ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ATHENS

Meat Restaurants

  Πανεπιστημίου 10, Αθήνα [Χάρτης]
  210 3613300



Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Meat Restaurants - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Ιούλ
12
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Ο γνωστός σε όλους "Τηλέμαχος" βρίσκεται πλέον και στο κέντρο της Αθήνας στο ΝΟ. 10 της οδού Πανεπιστημίου, εντός της στοάς, εκεί που παλιά στεγαζόταν ο αείμνηστος "Απότσος". Η κρεατοφαγία έχει την τιμητική της και η άψογη "τηλεμαχική" γαστρονομική δεξιοτεχνία συνεχίζεται μέσα σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο που σε κερδίζει με τη μία!!

Η πρώτη επαφή μου με το εστιατόριο έγινε όταν από περιέργεια ένα μεσημεράκι πετάχτηκα να δω τον καινούργιο αυτό χώρο. Εντελώς συμπτωματικά συνάντησα τον ιδιοκτήτη Γιώργο Τσιλιγκίρη ο οποίος χωρίς να μας γνωρίζει, εμένα και έναν φίλο, βλέποντας μας να περιεργαζόμαστε τον χώρο προσφέρθηκε με περισσή ευγένεια να μας προσφέρει ένα ποτήρι κρασί και κάποιο κομμάτι κρέατος. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή!!

Είμαι σίγουρη ότι από Σεπτέμβρη, που Όλοι θα ξανασμίξουμε στην πόλη, στο μέρος αυτό θα γίνει ο κακός χαμός!

Η δεύτερη επίσκεψη στον "Τηλέμαχο" του κέντρου έγινε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και παρόλο που πρόκειται για "νεκρή" ώρα και μέρα μέσα σε μια ζεστή Αθήνα, διάφορες παρέες απολάμβαναν το φαγητό τους. Η εξόρμηση αυτή ήταν μοναχική, θέλοντας να δοκιμάσω κάποιο από τα προκαθορισμένα μενού του εστιατορίου.

Στον εξωτερικό χώρο, στο βάθος της επιβλητικής στοάς, βρίσκονται λίγα όμορφα σιδερένια τραπεζάκια, όμορφα στρωμένα, με πράσινα μαξιλαράκια και ένα μικρό μπαρ. Στη δεξιά πλευρά ετοιμαζόταν ο χώρος του take away όπου θα σερβίρονται σάντουιτς και άλλα εδέσματα με την υπογραφή "Τηλέμαχος".... Επίσης θα προσφέρεται και καφές! Μία ο διάσημος Paul παραδίπλα, μία ο "Τηλέμαχος" τώρα, οραματίζομαι τη στοά αυτή ωςι ένα γαστρονομικό στέκι εκλεκτών καλοφαγάδων...

Στον εσωτερικό χώρο, συνδυάζεται η αρχοντιά του παρελθόντος με ένα μοναδικό σύγχρονο vintage στυλ. Καταρχήν η οροφή του ψηλοτάβανου εστιατορίου, με τα αριστοτεχνικά λευκού φωτισμού τμήματα, συνδυάζεται άψογα με τις επιβλητικές λευκές κολώνες του χώρου, όπου το νεοκλασικό αθηναϊκό παρελθόν αναμοχλεύεται με ποιητικότητα και σεβασμό στην παράδοση αυτού του χώρου που γειτνιάζει με τόσα διαμάντια της κλασικής Αθήνας. Προφανώς, ο διακοσμητής Ιάκωβος Μίσχαλης, θέλησε να ταιριάξει το έξω από την στοά αρχιτεκτονικό σκηνικό με τον εσωτερικό διάκοσμο του εστιατορίου. Φυσικά σε αυτό βοήθησε και η προϋπάρχουσα αρχιτεκτονική του χώρου. Η διακοσμητική έμπνευση συνεχίζεται και στα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου όπως: φίνα ξύλινα τραπέζια διαφόρων σχημάτων, καθίσματα και ζεστές, αναπαυτικές γωνίες σε πετρολ-μπλέ και ανοιχτό πράσινο χρωματισμό, ξύλινο μεγάλο μπαρ με ροδακινί στουλς, τοίχοι βαμμένοι σε ανοιχτούς κομψούς χρωματισμούς, με πιο ζεστές αποχρώσεις στον χώρο του μπαρ, ξύλινες παρεμβάσεις με ζεστό φωτισμό σε διάφορα σημεία, επιβλητικοί καθρέφτες, ένας αρχοντικός πολυέλαιος στην είσοδο, ωραίες απλίκες και διάφορα κομψά μικροέπιπλα-αντίκες ανάμεσα σε μερικά τραπέζια. Κοντά στην είσοδο, εντυπωσιάζει ένας ξύλινος βοηθητικός πάγκος, όπου υπάρχει μηχανή κρέατος και διάφορα αξεσουάρ κρεατοφαγίας.

Στο υπόγειο βρίσκονται οι απλές, από μάρμαρο και ξύλο, πεντακάθαρες και σύγχρονες τουαλέτες.

Τα στρώσιμο των τραπεζιών, από τα ρετρό σερβίτσια μέχρι τα μικρά πιρουνάκια κρεατοφαγίας, είναι μοναδικά πρακτικό και συγχρόνως άκρως καλαίσθητο!

Το μενού και η λίστα κρασιών παρουσιάζονται σε μια μεγάλη κάρτα.
Σερβίρονται οι κλασικές γεύσεις του εστιατορίου, όπως ταρτάρ μοσχαρίσιου φιλέτου (18,00), Rib Eye (25,00), θρακιώτικος μοσχαρίσιος καβουρμάς (10,00), μπριζολάκια μαύρου χοίρου (14,00), μαριναρισμένα μπουτάκαι κοτόπουλου(12,00) ή καραμανλίδικα λουκάνικα (6,00)! Το μενού συμπληρώνουν διάφορες σαλάτες (5-9,00). Τα περισσότερα κρασιά χωρίζονται ανά περιοχή (Ελλάδα, Γαλλία και Ν. Αφρική), π. χ Μαλαγουζιά 2015, κτήμα Γεροβασιλείου ΕΥΡΩ 30,00 ή Υπάρχουν και κρασιά σε ποτήρι (5-10,00). Επιπλέον σερβίρονται αποστάγματα, γλυκά κρασιά και μπύρες.

Πέρα από το κανονικό μενού, υπάρχουν και τα set menus τα οποία είναι ενδιαφέροντα και οικονομικά και σίγουρα αποτελούν μια must επιλογή! Συγκεκριμένα: πλατό με περίφημους μεζέδες (5 μεζέδες) όπως π. χ αποξηραμένη ράχη βοδινού, στα 22,00/άτομο, Μενού1, με τρία πιάτα και γλυκό ημέρας (20,00), Μενού 2, με τρία πιάτα, χόρτα και γλυκό ημέρας (20,00). Επιπλέον, βρίσκουμε πλατό ελληνικών τυριών στα ΕΥΡΩ 18,00!

Εγώ επέλεξα το Μενού 2.
Στην αρχή έρχονται καψαλισμένες φέτες ψωμιού πάνω σε ξύλινο δισκάκι ανοιχτού χρώματος και σκεύος με τρία αλατοπίπερα.
Από τα φαγητά πρώτα ήρθε ο Σιδηρόδρομος (βραστό μοσχαρίσιο κρέας με λαδολέμονο). Πρόκειται για ένα μακρόστενο κομμάτι μοσχαρίσιας στηθοπλευράς "περασμένο" σε λείο και πεντακάθαρο κόκκαλο! Παρουσιάστηκε με μοναδικό τρόπο σε λευκή πιατέλα με μικρή ποσότητα νοστιμότατων βραστών χόρτων (αλμυρίκια)!!
Κατόπιν, κατέφθασε ο θρακιώτικος μοσχαρίσιος καβουρμάς, τέσσερα μικρά κομμάτια καβουρμά πάνω σε ξύλινο δίσκο!
Στο τέλος, δοκίμασα μπιφτέκι από βοδινό, ένα μπιφτέκι με λίγη ντομάτα επάνω συνοδεία αρκετής ποσότητας τηγανιτής στρογγυλής πατάτας και λίγης παντζαροσαλάτας σε μπολάκι. Σερβιρισμένο και αυτό σε εντυπωσιακό ξύλινο σκεύος με την επωνυμία του εστιατορίου.
Και τα τρία πιάτα ήταν εξαιρετικά. Τα κρέατα καλοψημένα και ζουμερά!

Εκτός μενού παράγγειλα μια σαλάτα με αβοκάντο, μάνγκο και κόλιανδρο (9,00). Πρόκειται για μια πολύ νόστιμη, πλούσια και δροσερή σαλάτα με τα παραπάνω υλικά συν ντομάτα και δροσιστικό λάιμ!

Το γλυκό του μενού ήταν μους σοκολάτας, με υποψία από ρούμι, σερβιρισμένη σε ποτήρι. Μικρή ποσότητα αλλά πεντανόστιμη!

Ήπια μια μπύρα Septem Mary Rose (6,00), σερβιρισμένη σε ποτήρι Septem! Yπέροχη!

Το νερό είναι φιλτραρισμένο και στην πίσω πλευρά του μπουκαλιού με την επωνυμία του εστιατορίου αναφέρεται λεπτομερώς ο τρόπος φιλτραρισματός του!!

Θεωρώ ότι το set menu που επέλεξα ήταν απόλυτα χορταστικό και αντιπροσωπευτικό της υψηλής γαστρονομικής τους τέχνης!

Οι τιμές είναι ανάλογες της παραδοσιακά άριστης ποιότητας του "Τηλέμαχου" και χαίρομαι που με επιχειρηματικό πνεύμα οι υπεύθυνοι προσπαθούν να δώσουν έξυπνες λύσεις, προσαρμοσμένες στις εποχές που διανύουμε...

Το σέρβις ήταν άψογο και ενημερωμένο πλήρως!

Η μουσική που ακουγόταν από τα μεγάφωνα ήταν ξένη και συνδύαζε διάφορα μουσικά είδη.

Ο "Τηλέμαχος" τρίτωσε όμορφα στην καρδιά της πόλης αλλά στη δική μας!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Meat Restaurants - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Νοε
02
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
26-36

Σπάω τη σιωπή μου γιατί ο Τηλέμαχος των Αθηνών, τον οποίον πώς και πώς ήθελα να επισκεφθώ, με απογοήτευσε χθες ιδιαίτερα. Και περίμενα πώς και πώς να τον επισκεφθώ γιατί το γεγονός ότι ο χώρος του παλιού Cellier le bistro και παλαιότερου Απότσου απέκτησε διάδοχη κατάσταση το είδα πολύ θετικά. Ήταν μεγάλο κρίμα ένας χώρος με σημαντική αστική παράδοση και στην καρδιά της πόλης να μένει αναξιοποίητος. Επιπλέον, οι εμπειρίες μου τόσο με τον Τηλέμαχο, όσο και με τον Τηλέμαχο Barbeque Club στα βόρεια ήσαν πάντα θετικές. Ωστόσο, η επίσκεψή μου στο αθηναϊκό αδελφάκι τους ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Ο χώρος είναι ωραίος. Πάντα ήταν και ευτυχώς έχει διατηρηθεί το αστικό στυλ, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση και χωρίς τον γαλλισμό του Σελλιέ. Το σέρβις είναι λίγο μαγκωμένο ακόμη, αλλα σε γενικές γραμμές επαγγελματικό και υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη. Σε ό, τι αφορά στο μενού, αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι ο Τηλέμαχος είναι ένα όνομα με ιστορία στο κρέας και προφανώς εκεί θα εστιάσει. Θεωρώ όμως πως στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος είναι κεντρικός και πάντα είχε και μία business lunch και all day λειτουργία θα χρειαζόταν μία μεγαλύτερη versatility. Θα ήθελα να δω και άλλα πράγματα πέραν ψητού κρέατος και ποικιλιών αλλαντικών κλπ.

Αφού μας έφεραν ωραίο ψημένο ψωμάκι ήρθε η ώρα της παραγγελίας. Πήραμε γι αρχή μία σαλάτα με ξινομυζήθρα, η οποία ήταν αρκετά καλή, αν και όχι ουάου. Μας προτάθηκε μετ' επιτάσεως να πάρουμε το μοσχάρι wagyu αυστραλιανής εκτροφής το οποίο δεν ήταν στον κατάλογο αλλα ως επιλογή ημέρας. Πιστεύω οι φίλοι του σάιτ είναι ενήμεροι για τις ιδιαιτερότητες εκτροφής αλλα και τις υψηλότατες τιμές στις οποιες τιμάται το εν λόγω μοσχάρι, οπότε δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Η τιμή ήταν δελεαστική (30 ευρώ η μερίδα ενώ το έχω συναντήσει γύρω στα 70-80 στο Λονδίνο και άνω των 100 ευρώ στο Flame του Κόστα Ναβαρίνο). Το wagyu λοιπόν (εάν όντως επρόκειτο περί αυτού) ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών. To ψήσιμο του κρέατος δεν ήτα σωστό: ναι μεν το κέντρο ήταν medium rare όπως το είχαμε παραγγείλει, αλλά εξωτερικά το κρέας δεν είχε θωρακισθεί σωστά, δεν ήταν όπως θα έπρεπε. Επιπλέον η γεύση ήταν κατώτερη των προσδοκιών και προηγούμενων εμπειριών με wagyu. Τέλος, δεν είχε αλατισθεί σωστά. Οκ, υπήρχε το χοντρό αλάτι στο τραπέζι για να προσθέσουμε, αλλά θεωρώ ότι ένα steak χρειάζεται ένα καλό αλάτισμα πριν ψηθεί και εν συνεχεία μπορεί κανείς ανάλογα με τις προτιμήσεις του να προσθέσει. Νομίζω το εν λόγω είχε ψηθεί χωρίς καθόλου αλάτι. Συνοδευόταν από ελάχιστες τηγανητές πατάτες σε ροδέλες, καλές.

Εκτός αυτού πήραμε ένα μπιφτέκι, το οποίο ήταν πολύ καλό, αλλά σχετικά μικρή μερίδα (με ανάλογη γαρνιτούρα) και μία χορινή λαιμού την οποία δεν δοκίμασα αλλα άκουσα καλά σχόλια (βέβαια πάρα πολυ μικρή μερίδα).

Η κάβα του ενδιαφέρουσα μιας και κάνουν οι ίδιοι εισαγωγές απο Ν. Αφρική, ήπιαμε ένα πολυ καλό πινό νουάρ.

Στο τελείωμα το σέρβις τα είχε παίξει λόγω κόσμου, δεν μας ρώτησαν για γλυκό, δεν κέρασαν κάτι, ξέχασαν ένα εξτρά ποτήρι κρασί που ειχαμε ζητήσει. Τιμές οριακά ΟΚ, αν και παραπέμπω στις παραπάνω επιφυλάξεις μου για το μοσχάρι.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Meat Restaurants - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Ιούλ
23
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
26-36

Καταπληκτικό! Πραγματικά μπράβο σε όλα τα επίπεδα. Να ξεκινήσουμε από τον χώρο: σαν παλιό καλό γαλλικό μπιστρό! Άπλα στα τραπέζια και στον χώρο και πολύ όμορφη διακόσμηση. Η εξυπηρέτηση από τους 2 σερβιτόρους που μας εξυπηρέτησαν ήταν εξαιρετικοί από κάθε άποψη, σοβαροί, με χαμόγελο, προσήλωση και φυσική ευγένεια. Εύγε!

Πήγαμε 2 άτομα και πήραμε ο καθένας από ένα σετ μενού, η συνοδός μου το νούμερο 1 και εγώ ο νούμερο 2, αυτό με το πρώτο πιάτο από καλοψημένο κρέας σιδηρόδρομο. Ένα από τα ωραιότερα πιάτα εδώ και χρόνια! Μην το χάσετε. Πήραμε και από ένα ποτήρι υπέροχο ξινόμαυρο Γη και Ουρανός του Θυμιόπουλου στα 8 ευρώ και μετά από ένα δεύτερο ποτήρι της ερυθρής ποικιλίας Τανάτ του Κτήματος Άλφα με την ίδια πολύ λογική χρέωση, καθότι και τα δύο είναι από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά.

Στο τέλος πολύ πρωτότυπα γλυκά, ένα μιλφέϊγ με ξινομυζήθρα και μια μους σοκολά, πάρα πολύ καλά και τα 2. Συνολικά μια προσπάθεια κόσμημα σε πολύ ανάποδους καιρούς. Μακάρι να πετύχει, η Αθήνα μας χρειάζεται απεγνωσμένα τέτοιες γευστικές αποδράσεις!