Loader

Περιγραφή

Ελληνική κουζίνα με γαλλικές επιρροές

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

20 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
26-36

Εύρηκα! Ψάχνοντας στο ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ να βρω κάτι κοντινό στο δημοτικό κινηματογράφο ΚΗΠΟΣ στο Μοσχάτο για δείπνο έπεσα πάνω στο MY 1CUISINE, ένα αληθινό διαμάντι, όπως απεδείχθη. Χωρίς καμιά άλλη πληροφορία πέρα από το ότι πρόκειται για νέα άφιξη (όντως, άνοιξε αρχές Σεπτεμβρίου), το όνομα του σεφ-ιδιοκτήτη (Μιράν Γιαγτζιάν) και το ύφος της κουζίνας (μεσογειακή κουζίνα με γαλλικό αξάν) εμπιστεύθηκα τη διαίσθησή μου και κατά τις 22.30 πήραμε, ξεκινώντας με τα πόδια από την ομώνυμη πλατεία, την οδό Μεταμορφώσεως, περίεργοι να δούμε τι κρύβεται στο νούμερο 27 πίσω από αυτό το παράξενο όνομα.

Το Μοσχάτο είναι μια ήσυχη, παλιά αθηναϊκή γειτονιά με σχετικά χαμηλή δόμηση και αρκετό πράσινο στους δρόμους του. Αν πάρετε αυτοκίνητο, δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να παρκάρετε (4 στα 10). Ήταν η πρώτη φορά που περπατούσαμε σ’ αυτό το μέρος, έτσι ομολογώ ότι το φως από το GPS του κινητού μου ήταν μια παρηγοριά. Δεν το χρειαστήκαμε όμως για πολύ, ούτε 500 μέτρα από την αρχή της διαδρομής είδαμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου μια φωτισμένη γωνία. Επρόκειτο εμφανώς για χώρο εστίασης, μόνο που δεν υπήρχε ίχνος ταμπέλας, εμπειρία που είχα να ζήσω από το VINO ETCETERA στην Αργυρούπολη. Ευτυχώς μια ευγενική κυρία (όπως συμπεράναμε αργότερα, η αδελφή του κυρίου Μιράν και μετρ του καταστήματος) μας είδε αμήχανους και βγήκε να μας προϋπαντήσει. Μας κέρδισε με το χαμόγελό της.

Επειδή, όπως είπα, επικρατούσε σκότος, δεν είμαι βέβαιος αν το MY 1CUISINE στεγάζεται σε μονοκατοικία, μάλλον όμως ναι. Μπαίνεις εν πάση περιπτώσει σε μια αυλή και βλέπεις στο βάθος την ανοικτή κατάφωτη κουζίνα με τρεις μάγειρες επί το έργον. Υπέθεσα ότι ο σεφ θα ήταν ο πιο ηλικιωμένος, έπεσα όμως έξω. Ο κύριος Μιράν είναι ένας συμπαθέστατος σαραντάρης με σπουδές marketing, σχεδιαστή επίπλων και last not least μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής ο οποίος αφού θήτευσε για κάποιο διάστημα σε κουζίνες πλεούμενων έριξε άγκυρα στη στεριά και ξεκίνησε τη γαστρονομική του περιπέτεια στο Μοσχάτο, μια αν μη τι άλλο τολμηρή απόφαση.

Συνεχίζω την περιγραφή. Στο βάθος είπαμε η κουζίνα, χωρίς ίχνος μυρωδιάς να διαχέεται στη σάλα, στα δεξιά της οι πεντακάθαρες τουαλέτες (θυμηθείτε να παρατηρήσετε με ποιο γουστόζικο τρόπο μαρκάρονται οι «γυναικών»). Περιμετρικά σε σχήμα Γ η σάλα φαγητού, που περιβάλλεται με τζαμαρία η οποία βέβαια λόγω της ζέστης της ημέρας ήταν ανοικτή, με χώρο για καμιά τριανταριά άτομα (και πολλά λέω), που δεξιά καταλήγει σε μπάρα με ποτά και μηχάνημα του καφέ. Μπροστά από αυτά υπάρχει ένας προαύλιος χώρος με ίδιο αριθμό τραπεζιών και μπόλικα φυτά.

Αυτά όσον αφορά τη χωροταξία. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα δείτε και να τα θαυμάσετε. Σαφώς έχει επενδυθεί πολύ χρήμα, κυρίως όμως γνώση και μεράκι. Οι τοίχοι αλλού με ταπετσαρία γαλλική αλλού σε τόνους σκούρου βεραμάν και γκρι σουρί. Τα φωτιστικά εξαίσια. Η αποθέωση όμως είναι τα τραπεζοκαθίσματα, εκεί ο σεφ αξιοποίησε τις σχετικές σπουδές του και συνέθεσε ένα χώρο εστίασης που σπάνια έχω δει στην Αθήνα. Τα τραπέζια από απλά ξύλινα έως ένα μοναστηριακού τύπου (που ευφυώς δεν τοποθετήθηκε στο κέντρο, αλλά στο πλάι). Τα καθίσματα πολυθρόνες τριών ειδών και αναπαυτικοί καναπέδες με μαξιλάρια, όλα μαζί συνθέτουν μια πανδαισία χρωμάτων και υλικών. Σταματώ εδώ, αφού προσθέσω ότι και οι δύο νεαρές σερβιτόρες, συμπαθέστατες και άψογες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ήταν ντυμένες με πλήρη στολή (παντελόνι, πουκάμισο και ποδιά σε χρώμα εκρού, σε αντίθεση με τα σκούρα χρώματα της μετρ). Πολύ ωραία και η μουσική συνοδεία, ωραίες επιλογές τζαζ σε σωστή ένταση,

Ο κατάλογος (είπαμε, το MY 1CUISINE δεν μετρά ούτε μήνα ζωής) λιτός, πλην όμως λίαν γαργαλιστικός. Πέντε πρώτα (11 έως 14 € για μαριναρισμένη γαρίδα με μους αβοκάντο και μάνγκο), τέσσερις σαλάτες (9 έως 12 € για την πράσινη σαλάτα με αχλάδι, ανανά, κίτρινη πιπεριά και προσούτο), 6 κυρίως πιάτα (από 12 έως 24 € για το T-bone-steak με πατάτα Jacket, σάλτσα ΒΒQ και φρέσκια σαλάτα) και τέσσερα επιδόρπια (8 έως 10 € για panna cotta μαστίχας με βερίκοκο). Να επισημάνω ότι υπάρχει και παιδικό μενού (μπέργκερ ή κοτόπουλο στα 6,50 €). Η λίστα κρασιών μετρημένη σε έκταση, ελαφρώς τσιμπημένες οι τιμές. Εμείς, ως γνωστόν, όταν προσφέρεται NHΣΟΣ Pilsner δεν υπάρχει περίπτωση να προτιμήσουμε κάτι άλλο.

Υπομονή, κοντεύω. Στην αρχή ήρθε ως amuse gueule κάτι σαν καρπάτσιο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγη βαλεριάνα, ίσως η μόνη αδύναμη γεύση από όσες δοκιμάσαμε. Στο τέλος ξέχασαν να μας κεράσουν το χωνευτικό λικέρ που είδα να πηγαίνει στα άλλα τραπέζια, δεν πειράζει, ειλικρινά δεν θα ήθελα με τίποτε να χαλάσω τη γεύση της θεϊκής panna cotta με μαστίχα και βερύκοκο καψαλισμένο στη βάση που σοφά επιλέξαμε για κλείσιμο του δείπνου μας. Είχαν προηγηθεί ένα πρωτότυπο εκλαίρ με μους από ρεβύθι, σύκο και σαλάμι Λευκάδος, η θαυμάσια σαλάτα με αχλάδι κτλ (βλέπετε πιο πάνω), και για κύριο μία μερίδα μαντί αρμένικο για μένα (ο σεφ άκουσε καλοπροαίρετα τις ενστάσεις μου, μια και αυτό το φαγητό ήταν το signature dish της καλής γιαγιάς μου) και ένα πικάντικο κότσι αρνιού με πεπόνι (αντί για πατάτες) και ζελέ παντζαριού, πραγματικό ποίημα και καθόλου ακριβό για τα 14 ευρώ του.

Οι τιμές οδηγούν σε 30+ το άτομο για ένα πλήρες δείπνο, όμως – πιστέψτε με – αξίζει τον κόπο. Με το σύστημα αστεριών fratello θα βάλω χωρίς δεύτερη σκέψη τρία αστέρια στο MY 1CUISINE, αξίζει δηλαδή να αφήσετε τα σιγουράκια του Χαλανδρίου και να δοκιμάσετε ένα μενού πραγματικά αλλιώτικο. Προσοχή! Αφήστε οπωσδήποτε χώρο για ΤΟ επιδόρπιο! Κύριε Μιράν, σας εύχομαι τα καλύτερα!

11 medium

23 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
26-36

Αρχές Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη νέα γαστριμαργική σεζόν, αναζήτησα νέες αφίξεις εστιατορίων.

Απευθείας κέντρισε το ενδιαφέρον μου η πρώτη προσπάθεια (" My1Cuisine") ενός σεφ με ενδιαφέρον βιογραφικό και μαγειρικές επιρροές από Γαλλία και Αρμενία. Αποφάσισα, αν και το εστιατόριο δεν είχε ούτε δέκα μέρες ζωής, τελικά να πάρω το ρίσκο και να το επισκεφτώ με τη σύζυγό μου.

Η τοποθεσία του εστιατορίου ήσυχη, μέσα στις γειτονιές του Μοσχάτου, με σχετικά εύκολο parking. Οι όποιες αμφιβολίες μου άρχισαν να διαλύονται πολύ γρήγορα με την είσοδο μου στο My1Cuisine. Ο εσωτερικός του χώρος είναι υπέροχα διακοσμημένος δίνοντας την αίσθηση ενός καλαίσθητου σπιτιού με αρκετό χώρο μεταξύ των τραπεζιών, δημιουργώντας μέσω της κατάλληλης χρήσης των επίπλων ξεχωριστές γωνιές, όπως είναι η τραπεζαρία που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες παρέες.

Η υποδοχή και η εξυπηρέτηση ήταν ζεστή, γρήγορη και κατατοπιστική για όλα τα πιάτα, ενώ η επιλογή της μουσικής ήταν ταιριαστή για το χώρο. Ο κατάλογος ευτυχώς μικρός, ελπίζοντας ότι αυτά τα λίγα πιάτα θα είναι στο ίδιο καλό επίπεδο χωρίς να χρειάζεται να είσαι απλά τυχερός, με επιλογές τόσο για κρέας όσο και για ψάρι.

Περνώντας στην ουσία της κριτικής, δηλαδή στις γεύσεις, εδώ και οι τελευταίοι μου ενδοιασμοί εξαφανίστηκαν. Συγκεκριμένα το λαβράκι ήταν υποδειγματικό ψημένο με εξαιρετική ισορροπία γεύσεων, αλλά η γαρίδα σε φωλιά κανταΐφι που το συνόδευε, αν και εντυπωσιακή στην όψη, δεν ένιωσα να δένει ή να δίνει το κάτι παραπάνω σε ένα ήδη άρτιο πιάτο. Επόμενο πιάτο που ξεχώρισα ήταν ο πρωτότυπος και τολμηρός συνδυασμός γεύσεων ενός αλμυρού εκλέρ γεμισμένου με κρέμα ρεβιθιού, σύκο και σαλάμι Λευκάδας, ενώ το πικάντικο κότσι αρνιού με πεπόνι, ζελέ παντζάρι και γιαούρτι με απογείωσε γευστικά με το παιχνίδισμα των υφών και των εντάσεων.

Να σημειώσω πως οι ποσότητες ήταν αρκετά καλές και σε συνδυασμό με την ποιότητα των πιάτων με οδηγούν να χτυπήσω κόκκινο στο VFM, παρά τα 30€ με 35€ που απαιτούνται κατά άτομο για ένα πλήρες γεύμα.

Εν κατακλείδι, ρίσκαρα και κέρδισα. Πρόκειται για έναν υπέροχο χώρο διακοσμημένο με πολύ γούστο, με κουζίνα που δίνει έμφαση στις πρώτες ύλες και στην εκτέλεση σχετικά πρωτότυπων συνταγών και θα το πρότεινα σε άτομα που γενικά θέλουν να πειραματίζουν τους γευστικούς τους κάλυκες με την ικανοποίηση όμως να είναι εγγυημένη.