Loader

Περιγραφή

Μοντέρνα και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

07 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Για να μακροημερεύσει ένα μαγαζί – κάθε είδους – στο Κολωνάκι, χρειάζεται κάτι περισσότερο από τύχη και καλό marketing. Το ΟΙΚΕΙΟ έχει προφανώς βρει τη σωστή συνταγή, γιατί όποτε το έχω επισκεφθεί, χειμώνα ή καλοκαίρι, καθημερινή ή σαββατοκύριακο, μεσημέρι ή βράδυ, είναι σχεδόν πάντα γεμάτο. Είναι όπως λέμε «σιγουράκι», δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει ποτέ. Όπως ποτέ βέβαια δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πόσο κοντά θα βρεις να παρκάρεις, εφόσον επιμείνεις να πας με το αυτοκίνητό σου (7 στα 10, μια και αρκετές φορές βοηθά η τύχη).

Το ΟΙΚΕΙΟ διαθέτει τα πλεονεκτήματα του γωνιακού μαγαζιού, έχει δηλαδή πρόσοψη σε δύο δρόμους (η διεύθυνση λέει Πλουτάρχου, η είσοδος όμως είναι από την Αλωπεκής) και τραβά αμέσως το μάτι, ειδικά το βράδυ, έτσι όπως είναι όμορφα φωτισμένο, εξωτερικά και εσωτερικά. Λευκές κουρτίνες και κουρτινάκια περιμετρικά δημιουργούν ένα έξυπνο φράκτη ιδιωτικότητας, όμως η είσοδος είναι μάλλον στενή. Το πρόβλημα της στενότητας του χώρου είναι συνηθισμένο σε τέτοια μέρη, που δηλώνουν «μπιστρό» εννοώντας εστιατοριάκι, και συνήθως σφίγγεις τα δόντια και το δέχεσαι. Ειδικά όμως το ΟΙΚΕΙΟ έχει πάει ένα βήμα παραπέρα:

Η εξαιρετικά πλούσια, καλαίσθητη διακόσμηση δημιουργεί με το που μπαίνεις στο μαγαζί ένα αίσθημα θαλπωρής και οικειότητας, πολλές παρέες που τρώνε μαζί. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν οι έμπειροι άνθρωποι (λίγοι και καλοί, με προεξάρχουσα την ιδιοκτήτρια) που εξυπηρετούν το χώρο να τους τακτοποιήσουν όλους και να τους κάνουν να νιώσουν σαν στο σπίτι τους.

Το καλοκαίρι βγαίνουν και τραπεζάκια έξω, αρκετά άβολα λόγω του ότι η Πλουτάρχου είναι κατηφορική και σχετικά φασαριόζικη εξαιτίας της κίνησης δίποδων και τετράτροχων, δεν το συνιστώ. Περιμένετε να φθινοπωριάσει και προγραμματίστε τότε την επίσκεψή σας. Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και η τελευταία μου επίσκεψη, με το χριστουγεννιάτικο δέντρο να κρέμεται ανάποδα από το ταβάνι, η ατμόσφαιρα στο ΟΙΚΕΙΟ είναι σχεδόν παραμυθένια.

Κυρίαρχα στοιχεία το ξύλο, τα ακάλυπτα τούβλα και τα φυσικά και αποξηραμένα φυτά. Γήινα χρώματα παντού, τίποτε λευκό, τίποτε χτυπητό. Τραπέζια σκούρα σε διάφορες διαστάσεις, από μικρό για ζευγαράκι έως ροτόντα για μεγαλύτερη παρέα, αναπαυτικά καθίσματα που αγκαλιάζουν τη μέση αλλά και καναπέδες με μαξιλάρια. Μεγάλη ποικιλία και στα φωτιστικά, από το κρεμαστό πολύφωτο στα φωτιστικά δαπέδου, τα κλασσικά μαύρα μεταλλικά σαν ανάποδα στραγγιστήρια και πολλά κεράκια παντού. Στην προέκταση της εισόδου τρέχει μια μπάρα με δυο, τρία ξύλινα στουλ, ενώ μια ξύλινη σκάλα δίπλα της οδηγεί σε ένα περιμετρικό πατάρι με θέα από ψηλά, πλην όμως ελαφρά κλειστοφοβικό. Τουαλέτες (καθαρές, ίσως έφθασε η ώρα για μια ανακαίνιση) στο υπόγειο.

Η μουσική αρκετά δυνατή και με κάπως ασυνήθιστη ποικιλία επιλογών, ένας αυστηρός κριτής θα χρησιμοποιούσε ίσως το χαρακτηρισμό «αχταρμάς» για το sui generis μείγμα ελληνικής, ξένης και τζαζ μουσικής που ακούγεται, ίσως πάλι αυτό το ανακάτεμα ήχων να είναι συνειδητή επιλογή, εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί.

Η κουζίνα κάνει καλά τη δουλειά της, υποστηρίζει με επιτυχία ένα κατάλογο με καμιά 30ριά σταθερές και σχεδόν άλλες τόσες καθημερινά εναλλασσόμενες επιλογές. Τα πιάτα δεν θα σας αφήσουν άφωνους με την παρουσίασή τους, θα σας ικανοποιήσουν όμως απόλυτα με τη γεύση τους και κυρίως θα σας χορτάσουν. Η σχέση ποιότητας-ποσότητας-τιμής είναι όντως εξαιρετική, δίκαια έχει οδηγήσει σε βράβευση.

Από τις σαλάτες ξεχωρίζει, πέρα από την κλασσική πράσινη με πορτοκάλι, εκείνη με φρέσκα μανιτάρια και baby σπανάκι και η πατατοσαλάτα με κουκουνάρι και ντρέσινγκ γιαουρτιού, όλες υπεραρκετές για τέσσερα άτομα. Από τα ορεκτικά ασυζητητί η στριφτή γιαουρτόπιτα, αλλά και οι τραγανοί χορτο- ή μάλλον κολοκυθοκεφτέδες, όπως και τα συμβατικά τηγανιτά κεφτεδάκια. Στα κύρια η σταθερή προτίμησή μου είναι τα μπιφτέκια γεμιστά με blue cheese που συνοδεύονται από ένα βουνό french fries. Καλά εκτελεσμένα και τα πιάτα με pasta, όπως και τα εντελώς μαμαδίστικα πιάτα ημέρας, π. χ. λαχανοντολμάδες και γεμιστά με ρύζι. Μικρή σχετικά επιλογή σε κρασιά και μπύρες, ενώ από τα επιδόρπια θα σας συστήσω, αν έχει μείνει χώρος στο στομάχι σας, το γλυκόξινο τσιζ-κέικ ή την κρέμα-μους με δαμάσκηνο.

Κόστος ανά άτομο για ένα πλήρες γεύμα χωρίς ποτά γύρω στα 20 ευρώ, δεδομένο που αρκεί για να τοποθετήσετε το ΟΙΚΕΙΟ στον κατάλογο των χώρων εστίασης για κάθε στιγμή και κάθε περίσταση. Το όμορφο περιβάλλον είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

02 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Χθες Δευτέρα βράδυ 31.7 επισκέφθηκα με μια φίλη έναν κλασικό ατμοσφαιρικό χώρο εστίασης στο Κολωνάκι που ενηλικιώθηκε, συμπληρώνοντας 21 χρόνια λειτουργίας, αφότου άνοιξε το 1996: το ΟΙΚΕΙΟ της οδού Πλουτάρχου, που παραμένει πάντα το ίδιο ελκυστικό και δημοφιλές στέκι, χειμώνα – καλοκαίρι, τόσο για Έλληνες όσο και για πολλούς ξένους τουρίστες.

Το ΟΙΚΕΙΟ λειτουργεί Δευτέρα με Σάββατο από 13.00 μέχρι 00.30, (την Κυριακή είναι κλειστό), ενώ προσφέρει delivery στα πέριξ, από 13.00 μέχρι 23.00, και όπως τα περισσότερα μαγαζιά της περιοχής θα κλείσει για διακοπές, από 4-22 Αυγούστου.

Το ποιοτικό και νόστιμο φαγητό του, σε συνδυασμό με το ωραίο περιβάλλον, τη σωστή εξυπηρέτηση και τις λογικές τιμές, το έκαναν από χρόνια σημείο αναφοράς για το Κολωνάκι και συντελέσαν στη βράβευσή του τόσο απ’ τον ΕΟΤ, με το Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας, όσο και απ’ τη Michelin, με το ειδικό βραβείο Big Gourmand για τη χρονιά 2010-2011, που υποδηλώνει άριστη σχέση ποιότητας / τιμής, δηλ. ένα βέλτιστο vfm, όπως το εννοούμε στο site μας!

Στην κουζίνα του, η ίδια πάντα μαγείρισσα για πολλά χρόνια, η κ. Κατερίνα, προσφέρει σταθερά την ίδια ποιοτική κουζίνα, που του εξασφαλίζει μια σημαντική πελατειακή βάση, ενώ το μενού του, αμετάβλητο κατά το μάλλον ή ήττον, αντικατοπτρίζει το feedback ενός κοινού που επιδοκιμάζει τις διάφορες εκδοχές της ελληνικής κατά βάση κουζίνας του.
Η απαλή μουσική, που ακούγεται μόνο στον εσωτερικό χώρο, αφού έξω δεν υπάρχουν μεγάφωνα, είναι γαλλική και γενικότερα ευρωπαϊκή μουσική lounge & jazz.
Κέρασμα βέβαια δεν υπάρχει, αλλά αυτό είναι σύνηθες στην περιοχή, και δεν επηρεάζει τον συγκεκριμένο χώρο, που είναι συνήθως γεμάτος.

Ο εσωτερικός χώρος περιλαμβάνει ισόγειο και πατάρι, ενώ υπάρχει και εξωτερικός χώρος στο πεζοδρόμιο της Πλουτάρχου, όπου και καθίσαμε το δροσερό αυτό βράδυ που φυσούσε ωραίο μελτέμι. Έξω λοιπόν υπάρχουν περί τα 15 μεταλλικά κίτρινα τραπέζια και καμιά 40αριά αναπαυτικά καθίσματα σκηνοθέτη, καθώς και όμορφα φαναράκια, που κάποια μάλιστα αναρριχώνται και στα κλαδιά των γύρω δένδρων. Με την ευκαιρία το κίτρινο χρώμα κυριαρχεί, λίγο πολύ παντού, τόσο στην είσοδο όσο και μέσα σε τοίχους και ξύλινα πατώματα. Μέσα λοιπόν υπάρχουν περί τα 10 τραπέζια, τετράγωνα και ροτόντες, για 30 περίπου άτομα, ενώ στο πατάρι περί τα 12, για καμιά 40αριά θαμώνες. Απέναντι απ’ την είσοδο εντυπωσιάζει το ατμοσφαιρικό μπαρ, ενώ τριγύρω, οι πέτρινοι τοίχοι, διάφορα καδράκια με φωτογραφίες, ρετρό φωτιστικά δαπέδου αλλά και πολλά λαμπιόνια, καθώς και κάποιες γωνίτσες διακοσμημένες με μεράκι. Στο υπόγειο βρίσκονται οι δύο καθαρές τουαλέτες τους.

Απ’ το δίφυλλο μενού, το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο επιγράφονται ως Σελίδες Τέχνης και περιλαμβάνουν απόψεις καλλιτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων (Καζαντζάκης κ. λπ. ) πάνω στην ευεργετική επίδραση της γαστρονομίας και γενικότερα της διατροφής στον άνθρωπο. Το εσωτερικό δίφυλλο, πιο πεζό, περιγράφει μια εισαγωγή στο μενού τους:

• Για ξεκίνημα, 8 πιάτα (6-10 €), όπως ρολά σολομού, χαλούμι ψητό, κ. λπ.
• 8 σαλάτες, ατομικές & μεγάλες στα 6-10 €.
• Αναγράφονται επίσης τα ποτά, όπως cocktails στα 10 €, ποτήρι κρασί στα 3 €, χύμα κρασί 750 ml στα 8 €, και περί τα 10 εμφιαλωμένα κρασιά, από 16-34 €, τιμή που αφορά το κόκκινο ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ.

Υπάρχει επίσης ένα λευκό δίφυλλο ένθετο με πρόσθετα στοιχεία του μενού τους:

• 6 πρώτα πιάτα (5-9 €), όπως τζατζίκι, χταποδάκι, κ. λπ.
• 4 ακόμη σαλάτες, στα 5-9 €.
• 3 ζυμαρικά, 10-14 €
• Περί τα 15 κυρίως πιάτα, από 8-14 €, που αφορά τη μπριζόλα γάλακτος στη σχάρα.
• 3 γλυκά ~ 4 €, φρούτα εποχής κ. λπ.

Η εξυπηρέτηση ήταν όπως έπρεπε, από δύο νεαρές, πρόθυμες και εξυπηρετικές κοπέλες, οι οποίες μάλιστα ήταν απόλυτα ενημερωμένες στο αντικείμενό τους, χαμογελαστές και άνετες με την ετοιμασία των τραπεζιών και του χώρου, που σημειωτέον φρεσκαρίστηκε χρωματικά, μόλις την προηγούμενη βδομάδα!!

Εμείς τσιμπήσαμε κάτι ελαφρύ, έτσι για να ξαναθυμηθούμε τις γεύσεις τους:

• Μια σαλάτα με ρόκα, καμιά 10αριά στρογγυλά κομματάκια μοτσαρέλα, και ισάριθμα περίπου ντοματίνια. Ήταν δροσερή και εντάξει, αλλά πρέπει να σας πω ότι εξεπλάγην γιατί κατέφθασε στα 2 μόλις λεπτά απ’ την παραγγελία, που σημαίνει πιθανά προκάτ στο ψυγείο!! Η τιμή της στα 9 €.

• Μια μερίδα με τρία ρολά καπνιστού σολομού, και φέτες λεμόνι ανάμεσά τους, η οποία συνοδεύονταν από ένα μπολάκι με λαδολέμονο Τιμή 10 €.

• Μία μερίδα με 5 σπανακοκεφτέδες, που ήταν κι αυτοί νοστιμότατοι και συνοδεύονταν από στρογγυλές φέτες αγγουριού, ενώ στη μέση υπήρχε μπολάκι με πικάντικη sauce γιαουρτιού. Τιμή 6.50 €.

• Στην αρχή ήρθαν μικρά κομμάτια λευκού και μαύρου ψωμιού, με ντιπ από κατίκι και ελιά (2 €), καθώς και νερό εμφιαλωμένο (χωρίς να μας ρωτήσουν), στα 1.80 €.

Ο λογαριασμός, στα 29.30, κρίνεται λογικός για ό, τι πήραμε. Τιμή 10/16 € το άτομο.

Συμπερασματικά, το ΟΙΚΕΙΟ παραμένει οικείο, τουλάχιστον για μένα, και γι’ αυτό προτείνεται, ελπίζοντας ότι θα σας γίνει και σας οικείο!!

6 medium

22 Δεκ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Πριν από αρκετά χρόνια είχα επισκεφθεί με μεγάλη παρέα το "Οικείο" στη Γλυφάδα και είχα σχηματίσει αρκετά θετική εντύπωση. Δυστυχώς όμως, έκλεισε και για αρκετά χρόνια δεν είχε τύχει να πάω για φαγητό στο "αδερφάκι" του στο Κολωνάκι. Βέβαια, από καιρού εις καιρόν διάβαζα θετικά σχόλια και ειδήσεις με κυριότερη τη βράβευσή του από τη Michelin με τον χαρακτηρισμό Bib Gourmand που δίνεται σε εστιατόρια με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής (ειρήσθω εν παρόδω, στην Αθήνα, δύο εστιατόρια έχουν καταφέρει αυτό το επίτευγμα, το άλλο είναι το "Αθήρι" στον Κεραμεικό).

Μια Κυριακή του Νοεμβρίου λοιπόν, παρέα τριών φίλων, αφού ήπιαμε τον καφέ μας στο Κολωνάκι, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε μήπως και βρούμε τραπέζι στο σχεδόν πάντα γεμάτο "Οικείο". Βοήθησε το ότι φτάσαμε σχετικά νωρίς (γύρω στις 13:30) και η ευγενέστατη υπεύθυνη μας πρότεινε, μια και ο καιρός ήταν καλός, ένα τραπέζι στον εξωτερικό χώρο, στο πεζοδρόμιο της οδού Πλουτάρχου. Είναι γεγονός ότι το πεζοδρόμιο στο σημείο μπροστά από το εστιατόριο είναι αρκετά επικλινές, με αποτέλεσμα εμείς, αλλά και αρκετοί από τους πελάτες που τα τραπέζια τους βρίσκονταν σε σημεία με αρκετή κλίση, να μην κάθονται και τόσο βολικά. Είναι και τα τραπέζια, αναγκαστικά, λόγω στενότητας χώρου, αρκετά μικρά, οπότε η όλη κατάσταση δεν μας έκανε να νιώθουμε και πολύ άνετα...

Ο εσωτερικός χώρος είναι ατμοσφαιρικός, πολύ όμορφα διακοσμημένος και, τόσο το ισόγειο, όσο και το πατάρι, αποπνέουν ζεστασιά και φιλικότητα. Η αγαπητή boux και οι αγαπητοί piperman και Τρώγων έχουν κάνει εναργή και αναλυτική περιγραφή του χώρου και μάλιστα, σε διαφορετικές εποχές, προφανώς δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα αναφέρουν στις κριτικές τους.

Τη μέρα που επισκεφτήκαμε το εστιατόριο η εξυπηρέτηση δεν ήταν στα καλύτερά της...
Αρκετή καθυστέρηση μέχρι να φέρουν τους καταλόγους, νέα καθυστέρηση μέχρι να πάρουν παραγγελία, το ίδιο και για να σερβιριστούν τα φαγητά. Ίσως να έφταιξε ότι μέσα σε ελάχιστα λεπτά τα τραπέζια γέμισαν. Οφείλω πάντως να αναγνωρίσω την ευγένεια και την προθυμία του προσωπικού να απολογηθούν για τις μικρές αυτές καθυστερήσεις...

Αφού περιεργαστήκαμε τον κατάλογο, ο οποίος έχει σαφή προσανατολισμό στη δημιουργική, αλλά και με πολλά παραδοσιακά στοιχεία, ελληνική κουζίνα, επιλέξαμε να παραγγείλουμε τα ακόλουθα:

- Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι: Φρεσκοκομμένη, εξαιρετικά δροσερή και γευστική, αποτέλεσε ιδανική αρχή για το ξεκίνημα.

- Γιαουρτόπιτα: Σε σχήμα σκοπελίτικης τυρόπιτας, αλλά με γέμιση γιαουρτιού. Σερβιρίστηκε φρεσκοτηγανισμένη, το φύλλο όμως είχε "αρπάξει", δεν μας ενθουσίασε.

- Κολοκυθάκια γεμιστά: Νόστιμα, "μαμαδίστικα", το ρύζι πολύ καλής ποιότητας και η σάλτσα αυγολέμονο έδενε τέλεια με τα κολοκυθάκια.

- Κεφτεδάκια με σάλτσα. Φρεσκοτηγανισμένα, με τα μυρωδικά τους, μαζί με καλοτηγανισμένες πατατούλες και νόστιμη κόκκινη σάλτσα.

- Γεμιστά, ντομάτα και πιπεριά, με ρύζι: Πολύ νόστιμα, ψημένα όσο χρειαζόταν και με πολύ νόστιμο ρυζάκι.

Αφού ερωτηθήκαμε, στην αρχή μας έφεραν λευκά και μαύρα ψωμάκια, πολύ νόστιμα, που συνοδεύονταν από ένα εξίσου νόστιμο ντιπ τυριού κρέμα (πιθανότατα κατίκι). Αντίθετα, δεν ερωτηθήκαμε για το εμφιαλωμένο νερό που προσγειώθηκε στο τραπέζι μας, μαζί με τους καταλόγους.

Το κόστος ανήλθε στα 18 ευρώ το άτομο, εκτιμώ ότι το value for money είναι αρκετά καλό. Κέρασμα στο καλωσόρισμα ή με το λογαριασμό δεν προσφέρεται.

Σε γενικές γραμμές η αποτίμηση για το "Οικείο" είναι θετική. Νόστιμο ελληνικό φαγητό, ευγενική εξυπηρέτηση (θεωρώ πως απλά πήγαμε εκεί σε άτυχη μέρα), πολύ προσεγμένος χώρος, αρκετά καλό value for money. Προσωπικά, ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα και το προτείνω και στους αγαπητούς χρήστες του ask4food.

Καλές γιορτές σε όλους! Να περάσουμε όμορφα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τους οικείους (επίκαιρη η λέξη και λόγω κριτικής για το συγκεκριμένο εστιατόριο) μας και ας ευχηθούμε το 2018 να είναι καλύτερο από το 2017 για όλους τους συνανθρώπους μας!

14 Ιαν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Είσαι κέντρο (Κολωνάκι) και ψάχνεις ένα μέρος για φαγητό που να μην είναι ούτε πολύ πιασοποπέ ούτε fusion με αμελέτητα ταράνδου Βοημίας ούτε τόσο μοδάτο που να φοβάσαι ότι αν υπήρχε το ΚΛΙΚ θα σε ειρωνευόταν ο Κωστόπουλος που εμφανίστηκες χωρίς να είσαι ο ταδόπουλος.

Ψάχνεις ένα μέρος λίγο χαλαρό, που να μην αποκλείει επαγγελματική συνεύρεση, που να παίζει και για μικρό τραπέζι σογιού, που να είναι και για δύο χέρι χέρι κι ένα μπουκάλι κρασί. Ψάχνεις για ένα μέρος ΟΙΚΕΙΟ.

Αστική version comfort food. Συμπαθές χύμα κόκκινο. Υπόνοια γαστρονομικού πειράγματος πιάτων και γεύσεων που πάνε σε όλους. Ελαφρύ στρίμωγμα είτε πάνω (το μαγαζί έχει πατάρι) είτε κάτω. Ελαφρώς άσχετη μουσική. Χώρος ζεστός και γήινος. Χρώματα πορτοκαλί, καφέ. Ελαφρώς "φορτωμένος" χώρος αλλά αυτό είναι που του δίνει τον χαρακτήρα του οικείου. Είναι λίγο σαν το σπίτι της γιαγιάς ή της κουλτουριάρας θείας.

Σε επίσκεψη με οικογένεια την εβδομάδα ενδιαμέσως Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς πήραμε ο καθένας τη μερίδα του και μεσάτα δυο ορεκτικά.

Αναλυτικά:
α) Το ένα εκ των ορεκτικών ήτο κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και σταφίδα. Πάρα πολύ ωραία. Έσπασαν τη μονοτονία του κολοκυθακίου αβγολέμονο (το Μπαμπινιώτη μου μέσα, δεν μπορώ να το συνηθίσω με βήτα). Κρουστά και όμως βρασμένα παντρεύονταν άνετα με τη σταφίδα και λόγω των ημερών...
β) Μαστέλο με μαρμελάδα ντομάτας. Ως εραστής της ντομάτας θα πω ότι ήτο η καλλίτερη μαρμελάδα ντομάτα που έχω φάει. Ήταν σχεδόν σα να πίνεις καλό κρασί νιώθοντας τα επίπεδα γεύσης και αρωμάτων.

Οι υπόλοιποι πήραν χοιρινά φιλετάκια αλλά εγώ είπα να σπάσω την γλυκιά καλαισθησία του μαγαζιού με μια μοσχαρίσια γάλακτος, η οποία καίτοι αρίστευσε δεν έχει περιθώρια περαιτέρω ανάλυσης. Οπωσδήποτε εξαιρετικός ο πουρές, ο οποίος εκτός από καρότο έχει κι αρκετό βούτυρο.

Τα κυρίως είναι από 9 ευρώ (κάτι αγκινάρες αλά πολίτα ή κάποιο άλλο λαδερό) έως 14 ευρώ (η μοσχαρίσια). Γενικώς (όπως ίσως γίνεται κατανοητό δεν ενθυμούμαι ακριβείς τιμολογιακές αναλύσεις) υπολογίσατε γύρω στα 15 το κεφάλι για τα τσιμπήσετε και 22-27 για να φύγετε σκαστοί.

Το μαγαζί στα καλλίτερά του είναι ένα βροχερό απόγευμα καθημερινής όπου θα πάτε νωρίς (18:00 - 20:00 είναι η καλλίτερη ώρα καθώς συνδυάζει το after work με την έλλειψη στριμώγματος) με την καλή σας / καλό σας και θα κάτσετε τζαμαρία χαζεύοντας με μια γουντυαλλενική ματιά την Αθήνα.

Αν θέλετε να το συνεχίσετε και να ζήσετε την αθηναϊκή έκδοση του Midnight in Paris ανεβείτε την ανηφόρα και τα σκαλάκια της Πλουτάρχου μέχρι το 56 όπου το ομώνυμο μπαρ και ζητήστε από τον κο Παναγιώτη ένα Talisker χαζεύοντας το έναστρο ταβάνι.

Και με φωνή Γκαραβέλα σας λέω:
"Ερωτευθείτε στην Αθήνα για να ερωτευθείτε την Αθήνα"...

Θεωρώ ανυπέρβλητη μαγκιά του συγκεκριμένου καταστήματος ότι καίτοι στοχεύει ταυτόχρονα σε διαφορετικά κοινά κανένα δεν δείχνει να καλοπερνάει σε βάρος του άλλου. Ζευγαράκια, φιλενάδες μετά τα ψώνια, old money friends night out, προσωπικό της αμερικάνικης πρεσβείας που κάνουν ολίγον τι mingle με το δε ρήαλ γκρης, δικηγόροι της Πατριάρχου Ιωακείμ, όλοι συντρώγουν χωρίς παραφωνίες. Όχι, για παλιούς συφάνταρους και μπύρες δεν είναι. Μοναδικό φάουλ η εμμονή με το εμφιαλωμένο νερό του ενός λίτρου.

Πλουτάρχου 15, Κολωνάκι

210 7259216