Loader

Περιγραφή

ΕΚΛΕΚΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ALAIN PARODI, ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΑ MICHELIN ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ Ν. ΓΑΛΛΙΑ! ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ: ΜΕΣΗΜΕΡΙ-ΒΡΑΔΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ!

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

24 Σεπ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Την Παρασκευή 20/9 γιόρτασα την ονομαστική μου γιορτή με μια εκλεκτή φίλη στην πιάτσα του Νέου Ψυχικού, όπου στον χώρο του POLLY MAGGOO λειτουργεί φέτος το εμβληματικό VERI TABLE, του αστεράτου Γάλλου σεφ Alain Parodi. Το μαγαζί, που άνοιξε προ εξαμήνου, λειτουργεί από Τρίτη με Πέμπτη τα βράδια 17.00-0.00, ενώ Παρασκευή και Σάββατο, ανοίγει από μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα, τη δε Κυριακή και Δευτέρα μένει κλειστό. Εμείς το επισκεφθήκαμε το μεσημέρι από 13.00 μέχρι 14.30, μας έδωσαν τραπέζι δίπλα στις τζαμαρίες του 1ου ορόφου, ενώ στη συνέχεια ήρθαν 2-3 ακόμα παρέες στα γειτονικά τραπέζια. Το βράδυ, όπως μας είπαν, χρειάζεται κράτηση, λόγω άλλωστε και του σχετικά περιορισμένου χώρου (υπολογίζω περί τα 20 άτομα στο ισόγειο, όπου βρίσκεται μπάρα για ποτό και σνακ, καθώς κι η ανοιχτή κουζίνα, ενώ περί τα 30 άτομα, απολαμβάνουν το γεύμα τους στον 1ο όροφο).

Κατ’ αρχάς, το όνομά του παραπέμπει σε τρεις συνειρμούς: Στα γαλλικά σημαίνει το αυθεντικό και γνήσιο (προφανώς γεύμα), στα αγγλικά, το απόλυτο και πλήρες τραπέζι, ενώ στους παλιούς μουσικόφιλους θυμίζει το κλασικό τραγούδι του αείμνηστου Charles Aznavour του 1964, ‘you are the one for me, for me, formidable …very, very, veritable…!!

Θα ήθελα εδώ να πω δυο λόγια για τον Alain Parodi, ο οποίος στα 50 χρόνια του έχει περγαμηνές στην πατρίδα του, όπου έχει πάρει αστέρια απ’ τον Οδηγό Michelin, για τα εστιατόρια Lou Cigalon, καθώς και το θρυλικό Royal Riviera, έξω απ’ τη Νίκαια. Εδώ σε μας, εξάλλου, διέπρεψε στα: Hytra, Milton’s, Byblos, Monarch, και προ διετίας στο L’ Audrion, στην Πλάκα! Ο Alain Parodi είναι γεννημένος στο Νότο της Γαλλίας και έχει ιταλικές ρίζες. Η κουζίνα του, λοιπόν, που βασίζεται σχολαστικά σε φρέσκα, εποχικά υλικά, είναι τυπική της παραδοσιακής νότιας Γαλλίας, έχοντας κάποιες πρόσθετες μεσογειακές επιρροές. Επίσης, στα ευρηματικά πρώτα πιάτα του διακρίνονται αποχρώσεις της nouvelle cuisine, ενώ ο ίδιος απεχθάνεται τις τάσεις fusion, που είναι λίαν δημοφιλείς σε άλλους συναδέλφους του.

Ο χώρος δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές απ’ το προηγούμενο μαγαζί, θυμίζει δε μπιστρό δεκαετίας ’70, με ρουστίκ στοιχεία και σκούρους γκρι τοίχους, χαμηλό φωτισμό, δρύινα δάπεδα, ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, και μια ατμόσφαιρα που συμπληρώνεται από απαλή τζαζ μουσική και τραγούδια (New York, New York, κ. λπ. ). Στην αίθουσα του 1ου ορόφου ανεβαίνεις με εσωτερική σκάλα, ενώ στο βάθος υπάρχουν δυο αστραφτερά WC (αλλά ατυχώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για ΑΜΕΑ).
Στο μέσο του χώρου υπάρχει ωραίο σεπαρέ με μπλε βελούδινα αναπαυτικά καθίσματα για παρέα 7-8 θαμώνων, ενώ στο βάθος είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω τη μεγάλη και ενδιαφέρουσα walk-in κάβα τους, όπου φυσικά ξεχωρίζουν τα γαλλικά κρασιά! Εξωτερικά απ’ τις τζαμαρίες υπάρχουν σε όλη την πρόσοψη ζαρντινιέρες, που θεωρώ ότι χρήζουν βελτίωσης, ενώ στους τοίχους διακρίνονται κάδρα με σκίτσα φυτών και λουλουδιών, κοντά δε στο σεπαρέ διέκρινα πίνακα εποχής με Γάλλο αρχιμάγειρα και το επιτελείο του στην κουζίνα. Πιθανολογώ ότι πρόκειται για τον Auguste Escoffier, τον βασιλιά των σεφ, με τον περίφημο ‘Οδηγό Μαγειρικής’ -πρότυπο ακόμη και σήμερα- ο οποίος, μεταξύ άλλων, λάνσαρε το κλασικό γλυκό ‘pêche Melba’, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα!
Εξάλλου, τα τραπέζια ήταν στρωμένα με υφασμάτινα πράσινα σουπλά, και είχαν όλα ένα μπουκάλι με αγνό, παρθένο, βιολογικό ελαιόλαδο, καθώς και μικρά δοχεία με οδοντογλυφίδες, και αλάτι.

Όσον αφορά την εξυπηρέτηση, αυτή πραγματοποιήθηκε από ευγενικό νεαρό σερβιτόρο, με μικρή μάλλον προϋπηρεσία σε χώρους εστίασης. Παρά την αναμφισβήτητη ευγένειά του, διαπιστώσαμε ελλιπή ενημέρωσή του σε κάποια φαγητά του μενού και κυρίως στα συστατικά υλικά και συνοδευτικά ορισμένων πιάτων, για τα οποία μάλιστα χρειάστηκε να κατεβεί 2-3 φορές στην κουζίνα για να ρωτήσει και να μας ενημερώσει σχετικά!
Σημειωτέον δε ότι μιλάμε συνολικά για 20 το πολύ πιάτα (συμπεριλαμβανομένου και του μενού ημέρας), καθώς και το ότι την Παρασκευή το μεσημέρι ο Alain Parodi ατυχώς απουσίαζε και τον αντικαθιστούσε στην κουζίνα ένας νεαρός βοηθός του…

Το μενού ημέρας σε μαυροπίνακα περιελάμβανε 7 πιάτα από 10 € (τυρί brie με καρύδια και σταφίδες) μέχρι 95 €, για Prime Rib-Eye Black Angus, για δύο άτομα!

Το κυρίως μενού είχε 7 ορεκτικά, από 7 € για πράσινη σαλάτα shallot (με κρεμμύδια), μέχρι 29 € για μια ποικιλία ισπανικών αλλαντικών Iberico. Επίσης, 2 ζυμαρικά-ριζότο (19 €), 3 πιάτα με ψάρια και μπουγιαμπέσα, από 19-29 €, 3 πιάτα με κρεατικά από 19-26 € (αρνί, πάπια, ιβηρικό χοιρινό). Τα επιδόρπια, που έρχονται σε δίσκο περιλαμβάνουν, όπως μάθαμε, mille-feuille, ile flottante, κρεμ καραμελέ, μπαμπά με ρούμι, κ. λπ.

Όσον αφορά τα ποτά, σερβίρουν ποτήρι γαλλικών κρασιών στα 6-10 €, 7 μπύρες από 6 μέχρι 10 €, τιμή που αφορά τη βελγική Chimay bleue, καθώς και ποικιλία από ποτά αλκοολούχα, αποστάγματα, επιδόρπιους οίνους, κ. λπ.

Σχετικά με τα εμφιαλωμένα κρασιά της ενδιαφέρουσας κάβας τους (στον κατάλογο αναφέρονται καμιά 60αριά ετικέτες τουλάχιστον), σ’ αυτά φυσικά πρωταγωνιστούν κορυφαία γαλλικά, χωρίς να απουσιάζουν και περί τα 15 ελληνικά. Τα τελευταία κυμαίνονταν από 25-98 € (τιμή που αφορά τα Τ-ΟΙΝΟΣ CLOS STEGASTA απ’ τους Τηνιακούς αμπελώνες - ασύρτικο και μαυροτράγανο).

Οι γαλλικές ετικέτες, ξεκινούν από 30 € περίπου για οικονομικά κρασιά του Λίγηρα, Αλσατίας, Ροδανού, κ. λπ., ενώ φθάνουν στο ποσό των 1068 € για το κορυφαίο κόκκινο 1er cru MOUTON ROTHSCHILD (περιοχής Medoc, Bordeaux) του 2008, τιμή σημειωτέον όχι εξωφρενική, αφού στις γαλλικές κάβες ο αυτοκράτορας αυτός των κρασιών στοιχίζει περί τα 500-700 € το μπουκάλι, για τη συγκεκριμένη εκπληκτική χρονιά!!

Προσγειωνόμαστε τώρα στα του φαγητού μας:
• Από ορεκτικά πήραμε τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, ταρτάρ τόνου σε στρογγυλά κομμάτια, με πικάντικο πουρέ αβοκάντο και μια εντυπωσιακή μαύρη δαντέλα-πέπλο από μελάνι σουπιάς, μους αβοκάντο και μικρή ποσότητα από μαύρο χαβιάρι (!! ), που συμπληρώνονταν από άνηθο, ραπανάκια, και κόκκινη σος yuzu soja. ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΦΗΜΗΣ του Alain Parodi! ΕΥΓΕ!! Τιμή στα 14 €.
• Επίσης, μια μερίδα τυρί brie με τρούφες. Ήταν ένα τριγωνικό κομμάτι με ενδιάμεση ζώνη από κρέμα γευστικής τρούφας και συνοδεία πράσινης σαλάτας. Εξίσου ένα γαστρονομικό καύχημα, στην τιμή των 15 €.
• Για κυρίως παρήγγειλα το αρνάκι Blanquette, ένα τυπικό πιάτο της νότιας Γαλλίας. Ήταν τρυφερά κομματάκια αρνιού, μαγειρεμένα με βραστό κρεμμύδι, σκορδάκι, γλυκοπατάτες, λίγο καρότο, πασπαλισμένο με άνηθο και πράσινο κρεμμυδάκι. Η ανοιχτόχρωμη σος ήταν φτιαγμένη από κρέμα γάλακτος και κρόκο αυγού. Επίσης νόστιμο πιάτο, όπου ξεχώριζε η φρεσκάδα του αρνιού. Τιμή στα 19 €.
• Η φίλη μου πήρε το κονφί πάπιας, που ήρθε σε όμορφη πήλινη γάστρα με κίτρινο καπάκι. Ήταν τρία φιλέτα καραμελωμένης πάπιας, με πέντε κομμάτια ψητό ροδάκινο, μους σελινόριζας, καφέ σος με βάση το ροδάκινο, συνοδεία σαλάτας από κινέζικο λάχανο και άνηθο. Επίσης πολύ καλό πιάτο, αν και τα δύο κυρίως πιάτα υπολείπονταν ελάχιστα της μοναδικής γαστρονομικής τελειότητας των δύο πρώτων μας πιάτων…Τιμή 26 €.

Διερωτώμαι απλώς αν κι αυτά θα ήταν εξίσου τέλεια με πρώτα, εφόσον αντί του βοηθού μάγειρα, παρευρίσκονταν τότε κι ο ίδιος οAlain Parodi…
Το ερώτημα, βέβαια, είναι ρητορικό και δεν αλλάζει την τελική εικόνα της γεύσης, η οποία, με βαθμολογία 4 στα πρώτα και 3 τουλάχιστον στα δεύτερα πιάτα, δικαιούται τον μέσο όρο του 3.50 στα 4, που επιεικώς στρογγυλοποιείται στα 4, με τη δέουσα άλλωστε εκτίμηση στο πρόσωπο του γνωστού σεφ!

Ήπιαμε δυο ποτήρια κόκκινο γαλλικό κρασί ‘Mon P’ tit Pichon Cote Catalanes’ του 2017, της περιοχής Languedoc – Roussillon (μεταξύ Μασσαλίας και συνόρων με Ισπανία), ένα γευστικό κρασί, που ταίριαζε με ό, τι φάγαμε. Τιμή 2Χ6= 12 €.
Επίσης μας έφεραν μεταλλικό νερό (3 €), ενώ στην αρχή αποφύγαμε τη γαλλική μπαγκέτα με πάστα ελιάς που μας πρότειναν, ώστε να απολαύσουμε όλα τα υπόλοιπα.

Ο Alain Parodi, αν και απών, τους είπε και μας κέρασαν ένα γαλλικό προφιτερόλ, με το γνωστό σουδάκι, στη μέση μια στρώση παγωτού βανίλια, και σαντιγί στο πάνω μέρος. Ο σερβιτόρος έφερε καυτή bitter σοκολάτα σε ποτήρι, την οποία και περιέχυσε γύρω απ’ το γλυκό. Ήταν ένα τυπικό καλό γαλλικό επιδόρπιο, ίσως επειδή εγώ προηγουμένως είχα ρωτήσει αν τα γλυκά τους περιλαμβάνουν και κάτι με σοκολάτα. Προτείνω βέβαια εσείς να δοκιμάσετε και κάποιο απ’ τα υπόλοιπα γλυκά ημέρας που σας ανέφερα.

Πληρώσαμε 89 € (χωρίς το κρασί, κατ’ άτομο στα 38.50 €, δηλ. κατηγορία 37-49 €, ποσό που καθρεφτίζει το στάτους του χώρου και το κύρος του σεφ!

Συμπερασματικά, το VERI TABLE συνιστά μια ‘αυθεντική’ γαλλική γωνιά για γαστρονομική εστίαση του επιπέδου του αστεράτου σεφ που είναι επάξια ο Alain Parodi.
Προτείνεται, λοιπόν, σαφώς για μια βραδινή έξοδο ή επέτειό σας, εν γνώσει του ότι θα χαλαλίσετε περί τα 100 € το ζευγάρι, εφόσον βέβαια δεν ξεφύγετε με πανάκριβα γαλλικά κρασιά chateaux, που θα σας μεθύσουν μεν μαγικά, αλλά θα σας βγάλουν πιθανώς εκτός προϋπολογισμού!

ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ 8, ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ

2111 829109