L´ ABREUVOIR

Γαλλία

  Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι [Χάρτης]
  210 7229106
  210 300 1590   για τηλ. κρατήσεις μέσω e-table.gr
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια

Περιγραφή
Παραδοσιακή γαλλική κουζίνα. Και μεσημέρι.
Ώρες λειτουργίας:
Γράψε τη δική σου κριτική
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Γαλλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Δεκ
03
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
50-64

Ζητώ εκ προοιμίου συγγνώμη. Θα είναι μία σχετικά μακροσκελής αλλά για τους ορθούς λόγους –θέλω να πιστεύω- κριτική.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ - Περί γαλλικής γαστρονομίας (παραγραφούλες 10)
-------------------------------------------
Όταν οι άνθρωποι ξεχώρισαν από τους πιθηκοειδείς προγόνους τους και δημιούργησαν πολιτισμό, προϊόντος του χρόνου, ανάμεσα σε άλλα ανέκυψε και το θέμα της κατοικίας.

Έτσι, δεδομένων των περιβαλλοντολογικών συνθηκών, υπήρξαν φυλές ή λαοί που απλά οικοδομούσαν ένα τετράγωνο/στρογγυλό/επίμηκες κτίσμα εντός του οποίου στοίβαζαν τα υπάρχοντά τους και τους εαυτούς τους, πχ οι Σαρακατσάνοι. Θα λέγαμε κάτι σαν αποθήκευση ανθρώπων και πραγμάτων. Ίσα ίσα να προφυλαχθούν από τα καιρικά φαινόμενα και τα υπόλοιπα ζώα. Ας τους βαφτίσουμε χτίστες.

Υπήρξαν λαοί ή φυλές που ενδιαφέρθηκαν να ομορφύνουν το οικοδόμημα αυτό. Το διακόσμησαν. Με μια ζωγραφιά. Με ένα σκάλισμα στο έπιπλο. Το οικοδόμημα παρέμενε απλό αλλά βάλαν κι ένα ακροκέραμο στην σκεπή να ομορφύνει. Ας τους βαφτίσουμε διακοσμητές.

Τέλος, υπήρξαν λαοί οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για τη μορφή του κτηρίου και πως αυτή αλληλεπιδρά με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται αλλά και με τη χρήση για την οποία προορίζεται. Αυτοί επέδρασαν στη δομή του κτηρίου και όχι στον εξωραϊσμό του. Ας τους βαφτίσουμε αρχιτέκτονες.

Οι χτίστες της μαγειρικής είναι πχ οι Άγγλοι ή οι Ολλανδοί. Άνθρωποι των οποίων η γαστρονομική παράδοση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την επιβίωσή τους. Την προστασία τους από τη λιμοκτονία. Τίποτα άλλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι Άγγλοι θεωρούν πολύ εντυπωσιακό πάνω σε μια μπριζόλα να βάλουν ένα τηγανιτό αβγό. Μπορεί να τυχαίνει να είναι συμπαθητικό αλλά ειλικρινά δεν έχει καμία σκέψη από πίσω του.

Οι διακοσμητές της μαγειρικής είναι η πλειονότητα των άλλων λαών: από Κινέζους μέχρι Ιταλούς και από Μεξικανούς μέχρι Μαροκινούς (και εμείς οι Ρωμηοί βεβαίως). Βάζουν λίγο κύμινο ή λίγο κόλιανδρο, λίγο τσίλι ή λίγο βασιλικό να ομορφύνουν (γευστικά) το πιάτο τους.
Άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο επεμβαίνουν πάνω στο δεδομένο: ένα κρέας, λίγο ψάρι, όσπρια, ζυμαρικά ή δημητριακά.

Οι Γάλλοι δεν είναι μάγειρες είναι γαστρονόμοι. Δεν είναι χτίστες ή διακοσμητές είναι αρχιτέκτονες. Δημιουργούν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι γεύσεις τους. Δομούν το γευστικό τους σύμπαν κατά την επιθυμία τους διότι απλούστατα ξέρουν και μπορούν. Δεν έχουν περιορισμό αλλά δημιουργούν τα όρια. Οι λόγοι ανάγονται στην τοπογεωγραφία και στην ιστορία τους αλλά σαφέστατα είναι αυτοί που θεμελίωσαν την έννοια της γαστρονομίας έτσι όπως την εννοούμε:
Όχι ισορροπίες γεύσεων συστατικών αλλά συνεπίδραση και αλληλεπίδραση συστατικών σε ΧΗΜΙΚΟ επίπεδο ώστε να δημιουργήσουν μία ΝΕΑ γεύση, μη προϋπάρχουσα, η οποία δεν αναλύεται –απαραίτητα- στα συστατικά της. Πολύ πριν τη μοριακή γαστρονομία, έτσι όπως όλες οι ελληνικές συνταγές ξεκινάνε με το «τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι», οι γαλλικές ξεκινούσαν με ένα τυπικό roux.

Έτσι όπως οι αρχιτέκτονες βγήκαν από τα στενά και πεπερασμένα όρια του τούβλου και της πέτρας (όπως έχτιζε η ανθρωπότητα από καταβολής κόσμου έως το 1910-1920) με τη χρήση του τσιμέντου και του χάλυβα έτσι οι Γάλλοι πέτυχαν να αναμορφώσουν την έννοια της γαστρονομίας με την χρήση του βουτύρου. Είναι ο δικός τους χάλυβας. Το δικό τους μπετό. (Δι’ εμέ μόνο οι Ινδοί δύνανται να συγκριθούν με τους Γάλλους διότι και αυτοί κατέχουν το μυστικό της Σάλτσας).

Αυτά για τη γαλλική μαγειρική γενικά. Δεν είναι φαγητό είναι τέχνη. Κι έτσι όπως δεν θα μπορούσες να ζεις μέσα στον Παρθενώνα, εκτός κι αν είσαι ένας Ατζαγιόλι, δεν μπορείς να τρως κάθε μέρα γαλλικό, για να το πούμε κι αυτό, καθώς σε μία και μόνη επίσκεψη φάγαμε τόσο βούτυρο όσο συνήθως καταναλώνουμε σε 8-9 μήνες…

ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΡΟΣ
----------------------------------
Ειδικά τώρα το L’ Abreuvoir είναι, νομίζω, ένα εξαιρετικό δείγμα, αν όχι το καλλίτερο, της εν Αθήναις γαλλικής μαγειρικής. Δυστυχώς ως μη ειδήμων δεν μπόρεσα να ξεφύγω από το αντίστοιχο 'μουσακάς-τζατζίκι' αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγάπησα τρελά, αν όχι απαραίτητα την γεύση, την τεχνική και την εκτέλεσή της.

Έτσι ένα ερωτευμένο βράδυ Παρασκευής (25-11-2016) πήραμε:
- Σαλιγκάρια μπουργκινιόν. Η καλλίτερη έκδοση που έχω φάει ποτέ εν Ελλάδι ή και εκτός. Το βούτυρο ήταν λιωμένο, το σκόρδο πρέπει να ήτο ήδη μαγειρεμένο και άρα είχε μόνο γεύση και όχι αψάδα ενώ ο μαϊντανός ήτο τόσο ψιλοκομμένος που σχημάτιζε μια πάστα που είχε διαλυθεί στο βούτυρο. Σερβιρισμένο με το εδικό σετάκι του (πιατάκι, λαβίδα, πηρουνάκι) ήταν γοητευτικό.

- Κρεμμυδόσουπα. Το τυρί είχε όντως γκρατιναριστεί ιδανικά απογειώνοντας τόσο το χρώμα όσο και το άρωμα. Κατά τα λοιπά ήτο μια αξιέραστος κρεμμυδόσουπα αλλά τίποτα παραπάνω από μια κρεμμυδόσουπα, η οποία ακόμη και στην αριστεία της έχει πεπερασμένα όρια.

- Μιφλέιγ με γαρίδες. Άσχετο με τα προηγούμενα και τα επόμενα κι όμως το ωραιότερο πιάτο της βραδιάς. Από την στιγμή που έβαζες την μπουκιά στο στόμα η γεύση και τα αρώματα σε κατάκλυζαν σε επίπεδα. Από τα πιο σύνθετα γευστικά πιάτα με θαυμαστή ισορροπία μεταξύ οξύτητας και λιπαρότητας. Εάν και εφόσον υπάρξει επόμενη βραδιά α) θα γίνει μενού θαλασσινών και β) αυτό το πιάτο δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει.

- Βοδινό μπουργκινιόν. Κλασικό πιάτο σε μια πάρα πολύ καλή εκτέλεση όπου οι διαφορετικές υφές (το κρουστό κρεμμύδι, το σαρκώδες μπέηκον, η παχύρρευστη σάλτσα) δέναν εξαιρετικά με τον άφθονο πουρέ από τον οποίο συνοδεύτηκε. Μοναδική γευστική παραφωνία της βραδιάς ήταν η υπέρ του δέοντος αλμυρότητα της σάλτσας.

- Εντρεκότ με σάλτσα καφέ ντε Παρί. Εκ νέου μαγική ισορροπία λιπαρότητας – οξύτητας. Τέλεια εκτελεσμένο rare medium-rare. Άφθονες τηγανιτές πατάτες. Ω ναι. Ένα κομμάτι ψητού κρέατος μπορεί επάξια να ανήκει στην «υψηλή μαγειρική» αν ξέρεις πώς να δομήσεις μια σάλτσα πάνω του.

- Κρεπ σουζέτ. Ήτοι κρέπες των οποίων η παρασκευή ολοκληρώνεται ενώπιον του πελάτη. Αν σ’ αρέσουν τα σόου είναι ωραίο. Έρχεται ο ειδικός πατισιέ με το τρόλλευ που έχει εστία γκαζιού. Ξεκινά να καραμελώνει τη ζάχαρη με βούτυρο και λίγο λεμόνι σε ένα τηγάνι. Μόλις πάρει να καραμελώνει σβύνει με χυμό πορτοκάλι και προσθέτει ξύσμα πορτοκάλι. Εμβαπτίζει τέσσερις κρέπες και τις αφήνει να μαγειρευθούν μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Σβύνει εκ νέου με Grand Marnier και φλαμπάρει ολίγον τι. Έχει βαθιά βελούδινη υφή ενώ το άρωμα του πορτοκαλιού έχει αποκτήσει βάθος και έχει χάσει την οξύτητά του, την οποία και αντιπαθώ.

- Ήπιαμε Δυο Ελιές του κυρ-Γιάννη, το οποίο μάλιστα ήταν και ειδική εμφιάλωση για το L' Abreuvoir για τα 50 χρόνια λειτουργίας που έκλεισε πέρσι. Ένα κρασί που αγνοούσα αλλά είναι υπέροχο. Δένει εξαιρετικά merlot και syrah με ξινόμαυρο. Έχει μεστό σώμα, συμπαθέστατες τανίνες, ισορροπημένη και μακρά επίγευση. Καίτοι ελαφρώς ζωηρό στη μύτη άνετα ένιωθες –σε δεύτερο χρόνο- αρώματα βανίλιας και κόκκινων φρούτων. Πήγαινε εξαιρετικά με όλα πλην (βεβαίως βεβαίως) των γαρίδων. Από τις λίγες φορές που έξω έχω πάρει εμφιαλωμένο που με χαρά θα έπινα και στο σπίτι μου. Από τα κρασιά που συνιστώ ανεπιφύλακτα και στο συγκεκριμένο εστιατόριο σε βγάζουν από την ανάγκη να πληρώσεις τον προϋπολογισμό της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας για ένα μπουκάλι κρασί. Να κολλήσω εδώ το ότι η λίστα κρασιών του εστιατορίου θυμίζει τηλεφωνικό κατάλογο. Ως σχετικά σχετικός γνώστης κρασιών ένιωσα άσχετος και γι' αυτό ανέτρεξα στον ελληνικό αμπελώνα και σε οικείες ποικιλίες.

- Στην αρχή φέραν βουτυράκι με ροζ πιπέρι και διαφορετικά ψωμάκια.

- Αενάως γεμίζαν τα ποτηράκια μας με νεαρόν ύδωρ από φιάλη.

Ως προς το θέμα εξυπηρέτησης.
Δυο φάουλ: α) στον ιστότοπο του εστιατορίου υπάρχει set menu των τριάντα ευρώ το οποίο live κοστίζει τριάντα τρία αλλά μάλλον δεν προτιμάνε να το σερβίρουν καθώς μας είπαν ότι είναι μικρό και ότι βασικά είναι για το μεσημέρι, και β) υπήρχε μια ελαφρά τρικυμία εν κρανίω καθώς σέρβιραν νωρίτερα από εμάς δυο παρέες που κατέφθασαν μεταγενέστερα, μας έφεραν λάθος πιάτο, μας έφεραν λάθος γαρνιτούρα.
Κάτι πήγε στραβά φαίνεται εκείνο το βράδυ.
Κατά τα λοιπά υπήρχε μια διακριτική επίβλεψη η οποία δεν εξέπεφτε ούτε σε δουλικότητα ούτε σε σνομπισμό, φαινόμενα και τα δύο συνηθέστατα σε εστιατόρια που προσπαθούν να διασφαλίσουν μία φήμη.
Ως προς το θέμα της εξυπηρέτησης να πω και ένα μπράβο για τον παράγοντα ποσότητα. Είναι απελπιστικά συνηθισμένο φαινόμενο να θεωρείται ότι ένα εστιατόριο στο οποίο το κόστος κατά κεφαλήν ξεπερνά τα 30 ευρώ πρέπει να σερβίρει ποσότητες κατάλληλες για μια εργαστηριακή ανάλυση μα ανεπαρκείς να δημιουργήσουν ένα αίσθημα πληρότητας στις γαστέρες των θαμώνων.
Σ’ ευχαριστώ L’Abreuvoir που με δεν με άφησες να φύγω, εκνευρισμένος, αναζητώντας ένας σουβλατζίδικο…

Ο χώρος έχει μια διαχρονική αισθητική και μια σχετικά μίνιμαλ πολυτέλεια. Επουδενί δεν κραυγάζει. Έχει κυρίως τραπέζια για ζευγάρια και μικρές παρέες (πλην ενός μεγάλου στο βάθος του εστιατορίου). Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι δεν υπάρχει μουσική και το ότι σε κάθε τραπέζι υπήρχε αναμμένο κερί (όχι ρεσώ), συντείνει στο να υπάρχει κλίμα μυσταγωγίας και όχι πάρτυ. Είναι από τους λόγους που κάνουν το συγκεκριμένο εστιατόριο να επιβιώνει εν μέσω κρίσης: δεν κατέστη ποτέ μπουρμπουλήθρα (πομφόλυγα) της μοδός, ήταν πάντα ένα καλό, ακριβό και ρομαντικό εστιατόριο το οποίο κεφαλαιοποιεί την διαχρονική φήμη και την ποιότητα και όχι τον ντόρο και τις δημόσιες σχέσεις. Ανήκει στον αστερισμό του Saloon και του Μαγεμένου Αυλού -αλλά εμφανώς μεγαλύτερου διαμετρήματος σε όλους τους τομείς (πλην του χώρου του Saloon που με ξετρελαίνει).
(σ. σ. πολλάκις οι γονείς μου έχουν με γλύκα αφηγηθεί τις δικές τους ρομαντικές στιγμές στο συγκεκριμένο εστιατόριο πριν από 40 χρόνια, στο βαθμό που τα οικονομικά τους τούς το επέτρεπαν διότι ανέκαθεν ήταν ακριβό).
Αν μου επιτρέπεται να κάνω και ένα γενικό σχόλιο, ο καθείς έχει δικαίωμα να μην του αρέσει ο χώρος, κανείς δεν έχει δικαίωμα να πει ότι δεν είναι καλός. Είναι σημαντικό, γενικά, να διαχωρίζουμε τα υποκειμενικά στοιχεία από τα αντικειμενικά.

Τέλος, αναφορικά με τη σχέση κόστους / ποιότητας. Ναι, στον πιάνουν τον ποπό. Για τα ανωτέρω, πλην του οίνου, πληρώσαμε ολίγον τι άνω των 100 ευρώ (50+ ευρώ per capita). Στον πιάνουν αλλά το κάνουν όμορφα και με γλυκύτητα. Είναι κύριοι. Με απόλυτη επίγνωση των καιρών που ζούμε, θα πω ότι είναι ένα δικαίως ακριβό εστιατόριο, καθώς ποιότητα, ποσότητα, ατμόσφαιρα συνάδουν με το κόστος.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
---------------------------------------
Σαν γενικό σχόλιο να πω με πλέρια άνεση: δεν είναι γαλλικό μαγέρικο τύπου Chez Lucien. Είναι γαλλική κουζίνα, η μητέρα των κουζινών, στα καλλίτερά της. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πει ότι η μαγειρική του είναι σχετικά βαριά (αν πάρεις όλα τα βουτυράτα όπως εμείς) ή ότι δεν του αρέσει. Δε νομίζω όμως ότι μπορεί να πει κανείς ότι η ποιότητά του ή η τεχνική εκτέλεσης των πιάτων δεν είναι η ύψιστη. Προσωπικά ομιλώντας, ο οποίος δηλώνω εραστής των ουζερί και των μεζεδοπωλείων, με συγκλόνισε σαν τρόπος αντιμετώπισης της γαστρονομίας, σαν τέχνη, και έδωσα μια μικρή υπόσχεση στον εαυτό μου να γίνει στέκι «ειδικών περιστάσεων», κατά το μέτρο των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

ΥΓ Αγαπητέ ΙΩΓΙΑΝΝΗ εξαιρετικό κοντοσούβλι κοτόπουλο στον Μαρτίνη δίπλα στον Αγ. Λουκά, αρκετά κοντά σε αυτό από τις Πίτες της Κικίτσας του Μονοδενδρίου.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Γαλλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Ιουν
26
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Από τις ελάχιστες φορές που δεν ξέρω πώς να αρχίσω μια κριτική. Σκέφτομαι τι να πω για αυτό το εστιατόριο και τι να πρωτοθυμηθώ. Ότι εκεί γνώρισα την γαλλική κουζίνα για πρώτη φορά όταν ήμουν 15 ετών, ότι λόγω γειτνίασης με το σχολείο που φοίτησα αποτελούσε συνήθη προορισμό για μεσημεριανό φαγητό (με την ευγενική χορηγία των μπαμπάδων μας) όταν δεν προλαβαίναμε να γυρίσουμε σπίτι, την έκφραση που είχε πάρει το πρόσωπο κολλητού όταν είχε παραγγείλει για πρώτη φορά steak tartare χωρίς να ξέρει γιατί ακριβώς πρόκειται, ότι εκεί γιόρτασα κάτω από δύσκολες συνθήκες τα γενέθλια της ενηλικίωσής μου όπου κατ’έντολή του μπαμπά μου μας σέρβιραν για πρώτη φορά κρασί, τους ανθρώπους που εργάζονταν εκεί, οι οποίοι μας σέρβιραν πάντα με το ίδιο τυπικό που εξυπηρετούσαν και τους άλλους πελάτες τους χωρίς να μας κάνουν ποτέ να αισθανθούμε άβολα, τα άτυπα μαθήματα ετικέτας στη διάρκεια του φαγητού, το υπομειδίαμα και το αδιόρατο γνέψιμο επιδοκιμασίας όταν χρησιμοποιούσα τα κατάλληλα μαχαιροπήρουνα σωστά και τόσα και τόσα άλλα.

Αναρωτιέμαι πραγματικά γιατί έκανα τόσα χρόνια να επιστρέψω. Υποθέτω ότι φοβόμουν ενδόμυχα τη σύγκριση με το παρελθόν και τις αναμνήσεις μου με τις οποίες, όμως, αποφάσισα να αναμετρηθώ κι έτσι όταν μου λέει ο καλός μου ότι θα ήθελε ένα γαλλικό για την επέτειό μας, τηλεφωνώ χωρίς δεύτερη σκέψη και κλείνω τραπέζι για την Τρίτη 14/6.

Επιλέγουμε φυσικά να πάμε με τη μηχανή γιατί στο σημείο που βρίσκεται, απλώς, δεν υπάρχει περίπτωση να παρκάρεις και έτσι καταφθάνουμε δύο άτομα ντυμένα casual με τα κράνη ανά χείρας. Μας υποδέχονται ευγενέστατα και μας απαλλάσσουν από αυτά που κρατούσαμε σε χρόνο dt, μας οδηγούν στο τραπέζι μας κι εγώ διακτινίζομαι σε παράλληλα σύμπαντα όπου η χημεία είναι ίδια αλλά η ιστορία διαφορετική. Το εσωτερικό του μαγαζιού που βλέπω είναι σχεδόν απαράλλαχτο, αναγνωρίζω ακόμη και το τραπέζι που καθόμασταν, ο δε κήπος αποτελεί, ακόμη, μια πραγματική όαση στο κέντρο της πόλης. Υπέροχα παλιομοδίτικα άνετα φερ φορζε τραπεζοκαθίσματα, τόσο αραιά τοποθετημένα, που η ιδιωτικότητα των συζητήσεων είναι δεδομένη, διακριτικά πολυτελής art de la table.
Οι περιποιητές μας, άψογοι μέσα στα λευκά τους φράκα, κινούνται αθόρυβα στο χώρο και δε χρειάζεται ούτε νεύμα για να τους καλέσεις. Με το που σηκώναμε τα μάτια κάποιος έσπευδε να δει τι χρειαζόμασταν. Ήταν τόσο διακριτικοί δε που κάποια στιγμή ξαφνιάστηκα αισθανόμενη, ξαφνικά, κάποιον στα αριστερά μου που απεδείχθη ότι ήταν ο maitre που αντικαθιστούσε το τασάκι. Ο τρόπος με τον οποίο απολογήθηκε που με τρόμαξε θα έπρεπε να διδάσκεται στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων.
Φυσικά κατάλογοι, νερό και φετούλες ψημένης μπαγκέτας με βούτυρο και ροζ πιπέρι ήρθαν άμεσα και χάρηκα βλέποντας όλα τα παλιά αγαπημένα μου πιάτα αλλά και τα set menus σε προσιτή τιμή που δίνουν αρκετές επιλογές και αφού μας κάλυπταν επιλέξαμε από αυτά:
- Πράσινη σαλάτα με ζεστό κατσικίσιο τυρί. Δροσερή, τραγανή με ωραίο κοντράστ των πρασινάδων με το ζεστό βουτυρώδες και ελαφρώς αλμυρό τυρί. Η μόνη ένστασή μου αφορά στην ποσότητα που θωρώ ότι θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερη.
- Ταρτάρ δύο σολομών με ροζ πιπέρι. Φορμαρισμένο σε τσέρκι, με τον καπνιστό σολομό να υπερτερεί, λεμονάτη φρέσκια γεύση και το πιπέρι να σκάει στο δόντι ισορροπώντας την λιπαρότητα του ψαριού.
- Φιλετάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε τζίντζερ για το αγόρι. Ελαφρώς καυτερά και απίστευτα αρωματικά με το πιο τέλειο ψήσιμο κοτόπουλου που έχω συναντήσει.
- Entrecote Café de Paris για μένα. Αποτελεί μεταξύ άλλων ένα από τα all time classics αγαπημένα μου. Ίσως αν έτρωγα το κρέας σκέτο να θεωρούσα ότι υπολείπεται σε νοστιμιά αλλά σε συνδυασμό με την, έτσι και αλλιώς, έντονη sauce της οποίας η εκτέλεση ήταν υποδειγματική, δεμένη, κρεμώδης, όξινη όσο έπρεπε με το άρωμα και τη γεύση του estragon είχαν ως αποτέλεσμα ένα άρτιο πιάτο.
- Και τα δύο κυρίως συνοδεύτηκαν με ένα πραγματικό βουνό από τις πιο τέλειες, σεμιναριακού επιπέδου, τηγανητές πατάτες, γαλλικής τεχνοτροπίας που έχω βρει στην Ελλάδα.

Εκτός menu επιλέξαμε τα σαλιγκάρια bourguignont τα οποία δεν υπήρχε περίπτωση να μην παραγγείλω. Επειδή είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο δε μπορώ να σας προτρέψω να το συμπεριλάβετε στην παραγγελία σας, αυτό όμως που έχω να πω είναι ότι στάθηκε αντάξιο των αναμνήσεών μου. Τα βατραχοπόδαρα και η κρεμμυδόσουπα πήραν αναβολή για την επόμενη επίσκεψή μας.

Τα γλυκά μας ήταν μια μαρέγκα με φράουλες και φρούτα του δάσους για μένα και ένα sorbet λεμονιού για τον καλό μου. Ενώ περιμένω λοιπόν ότι τα γλυκά θα είναι μεν καλά αλλά αναμενόμενα, αποτέλεσαν τελικά τα απόλυτα outsiders. Πανέμορφη παρουσίαση, απίστευτα ισορροπημένα, ελαφρά αφήνουν πίσω τους πολλές δημιουργίες καταξιωμένων και γνωστών chef patissiers.

Ειδική μνεία θα πρέπει να κάνω εδώ στο εξαιρετικό πραγματικά μοσχοφίλερο του καταστήματος το οποίο με τη σειρά του βάζει κάτω πολλές καταξιωμένες ετικέτες της εν λόγω ποικιλίας. Είναι κρίμα που ενώ το συζητούσαμε δε ρωτήσαμε τελικά το όνομα του παραγωγού αλλά never mind, there’s always next time.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν μαζί με 4 ή 5 καράφες κρασιού κληθήκαμε να πληρώσουμε το ποσό των 102 ευρώ. Όχι δεν είναι για κάθε μέρα αλλά το ποσό δεν το λες κι απαγορευτικό για μια ιδιαίτερη περίσταση ή μία στο τόσο. Χωρίς το extra πιάτο και με λιγότερο κρασί ο λογαριασμός θα είναι ασφαλώς χαμηλότερος. Αξίζει? Ναι για μένα αξίζει για τον χώρο, την περιποίηση, το φαγητό, την αίσθηση κλασσικής πολυτέλειας που αφήνει.

Να πάτε? Και βέβαια να πάτε και να πάρετε μαζί σας όχι έναν καινούργιο λαμπερό έρωτα ή νέους φίλους. Να πάτε με τους αφανείς ήρωες της ζωής σας. Αυτούς που σας έχουν αποχαιρετήσει και υποδεχτεί από ταξίδια σας, αυτούς που λόγω δουλειάς τους έχετε χαλάσει τριήμερα και σχέδια, αυτούς που στην αγκαλιά τους έχετε κλάψει και γελάσει μέχρι δακρύων, αυτούς με τους οποίους έχετε χορέψει μέχρι τελικής πτώσης, αυτούς με τους οποίους έχετε πεισμώσει, θυμώσει, βριστεί, αλλά που ακόμα κι αν έχετε τραβήξει το χέρι σας παραμένουν δίπλα σας, που σας έχουν δει στις ομορφιές σας αλλά και στα χάλια σας με το ίδιο βλέμμα, αυτούς που, ίσως, θεωρείτε δεδομένους και πιο πολύ μ'αυτούς που ξέρουν πως πίνετε τον καφέ σας και πως φιλάτε.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Γαλλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Φεβ
10
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
1
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
50-64

Είχαμε καιρό να πάμε και απογοητευτήκαμε εντελώς. Ένα τόσο κλασσικό εστιατόριο να έχει τόσο άθλιο σέρβις… Παρακαλούσαμε να μας σερβίρουν νερό, και όταν το έκαναν δεν γέμιζαν καν όλα τα άδεια ποτήρια. Το ύφος δε τον σερβιτόρων ήταν κάτι το απερίγραπτο! Το χειρότερο όλων ήταν ότι ενώ παραγγείλαμε το κλασικό Tournedos Rossini (φιλέτο μοσχαρίσιο σε φρυγανισμένο ψωμί με μια φέτα foie gras) στο τραπέζι μας έφτασε ένα φιλέτο μοσχαρίσιο με σάλτσα μανιτάρια… Δεν έχω πρόβλημα με τις παραλλαγές στις κλασικές συνταγές αλλά είναι ανεπίτρεπτο να μην ενημερώνεται ο πελάτης ότι παραγγέλνει ένα εντελώς διαφορετικό πιάτο από αυτό που περιμένει.

Όταν τους παραπονεθήκαμε προσπαθούσαν να μας απολογηθούν λέγοντας ότι το μοσχάρι είχε τερίνα (αντί για foie gras) που έλιωσε (!!!!! ) από τη θερμότητα του κρέατος!

Δυο άλλοι από την παρέα πήραν από ένα bourguignon. Το πρώτο που έφτασε μια χαρά το 2ο ήταν χάλια, με καθόλου δεμένη σάλτσα. Η απάντηση ήταν ότι βγήκε 1-2 λεπτά νωρίτερα για να μην περιμένουμε…
Πολύ κρίμα.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη argie.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Γαλλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Δεκ
26
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
37-49

Φέτος το ABREUVOIR έκλεισε μισό αιώνα, ακριβώς 50 χρόνια λειτουργίας, από το έτος 1965, όπου το άνοιξε η οικογένεια Κότση. Οι φίλοι μου στην Αμερική μου είχανε μιλήσει με πολύ καλά λόγια για fantastic lunch & dinner experiences στο Abreuvoir… Μέρες που είναι λοιπόν, είπαμε με τη φίλη μου να δοκιμάσουμε, στο χώρο αυτό, την κλασική και παραδοσιακή γαλλική κουζίνα!

Ζήτησα να μάθω τι ακριβώς σημαίνει, και μου είπανε ότι είναι η γούρνα ή το σιντριβάνι με το πόσιμο νερό, για τα άλογα και τα άλλα οικιακά ζώα, αυτό που λέμε εμείς, drinking trough or watering place!

Αυτό το ρέστοραν βρίσκεται στο Κολωνάκι, που είναι γιομάτο κόσμο τώρα στις γιορτινές μέρες. Μπροστά του έχει ένα μικρό παρκάκι στο τέλος της Ξενοκράτους, όπου το καλοκαίρι θα είναι μια απόλαυση το φαγητό στη σκιά των δένδρων, τα οποία τώρα πια έχασαν τα φύλλα τους…Πάντως, με την ωραία και την prestigious ατμόσφαιρα, αλλά και την εορταστική διακόσμηση, νομίζεις πως έχεις κιόλας ταξιδέψει κάπου άλλου…Όλα στη ζωή μας είναι θέμα φαντασίας και εμπειριών. Δεν νομίζετε;;

Εμείς αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε το κλασικό μενού τους των 33 € το άτομο, που είναι ένα καλό value for money. Πήραμε, για πρώτα, μια ψαρόσουπα πέστροφας με κρουτόν και ένα mille-feuille με γαρίδες. Για κυρίως πιάτα, ένα φιλέτο σολομού στη σχάρα και ένα κόκορα κρασάτο. Για γλυκά, μία μους σοκολάτα και μία κρεμ μπρουλέ. Περιττό να προσθέσω πως ήτανε, όπως το περιμέναμε, όλα πολύ νόστιμα, σωστά μαγειρεμένα και τελετουργικά σερβιρισμένα!!

Ήπιαμε μισό λίτρο καράφας red house-wine, Αγοργήτικο, μπρούσκο, που μου είπαν ότι είναι από την περιοχή Νεμέα της Πελοποννήσου, και θυμήθηκα τον Hercules & the Lion!! Είπαμε, η φαντασία μου οργιάζει. Πάντως το κρασί, στα 10 €, ήταν φανταστικό vfm!!!

By the way, η λίστα κρασιών ήταν το κάτι άλλο, με άπειρες σελίδες και του κόσμου τα κρασιά, σαμπάνιες, λικέρ και ό, τι βάζει ανθρώπινος νους. Την χάζευα για πολύ ώρα, και ανακάλυψα το αγαπημένο μου γαλλικό γλυκό κρασί, dessert wine, από την περιοχή Sauternes, το ξακουστό Chateau d’Yquem, χρονιάς 1990, που κόστιζε παρακαλώ 1.750 €!! Εμείς καλά τη βγάλαμε με το house-wine! Θυμάμαι, πριν λίγα χρόνια στη Νέα Υόρκη γιορτάσαμε ένα bachelor party ενός πλούσιου φίλου μας στο γαλλικό LE CIRQUE, και είχαμε μια αντίστοιχη μοναδική εμπειρία, με το κρασί αυτό. Μη με ρωτήσετε πόσα δολάρια πλήρωσε ο φίλος μου, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει να το χρέωσε στα έξοδα της εταιρίας του μπαμπά…

Εμάς, ο λογαριασμός μας ήρθε στα 80 € με ένα μικρό tip, και φυσικά άξιζε τα λεφτά που δώσαμε.
Το μέρος το προτείνω, ειδικά άμα σας αρέσει η γαλλική κουζίνα.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους του ask4food! Με υγεία να γιορτάσουμε όλοι μας το Νέο Έτος 2016, Ειρήνη στον Κόσμο και σε μας εδώ στην Ελλάδα, να μας φέρει λίγο γούρι επιτέλους!!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Γαλλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Ιαν
23
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
65-80

Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο μια καθημερινή του Ιανουαρίου με πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα στο εστιατόριο υπήρχε μόλις άλλο ένα τραπέζι. Κατανοητό και αναμενόμενο.

Old fashioned, βαριά διακόσμηση. Οk, ωστόσο θα μπορούσαν να έχουν γίνει κάποιες εργασίες συντήρησης.
Το servis ικανοποιητικό, με την απαιτούμενη ευγένεια.
Κις λορέν: Τίποτα ιδιαίτερο. Απλά καλή.
Κρεμμυδόσουπα: Πολύ καλή.

Μιλφέιγ γαρίδας: Δε με ικανοποίησε. Περίμενα κάτι ιδιαίτερο μάλλον και απογοητεύτηκα.
Για κυρίως πήραμε μια σφυρίδα και ένα φιλέτο με sauce madeira με τις γνωστές ψιλοκομμένες τηγανητές πατατούλες. Και τα δυο πιάτα μας ικανοποίησαν.
Τέλος πήραμε μια creme brulee. Κι αυτή καλή.

Δε θεωρώ πως προσέφερα στους χρήστες ικανοποιητικά δεδομένα. Ωστόσο, αυτή ήταν γενικά η αίσθηση μου από το μαγαζί... Ικανοποιητικά, καλά... Όχι κάτι προς απογοήτευση. Όχι κάτι προς ενθουσιασμό. Εάν είσαι ok με το να πληρώνεις περί τα 80€/person για το γεύμα/δείπνο σου, είναι μια επιλογή προς επανάληψη. Εάν θέλεις κάτι ιδιαίτερο για να πληρώσεις ένα τέτοιο ποσό, δεν θα το βρεις εδώ.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Γαλλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Νοε
08
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
50-64

Είναι το μέρος που πάμε πάντα όταν θέλουμε να φάμε καλά, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο χώρος είναι αρκετά βαρύς, πολυτελής, αλλά και με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ερωτικός -ιδανικό μέρος για γεύμα με το έταιρον ήμισυ.

Η κουζίνα είναι κλασσική γαλλική. Τελεία. Χωρίς πειραματισμούς, χωρίς εκπλήξεις, αλλά με όλη την τέχνη που απαιτεί η γαλλική μαγειρική για να αποδοθεί ως πρέπει. Εξαιρετικό ταρτάρ 2 σολωμών. Υπέροχες σαλάτες. Πρωτοτυπικό φιλέτο Café de Paris (για όσους δεν γνωρίζουν, είναι φιλέτο με φουά γκρα από πάνω). Αλλά ο λόγος που εγώ, τουλάχιστον, πάω στο Abreuvoir είναι το ταρτάρ.

Δοκιμάστε το, βάζοντας όλα τα συστατικά (μην φοβηθείτε τις αντζούγιες), ακριβώς όπως το προτείνει ο σεφ. Είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Η μόνη παρασπονδία που κάνουμε όποτε πάμε στο Abreuvoir -και επαναλάβαμε πριν λίγες μέρες- είναι πως συνοδεύουμε το φαγητό μας με επιλογή από την ελληνική κάβα κρασιών. Οι τιμές στα γαλλικά κρασιά ξεκινούν από 80 ευρώ, ενώ για να απολαύσετε μια καλή ετικέτα, θα ξεπεράσετε τα 300. Αντίθετα, οι τιμές στα ελληνικά είναι μάλλον λογικές (τολμώ να πω καλές, σε σχέση με το επίπεδο του εστιατορίου). Στην τελευταία μας επίσκεψη, απολαύσαμε τις 2 Ελιές του Κυργιάννη, στην ειδική επετειακή εμφιάλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας του εστιατορίου.

Για το σέρβις δεν θα μιλήσω καν. Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες, και οι περισσότεροι πολλά χρόνια στο ίδιο κατάστημα, ακριβώς όπως αρμόζει σε έναν τέτοιο χώρο που δεν θέλει -και δεν πρέπει- να πειραματίζεται με το προσωπικό του, θεωρώντας το αναλώσιμο.

Το Abreuvoir είναι ένα ακριβό γαλλικό εστιατόριο. Είναι για κάθε μέρα; Εκτός εάν το εισόδημά σας είναι 5ψήφιο. Είναι για να δοκιμάσετε για πρώτη φορά γαλλική κουζίνα; Οπωσδήποτε ναι, αν και μετά θα έχετε βάλει τον πήχυ τόσο ψηλά, που δύσκολα θα βρείτε κάτι που να σας ικανοποιήσει. Είναι το κατάλληλο μέρος για να γιορτάσετε μια ιδιαίτερη περίσταση; Σίγουρα -εδώ παίζει ρόλο και το περιβάλλον. Αξίζει τα λεφτά του; Ναι. Θα δώσετε κάμποσα, αλλά ναι, τα αξίζει.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Γαλλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Οκτ
20
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
50-64

Το Abreuvoir αποτελεί πολύ πιθανά το καλύτερο Γαλλικό εστιατόριο της Αθήνας. Ο χώρος του μέσα είναι ζεστός, ήρεμος και ευχάριστος, ενώ επίσης δεν έχει μουσική διευκολύνοντας έτσι τη συζήτηση στο τραπέζι. Έξω η αυλή είναι πολύ ωραία χωρίς ωστόσο να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Το service είναι επίσης εξαιρετικό καθώς οι σερβιτόροι είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και δεν υπάρχουν μεγάλα κενά ανάμεσα στα πιάτα.

Ως προς το φαγητό το Abreuvoir είναι πραγματικά απίστευτο. Στα ορεκτικά ξεχωρίζει το φουα γκρα με τρούφες σε μιρουάρ από κεράσι το οποίο είναι εξαιρετικό. Στα κυρίως ξεχωρίζουν το Ταρτάρ, το Τουρνεντό Ροσσίνι, και το Σατωμπριάν. Από τα τρία το Τουρνεντό είναι μάλλον το υποδεέστερο, κυρίως επειδή δεν μαγειρεύεται με την παραδοσιακή συνταγή του πιάτου (είναι χωρίς ψωμί και με τερρίνα αντί για φουα γκρα), αλλά παρ' όλα αυτά είναι ένα ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο. Το Ταρτάρ είναι επίσης εξαιρετικό και μπορείτε να επιλέξετε κατά πόσο το προτιμάτε καυτερό η όχι, και επίσης ο σερβιτόρος θα σας πει τι περιλαμβάνει το πιάτο έτσι ώστε αν δεν σας αρέσει κάτι (πχ αντζούγιες) να μην συμπεριληφθεί. Το αγαπημένο μου όμως κυρίως, είναι το Σατωμπριάν (αν και είναι για δύο άτομα) το οποίο συνοδεύεται με μια εξαιρετική μπεαρνέζ και ρατατούιγ. Όλα τα παραπάνω κυρίως σερβίρονται επίσης με πολύ καλές πατάτες τηγανητές. Ως προς τα γλυκά, κατά τη γνώμη μου το καλύτερο είναι το σουφλέ το οποίο είναι για δύο άτομα (πρέπει να το παραγγείλετε από πριν καθώς χρειάζεται μισή ώρα προκειμένου να ετοιμαστεί). Τα μόνα πιάτα τα οποία δεν προτείνω είναι τα μπουτάκια βατράχων στα ορεκτικά και τις Κρέπες Σουζέτ στα γλυκά. Επίσης αν το κρέας σας αρέσει σχετικά ωμό προτείνω να το ζητήσετε μπλε και όχι σενιάν καθώς υπάρχει μία τάση να το ψήνουν λίγο παραπάνω από όσο πρέπει.

Η σχέση ποιότητας τιμής είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Abreuvoir. Σίγουρα δεν είναι ούτε φτηνό, ούτε για κάθε εβδομάδα αλλά προσφέρεται για ειδικές περιστάσεις. Επίσης, είναι πολύ καλύτερο και ελαφρώς πιο φθηνό από άλλα αντίστοιχα εστιατόρια. Για παράδειγμα το Blue Pine, το οποίο είναι αντίστοιχο εστιατόριο στην Κηφισιά είναι τόσο ελαφρώς πιο ακριβό όσο και χειρότερο από πλευράς γεύσης, το οποίο φαίνεται κυρίως στη σύγκριση μεταξύ των φουα γκρα των δύο εστιατορίων. Συνοψίζοντας λοιπόν προτείνω το Abreuvoir δίχως καμία επιφύλαξη εφ' όσον έχει ωραίο χώρο, καλό service εξαιρετικό φαγητό και πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Γαλλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Νοε
06
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
81-100

Μην πάτε με αυτοκίνητο. Μαζί με τον σύντροφό μου, ψάχναμε 15 λεπτά για να παρκάρουμε.

Πήγαμε χωρίς κράτηση. Θέλαμε να γιορτάσουμε την επέτειο μας και είπαμε να πληρώσουμε κάτι παραπάνω αρκεί να φάμε καλά και ποιοτικά.
Ο χώρος φαίνεται να έχει μείνει στη δεκαετία του '70. Μου άρεσε αυτό το στυλ, λίγο σαν να είναι ξεχασμένο από μια άλλη εποχή.

Αν καπνίζεται, κάθεστε μόνο έξω όπου υπάρχουν τραπεζάκια που ζεσταίνονται με σόμπες.

Το σέρβις επαγγελματικό, αλλά κρύο…Χωρίς το αίσθημα της φιλοξενίας αλλά πως θα σου τα πάρουν(τα φράγκα) με ευγενικό τρόπο. Κολλαρισμένοι και τυπικοί. ¨(

Το μενού που πήραμε ήταν a la carte και οι τιμές ήταν αρκετά υψηλές, με ένα ορεκτικό κοντά στα 20€, ένα κυρίως περίπου 35€ και ένα επιδόρπιο 11€.

Η wine list είναι εξωπραγματική. Μάλλον απευθύνονται μόνο σε τουρίστες.
Απαράδεκτο.!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Γαλλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Απρ
29
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
65-80

Σάββατο 25 Απριλίου, κράτηση 4 ατόμων για τις 10 το βράδυ.
Το Abreuvoir μοιάζει με σαλόνι με τη μοκέτα του, τον χαμηλό φωτισμό και τον συνδυασμό κόκκινου και κρεμ χρώματος. Τα τραπέζια μέσα είναι λίγα αλλά διαθέτει και εξωτερικό χώρο όπου τον χειμώνα σκεπάζεται και διακοσμείται με κεράκια που κάνουν μια πολύ όμοφη ατμόσφαιρα. Μπαίνοντας παρατήρησα ότι οι περισσότεροι θαμώνες ήταν ηλικιωμένοι. Παρόλα αυτα υπήρχαν και κάποιοι 30ρηδες. Μας καλωσόρισε ο μετρ και μας οδήγησε στο τραπέζι μας. Περιμέναμε ελάχιστα λεπτά και μας φέρανε νερό και μενού. Ο σερβιτόρος ευγενικός και καθώς πρέπει αν και θα μπορούσε να είναι πιο χαμογελαστός.

Το μενού χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές, αν και πρόσφατα μειωμένες. Ένα κυρίως πιάτο κυμαίνεται στα 20 με 35 ευρώ. Τα ορεκτικά εξίσου ακριβά στα 15-20 και οι σαλάτες υπερβολικά ακριβές στα 20. Τα κρασιά ήταν κυρίως γαλλικά με ελάχιστα ελληνικά και παρατήρησα τιμές που έφταναν τα 3.000 ευρώ!

Παραγγείλαμε τρία μενού των 30 ευρώ με ορεκτικό ή σαλάτα, κυρίως πιάτο και γλυκό της ημέρας και ένα πιάτο με σαλιγκάρια. Κρασί πήραμε ελληνικό του κτήματος Μερκούρη κόκκινο.

Μας έφεραν αλμυρό βούτυρο με μικρά σχεδόν καμμένα ψωμάκια και το κρασί.
Για τα ορεκτικά περιμέναμε περίπου μισή ωρα αν και όταν ήρθαν ο σερβιτόρος απολογήθηκε για τη καθυστέρηση.

Τα ορεκτικά ήταν σαλάτα Σεζάρ με αντζούγιες, αδιάφορη.
Σαλιγκάρια με σάλτσα, μέτριας ποιότητας και υπερβολική ποσότητα σάλτσας.
Μιλφέιγ με πράσο και γαρίδα, τονίζω το γαρίδα διότι ήταν κυριολεκτικά μια γαρίδα σε ένα βουνό από πράσα. Απαράδεκτο πιάτο.

Τα ποτήρια όταν άδειασαν από νερό παρέμειναν έτσι μέχρι να ζητήσουμε εμείς να τα γεμίσουν αν και έιναι υποχρέωση των σερβιτόρων να το κάνουν αυτόματα αν θεωρείται το εστιατόριο αυτό τόσο "υψηλής κλάσης".

Τα κυρίως ήταν αντρεκότ με σάλτσα καφε ντε παρι. Το κρέας ήταν σωστά ψημένο όπως το πήραμε και η σάλτσα πολύ λιπαρή αλλά καλή. Οι πατάτες σερβιρίστηκαν από τον σερβιτόρο και ήταν πολύ καλές και λεπτοκομμένες. Σαν πιάτο ήταν πολύ καλό.

Για επιδόρπιο πήραμε μους σοκολάτας με σος πορτοκάλι και κακάο η οποία ήταν πολύ αφράτη και γευστική.
Μαρέγκα με κόκκινα φρούτα η οποία ήταν υπερβολικά μικρή ποσότητα αν και καλή.
Μιλφέιγ και αυτό πολύ μικρό αλλά καλό.
Κρεμ μπρυλέ κανονική ποσότητα (διότι δεν ανήκε σε μενού), καλό.

Πληρώσαμε 200 ευρώ, υπερβολικά λεφτά για αυτό που σέρβιραν.
Γενικώς η εξυπηρέτηση ήταν πολύ καλή, όπως και η ατμόσφαιρα αλλά ορισμένα πιάτα θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερα.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια