Loader

Περιγραφή

Boutique Bistro με γλυκά και αλμυρά πιάτα.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

15 Ιούλ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Πανέμορφος sui generis χώρος, γλυκύτατη εξυπηρέτηση σαν ζαχαρωτό, μοναδικές γλυκές δημιουργίες. Αυτό είναι το υπέροχο Tarte Tatin με τις γαλλικές του σπουδές, το πιάνο του, τις βελούδινες μπερζέρες του, τους πίνακες, τους καθρέφτες του, το μικρό του αίθριο, τα separe καναπεδάκια του, τα εύθραυστα σερβίτσια του, την Edith Piaf στα ηχεία του.... και μπορώ να γράφω μέχρι αύριο για όλες εκείνες τις μικρές γλυκές του λεπτομέρειες που το κάνουν ένα στέκι άξια ευρωπαικό και στο είδος του μοναδικό που ήρθε και προσγειώθηκε στην λατρεμένη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ακολουθώντας τυφλά τον ενθουσιασμό του pontikiou έκανα κι εγώ τις δύο επισκέψεις μου ημερολογιακά πολύ κοντά στις δικές της, άλλο που αξιώθηκα μόλις τώρα να στρωθώ να τις αποτυπώσω διαδικτυακά. Είναι πάντως ωραίο πράγμα η πρώτη θετική εντύπωση να ενισχύεται και την δεύτερη φορά.

Για τον χώρο σκοπίμως δεν θέλω να πω πολλά, για να μην σας στερήσω τη χαρά να τον λατρέψετε από κοντά, όσοι πάτε. Τις βαριέμαι κιόλας αυτές τις μακροσκελείς φωτοπεριγραφές μέχρι θανάτου. Το pontiki τα έχει γράψει τόσο ωραία άλλωστε!

Έντονο σμαραγδί τυρκουάζ (ας βοηθήσει ο κατάλογος της Βιβεχρώμ ποιό νούμερο είναι): το χρώμα που κυριαρχεί στο χώρο, στα μπουκάλια του νερού, στον κατάλογο με τα γλυκά & τα αλμυρά.
Ζάχαρη: η υπερβολή της στην εξυπηρέτηση των κοριτσιών - μα πόσο γλυκύτατα όλα τα κορίτσια εκεί μέσα, δείχνουν να γνωρίζουν άψογα το νόημα της σωστής στάσης απέναντι στον πελάτη. Η έλλειψή της στα γλυκά, που αφήνει όλη την υπέροχη πρώτη ύλη να φανεί, την τεχνική του δημιουργού που τα φτιάχνει, τα γλυκά που δεν σε λιγώνουν αλλά σου δείχνουν την άλλη διάστασή τους, την καλλιτεχνική.

Ιστορία: profiteroles, paris brest, tarte tatin, creme brulee, millefeuille, moelleux, όλα αυτά με την δική τους μικρή περιγραφή στον κατάλογο για να ξέρεις πώς πρωτοδημιουργήθηκαν. Είναι αυτά με τις πιο τσιμπημένες τιμές γιατί το στήσιμό τους ολοκληρώνεται μπροστά στα μάτια σου. Pause, που δεν χρειάζεται να το ζητήσεις, η σερβιτόρα αμέσως αντιλαμβάνεται το εν εξελίξει βιντεάκι σου για τα stories του insta πριν βάλει την τελική πινελιά!

Οι τάρτες: πήγαινε να κολλήσεις τα μάτια σου στη βιτρίνα. Ό, τι σου κάνει κλικ παράγγειλέ το. Σου προτείνω την τάρτα τσουρέκι οπωσδήποτε αν την βρεις. Και μετά εκείνη με τις 3 σοκολάτες και την άλλη με το λεμόνι & λάιμ. Είμαι σίγουρη ότι καλοκαιριάτικα θα έχουν ακόμη πιο πολλές επιλογές με φρούτα. Τάρτα τσουρέκι όμως, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.

Moelleux σοκολάτας: όχι δεν είναι ένα τυπικό σουφλέ. Δεν μοιάζει με fondant, lava cake, mi cuit, αλλά ήταν για τον Jean George Vongerichten το "καλύτερο λάθος της ζωής του". Αντιγράφω αλλά δεν μπορώ να αποτυπώσω: προκλητικό ζεστό κέικ σοκολάτας με καρδιά υγρής καραμέλας αλατισμένου βουτύρου, σερβίρεται με τραγανό τουίλ αμυγδάλου, sauce anglaise και παγωτό βανίλιας. Σου ορκίζομαι ότι αυτή η περιγραφή δεν πλησιάζει καν την πραγματικότητα.

Profiterole: προήλθε από μια παράδοση του 16ου αι. που ήθελε τους υπηρέτες να λαμβάνουν ως κέρδος (profit) μικρές ψημένες μπαλίτσες ζύμης βουτηγμένες σε ζωμό, αντί χρημάτων. Χρόνια μετά, ο μυθικός ζαχαροπλάστης Antonin Careme μετέτρεψε την ιδέα σε γλυκό για τους ευγενείς, γεμίζοντας τις μπαλίτσες πλέον με κρέμα... αλλά εδώ κάπου παρεμβαίνει ο γλυκός εκπαιδευτής της Αλίκης μας και με διακόπτει. Δεν θέλω να το μάθω... θέλω να το φάω! Pause την στιγμή που πέφτει πάνω του η ζεστή ρευστή σοκολάτα.

Οι τιμές: έχει για όλους. Αλλά γενικά εδώ ισχύει η ρήση που λένε στο χωριό μου what you give is what you get. *8 ευρουλάκια για προφιτερόλ είναι πολλά. Όμως δεν θες να δεις και να γευτείς πώς είναι το προφιτερόλ των 8 ευρώ; Να με ακούσεις και να ξεκινήσεις πρώτα από το Moelleux.

Στο Tarte Tatin θα βρεις κι άλλα πράγματα, όπως μικρά γλυκάκια, καφέ (συμπαθητικό), τσάι (ήπια το τσάι του Νείλου & το τσάι agra) αλλά και γεύσεις αλμυρές που δεν έχω ακόμη δοκιμάσει. Ακόμα και μπύρα με ξηροκάρπιο να θελήσεις, έχουν κι απ'αυτό. Αλλά στ'αλήθεια τώρα πες μου... Είναι δυνατόν να ήρθες στο Tatin για κάτι τέτοιο;

24 Απρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Μια νέα άκρως ενδιαφέρουσα άφιξη στην πολυκοσμική πλέον Φιλαδέλφεια. Ευτυχώς πρόκειται για έναν από τους πιο καλαίσθητους χώρους της περιοχής, με την υπογραφή του διπλανού Baratin, που δεν ξέρω με ποιον τρόπο ακριβώς συνδέονται (αν δηλαδή είναι αδερφάκια να το πω έτσι), το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει κάποια σχέση καθώς ο υπεύθυνος - επιβλέπων τον χώρο του Tarte Tatin είναι πρόσωπο που συνεταιρίζεται και με το Baratin.

To Tarte Tatin, κατά τη γνώμη μου θα ανεβάσει αρκετά σκαλοπάτια το επίπεδο περιοχής στην οποία, δυστυχώς, αν πάμε λίγο παρακάτω στο ύψος της -κορεσμένης- πλατείας, θα τολμήσω να πω ότι επικρατεί ένας αχταρμάς επιλογών που δεν αναδεικνύει πολλά από τα υπάρχοντα μαγαζιά (εστίασης αλλά και καφετέριες).

Πρόκειται για μια boutique neo bistro όπως αυτοπροσδιορίζεται, με Γαλλικές επιρροές, το μαρτυρά και το όνομά του άλλωστε. Μετρά μόλις 15 μέρες ζωής, αφού άνοιξε στις 21 Μαρτίου. Δύο chef ο Νικόλας Νικολακόπουλος και ο Ζήσης Γκούντας απ’ ότι διάβασα στο διαδίκτυο έχουν επιμεληθεί το menu.

Ο χώρος είναι αυτός που κερδίζει τις εντυπώσεις με το που θα περάσεις το κατώφλι του. Πανέμορφος, cozy, ζεστός και χαλαρωτικός με ευρωπαϊκό αέρα. Παρότι διαφορετικό, έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το Baratin στην διακόσμηση. Ο χαμηλός φωτισμός, τα φωτιστικά με τα αμπαζούρ και οι γλάστρες με τις κέντιες σε κάποιες γωνίες σε συνδυασμό με το ανοιχτό μπεζ χρώμα του ξύλου με το οποίο έχει επενδυθεί η μπάρα και μέρος της οροφής, είναι μερικά από αυτά. Το πετρόλ χρώμα σε κάποιους τοίχους, το πιάνο, τα λιτά κάδρα, οι μπερζέρες με τα vintage υφάσματα, η υπέροχη jazz μουσική, η βιτρίνα και οι γυάλες με τα γλυκά, τάρτες, μακαρόν, κέκι κτλ. συνθέτουν μια πολύ όμορφη και ρομαντική συγχρόνως ατμόσφαιρα.

Στα θετικά επίσης ότι ο εσωτερικός χώρος είναι Άκαπνος (επιτέλους) και το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στον εξωτερικό χώρο όπου υπάρχουν άνετοι μεταλλικοί καναπέδες με μαξιλάρες αλλά και στον επάνω όροφο μόνο στο μπαλκόνι. Επάνω ο χώρος συνεχίζει στο ίδιο ζεστό και όμορφο μοτίβο με το ανοιχτό εργαστήριο να το ενισχύει. Επάνω βρίσκονται και οι προσεγμένες τουαλέτες με τους διαφόρων σχημάτων vintage κρεμαστούς καθρέφτες.

Η εξυπηρέτηση από νέα παιδιά με το κατάλληλο στυλ, με ευγένεια, προθυμία και αμεσότητα.

Στο Tarte Tatin πας για καφέ, γλυκό, κοκτέιλ ή και αλμυρές επιλογές με συνοδεία κάποιου κρασιού από μια πολύ αξιόλογη wine lisτ (λεπτομέρειες ως προς το τελευταίο θα δώσουν οι πιο λάτρεις του είδους).

Eμείς (3 άτομα) το επισκεφθήκαμε Παρασκευή 5/4/2019 για γλυκό φυσικά, αφού είχε προηγηθεί επικοινωνία ώστε να πληροφορηθούμε αν υπάρχουν vegan επιλογές, καθώς κάποιοι νηστεύουμε. Επιλέξαμε:

- Τάρτα σοκολάτας vegan x 4,50€

Υπέροχη γκανάζ σοκολάτας ίσως από τις πιο βελούδινες και γευστικές που έχω δοκιμάσει σε vegan εκδοχή. Η βάση ήταν αρκετά λεπτή συγκριτικά με τις συνηθισμένες βάσεις τάρτας και πολύ τραγανή. Προφανώς η απουσία βουτύρου ζωικής προέλευσης ευθύνεται (με την καλή έννοια) γι’ αυτήν την τραγανότητα και σίγουρα αυτή η εκδοχή δε μπορεί να δώσει αφράτη ζύμη αλλά περισσότερο μπισκοτένια. Παρόλα αυτά είναι γευστικότατη και στο σύνολό της αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή είτε είναι κάποιος vegan είτε όχι.

- Κέικ σοκολάτας (vegan) x 2,50€

Άλλη μια vegan αξιοπρεπής επιλογή, που μπορεί να μην με ενθουσίασε όσο η τάρτα όμως και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει σαν εναλλακτική επιλογή εκτός της τάρτας, για κάποια μερίδα του κόσμου, είναι σαφώς εκτιμητέο.

Ήταν γευστικό, είχε λίγη σάλτσα φράουλας και από πάνω κομμάτια σοκολάτας και ήταν και αρωματικό (μου έβγαζε κάτι σε πορτοκάλι αλλά δεν το λέω με σιγουριά). Αυτό που δεν μου άρεσε πολύ ήταν το γεγονός ότι είχε τόση υγρασία που γινόταν λάσπη στο στόμα. Γενικά η υγρασία είναι ένα στοιχείο που αναδεικνύει τα κέικ και μάλιστα τα βοηθάει να διατηρούνται περισσότερο φρέσκα, αλλά εδώ μάλλον ο συνδυασμός της συνταγής είχε ξεπεράσει αυτά τα όρια. Να σημειώσω εδώ ότι η τιμή του φαίνεται πολύ καλή, όμως η μερίδα δεν ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη.

- Προφιτερόλ χ 7€

Ξεχάστε τις κλασικές παρουσιάσεις σε μπολ ή ποτήρι. Εδώ σερβίρεται σε εστιατορική εκδοχή, μέσα σε μεγάλο πιάτο. Τα αφράτα σου ξεκουράζονται πάνω σε στρώσεις παγωτού βανίλιας, επάνω τους υπάρχει αν θυμάμαι καλά ένας πολύ λεπτός δίσκος σοκολάτας από πάνω άλλο ένα σου και τέλος η σάλτσα περιχύνεται πάνω από όλα αυτά την στιγμή του σερβιρίσματος (πολύ λιγουρευτική στιγμή αυτή).

Το 3 άτομο της παρέας που το απόλαυσε μας είπε τα καλύτερα και από την έκφραση μόνο του προσώπου καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή, που δεν βλέπουμε την ώρα να δοκιμάσουμε κι εμείς. Αυτό που επίσης θέλω πως και πώς να δοκιμάσω είναι το φοντύ σοκολάτας… Σύντομα θα γίνει κι αυτό.

Για τα παραπάνω πληρώσαμε 15€ και τα απολαύσαμε όλοι, όλα! Η όλη ατμόσφαιρα μας άρεσε πάρα πολύ. Σε δεύτερη επίσκεψή μας δοκιμάστηκε από φίλη και το μοελέ με την ρευστή καραμέλα και το τουίλ αμυγδάλου κι αυτό απέσπασε πολύ θετικές εντυπώσεις.

Ο κατάλογος γενικότερα στις γλυκές γεύσεις που προσανατολιστήκαμε εμείς περιλαμβάνει, έξι γλυκά εστιατορικού τύπου που κυμαίνονται από 6,50-8€ μεταξύ αυτών η ομώνυμη Γαλλικής προέλευσης τάρτα (tarte tatin) καραμελωνένων μήλων, crème brulee, μιλφέιγ, μοελέ (κάτι σαν σουφλέ φανταστείτε αλλά σε πιο ρευστή μορφή με καραμέλα μέσα), προφιτερόλ και Pari brest.

Επίσης μπορείτε να γευτείτε παρέα για παράδειγμα με τον καφέ σας, μικρά μακαρόν (1,20€), cookies (1€), κεκάκια φινανσιέ & μπισκότα μαντλέν (1€) αλλά και ατομικές τάρτες (4,50€), εκλαίρ (3,70€) και φυσικά το ζεστό φοντύ στα 22€ (τσουχτερή τιμή). Οι τιμές είναι γενικά είναι λίγο τσιμπημένες, αλλά η συνολική εμπειρία αξίζει κατά τη γνώμη μου.

Συμπερασματικά το Tarte Tatin ήρθε για να μείνει. Αν και είναι πάρα πολύ νωρίς, θα πω ότι την ίδια πρόβλεψη έκανα πριν 3 περίπου χρόνια για το Baratin και δεν έπεσα έξω… γιατί η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται! Στο ίδιο μήκος κύματος είμαι σίγουρη ότι θα κινηθεί και το Tarte Tatin το οποίο ήρθε για να δώσει έναν άλλο αέρα, να δώσει κάτι διαφορετικό.

Επιλογές για γλυκό (και όχι μόνο) υπάρχουν κι άλλες στην Φιλαδέλφεια, αλλά το Tarte Tatin έχει τον δικό του χαρακτήρα και δεν μοιάζει με κανέναν άλλο μέχρι στιγμής. Έχει γλυκά άλλου επιπέδου, όλες οι παρασκευές είναι εκλεπτυσμένες και χειροποίητες και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις γεύσεις. Ανυπομονώ να δοκιμάσω κι άλλα γλυκά του αλλά και κάποια από τα αλυμά σε σύντομη επίσκεψη.

Μέχρι στιγμής, για όλα τα παραπάνω, φυσικά... Προτείνεται.

Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία!!!