Loader

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Ελληνικοί παραδοσιακοί μεζέδες από όλη την Ελλάδα.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά από το πρωί στις 09:00. Δευτέρα έως Πέμπτη η κουζίνα λειτουργεί από 13:00 -23:30, Παρασκευή και Σάββατο από 13:00-00:00 και Κυριακή από 13.00-23:30. Πρωινό σερβίρεται όλες τις ημέρες από 09:00-13:00.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

Παροχές

Δέχεται κρατήσεις
Έχει δίκτυο Wifi
Δέχεται πιστωτική κάρτα
Προσφέρει Πρωινό
Ξεχωριστός χώρος για καπνίζοντες
Υπάρχει εξωτερικός χώρος
Φιλικό για οικογένειες/παιδιά

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

30 Δεκ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Οι τακτικοί επισκέπτες του a4f θα έχουν πια καταλάβει ότι έχει σχηματιστεί ένας σκληρός πυρήνας χρηστών οι οποίοι λίγο πολύ συμπλέουν στις απόψεις τους. Ε λοιπόν, για να πρωτοτυπήσουμε, η σημερινή μου κριτική θα πάρει, βαθμολογικά τουλάχιστο, αποστάσεις από τις μέχρι τώρα κριτικές των φίλων Vaggg, PP_TINA, Τρώγων και piperman, και αυτό όχι βέβαια επειδή διεκδικώ το αλάθητο, Πάπας δεν είμαι, ούτε φιλοδοξώ να γίνω, απλά σαν μη επαγγελματίας κριτικός γεύσης θεωρώ υποχρέωσή μου να αποτυπώνω τις εντυπώσεις μου από κάθε χώρο όπως ακριβώς τις βίωσα.
Έχοντας αρκετό χρόνο μπροστά μας ως την ώρα του ραντεβού με τα ξαδέλφια με τα οποία συναντιόμαστε δυο-τρεις φορές το χρόνο για κουβέντα μετά φαγητού, ή φαγητό μετά κουβεντούλας, κατηφορίσαμε τη Μητροπόλεως μέχρι το Μοναστηράκι και κατόπιν ανεβήκαμε από την Ερμού μέχρι την οδό Φωκίωνος. Ένας πραγματικά απολαυστικός περίπατος, η πρωτεύουσα στα καλύτερά της. Καινούρια μαγαζιά κάθε είδους, από κλασσικό σουβλατζίδικο μέχρι νεοζαχαροπλαστείο, κόσμος όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων.
Γωνία Φωκίωνος και Μητροπόλεως, απέναντι από το heteroclito και τη μητρόπολη της Αθήνας, βρίσκεται το ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ. Ένσταση πρώτη: Το όνομα δημιουργεί ρομαντικούς, ρεμπέτικους συνειρμούς οι οποίοι ουδόλως επιβεβαιώνονται από το περιβάλλον ή την κουζίνα του εστιατορίου. Ένσταση δεύτερη: Όπως και ο φίλος μου ο Goethe θα ήθελα φως, περισσότερο φως και άνεση, περισσότερη άνεση, τόσο στον μέσα όσο και στον έξω χώρο. Για να φθάσεις στην είσοδο στριμώχνεσαι δίκην συμμετέχοντος σε σλάλομ ανάμεσα από τα σκούρα μεταλλικά τραπέζια και καθίσματα που είναι αραδιασμένα σε πολύ πυκνή διάταξη έξω από το μαγαζί. Σάββατο βράδυ δεν έπεφτε καρφίτσα, ευτυχώς που είχαμε προνοήσει για κράτηση.
Μπαίνοντας στη σάλα του ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Τζαμαρία γύρω γύρω με ωραίο κουρτινάκι, για να βλέπεις χωρίς να σε βλέπουν, ένα άνετο στενόμακρο μπαρ με δύο, τρία στουλ στο βάθος, στον τοίχο πίσω του με την εξαιρετική ταπετσαρία διάφορα κιούπια και λαγήνια, κάδρα κτλ. Έλα όμως που πρέπει να χωρέσουν και τραπέζια, όσο γίνεται περισσότερα, σ’ ένα μάλλον περιορισμένο χώρο. Αν μέτρησα σωστά δέκα τραπεζάκια, εξαγωνικά, με μαρμάρινη επιφάνεια, με το ζόρι των δύο ατόμων. Όταν φθάσαμε πρώτοι στο μαγαζί και μας οδήγησαν σ’ ένα τέτοιο τραπεζάκι με ένα γωνιακό καναπεδάκι και δύο καθίσματα, μου ήρθε να βάλω τα γέλια. Ο σερβιτόρος άκουσε αμίλητος τα παράπονά μου και ευτυχώς, πάνω που συζητούσα με το έτερον ήμισυ πού θα μπορούσαμε να καταφύγουμε για να σωθεί η βραδιά, ήρθε η μετρ να μας καθησυχάσει, λέγοντας ότι μόλις αδειάσει ένα διπλό τραπέζι (δηλαδή δύο τραπεζάκια δίπλα δίπλα) θα μετακινηθούμε.

Όπερ και εγένετο, μόνο που στη νέα τοποθεσία δεν μπορούσαμε να καθίσουμε αντικριστά, έπρεπε να αφήσουμε μια θέση κενή για να περνάνε οι σερβιτόροι, αλλά και οι πελάτες που ήθελαν να επισκεφθούν το μέρος όπου και ο βασιλιάς πάει μόνος του. Το περιβάλλον ιδιαίτερα φασαριόζικο, λόγω της στενότητας του χώρου, άκουγα πιο καθαρά τι έλεγε ο κύριος στο διπλανό τραπέζι, παρά η ξαδέλφη που καθόταν απέναντί μου.
Για να τελειώνουμε με τα του σέρβις, όσον αφορά το ρυθμό του σερβιρίσματος (οκτώ πιάτα συν επιδόρπιο, όλα στη μέση) δεν έχω κανένα παράπονο, με ενόχλησε όμως που όταν ζήτησα τη γνώμη του σερβιτόρου για το όγδοο πιάτο της παραγγελίας, μου πρότεινε πρώτα κοτόπουλο, κατόπιν λαχανοντολμάδες και στο τέλος μπριζόλα, λες και βρισκόμασταν σε κανένα μαγέρικο της Κεντρικής Αγοράς. Λεπτομέρεια θα μου πείτε, όμως η σε βάθος γνώση του μενού από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες κρίνεται. Γιατί ποικιλία το μενού διαθέτει, αυτό να λέγεται.
Στην αρχή ήρθαν ως κέρασμα χαρουποπαξίμαδα με ολίγη από πελτέ και αρκετές ελιές, μια χαρά. Από τα οκτώ πιάτα που δοκιμάσαμε άριστα 10 θα βάλω μόνο στη στριφτόπιτα με φέτα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Λίαν καλώς στην καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και τις πατάτες με λιωμένο κασέρι και ολίγη από σαλάμι Λευκάδος, και τα δύο ωραία σερβιρισμένα, όμως σε εξαιρετικά μικρές μερίδες, όπως και τα κεφτεδάκια με (ψάξε, ψάξε, ίσως τον βρεις) δυόσμο, το ψαρονέφρι με λευκή σάλτσα με κρασί πασπαλισμένο με φέτα και το λουκάνικο Δράμας, που πήραν τη βάση, το ίδιο και η πράσινη σαλάτα με ντοματίνια και ξινομυζήθρα. Κάτω από τη βάση το πολυεπαινεμένο συκώτι, νόστιμη σάλτσα αλλά πολλές ίνες. Εξαιρετικό, τέλος, το λευκό κρασί ενός παραγωγού από την Εύβοια του οποίου κακώς δε σημείωσα το όνομα, το ίδιο και το κωκ που βάλαμε στη μέση για να κλείσουμε, αυτό μου θύμισε όντως την εποχή που στα ζαχαροπλαστεία αγόραζες πάστες, δηλαδή εκλαίρ, κωκ, σοκολατίνες και νουγκατίνες. Άργησε να έρθει, ήταν όμως μπουκιά και συχώριο.
Ο λογαριασμός για τέσσερα άτομα = 60 ευρώ + 23 για το κρασί. Δεν θα χαρακτηρίσω το ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ ούτε φθηνό ούτε ακριβό. Θα ήθελα λίγο πιο σπιρτόζικες συνταγές και λίγο μεγαλύτερες μερίδες. Δε νομίζω πάντως ότι θα ξαναπάω, αυτό το στριμωξίδι σε χώρο εστίασης δεν αντέχεται. Το ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ πρέπει, νομίζω, να αναθεωρήσει την πολιτική κάλυψης των χώρων του και να ξανακοιτάξει την αναλογία ποσότητας-τιμής στα προσφερόμενα είδη.

29 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

‘’Cherchez la femme, pardieu!! Cherchez la femme!! ’’, φράση που την βρίσκεις πολλές φορές στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά ‘’Οι Μοϊκανοί των Παρισίων’’. Ψάξτε την γυναίκα. Το έτος 1854.
Και για να μπούμε καλύτερα στο νόημα, σας παραπέμπω για τα γενικά στην κριτική του φίλου Μιχάλη του επονομαζόμενου ‘’Τρώγων’’ και για την φράση στους στίχους του τραγουδιού του κοντοχωριανού Βασίλη Τσιτσάνη, ‘’Σερσέ λα φαμ’’. Για όλα ευθύνεται μια γυναίκα. Το έτος 1948.
Χμ… Έτσι ή κάπως έτσι, για να μη δυσαρεστήσω το γυναικείο αναγνωστικό κοινό του ask.
Απέναντι από τη Μητρόπολη στη γωνία Μητροπόλεως και Φωκίωνος, απέξω μικρούλι, λιτό, αδιάφορο έως ασήμαντο, από μέσα απέριττο, γλυκό, όμορφο, παρελθοντικό αλλά πάντα επίκαιρο.
Σίγουρα δεν θα καθίσεις να φας για να χορτάσεις. Θα πας να πιεις το κρασί, την μπύρα ή το ρακί να το συνοδέψεις με ωραία μεζεδάκια, να τσιλημπουρδίσεις, να ξαναερωτευτείς αλλά και να κάνεις σοβαρές συζητήσεις.
Τα σκούρα μεταλλικά τραπεζάκια του πεζοδρομίου δεν σε προδιαθέτουν για τίποτα από τα παραπάνω αλλά περνώντας την νοσταλγική τζαμένια πόρτα με το λογότυπο του μαγαζιού ανάμεσα σε δάφνες πάνω στο τζάμι, μπαίνεις στη χρονοκάψουλα και μεταφέρεσαι νοερά στο παρελθόν.
Μαρμάρινα τραπεζάκια, κουρτινάκια στα παράθυρα, μωσαϊκό, ξύλινες vintage καρέκλες, πολυέλαιοι άλλης εποχής, πράσινη ανάγλυφη ταπετσαρία που δένει με το πράσινο μάρμαρο των τραπεζιών και της μεγάλης κεντρικής μπάρας, ζωντανά λουλούδια σε γλάστρες αλλά και σε όμορφα γυάλινα ανθοδοχεία στα τραπέζια, δαντέλα, μπακιρένια σκεύη, παλιές φωτογραφίες, βαζάκια με γλυκά, χόβολη, διαχρονική μηχανή κοψίματος καφέ και πολλά άλλα αντικείμενα του παρελθόντος σε συνδυασμό με την ανάλογη μουσική, δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Η εξυπηρέτηση γίνεται από σερβιτόρους ομοιόμορφα ντυμένους, με ευγένεια και χαμόγελο. Αν και πήγαμε σε ώρα αιχμής ο κύριος που μας παρέλαβε, μας εξυπηρέτησε χωρίς μουρμουρητά και μας βόλεψε στο τραπέζι που θέλαμε. Μας ενημέρωσε για το μενού και το πώς μπορούμε να κινηθούμε και μας παρέδωσε στον επόμενο για την παραγγελία. Αφού παραγγείλαμε, ήρθε η γλυκόπιοτη ρακή σε πολύ ωραία γυάλινη διαχρονική κανατούλα με σχήμα χειροβομβίδας κατά προσωπικού, συνοδευόμενη από ωραία σφηνοπότηρα με πάγο και το καλωσόρισμα, ελίτσες ρίγανη, ντακάκια και τυροκαυτερή. Αχρέωτο όπως προβλέπεται να έρχεται.
Από εκεί και πέρα υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στα υπόλοιπα πιάτα και μία άναρχη σειρά.
Παντζαροσαλάτα με τα παντζάρια κομμένα κυβάκια, γιαούρτι και τριμμένο καρύδι. Βελούδινη υφή, αποθεωτική γεύση. Ποσότητα για 2 άτομα.
Ντολμαδάκια με συνοδεία γιαουρτιού. Όμορφα εκτελεσμένο, το ρύζι αναμειγμένο με κουκουνάρι, κομμένο ραπανάκι στο γιαούρτι, ωραία η αντίθεση, βελτιωμένη η οξύτητα του πιάτου. Ποσότητα για 2 άτομα.
Κεφτεδάκια με δυόσμο και σταφίδα. Γευστικά, κρεατένια, μαμαδίσια, συνοδεύονται μόνο με μια φέτα λεμόνι για το όξινο της υπόθεσης, δεν ακούγεται ο δυόσμος, ούτε προσδίδει κάτι έξτρα η σταφίδα. Μ’ άρεσαν όπως ήρθαν καυτά και χωρίς ίχνος λαδίλας, όπως τα έτρωγα από μικρός.
Μανιτάρια portobello στη σχάρα, λεμονάτα και μυρωδάτα, μια άλλη οπτική για το συγκεκριμένο είδος μανιταριού που αποζημιώνει τον chef που το σκέφτηκε αλλά και εμάς που τα γευόμαστε.
Τέλος κλασικός ελληνικός μεζές του ΄50, αυγά με φέτα και καβουρμά. Στη βάση καβουρμάς, επάνω 2 αυγά μάτια και πιο πάνω τριμμένη φέτα, σκόνη από πάπρικα και μυρωδικά. Σπάσε ανακάτεψε και φάε. All the money που λέει και ο κολλητός ο έφηβος που από delivery boy, χάρη στην επιμονή του και το πείσμα για μάθηση, έγινε ιδιαίτερος υπουργού.
Με αυτά και με αυτά περάσαμε ευχάριστα ένα 2ωρο, δώσαμε 15 pp μαζί με 100 ml ρακή, συζητήσαμε, τα βρήκαμε και δεν τα χάσαμε και φύγαμε ευχαριστημένοι.
Το ‘’Σερσέ λα φαμ’’ χωρίς να σε απογειώνει, σε ταξιδεύει νοσταλγικά στο παρελθόν.
Χρειάζεται σίγουρα μια μικρή μείωση τιμών σε κάποια πιάτα του, αλλά αξίζει της προσοχής και της επίσκεψης.
Ωραίοι ελληνικοί μεζέδες για συνοδεία του ποτού, καφές στη χόβολη, φρέσκα αφεψήματα και γλυκένια γλυκά, συνθέτουν ένα ωραίο concept στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Θα ξανάρθω Ζήκο, αυτό είναι σίγουρο.

25 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Την Τρίτη 19/9 βρέθηκα στο κέντρο της Αθήνας για δουλειές, οπότε το μεσημέρι κοντοστάθηκα και θαύμασα απέναντι απ’ τη Μητρόπολη το ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ (ΣΦ). Πρόκειται για ένα νέο παραδοσιακό καφέ-ρεστοράν, ή μάλλον ένα all day bistrot, το οποίο, ανοίγοντας φέτος στις αρχές του Μάρτη, ήδη συμπλήρωσε ένα εξάμηνο πετυχημένης λειτουργίας, όπως άλλωστε το παρατήρησαν στις κριτικές τους οι πρώτοι φίλοι χρήστες του σάιτ μας που το επισκέφτηκαν.

Λειτουργεί καθημερινά απ’ τις 09.00 μέχρι τα μεσάνυχτα και σερβίρει πρωινό μέχρι τις 13.00 και φαγητό από τις 13.00 και μετά.

Cherchez la femme: γαλλιστί σημαίνει ‘Αναζητήστε τη γυναίκα’ και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε στη γαλλική λογοτεχνία για πρώτη φορά από τον Αλέξανδρο Δουμά (πατέρα) στο έργο του «ΟΙ Μοϊκανοί των Παρισίων» (1854). Τη φράση αυτή χρησιμοποιεί συνήθως ένας άνδρας που συμπεριφέρεται περίεργα, εξαιτίας μιας γυναίκας –συζύγου, ερωμένης, κ. λπ.
Εδώ στην Ελλάδα, ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε το γνωστό ομώνυμο τραγούδι, που αργότερα το τραγούδησε κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Στον νέο αυτό ατμοσφαιρικό χώρο εστίασης ΣΦ, γυναίκες και άνδρες, τόσο Έλληνες όσο και τουρίστες, συνήθως νεαρής ηλικίας, αναζητούν καλούς μεζέδες αποκλειστικά από διάφορες γωνιές της πατρίδας μας, καφέ στη χόβολη με Συριανό λουκούμι ή άλλα παραδοσιακά αφεψήματα και ποτά (αποστάγματα, μπύρες και κρασιά επιλεγμένων μικροπαραγωγών, Ικαριώτικα αναψυκτικά, φυσικούς χυμούς, κ. λπ. ).

Ο Ανδρέας Λαγός επιμελήθηκε το μενού, ενώ ο σεφ Κωνσταντίνος Τζουβάρας το υλοποιεί καθημερινά. Ιδιοκτήτης είναι ο Σωτήρης Χρόνης, που σας τον παρουσίασα στο ‘Il Barretto’ τον περασμένο Μάη, με την Φωτεινή Γούλα.

Η διακόσμηση συνδυάζει τους πολυέλαιους, με τις πράσινες φυλλωσιές της ταπετσαρίας στους τοίχους, τις φιγούρες του Καραγκιόζη αριστερά πίσω απ’ το μπαρ, τις φωτεινές τζαμαρίες με τα λινά κουρτινάκια, ενώ επικρατούν πράσινα και καφέ χρώματα. Θαυμάζει κανείς τα τετράγωνα ή ελλειψοειδή μαρμάρινα τραπέζια, από το περίφημο Τηνιακό πράσινο μάρμαρο, το μωσαϊκό δάπεδο και την εντυπωσιακή ξύλινη μπάρα με τα πέντε ξύλινα σκαμπό για το ποτό ή το κοκτέιλ του. Από πάνω υπάρχει μεγάλο ράφι με παραδοσιακά μας σκεύη για νερό και ποτά, όπως νταμιτζάνες, μπακιρένιες κανάτες κι άλλα. Εξάλλου, στους γύρω τοίχους υπάρχουν κρεμασμένα κάδρα και ασπρόμαυρες φωτογραφίες παλιάς εποχής, με αγωνιστές του 21, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, κ. λπ. Πέντε/έξι μεγάλες γλάστρες με φυτά συμπληρώνουν τον καλαίσθητο διάκοσμο, καθώς και ανθοδοχεία με λουλούδια στο μπαρ, αλλά και κηροπήγια στα μαρμάρινα τραπέζια.
Μέσα λοιπόν υπάρχουν περί τα 8 τραπέζια για 25 περίπου θαμώνες, ενώ στο πεζοδρόμιο έξω βρίσκονται περισσότερα τραπέζια, γύρω στα 15 πράσινα σιδερένια, για 50 περίπου άτομα. Ο χώρος όταν πήγα ήταν μισογεμάτος.

Η μουσική είναι ένας συνδυασμός ακουσμάτων, όπως τζαζ, ελληνικής (ελαφρολαϊκής και ρεμπέτικης δεκαετιών ’50 & ’60) αλλά και κλασικής μουσικής. Είναι βασικό ότι η μουσική είναι στη σωστή ένταση, ώστε να διευκολύνεται η συζήτηση των πελατών του μαγαζιού.
Τα WC, ένα ανδρικό και ένα γυναικείο, είναι πεντακάθαρα, αλλά ελλείψει χώρου βρίσκονται στο υπόγειο, οπότε δυσχεραίνεται κάπως η πρόσβαση σε ηλικιωμένους ή όσους έχουν κινητικά προβλήματα.

Την εξυπηρέτηση έχουν αναλάβει με επιτυχία 3-4 σερβιτόροι, νέοι, πρόθυμοι και κατηρτισμένοι με το αντικείμενο τους, που φορούν ομοιόμορφα μαύρα παντελόνια τζιν και μπλούζες, πάνω απ’ τις οποίες προβλέπεται η παραδοσιακή γκρι ποδιά!
Ένα άτομο (ο μπάρμαν) βρίσκεται μονίμως πίσω απ’ τη μπάρα, φροντίζοντας το σερβίρισμα των αποκλειστικά ελληνικών ποτών!

Στο μενού αναγράφεται ένας ενδιαφέρων συνδυασμός εδεσμάτων. Μεταξύ αυτών υπάρχουν 6 αλοιφές (3-5 €), 7 σαλάτες (5-6 €), 7 θαλασσινά (λακέρδα, σαρδέλα, σουπιά βρασμένη στο μελάνι της, γαρίδες, μπακαλιάρος, στα 7-10 €), 2 πίτες γύρω στα 5 €, καθώς και καμιά 20αριά παραδοσιακοί μεζέδες και μικρά κύρια πιάτα, από 5-9 €, όπως π. χ. κολοκυθοκεφτέδες, κεφτεδάκια, ντολμαδάκια με κουκουνάρι, σουτζουκάκια, μπουρέκια κολοκύθας, σεφταλιές, αυγά με σουτζούκι του Μιράν, τηγανιά μανιταριών με απάκι, λουκάνικο Δράμας, αρνίσιο σουβλάκι μαριναρισμένο, ψαρονέφρι με φέτα, κ. λπ.
Υπάρχουν ακόμη περί τα 15 γλυκά και παγωτά, από 2-6 €, όπως π. χ. γλυκά του κουταλιού, ραβανί, καρυδόπιτα, σπέσιαλ κοκ ΣΦ, μπαμπάς με ρούμι, κ. λπ.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακά αντιπροσωπευτική ποικιλία μεζέδων, αλλά σε μικρές σχετικά ποσότητες, γεγονός που σημαίνει ότι μια παρέα χρειάζεται πολλά πιάτα για να τέρψει ουρανίσκους και να χορτάσει στομάχια…

Αναφορικά με τα ποτά, διάβασα στον κατάλογο 15 ετικέτες εμφιαλωμένων κρασιών, αποκλειστικά Ελλήνων μικροπαραγωγών, στα 17-25 €, ποτήρι κρασί στα 3-4 €, αποστάγματα 200 ml στα 8-10 €, 3 κοκτέιλ στα 8 €, αναψυκτικά στα 3-4 €, και 6 ελληνικές μπύρες μικροζυθοποιών, στα 3-6 €.

Εγώ λοιπόν δοκίμασα τα εξής:

• Μία μερίδα κολοκυθοκεφτέδες, με συνοδεία αρωματικού γιαουρτιού. Ήταν πέντε μακρόστενα κομμάτια, νοστιμότατα και ζουμερά, που κυριολεκτικά έγραψαν. Εύγε στον μάγειρα!! Τιμή 5 €.

• Μία κεφτεδάκια με δυόσμο, εξίσου πεντανόστιμη συνταγή της γιαγιάς! Τιμή στα 6.50 €.

• Ήπια μια μαύρη μπύρα VOREIA η απ’ τη ζυθοποιία Σερρών. Ήταν τύπος STOUT, με 6% alcohol, και είχε εντυπωσιακή γεύση σοκολάτας με νότες καφέ και καραμέλας. Εξαιρετική μπύρα, προφανώς απαστερίωτη και αφιλτράριστη! Τιμή στα 5.80 €.

Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι ο όρος stout αφορούσε αρχικά Βρετανικές μπύρες που χρονολογούνται τουλάχιστον απ’ τον 17ο αιώνα, και παράγονται από μαύρη βύνη κριθαριού. Το επίθετο stout σήμαινε αρχικά τον υπερήφανο, ενώ σταδιακά προσέλαβε τις αποχρώσεις του ρωμαλέου και ανθεκτικού, όπως δηλαδή ταιριάζει σε μια τέτοια μπύρα!

Κέρασμα ατυχώς ουδέν! Θα συνιστούσα στους υπευθύνους να προβλέψουν μελλοντικά μια στοιχειώδη χειρονομία καλωσορίσματος στους αλλοδαπούς και ημεδαπούς πελάτες τους: ένα εγχώριο σοκολατάκι ή σφηνάκι ή υποβρύχιο ή …, αυτό το κατιτί που σε σκλαβώνει και δεν τους ξεχνάς!!

Ο λογαριασμός στα 17.30 €, θεωρώ πως αντικατοπτρίζει λογικά ό, τι δοκίμασα. Χωρίς τη μπύρα έρχεται στην κατηγορία 10/16 €, αλλά για να χορτάσει κανείς νομίζω ότι ανεβαίνουμε στην ανώτερη κατηγορία 17/25. Γι’ αυτό άλλωστε βαθμολογώ το vfm με 3 στα 4.

Συμπερασματικά, προτείνεται σαφώς για μια ρομαντική και νοσταλγική ανάπαυλα από το καθημερινό στρες και την ένταση της αθηναϊκής μας Μητρόπολης, ευρισκόμενο άλλωστε στην ομώνυμη κεντρική αρτηρία, ανάμεσα στο Σύνταγμα και το Μοναστηράκι. Θα γευθείτε εκλεκτούς μεζέδες, σε έναν μερακλίδικο χώρο στην καρδιά της Πρωτεύουσας.

23 Ιουν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Cherchez le Chef...!
Πράγματι, ο σεφ Ανδρέας Λαγός που επιμελείται το μενού δίνει ρέστα στο κεντρικό αυτό εστιατόριο! Το " Σερσέ λα φαμ " προσφέρει μικρές μερίδες αποκαλυπτικά νόστιμου φαγητού, μέσα σε μια ατμόσφαιρα μπιστρό Μεσοπολέμου! Όσο η ποιότητα απογειώνεται, τόσο οι τιμές είναι απόλυτα προσγειωμένες στη γη!!

Ουσιαστικά, πρόκειται για καφέ - μπαρ - εστιατόριο με έναν σχετικά μικρό εσωτερικό χώρο και έναν επίσης περιορισμένο εξωτερικό χώρο που έχει μικρά πράσινα τραπέζια καφενείου και επί της οδού Μητροπόλεως και επί της Πετράκη, ακριβώς απέναντι από τη Μητρόπολη.
Ο εσωτερικός χώρος διαφέρει σημαντικά από τον εντελώς απλό εξωτερικό και έχει νοσταλγική ατμόσφαιρα που δημιουργεί τη δέουσα θαλπωρή. Η μεγάλη ξύλινη μπάρα, τα λίγα μαρμάρινα τραπέζια μιας παλιάς Αθήνας και το κλασικό μωσαϊκό αποπνέουν ρομαντισμό. Πίσω από την ξύλινη μπάρα με τα διάφορα γλυκίσματα διακρίνονται λίγα ράφια με παλιά μικροεργαλεία και μικροαντικείμενα. Το πρασινωπό φόντο της ταπετσαρίας, με τις διακριτικές φυλλωσιές δένδρων, στο μεγαλύτερο τμήμα του χώρου, συμπληρώνει το όμορφο αυτό ντεκόρ. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η υπόλοιπη ατμόσφαιρα με τα λευκά κουρτινάκια, τα μικρά κάδρα και τα βαζάκια με τα λουλούδια στα τραπέζια. Η μορφή του Καραγκιόζη σε κάποιο σημείο του τοίχου και 2-3 διακριτικά τοποθετημένα ελληνικά σημαιάκια πάνω στην ξύλινη μπάρα μαρτυρούν, σε ένα τόσο τουριστικό σημείο, την ταυτότητα του χώρου και των γεύσεων. Όλα τα διακοσμητικά στοιχεία βρίσκονται στις σωστές αναλογίες χωρίς να φορτίζουν τον χώρο. Ήχοι ξένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών αγκαλιάζουν ταιριαστά το κλασικό αυτό σκηνικό!!

Τα τραπέζια του εξωτερικού χώρου θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα - λίγο άβολα για μεγάλες παρέες - καθώς δεν συμβαδίζουν ιδιαίτερα με την πολιτική των μεζέδων που προωθεί το μέρος.

Σημαντικό αρνητικό στοιχείο του χώρου αποτελεί η μικροσκοπική σκάλα που οδηγεί στις πλήρως εξοπλισμένες τουαλέτες στο υπόγειο, πράγμα που ατυχώς δεν συμβαίνει για πρώτη φορά!!! Κατά τα άλλα, οι τουαλέτες είναι πεντακάθαρες και εξοπλισμένες με κρεμοσάπουνα Α' ποιότητας.

Το όλο εγχείρημα, εκτός του σπουδαίου σεφ, συμπληρώνουν ο ιδιοκτήτης Σωτήρης Χρόνης (il Barretto) και η υπεύθυνη Φωτεινή Γούλα. Η σημαντική συμμετοχή του/της διακοσμήτριας (?) στο στήσιμο του φινετσάτου αυτού χώρου είναι ολοφάνερη! Η όλη προσπάθεια βγαίνει επάξια προς τα έξω από το πρόθυμο προσωπικό.

Μέσα από μια ματιά στο διαδίκτυο, πληροφορήθηκα ότι ο σεφ Ανδρέας Λαγός, που έχει σχεδιάσει το μενού ( συμμετείχε στο πάλαι ποτέ " Αριστερά - Δεξιά ", στη " Τομάτα " στη Σαντορίνη, και στο " Asterias " στο Sani resort), ασπάζεται τη γαστρονομική φιλοσοφία της comfort κουζίνας, της οικείας και τοπικής κουζίνας. Επιπλέον, ακολουθεί την ιδέα της Frugal Gourmet μαγειρικής: Με εκλεκτές και καθημερινές πρώτες ύλες, χωρίς ιδιαίτερα έξοδα, ετοιμάζεται το φαγητό της διπλανής πόρτας. Όμως, το ταλέντο, η φαντασία, η γνώση και το πάθος του μάγειρα, είναι εκείνα που εντέλει μετρούν για να μετουσιώσουν μια απλή συνταγή σε gourmet!!

Στον χώρο, εκτός από τα διάφορα πιάτα φαγητού, σερβίρονται οι συνήθεις καφέδες και, ανάμεσά τους, ελληνικός καφές στη χόβολη, πρωινά, γλυκά, τσάγια, βότανα, σπιτικά αναψυκτικά, ούζα, τσίπουρα, κοκτέιλ και φυσικά μπύρες και ποικιλία οίνων.

Το μενού δεν είναι ιδιαίτερα εκτενές και περιλαμβάνει, γνωστά ορεκτικά, σαλάτες, κρεατομεζέδες και ψαρομεζέδες, σερβιρισμένα τα περισσότερα σε μικρά πιατάκια.. Ένα στέκι για όλες τις ώρες που σίγουρα δεν θα απογοητεύσει κανέναν!!

Παραγγείλαμε, δύο άτομα, τα εξής:

Χούμους ρεβιθιού ( 3,80 ). Ιδιαίτερα νόστιμη γεύση με λίγο κόκκινο τσίλι που του δίνει ξεχωριστή γεύση!! Σερβίρεται σε κομψό γυάλινο μπολάκι. Καλή ποσότητα!

Στριφτή πίτα με ανθότυρο και καραμελωμένα κρεμμύδια (5,00 ). Πίτα στρογγυλή με αφράτη ζύμη ( σαν μεγάλος λουκουμάς ), χορταστική και μοναδικής γεύσης!!

Λουκάνικο Δράμας ( 5,50 ), καταπληκτικό πιάτο με δύο μεγαλούτσικα, λεπτά λουκάνικα, συνοδεία μικρής ποσότητας ντομάτας και λεμονιού, πασπαλισμένο με άνηθο!!

Ήπιαμε μπύρα Kirki Pale Ale (Πειραιάς) που σερβίρεται σε γουστόζικο μικρό μπουκάλι (330ml) στα ΕΥΡΩ 5,50.

Στην αρχή έρχεται κανάτα με νερό, ελίτσες και δύο παξιμαδάκια από χαρούπι.
Το ψωμί ( για το οποίο ερωτηθήκαμε ) έρχεται σε φέτες, σε παραδοσιακό ψάθινο καλαθάκι και είναι φρεσκότατο. Περιλαμβάνει και δύο, μαύρες, πεντανόστιμες φέτες χαρουπόψωμου (1,50)!!

Κάποια μεγάλη παρέα θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει ακόμα περισσότερους μεζέδες. Σας αναφέρω μερικούς: ταραμοσαλάτα (3,50), ταμπουλέ (4,50), σπιτική λακέρδα Μυτιλήνης ( 8,00), γαρίδες σχάρας (10,00), μπακαλιάρος σε κουρκούτι ( 9,00), ντολμαδάκια με κουκουνάρι ( 4,50 ), ψαρονέφρι με σάλτσα ρετσίνας και φέτα ( 9,00 ), κυπριακές σεφταλιές (7,00) και άλλα πολλά!!

Μου άρεσε που αν και στο κέντρο (πιο κέντρο δεν γίνεται), μιας από τις περισσότερο τουριστικές πρωτεύουσες του πλανήτη όπως η Αθήνα, τα μυαλά τους δεν έχουν πάρει αέρα και σερβίρουν υψηλής γεύσης εδέσματα σε λογικότατες τιμές. Υπάρχει καλύτερη διαφήμιση άραγε ; ;

03 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Έχοντας διαβάσει από καλές έως διθυραμβικές κριτικές, προσπάθησα αρκετές φορές να το επισκεφθώ βρισκόμενος στην περιοχή χωρίς ωστόσο επιτυχία αφού η κράτηση είναι απαραίτητη τουλάχιστον το χειμώνα. Τελικά βρέθηκε η ευκαιρία κάναμε την κράτησή μας και να 'μαστε στο Σερσέ λα φαμ.

Αναζητήστε τη γυναίκα λοιπόν, μένα όνομα που αυθόρμητα παραπέμπει στον Τσιτσάνη. Δύσκολα θα το χαρακτηρίσεις μεζεδοπωλείο. Περισσότερο μοιάζει με μπιστρό. Όμορφος χώρος, προσεγμένος με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε παλιότερες εποχές. Μικρός βέβαια αλλά αυτό μάλλον στα θετικά θα το καταχωρούσα καθώς δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Το προσωπικό ευγενικό και πρόθυμο να εξυπηρετήσει αν και θα προτιμούσα να είναι πιο αυθόρμητο, όχι τόσο επιτηδευμένο. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μομφή, κάθε άλλο.

Είμαστε δύο άτομα και προχωράμε στην παραγγελία μας. Εντοπίζουμε αρκετά ελκυστικά πιάτα στον κατάλογο και αμφιταλαντευόμαστε αν είναι πολλά για να παραγγείλουμε όσα σκεφτόμαστε. Ο σερβιτόρος μας ενημερώνει ευγενικά ότι όλα τα πιάτα είναι μεζέδες και τουλάχιστον μας βγάζει από το δίλημμα αν πρέπει να πάρουμε μερίδες.

Έρχεται λοιπόν η ώρα της κρίσης:

Ψωμί, για το οποίο ερωτηθήκαμε, με 1,5 ευρώ ανά άτομο.

- Κους κους με ξηρούς καρπούς και ρόδι (5€). Καλό

- Κασέρι Αμφιλοχίας σαγανάκι με μέλι (5,5€). Κλασσική γεύση με όμορφη κρούστα. Τυπικό.

- Καλογερικό με σάλτσα ντομάτας και ξινομυζήθρα (5€).
Ευφάνταστος τίτλος για μακαρόνια σιουφιχτά. Σερβιρισμένο σε ένα μικρό σκεύος σαν ψηλό τηγανάκι. Απαράδεκτο πιάτο για εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του. Κάτι πρόχειρο που θα έφτιαχνα σπίτι μου με τη σάλτσα που έχω στην κατάψυξη. Μικρή μερίδα, ξινούτσικη ντομάτα και αδιάφορη ξινομυζήθρα.

- Συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια (7€). Νόστιμο, τρυφερό, σωστά ψημένο αλλά ελάχιστη ποσότητα για την τιμή που παραπέμπει σε μερίδα και όχι σε μεζέ.

- Ψαρονέφρι με σάλτσα ροδιού και κρέμα φέτα (9€). Πολύ όξινη η σάλτσα ροδιού που επισκίαζε τα πάντα, σωστά ψημένο το ψαρονέφρι, πάλι ελάχιστη η ποσότητα για την τιμή. Αδιάφορο τουλάχιστον.

Σε ένα τυπικό εστιατόριο θα μιλούσαμε για μια σαλάτα, δύο ορεκτικά και δύο κυρίως πιάτα. Τελικά ήταν πέντε μεζεδάκια (μας το είπαν πάντως).

Φαγητά: 34,5€ και δε χορτάσαμε... Συν μια φιάλη κρασί 24€
Σύνολο λογαριασμού: 58,5€

Ένα κέρασμα το περιμέναμε στο τέλος, αλλά... μάταια!

Μάλλον μέτριο θα χαρακτήριζα το φαγητό ιδιαίτερα μετά τις τόσες ενθουσιαστικές αναφορές στο διαδίκτυο. Στο μάρκετινγκ τα πάνε καλύτερα από την κουζίνα.

Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σχολιάσω κριτικές που εκθειάζουν το φαγητό, αναφέρουν το μισό κατάλογο, αλλά τελικά έχουν παραγγείλει μια κεφτεδάκια ή ένα λουκάνικο ή μια φάβα.

Για φαγητό δεν θα ξαναπήγαινα, για ένα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί ίσως.

03 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Αμήχανος ων που φίλοι του παρόντος ιστοτόπου ανακάλυψαν ουζερί-μεζεδοπωλείο του κέντρου πριν από εμένα γράφω τα κάτωθι ευχαριστώντας τους εκ βαθέων για την ενδελεχή έρευνα αγοράς που κάνουν.

Παρασκευή, μέρα παραδοσιακά αφιερωμένη στο μεταεργασιακό μεζεδάκι συνοδεία αποστάγματος ή/και οίνου, 14-7-2017 είπαμε να πάμε να πιούμε δυο κουβέντες με φιλοκούμπαρους. Όπερ και εγένετο. Αι γυναίκες της παρέας ευρέθησαν κατάτι νωρίτερα και έκλεισαν τραπέζι μέσα διότι όξω το άνετο 38άρι κούραζε.

Ο χώρος είναι απλά άριστος. Οι προγράψαντες ήταν επιμελέστατοι και ως προς την περιγραφή του χώρου: τραπεζάκια με μάρμαρα Τήνου, πάτωμα μωσαϊκό, πανέμορφη ξύλινη μπάρα, τριγύρω τζαμαρία με λινό κουρτινάκι, ταπετσαρία με λευκοπράσινα φυτικά μοτίβα για να δένει μάρμαρο και μωσαϊκό. Τα πάντα βοούν ότι είναι μια σοβαρή και μεγάλη επένδυση και όχι «το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε γι’ άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε…», η οποία δεν πάει να τα βγάλει σε δυο χρόνια. Αλλά ήρθε για να μείνει. Και αυτό φαίνεται και από την τιμολογιακή πολιτική της.

Φάγαμε μέχρι τελικής πτώσεως τέσσερις άνθρωποι (με γλυκά) με 22,50 ευρώ το κεφάλι (έξω οι ρακούλες). Φάγαμε εδέσματα Α’ ποιότητας, με σέρβις βασιλικό, σε μέρος για βραβείο αρχιτεκτονικής και με θέα μοναδική στη Μητρόπολη των Αθηνών. Nα πω εδώ ότι αποφεύγει τον πειρασμό του να καταστεί εκθετήριο λαϊκής τέχνης ή μίνιμαλ νεοπλουτέ και παραμένει λιτά σικάτο, ελληνικό-αθηναϊκό-αστικό και διαχρονικά δροσερό. Eίναι αυτό που θα ήθελε να είναι το Osterman αλλά χάθηκε στο δρόμο.

Η Μητρόπολη, με την οποία έχεις αδιατάρακτη οπτική επαφή καθόλη τη διάρκεια της εκεί παραμονής σου, ελέω των μεγάλων τζαμαριών, είναι η τελευταία κατοικία του Γιώργου του Αγγελόπουλου. Μάλιστα. Ο οποίος υπήρξε μαχητής. Μετά έγινε διάσημος. Αυτή είναι η φορά των πραγμάτων. Βέβαια κανείς δεν τον λέει με το όνομά του "Γιώργο Αγγελόπουλο".

Όλοι τον ξέρουν ως Γρηγόριο Ε’. Ομιλώ για τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης που κρεμάστηκε ως αντίποινα για την επανάσταση των Ρωμηών που είχε ξεσπάσει στην Πελοπόννησο. Η πόρτα μπροστά από την οποία τον κρέμασαν, στο Φανάρι, δεν έχει ανοίξει έκτοτε. Γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1746. Φοίτησε σε Αθήνα, Σμύρνη και Πάτμο. Άγαλμά του μπορείς να δεις στα Προπύλαια. Σήμερα το σκήνωμά του, στο μεσοδιάστημα ανακηρύχθηκε άγιος, είναι σε λάρνακα που έχει σκαλίσει ο Γιαννούλης ο Χαλεπάς εντός της Μητρόπολης της Αθήνας. Εντός της Μητρόπολης κείται και η Αγία Φιλοθέη. Θυγάτηρ της ιστορικής και πλούσιας, αθηναϊκής οικογένειας των Μπενιζελαίων, το σπίτι των οποίων μπορείς να δεις επί της οδού Αδριανού αρ. 96 στην Πλάκα, η Παρασκευούλα Μπενιζέλου μόνασε, μαρτύρησε (1588) και ετάφη (αρχικά) στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, πίσω από την πλατεία Αμερικής, στην οδό Λευκωσίας. Εκεί σώζεται και η κολώνα στην οποία δέθηκε όταν μαρτύρησε.

Η Μητρόπολη της Αθήνας, φίλε αναγνώστη, χτίστηκε (1842-1862) με αρχικά σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν, συνέδραμαν δε κατά περιόδους ο Κάλκος και άλλοι πολλοί διαφόρων εθνικοτήτων. Γι’ αυτό και το ανακατωμένο στυλ της. Για να χτιστεί αρχικά χρησιμοποιήθηκε υλικό από 72 αθηναϊκά εκκλησάκια. Δίπλα της είναι ένας πολύ μικρότερος, παλιότερος, διπλός και πανέμορφος ναός. Ο ναός της Παναγιάς της Γοργοεπηκόου (αυτή που ακούει γρήγορα τις ευχές) / Αγίου Ελευθερίου (καλή λευτεριά που λέμε). Πολύ παλιότερος της Μητρόπολης χτίστηκε κάπου ανάμεσα στα 700 και στα 1200 μΧ. Είναι βέβαια χτισμένος επάνω στα ερείπια ιερού της Ειλειθύιας. Θεότητας του τοκετού. Έτσι για να μην ξεχνάς ότι σε αυτόν τον τόπο -έστω και σουρεάλ- υπάρχει πάντοτε συνέχεια.

Αυτά αγαπητέ αναγνώστη είναι built in στην τιμή του Σερσέ λα Φαμ, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που πχ στο Μουσείο της Ακρόπολης πληρώνεις θέα και ιστορία. Υπάρχουν υπεραξίες, τι να κάνουμε τώρα;

Άρα το 4/4 στο VfM ήρθε άνετα, αβίαστα, αατό και ααβόρα. Κατά τα λοιπά είναι αλήθεια ότι είναι λίγο τσιμπημένο για τις μερίδες του αλλά λόγω περιφερειακών δεδομένων (ποιότητα, service, διακόσμηση, θέα, ιστορία του χώρου κτλ) το τελικιάζω. Αναλυτικά:

- Κέρασμα χαρουποπαξίμαδου με ελιές και πελτέ. Γουστάρω την απενοχοποίηση του πελτέ και την αναγνώρισή του ως τερψιλαρύγγιο. Γκολ από τα αποδυτήρια!

- Ψωμί λευκό – μαύρο (μετά από ερώτημα) 0,75 per capita ήτοι 3 ευρώ.

- Χοιρινός πασπαλάς, ήτοι εκ Σάμου ορμώμενο αλλαντικό που ομοιάζει με μπέηκον (σερ φράνσις) με ολίγον ξύσμα πορτοκαλιού και ρίγανη. Πληρώνεις τη μοναδικότητα-σπανιότητα του μεζέ. Ήτο τέσσερις φέτες και ιδιαίτερο, δι’ εμέ άριστο, μεζεδοέδεσμα στα 4,80. 2-0 στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης...

- Σαλάτα με φακή, αγκινάρα, κρόμμυον και κατσικίσιο τυρί με μυρωδικά. Ακούγεται καλλίτερο από ότι ήταν αλλά αντικειμενικά ήταν καλό. Στα 6,00 ευρώ.

- Ντολμαδάκια με κουκουνάρι, σταφίδα και σως γιαουρτιού. Χωρίς να είναι κακό ήταν το χειρότερο (ή το λιγότερο καλό) από ό, τι πήραμε. Ήθελε λίγη οξύτητα και λίγα μυρωδικά παραπάνω. Λίγη ένταση που λένε και οι τηλεοπτικοί μάγειρες που αλατοπιπερώνουν ψεύτικα. Στα 4,50 ήταν ΟΚ.

- Ψαρονέφρι με σάλτσα ρετσίνας και φέτας. Κι εδώ θα ήθελα εγώ να είναι λίγο πιο όξινο-πικάντικο (πχ να είχε πιπεράτη φέτα Καλαβρύτων) αλλά ήταν ένα πολύ καλό πιάτο, ελαφρώς γλυκίζον, με πολύ σωστά ψημένο το μη-μου-άπτου ψαρονέφρι. 9,00 ευρώ. Καλό για κάθετες εφορμήσεις άρτου, ήτοι παπάρες. 4 ροδελάκια ψαρονεφρίου με τη σαλτσούλα τους από πάνω.

- Κολοκυθοκεφτέδες με σως αρωματικού γιαουρτιού. Από τους καλλίτερους εστιατορικούς. Καλλίτερους σε κάποιο ψαγμένο επαρχιακό ουζερί ή κάτι τέτοιο (κάπου έχω φάει καλλίτερους αλλά δε θυμάμαι που). 5,00 ευρώ. Έπαιξε επανάληψη.

-Συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια. ΟΚ, θεωρητικά πολυπαιγμένο πιάτο αλλά εδώ είναι άριστο. Το συκώτι αφρός πραγματικός (αν ήθελες ξυριζόσουν κι όλας), το καραμελωμένο κρεμμύδι ‘κρατούσε’ αλλά είχε χάσει την αψάδα του και η γλυκύτητά του είχε βάθος. 7,00 ευρώ. Αυτό το πιάτο έκανε οργασμικό συνδυασμό με το αμέσως επόμενο.

- Πατάτες τηγανιτές με κασέρι και σαλάμι Λευκάδας. Είναι από αυτές τις διπλοδουλεμένες πατάτες. Δηλαδή πρώτα έβρασαν δι’ ολίγον ως χονδροί κύβοι και μετά τηγανίστηκαν. Επέπεσε δε το κασέρι επ’ αυτών, το οποίο και έλιωσε στα πόδια των, ενώ μικροσκοπικά τεμάχια σαλαμιού είπαν να τις καρυκεύσουν και όχι να κλέψουν την παράσταση. 5,00 ευρώ και must. Επαναλήφθηκαν σαν το Ρετιρέ τα καλοκαίρια. Υποχρεωτικά. Για πάντα.

- Σουτζουκάκια με σάλτσα μαυροδάφνης. Το κρεατοσφαιρίδιο ήταν άριστο, κρουστό τε και αφράτο και συνάμα μυρωδάτο. Η σάλτσα μαυροδάφνης θα έπρεπε να είναι πιο θυμωμένη, πιο έντονη. Και πάλι είναι ένα πιάτο που σε βοηθάει να τελειώσεις το ψωμί που υπάρχει στο τραπέζι. 7,50.

- Ιμάμ μπαϊλντί. Κρύο πιάτο (εδώ), ισορροπημένο κι ενδιαφέρον. Με ολίγον τι φέτα για την οξύτητα και την αψάδα της. 4,80.

- Ήπιαμε, εκτός από άφθονο παγωμένο νερό κανάτας, πολύ καλή ρακούλα Κρήτης στα 6,50 ευρώ τα 200 ml (πανέμορφο μπουκαλάκι-ρακοπότηρα), την οποία όμως θα θέλαμε παγωμένη και όχι δροσερή.

- Ραβανί με καϊμάκι. Καλλίτερο από πάρα πολλά ζαχαροπλαστεία τόσο το ραβανί όσο και το παγωτό καϊμάκι. 5,50 ευρώ. Το ραβανί ήτο πασπαλισμένο με ινδοκάρυδο.

- Παγωτό κακάο 5 ευρώ. Ήταν τρεις μπάλες του γκολφ με καβουρδισμένο αλμυρό αμύγδαλο. Αντικειμενικά αν είσαι του παγωτού πρέπει να το πάρεις.

- Κωκ. Θυμάσαι τα κωκάκια; Όχι αυτά των κλαμπς αλλά των παιδικών μας χρόνων; Καμία σχέση. Μπισκότο, κρέμα, μπισκότο, ζεστή σοκολάτα (και όχι icing) με παγωτό βανίλια. Θα πω άριστο. 6,50.

- Έχει και υποβρύχιο μαστίχα Χίου με 1,50. Αμέ. Και ελληνικό χοβόλεως στα 3,20 τον διπλό.

Σημειώσατε ότι όλα τα πιάτα έχουν μέγεθος μεζέ και δεν είναι διά μπούκωσιν. Ο Μουρούζης είναι στα Καλύβια κι ο Καραβόμυλος όξω από το χωριό του Γκλέτσου. Όστις βούλεται παγέτω.

Έχει και τρία ούζα (Απαλαρίνα, Ματαρέλλη και ένα που μου διαφεύγει) στα 8-9 ευρώ. Έχει και μπύρες ζόρικες από μικρο-ζυθοποιίες. Έχει και πρωινό με αβγά και τέτοια. Έχει και ψαρομεζέδες (αυτή η σπιτική λακέρδα μου έκατσε ως υπόσχεση για το μέλλον). Έχει και ποτάρες-κοκτέιλζ που πίναν όλοι οι άλλοι μετά τις δουλειές των. Εγώ τέτοια ματζούνια δεν πίνω αλλά το λέω.

Βασικά είναι το παλιό καφενείο ανακατασκευασμένο σε μια ραφινάτη και καλοβαλμένη έκδοση. Τώρα τα λένε all day. Είναι το παλιό-παλιό ΝΕΟΝ φερμένο στο σήμερα.

Το σέρβις είναι απόλυτα επαγγελματικό πράγμα που φαίνεται και από τις στολές-ποδιές όσων εργάζονται εκεί. Ευγενείς, χαμογελαστοί κι επαγγελματίες. Στα πλαίσια του επαγγελματισμού και η διαρκής ελεγκτική παρουσία του ενός εκ των συνιδιοκτητών και υγειονομικού υπεύθυνου. Τσέκαρε τα πάντα ιδίοις όμμασι χωρίς να εκπέφτει σε μποτρινισμούς. Από την ταχύτητα απόκρισης μέχρι την ποιότητα των κέηκ.

Το μαγαζί παίρνει ένα απόλυτο 4άρι (και είναι το πρώτο που βάζω αν δεν απατώμαι) διότι το καλό πρέπει να επιβραβεύεται. Εμένα μου αρέσουν πιο αλήτικα μαγαζιά (ακούω βλέπεις και Stan) αλλά σε ετούτο, για την κατηγορία του, ψεγάδι δε βρήκα.

Όταν πάτε, γιατί πρέπει να πάτε, να πείτε κι ένα ευχαριστώ στους προγράψαντες που το ανακαλύψαν καθώς δεν έχει ταμπέλα. Εγώ τους το είπα στο intro το λέω και εδώ νανά.

Η ονομασία είναι λίγο άσχετη καθώς το μέρος δεν αποπνέει καθόλου τσιτσανίλα. Είναι όμως μέρος γκομενοπαγίδα.

25 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

3 είναι οι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν γιατί απογοητευτήκαμε από το "σερσε λα φαμ" παρόλο που διαβάσαμε πολύ καλές κριτικές πριν το επισκεφτούμε: α) είμαι περίεργος, β) το ότι ένα μαγαζί ξεκινάει πολύ δυναμικά και εκπλήσσει ευχάριστα με το που ανοίγει δε σημαίνει ότι θα συνεχίσει και έτσι, γ) δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο χώρο και στη καθαριότητα.

Ψάξε να βρεις τη γυναίκα λοιπόν. Η φράση cherchez la femme δε βγήκε μόνο για καλό, καμιά φορά σημαίνει και "αναζήτησε πίσω από μια περίεργη συμπεριφορά τη γυναίκα που του έκανε τη ζημιά". Μαγαζί γωνία απέναντι από τη μητρόπολη που έδωσε το όνομα της και στο δρόμο, εντυπωσιάζει αρχικά το μάτι με την περίεργη ταξινόμηση των τραπεζιών στον έξω χώρο (γύρω γύρω από ένα μικρό υπερυψωμένο τετράγωνο αγνώστου σκοπού και χρησιμότητας μεταμορφωμένο σε παρτέρι) και τη γαλλική του αύρα μέσα. Όμως το στριμωξίδι στριμωξίδι. Για να κάτσουν άνετα δύο άτομα και να παραγγείλουν πάνω από 2 μεζέδες (πολλοί προτιμούν το μέρος για καφέ πάντως) μάλλον πρέπει να κάτσουν σε τραπεζάκι των 4.

Αν θες να επισκεφτείς την τουαλέτα κατεβαίνεις σκαλιά και πέφτεις πάνω σε ένα μαυρισμένο καθρέφτη που μάλλον ξέχασε να πάρει μαζί της η Μάτζικα ντε σπελ όταν μετακόμισε από τον βεζούβιο και έμεινε με τη στάχτη του. Οι τουαλέτες είναι unisex με μία μόνο βρύση, κάτι που σε κάνει να βιάζεσαι για να πλύνεις χέρια αν περιμένει κυρία πίσω σου. Τόσο στενά. Για την καθαριότητα δεν μου επιτρέπεται από το site να σχολιάσω.

Με το χαμόγελο μας υποδέχτηκε κοπέλα που μας έφερε το μενού, της ζητήσαμε να πάρει το τασάκι γιατί δεν καπνίζουμε, μας χαμογέλασε πάλι και έφυγε (χωρίς να το πάρει). Πάντως η εξυπηρέτηση ήταν ευγενική, γρήγορη και χωρίς ψεγάδια παρά τον πολύ κόσμο.

Στην ουσία όμως:
- Ψωμί (στα 3 ευρώ για 2 άτομα): Δεν ήταν φρέσκο αλλά καλή ποσότητα για παπάρες στα μεζεδάκια που πήραμε.
- Ψαρονέφρι με σάλτσα ρετσίνας (9 ευρώ): Καλούτσικο αλλά εντελώς τσιγκούνικη μερίδα.
- Στριφτούδι με σάλτσα βασιλικού και κοτόπουλο (5,50 ευρώ): Πρόκειται για ζυμαρικό σερβιρισμένο ζεστό σε μικρό μπολ με τριμμένο τυρί. Αδιάφορο.
- Πατάτες με κασέρι και σαλάμι Λευκάδας (5,50 ευρώ): Όπως παρατήρησε το φιλαράκι μου, η ελληνική εκδοχή και απάντηση στις πατάτες με τσένταρ και μπέικον όλων των fast food ανά την υφήλιο! Aπό αυτή την άποψη υπερτερεί φανερά σε ποιότητα, αν και οι πατάτες είχαν έντονη λαδίλα.
- Μανιτάρια πορτομπέλο σε σχάρα (5 ευρώ): OK, απλά τα πράγματα, οπως τα περιμέναμε.
- Σουτζουκάκια σχάρας με σάλτσα μαυροδάφνης και πουρέ (8,50 ευρώ): Ίσως ότι καλύτερο δοκιμάσαμε. Ωραίος συνδυασμός συν το γεγονός ότι σπάνια βρίσκεις νόστιμο (και χωρίς ατόφια κομμάτια πατάτας) πουρέ μακριά από το σπίτι της μαμάς ή της πεθεράς.
- Τσίπουρο Καρδάση Τυρνάβου (9 ευρώ): Δεν είμαι ειδικός αλλά μια ζαλάδα μου την έφερε, άρα λειτουργεί.

Στο τέλος δεν είχε κέρασμα, είχε στην αρχή κάτι ελίτσες που παίζουν στη Β' Εθνική ακόμη και σε σύγκριση με τις ελιές καλαμών που ψωνίζω από το σούπερ.

Δεν έχω αντίρρηση με τα μικρά πιατάκια και τις μικρές υπερκοστολογημένες ποσότητες αν μιλάμε για κάτι το ιδιαίτερο, κάτι που δεν μπορείς εύκολα να βρεις αλλού ή να μαγειρέψεις μόνος σου. Ο κανόνας εδώ δυστυχώς είναι ότι ναι, είναι ποιοτική η πρώτη ύλη αλλά όχι, με 25 ευρώ το άτομο δεν αρκεί αυτό για να φύγεις χορτάτος.

Δεν μας ρώτησαν αν θέλαμε γλυκό (λιγουρεύτηκα τα κωκ η αλήθεια είναι) και δε ρισκάραμε άλλο τελικά, επισκεφτήκαμε κοντινό παγωτατζίδικο που αποτελεί δοκιμασμένη επιλογή.

Σε γενικές γραμμές δεν θέλω να πιστέψω ότι με τόσες επιλογές στο κέντρο θα ξαναπέσουμε στο μέσο όρο, δεν μπορεί, θα τα βρούμε τα καλύτερα, όσο ιδιότροπος και αν είμαι...

5 medium

07 Δεκ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Τι συνέβει και το εξαιρετικο Σερσέ Λα φαμ μας απογοητευσε σημερα; Το φαγητο, 3 πιατα, αγευστο (χταποδι με μακαρονακι, καλαμαρι μαριναρισμενο) προς κακο (σαλατα με κολοκυθι ωμο και γραβιερα).

Ειδικα η σαλατα με ιχνη "αορατης" γραβιερας μετριοτατης γευσης (ενω εχουμε τοσες εξαιρετικες κρητικες και νησιωτικες γραβιερες) και νερουλο μεγαλο κολοκυθι αντι για τα γευστικα μικρα κολοκυθια, που μαλλον δεν υπαρχουν τετοια εποχη οπότε καλυτερα να μην προσφερουν αυτην την σαλατα (ή την σαλατα φακες με κατεψυγμενες αγγιναρες! ). Και τελος και σημαντικότερο: πόσο "ξινές" και αγελαστες, στα ορια της αγενειας, φατσες σερβιτορων; Μηπως θεωρουν οτι το να ειναι προσχαροι και χαμογελαστοι ειναι δουλοπρεπες;

Επειδη εχουμε βρει πολυ καλο φατητο εδω ολες της προηγουμενες φορες και το περιβαλλον ειναι πολυ ομορφο θα δωσουμε αλλη μια ευκαρια, αλλα ειδικα στο θεμα της ευγενειας και φιλοξενιας δεν θα ανεχθουμε αλλη αγενεια...

1 medium

09 Νοε 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Χθες, 3/11/2017 πήγα στο κέντρο με την οικογένειά μου με πολλή καλή διάθεση για μιά ωραία βόλτα. Μεσημέριασε και είπαμε να τσιμπήσουμε κάτι. Περπατώντας στην Μητροπόλεως, είπαμε να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο, πέρα από τη γνωστή σε μας και τόσο αγαπημένη επιλογή του τόσο επιτυχημένου εστιατορίου στην αρχή της οδού Μητροπόλεως.

Η κόρη μου είχε ακούσει για το καινούργιο αυτό στέκι, οπότε είπαμε να το δοκιμάσουμε. Καθίσαμε στις 14.20 μμ. στον εξωτερικό χώρο επί της Μητροπόλεως. Πολύ στριμωχτά μπορώ να πώ, γιατί προφανώς είχαν θελήσει να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εκατοστό χώρου. Τα γύρω σε μας τραπέζια, ως επί το πλείστον παρήγγειλαν γλυκά και καφέδες, Μας έφεραν αμέσως νερό σε κανάτα και όχι εμφιαλωμένο με το έτσι θέλω (θετικό αυτό) και περιμέναμε να έρθει κάποιος για την παραγγελία. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα......

Η παραγγελία εδόθη στις 14.59 μμ. Ζητήσαμε μία μεριδα πατάτες με κασέρι και σαλάμι, μία αυγά μάτια με σουτζούκι, μια σουτζουκάκια με σάλτσα και ένα χταπόδι με μακαρονάκι. Στις 15.40 ήρθε το πρώτο πιάτο, οι πατάτες, μετά από δεκάλεπτο περίπου τα αυγά και λίγο μετά τα σουτζουκάκια. Το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι έφτασε γύρω στις 16.00 μμ. Ευτυχώς ή δυστυχώς, είχα απέναντί μου το μεγάλο ρολόι της Μητρόπολης........

Το φαγητό ήταν νόστιμο αλλά όχι τόσο ώστε να επισκιάσει την τόσο μεγάλη και ανεξήγητη αναμονή. Φάγαμε γρήγορα και φύγαμε. Ξέρω μόνον, ότι η τόσο κακή περιποίησή τους είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε αδικαιολόγητα το υπόλοιπο πρόγραμμά μας, να μην φάμε μαζί σαν οικογένεια αλλά ο καθένας ξεχωριστά, αφού τα πιάτα ερχόντουσαν ένα-ένα και με με μεγάλη καθυστέρηση και γενικά να μας χαλάσει τη διάθεση.

Είναι η πρώτη φορά που μπαίνω σε διαδικασία κριτικής και αξιολόγησης γενικά, και το έκανα αυτό για να ξέρει κάποιος τί να περιμένει επισκεπτόμενος το συγκεκριμένο μαγαζί. Μαγειρεύω χρόνια τα συγκεκριμένα φαγητά στην οικογένειά μου και γνωρίζω πολύ καλά τους χρόνους μαγειρέματός τους, στο σπίτι. Πόσο μάλλον σε χώρο εστίασης. Εάν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον κατάλογο που παρουσιάζουν, ας το κρατήσουν στο πλαίσιο του καφενείου. Οι διπλανοί μας που παρήγγειλαν καφέ, τουλάχιστον σερβιρίστηκαν νωρίτερα.

19 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Παρασκευή μεσημεράκι επισκεφθήκατε 2 Άτομα το ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ (Ψάξτε την γυναίκα). Έχει πολύ προσεγμένο περιβάλλον και καταπληκτικές λεπτομέρειες στη διακόσμησή του.

Ο εσωτερικός χώρος είναι νοσταλγικα προσεγμένος αλλά και έξω όταν είναι κατάλληλος ο καιρός είναι πολύ ωραίο το σημείο και με όμορφη θέα. Το μενού περιλαμβάνει συνδυασμοs εδεσμάτων. Μεταξύ αυτών υπάρχουν 6 αλοιφεσ (3,5€) σαλάτες (5-6€) και θαλλασινα(λακέρδα, σαρδέλα, σουπιά, γαρίδες. μπακαλιαρος(7,10)
Παραγγείλαμε:

Ορεκτικό: Χουμους ρεβιθιου(3,8€)

1 Σαλάτα με ρόκα, ψητό Κυδώνι, Ρόδι και Σαν Μιχάλη. (6:00€)
1 Πατάτες με κασέρι και Σαλάμι Λευκάδος νόστιμο. (5,5€)
Πήραμε μια Στριφτή πίτα με Ανθότυρο και καραμελωμένα κρεμμύδια. (5€)
Και για το τέλος πήραμε.. Μια μερίδα Μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ Καπνιστής Μελιτσανας(12€)
Και ένα Ψαρονέφρι με Σάλτσα Ροδίου και κρέμα φετα(9:00€)Και δυο ποτήρια κρασί 3-4€,
Επιδορπιο: Ραβανί με καϊμάκι. (5,5€)
Σοκολατένιο ρόλο με μους κάστανο. (5,5€)Για όλα αυτά δώσαμε λογαριασμό:58,30€
Όλα τα πιάτα πολύ νόστιμα και ιδιαίτερες γεύσεις!!!!

Συμπέρασμα προτείνεται για μια ρομαντική έξοδο στην καρδιά της πρωτεύουσας..
Εννοείται πως θα ξαναπάω στο κουκλίστικο ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ...