κάτω από θερμαντική λάμπα.

Όταν μετά από λίγη ώρα ήρθε και η -πραγματική- σπαλομπριζόλα, ήταν διπλάσια σε μέγεθος και με κόκκαλο αυτή τη φορά. Σε αυτό απολογήθηκαν για το λάθος και στο ψήσιμο
Κι ενώ στην αρχή ο 4ος ή 5ος σερβιτόρος - γιατί μας σερβίρισαν συνολικά 6 σερβιτόροι- απολογήθηκε βλέπωντας πως δεν ήταν μόνο παραψημένη η μπριζόλα, αλλά και πως είχε έρθει μπριζόλα λαιμού κι όχι σπαλομπριζόλα, μετά όταν έφερε τη σωστή μπριζόλα εξηγήθηκε ότι η πρώτη ήταν όντως σπαλομπριζόλα, αλλά από θηλυκό χοίρο και "αυτές τις σερβίρουν χωρίς κόκκαλο".

Δυστυχώς το κενό μεταξύ των δύο κυρίως ήταν αρκετό για να έχει αρχίσει η πέψη των προηγηθέντων πιάτων με αποτέλεσμα να έχει ήδη χαθεί η όρεξη.

Σε επιδόρπια μας προτάθηκαν σουφλέ σοκολάτας, κάτι άλλο που ούτε καν τράβηξε την προσοχή μας και cheesecake με κατίκι και μαρμελάδα ελιάς, το οποίο και δοκιμάσαμε αφήνοντάς μας θετική άποψη για το συγκεκριμένο γλυκό, αν και δεν ήταν κάτι το θεαματικό.

Στο κλείσιμο μας κέρασαν επιδόρπιο οίνο Ν. Αφρικής, που δυστυχώς δεν συγκράτησα την ονομασία του και που θύμιζε Vinsanto.

Ο λογαριασμός βγήκε περί τα -διόλου ευκαταφρόνητα- €120 συμπεριλαμβανομένου του κρασιού και του pour boire.

Δεκτό να πληρώσουμε και το καλό κρασί και το χώρο, αλλά τόσο στο service, όσο και στην παρουσίαση και την φρεσκάδα των πιάτων, ο Τηλέμαχος Athens έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης.

4 medium

29 Δεκ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Ήθελα από καιρό να επισκεφτώ το συγκεκριμένο μαγαζί που με το που μπαίνεις μέσα ο χώρος σε κερδίζει αμέσως.

Κυριακή 27/11 βράδυ με τέσσερα - πέντε τραπέζια γεμάτα οι σερβιτόροι μας εξυπηρέτησαν άμεσα καθώς και μια κοπέλα που εκτελούσε χρέη οινοχόου.

Οι τρεις πρώτες επιλογές μου στο κρασί από τη λίστα δεν υπήρχαν καταλήξαμε στην πρόταση της οινοχόου και έμεινα ικανοποιημένος.

Πάμε τώρα στο φαγητό παραγγείλαμε ταρτάρ καρπάτσιο και πικάνια.
Το ταρτάρ άνοστο με "κάτι" που σου θύμιζε πελτέ ντομάτας. Το καρπάτσιο άψογα κομμένο ναι μεν αλλά σκέτο βουτηγμένο στο λάδι χωρίς γεύση.
Είναι η πρώτη φορά που μου σερβίρεται πικάνια κομματιασμένη πριν ψηθεί και όσον αφορά το ψήσιμο ενώ την είχα ζητήσει μίντιουμ ρέαρ ήρθε μίντιουμ, ευγενικά ο σερβιτόρος την αντικατέστησε αλλά και η δεύτερη ήρθε κομματιασμένη πριν το ψήσιμο.
Κρίμα λοιπόν γιατί δεν νομίζω να βρω το θάρρος για να του δώσω δεύτερη ευκαιρία στο μέλλον.

Πανεπιστημίου 10, Αθήνα

210 3613300

Σημερινές

Ανακοινώσεις

1 ΝΕΕΣ