Loader

Περιγραφή

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ 12.00-23.00 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2017 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΕΡΒΙΡΕΙ ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΝΩΡΙΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

26 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Τετάρτη 18/4 επισκέπτομαι για πρώτη φορά το ιδιαίτερα εμβληματικό Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, στον χώρο του Ιππόδρομου στο Φαληρικό Δέλτα, γευματίζοντας φυσικά στο AGORA BISTRO (AB), το οποίο πέρασα πρόσφατα στο σάιτ, ελπίζοντας να το εγκαινιάσω με τη σημερινή κριτική μου.

Δυο λόγια μόνο για το Κέντρο Πολιτισμού ΣΝ, που σχεδιάστηκε απ’ τον διάσημο 80χρόνο Ιταλό Αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο (Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, Διεθνές Αεροδρόμιο Οζάκα, Shard Bridge Tower: ο ψηλότερος Ευρωπαϊκός ουρανοξύστης, στο Λονδίνο, ύψους 310 μέτρων, κ. λπ. έργα παγκοσμίως)!
Το έργο απλώνεται σε έκταση 210 στρεμμάτων, κόστισε περί τα 600 εκατομμύρια €, παρουσιάστηκε στο Ζάππειο το 2009, κατασκευάστηκε απ’ το 2011-2016 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2017, ήδη δε υπολογίζεται ότι το έχουν επισκεφθεί περί τα 3.000.000 επισκέπτες!
Περιλαμβάνει -σε 2 αντικριστά λαμπρά οικοδομήματα- την Εθνική Λυρική Σκηνή (και την Πειραματική Σκηνή), καθώς την Εθνική Βιβλιοθήκη (που ήδη μεταφέρθηκε εκεί και αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα).
Στην ταράτσα (8ος όροφος) της Λυρικής Σκηνής δεσπόζει ο Φάρος, με μοναδική θέα του Λεκανοπεδίου και του Σαρωνικού, ενώ μεταξύ των 2 κτιρίων εκτείνεται η Μεγάλη Αγορά, Προς τη μεριά της Συγγρού εντυπωσιάζει το Κανάλι 400 μέτρων, και στη βορεινή πλευρά κυριαρχεί το Πάρκο, με τις ποικίλες δεντροφυτεύσεις, αλέες και μονοπάτια του, καθώς και τους χώρους αθλοπαιδιών για τους νέους.

Το AGORA BISTRO στην Αγορά συνιστά το κυρίως εστιατόριο του ΚΠΣΝ. Υπάρχουν επίσης το Canal Café στο Κανάλι, το Park Kiosk στο Πάρκο και το μοναδικής θέας Pharos Café στον Φάρο, σε ύψος 43 μέτρων!!

Μετά την πολύ συνοπτική εισαγωγή μου για ένα έργο που γράφονται χιλιάδες σελίδες με εκατομμύρια λέξεις, αλλά που η εικόνα η οποία αποκομίζεται από μια επίσκεψή μας εκεί αξίζει πολύ περισσότερο από τις χιλιάδες αυτές σελίδες και λέξεις, θα έρθω τώρα στην κριτική μου για το ΑΒ.

Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν μικρά λεωφορεία για δωρεάν μεταφορά από Σύνταγμα (Mac Donald’s) & Σταθμό Φιξ (τα Σ/Κ δε ανά ημίωρο από 9.30-21.30). Πήρα αυτό των 11.00 και σε 12 λεπτά διάβηκα τις πύλες του ΚΠΣΝ! Μέσα σε 1 ½ ώρα περιηγήθηκα στα πιο πάνω αξιοθέατα, καταλήγοντας στο ΑΒ στις 12.30, ώρα που η κουζίνα είχε ανοίξει και το εστιατόριο άρχιζε σιγά-σιγά να γεμίζει από επισκέπτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας, στην πλειονότητά τους όμως Έλληνες!

Το ΑΒ άνοιξε τον Μάη του 2017, ύστερα από διαγωνισμό που κατακυρώθηκε στην Εταιρεία του Dominique Perrot. O διάσημος Γάλλος σεφ, που είναι εδώ και χρόνια στη χώρα μας, υπήρξε αρχιμάγειρας του Φρανσουά Μιτεράν, ενώ σε μας, executive chef στο Meridien, Knossos Beach και το Εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης! Η εταιρεία του, Perrot Traiteur, με έδρα τον Άγιο Δημήτριο, τροφοδοτεί με catering το Εθνικό Θέατρο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, κ. λπ.

Ανοίγουν στις 08.00 με καφέ, χυμούς και διάφορα σνακ, ενώ η κουζίνα λειτουργεί από 12.00 μέχρι 23.00 (ή τα μεσάνυχτα, κατά τις ημέρες προγραμμάτων της Λυρικής Σκηνής).

Σεφ είναι ο Γιάννης Κουτεράνης, με καταγωγή από Καρπενήσι και Καβάλα, πάντα με την καθοδήγηση και τη συνεργασία φυσικά του Dominique Perrot, που άλλωστε συνέταξε το μενού του ΑΒ.
Η υπεύθυνη του ΑΒ, Αγγελική Perrot, κόρη του σεφ, βρισκόταν εκεί και έτσι είχα την ευκαιρία να πληροφορηθώ πολλά απ’ τα ενδιαφέροντα που σας περιέγραψα.

Ο χώρος είναι μινιμαλιστικός, μοντέρνος και λιτός, ως είθισται για αίθουσες μουσειακών πολιτιστικών συγκροτημάτων. Είναι πολύ φωτεινός, χάρη στις τζαμαρίες του στην πρόσοψη όσο και την πίσω όψη του. Μπροστά του εκτείνεται η Μεγάλη Αγορά με τα εκατέρωθεν 2 κτίρια, και το νότιο τμήμα του Καναλιού.

Στα ωραία χάρτινα σουπλά με το λευκό φόντο και τα κίτρινα γεωμετρικά σχέδια, αναγράφονται μάλιστα οι ορισμοί της Αγοράς, απ’ το έργο: Λέξεων Συναγωγή, του Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (9ος αιών μ. Χ., την εποχή του Σχίσματος με τη Δυτική Εκκλησία).
ΑΓΟΡΑ: Τόπου όνομα, και τα αγοραζόμενα. Θεσσαλοί δε και τον λιμένα αγοράν καλούσι. Κρήτες, την εκκλησίαν. Παρ’ Ομήρω, πας αθροισμός!

Το ΑΒ λειτουργεί σε εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο, που περιλαμβάνει σε τρεις σειρές περί τα 24 τραπέζια για 64 συνολικά άτομα. Η φωτεινότητά του ενισχύεται από τα εξαίρετα λευκά μαρμάρινα δάπεδα και τους ολόλευκους τοίχους.
Τα τραπέζια είναι από λευκή επίσης φορμάικα, ενώ οι πλαστικές καρέκλες με τον μεταλλικό σκελετό έχουν χρώμα πορτοκαλί, που ζωντανεύει το άκρον άωτον της λευκότητας! Η οροφή φωτίζεται από πυκνά διατεταγμένα σποτάκια.
Η κουζίνα είναι ανοιχτή, μπαίνοντας δεξιά, ενώ μπροστά της υπάρχει λευκός πάγκος σερβιρίσματος, στη συνέχεια δε υπάρχει μια σειρά από ράφια ανοιχτής μπεζ απόχρωσης με τα κρασιά και τα ποτά.

Μουσική ακούγονταν απ’ τα μεγάφωνα απαλή jazz και lounge, λόγω άλλωστε και του αυξανόμενου θορύβου, ειδικά απ’ την πληθώρα των νεαρών επισκεπτών του συγκεκριμένου χώρου εστίασης.

Στον διάδρομο παραπλεύρως, υπάρχουν από 3 πολυτελή ανδρικά και γυναικεία WC καθώς και ένα για ΑΜΕΑ, με λευκά μαρμάρινα δάπεδα και τοίχους από αδιάβροχα μπεζ πάνελ, που ήταν πολύ καθαρά κατά τη συγκεκριμένη ώρα (μη αιχμής). Οι νιπτήρες μάλιστα τροφοδοτούνταν με μπαταρίες, οι οποίες ήταν εφοδιασμένες με φωτοκύτταρα, καθώς και ηλεκτρονική παροχή σαπουνιού!

Οι τρεις ευγενικές και ενημερωμένες πάνω στο μενού σερβιτόρες, αλλά και οι τρεις βοηθοί του σεφ στην κουζίνα, φορούσαν μαύρα τζιν και μπλούζες, καθώς και κόκκινες ποδιές.

Παρατήρησα ότι απ’ τον κατάλογο των φαγητών στο ταμείο έλειπε η σελίδα με τα κύρια πιάτα, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται η δέουσα προσοχή στην κατάσταση των καταλόγων και η αντικατάσταση των τυχόν φθαρμένων (αχ, αυτή η μανία κάποιων Νεοελλήνων να καταστρέφουν! ). Ωστόσο, παρατήρησα ότι τα περισσότερα τραπέζια ήταν εφοδιασμένα με το μενού των φαγητών και ποτών.

Στο συγκεκριμένο μενού τώρα: πρόκειται για ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Στα πιάτα ημέρας είχαν σήμερα ό, τι ελληνικότατο: γεμιστά, ντομάτες και πιπεριές, που ομολογουμένως τις θαύμασα στα γειτονικά τραπέζια!

Ο κατάλογος λοιπόν περιλαμβάνει πίτες, τάρτες, καθώς και το κλασικό Quiche Lorraine στα 2-5.50 €, 5 σαλάτες, από 5-6.50 € και 12 κύρια πιάτα, που αρχίζουν απ’ τις φαρφάλες ναπολιταίν (5.50 €) μέχρι το μοσχαρίσιο φιλέτο με λαχανικά, στα 22 €. Σερβίρουν ακόμα 13 επιδόρπια, καθότι πολλοί αρκούνται σ’ αυτά, σε τιμές από 2-6 €. Τα γλυκά φτιάχνονται επίσης από τη συνεργασία των δύο σεφ.

Η λίστα των ποτών περιλαμβάνει αναψυκτικά στα 2.50 €, αποστάγματα 200 ml στα 7-8 €, κοκτέιλ στα 8 €, και μπύρες στα 4-5 € οι περισσότερες.
Υπάρχουν 15 ετικέτες εμφιαλωμένων κρασιών του ελληνικού αμπελώνα, λευκών, κόκκινων και ροζέ, σε τιμές από 18 €, για το Αγιωργίτικο κόκκινο βιολογικό Ζαχαριά, μέχρι 27 € για το λευκό Thema Παυλίδη (τιμή λογική, αφού στις κάβες κοστίζει περί τα 12 €). Φυσικά, σερβίρουν και ποτήρια κρασί, σε τιμές από 3-5 €.

Έφαγα μια μερίδα φιλέτο κοτόπουλο σχάρας με ριζότο από μπρόκολο. Ήρθαν πέντε κομμάτια νοστιμότατου κοτόπουλου, άψογα ψημένου απ’ τον σεφ, με το σωστά χυλωμένο ριζότο, καταπράσινο χάρη στο μπρόκολο. Τιμή, στα 12 €.

Απ’ τα γλυκά δοκίμασα μια πραλίνα με σος μανταρινιού, που ήταν ένα χορταστικό και φίνο επιδόρπιο, με τη σος του μανταρινιού, τόσο από πάνω όσο και τριγύρω στο πιάτο μου. Μου άρεσε επίσης. Τιμή στα 6 €.

Ήπια ένα μικρό εμφιαλωμένο νερό, στα 0.50 €, ενώ μου κέρασαν ευγενέστατα ένα ποτήρι λευκό κρασί!

Πλήρωσα 18.50 € και θεωρώ ότι τόσο η γεύση όσο και το vfm αξίζουν 4 στα 4, λαμβανομένης υπόψη της συνολικής εντύπωσής μου απ’ το ΚΠΣΝ!

Θέλοντας να διαπιστώσω πώς λειτουργεί το AGORA BISTRO σε μέρες και ώρες αιχμής, επανέλαβα την επίσκεψή μου το Σάββατο 21/4 στις 13.00 (2 άτομα), οπότε η αίθουσα ήταν ουσιαστικά γεμάτη από μικρές και μεγαλύτερες παρέες, ενώ τα WC, πάντα πεντακάθαρα με μόνιμη καθαρίστρια επί τόπου!
Παρατήρησα επίσης σήμερα ότι το καφέ της Μεγάλης Αγοράς, ακριβώς μπροστά απ’ το ΑΒ εξυπηρετείται απ’ το ταμείο του ΑΒ, αλλά οι νέοι που συχνάζουν εκεί εξυπηρετούνται με self service απ’ το ίδιο ταμείο, παραλαμβάνοντας τα φαγητά τους μέσα σε πλαστικές συσκευασίες!

Αφού λοιπόν καθίσαμε και τους ρωτήσαμε για το πιάτο ημέρας, μας πληροφόρησαν ότι ήταν χοιρινό λεμονάτο με πατάτες, στα 12 €. Για τα πιάτα ημέρας, όμως, θα πρέπει οι ίδιοι οι σερβιτόροι να ενημερώνουν τους πελάτες ευθύς εξαρχής, να είναι επίσης γραμμένα, με στυλό έστω, μέσα σε όλα τα μενού, και, ακόμα, να αναγράφονται σε εμφανές σημείο (π. χ. στον πάγκο δίπλα στο ταμείο).

Φάγαμε τα εξής:

• Σαλάτα με ρόκα, μανιτάρια σοτέ, παρμεζάνα και σος ροδιού. Τιμή 6.50 €. Ήταν πολύ γευστική, με φρέσκα υλικά και χορταστική σαν μερίδα.
Ωστόσο, τους ζητήσαμε να προσθέσουμε ελαιόλαδο. Αφού οι σερβιτόροι ρώταγαν ο ένας τον άλλον, σε 4-5 λεπτά αναγκάστηκαν να μας φέρουν, προφανώς απ’ την κουζίνα, ένα μικρό μπολάκι με λίγο ελαιόλαδο!! Έπρεπε, αν όχι όλα τα τραπέζια, το μαγαζί τουλάχιστον να διέθετε κάποια μπουκαλάκια με ελαιόλαδο (το εθνικό μας προϊόν), τη στιγμή μάλιστα που στο Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού, λίγα μέτρα μόλις πιο πάνω, δεσπόζουν κυριολεκτικά τα χιλιάδες δεντροφυτευμένα ελαιόδεντρα, με ό, τι αυτό το γεγονός μπορεί να συμβολίζει για ημεδαπούς αλλά πρωτίστως αλλοδαπούς επισκέπτες!!

• Ένα Quiche Lorraine, που ήρθε σε στρογγυλό σχήμα, και ήταν εξαιρετικά νόστιμο. Τιμή στα 4.50 €.

• Μία τάρτα σολομού, επίσης στρογγυλή, η οποία ήταν πεντανόστιμη, και ήταν φτιαγμένη από ολόκληρα κομμάτια σολομού (όχι καπνιστού, αλλά μάλλον ψητού στον φούρνο). Μην τη χάσετε! Τιμή στα 5.50 €.

• Για γλυκό μοιραστήκαμε μια μους λευκής σοκολάτας με εσπρέσο, αντίστοιχα πολύ καλό, στα 6 €.

• Νερό βρύσης, γέμισαν αρχικά τα ποτήρια μας, αλλά έπρεπε εμείς να τους ζητήσουμε δυο φορές να μας τα ξαναγεμίσουν!
Θεωρώ ότι κι αυτό είναι φάουλ, όπως το ελαιόλαδο, καθώς κι ενημέρωση για τα πιάτα ημέρας, και θα πρέπει οι δύο άξιοι σεφ και η Διεύθυνση να επιληφθούν της άμεσης επίλυσής τους, αφού το προσωπικό, ευχερώς ανανεώσιμο, πρέπει πάντα να πιάνει πουλιά στον αέρα!!

Πληρώσαμε 22.50 €, επιβεβαιώνοντας τα τεσσάρια σε γεύσεις και vfm. Τα τρία φάουλ, βέβαια, που προανέφερα μειώνουν την εξυπηρέτηση, επιεικώς στο 3!

Συμπερασματικά, πάντως, θεωρώ ότι το ΑΒ επιστεγάζει γαστρονομικά την όλη συγκλονιστική εμπειρία που βιώνει κάποιος στο ΚΠΣΝ, με σπιτική μαγειρική που βασίζεται σε αγνά εποχικά προϊόντα της Αγοράς (όπως λέει και το όνομά του)!
Φυσικά, τα Σ/Κ και ειδικά τις ημέρες παραστάσεων της ΕΛΣ, χρειάζεται να προηγηθεί τηλεφωνική κράτηση προς αποφυγήν ρίσκου και αναμονής...

Να περιηγηθείτε λοιπόν στα αξιοθέατα του ΚΠΣΝ και κατόπιν να αφεθείτε στις γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει το AGORA BISTRO, με τις όποιες, στις αρχές ακόμα, τυχόν παραλείψεις του!