Loader

Περιγραφή

Γαλλική κουζίνα, πρωταγωνιστούν τα φιλέτα. Κυριακή κλειστά.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

10 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Σπύρος και Βασίλης λοιπόν.... Το εστιατόριο που ακόμη και μετά από σαράντα τόσα χρόνια διατηρεί την ποιότητα της Γαλλικής του γαστρονομίας, την κομψότητα του χώρου και το ευπρεπές σέρβις. Το πάρκινγκ. ? Ακόμα και αυτό συνεχίζει να είναι το ίδιο δύσκολο.... Είναι λοιπόν από τις περιπτώσεις που σε κάνει να σκέφτεσαι εάν τελικά πρόκειται για στασιμότητα ή για επιδεξιότητα. Τελικά, κατέληξα ότι πρόκειται για το δεύτερο παμψηφεί. Όσον αφορά το διαχρονικό θεματάκι που υπάρχει με το πάρκινγκ, υπάρχει ένα γκαράζ επί πληρωμή στο επόμενο στενό. Άνετα θα μπορούσε, ειδικά το πολυτελές αυτό εστιατόριο, να συμβληθεί μαζί του ή με κάποιο άλλο στην περιοχή και κάποιος παρκαδόρος (βρέξει - χιονίσει ) να παραλαμβάνει το όχημά των θαμώνων και να το πηγαίνει εκεί!! Η εξυπηρέτηση του ανθρώπινου παράγοντα πάνω απ' όλα....!!

Το εστιατόριο αυτό διευθύνει ο Γιώργος Πολυμέρης, γιος του Βασίλη Πολυμέρη, ενός εκ των δύο ιδρυτών, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Σπύρο, στις αρχές της καριέρας τους, είχαν στελεχώσει το δημοφιλές Γαλλικό εστιατόριο " L' Abreuvoir " στο Κολωνάκι.
Σεφ είναι για χρόνια ο Δημήτρης Φύτρος.

Ο Σπύρος έχει αποχωρήσει από το όλο εγχείρημα εδώ και μια εικοσαετία περίπου. Ο άλλος γιος του Βασίλη Πολυμέρη είναι ο Οδυσσέας, ο οποίος διατηρεί, με επιτυχία και εκείνος, το Γαλλικό " Tartare " στη Γλυφάδα ( βλ. παλαιότερη κριτική μου ).

Case Study: Διαπιστώνουμε λοιπόν έτσι πως " συγγενεύουν " μεταξύ τους τρία από τα καλύτερα εστιατόρια του είδους στην χώρα μας!

Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο καθημερινή βράδυ της 14.03 και επιθυμία μου ήταν να καθίσω στην επάνω μικρή αίθουσα, εκείνη των καπνιστών, καθώς την θεωρώ μια όμορφη ζεστή φωλιά, που τα μπροστινά τραπέζια της διαθέτουν " Βασιλική " θέα στη σάλα του ισογείου, μέσα από μερικά κομψά μαύρα κιγκλιδώματα, αλλά και πανοραμική θέαση του εξωτερικού χώρου, όπου τα πολλά φωτάκια στις ζαρντινιέρες κοντά στην είσοδο δημιουργούν και αυτά μια κάποια ατμόσφαιρα. Γούστα είναι βέβαια αυτά...

Ο επάνω λοιπόν χώρος είναι κλασικού γούστου με φίνο ξύλινο πάτωμα, περιποιημένα καθίσματα, τραπέζια με ολόλευκα τραπζομάνδηλα, αρεστό φωτισμό ψευδοροφής και έναν μεγάλο καθρέφτη στο πίσω μέρος που "ανοίγει" λίγο τον χώρο. Αυτό, το επάνω τμήμα του εστιατορίου, προσεγγίζεται ανεβαίνοντας μερικά ξύλινα σκαλοπάτια, όπου στον μικρό διάδρομό τους έχουν τοποθετηθεί τρεις πανέμορφοι μικροί σκαλιστοί καθρέφτες.

Κοντά στην είσοδο του εστιατορίου βλέπουμε ένα μπαρ με τέσσερα καθίσματα με δερμάτινες βάσεις. Στο βάθος, βρίσκονται οι πολύ προσεγμένες τουαλέτες ( με χαρτιά για τα χέρια και πετσετούλες ) με τη λιτή διακόσμηση ανοιχτού ξύλου και μάρμαρου. Στην αριστερή πλευρά της εισόδου συναντάμε την επιβλητική κυρίως αίθουσα με τα υπέρκομψα τραπέζια - έπιπλα, ροτόντες, διθέσια και στενόμακρα με τα ίδια κομψά καθίσματα όπως εκείνα του πάνω ορόφου. Ο κυρίως τοίχος της αίθουσας καλύπτεται σε όλο το ύψος του από αμέτρητα μπουκάλια κρασιών και οι μεγάλες τζαμαρίες στολίζονται από καλοφτιαγμένες βαριές κουρτίνες. Τα πολύφωτα ξεχωρίζουν σε στυλ και αναδύουν έναν υπέροχα ζεστό φωτισμό που κάνει όλη την αίθουσα κυριολεκτικά να λάμπει!!

Η μουσική επένδυση ( φωνητική και instrumental ) του χώρου είναι καταπληκτική με αρκετές διασκευές παλιών τραγουδιών αλλά και με σύγχρονες νότες!!

Το μενού είναι αρκετά μεγάλο και προς Θεού μην πάτε πεινασμένοι γιατί θα τα θέλετε Όλα....
Το κακό βέβαια είναι ότι ηλεκτρονικά αναγράφονται μόνο τα φαγητά και όχι οι τιμές. Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτό το βιολί στην χώρα μας.... ?????

Το μενού περιλαμβάνει σημαντικά πιάτα, όπως η γνωστή Γαλλική κρεμμυδόσουπα (9,00), μπουτάκια βατράχων προβενσάλ (20,00), σαλιγκάρια Βουργουνδίας ( 6τεμ. /12,00), Καμαμπέρ σε κρούστα αμυγδάλου (12,00), Τάρτα Φλαμπέ (12,00), Πατέ από συκώτι πάπιας (20,00), Αχλάδι ροκφόρ ( 10,00), Σατωμπτιάν για δύο άτομα ( 58,00), Φοντί Σινουάζ για 2 άτομα ( 58,00), Φιλέτο Λίλι (35,00), Ταρτάρ δύο Σολομών ( 21,00), Γλώσσα Dover, meuniere (55,00/ κιλό ) και πολλά πιάτα ακόμη!!

Η κράτηση έγινε μέσω e - table για δύο άτομα, την εβδομάδα που το εστιατόριο πρόσφερε έκπτωση 20%, σημαντική εάν υπολογίσουμε τις ακριβές τιμές του εστιατορίου.

Επιλέξαμε τα εξής πιάτα:

Σπαράγγια με σος Ολλαντέζ (12,00), τα μοίρασαν (έξι τεμάχια στον καθένα μας) σε κάθε πιάτο. Η εκπληκτική λευκή sauce Hollandaise τύλιγε με άψογη τεχνική τα πεντανόστιμα πράσινα σπαράγγια σε όλο το μήκος τους, σαν μικρά δαχτυλίδια.

Αντρεκότ ( Entrecote ), μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς κόκκαλο, με σος ροκφόρ (18,00) και γαρνιτούρα από καρότο και πράσο βραστό, συν λίγο σχοινόπρασο πάνω στο κρέας. Ο κατάλογος το προσφέρει επίσης με την γνωστή σος Cafe de Paris στα ΕΥΡΩ 22,00. Ακόμα, υπάρχει η επιλογή της sauce Bearnaise ή της a La Creme. Το πιάτο συνοδεύεται από πολλές πατάτες τηγανιτές σε ξεχωριστό μεγάλο λευκό πιάτο. Το κρέας είναι περίφημο και τρυφερό, ενώ οι πατάτες (μάλλον προτηγανισμένες.... ) είναι εξαιρετικές!!

Στέικ Ταρτάρ, βιολογικό ( Steak Tartar bio ), ωμό μοσχαρίσιο κρέας στα 26,00. Το αγαπημένο μου πιάτο, το ζήτησα αρκετά spicy και ήταν τέλειo, όμορφα κομμένο και μοναδικής εκτέλεσης! Σερβίρεται με λίγο μαρούλι, μια ντοματούλα, κρεμμυδάκι, κάππαρη και μαϊντανό (?) Σε αυτό το εστιατόριο, το ωμό αυγό έρχεται ξεχωριστά μέσα σε δικό του βαθύ και μικρό πιάτο και σε ειδικό σκεύος. Ο ευγενέστατος σερβιτόρος, το έσπασε επί τόπου και το ανακάτεψε, ως είθισται, με το κρέας. To όλο εγχείρημα συνοδεύεται από ένα ακόμη πιάτο με φρυγανισμένα ψωμάκια, λευκά και σικάλεως.

Ήπιαμε κρασί χύμα κόκκινο, ποικιλία Αγιωργίτικο, στα 10,00 το 1/2 λίτρο, που ταίριαζε με ό, τι φάγαμε.
Υπάρχει τεράστια ποικιλία κρασιών Ελληνικά, Ισπανικά Ιταλικά και Γαλλικά. Για παράδειγμα, Γεροβασιλείου Syrah στα 40,00!

Από τα γλυκά προτιμήσαμε τα εξής:
Προφιτερόλ (8,00) άψογα εκτελεσμένο και πολύ νόστιμο!
Μας πρότειναν την Πάβλοβα (8,00), η οποία δεν υπήρχε στον κατάλογο, και την παραγγείλαμε ευθύς αμέσως.... Μοναδικό γλυκό, σε στρογγυλό σχήμα, με μπόλικη σος φράουλας και δύο πράσινα φυλλαράκια δυόσμου!!

Στην αρχή μας έφεραν ένα πανέρι με κοινές φέτες ψωμιού. Παράλληλα, μας προσέφεραν πολύ νόστιμες - μακρόστενες φέτες ψωμιού, δύο με σκόρδο και δυο με λιωμένο τυρί. Πολύ ψωμί θα έλεγα....!! Στην απόδειξη χρεώθηκε φυσικά το Ψωμί Χ 2,50 το άτομο.

Tο γαστρονομικό μας αυτό δείπνο κλείνει με την παρουσία ενός ασημένιου δίσκου με τέσσερα μπουκάλια από γνωστά λικέρ, όπως λικέρ Μαστίχας, το κλασικό Amaretto Disaronno, κ. λπ., κόκκους καφέ και δύο μικρά ποτηράκια.

Στο τέλος, η έκπτωση ξεχάστηκε (9 στις10 φορές συμβαίνει ατυχώς αυτό... ) και χρειάστηκε να την υπενθυμίσουμε εμείς, ώστε να γίνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου!!

Σε γενικές γραμμές, εάν εξαιρέσω ορισμένες μικρές λεπτομέρειες που δεν ταιριάζουν και τόσο με την πολυτέλεια και τη φήμη δεκαετιών του εστιατορίου, θα έλεγα ότι όλα πήγαν καλά. Όλες οι γεύσεις μάς ικανοποίησαν και με το παραπάνω μάλιστα...!

Για ειδικές ρομαντικές εξόδους φυσικά προτείνεται!!

7 medium

17 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Το Σάββατο βράδυ πήγα με τη φίλη μου στο κλασικό γαλλικό εστιατόριο ΣΠΥΡΟΣ & ΒΑΣΙΛΗΣ που βρίσκεται δίπλα στην πρεσβεία και το παρκάκι πριν τον Λυκαβηττό. Το εστιατόριο αυτό λειτουργεί Δευτέρα με Σάββατο εδώ και 44 χρόνια, από την εποχή που το άνοιξαν οι Κερκυραίοι Σπύρος και Βασίλης το 1974, έχοντας δουλέψει ήδη στο κοντινό Abreuvoir του Κολωνακίου.

Το ΣΠΥΡΟΣ & ΒΑΣΙΛΗΣ παραμένει μια σταθερή αξία των Seventies και μια sophisticated traditional French Cuisine of Provence area mostly. Είναι η περιοχή της ΝΑ Γαλλίας, γύρω από τη Μασσαλία, Κυανή Ακτή, κ. λπ. Βέβαια, η εκλεκτή κουζίνα του με τα διάφορα sauces και τον τρόπο μαγειρέματος είναι κάπως βαριά για τα μέτρα μου, αλλά once in a blue moon permitted!!

Μπαίνοντας βλέπουμε την ωραία ξύλινη μπάρα με τον χώρο του μπαρ, τον άψογο και αριστοκρατικό χώρο με το όλο αστικό περιβάλλον, καθώς και τον εντυπωσιακό τοίχο απέναντι, με την κάβα των κρασιών τους σε ράφια από πάνω ως κάτω.
Έτρωγαν κυρίως πελάτες μιας κάποιας ηλικίας κι ανάμεσά τους πολιτικοί κι άλλοι γνωστοί Αθηναίοι. Διάβασα στα sites ότι από το ΣΠΥΡΟΣ & ΒΑΣΙΛΗΣ έχουν περάσει σχεδόν όλοι κατά καιρούς, όπως ο αείμνηστος Καραμανλής, αλλά και first class artists: Αλίκη, Μελίνα, Νάνα, Ντέμης…
Εμείς καθίσαμε στο όμορφο πατάρι, που ήταν μια κάπως πιο ήσυχη πτέρυγα.

Το σέρβις ήτανε υποδειγματικό από experts που μας εξήγησαν τον κατάλογο, μας βοήθησαν να διαλέξουμε τι θα πάρουμε, και μας τα έφεραν στους σωστούς χρόνους, γεγονός που σημαίνει περίπου μια δίωρη παραμονή στον πολυτελή χώρο!

Στην αρχή ήρθανε μπαγκέτες ψωμιού με τυρί και garlic, and mineral water.
Για πρώτα πήραμε ένα τυρί camembert with jam, και σπαράγγια με σος hollandaise, πολύ καλά για ξεκίνημα.
Για κυρίως πήραμε μια entrecote sauce béarnaise & filet café de Paris, και τα δυο μεγάλη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού αυτού για πολλά χρόνια, άλλωστε must της γαλλικής κουζίνας!

Για desserts διαλέξαμε 2 chocolate mousses, μιας και τρελαινόμαστε για σοκολάτα, και πιστέψτε με, δεν το μετανιώσαμε καθόλου. Εκεί μέσα τα παιδιά είναι και άριστοι ζαχαροπλάστες, αφού έχουν και μεγάλη ποικιλία από γλυκά!

Ήπιαμε ένα κόκκινο κρασί Chateau Χαρλαύτη, ποικιλία Cabernet Sauvignon, περιοχής Νεμέας, πολύ καλό ελληνικό κρασί 12.50 βαθμών alcohol, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα γαλλικά, με διπλή και τριπλή τιμή! Και η κάβα τους πολύ ενημερωμένη, με καμιά εκατοστή τουλάχιστον ετικέτες (ωστόσο νομίζω πως υστερεί κάπως από αυτή στο Abreuvoir).

Πληρώσαμε 120 € (χωρίς το κρασί στα 96 €, i. e. p. p. 48 €: ένα καλό value for money.

Πολύ καλή εμπειρία για τα ελληνικά δεδομένα. Το παλιό στέκι παραμένει για πάντα κλασικό!
Το προτείνω λοιπόν για μια επέτειο ή special moments!!

Έκπτωση μέχρι 10%
Etable

Λάχητος 5, Κολωνάκι

210 7237575, 210 7231005