Loader

Περιγραφή

Γαλλική κουζίνα, πρωταγωνιστούν τα φιλέτα. Κυριακή κλειστά.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

10 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Σπύρος και Βασίλης λοιπόν.... Το εστιατόριο που ακόμη και μετά από σαράντα τόσα χρόνια διατηρεί την ποιότητα της Γαλλικής του γαστρονομίας, την κομψότητα του χώρου και το ευπρεπές σέρβις. Το πάρκινγκ. ? Ακόμα και αυτό συνεχίζει να είναι το ίδιο δύσκολο.... Είναι λοιπόν από τις περιπτώσεις που σε κάνει να σκέφτεσαι εάν τελικά πρόκειται για στασιμότητα ή για επιδεξιότητα. Τελικά, κατέληξα ότι πρόκειται για το δεύτερο παμψηφεί. Όσον αφορά το διαχρονικό θεματάκι που υπάρχει με το πάρκινγκ, υπάρχει ένα γκαράζ επί πληρωμή στο επόμενο στενό. Άνετα θα μπορούσε, ειδικά το πολυτελές αυτό εστιατόριο, να συμβληθεί μαζί του ή με κάποιο άλλο στην περιοχή και κάποιος παρκαδόρος (βρέξει - χιονίσει ) να παραλαμβάνει το όχημά των θαμώνων και να το πηγαίνει εκεί!! Η εξυπηρέτηση του ανθρώπινου παράγοντα πάνω απ' όλα....!!

Το εστιατόριο αυτό διευθύνει ο Γιώργος Πολυμέρης, γιος του Βασίλη Πολυμέρη, ενός εκ των δύο ιδρυτών, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Σπύρο, στις αρχές της καριέρας τους, είχαν στελεχώσει το δημοφιλές Γαλλικό εστιατόριο " L' Abreuvoir " στο Κολωνάκι.
Σεφ είναι για χρόνια ο Δημήτρης Φύτρος.

Ο Σπύρος έχει αποχωρήσει από το όλο εγχείρημα εδώ και μια εικοσαετία περίπου. Ο άλλος γιος του Βασίλη Πολυμέρη είναι ο Οδυσσέας, ο οποίος διατηρεί, με επιτυχία και εκείνος, το Γαλλικό " Tartare " στη Γλυφάδα ( βλ. παλαιότερη κριτική μου ).

Case Study: Διαπιστώνουμε λοιπόν έτσι πως " συγγενεύουν " μεταξύ τους τρία από τα καλύτερα εστιατόρια του είδους στην χώρα μας!

Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο καθημερινή βράδυ της 14.03 και επιθυμία μου ήταν να καθίσω στην επάνω μικρή αίθουσα, εκείνη των καπνιστών, καθώς την θεωρώ μια όμορφη ζεστή φωλιά, που τα μπροστινά τραπέζια της διαθέτουν " Βασιλική " θέα στη σάλα του ισογείου, μέσα από μερικά κομψά μαύρα κιγκλιδώματα, αλλά και πανοραμική θέαση του εξωτερικού χώρου, όπου τα πολλά φωτάκια στις ζαρντινιέρες κοντά στην είσοδο δημιουργούν και αυτά μια κάποια ατμόσφαιρα. Γούστα είναι βέβαια αυτά...

Ο επάνω λοιπόν χώρος είναι κλασικού γούστου με φίνο ξύλινο πάτωμα, περιποιημένα καθίσματα, τραπέζια με ολόλευκα τραπζομάνδηλα, αρεστό φωτισμό ψευδοροφής και έναν μεγάλο καθρέφτη στο πίσω μέρος που "ανοίγει" λίγο τον χώρο. Αυτό, το επάνω τμήμα του εστιατορίου, προσεγγίζεται ανεβαίνοντας μερικά ξύλινα σκαλοπάτια, όπου στον μικρό διάδρομό τους έχουν τοποθετηθεί τρεις πανέμορφοι μικροί σκαλιστοί καθρέφτες.

Κοντά στην είσοδο του εστιατορίου βλέπουμε ένα μπαρ με τέσσερα καθίσματα με δερμάτινες βάσεις. Στο βάθος, βρίσκονται οι πολύ προσεγμένες τουαλέτες ( με χαρτιά για τα χέρια και πετσετούλες ) με τη λιτή διακόσμηση ανοιχτού ξύλου και μάρμαρου. Στην αριστερή πλευρά της εισόδου συναντάμε την επιβλητική κυρίως αίθουσα με τα υπέρκομψα τραπέζια - έπιπλα, ροτόντες, διθέσια και στενόμακρα με τα ίδια κομψά καθίσματα όπως εκείνα του πάνω ορόφου. Ο κυρίως τοίχος της αίθουσας καλύπτεται σε όλο το ύψος του από αμέτρητα μπουκάλια κρασιών και οι μεγάλες τζαμαρίες στολίζονται από καλοφτιαγμένες βαριές κουρτίνες. Τα πολύφωτα ξεχωρίζουν σε στυλ και αναδύουν έναν υπέροχα ζεστό φωτισμό που κάνει όλη την αίθουσα κυριολεκτικά να λάμπει!!

Η μουσική επένδυση ( φωνητική και instrumental ) του χώρου είναι καταπληκτική με αρκετές διασκευές παλιών τραγουδιών αλλά και με σύγχρονες νότες!!

Το μενού είναι αρκετά μεγάλο και προς Θεού μην πάτε πεινασμένοι γιατί θα τα θέλετε Όλα....
Το κακό βέβαια είναι ότι ηλεκτρονικά αναγράφονται μόνο τα φαγητά και όχι οι τιμές. Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτό το βιολί στην χώρα μας.... ?????

Το μενού περιλαμβάνει σημαντικά πιάτα, όπως η γνωστή Γαλλική κρεμμυδόσουπα (9,00), μπουτάκια βατράχων προβενσάλ (20,00), σαλιγκάρια Βουργουνδίας ( 6τεμ. /12,00), Καμαμπέρ σε κρούστα αμυγδάλου (12,00), Τάρτα Φλαμπέ (12,00), Πατέ από συκώτι πάπιας (20,00), Αχλάδι ροκφόρ ( 10,00), Σατωμπτιάν για δύο άτομα ( 58,00), Φοντί Σινουάζ για 2 άτομα ( 58,00), Φιλέτο Λίλι (35,00), Ταρτάρ δύο Σολομών ( 21,00), Γλώσσα Dover, meuniere (55,00/ κιλό ) και πολλά πιάτα ακόμη!!

Η κράτηση έγινε μέσω e - table για δύο άτομα, την εβδομάδα που το εστιατόριο πρόσφερε έκπτωση 20%, σημαντική εάν υπολογίσουμε τις ακριβές τιμές του εστιατορίου.

Επιλέξαμε τα εξής πιάτα:

Σπαράγγια με σος Ολλαντέζ (12,00), τα μοίρασαν (έξι τεμάχια στον καθένα μας) σε κάθε πιάτο. Η εκπληκτική λευκή sauce Hollandaise τύλιγε με άψογη τεχνική τα πεντανόστιμα πράσινα σπαράγγια σε όλο το μήκος τους, σαν μικρά δαχτυλίδια.

Αντρεκότ ( Entrecote ), μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς κόκκαλο, με σος ροκφόρ (18,00) και γαρνιτούρα από καρότο και πράσο βραστό, συν λίγο σχοινόπρασο πάνω στο κρέας. Ο κατάλογος το προσφέρει επίσης με την γνωστή σος Cafe de Paris στα ΕΥΡΩ 22,00. Ακόμα, υπάρχει η επιλογή της sauce Bearnaise ή της a La Creme. Το πιάτο συνοδεύεται από πολλές πατάτες τηγανιτές σε ξεχωριστό μεγάλο λευκό πιάτο. Το κρέας είναι περίφημο και τρυφερό, ενώ οι πατάτες (μάλλον προτηγανισμένες.... ) είναι εξαιρετικές!!

Στέικ Ταρτάρ, βιολογικό ( Steak Tartar bio ), ωμό μοσχαρίσιο κρέας στα 26,00. Το αγαπημένο μου πιάτο, το ζήτησα αρκετά spicy και ήταν τέλειo, όμορφα κομμένο και μοναδικής εκτέλεσης! Σερβίρεται με λίγο μαρούλι, μια ντοματούλα, κρεμμυδάκι, κάππαρη και μαϊντανό (?) Σε αυτό το εστιατόριο, το ωμό αυγό έρχεται ξεχωριστά μέσα σε δικό του βαθύ και μικρό πιάτο και σε ειδικό σκεύος. Ο ευγενέστατος σερβιτόρος, το έσπασε επί τόπου και το ανακάτεψε, ως είθισται, με το κρέας. To όλο εγχείρημα συνοδεύεται από ένα ακόμη πιάτο με φρυγανισμένα ψωμάκια, λευκά και σικάλεως.

Ήπιαμε κρασί χύμα κόκκινο, ποικιλία Αγιωργίτικο, στα 10,00 το 1/2 λίτρο, που ταίριαζε με ό, τι φάγαμε.
Υπάρχει τεράστια ποικιλία κρασιών Ελληνικά, Ισπανικά Ιταλικά και Γαλλικά. Για παράδειγμα, Γεροβασιλείου Syrah στα 40,00!

Από τα γλυκά προτιμήσαμε τα εξής:
Προφιτερόλ (8,00) άψογα εκτελεσμένο και πολύ νόστιμο!
Μας πρότειναν την Πάβλοβα (8,00), η οποία δεν υπήρχε στον κατάλογο, και την παραγγείλαμε ευθύς αμέσως.... Μοναδικό γλυκό, σε στρογγυλό σχήμα, με μπόλικη σος φράουλας και δύο πράσινα φυλλαράκια δυόσμου!!

Στην αρχή μας έφεραν ένα πανέρι με κοινές φέτες ψωμιού. Παράλληλα, μας προσέφεραν πολύ νόστιμες - μακρόστενες φέτες ψωμιού, δύο με σκόρδο και δυο με λιωμένο τυρί. Πολύ ψωμί θα έλεγα....!! Στην απόδειξη χρεώθηκε φυσικά το Ψωμί Χ 2,50 το άτομο.

Tο γαστρονομικό μας αυτό δείπνο κλείνει με την παρουσία ενός ασημένιου δίσκου με τέσσερα μπουκάλια από γνωστά λικέρ, όπως λικέρ Μαστίχας, το κλασικό Amaretto Disaronno, κ. λπ., κόκκους καφέ και δύο μικρά ποτηράκια.

Στο τέλος, η έκπτωση ξεχάστηκε (9 στις10 φορές συμβαίνει ατυχώς αυτό... ) και χρειάστηκε να την υπενθυμίσουμε εμείς, ώστε να γίνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου!!

Σε γενικές γραμμές, εάν εξαιρέσω ορισμένες μικρές λεπτομέρειες που δεν ταιριάζουν και τόσο με την πολυτέλεια και τη φήμη δεκαετιών του εστιατορίου, θα έλεγα ότι όλα πήγαν καλά. Όλες οι γεύσεις μάς ικανοποίησαν και με το παραπάνω μάλιστα...!

Για ειδικές ρομαντικές εξόδους φυσικά προτείνεται!!

7 medium

17 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Το Σάββατο βράδυ πήγα με τη φίλη μου στο κλασικό γαλλικό εστιατόριο ΣΠΥΡΟΣ & ΒΑΣΙΛΗΣ που βρίσκεται δίπλα στην πρεσβεία και το παρκάκι πριν τον Λυκαβηττό. Το εστιατόριο αυτό λειτουργεί Δευτέρα με Σάββατο εδώ και 44 χρόνια, από την εποχή που το άνοιξαν οι Κερκυραίοι Σπύρος και Βασίλης το 1974, έχοντας δουλέψει ήδη στο κοντινό Abreuvoir του Κολωνακίου.

Το ΣΠΥΡΟΣ & ΒΑΣΙΛΗΣ παραμένει μια σταθερή αξία των Seventies και μια sophisticated traditional French Cuisine of Provence area mostly. Είναι η περιοχή της ΝΑ Γαλλίας, γύρω από τη Μασσαλία, Κυανή Ακτή, κ. λπ. Βέβαια, η εκλεκτή κουζίνα του με τα διάφορα sauces και τον τρόπο μαγειρέματος είναι κάπως βαριά για τα μέτρα μου, αλλά once in a blue moon permitted!!

Μπαίνοντας βλέπουμε την ωραία ξύλινη μπάρα με τον χώρο του μπαρ, τον άψογο και αριστοκρατικό χώρο με το όλο αστικό περιβάλλον, καθώς και τον εντυπωσιακό τοίχο απέναντι, με την κάβα των κρασιών τους σε ράφια από πάνω ως κάτω.
Έτρωγαν κυρίως πελάτες μιας κάποιας ηλικίας κι ανάμεσά τους πολιτικοί κι άλλοι γνωστοί Αθηναίοι. Διάβασα στα sites ότι από το ΣΠΥΡΟΣ & ΒΑΣΙΛΗΣ έχουν περάσει σχεδόν όλοι κατά καιρούς, όπως ο αείμνηστος Καραμανλής, αλλά και first class artists: Αλίκη, Μελίνα, Νάνα, Ντέμης…
Εμείς καθίσαμε στο όμορφο πατάρι, που ήταν μια κάπως πιο ήσυχη πτέρυγα.

Το σέρβις ήτανε υποδειγματικό από experts που μας εξήγησαν τον κατάλογο, μας βοήθησαν να διαλέξουμε τι θα πάρουμε, και μας τα έφεραν στους σωστούς χρόνους, γεγονός που σημαίνει περίπου μια δίωρη παραμονή στον πολυτελή χώρο!

Στην αρχή ήρθανε μπαγκέτες ψωμιού με τυρί και garlic, and mineral water.
Για πρώτα πήραμε ένα τυρί camembert with jam, και σπαράγγια με σος hollandaise, πολύ καλά για ξεκίνημα.
Για κυρίως πήραμε μια entrecote sauce béarnaise & filet café de Paris, και τα δυο μεγάλη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού αυτού για πολλά χρόνια, άλλωστε must της γαλλικής κουζίνας!

Για desserts διαλέξαμε 2 chocolate mousses, μιας και τρελαινόμαστε για σοκολάτα, και πιστέψτε με, δεν το μετανιώσαμε καθόλου. Εκεί μέσα τα παιδιά είναι και άριστοι ζαχαροπλάστες, αφού έχουν και μεγάλη ποικιλία από γλυκά!

Ήπιαμε ένα κόκκινο κρασί Chateau Χαρλαύτη, ποικιλία Cabernet Sauvignon, περιοχής Νεμέας, πολύ καλό ελληνικό κρασί 12.50 βαθμών alcohol, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα γαλλικά, με διπλή και τριπλή τιμή! Και η κάβα τους πολύ ενημερωμένη, με καμιά εκατοστή τουλάχιστον ετικέτες (ωστόσο νομίζω πως υστερεί κάπως από αυτή στο Abreuvoir).

Πληρώσαμε 120 € (χωρίς το κρασί στα 96 €, i. e. p. p. 48 €: ένα καλό value for money.

Πολύ καλή εμπειρία για τα ελληνικά δεδομένα. Το παλιό στέκι παραμένει για πάντα κλασικό!
Το προτείνω λοιπόν για μια επέτειο ή special moments!!

07 Ιουν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Κάθε φορά που επιθυμούσαμε κλασική γαλλική κουζίνα πηγαίναμε στο L'Abreuvoir, αλλά χθες βράδυ (Σάββατο) είπαμε να δοκιμάσουμε και το "Σπύρος&Βασίλης" και τι καλά που κάναμε!!! Αν και τριήμερο Αγ. Πνεύματος τα τραπέζια στον υπέροχο κήπο-παρκάκι ήταν γεμάτα, άρα η κράτησή μας ήταν σωστή κίνηση. Χαμηλός φωτισμός (αλλά με ενσωματωμένους φακούς σε όλους τους καταλόγους) ώστε να είναι ρομαντική η ατμόσφαιρα, όχι στριμωχτά τραπέζια, υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και πετσέτες, φινετσάτα σκεύη... Πρόβλημα για μένα οι άβολες μεταλλικές καρέκλες, που αν και φαρδιές είχαν 2 θέματα: δεν υπήρχε μαξιλαράκι και ήταν τρυπητές με αποτέλεσμα να πιαστεί κάποια στιγμή το κουμπί από το μπολερό μου και να δυσκολευτούμε να το βγάλουμε!

Η υποδοχή ήταν ευγενική, η εξυπηρέτηση πολύ καλή με μόνη παραφωνία την έλλειψη κεράσματος λικέρ-χωνευτικών στο τέλος ειδικά σ'εμάς (ενώ τα είχαν στο διπλανό βοηθ. πάγκο και πρόσφεραν στα άλλα τραπέζια), ίσως μάς ξέχασαν...

Παραγγείλαμε σαλάτα φλωρεντίν (σπανάκι, ντομάτα, μπέικον κ. ά. 10€) που την περίμενα μικρή, αλλά ήρθε πλούσια ποσότητα και μοιράστηκε στα δύο από το σερβιτόρο γεμίζοντας τα μεγάλα πιάτα μας, το ψωμί του "κουβέρ" (σκορδόψωμο με μυρωδικά και μπρουσκέτα τυρί 1τμχ/άτομο συν καλαθάκι με λευκή-μαύρη μπαγκέτα και βούτυρο εξαιρετικής ποιότητας στα 2,5€/άτομο), ένα φιλέτο καφέ ντε Παρί (26€) και έναν κρασάτο κόκορα (16€). Ανάμεσα στα δύο κύρια πιάτα μπήκε μια πιατέλα με τις τέλειες γαλλικές τηγ. πατάτες! Άψογες γεύσεις, μεγάλες μερίδες. Οι σάλτσες πεντανόστιμες! Και το αυθεντικό γαλλικό σουφλέ σοκολάτας για δύο ολοκλήρωσε τη γευστική εμπειρία. Χειροποίητο (το παραγγείλαμε από την αρχή, αφού θέλει ~30') με πολύ καλής ποιότητας σοκολάτα και 2 σαλτσιέρες με λιωμένη σοκολάτα και ρευστή κρέμα για να περιχύνουμε κατά βούληση. Άξιζε τα 15€ που κόστισε!

Εκμεταλλευόμενοι και πάλι το "bring your own wine by e-table" πήγαμε με το δικό μας καλό γαλλικό κρασί και ο λογαριασμός μας ήταν χαμηλός (74€). Η λίστα κρασιών έχει προτάσεις σε λογικές τιμές (στα ελληνικά κρασιά, π. χ. Πέτρινες Πλαγιές Παλυβού 21€, Κτήμα Χαρλαύτη Πεταλούδες ροζέ 22€, Chateau Χαρλαύτη Cabernet Sauvignon 24€) και κάποιες αρκετά ακριβές (κυρίως στα γαλλικά, π. χ. το Βaron Philip de Rothschild Mouton Cadet που αγοράζεις 10€ σε κάβα τιμολογούνταν 40€ στο εστιατόριο! ). Γενικά θα έλεγα ότι ένα ζευγάρι με πλήρες δείπνο και ένα μπουκάλι ελληνικό κρασί θα πληρώσει ~100€, δηλ. ένα (καλό) κλικ πιο κάτω από το έτερο γαλλικό ρεστοράν χωρίς να συμβιβαστεί καθόλου σε περιβάλλον και γεύση!

20 Μάρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
50-64

Μία από τις αρχές του συνταγματικού δικαίου είναι η αρχή της αναλογικότητας. Με την αρχή της αναλογικότητας στο μυαλό πρέπει να κρίνονται όλα. Όπως το συγκεκριμένο εστιατόριο ας πούμε...

Η μέρα Παρασκευή δέκα του μηνός Μαρτίου του σωτηρίου έτους δύο χιλιάδες δεκαεπτά. Μετά από... (βλ. κατωτέρω) είπαμε να πάμε για ένα σωστό δείπνο. Όπερ και έλαβε χώρα εν τω Σπύρω και Βασίλη.

Λιανά, λιανά θα πω:
Μπήκαμε μέσα. Μαγαζί άδειο. Εφτάμιση το απόγεμα, μόλις είχε ανοίξει κι ακόμα στρώναν οι αθρώποι. Είχαμε πάρει τηλέφωνο για κράτηση και μας είπαν δε χρειάζεται. Αλήθεια είπαν. Σχεδόν. Μας βάλαν στο μπαλκονάκι σαν τους γέρους του muppet show. Εκεί εκάθιζαν όλα τα ζεύγη. Φάουλ, λέγω με αγάπη. Φίλε σε ένα άδειο μαγαζί θέλω να είμαι στο μέσον του διάκοσμου και της ζωής, όχι στο περιθώριο. Θέλω να μπορώ να χαζεύω έξωθεν της τζαμαρίας.

Τούτου λεχθέντος, πάμε παρακάτω. Ευγενής πολυτέλεια μη κραυγάζουσα. Το 4άρι του χώρου είναι λίγο διαισθητικό διότι από τον εξώστη δε βλέπεις και πολλά πράγματα. Ευγενείς σερβιτόροι. Με στολή εργασίας καλού εστιατορίου δίχως να είναι φράκο και λιβρέα. Το 3άρι της εξυπηρέτησης αφορά αποκλειστικά και μόνο την πολιτική του μαγαζιού «μη στάνταρ πελάτες και ζευγάρια στον εξώστη». Ήταν λίγο άβολο να είμαστε έξι νομάτοι στον εξώστη (τρία ζευγάρια) και από κάτω να υπάρχει το κενό (κυριολεκτικώς). Κατά τα λοιπά μιλάμε για διακριτικό, ελαφρύ και απόλυτα επαγγελματικό σέρβις, το οποίο αξίζει συγχαρητηρίων.

Μενού το οποίο όπως επελέγη υφ’ ημών:
- Σπαράγγια ψητά με σως ολλαντέζ 12 ευρώ
- Σουφλέ με τυρί και ζαμπόν για δύο άτομα (ως ορεκτικό) 20 ευρώ
- Δύο Εντρεκότ με σως καφέ ντε Παρί το ένα με πουρέ ινστέντ οφ φρέντς φράιζ 2 Χ 22 ευρώ
- Ένα σουφλέ σοκολάτας 15 ευρώ
- Μισό κιλό χύμα δικό τους αγιωργίτικο 10 ευρώ
- Ψωμάκι, το οποίο και συνοδεύθηκε με δύο σκορδοψωμάκια και δύο φετούλες με τυράκι γκρατινέ 5 ευρώ
- Νερό φιάλης 2,50 ευρώ

Οι ασπάραγγοι ήταν αριστοτεχνικά ψημένοι, η σως ολλαντέζ συμπαθέστατη και μέχρις εκεί. Οι ασπάραγγοι ήταν άφθονοι και η σως ολλαντέζ λίγο λιγότερη από ότι έπρεπε προκειμένου να συνοδέψει τίμια τα σπαράγγια.

Το σουφλέ ήταν και αυτό αριστοτεχνικό, υπέροχα γκρατιναρισμένο από έξω και αφράτο από μέσα. Αρκετά βαρύ και λιπαρό και την ευθύνη βέβαια δεν την έχει ούτε ο σεφ, ο οποίος νομίζω ότι εκτέλεσε σχεδόν άριστα τη συνταγή, ούτε κανείς άλλος πέραν της ιδιοσυστασίας της συγκεκριμένης συνταγής. Το σουφλέ είναι βαρύ και λιπαρό αλλιώς δεν είναι σουφλέ. Επίσης, όταν λέει ότι είναι για δύο άτομα το εννοεί και το λέει ένας σαφώς λιχούδης άνθρωπος. Σημειώσατε ότι θέλει μισή ωρίτσα-σαράντα λεπτά για να ετοιμαστεί.

Τα δύο εντρεκότ ακολούθησαν τις επιθυμίες μας στο ψήσιμο στα πλαίσια ενός γαλλικού εστιατορίου (διότι αν ζητούσες well done σε greek tavern θα σου φέρναν frisbee και αν ζητούσες medium rare* θα σου φέρναν well done). Τώρα πώς να το πω χωρίς να αδικήσω μια πολύ επαγγελματική δουλειά αφής στιγμής δεν έχω και τις άπειρες γευστικές παραστάσεις από σως καφέ ντε Παρί; Η σως καφέ ντε Παρί μου φάνηκε λίγο περισσότερο έντονη από αυτό που εγώ θα ήθελα. Σα να καπέλωνε τα πάντα. Σε κάθε περίπτωση νιώθεις τα επίπεδα της γεύσης και τη συνθετότητα των αρωμάτων. Λέγεται ότι παρασκευάζεται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη με βούτυρο και 30 διαφορετικά βότανα με συνταγή που δεν την ξέρει ούτε ο σεφ παρά μόνο ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Ο πουρές που ζητήθηκε ήτο αδιάφορος ενώ το βουναλάκι από τηγανίτες πατάτες που ήρθε ήταν άριστο και αψεγάδιαστο.

Σε αυτό το σημείο μας έφεραν ένα δίσκο με διάφορα αλκοολούχα χωνευτικά (Sambuca, μαστίχα κτλ) και δύο σφηνοπότηρα. Αυτοεξυπηρετηθήκαμε με δυο λικέρ μαστίχας με λεμόνι. Εξαιρετικό σαν γεύση και όμορφο σαν κίνηση.

Ήρθε το σουφλέ σοκολάτας (ένα σουφλέ επαρκέστατη ποσότητα για δύο άτομα). Ταπεινή μου άποψη ότι πρόκειται περί ενός signature dish το οποίο δεν πρέπει να το χάσεις. Καταφθάνει καυτό με δυο σαλτσιέρες μία με κρέμα γάλακτος και μία με σάλτσα σοκολάτας. Τι να πεις; Μνημειώδες!

Το χύμα κρασί ήταν αξιοπρεπές χωρίς να είναι φοβερό. Απλά να προσθέσω ότι η wine list του (ασχέτως που δεν την τίμησα λόγω συνθηκών) είναι μια γήινη λίστα που δεν στοχεύει στον εντυπωσιασμό αλλά στην ευχαρίστηση των θαμώνων. Τιμές και ποικιλίες πραγματικές.

Άρα μείον του οίνου ένα κατοστάρικο το ζευγάρι για να φάει και το ευχαριστηθεί, ήτοι 50 κατά κεφαλήν.

Overall: είναι πολύ ωραίο μέρος για μια όμορφη συμμάζωξη. Η κουζίνα οπωσδήποτε σέβεται τον γαλλικό προσανατολισμό της. Ταπεινή μου άποψη ότι είναι λίγο τσιμπημένο γι’ αυτό που προσφέρει και ανάμεσα στο νοερό δίλημμα που είχα για χρόνια στο μυαλό μου L’Abreuvoir vs Σπύρος κ’ Βασίλης σημειώσατε 1.

Τούτων λεχθέντων περί του δείπνου ο οποίος δεν είναι πλέον μυστικός ας πούμε και το άλλο για την τριγύρω περιοχή. Αρχικώς είμεθα σε μια άλλη δουλειά 500 μέτρα πιο κει από το μαγαζί. Πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δίπλα στον ναό της Λεωφόρου εκεί όπου υπάρχει ο ναός των Αγίων Πάντων. Είναι από τα παλιότερα εκκλησάκια της Αθήνας. Σύγχρονο της Καπνικαρέα, της Μορφοκκλησιάς στο Γαλάτσι και των Αγίων Θεοδώρων πάνω απ’ το Clumsies.

Μιλάμε για τη χρυσή εποχή των Κομνηνών (11ος αιώνας μΧ). Οι τελευταίοι πραγματικοί αυτοκράτορες της ρωμηοσύνης που λέει ο Άγγελος Βλάχος καθώς οι επόμενοι είχαν στέμματα "από υαλί χρωματιστό". Είναι χτισμένη η εκκλησίτσα αυτή πάνω στα ερείπια του ναού της Ουρανίας Αφροδίτης, ο βωμός του οποίου σώζεται ακόμη [σύμφωνα με κάποιους είναι ο ναός της Αφροδίτης εν Κήποις και ταυτίζουν την ετυμολογία με τους Αμπελό-κηπους ενώ κατ' άλλους η Αφροδίτη εν Κήποις ήταν στις όχθες του Ιλισού].

Στα χρόνια του ελληνικού μεσαίωνα, δηλ. μετά την κατάληψη της Πόλης από τους σταυροφόρους, έγινε το καθολικό (δηλ. ο κεντρικός ναός) μοναστηριού. Ήταν η Μονή Ομολογητών σε μια απόπειρα να κρατήσουν οι Αθηναίοι την Ορθόδοξη πίστη τους. Έχει και αγίασμα που πηγάζει από το νάρθηκα της εκκλησιάς, η οποία σήμερα είναι μετόχι της Μονής Πετράκη, δηλαδή τρέχει πηγούλα με νερό ακόμα και σήμερα. [Αν ταυτίζεται όντως με το ναό της εν Κήποις Αφροδίτης στην πηγή αυτή κατέβαιναν κοριτσάκια ερχόμενα απο την Ακρόπολη και πριν να επιστρέψουν σε αυτήν κατά την εορτή των Αρρηφορίων].

Μέχρι το 1922 είχε γίνει συντρίμμια και αναστηλώθηκε το 1957. Με τα χρόνια πολυκατοικίες το κλείσαν βάναυσα. Οι πολυκατοικίες πατάνε πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, καθώς όπως είπαμε εκεί υπήρχε και ο ναός της Ουρανίας Αφροδίτης. Η τελευταία πολυκατοικία χτίστηκε το 2007…

500 μέτρα πιο κει (μετρημένα) είναι ο Σπύρος κ’ Βασίλης. Η Αθήνα είναι κάτι παραπάνω από μια σειρά εστιατορίων. Φάτε την, αφομοιώστε τη να γίνει κομμάτι σας. Χρειάζεται αγάπη για να ζωντανέψει. Και κατα-νόηση.

-------------------------------------------------------------------
* Το πάλαι το ποτέ είμαι στη Θεισόα, χωρίον στα σύνορα Αρκαδίας-Ηλείας μετά την Καρύταινα. Έχουμε κάτσει και λέω να παραγγείλω μοσχαρίσια. Δεν ήμουν τόσο ψώνιο ώστε να πω medium rare στην γλυκύτατη κα Κωνσταντίνα και είπα «μια μοσχαρίσια μετρίως ψημένη» και ενώ η ευλογημένη σημειώνει στο χαρτάκι της μου λέει «μια μοσχαρίσια δεν κατάλαβα με τι μου είπες…»

11 medium

28 Νοε 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Στον «Σπύρο και Βασίλη» πηγαίνουμε αδιαλείπτως με τη γυναίκα της ζωής μου από το 2008, και τουλάχιστον 1 ή 2 φορές ετησίως. Έχουμε πλήρη γνώση του καταλόγου, ενώ ο αριθμός των επισκέψεων κατά τη διάρκεια των ετών μαρτυρά ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τις γεύσεις, την ατμόσφαιρα και τη σχέση ποιότητας-τιμής. Για την ακρίβεια, το εστιατόριο είναι συνδεδεμένο με σημαντικές στιγμές στη ζωή μας, και το θεωρούμε εκ των κορυφαίων σε VFM για fine dining στην Αθήνα.

Στο παρόν site, η αρχική κριτική μου για το εν λόγω εστιατόριο ήταν από τις πρώτες που έγραψα. Τότε ήμουν νεοσσός και με λιγότερες «παραστάσεις» στο παλμαρέ μου, και υπήρξα επιγραμματικός και διθυραμβικός (όλα 4άρια).

Η παρούσα κριτική αφορά την τελευταία επίσκεψη μου, για πρώτη φορά όχι ως ζεύγος, αλλά 8 άτομα συνολικά. Εόρταζα σημαντική ακαδημαϊκή-επαγγελματική επιτυχία και ήθελα να παραθέσω ένα δείπνο εκλεκτό σε αγαπημένα πρόσωπα.

Τετάρτη 23/11 λοιπόν, ώρα 21:40, περάσαμε την πόρτα και μας υποδέχθηκε ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης. Αφήσαμε τα παλτά μας στην υποδοχή και τακτοποιηθήκαμε σε μια κλασική ροτόντα, δίπλα στην ανακαινισμένη «βόρεια» πλευρά του μαγαζιού, όπου φέτος τοποθετήθηκε μια πολύ όμορφη προθήκη πληθώρας κρασιών. Ο χώρος, φωτογραφίες του οποίου μπορείτε να δείτε στο site του εστιατορίου, είναι διακριτικά πολυτελής, σωστά φωτισμένος, με στυλ σοβαρό και καθόλου «δήθεν». Λευκά τραπεζομάντιλα, κεριά, κατάλληλα σερβίτσια κλπ, γενικά η art de la table που αρμόζει σ’ ένα μαγαζί που έχει ιστορία 42 ετών, εδρεύει στις παρυφές Κολωνακίου-Λυκαβηττού και σερβίρει κλασική γαλλική κουζίνα. Βαθμολογία σαφώς 4/4.

Το σέρβις είναι φυσικά υποδειγματικό, αν και λόγω μέσων εβδομάδος το μαγαζί ήταν γεμάτο κατά 25%. Οι σερβιτόροι είναι γνώστες του καταλόγου, μπορούν να συμβουλεύσουν εάν έχετε απορίες, ενώ οι χρόνοι εξυπηρέτησης είναι άμεμπτοι. Εξυπακούεται ότι η απαγόρευση καπνίσματος τηρείται, υπάρχει δυνατότητα πληρωμής με κάρτα (POS), ενώ χωρίς περαιτέρω νύξεις αφαιρέθηκε από το λογαριασμό η έκπτωση 10% από το e-table. Και εδώ λοιπόν άριστα 4/4.

Και πάμε στο φαγητό: Δεν θέλω να γκρινιάξω, αλλά συγκριτικά με προηγούμενες επισκέψεις μου, θαρρώ ότι μπορούσαν ένα «κλικ» καλύτερα. Αναλυτικά, οι φέτες μπαγκέτας με τυρί και σκόρδο-μυρωδικά (2,5 €/άτομο) ήταν κάπως «αρπαγμένες». Το καμαμπέρ με κρούστα αμυγδάλου και πικάντική μαρμελάδα (12 €) ήταν καλό, αλλά όχι πολύ ζεστό, όπως όφειλε. Τα μανιτάρια προβενσάλ (11 €) σαφώς καλομαγειρεμένα και με διακριτική επίγευση σκόρδου. Οι κροκέτες τρούφας (13 €) χλιαρές, μάλλον το πιο αδύναμο πιάτο της βραδιάς. Οι σαλάτες – Σεζάρ (11 €) και Φλορεντίν (10 €) – πλούσιες και σωστά αρτυμένες. Οι αντρεκότ (18 €) με πληθώρα επιλογών σως (εμείς πήραμε πιπεράτη, μπεαρνέζ, μαδέρα και ροκφόρ) και το φιλέτο καφέ ντε Παρί (26 €) πολύ σωστά ψημένα, όπως ακριβώς ζητήθηκαν (σημειωτέον, μια που μιλάμε για καλό κομμάτι μόσχου και γαλλική κουζίνα, επιβάλλεται το medium). Επίσης εξαιρετικός ο κρασάτος κόκορας (16 €) και τα μπιφτέκια (16 €). Όλα τα κυρίως φυσικά σερβίρονται με βουνά από φρεσκοτηγανισμένες pommes frites, λεπτές, τραγανές και χρυσαφένιες. Τα γλυκά (7-8 € κατά μέσο όρο) ήταν κάπως υποδεέστερα ως σύνολο (να την, η γκρίνια! ). Οι μερίδες είναι πλούσιες και χορταστικές και σε καμία περίπτωση δεν θα φύγετε απογοητευμένοι. Επίσης, η λίστα κρασιών είναι ενημερωμένη, με αρκετές επιλογές ελληνικού αλλά και γαλλικού αμπελώνα. Εμείς συνοδεύσαμε το δείπνο μας με 2 φιάλες μαλαγουζιά Γεροβασιλείου (26 €) και 1 φιάλη ξινόμαυρο Χρυσοχόου (24 €), άπαντα σε σωστή θερμοκρασία και ασφαλώς σερβιρισμένα στο κατάλληλο – διαφορετικό – ποτήρι. Η τιμολόγηση των κρασιών είναι λογική και ικανοποιητική για όλα τα βαλάντια, καθώς το κατάστημα διαθέτει και καλής ποιότητας χύμα κρασί (10 €). Επίσης, στο φινάλε του δείπνου έρχεται ως compliment ένας δίσκος με 4 λικέρ (μαστίχα, λιμοντσέλο, αμαρέτο, eau de vie) και κόκκους καφέ, για τη χώνεψη. Συνολικά, επιμένω ως επί σειρά ετών θαμώνας, ότι η συγκεκριμένη τελευταία επίσκεψη «έχανε στα σημεία» συγκριτικά με προηγούμενες. Βάζω λοιπόν βαθμό 3/4, γιατί ξέρω ότι τα καταφέρνουν καλύτερα και το 4άρι το έχουν!

Και πάμε στη σχέση ποιότητας-τιμής: Πλήρωσα 333 ευρώ (από 370 αρχικά, προ έκπτωσης) για ένα πληρέστατο δείπνο 8 ατόμων (2 σαλάτες, 5 ορεκτικά, 8 κυρίως, 6 γλυκά, 3 φιάλες οίνου, κουβέρ και εμφιαλωμένο νερό), ήτοι άνευ έκπτωσης 46,25 € κατ’ άτομο. Να πω 4/4, το θέλω πολύ, γιατί είναι πολύ αγαπημένο εστιατόριο, που το τιμώ και το προτιμώ. Αλλά η τελευταία επίσκεψη με κάνει να θεωρώ ότι το 3/4 θα ήταν πιο δίκαιο. Γι' αυτό, βάζω 3/4 για να εξισορροπήσω τη συνολική βαθμολογία.

Σαν γενικό σχόλιο, επισημαίνω ότι οι προσκεκλημένοι μου κατενθουσιάστηκαν. Το εστιατόριο είναι μια ασφαλής επιλογή για πολύ γευστικό μενού κλασικής γαλλικής κουζίνας, χωρίς να δαπανήσετε μια περιουσία. Ένα ζευγάρι με 1 ορεκτικό, 1 σαλάτα, 2 κυρίως και 2 γλυκά, αλλά και 1 φιάλη επώνυμου οίνου θα πληρώσει χοντρικά 100-110 € (άρα περίπου 40-45 € το άτομο χωρίς κρασί). Για τις υπηρεσίες, την ατμόσφαιρα, τις γεύσεις και την εν όλω περιποίηση, τα θεωρώ τίμια και well spent.

Συμπέρασμα: Συνιστάται! Ιδίως για ρομαντικές στιγμές ή "καλές περιστάσεις", είναι must.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη Halford.

7 medium

03 Ιαν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Επισκεφτήκαμε το εστιατόριο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στα πολύ θετικά της βραδιάς συγκαταλέγουμε το οτι το εστιατόριο προσέφερε δυνατότητα παραγγελίας a la carte και όχι τα γνωστά υπερτιμημένα, δήθεν gourmet μενού των ρεβεγιον.

Χώρος καλαίσθητος, ζεστός, ωραία διακοσμημένος. Η ατμόσφαιρα θυμίζει παριζιάνικο bistrot. Το μόνο αρνητικό ο μάλλον περιορισμένος χώρος στο τραπέζι.

Η εξυπηρέτηση απο το πρωσοπικό του καταστήματος υποδειγματική: ευγενείς, διακριτικοί, αποτελεσματικοί και γρήγοροι. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος πέρασε αρκετές φορές απο τα τραπέζια.

Το φαγητό συνολικά πολύ καλό, αντίστοιχο των προσδοκιών μας. Το μενού πλούσιο, με πολλές επιλογές, τόσο στα ορεκτικά όσο και στα κύρια πιάτα. Η κρεμμυδόσουπα και οι σαλάτες που παραγγείλαμε αρχικά ήταν εξαιρετικές, τα γαλλικά φιλέτα επίσης στο γνωστό υψηλό επίπεδο και το ζαρκάδι με κάστανα απο τα πιάτα ημέρας επίσης πολύ καλό. Γλυκό δεν πήραμε μιάς και οι ποσότητες των κυρίως πιάτων ήταν απόλυτα ικανοποιητικές.

Η λίστα κρασιών πλήρης, με πολλές επιλογές ελληνικών και ξένων κρασιών. Οι τιμές λογικές και καλύτερες ανταγωνιστικών εστιατιρίων.

Συνολικά το κόστος κυμάνθηκε στα περίπου 50€/άτομο, σε επίπεδα απόλυτα λογικά για αυτό που προσφέρει το εστιατόριο και οπωσδήποτε εξαιρετικά για παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε το συγκεκριμένο εστιατόριο, το οποίο και πάλι δικαίωσε τις προσδοκίες μας. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Έκπτωση μέχρι 15%
Etable

Λάχητος 5, Κολωνάκι

210 7237575, 210 7231005

Σημερινές

Ανακοινώσεις

1 ΝΕΕΣ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΖΕΔΟΠ...
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΘΕ Β...
Ταβέρνες με τραγούδι
Νέα Ιωνία