LOS LOROS

Multi Ethnic

  Ξενοφώντος 14 & Νίκης, Αθήνα [Χάρτης]
  210 3243232



Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Multi Ethnic - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Νοε
14
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
1-9

Σκέψη 1η. Η Βενεζουέλα μου είναι γνωστή για τον ‘’El Libertador’’ Simon de Bolivar ο οποίος την απελευθέρωσε από τους Ισπανούς και την έκανε ανεξάρτητη. Επίσης για τον επικό τίτλο της πιο διεφθαρμένης χώρας στον κόσμο και για κάποιες καλές ποικιλίες καφέ.
Η Κολομβία από την άλλη, ως η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ναρκωτικών ανά την υφήλιο και τις πολύ καλές ποικιλίες καφέ.
Άλλη σχέση καμία. Ούτε έχω πάει, ούτε σκοπεύω, ούτε έτυχε ποτέ σε επίσκεψη μου στο εξωτερικό να δοκιμάσω φαγητό των 2 αυτών χωρών. Όταν λοιπόν έπεσε η πρόταση, από φίλη πολυταξιδεμένη να πάμε να δοκιμάσουμε το συγκεκριμένο street foodάδικο που ειδικευόταν σε κουζίνα των 2 παραπάνω χωρών, δήλωσα χωρίς δεύτερη κουβέντα παρόν. Κάθισα και μελέτησα όλα τα διθυραμβικά άρθρα που κυκλοφορούσαν στο internet για να είμαι και διαβασμένος και κίνησα για την συνάντηση.
Σκέψη 2η. ‘’Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός’’ και πολλά άλλα λέει ο σοφός Ελληνικός λαός και θα συμπληρώσω εγώ, ότι ένα καλό promotion εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από τις κατάλληλες επαφές αλλά και από την καλή διαφήμιση, την καλή φωτογραφία. Η καλή φωτογραφία εξαρτάται από την γωνία λήψης, τη σύνθεση, τις συνθήκες φωτισμού, τα φίλτρα και πολλά άλλα.
Οι παπαγάλοι (Los Loros) λοιπόν, έχουν εγκατασταθεί στο αριστερό κομμάτι της Ερμού πηγαίνοντας προς Πλάκα, εκεί που όπως μου είπε η φίλη μου, βρίσκονται όλα τα multi, ethnic μαγαζιά της πόλης. Βαδίζεις τη Νίκης και στην Ξενοφώντος κάνεις αριστερά και έφτασες.
Σκέψη 3η. Αν συνέχιζα το χόμπι μου με τη φωτογραφία, τώρα δεν θα χρειαζόταν να δουλεύω. Σίγουρα το περίμενα πιο άνετο και πιο μεγάλο. Αντί αυτού είδα ένα μικρούλι, μακρόστενο - καθαρό τουλάχιστον μέσα - μαγαζί, με ελάχιστη διακόσμηση. Μια σημαία των κρατών στην δεξιά ελεύθερη πλευρά, πολύχρωμοι παπαγάλοι ζωγραφισμένοι στην πάνω πλευρά του τοίχου εκεί που υπάρχει κάτι σαν πατάρι και δίπλα όπως και κάτω κάποια φυτά. Στην αριστερή πλευρά οι βιτρίνες με τα είδη προς πώληση, οι πλάκες ψησίματος και τα ψυγεία. Λιτό και απέριττο θα πει κάποιος, μπορούσε και καλύτερα θα πω εγώ.
Καθίσαμε λοιπόν στο όρθιο στον μέσα χώρο, μιας και 2 ψηλοί πάγκοι με σκαμπό που έχει έξω στο πεζοδρόμιο ήταν γεμάτοι.
Αρχίζοντας το γευστικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική, δοκιμάσαμε arepas τα οποία είναι στρογγυλά ψωμάκια από καλαμπόκι. Τα ανοίγεις και γεμίζεις. Επιλογές από πανσέτα, μοσχάρι, κοτοσαλάτα, τονοσαλάτα και κεφτέ από μαύρο φασόλι.
Πήραμε την chicharron που είχε μέσα τραγανή πανσέτα, αβοκάντο, ντοματοκρέμμυδο, iceberg, φρέσκο κόλιανδρο και ένα είδος μαγιονέζας. Σαν σύνολο ήταν αρκετά καλό αλλά επί μέρους είχε, τουλάχιστον το δικό μου, κάποια λαθάκια. Η πανσέτα αρκετά γευστική αλλά χοντροκομμένη και με αρκετό λίπος. Στο τέλος κατέληξα να τρώω το ψωμάκι με τα υπόλοιπα υλικά χωρίς πανσέτα. Το iceberg χοντροκομμένο και με το κοτσάνι του δυσκόλευε και αυτό την βρώση. Μάλλον για αυτό δίνουν και πιρούνι για να μην μένουν τα υλικά στο τσίγκινο μπολάκι.
Για την μέση βάλαμε patacones που στην ουσία είναι τηγανιτή μπανάνα με μια sauce guasakaka. Sauce δηλαδή με βάση το αβοκάντο, κόλιανδρο, πιπεριά κρεμμύδι και ντομάτα. Σίγουρα κατάλαβα το αβοκάντο, διότι δεν είχαν ομογενοποιηθεί τα υλικά με αποτέλεσμα να μείνει στο τέλος ένα μεγάλο του κομμάτι. Η τηγανιτή μπανάνα φτιάχνεται από τη σκληρή πράσινη μπανάνα Αντιλλών, που είναι η κατάλληλη για μαγείρεμα και η γεύση της θυμίζει και ολίγον πατάτα.
Αφού είχαμε καταναλώσει τις aretas συνοδεία Βολιώτικης ΕΨΑ και μιας estrella Barcelona 330 ml επαληθεύτηκε και η φίλη Ucook. Ένας κυριούλης έψαχνε χώρο να πλύνει τα χέρια του πριν φάει, αλλά η κυρία πίσω από τον πάγκο, ευγενέστατα μεν τον ενημέρωσε, ότι τέτοιος χώρος δεν ‘’παίζει’’. Σχόλιο δεν κάνω.
Τέλος, αφού άδειασε ό έξω χώρος, είπαμε να γλυκαθούμε στο πεζοδρόμιο.
Δοκιμάσαμε λοιπόν bocadillo που είναι μπαλίτσες ζύμης με guava και cream cheese. Από έξω ήταν πασπαλισμένο με ζάχαρη και συνοδευόταν από μπολάκι πραλίνα φουντουκιού ή κρέμα από καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (dulce de leche). Εδώ μιλάμε για πολύ καλό και γευστικό επιδόρπιο, που βουτώντας το στην πραλίνα, έγλυφες και τα δάκτυλά σου.
Το μαγαζί διαθέτει επίσης, καφέ εξ Κολομβίας, ρούμια από Βενεζουέλα, χυμούς από exotic fruits και πούρα. Τώρα το να καπνίσεις πούρο στο stand στο πεζοδρόμιο το θεωρώ τραβηγμένο αλλά περί ορέξεως ουδείς λόγος.
Η εξυπηρέτηση, διεκπεραιωτική, χαμογελαστή αλλά θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπήρχε και κάποιος να καθαρίζει τον έξω χώρο διότι ο μέσος Έλληνας δεν διαθέτει την απαραίτητη παιδεία να καθαρίσει τον δίσκο του από τα υπολείμματα φαγητού.
Δώσαμε 2 άτομα 20 ευρώ, θεωρώ νορμάλ τιμή για ότι πήραμε.
Η ερώτηση είναι αν θα ξαναπήγαινα. Δεν νομίζω, εκτός και αν η παρέα ήθελε να δοκιμάσει ντε και καλά arepas και empanadas. Μια δοκιμή στα empanadas (ζύμη σαν το κουρού με διάφορες γεμίσεις) δεν θα με χαλούσε, αλλά μόνο για αυτά, μιας και τα arepas μου θύμισαν έντονα την μπομπότα που έκανα η γιαγιά μου όταν πεινούσαμε και ήθελε να φτιάξει κάτι εύκολο και γρήγορο.
Υ. Γ. Οι κριτικές στο ask4food ανεβαίνουν, για να διαμορφώνει ο καθένας άποψη για τον κάθε χώρο εστίασης. Αν αρέσουν ψηφίζονται, αν όχι δεν ψηφίζονται. Τακτικές του στυλ, ψηφίζω και μετά από μέρες παίρνω πίσω την ψήφο, δημιουργούν υπόνοιες και άσχημη εντύπωση για πρόσωπα και εστιατόρια, θεωρώ ότι είναι κατακριτέες από το πλείστον των χρηστών και δεν έχουν θέση στο ask.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Multi Ethnic - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Οκτ
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
1-9

Βενεζουέλα γίναμε....

Η ζωή μας κύκλους κάνει και καλά θα κάνεις να προσέχεις τί εύχεσαι, γιατί θα έρθει μια μέρα που θα το πάθεις. Τη μια στιγμή ίπτασαι στο κενό από την απογοήτευση, και την επόμενη κάποιος βρίσκεται να σε τραβήξει από το μανίκι και ξεκινάει το στροβίλισμα. Για όσους από εμάς ταυτιζόμαστε στον τρόπο που βιώνουμε την ένταση με την οποία αλλάζουν όλα γύρω μας, ίσως αυτό κάτι να λέει. Οι υπόλοιποι αναγκαστικά θα μένουν παρατηρητές.

Oι φίλοι. Με άλλους κολλάς και άλλους τους προσπερνάς. Η καθημερινότητα. Άλλοτε σε ξεπερνάει και άλλοτε την ξεπερνάς εσύ, με μια αγάπη, ένα πάθος, μια τρέλα, ένα χόμπυ. Όχι, δεν είμαστε κλειστό κλαμπ, απλά βρήκαμε τη μαγική δίοδο που άλλοι την ψάχνουν για πάντα.

Κι έτσι, Zampple ξανά, βόλτες στο κέντρο ξανά, multi ethnic street food που έχασες, αλλά και καινούργιο που ανακαλύπτεις, προτάσεις από φίλους, και ένα μυστικό escape room for adults only, που σε παρασέρνει σε νέα μονοπάτια και θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα, γεύσεις και προκλήσεις.

Το κέντρο της Αθήνας αλλάζει και αυτό, πολύ πολύ γρήγορα, από την τελευταία φορά που το θυμάμαι, μήνες πριν, μιας και δεν είναι η περιοχή που κινούμαι συχνά.
Τώρα λοιπόν, θα έχω ξανά το χρόνο και την ευκαιρία να ψάξω πιο ιδιαίτερες γεύσεις, σε μικρά μαγαζάκια που τα αγαπώ πολύ, κρυμμένα σε άγνωστες για μένα γειτονιές, και να θυμηθώ πόσο όμορφα είχα νιώσει όταν είχα πρωτοδοκιμάσει παλαιότερα το φαλάφελ, το ινδικό σουβλάκι, την αγαπημένη μου καυτή πατάτα κ. ά.

Με την λατινοαμερικάνικη κουζίνα φυσικά δεν έχω καμία επαφή, Pablo Escobar δεν είμαι, και συγκρίσεις δεν μπορώ να κάνω. Όμως η αναφορά ενός αγαπημένου φίλου στο Los Loros, καθώς και κάποια άρθρα στο διαδίκτυο, με έψησαν τελικά να του δώσω μια ευκαιρία, και το εντόπισα πανεύκολα, ένα απόγευμα καθημερινής που βρέθηκα στο Σύνταγμα για κάποια δουλειά.

Οι παπαγάλοι λοιπόν ( los loros ), φωλιάζουν σε ένα τόσο δα μικρούλη χώρο, όπου ίσα ίσα χωράς να μπεις και να παραγγείλεις, και εν συνεχεία να βρεις με λίγη τύχη 2 καθίσματα στους ψηλούς πάγκους που υπάρχουν στο πεζοδρόμιο, για να απολαύσεις την arepa σου.

Οι επιλογές είναι gluten free και περιορίζονται σε ένα μικρό μενού ( μας αρέσει αυτό ), που καλύπτει γεύσεις αντιπροσωπευτικές από Βενεζουέλα / Κολομβία μεριά, ακόμα και για τους vegans.

Από ποτά, διαλέγετε ανάμεσα σε τσάι, καφέ Κολομβίας, αναψυκτικά, μπύρες ξένες και ελληνικές, φρέσκους χυμούς, μερικά εξωτικά smoothies αλλά και ρούμια από τη Βενεζουέλα. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν ακόμη και... πούρα.

Εμάς όμως μας ενδιαφέρουν οι γεύσεις, σωστά ; Empanadas λοιπόν, δηλ. μικρές τηγανιτές πιτούλες γεμιστές με ό, τι βάζει ο εξωτικός νους σας ( δυστυχώς όταν πήγα εγώ, δεν είχε μείνει ούτε μία για δείγμα ) και φυσικά Arepas, δηλ. στρογγυλά πιτοψωμάκια φτιαγμένα από καλαμποκάλευρο, τραγανά ψημένα, που ξαναζεσταίνονται τη στιγμή της παραγγελίας και γεμίζονται μπροστά σου με διάφορα ευφάνταστα υλικά. Υπάρχουν και κάποια γλυκάκια, για τα οποία επιφυλάσσομαι, όπως και γιαούρτι με γλυκό κουταλιού παπάγια.

Εμείς δοκιμάσαμε τις arepas, στις 3 πιο αντιπροσωπευτικές τους γεύσεις.

- Arepa Atun, με αυγό, τονοσαλάτα, καλαμπόκι, αγγούρι, μαγιονέζα και λάιμ ( 2,60 ευρώ ). Δροσερή, νόστιμη, ελαφριά και χορταστική.

- Arepa Pabellon, με μοσχάρι sofrito, σιγομαγειρεμένο σε κόκκινη σάλτσα και ξεψαχνισμένο, μαύρα φασόλια, τσένταρ και plantain ( τηγανιτή μπανάνα ), στα 3,30 ευρώ.
Πληθωρική νοστιμιά, ωραίο κρέας, αλλά λίγο λιπαρό αποτέλεσμα, αφού δυστυχώς όλα τα ζουμάκια βρέθηκαν στο κάτω μέρος της πίτας, με αποτέλεσμα να αγωνιστώ να την τελειώσω, χωρίς να λερωθώ άσχημα.

- Arepa Chicharron, το πιο δυνατό χαρτί κατά τη γνώμη μου, καθώς σαν γεύση μου έμεινε!!! Πανσέτα τραγανή, αβοκάντο, κόλιανδρος φρέσκος, κρεμμύδι, iceberg, secret mayo ελαφρά πικάντικη, στα 3,90 ευρώ. Τέλειος συνδυασμός γεύσεων, η πανσέτα γλύκισμα πραγματικό αλλά και όλα τα άλλα υλικά έδεσαν μεταξύ τους. Είναι αυτή που προτείνω περισσότερο από τις 3 που δοκίμασα.

Στο σέρβις έχω να πω ότι υπάρχουν θεματάκια ( δεν μας αρέσει αυτό ), καθώς είναι πολύ νέο ακόμη μαγαζί και θεωρώ ότι δεν έχει βρει το ρυθμό και τα πατήματά του. Από την άλλη, οι παρατηρήσεις γίνονται πάντα με στόχο τη βελτίωση. Θα ήθελα λοιπόν να έβλεπα περισσότερη διάθεση και ζωντάνια προς τον πελάτη και πιο πολύ νεύρο και κέφι, την ιερή στιγμή που ετοιμάζουν αυτά που προσφέρουν, καθώς η ραθυμία και η χαλαρότητά τους, πήγε να με αποκοιμήσει!! Εκτός κι αν πάμε να εφαρμόσουμε στην Αθήνα ρυθμούς Βενεζουέλας... οπότε σε αυτή την εκδοχή, θα ήθελα να είναι πάντα καλοκαίρι και να μεθάω με ρούμι...

Επίσης, καλό θα είναι να μην μένουν τόση ώρα τα αποφάγια των προηγούμενων πάνω στους πάγκους, γιατί αυτοί που θέλουν να καθήσουν να φάνε, είναι ανεπίτρεπτο να τα έχουν μπροστά τους και να μην τα μαζεύει κάποιος για πάνω από 10 λεπτά, σε μη ώρα αιχμής!!
Και όταν ο πελάτης φιλοτιμιέται και μαζεύει από μόνος του τα δικά του ( που καμία τέτοια υποχρέωση δεν έχει ) για να σας γλιτώσει τον κόπο, και σας επιστρέφει τα άδεια σκεύη, πείτε κι ένα ευχαριστώ και μη κοιτάτε σαν χαζοί... Και μια τελευταία απορία. Όταν χρειάζεστε να χρησιμοποιήσετε το wc, πού απευθύνεστε ;;;

All in all λοιπόν, αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα αλλιώτικο και αρκετά εξωτικό street food, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, εν σχέσει με τα συνηθισμένα, να πάτε. Με λίγο παραπάνω από 10 ευρουλάκια, εμείς 2 άτομα χορτάσαμε ως το βράδυ.
Είναι μια διαφορετική πρόταση από τις συνηθισμένες και αξίζει μια δοκιμή.

Υ. Γ. Και πάμε άλλη μια φορά, για εμπέδωση. Ευχαριστώ - παρακαλώ - wifi - χρήση wc για το κοινό - χαμόγελο - ευγένεια, εκτιμώνται και δεν κοστίζουν. Και η λίστα μένει ακόμη ανοιχτή.