Loader

Περιγραφή

ALL DAY BISTRO. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΛΗΝ ΤΡΙΤΗΣ, ΑΠΌ 09.00 ΜΕΧΡΙ 01.00. ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ BREAKFAST, BRUNCH, ΚΑΙ META TΙΣ 14.30 TAPAS, ΣΝΑΚ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΙΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ WINE LIST & COCKTAILS. ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ!

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

10 Απρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Σήμερα Τετάρτη 10/4 είχα μια εκπληκτική μεσημεριάτικη γαστρονομική εμπειρία με ψαγμένα ελληνική tapas. Το στέκι αυτό που άνοιξε τον Φλεβάρη έχει το όνομα της περιοχής του: είναι λοιπόν το GARGARETTA (G), στη Γαργαρέττα φυσικά του δημοφιλούς Κουκακίου. Στη γωνία ακριβώς της Ροβέρτου Γκάλλι και Καβαλότι, δίπλα στο μικρό παρκάκι, και ακριβώς απέναντι απ’ το ξενοδοχείο HERODION. Η συνοικία πήρε, ως γνωστόν, την ονομασία της απ’ την παλιά αρχοντική ιταλική οικογένεια των Gargaretta, που απ’ τα Μεσαιωνικά χρόνια είχε στην ιδιοκτησία της πολλά κτήματα εκεί.

Στην Ελλάδα έχουμε τους μεζέδες και τα χιλιάδες μεζεδοπωλεία. Τα tapas είναι ισπανικοί μεζέδες, όπως αυτοί εδώ και δύο δεκαετίες στο tapas bar στο Γκάζι. Ελληνικά tapas έχει π. χ. το MONO στη Μητρόπολη, ή το ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ, ενώ ανατολίτικα tapas, θα απολαύσουμε στα ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ, κ. ο. κ.

Εδώ λοιπόν στη GARGARETTA θα ευχαριστηθούμε με την ψυχή μας ελληνικότατα, ψαγμένα και γαστρονομικά tapas, σε οικονομικές τιμές και μερίδες μεγέθους μεζέ. Πρόκειται για ένα all day bistrot που λειτουργεί καθημερινά από 09.00 μέχρι μεσάνυχτα. Μέχρι τη 1 μ. μ. τις καθημερινές σερβίρει φοβερά breakfasts (12-14 €) & brunches, με αυγά, σάντουιτς, κ. λπ., στα 5-7 € τη μερίδα. Στη συνέχεια, μεσημέρι μέχρι βράδυ σερβίρουν μενού διαφόρων πιάτων, όπου θα αναφερθώ πιο κάτω.

Πού οφείλεται αυτό το γευστικότατο αποτέλεσμα; Μα βέβαια στο ότι η G είναι τρόπον τινά ένα μικρό παράρτημα του HERODION, αφού το άνοιξε, όπως πληροφορήθηκα διαβάζοντας στη συνέχεια, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, κ. Κάτια Τσιμιδοπούλου και μάλιστα έφερε τους σεφ του ξακουστού Point a (του εστιατορίου στο roof garden του ξενοδοχείου της), τους Κρητικούς σεφ, Μανώλη Μαυριγιαννάκη και Μάριο Πιρπιρίδη, οι οποίοι βελτίωσαν περαιτέρω το μενού τους, με νέα εμπνευσμένα πιάτα, βασισμένα όλα σε ό, τι καλύτερο παράγει η ευλογημένη ελληνική γη! Οι σεφ έχουν σημαντική προϋπηρεσία στα: 48, Balux, Sani Resort, κ. λπ.
Το γευστικό αποτέλεσμα ολοκληρώνει ο νέος pastry chef Λυκούργος Θεοδοσόπουλος, με παραδοσιακά γλυκά, όλα τους σε εντυπωσιακές εκτελέσεις.

Ο χώρος είναι ζεστός, ατμοσφαιρικός, και ήδη στις 13.30 ήταν γεμάτος ασφυκτικά από Έλληνες και κυρίως ξένους τουρίστες που κατακλύζουν το Κουκάκι, Μακρυγιάννη και Ακρόπολη. Η ψηλοτάβανη αίθουσα, ύψους άνω των 4 μέτρων, έχει στις δύο όψεις της τεράστιες τζαμαρίες μέχρι την οροφή (! ), και είναι φωτεινότατη. Έχει ανοιχτούς γκρι βαμμένους τοίχους, εκπληκτικό μαρμάρινο δάπεδο μπεζ και ροζ αποχρώσεων, και απλώνεται σε δύο επίπεδα, όπου στο ψηλότερο υπάρχει η μικρή εσοχή με τη λεγόμενη κόκκινη αίθουσα για πριβέ dining 8 περίπου ατόμων, ενώ στο κάτω επίπεδο υπάρχουν 4 τραπέζια για καμιά 10αριά άτομα, κατά μήκος δε των τζαμαριών, μεγάλοι πάγκοι με ψηλά καθίσματα, για 10-12 άτομα, στον δε εξωτερικό χώρο, 2 τραπέζια μεγάλα για 12 άτομα, κυρίως νεαρές τουρίστριες που απολάμβαναν, τρώγοντας, την ανοιξιάτικη λιακάδα. Συνολικά, μια δυναμικότητα 40-50 θαμώνων, όπου μου είπαν ότι το βράδυ γεμίζει ασφυκτικά με καμιά 50αριά άτομα, κάποια εννοείται όρθια.
Την ωραία αρχιτεκτονική διακόσμηση είχε αναλάβει η αρχιτέκτων Έλενα Σταυροπούλου, που κατάφερε να δημιουργήσει έναν χώρο μοντέρνο και μινιμαλιστικό, χωρίς την παραμικρή περιττή λεπτομέρεια.

Η μουσική, ξένη lounge & pop, δεκαετιών 70, 80, 90, έδενε με το φίνο περιβάλλον. Ανάμεσα στα ακούσματα, ξεχώρισα τα SHE (Elvis Costello), LADY IN RED (CHRIS DE BURGH), ALL ABOUT LOVE, κ. λπ.
Φυσικά, δύο πεντακάθαρες τουαλέτες στο υπόγειο, συμπληρώνουν την όλη εικόνα.

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια της G: Προς τη μία πλευρά, υπάρχουν ράφια μέχρι σχεδόν την οροφή, γεμάτα καλούδια, τα οποία φυσικά πωλούνται, σε λογικές τιμές που αναγράφονται καθαρά σε ετικέτες. Ανάμεσά τους: μαρμελάδες, ζυμαρικά, κριτσίνια, κουλούρια, σάλτσες, καφέδες, και φυσικά, τα περισσότερα απ’ τα κρασιά της κάβας τους!

Στην εξυπηρέτηση ήταν μια νεαρή κοπέλα και ένας σερβιτόρος, με ευπρεπείς γκρι ποδιές με την επωνυμία του μαγαζιού, και αεικίνητοι για να προλάβουν τους πάντες και τα πάντα.

Στο μενού τώρα, ξεχώρισα τα εξής πιάτα.

Υπάρχουν, λόγω ημερών, τα ελληνικά νηστίσιμα, όπως π. χ. ταραμοσαλάτα, γαρίδες ριζότο, αγκινάρες α λα πολίτα.., από 3.50-12 €.
Ακολουθούν τα 13 φοβερά και ελληνικότατα tapas, σε λογικές τιμές, από 5-11 €. Ανάμεσά τους, πέραν όσων δοκίμασα, ξεχωρίζει το ναξιώτικο τραγανό πατούδο (κατσίκι γεμιστό με ρύζι και χόρτα), οι μαντλέν παστουρμά, τα ελληνικά fish & chips, και διάφορα άλλα. Επίσης, οι χορταστικές τους σαλάτες!
Σερβίρουν ακόμη ποικιλίες με ελληνικά αλλαντικά και τυριά, που πηγαινοέρχονταν στους μεγάλους δίσκους!

Τα λίγα αλλά εκλεκτά γλυκά του Λυκούργου Θεοδοσόπουλου, περιλαμβάνουν: μηλόπιτα, πάστα αμυγδάλου, σοκολατίνα και pavlova, σε διαφορετική, εξωτική version, όπου αντί φράουλας, περιέχει ινδοκάρυδο και καραμέλα!

Η κάβα τους περιλαμβάνει 30 ετικέτες κρασιών, κυρίως ελληνικών, με κάποια ιταλικά και γαλλικά, όλα σε λογικές τιμές από 22-37 € (τιμή που αφορά το βραβευμένο Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier, περιοχής Επανομής, που στις κάβες έχει 18-20 €).
Επίσης, αποστάγματα (τα 200 ml στα 9 €), αφρώδεις και επιδόρπιους οίνους, 5 ελληνικές μπύρες, στα 4-6 €, κοκτέιλ, στα 7-10 €, πάσης φύσεως αφεψήματα, κ. α.

Δοκίμασα λοιπόν τρία πράγματα, το ένα καλύτερο του άλλου!

• Για αρχή, ζήτησα μία μερίδα ceviche χτένια, που ήταν ένα εκπληκτικό σε εμφάνιση και γεύση πιάτο, με 5-6 κομμάτια από χτένι (θυμίζω ότι πρόκειται για τα δημοφιλή scallops, τα γευστικά μαλάκια των ωκεανών).
Ήρθαν βυθισμένα σε πυκνή κρέμα από σελινόριζα, με μια πράσινη σάλτσα (verde, όνομα και πράγμα! ) από πράσινες ντομάτες (ως γνωστόν, αντιοξειδωτικές και με βιταμίνη B! ). Mε το πιρούνι τσάκισα τα χτένια και με το κουτάλι αποτελείωσα τη σος! Μην το χάσετε!! Τιμή στα 10.00 €.

• Κατόπιν πήρα την άλλη σπεσιαλιτέ τους, να γλείφετε τα δάχτυλά σας: τους λουκουμάδες με το τηγανιτό αβοκάντο. Ήρθαν τριπλοί χορταστικοί λουκουμάδες, ο ένας πάνω στον άλλο (! ), με άφθονο τηγανιτό και κρεμώδες αβοκάντο, καθώς και βολάκι Άνδρου (το τυρί από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα), με εκλεκτή μαγιονέζα από λιαστή ντομάτα!
Δεν έχετε δοκιμάσει τέτοια αμβροσία, και μάλιστα στην τιμή ενός απλού λουκουμά, δηλαδή, στα 5.50 €!

• Για γλυκό πήρα την εκπληκτική στρογγυλή σοκολατίνα του Λυκούργου, και φυσικά δεν το μετάνιωσα καθόλου, εραστής της σοκολάτας γαρ!!
Φυσικά, επιφυλάχτηκα την προσεχή φορά να δοκιμάσω την εξωτική τους pavlova. Όλα τα επιδόρπιά τους, στα 5.50 €.

Πλήρωσα 21.00 € και καταευχαριστήθηκα γαστρονομικό γεύμα σε ένα ωραίο περιβάλλον. Φυσικά, βαθμολογώ με φουλ τεσσάρια και εννοείται πως θα ξαναπάω με παρέα κάποιο βράδυ.

Μια μόνο παρατήρηση: έλλειπε αυτό το στοιχειώδες κέρασμα, έστω κάποια αλοιφή στην αρχή, ή ένα σφηνάκι στο τέλος, και μάλιστα καταμεσής μιας περιοχής κατ’ εξοχήν τουριστικής. Ελπίζω η ευγενής ιδιοκτήτρια να τη λάβει σοβαρά υπόψη της!

Μολαταύτα, φίλες και φίλοι χρήστες, μετά λόγου γνώσεως, πρόκειται για ένα νέο, μοναδικό διαμαντάκι, που τιμά την περιοχή, με την υψηλού επιπέδου φαντασία, δημιουργικότητα και πρωτοτυπία των δύο Κρητικών σεφ.
Εύγε!
Να το τιμήσετε, για μια αξέχαστη, ατμοσφαιρική βραδιά!!

ΥΓ: Στο πλούσιο μενού στο ΕΛΑΙΑΣ ΓΗ, από παραδρομή λησμόνησα να αναφέρω τη νοστιμότατη σούπα τραχανά, με κύβους από χαλούμι. Συγγνώμη για την ακούσια παράλειψή μου!

24 Απρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Η επέμβαση πέτυχε. Ο ασθενής δεν απεβίωσε, απλώς δεν θα μπορέσει να επανέλθει πλήρως.

Κάπως έτσι θα φύγεις από το Gargaretta. Ικανοποιημένος, αλλά όχι πλήρως. Χωρίς παράπονα, αλλά και χωρίς πολλές σημαντικές στιγμές να θυμάσαι. Αυτά εξαρτώνται βέβαια από το τι είδους κριτής είσαι. Πόσο εύκολα ικανοποιείσαι, ρε παιδί μου.

Εγώ δεν ικανοποιούμαι πολύ εύκολα, το ομολογώ. Δεν είναι πάντα καλό αυτό. Με κουράζει πολλές φορές. Όμως με αποδέχομαι και απολαμβάνω στο έπακρο τις στιγμές ικανοποίησης.

Στο Gargaretta, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες τέτοιες.

Στον χώρο, ας πούμε. Σύγχρονος, με ωραία μουσική. Καθαρός. Όμως, συνολικά, υπάρχουν τόσο καλύτεροι χώροι, που χωρίς να έχει κάποιο ψεγάδι, δεν έχει και κάποια ξεχωριστότητα.

Μετά, στην εξυπηρέτηση. Άμεση, χωρίς προβλήματα. Αλλά η έλλειψη χαμόγελου και πηγαίας ευγενείας παρατηρήθηκε εύκολα. Παρατηρήθηκε, επίσης, η απουσία ερώτησης για το ψωμί (το ζητήσαμε μόνοι μας μετά την παραγγελία) και ότι τα 4 στα 5 πιάτα έφτασαν κυριολεκτικά ταυτόχρονα στο τραπέζι. Η σερβιτόρα, κατά τα άλλα ήταν πολύ βοηθητική και συμπαθής, αν εξαιρέσουμε ότι θα μπορούσε να είναι πιο φιλική.

Και στο φαγητό μας έλειψαν (οι στιγμές ικανοποίησης).

Συμπαθές το σουσαμένιο ψωμί (1,5€, για ζεστό ψωμί κομμένο σε λωρίδες).

Συμπαθή τα χτένια (10€) με ενδιαφέρουσα γεύση, που της έλειπε η σπιρτάδα και η ξεκάθαρη ταυτότητα.

Ενδιαφέρων ο σολομός gravlax (8€), σε τορτίγια, με μπρικ, κρέμα τυριού και chutney αχλάδι. Γλυκιά γεύση, σχεδόν πολύ καλή. Τέσσερις μπουκιές που μοιάζουν με σούσι σε μέγεθος. Ακριβό πιάτο.

Ικανοποιητικό για τους αρνολάτρεις το Ναξιώτικο crispy πατούδο (5,5€), με σέσκουλα, γλυκάδια και spicy σάλτσα πιπεριάς που δεν ήταν spicy, δεν θύμιζε πιπεριά, όμως ήταν yummy. Όσοι δεν συμπαθούν τη μυρωδιά του αρνιού θα απογοητευτούν, όπως ο παμφάγος, κατά τα άλλα, φίλος μου.

Τα Μαντλέν παστουρμά (5,5€), θυμίζουν αφράτα πιτάκια κουρού με το αγαπημένο αλλαντικό. Ενδιαφέροντα, κυρίως για τους λάτρεις του κουρού. Ως μη τέτοιος, προσωπικά, τα βρήκα μέτρια.

Το Τηγανητό αβοκάντο (5,5€), ήταν πρακτικά λουλουμάδες με γέμιση αβοκάντο. Ατυχής η χρήση του υγιεινού, αυτού, φρούτου, καθώς καθότι είναι σχετικά άγευστο, χανόταν απόλυτα μέσα στον λουκουμά. Επίσης ένα τόσο υγιεινό έδεσμα που φημίζεται για τα καλά του λιπαρά, κρίμα είναι να το τηγανίζεις. Αν, βέβαια, θες, απλώς, λουκουμάδες με γέμιση πρασίνου χρώματος, είναι υπέροχο πιάτο.

Η Πάστα αμυγδάλου (5,5€) ήταν μια απλή, συμπαθητική πάστα, για όσους δεν συμπαθούν τη σοκολάτα στα γλυκά.

Από την άλλη πλευρά, η Πάβλοβα (5,5€) ήταν αποκάλυψη. Με τραγανό περίβλημα (στα όρια του ενοχλητικά σκληρού στο να σπάσει), και γέμιση σοκολάτας, αντί για φράουλα, αποτέλεσε ένα εθιστικό γλυκό για τους λάτρεις των λιγωτικών γλυκών.

Τι ενόχλησε στην Gargaretta?
-Η έλλειψη εξάρσεων στις γεύσεις.
-Τα πολλά τηγανητά πιάτα. (βαρύναμε με σχετικά λίγο φαγητό)
-Το ότι τα 4/5 αλμυρά πιάτα που δοκιμάσαμε (κατόπιν προτροπής της σερβιτόρας ως μερικά από τα καλύτερα του μενού) ήταν όλα της νοοτροπίας "ζυμάρι με γέμιση". Λουκουμάδες με γέμιση, τορτίγια με γέμιση, πιτάκια με γέμιση και "σαν κουρού" με γέμιση. Ήταν σίγουρα και δικό μας λάθος, όμως δεν ήταν εύκολα αντιληπτό από τις περιγραφές ώστε να το αποφύγουμε.

Τι άρεσε?
-Η ποιότητα των πρώτων υλών.
-Η φίνα επεξεργασία τους.
-Οι ενδιαφέρουσες προτάσεις του μενού.

Οι τελευταίες, θα μας οδηγήσουν, πολύ εύκολα, παρά τα παραπονάκια, να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία για να δοκιμάσουμε και τις άλλες συνταγές που μας ιντρίγκαραν το μάτι.

Κόστος, στα 20-30€, ανάλογα τα κέφια, την όρεξη και το αλκοόλ.

Το ύφος του μαγαζιού παραπέμπει πρακτικά σε γκουρμέ μεζεδοπωλείο.

Κακό δεν θα σου βγει. Πνευματικά θα σε ιντριγκάρει σίγουρα. Γευστικά, μπορεί ναι, μπορεί όχι. Σίγουρα αποτελεί μια safe επιλογή που δεν απογοητεύει εύκολα.

15 Απρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Απόγευμα Κυριακής κάναμε στάση για 1 κρασάκι που έγιναν περισσότερα.
Ωραίος χώρος με λίγα τραπεζάκια έξω και μέσα αρκετά ζεστό περιβάλλον. Με προϊόντα στους τοίχους για décor και βιτρίνα με αλλαντικά και γλυκά ημέρας. Έδειχναν όλα πεντανόστιμα.
Η εξυπηρέτηση ανεπιτήδευτη, ζεστή και φιλική. Μπράβο σε όλους.
Κρασί ποτήρι 5,5 ευρώ και μπύρα draft φιξ 4 ευρώ (θα μπορούσε να είναι πιο φθηνή δεδομένου ότι το ποτήρι ήταν μικρό).
Αν και το μενού είχε πιάτα κανονικά, δοκιμάσαμε τα tapas. Συγκεκριμένα fish & chips, μπακαλιάρου, απόλυτα τραγανό με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, γευστική και ντελικάτη στα 6,5-7 ευρώ, δε θυμάμαι ακριβώς.
Από την άλλη οι πιπεριές γεμιστές με τυρί σε τραγανή κρούστα ήταν το πιο μέτρια εκτελεσμένο πιάτο διότι δεν είχαν τραγανότητα, οι πιπεριές ήταν καυτερές και δεν άρεσαν σε όλους και επίσης δεν είχαν δέσει με το τυρί που περιείχαν. Θα πρότεινα να το ξαναδούν το πιάτο, έως να μην το συμπεριλάβουν στον κατάλογο αν δεν το διορθώσουν.
Καταπληκτικό πιάτο το ceviche χτένι, απίθανη εικόνα και γεύση στα 10 ευρώ. Φοβερό ζουμί, με λάδι τρούφας και λεμονάτο όσο πρέπει.
Δοκιμάσαμε και ένα πιάτο με αλλαντικά και τυριά των 15 gr το καθένα με γραβιέρα Σύρου φοβερή, σαλάμι αέρος, καταπληκτικό παστράμι, παξιμαδάκια και chutney ντομάτας.
Ήπιαμε 3 κρασιά, 2 μπύρες και για όλα πληρώσαμε 52 ευρώ (τα μισά ήταν τα ποτά). Εντάξει δεν είναι φθηνό μαγαζί αλλά αξίζει για τις γεύσεις αλλά και τις ιδέες. Θα ξαναπάμε για να δοκιμάσουμε τα πιάτα που έδειχναν εξίσου γευστικά.

ΡΟΒΕΡΤΟΥ ΓΚΑΛΛΙ 1, ΑΚΡΟΠΟΛΗ

210 9228713