Loader

Περιγραφή

Λουκουμάδες

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

21 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Τι είναι η πατρίδα μας;
Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;
'Eγραφε ο, φίλος του Σουρή, Ιωάννης Πολέμης στα 1909. Και συνέχιζε για να δώσει την απάντηση:
Όλα πατρίδα μας! Κι αυτά κι εκείνα,
και κάτι πού ‘χουμε μες την καρδιά
και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα
και κράζει μέσα μας: Εμπρός παιδιά!

Η πατρίδα μας λοιπόν είναι όλα μαζί αλλά και αυτό το «εμπρός παιδιά», κατά τον Πολέμη και έχει απόλυτο δίκιο. Αν χαθεί αυτό το «εμπρός παιδιά» η πατρίδα εκπέφτει σε ένα απλό γεωγραφικό σύνολο. Απλά πέτρες, βουνά και χώμα. Έρημος. Πατρίδα μας είναι αυτό το εμπρός παιδιά, δηλαδή η δική μας θέληση, των εδώ κατοικούντων, να ζήσουμε και να συνεχίσουμε. Αντίστοιχη είναι και η απάντηση στο ερώτημα «τι είναι η πόλη μας;»

Ο Κτιστάκης δείχνει έμπρακτα το «εμπρός παιδιά», όντας από το ’53 ανυποχώρητος τριγύρω από την Ομόνοια, και από 1912 λουκουματζής στα Χανιά. Αλλά ας μιλήσω λίγο για τους λουκουμάδες τους ίδιους -που δεν λιγώνουν καθόλου- κι ας αφήσω τα μελό για το τέλος. 18 ευρώ το κιλό. Και, αν θυμάμαι καλά, 3 ευρώ η μερίδα πούχει 8 κομμάτια. Στο κιλό βγαίνουν περίπου 60 τεμάχια. Είναι μικροί και μπιρμπιλωτοί. Lokma στα τούρκικα είναι η μπουκιά, άρα παραμένουν πιστοί στην ετυμολογία τους, όπως και τα ομόρριζα αυτών λουκούμια.

Τηγανίζονται άμα τη παραγγελία (χρωστάω δυο υπογεγραμμένες). Αφού χρυσοτηγανιστούν μπαίνουν ζεστοί-ζεστοί στη μαρμίτα με το ελαφρύ σιρόπι. Εκεί αναδεύονται και καταποντίζονται ακατάπαυστα για 20-30 δευτερόλεπτα προκειμένου το σιρόπι να εισχωρήσει στο σώμα του ζεστού λουκουμά δίχως να χαλάσει την εξωτερική τραγανότητά του. Μεταφέρονται σε μπολ προκειμένου να στραγγίξουν και να φύγουν τα περιττά σιρόπια. Μπαίνουν στο κουτί τους και πασπαλίζονται πρώτα με σουσάμι, ανακατεύονται, μετά με κανέλα και ανακατεύονται ξανά. Προσοχή, τα μυστικά, πλην της συνταγής της ζύμης, για την οποία δεν μπορώ να πω τίποτα καθώς είναι επαγγελματικό απόρρητο: εμβαπτισμός σε σιρόπι, αποστράγγιση, πασπάλισμα με σουσάμι, ανακάτεμα, πασπάλισμα με κανέλα, ανακάτεμα. Αν τους πάρεις πακέτο αφού τυλίξει το πακέτο σε χαρτί μετά ανοίγει τρύπες για να ανασαίνουν και να μην λουρώσουν.

Αποτέλεσμα: τραγανοί απέξω, υγροί και γλυκείς τόσο-όσο από μέσα (το σιρόπι εγκλωβίζεται μέσα), σουσάμι και κανέλα σε συνεργασία. Είναι η μοναδική ζαχαροπλαστική παρασκευή που –δι’ εμέ- έχει ορθή χρήση κανέλας: όχι σαν ένα φιλμ στην επιφάνεια του γλυκίσματος αλλά σαν αρωματικό στο γλύκισμα. Πάλι υποκειμενικώς ομιλώντας καλλίτεροι από το Αιγαίον, που ευελπιστώ να ξανανοίξει διότι δεν πρόλαβα να γράψω κριτική, καλλίτεροι από τον Κρίνο. Ήτοι, με το χέρι στην καρδιά: οι καλλίτεροι λουκουμάδες της Αθήνας.

Ο χώρος ο αναμενόμενος με μαρμάρινα τραπεζάκια, καλές ξύλινες καρέκλες παλαιού καφενείου και πλακάκια με ρόμβους. Το κατάστημα σερβίρει μόνο λουκουμάδες. Ούτε καφέ, ούτε τίποτα άλλο.

Αυτοί οι λουκουμάδες, οι οποίοι, δι' εμέ, φέρουν τους συμβολισμούς της εισαγωγής, ήταν το κέρασμα στη δουλειά για μια μικρή που ήρθε στη ζωή ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας. Και έτσι η ζωή συνεχίζεται και πάει «εμπρός παιδιά». Κι η μικρή θα πηγαίνει μια μέρα μόνη της στον Κτιστάκη στη Σωκράτους για να πάρει λουκουμάδες για να κεράσει όποιον θέλει ή για να γλυκαθεί η ίδια. Και μετά θα κάνουν το ίδιο τα παιδιά της.

Στη δουλειά αν και ενθουσιάστηκαν όλοι με τους λουκουμάδες τους έκανε εντύπωση που πήγα μέχρι την Σωκράτους, καθώς λογίζεται εκτός επικράτειας. Ας κλείσω με δυο στίχους˚ έναν του Πανούση, όχι του Γιάννη αλλά του Τζίμη, «πατριώτες εφόπλου λόγχη να πάρουμε ξανά το Σύνταγμα, την Πλάκα, το Μετς, τον Πειραιά» κι έναν του Ρίτσου «γιατί δεν είναι κοριτσάκι να μάθεις μόνο εκείνο που είσαι, εκείνο που έχεις γίνει, είναι να γίνεις ό, τι ζητάει η ευτυχία του κόσμου».