Loader

Περιγραφή

ΕΚΛΕΚΤΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΣΑΒΒΑΤΟ 13.00-01.00, ΚΥΡΙΑΚΗ 13.00-18.00

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

22 Ιαν 2020

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Αν έμπαινε, έστω κι ένα cent, στον τραπεζικό μου λογαριασμό κάθε φορά που κάποιος χαρακτηρίζει τις ιδέες, τη συμπεριφορά, ή και, εμένα την ίδια ως ακατανόητη, μη συμβατή, αλλοπρόσαλλη, θα ήμουν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη Γη.

Βλέπετε άρχισα ανάποδα σε πολλούς τομείς της ζωής μου.

Ξεκίνησα διαβάζοντας, δύσκολων εννοιών, βιβλία και πολύ μετά την ενηλικίωσή μου ήρθα σε επαφή με τα old time classics της παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας. Το Καπλάνι της βιτρίνας ήταν ένα από αυτά. Άσχετο αλλά διαφωνώ πλήρως με τέτοιου είδους ετικέτες. Σας προτείνω να κάνετε ένα πείραμα ξαναδιαβάζοντας σε διαφορετικές ηλικίες και στιγμές της ζωής σας τα βιβλία που είτε σας άρεσαν είτε όχι. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

Ήρθα, πρωτίστως, σε επαφή με ξένες κουζίνες ενώ, μόλις, τα τελευταία χρόνια άρχισα να εντρυφώ και να καταλαβαίνω την εντόπια, εποχική, οικιακή γαστρονομία της Χώρας.

Έχω ταξιδέψει και ζήσει στο εξωτερικό ντρεπόμενη να ομολογήσω ότι αγνοώ, ακόμα, ολόκληρα γεωγραφικά κομμάτια της Ελλάδας. Αυτά που έχω επισκεφτεί μετριούνται στα δάχτυλα. Κάποια δεν ξέρω, ούτε, κατά που πέφτουν. Η Κρήτη είναι ανάμεσά τους. Τι κι αν έχω κουμπάρα από την Ιεράπετρα? Έχω πάει μόνο μια φορά για τη βάφτιση. Έφαγα φοβερά, ομολογώ, ενθυμούμενη μέχρι σήμερα τα ντολμαδάκια, το ξύγαλο, τα μαριναρισμένα σε ξύδι σουβλάκια, το γαμοπίλαφο και πολλά άλλα, όμως, τίποτα εκ των προτέρων δε με καθιστά ειδήμονα της συγκεκριμένης κουζίνας.

Δε μπορώ, λοιπόν, να κρίνω το Καπλάνι ως άξιο εκπρόσωπο της κρητικής κουζίνας. Μπορώ να το κρίνω ως προς…

Τον χώρο:
Καθαρός. Τριζάτος. Λιτός. Χωρίς αίσθηση στριμώγματος. Άνετα τραπέζια και καρέκλες. Ζεστός. Λευκός, πολύ λευκός, όμως, για την παγωμένη βραδιά του Γενάρη που πήγαμε. Το καλοκαίρι θα του έβαζα 4. Άκαπνος.

Την εξυπηρέτηση:
Τόσο οι νεαρές κυρίες που μας σέρβιραν όσο και ο ιδιοκτήτης υπήρξαν άψογοι. Μας βοήθησαν στην παραγγελία με τις προτάσεις τους, μας φρέναραν όταν χρειάστηκε. Τα πάντα στην ώρα τους με χαμόγελο. Ακόμη κι όταν είχε πάει αργά και ήμασταν η τελευταία παρέα δε μα έκαναν να αισθανθούμε ότι ήθελαν να μας ξεφορτωθούν. Αντίθετα. Μας προέτρεψαν να μείνουμε κι άλλο κερνώντας μας κιόλας.

Το φαγητό:

- Καλωσόρισμα με υπέροχο, φρέσκο, προζυμένιο ψωμί το οποίο συνοδευόταν από μπολάκια με ξύγαλο, ελίτσες και ρακή ελαφριά κι αρωματική.

- Ντάκο υπέροχο. Νόστιμο παξιμάδι, ντομάτα τριμμένη κι εξαιρετική ξινομυζήθρα (Σπιτική όπως αναφέρεται αλλά δεν παίρνω κι όρκο).

- Σταμναγκαθοσαλάτα. Αμάν. Μου πήρε ώρα να το γράψω. Μεταφράζεται σε φρέσκο πικρούτσικο, ωμό σταμναγκάθι με μαρούλι, απάκι, τσαπέλα (ξερά σύκα), παξιμαδάκια χαρουπιού, φλοίδες γραβιέρας και sauce από λευκό βαλσάμικο και λάδι. Φρέσκια, δροσερή, τραγανή, σε τεράστια ποσότητα.

- Φαβέτα. Δηλαδή μια βελούδινη φάβα με … ασκορδουλάκους (όπερ σημαίνει βολβούς). Μόνο σε μένα φαίνονται αστεία ορισμένα ονόματα? Μόνον εγώ γελώ με την κρητική προφορά και τους ιδιωματισμούς? Άσχετο no 2…στην βάφτιση του αγαπημένου μας αγοριού είχα πει να μην τολμήσουν να βγάλουν κανένα κουμπούρι. Είμαι, κάθετα, αντίθετη σ’αυτό το, ας πούμε, έθιμο. Ο παππούς ηκούσθη να λέει… Τσε τι τώρα?.. δε θα παίξει μία ο σύντεκνος για τον φιλιότσο? Θα ντροπιαστούμε!

- Γαμοπίλαφο ή γαμόρυζο. Πάλι γελάω… Δεν ορκίζομαι για την αυθεντικότητα. Οι γνώμες διχάστηκαν. Εμένα μου άρεσε καθότι ελαφρύ και λεμονάτο. Άλλοι το ήθελαν διαφορετικό, πιο έντονο. Το βραστό ζυγούρι που το συνόδευε κατά γενική ομολογία εξαιρετικό.

- Κουνέλι λεμονοριγανάτο. Δεν έχω μαγειρέψει ποτέ στη ζωή μου, το συγκεκριμένο ζωντανό, γιατί δεν αντέχω την εικόνα. Μου θυμίζει γδαρμένη γάτα κι εγώ είμαι cat people. Μας το σύστησαν με θέρμη, ενώ είχαμε επιφυλάξεις, και ήταν υπέροχο. Τρυφερό, αρωματικό, με ξύσμα περγαμόντου που έκανε τη διαφορά. Λόγος επιστροφής.

- Οφτό αρνί. Δύο κομμάτια εκ των οποίων το ένα ήταν κακό. Πολλά κόκκαλα και λίπος. Το άλλο, όμως, χωρίς καμία μυρωδιά, άψογα ψημένο με όλους τους χυμούς του και με την, αναμενόμενη, rustique νοστιμιά του συγκεκριμένου κρέατος.

- Ντολμαδάκια με κιμά. Τρυφερό φύλλο, μικρούτσικα, νόστιμη γέμιση.

- Το απάκι που ήρθε ως συνοδεία της τελευταίας ρακής. Νομίζω το πιο ωραίο που έχω φάει. Καθαρό κρέας, χωρίς λίπος, καπνιστό άρωμα.

- Η σφακιανόπιτα του τέλους ήταν αποκάλυψη. Όχι, τόσο, για την ίδια την πίτα που ήταν εξαιρετικά ισορροπημένη, αλάδωτη, τραγανή, όσο για το παγωτό κανέλας που τη συνοδεύει. Το ίδιο και για το μαστιχάτο. Δηλαδή ένα ραβανί που έρχεται με παγωτό, επίσης, αλλά αυτή τη φορά με άρωμα περγαμόντου. Αμφότερα εξαίσια.

Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη.
Είχα την τιμή να τον έχω δάσκαλο. Τον ευχαριστώ γιατί υπήρξε το αντίπαλον δέος στην αμερικανική κουλτούρα μου εξισορροπώντας την ελληνική /ευρωπαϊκή πλευρά μου. Μου σύστησε την Άλκη Ζέη και τον Henri Troyat. Πάνω από όλα με έμαθε ότι η φιλοσοφία δεν είναι κάτι δυσνόητο. Είναι καθημερινή. Και είναι πάνω από όλα αυτόνομη.

Για τον Νίκο Πουλαντζά.
Γιατί μετά από πολλά πολλά χρόνια με έκανε να καταλάβω τι σημαίνει η βασκική λέξη abertzale. Όσο δύσκολο κι αν είναι να την υποστηρίξεις.

07 Μάρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Νιώθεις τυχερός, όπως και να το κάνουμε, όταν 100 μέτρα απ’ το σπίτι σου, στα διπλανά τετράγωνα έχεις το μοναδικό CTC του Τσιοτίνη, το εκλεκτό ταβερνείο 5Φ και από προχθές ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ (Κ), με μια μοναδικής νοστιμιάς Κρητική κουζίνα!!

Τα Καπλάνια, λοιπόν, ή Ρωμανάκια, είναι οι σημερινοί απόγονοι 5ης γενιάς του Γιώργη Ρωμάνου, απ’ τα Βορίζα, του νομού Ηρακλείου στις πλαγιές του Ψηλορείτη, πιο πάνω απ’ τις Μοίρες. Ο Ρωμάνος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας, ήταν ο μέγιστος των Κρητικών οπλαρχηγών, που εξολόθρευσε τους Τούρκους του Ομέρ Πασά στο Λασίθι, στην Επανάσταση του 1866/67 και γι’ αυτό οι Τούρκοι, τρομοκρατημένοι, τον αποκαλούσαν Kaplan, που σημαίνει το αγρίμι, το άγριο αιλουροειδές τετράποδο, που κατ’ εξοχήν είναι η τίγρης!

Πεντάκις εγγόνι του, ο Μανώλης άνοιξε αυτές τις μέρες το ΚΑΠΛΑΝΙ, με την εικόνα του ηρωικού προγόνου του και τον επεξηγηματικό τίτλο Κρητική Μεσόγειος.
Ρωμανάκι είναι λοιπόν ο νεαρός και δραστήριος σεφ-πατρόν της μοναδικής αυτής Κρητικής γωνιάς, και όπως μου είπε είναι αδελφός του ιδιοκτήτη της ταβέρνας ΤΑ ΡΩΜΑΝΑΚΙΑ στην Αγία Παρασκευή, που χαλάει επίσης κόσμο εδώ και χρόνια.

Το Κ βρίσκεται σε μοναδική θέση, στα όρια Ιλισίων και Καισαριανής, διαγωνίως απέναντι απ’ το Caravel και ακριβώς απέναντι απ’ το Νοσοκομείο Συγγρού και το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην κεντρική τριπλή διασταύρωση της Βασιλέως Αλεξάνδρου (του ξενοδοχείου) με την Ευφρονίου και την Ούμπλιανης, στο σημείο που μέχρι πέρσι λειτουργούσε υποκατάστημα της Attica Bank.

Λειτουργούν καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, από 13.00-01.00, ενώ την Κυριακή, μέχρι τις 18.00. Δίνουν και φαγητά σε πακέτα, αλλά προς το παρόν δεν έχουν προγραμματίσει delivery.

O φωτεινός χώρος με λευκές αποχρώσεις και τζαμαρίες ολόγυρα, σου δίνει μια αίσθηση άνεσης και μια θαυμάσια αύρα. Τόσο το δάπεδο όσο και τα τραπέζια είναι από ανοιχτόχρωμη σουηδική ξυλεία, κατανεμημένα σε τρεις χώρους: τον κεντρικό εσωτερικό κυρίως χώρο, τον εξωτερικό περιμετρικό ημιστεγασμένο και το πατάρι, επίσης περιμετρικά, με ωραίους έγχρωμους πίνακες και με ωραία θέα τριγύρω. Τα ενδιαφέροντα χάρτινα σουπλά έχουν βέβαια την εικόνα και την ιστορία του πρόγονου Καπλάνη!
Υπάρχει μπαρ μπαίνοντας, απ’ την οδό Ούμπλιανης, ενώ η κουζίνα είναι κλειστή, με περιστρεφόμενη πόρτα που επικοινωνεί με την κυρίως αίθουσα και δυο χαριτωμένα διακοσμητικά παραθυράκια, που βρίσκονται δεξιά της.

Απ’ τα μεγάφωνα ακούγεται εκλεκτή έντεχνη ελληνική μουσική, με πολλά Κρητικά τραγούδια, που δένουν με την όλη ατμόσφαιρα. Άκουσα, μεταξύ άλλων, Κότσιρα (Φύλακας Άγγελος), Μητροπάνο (Σου ‘χα πει πως πέφτεις έξω), Ξυλούρη (Ήτανε μια φορά), νησιώτικα του Πάριου, και πολλά άλλα στο ίδιο μοτίβο.
Τα καθαρά WC (1+1) βρίσκονται στο πατάρι.

Πήγα γύρω στις 3 μ. μ. στις 7/3 και η αίθουσα ήταν μισογεμάτη, αν και μετρούν ελάχιστες μέρες, αφότου έκαναν εγκαίνια.
Η εξυπηρέτηση ήταν αρτιότατη, απ’ τον ευγενέστατο και πλήρως ενημερωμένο νεαρό σερβιτόρο, επίσης Μανώλη, συντοπίτη του ιδιοκτήτη.

Όσον αφορά το φαγητό, αυτό είναι ακραιφνώς Κρητική κουζίνα, με το μενού ανηρτημένο κοντά στην είσοδο και ορατό εξωτερικά, βασισμένο σε προϊόντα που έρχονται σχεδόν καθημερινά από φίλους τους ντόπιους προμηθευτές!

Απ’ τα ορεκτικά υπάρχουν ντολμαδάκια, καλιτσούνια, λουκάνικο, φαβέτα με βολβούς, στάκα, χοιρινές μπουκιές, αμανίτες σχάρας, γουμίδια, δηλ. συκωταριά, απάκι, αλλά βέβαια και χοχλιοί μπουμπουριστοί, όλα αυτά σε λογικές τιμές, από 5.50-8.00 €.

Στα κυρίως περιλαμβάνεται γαμοπίλαφο, αλάνι, δηλ. κόκορας με χοντρά μακαρόνια, κουνέλι λεμονοριγανάτο, κατσικάκι φρικασέ, μοσχαρίσια μάγουλα, οφτό αρνί, μοσχαρίσια μπιφτέκια, χοιρινό φιλέτο και κοτόπουλο μπούτι μαριναρισμένο σε σπόρους σιναπιού με βούτυρο. Τιμές από 9.00-13.00 €.

Το μαγαζί έχει φροντίσει και για τη γλυκιά μας τελική επίγευση με Σφακιανή πίτα με μέλι, μαστιχόγλυκο με παγωτό καϊμάκι, καρυδόπιτα, κ. λπ., γύρω στα 6-7 €.

Από κρασί έχουν 1ης ποιότητας Ηρακλειώτικο χύμα, λευκό ποικιλία Βιλάνα, στα 9.00 € το λίτρο (μου πρόσφεραν ένα ποτήρι και ήταν εξαιρετικό! ), και κόκκινο μπρούσκο, στα 10.00 €.
Σερβίρουν επίσης αποστάγματα, τσικουδιά, ρακόμελο και ούζο, τα 200 ml στα 6.00-7.00 €.
Από μπύρες, διαθέτουν Ρεθυμνιακή, Μάμος, Εζα και Άλφα, στα 3.50-4.00 €.
Έχουν επίσης αναψυκτικά και αποστάγματα, στα 2.50-3.00 €.

Εγώ λοιπόν δοκίμασα τα εξής:
• Με ρώτησαν για νερό και ζήτησα βρύσης, οπότε ήρθε κρύο νερό μέσα σε ένα ωραίο γυάλινο μπουκάλι. Ψωμί ήρθαν φέτες λευκού μέσα σε ένα εκπληκτικό μικρό καλάθι.

• Με κέρασαν μ ο ν α δ ι κ ή ς ποιότητας Κρητική ρακή. Επίσης, μέσα σε ένα πιατάκι, κομμένες πράσινες ελιές τους, συνοδευόμενες απ’ το φημισμένο τους ξύγαλο, που είναι λευκό κρεμώδες τυρί, προϊόν ζύμωσης και ό, τι έπρεπε για να το αλείψω στο ψωμί μαζί με τις ελίτσες!

• Μια μερίδα με συνδυασμό από χορτοκαλίτσουνα και μυσηθροκαλίτσουνα, που ήταν φρεσκότατα και όπως ακριβώς τα περίμενα.

• Μια καυτή στάκα με τηγανιτό αβγό, μέσα σε ειδικό μπολ. Ήταν όλα τα λεφτά!! Κυριολεκτικά μια π α ν δ α ι σ ί α που όμοιά της είχα χρόνια να φάω!! Το ΚΑΠΛΑΝΙ αξίζει μόνο και μόνο για τη σπεσιαλιτέ του αυτή, αν και τα επιφωνήματα των γύρω θαμώνων συνηγορούσαν ότι όλα είναι πεντανόστιμα. Μανώλη εύγε!!

• Πήρα ακόμη μια μερίδα κοτόπουλο μαριναρισμένο σε σπόρους σιναπιού, που ήταν επίσης πολύ νόστιμα μπουτάκια, ενός χωριάτικου Κρητικού κοτόπουλου, που στην Αθήνα της σήμερον είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις!

Είμαι τυχερός που τους έχω κοντά μου και αντιλαμβάνεστε πως θα τους τιμώ δεόντως, είτε στον ωραίο τους χώρο, είτε με take away, εφόσον είμαι βιαστικός.

Πλήρωσα 21 €, έφαγα του σκασμού, γευόμενος ποιοτικά εδέσματα, όλα τους σπεσιαλιτέ απ’ τη Μεγαλόνησο, και καταευχαριστήθηκα, χάρη σε ένα ξεχωριστό και φιλότιμο μεσημεριανό γεύμα.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως τους συστήνω ανεπιφύλακτα, τους βαθμολογώ επάξια με τεσσάρια σε όλα, και πιστεύω πως θα τους τιμήσετε κι εσείς δεόντως, αναδεικνύοντας το γαστρονομικό αυτό διαμάντι στα δημοφιλή στέκια του αγαπητού μας σάιτ!!

10 medium

24 Μάρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Επίσκεψη 3 άτομα Σάββατο βράδυ χωρίς κράτηση. Πολύ ωραίος ο χώρος και ευγενική η εξυπηρέτηση.
Ντολμαδάκια (3/4).
Σαλάτα σταμναγκάθι με απάκι, φλίδες γραβιέρας και παξιμάδι χαρουπιού (4/4) κορυφαίο πιάτο!
Χταπόδι τηγανητό με φάβα (4/4) πολύ πρωτότυπο.
Χαλούμι σχάρας (4/4).
Κριθαρότο με γαρίδες (4/4).
Κοτόπουλο μπούτι μαριναρισμένο σε σπόρους σιναπιού θαλασσινό αλάτι και αρωματικό βούτυρο (4/4) έλιωνε στο στόμα.
1 ΕΖΑ
300 ml τσικουδιά
83 ευρώ σύνολο, καλό vfm.
Θα ξαναπεράσουμε σίγουρα.