Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

11 Ιαν 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Το εορταστικό κλίμα συνεχίζεται.....
Απογευματινή επίσκεψη στο " Zurbaran " στο Κολωνάκι. Μέρος που κάτι θυμίζει από τις παλιές δόξες της περιοχής στον χώρο της διασκέδασης και όχι απαραίτητα της εστίασης. Ουσιαστικά πρόκειται για Cafe - Restaurant, κυρίως μέχρι το βράδυ, όπου τα τραπέζια του φαγητού επικοινωνούν άμεσα με εκείνα του καφέ.... Επιπλέον, υπάρχει και χώρος φαγητού στον πρώτο όροφο. Το μέρος αυτό δανείστηκε την ονομασία του από τον Ισπανό ζωγράφο Ζurbaran.
Όσον αφορά τους σεφ και τους sous chefs, κάπου η θέση τους στον χώρο μας μπέρδεψε. Είναι γεγονός ότι τελευταία το μενού επιμελείται ο ταλαντούχος Γιάννης Λουκάκος με head chef τον Δημήτρη Μαρδάκη και σίγουρα pastry chef τον Μπάμπη Ζιμπίλη! Δυστυχώς, δεν συναντήσαμε κάποιον από τους δημιουργούς στον χώρο ( αν και απόγευμα ). Βέβαια η κουζίνα κινείται σε πολύ καλά επίπεδα και σχεδόν όλα τα πιάτα μας φάνηκαν πολύ καλά μαγειρεμένα, διέθεταν φαντασία και ήταν πολύ ωραία παρουσιασμένα.
Επισκεφθήκαμε το "Zurbaran" απόγευμα της 30.12, ύστερα από τις βόλτες μας στο κέντρο. Λόγω των ημερών το κλίμα που επικρατούσε ήταν πολύ χαρούμενο με λάμψη και ευχάριστη οχλαγωγία. Χριστουγεννιάτικα φωτάκια σε λευκό - πράσινο στόλιζαν το μέρος μπροστά από την είσοδο και κατά μήκος του μεγάλου -μακρόστενου μπαρ, που θεωρώ και το καταλληλότερο μέρος για κάποιο ποτό αφού ταιριάζει φανταστικά με το κοσμοπολίτικο ύφος του εστιατορίου. Ο στολισμός συνεχιζόταν και στο "πράσινο" υπερθέαμα, υπερυψωμένο τμήμα του εστιατορίου στο βάθος, σαν να κάναμε Χριστούγεννα στην ζούγκλα!!! Εκεί συναντήσαμε και τα πολλά - εντυπωσιακά καφετοπορτοκαλί φωτισμένα άνθη!
Τα έπιπλα θυμίζουν έντονα 70'ς, κυρίως οι πολύχρωμες πολυθρονίτσες γύρω από τα τραπέζια. Γενικά, ελκυστικό διακοσμητικό στοιχείο αποτελεί ο συνδυασμός vintage, κλασικών και μοντέρνων στοιχείων. Μάλιστα, το ενδιαφέρον μου τράβηξε ο φωτισμός καθώς και η διάταξη των φώτων στο εσωτερικό. Ωστόσο, μειονεκτικό βρήκα τον φωτισμό στα WC στο υπόγειο εκεί όπου κυριαρχεί το μαύρο χρώμα. Μάλιστα, οι τουαλέτες, κρίνοντας από το status του εστιατορίου, ήταν σε κακή κατάσταση. Κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν εκεί έναν μόνιμο άνθρωπο, απορώ πως σε μια τέτοια επένδυση δεν έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο ???
H μουσική επένδυση του χώρου επιτείνει την ήδη γοητευτική αύρα του!
Παρόλο που δεν είχαμε κάνει κράτηση, ο ευγενικός και φινετσάτος νεαρός κύριος της υποδοχής μας εξυπηρέτησε άμεσα. Το προσωπικό γενικότερα είναι πολυπληθές με άριστη γνώση των πιάτων που σερβίρονται!! Επιπλέον, συγχαρητήρια στην διεύθυνση για την ηλεκτρονική ανάρτηση των ποτών, μενού και brunch. Αναφέρονται και οι τιμές!!
Λόγω της ώρας (γύρω στις 17:00) παραγγείλαμε από το μεσημεριανό μενού το οποίο σε αρκετά σημεία συγκλίνει με το βραδινό.
Διαλέξαμε τα εξής πιάτα:
"Αθηναϊκή' μαγιονέζα από μάγουλα σφυρίδας με λαχανικά και βότανα (16,00), καταπληκτικό πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς. Το ψάρι, ευτυχώς, ήταν γευστικά ορατό και το έδεσμα, με πυκνή γεύση, διακοσμούνταν με αρκετές φέτες αγγουριού, ραπανάκι και φύλλα από κόκκινο λάχανο!
Σπαγγέτι Cacio Pepe (τυρί-πιπέρι), με τυρί πεκορίνο, πιπέρι και λίγα γραμμάρια ( 15γρ. ) φρέσκιας τρούφας μανιταριών. Γνώριμη ιταλική συνταγή, άψογα εκτελεσμένη, με μεγάλα καφετί κομμάτια τρούφας πάνω από την πάστα! Από τις λίγες φορές που τρως αυτό που διαβάζεις στον κατάλογο, ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους κοζίνα...
Royal Black Angus Burger ( 17,00), σερβίρεται σε στρογγυλό ξύλινο δίσκο και συνοδεύεται από μπολάκι με προκάτ πατάτες τηγανιτές και μικρό ασημί μπολάκι με μαγιονέζα. Το μπιφτέκι, πέρα από το μαρούλι και την στρογγυλή φέτα ντομάτας, σκεπαζόταν από παχύρευστη λευκή σος που δεν ήταν της αρεσκείας μου. Το παραγγείλαμε medium και θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο ήταν το πιο αδύναμο γευστικά πιάτο.
Κλείσαμε με ένα γλυκό σοκολάτας " Chocolate Collection " (10,00). Πρόκειται για ένα τραγανό στρογγυλό έδεσμα σοκολάτας μπίτερ με σταγόνες λευκής κρέμας και πασπαλισμένη σοκολάτα τριγύρω του που διακοσμούσε τέλεια το πιάτο!! Τέλεια εκτέλεση, τέλεια γεύση!!

Στην αρχή ήρθε εμφιαλωμένο νερό (2,00) και καλαθάκι με φέτες φρεσκότατου ψωμιού συν πεντανόστιμες και μπόλικες σκούρες ελιές πάνω σε κίτρινη σος (2,00)!!

Τελειώσαμε το φαγητό μας με καφέ espresso (2,50)

Μια καλή επιλογή που συμπλήρωσε επάξια την χαρούμενη, λόγω των ημερών, διάθεσή μας!

10 medium

22 Δεκ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Στο Zurbaran είχαμε μια πολύ όμορφη βραδιά.

Είναι ένας πανέμορφος, αστικός χώρος, με καταπληκτική ατμόσφαιρα κι αισθητική. Από τους καινούριους χώρους του Κολωνακίου - αν δεν απατώμαι, άνοιξε πέρσι - πάνω στην Πατριάρχου Ιωακείμ, στη θέση των παλιών Starbucks. Ήρθε κι έκανε πάταγο, όπως διάβασα εκ των υστέρων. Είναι ανοιχτό όλη την ημέρα για φαγητό και ποτό. Τα βράδια με ένταση, κέφι και νεανική ατμόσφαιρα, ενώ συχνά διοργανώνει πάρτυ.

Το Zurbaran δεν το ήξερα. Κάπου το είχα διαβάσει ενδεχομένως, αλλά δεν είχα δώσει σημασία. Πρώτη φορά δοκίμασα την κουζίνα του ένα μεσημέρι του Σεπτέμβρη, τυχαία, περνώντας απέξω με μια φίλη. Ο καιρός ήταν καλός και είχαμε καθίσει σε ένα από τα τραπέζια που βγάζει έξω. Εκείνο το μεσημέρι δοκιμάσαμε ένα απίθανο καρπάτσιο (ή ταρτάρ) λαβράκι με αχινό και αυγά χελιδονόψαρου κι ένα ακόμα καλύτερο ραγού με ζυμαρικά (παπαρδέλες ή ριγκατόνι) που έλιωνε κυριολεκτικά. Το άρωμά του και η καταπληκτική βαθιά επίγευση ντομάτας και κρασιού, μου έμειναν τόσο έντονα στο μυαλό, ώστε σκεφτόμουν καιρό να πραγματοποιήσω μια δεύτερη επίσκεψη.

Η ευκαιρία δόθηκε μία Κυριακή, αρχές Δεκέμβρη, νωρίς το βραδάκι. Σοφά έπραξα και προνόησα για τραπέζι λίγες ώρες νωρίτερα, χωρίς να το περιμένω ότι θα έχει τόση κίνηση. Αλλά όπως τελικά είδαμε, την ώρα που πήγαμε ήταν σχεδόν γεμάτο, με τον κόσμο μάλιστα να εναλλάσσεται στα τραπέζια, οι δε θέσεις στο εντυπωσιακά μεγάλο μπαρ είναι μάλλον περιζήτητες. Το Zurbaran είναι το μέρος που, ιδανικά θες να πας με καλή παρέα, να ντυθείς, να δοκιμάσεις όμορφες γεύσεις, να πιεις φίνα ποτά, να κάνεις μια chic έξοδο. Ο κόσμος είναι χαλαρός, άνετος και περιποιημένος. Αν μιλούσαμε με όρους παλαιότερων εποχών, θα έλεγα «Αθηναίοι αστοί». Επειδή όμως δεν μου αρέσει να κατηγοριοποιώ τους ανθρώπους, ειδικά στο θέμα του φαγητού, θα πω αυτό που πάντα πιστεύω για όλα τα εστιατόρια της Αθήνας, ότι καθένας μπορεί με μία κράτηση να δοκιμάσει όποιο εστιατόριο θελήσει, αρκεί να πληρώσει το αντίτιμο, εν προκειμένω τα 40-50 ευρώ/άτομο που αντιστοιχούν εδώ.

Η αισθητική που χαρακτηρίζει τον τέλεια φροντισμένο και με λεπτομέρεια διακοσμημένο εσωτερικό χώρο, συνθέτουν ένα εστιατόριο που συναντάς σε μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και σίγουρα το Κολωνάκι. Επιβλητική είσοδος, ψηλοτάβανο, με ένα τεράστιο μπαρ στα αριστερά κι έναν διάδρομο, στρωμένο με πράσινο μάρμαρο που οδηγεί στην κυρίως σάλα. Εντυπωσιακό industrial ύφος με υφασμάτινα καθίσματα, με μια ‘60s διάθεση, φωτισμός ατμοσφαιρικός, αλλά όχι ανεπαρκής, έργα τέχνης που τραβούν το βλέμμα (*κάπου διάβασα ότι ο Zurbaran ήταν ζωγράφος), αλλά κυρίως ένα καταπληκτικό αίθριο στο βάθος, με τζαμαρίες και πρασινάδες, σαν ένας κρυμμένος κήπος, για πολλές- πολλές φωτογραφίες. Τα τραπέζια είναι άνετα και καθόλου στριμωγμένα. Πάνω, ένα δεύτερο, πιο πριβέ επίπεδο. Η ένταση της μουσικής δυναμώνει από κάποια ώρα κι έπειτα. Καπνό δεν αντιλήφθηκα, θεωρώ ότι εκεί που καθίσαμε τουλάχιστον, το κάπνισμα απαγορεύεται. Γενικά έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα σε κρατήσουν μετά το γεύμα και για ποτό.

Η κουζίνα είναι μεσογειακή, ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και κρατάει και κάποια πιο παραδοσιακά κλασικά πιάτα. Δεν θέλω να κουράσω με λεπτομέρειες. Ό, τι κι αν δοκιμάσαμε και τις δύο φορές, ήταν απίθανο, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα.

- Στη δεύτερη επίσκεψη, εν αρχή πήραμε (ως συνήθως) ένα ταρτάρ τόνου. Ήταν από τα πιάτα ημέρας. Μια τραγανή βάση, νομίζω με δημητριακά (δεν το θυμάμαι ακριβώς), αρκετή ποσότητα φρέσκου τόνου, κι ένα πειραγμένο γκουακαμόλε, ολοκλήρωνε τη σύνθεση. Magnifique!

- Spaghetti cacio pepe tartuffo. Αυτή η τόσο απλή μακαρονάδα με πεκορίνο και τριμμένο πιπέρι, απογειώθηκε από την τρούφα. Η οποία δεν υπήρχε μόνο ως άρωμα, αλλά σε πραγματική ποσότητα 15 γραμμαρίων μέσα στο πιάτο. Ίσως αυτό δικαιολογεί την μάλλον αστρονομική τιμή των 28 ευρώ για ένα πιάτο ζυμαρικών.

- Κοτόπουλο μπουτάκι tandoori, με κους κους, φρέσκα χορταρικά, αμύγδαλα και ντομάτα. Πολύ γευστικό και αρωματικό πιάτο, δεν το περιμέναμε. Θα το παράγγελνα ξανά!

- Tagliata black angus. Ένα τρυφερό κομμάτι, skirt, κομμένο σε λωρίδες, νοστιμότατο. Ψημένο rare- medium, όπως ακριβώς ζητήσαμε. Τσουχτερό βέβαια στην τιμή (27 ευρώ), χωρίς συνοδευτικό. Ζητήσαμε να μας φέρουν έξτρα τηγανιτές πατάτες.

Για κλείσιμο αμφιταλαντευτήκαμε μεταξύ του προφιτερόλ και του μιλφέιγ. Μετά από παρότρυνση του σερβιτόρου μας (πολύ καλή η εξυπηρέτησή του) καταλήξαμε στο:

- Μιλφέιγ με κρέμα από ταχίνι και παγωτό σουσάμι. Ένα πολύ πρωτότυπο, εστιατορικό γλυκό, άρτια εκτελεσμένο. Εντυπωσιαστήκαμε από την σύλληψη και κοιταχτήκαμε με έκπληξη μεταξύ μας καθώς το δοκιμάζαμε. Πολύ ιδιαίτερη γεύση, αλλά κάποια επόμενη φορά θα δοκίμαζα κάτι πιο κλασικό. Είναι πάντως από τα γλυκά που σου μένουν στη μνήμη. (10 ευρώ)

Ήπιαμε ένα μπουκάλι μαλαγουζιά Γεροβασιλείου.

Την εξυπηρέτηση είχε αναλάβει ένας σερβιτόρος, περίπου στην ηλικία μας, που ήταν πολύ καλός επαγγελματίας και φιλικός μαζί μας. Κάποια πιάτα μας έφερναν άλλοι σερβιτόροι, πάντα με την κατάλληλη επεξήγηση. Τα σερβίτσια και τα μαχαιροπίρουνα αντικαταστάθηκαν πριν το κρέας.

Οι τιμές είναι σε γενικές γραμμές αυτό που περιμένεις από έναν τέτοιο χώρο και στην περιοχή που βρίσκεται. Ομολογώ βέβαια ότι το βρήκα πιο τσιμπημένο τελικά από αυτό που περίμενα. Οι σαλάτες κινούνται στα 15 ευρώ, τα ορεκτικά με μια διακύμανση από 15 έως 28 ευρώ, ανάλογα με την πρώτη ύλη, τα κυρίως, ειδικά ψάρι και κρέας, στα 25-30 ευρώ, ενώ κάποιες ειδικές κοπές για δύο ξεφεύγουν σε διπλάσιες τιμές. Υπερβολική συνολικά η τιμολόγηση, που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Ίσως είναι κι αυτός ένας τρόπος για να διατηρήσει το ύφος που θέλει και τον κόσμο του. Τι να πεις…για το Κολωνάκι μιλάμε.

Αν το αποφασίσετε πάντως, τώρα που έρχονται και μέρες γιορτινές, είναι μία άριστη επιλογή για μια όμορφη έξοδο με καλό φαγητό!
……………………………………………………………………………………….................

Παρά την συνολικά καλή πρώτη εμπειρία μας (με βάση την οποία και βαθμολογώ), δεν μπορώ να μην αναφέρω την εμπειρία του φίλου που ήταν μαζί μας, ο οποίος, ενθουσιασμένος, επισκέφθηκε ξανά το Zurbaran μία εβδομάδα μετά, αλλά αποκόμισε ανάμεικτες εντυπώσεις. Και από κάποια άλλα πιάτα που δοκίμασε και από την εξυπηρέτηση, η οποία είχε αρκετές καθυστερήσεις.