ΑΝΕΣΤΗΣ

Ταβέρνες & Ψητοπωλεία

  Λεωφόρος Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας 78, Περαία [Χάρτης]
  23920 21611, 23920 20820

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά ανοικτή


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ταβέρνες & Ψητοπωλεία - Περαία, Θεσσαλονίκη
Ιουν
14
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Δήμος Θερμαϊκού. Ένα όνομα που πιθανόν στους χρήστες του site (πλην Θεσσαλονίκης) να μην λέει και πολλά πράγματα, αν και μάλλον υποπτεύεστε που περίπου βρίσκεται. Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Αγγελοχώρι, Επανομή και Νέα Μηχανιώνα τα πιο σημαντικά του δημοτικά διαμερίσματα, στα ευρύτερα προάστια της Θεσσαλονίκης.

Τους Νέους Επιβάτες ίσως τους έχετε ακούσει ως Μπαξέ Τσιφλίκι, στο τραγούδι του Τσιτσάνη. Το Αγγελοχώρι γιατί έχει πολλά εκτροφεία μυδιών. Την Επανομή γιατί αποτελεί φημισμένη περιοχή αμπελώνων, με σημαντικότερο το Κτήμα Γεροβασιλείου. Την Νέα Μηχανιώνα γιατί διαθέτει την 2η μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της Ελλάδας, μετά από αυτή του Κερατσινίου. Την Αγία Τριάδα από το κάμπινγκ του ΕΟΤ που βρίσκεται στην παραλία της και κάποτε έζησε ένδοξες στιγμές ως σημείο συνάντησης για τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι προτιμούσαν να κάνουν το μπάνιο τους εκεί και όχι στις παραλίες της Χαλκιδικής. Γιατί όπως είναι γνωστό, σαν την Χαλκιδική δεν έχει!!

Και κλείνουμε με την Περαία, γνωστή για τις χασαποταβέρνες, τις ψαροταβέρνες και το καλοκαιρινό night life. Επίσης για τους λίγο μεγαλύτερους, ίσως να την θυμάστε από την ‘’επική’’ ταινία του αείμνηστου Θανάση Βέγγου ‘’Φαλακρός Πράκτωρ’’. Ο Θου-Βου βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, όπου του δίνεται η αποστολή ‘’Τρέχα στην Περαία. Ώρα μεσημέρι. Προσοχή! Πρέπει να ξεχωρίζεις! ’’. Η συνέχεια στο You tube, αν θέλετε να πεθάνετε στο γέλιο με το αγνό χιούμορ εκείνης της εποχής, στον σύνδεσμο https: //www. youtube. com/watch?v=FF_LVS7VD48 (μετά το 3ο λεπτό).

Περαία λοιπόν, μια περιοχή με ανεξίτηλες αναμνήσεις από την παιδική και εφηβική μου ηλικία, ως τόπος παραθέρισης. Ως αναβάτης ποδηλάτου την έχω φάει κυριολεκτικά με το κουτάλι, γράφοντας καθημερινά πολλά χιλιόμετρα. Όλες οι παραπάνω περιοχές από παραθεριστικά θέρετρα τις δεκαετίες 60’, 70’ και 80’, μετεξελίχθηκαν, λόγω εγγύτητας με την Θεσσαλονίκη, σε τόπους μόνιμης διαμονής, με υποδομές (σχεδόν) μιας κανονικής πόλης. Θα κλείσω με την περιοχή λέγοντας ότι λόγω της κρίσης, μιας και πλέον δεν υπάρχουν λεφτά για βενζίνη και μπάνιο στην Χαλκιδική, τους καλοκαιρινούς μήνες γνωρίζει ξανά ‘’νέες δόξες’’.

Και πάμε τώρα στο ‘’ψητό’’ την χασαποταβέρνα Ανέστης, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χασαποταβέρνα Μανώλης. Ο κ. Μανώλης Τζιφρής λοιπόν άνοιξε την πρώτη (ομώνυμη) ταβέρνα του, κάπου στην δεκαετία του 60’, στην σημερινή οδό Δημοκρατίας στην Περαία. Ως χασαποταβέρνα Μανώλης μεταφέρθηκε αργότερα σε νέο χώρο στην Λεωφόρο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας και κάπου εκεί αρχίζουν τα ‘’προβλήματα’’ και οι κλασσικές νεοελληνικές διαμάχες των ‘’διάδοχων’’ γενεών. Τα παιδιά με τα ανίψια κάποια στιγμή ‘’τα σπάσανε’’ και έφτασαν στα δικαστήρια για επίλυση διαφορών. Τα ανίψια κράτησαν το οίκημα και τα παιδιά κράτησαν το όνομα. Έτσι η ταβέρνα Μανώλης μεταφέρθηκε σε άλλο οίκημα 100 μέτρα παρακάτω (Λεωφόρος Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας 66) και η ταβέρνα στην τοποθεσία Λεωφόρος Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας 78 μετονομάσθηκε από Μανώλης σε Ανέστης. Απλά και ελληνικά!! Οι δύο επιχειρήσεις ουδεμία επαγγελματική σχέση έχουν μεταξύ τους, παρά μόνο τον αυτονόητο ανταγωνισμό. Ελπίζω μόνο να μην σας μπέρδεψα.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, ώρα 14:00, άτομα 2, χωρίς κράτηση.

Μεγάλο, ευρύχωρο και λειτουργικό παρκινγκ σας περιμένει για να παρκάρετε, οπότε με το θέμα δεν θα προβληματισθείτε. Τις Κυριακές και τις γνωστές εθνικές αργίες, τα πράγματα ίσως να μην είναι και τόσο απλά. Ο κύριος χώρος ακροβατεί μεταξύ του αρχοντοβλαχοκυριλέ και του kitsch. Μεγάλη και ψηλοτάβανη σάλα καλύπτει την χειμερινή περίοδο, με αραιωμένα τραπέζια και αξιοπρεπή art de la table, με λευκά τραπεζομάντηλα. Για το smoking or not στον κύριο εσωτερικό χώρο, δεν μπορώ να σας δώσω ασφαλείς πληροφορίες, πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία χειμερινή επίσκεψή μου. Η εξωτερική αυλή συμπαθητική και ευχάριστη. Πολλά και επίσης αραιά τραπέζια, προστατευμένα από τον ήλιο με μια γιγαντιαία τέντα. Αρκετά δέντρα και πρασινάδες, σπάνε την φασαρία και την ασχήμια της γειτονικής Λεωφόρου Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας. Στην πίσω πλευρά υπάρχει και μια ευρύχωρη και πλήρως στεγασμένη εξωτερική αίθουσα, ίσως αυτή να προορίζεται μόνο για τους καπνιστές. Τουαλέτες στο υπόγειο, σταθερά σε μέτρια, πλην όμως αποδεκτή κατάσταση.

Πάμε τώρα στο service, το οποίο τιμάει την Θεσσαλονίκη και είναι ο ορισμός του χαλλλαρά. Πιο χαλλλαρά δεν γίνεται. Αν παραγγείλεις σε λιγότερο του τέταρτου, πρέπει να ανάψεις λαμπάδα. Αν ζητήσεις refill στην μπύρα σου και έρθει σε λιγότερο του δεκάλεπτου, τότε παίξε τζόκερ. Αν σου πέσει κάτω το μαχαιροπίρουνο σου απλά την έβαψες, μέχρι να φέρουν καινούργιο μάλλον θα κρυώσει η μπριζόλα σου. Τέλος για να ζητήσεις τον λογαριασμό, να πληρώσεις και να πάρεις τα ρέστα σου, κλάφτα Χαράλαμπε ή μάλλον κλάφτα Ανέστη. Η Ελληνική χασαποταβέρνα, το Ιαπωνικό ζεν και το Θεσσαλονικιώτικο χαλλλαρά, παντρεύονται με έναν μοναδικό τρόπο. Για μην είμαι όμως τόσο αυστηρός, οφείλω να αναγνωρίσω ότι το προσωπικό είναι γενικά ευγενικό και υπομονετικό, σπανίως κάνει λάθη σε παραγγελίες, λογαριασμούς και ρέστα, έχοντας μάθει να δουλεύει σχεδόν μονίμως σε συνθήκες πανικού.

Για την κάρτα του menu δεν θα σας κουράσω, θα σας παραπέμψω στο site της επιχείρησης (χωρίς όμως τις τιμές). Οι ‘’σκληροπυρηνικοί’’ φίλοι ίσως απογοητευτούν, διότι γενικά δεν παίζει σούβλα, παρά μόνο στις γνωστές, ειδικές περιστάσεις και αργίες. Signature dish της επιχείρησης, ναι σωστά μαντέψατε, τα σουτζουκάκια σχάρας.

Στο τραπέζι μας επιλέξαμε τα εξής:
-Φρεσκότατο ψωμί, κόστους 1€ το άτομο. Μην σκιάζεστε, ανά 2 άτομα έρχεται μισό καρβέλι εξαιρετικό ψωμί, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα το χρειαστείτε με το φαγητό σας.

-Σαλάτα βλήτα, στα 4€. Μια θηριώδης πιατέλα θα φιλοξενήσει τα φρεσκότατα, ζεστά και καλοβρασμένα χόρτα. Μερίδα χωρίς υπερβολή, διπλάσια έως τριπλάσια του συνηθισμένου.

-Πατάτες τηγανιτές με κεφαλοτύρι, εξαιρετικές, χεράτες, καλοψημένες και ανομοιόμορφα κομμένες, άλλες στικς, άλλες ροδέλες, στα 3,50€. Προσοχή η μερίδα είναι τριπλάσια του συνηθισμένου. Παραγγείλτε υπεύθυνα!!

-Μπριζόλα μοσχαρίσια γάλακτος, στα 10€. Ζητήστε την όπως θέλετε. Στην πιο συνηθισμένη περίπτωση θα σας έρθει medium well και κάποιες φορές well done. Αδιακρίτως του ψησίματος, η ποιότητα του κρέατος ‘’τα σπάει’’. Η εξαιρετική γεύση, το τέλειο seasoning και οι χυμοί του κρέατος, ίσως σας κάνουν να αλλαξοπιστήσετε από τα σουτζουκάκια. Α, διότι θα το ξέχναγα, το μέγεθος είναι συνήθως μεγαλούτσικο, όχι terra size όπως στα Καλύβια Αττικής, αλλά αξιοπρεπέστατο, ειδικά αν ανακαλέσεις στην μνήμη σου το κόστος.

-Σουτζουκάκια, αχ αυτά τα αμαρτωλά σουτζουκάκια, στα 7€. Στη μερίδα σερβίρονται 5 μπαμπάτζικα κομμάτια, ‘’αναπαυμένα’’ πάνω σε ένα μαρουλόφυλλο. Είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας και μεγέθους από τα σουτζουκάκια που θα φάτε στην Θεσσαλονίκη. Εδώ η γεύση είναι πιο ‘’αντρική’’, ο κιμάς είναι πιο χοντροκομμένος, το μέγεθος είναι μεγαλύτερο (τα αποκαλώ χαϊδευτικά ‘’κρεατοσφαιρίδια’’) και είναι πάντα καλοψημένα και ζουμερά. Να διευκρινίσω ότι εδώ δεν παίζει ψήσιμο medium, αφήστε τον ψήστη να κάνει καλά την δουλειά του, ξέρει αυτός.

-Μια μεγάλη draft Stella Artois και ένα εμφιαλωμένο νερό, συνολικά στα 4,50€.

-Βασιλικό κέρασμα στο τέλος, δύο αποδεκτές (ετοιματζίδικες) πάστες περίπου σαν μιλφέιγ και δύο χωνευτικά δροσερά ηδύποτα ακτινίδιο (sic!! ). Μέγεθος πάστας το αναμενόμενο XL!!

Check please
Με απόδειξη, συραμμένη με το δελτίο παραγγελίας στα 30€.

Κατέληξα ότι:
Το φαγητό είναι super, οι μερίδες μπαμπάτσικες, το service ο ορισμός του χαλλλαρά, ο χώρος τα είπαμε και οι τιμές πολύ λογικές. Προτείνεται ξανά, ξανά και ξανά!!

Αξίζει τα περίπου 20 χιλιόμετρα διαδρομής και βενζίνης από την πόλη; Καλά ‘’ντιπ για ντιπ’’ είσαι; Δεν διάβασες παραπάνω;



Top κριτικές τελευταίων 5 ημερών

Avatar χρήστη Kurakin Kurakin για το SUGARELA 3
ψήφοι
Avatar χρήστη Kurakin Kurakin για το ΓΑΛΥΦΙΑΝΑΚΗ 1
ψήφοι