Loader

Περιγραφή

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕΧΡΙ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΧΡΙ 17.00). ΕΚΛΕΚΤΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ, ΘΛΑΣΣΙΝΑ, ΜΕΖΕΔΕΣ, ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙΑ, ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΚΑΛΚΑΝΙ ΑΠΌ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ!

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

02 Μαι 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Δοκίμασα σήμερα 2/5/2019 ένα απ’ τα καλύτερα γεύματα των τελευταίων ετών και σίγουρα την πιο εκλεκτή μου ψαροφαγία εδώ στην Αθήνα. ΚΑΛΚΑΝΙ – όνομα & πράγμα: ψάρι σπανιότατο στη χώρα μας, καθώς και η επωνυμία της νέας ψαροταβέρνας της γειτονιάς μου.

Ο αείμνηστος Επίκουρος, κατά κόσμον Αλβέρτος Αρούχ (1950-2014), ο πιο διάσημος γευσιγνώστης μας, γράφει γι’ αυτά τα ψάρια στη ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (Σελ. 63): Στην Κωνσταντινούπολη… τα δοκιμάσαμε σε μια ψαροταβέρνα στον Βόσπορο… και για δέκα ολόκληρες μέρες τρώγαμε καλκάνι σε κάθε μορφή, ακόμη και για πρωινό! Τύφλα να έχουν όλα τα τουρμπό (turbots) που έφαγα αργότερα στα τριάστερα, κατά Michelin, εστιατόρια στο Παρίσι!

Ο Επίκουρος κάτι ήξερε όταν στα νιάτα του τα πρωτοδοκίμασε στην Πόλη όπου και αφθονούν, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχουν επίσης στον Ατλαντικό (παράλια Γαλλίας & Βρετανίας), σε Σκανδιναβία, Χιλή και λιγοστά άλλα προνομιούχα μέρη. Στη χώρα μας, όπου κάποια κοπάδια κατεβαίνουν κάποτε στο Ανατολικό Αιγαίο, μπορεί να τα απολαύσουν ίσως οι τυχεροί ψαράδες των Δωδεκανήσων. Στη Θεσσαλονίκη, κατά καιρούς, τα βρίσκεις, αν είσαι τυχερός, στον ΧΑΜΟΔΡΑΚΑ της Καλαμαριάς.

Προσωπικά, πριν από πολλά χρόνια στην Πόλη τα είδα, αλλά ατυχώς τα προσπέρασα, ενώ τα τελευταία Χριστούγεννα, στο Παρίσι, τα θαύμασα στο εστιατόριο θαλασσινών COMPTOIR DES MERS στο Μαραί, αλλά μόλις είχαμε γευματίσει με άλλα θαλασσινά, κι ο ιδιοκτήτης καθώς και ιχθυοπώλης, ο Xavier, δείχνοντάς τα σε μας, μας προσκάλεσε να τα απολαύσουμε την επόμενη φορά, στην τιμή των 30 € περίπου τη μερίδα!

Και να που το ΚΑΛΚΑΝΙ (Κ) άνοιξε πριν λίγους μήνες, δυο βήματα μόλις απ’ το σπίτι μου, στην οδό Μιχαλακοπούλου 68, στα Ιλίσια, περίπου στη γωνία με την Αιγινήτου, η οποία στεγάζει στα σκαλάκια της και την ομώνυμη ταβέρνα κρεατοφαγίας, που σας έγραψα πέρσι. Απέναντί του, πάλι, ο θρυλικός Βλάσσης, με τα καλούδια του δεκαετιών!
Άριστο ψάρι και κρέας για τους καλοφαγάδες, όλα τους μόλις σε δύο-τρία τετράγωνα! Κάτι συμπτώσεις, καμιά φορά!!

Και βέβαια, το πιστεύω ακράδαντα: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.
Το Καλκάνι το λειτουργεί ο Βασίλης Λιοφάγος με τη γυναίκα του Σοφία.
Ποιος είναι, όμως, ο Βασίλης Λιοφάγος;;
Μα είναι, ποιος άλλος, ο γιος του Στέλιου, του Στέλιου Λιιοφάγου, της ΤΡΑΤΑΣ, της Καισαριανής -που τη λειτουργεί τώρα η αδελφή του Βασίλη και που έγραψα κριτική μου πρόπερσι- της ΤΡΑΤΑΣ παλιότερα της οδού Θεμιστοκλέους, αλλά και της γραφικής Βυτίνας.
Του Στέλιου, που λειτουργεί τώρα στον Βύρωνα το ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΑΡΓΙΝΟ, τη μπακαλοταβέρνα – ρακάδικο, στο οποίο η φίλη tzia μας εισήγαγε πριν λίγες μέρες με την ενδιαφέρουσα κριτική της!

To K, λοιπόν, άνοιξε τον Δεκέμβρη του 2018 και λειτουργεί καθημερινά από 12.30 μέχρι μεσάνυχτα (την Κυριακή, μέχρι 17.30) και έχει στην κουζίνα του το έμπειρο ζεύγος του Βασίλη και της Σοφίας Λιοφάγου.
Ο λιτός αλλά πεντακάθαρος και φωτεινός χώρος, έχει δύο συνεχόμενες αίθουσες, χωρητικότητας 100 ατόμων, εκ των οποίων η πρώτη, όπου και κάθισα, είναι γεμάτη περιμετρικά από τζαμαρίες και παράθυρα που ανοίγουν το καλοκαίρι, ενώ ο χώρος επίσης κλιματίζεται επαρκώς. Επικρατούν τα θαλασσινά χρώματα, λευκό και σιελ, σε τοίχους και τραπεζοκαθίσματα, ενώ τα δάπεδα είναι ξύλινα στον χώρο που ανοίγει και όμορφες πλάκες δαπέδου στον μέσα χώρο.
Απ’ την οροφή κρέμονται διακοσμητικά λευκά καταβόσχοινα, καθώς και κοχύλια με αχιβάδες, ενώ ο μινιμαλιστικός χώρος της ψαροταβέρνας έχει μικρούς πίνακες και ένα σχέδιο ψαριού, φτιαγμένο έξυπνα από σχοινιά.

Η κουζίνα βρίσκεται στο υπόγειο, ενώ στο πατάρι υπάρχει διπλή γυναικεία και μονή ανδρική τουαλέτα, σε άψογη κατάσταση.
Μουσική ακούγονταν ελληνική έντεχνη, με τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές μας (Κότσιρας, Παπακωνσταντίνου, Νταλάρας, Αλεξίου, Γαλάνη, Μποφίλιου, κ. λπ. ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και λίστα delivery, που καλύπτει Ιλίσια, Ζωγράφου, Καισαριανή, Κολωνάκι, φθάνοντας μέχρι το Σύνταγμα, την οποία μάλιστα προμηθεύτηκα μετά μανίας για να την αξιοποιήσω προσεχώς!

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 20 ορεκτικά, από 3.00-10.50 € (που αφορά το ψητό χταπόδι), 10 σαλάτες, από 4.00-8.00 €, 12 τηγανιτά πιάτα, από 6.00-12.00 € (για τις καραβιδόψυχα), 10 μαγειρευτά ψαρικά, από 7.00-26.00 € (για την μακαρονάδα με θαλασσινά για 2) και ψητά ψάρια, που ξεκινούν από 28 € το κιλό για τις κουτσομούρες, και φθάνουν τα 58 € το κιλό, για τα πρωτοκλασάτα φρέσκα φαγκριά και συναγρίδες.

Τα μοναδικά του καλκάνια, εφόσον τυχόν υπάρχουν, συνήθως εκ Βουλγαρίας και κατά το τέλος της εβδομάδας (πρέπει απαραίτητα να προηγηθεί τηλέφωνο στον Βασίλη) δεν είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένα όπως στη Γαλλία και Αγγλία, κοστίζουν δε 40 € το κιλό, είναι συνήθως μέχρι 1 κιλό, οπότε σε μεγάλες παρέες δεν είναι για χόρταση, αλλά για συμπλήρωμα με τα λοιπά ψαρικά τους. Ανάμεσά τους σερβίρουν:
Ριζότο με καλκάνι (8.80), σαρδέλα σαγανάκι (7.90), καραβιδόψυχα (12), καλκάνι στον φούρνο με σοτέ γαρίδες και κρεμμύδια (48 € το κιλό), τσιπούρα φούρνου με κουρκουμά, ντοματίνια, κρεμμύδι και σκόρδο (11.90), καθώς και χειροποίητες δικές τους ψαροκροκέτες ή μπριός πέρκας (4.50).

Επίσης η Σοφία μαγειρεύει καθημερινά 2 παραδοσιακά μας πιάτα, όπως μουσακά, παστίτσιο, κεφτεδάκια, καθώς και γεμιστές ντοματοπιπεριές με ρύζι, γαρίδα και καλαμάρι, σε τιμές γύρω στα 6.00 € τη μερίδα!

Από ποτά, τα αποστάγματα 200 ml είναι στα 7 €, οι μπύρες, στα 2.50-3.00 €, τα αναψυκτικά, από 1.50-2.50 €, ενώ 19.00 € κοστίζει το λευκό Κτήμα Γεροβασιλείου ή το Βιβλία Χώρα, τιμή φθηνή, αφού στις κάβες ξεκινούν από 11-12 €!
Εξάλλου, έχουν εκλεκτό δικό τους, χύμα λευκό ή ροζέ, μόνο 3 € το μισό λίτρο!!

Ιδού λοιπόν τι έφαγα, όπως μου τα σέρβιρε ο ευγενικός νεαρός σερβιτόρος τους:

• Εννοείται καλκάνι, αφού απ’ τον Απρίλη τηλεφωνούσα και δεν το προλάβαινα, μιας και εξαντλούνταν συνήθως από Παρασκευή / Σάββατο. Σήμερα ήμουνα τυχερός, ο Βασίλης αναγνώρισε τη φωνή του παραπονεμένου καλοφαγά που δεν προλάβαινε καλκάνια τις καθημερινές, και μου ανήγγειλε μετά χαράς ότι χθες βράδυ Πρωτομαγιάς έφεραν κάποια φρέσκια καλκάνια απ’ την πηγή του στη Βουλγαρία, οπότε, όπως αντιλαμβάνεσθε, μέσα σε μόλις 15 λεπτά διέσχισα το Πάρκο των Ιλισίων και βρέθηκα εκεί, πεινασμένος και περίεργος για το ψαροφαγικό μου καλούδι, επιτέλους!!

Το καλκάνι, θυμίζει λίγο τον φρέσκο μπακαλιάρο ή τη γλώσσα. Όμως, έχει σάρκα αφράτη, τραγανή και σαφώς πιο γερή απ’ του μπακαλιάρου, ακόμη και της γλώσσας, μυρίζει δε έντονα τη φρεσκάδα τη θαλασσινή, εν προκειμένω της Μαύρης Θάλασσας, από όπου προήλθε.
Αν ο μπακαλιάρος είναι λόρδος ή βαρόνος, και η γλώσσα, μια πριγκιπέσα, τότε το καλκάνι είναι δικαιωματικά, βασιλιάς ή μάλλον αυτοκράτορας των ιχθύων, και η ψαροταβέρνα της γειτονιάς μου, ένα αναπάντεχο κελεπούρι Α’ Τάξεως!!

Η Σοφία, άφθαστη μαγείρισσα, είχε προσθέσει και μια φέτα λεμονιού στο ψήσιμο, δίνοντάς του μια ιδιαίτερη νοστιμιά, μου το σέρβιραν δε με λαδολέμονο και λίγο πρόσθετο λεμόνι.
Το ρομβοειδές αυτό πλάσμα με τη μοναδική γεύση, ζύγιζε 520 γραμμάρια, και μου κόστισε 20.80 €. ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΑΛΑΛΙ!!

• Προηγήθηκαν φέτες ψωμιού ψημένες με λαδορίγανη (0.50 €) και

• Μισή μερίδα σούπα. Ήταν κι αυτή μοναδικής νοστιμιάς, φτιαγμένη με πατάτες, καρότα, σέλινο κ. λπ., από ψαρικά δε περιείχε μπακαλιάρο, αλλά και καραβίδες (πρωτοτυπία του μαγαζιού) και σιγοβράζει επί 3 σχεδόν ώρες, σύμφωνα με τη συνταγή τους. Εφάμιλλη και πιθανόν ανώτερη αυτής της Τράτας, του μπαμπά Στέλιου! Τιμή της: ½ Χ 7.00 = 3.50 €. ΕΥΓΕ ΠΑΙΔΙΑ!

Ακολούθησε φυσικά υγρομάντιλο, τον δε σιμιγδαλένιο χαλβά που μου πρότειναν, τον άφησα για μια προσεχή φορά, για να μην αλλοιωθεί η εκλεκτή επίγευση του βασιλιά-καλκανιού μου!!

Πλήρωσα 25 € και είχα τη μοναδική αυτή γαστρονομική μου εμπειρία, χάρη τόσο στην ποιότητα αλλά και την σπάνιν του συγκεκριμένου είδους.

Αποτέλεσμα: φουλ τεσσάρια παντού, και εγκάρδια πρότασή μου για κάθε καλοφαγά, γκουρμέ ή foodie, όπως κι αν θεωρείτε τον εαυτό σας, φίλες και φίλοι χρήστες ή αναγνώστες του ask4food!!

To ΚΑΛΚΑΝΙ στο ΚΑΛΚΑΝΙ ήταν για μένα ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΑΖΙ!!!

ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 68, ΙΛΙΣΙΑ

210 7777733