ΟΙΚΕΙΟ

Ελληνική κουζίνα

  Πλουτάρχου 15, Κολωνάκι [Χάρτης]
  210 7259216

Περιγραφή
Μοντέρνα και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Αυγ
02
2017
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Χθες Δευτέρα βράδυ 31.7 επισκέφθηκα με μια φίλη έναν κλασικό ατμοσφαιρικό χώρο εστίασης στο Κολωνάκι που ενηλικιώθηκε, συμπληρώνοντας 21 χρόνια λειτουργίας, αφότου άνοιξε το 1996: το ΟΙΚΕΙΟ της οδού Πλουτάρχου, που παραμένει πάντα το ίδιο ελκυστικό και δημοφιλές στέκι, χειμώνα – καλοκαίρι, τόσο για Έλληνες όσο και για πολλούς ξένους τουρίστες.

Το ΟΙΚΕΙΟ λειτουργεί Δευτέρα με Σάββατο από 13.00 μέχρι 00.30, (την Κυριακή είναι κλειστό), ενώ προσφέρει delivery στα πέριξ, από 13.00 μέχρι 23.00, και όπως τα περισσότερα μαγαζιά της περιοχής θα κλείσει για διακοπές, από 4-22 Αυγούστου.

Το ποιοτικό και νόστιμο φαγητό του, σε συνδυασμό με το ωραίο περιβάλλον, τη σωστή εξυπηρέτηση και τις λογικές τιμές, το έκαναν από χρόνια σημείο αναφοράς για το Κολωνάκι και συντελέσαν στη βράβευσή του τόσο απ’ τον ΕΟΤ, με το Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας, όσο και απ’ τη Michelin, με το ειδικό βραβείο Big Gourmand για τη χρονιά 2010-2011, που υποδηλώνει άριστη σχέση ποιότητας / τιμής, δηλ. ένα βέλτιστο vfm, όπως το εννοούμε στο site μας!

Στην κουζίνα του, η ίδια πάντα μαγείρισσα για πολλά χρόνια, η κ. Κατερίνα, προσφέρει σταθερά την ίδια ποιοτική κουζίνα, που του εξασφαλίζει μια σημαντική πελατειακή βάση, ενώ το μενού του, αμετάβλητο κατά το μάλλον ή ήττον, αντικατοπτρίζει το feedback ενός κοινού που επιδοκιμάζει τις διάφορες εκδοχές της ελληνικής κατά βάση κουζίνας του.
Η απαλή μουσική, που ακούγεται μόνο στον εσωτερικό χώρο, αφού έξω δεν υπάρχουν μεγάφωνα, είναι γαλλική και γενικότερα ευρωπαϊκή μουσική lounge & jazz.
Κέρασμα βέβαια δεν υπάρχει, αλλά αυτό είναι σύνηθες στην περιοχή, και δεν επηρεάζει τον συγκεκριμένο χώρο, που είναι συνήθως γεμάτος.

Ο εσωτερικός χώρος περιλαμβάνει ισόγειο και πατάρι, ενώ υπάρχει και εξωτερικός χώρος στο πεζοδρόμιο της Πλουτάρχου, όπου και καθίσαμε το δροσερό αυτό βράδυ που φυσούσε ωραίο μελτέμι. Έξω λοιπόν υπάρχουν περί τα 15 μεταλλικά κίτρινα τραπέζια και καμιά 40αριά αναπαυτικά καθίσματα σκηνοθέτη, καθώς και όμορφα φαναράκια, που κάποια μάλιστα αναρριχώνται και στα κλαδιά των γύρω δένδρων. Με την ευκαιρία το κίτρινο χρώμα κυριαρχεί, λίγο πολύ παντού, τόσο στην είσοδο όσο και μέσα σε τοίχους και ξύλινα πατώματα. Μέσα λοιπόν υπάρχουν περί τα 10 τραπέζια, τετράγωνα και ροτόντες, για 30 περίπου άτομα, ενώ στο πατάρι περί τα 12, για καμιά 40αριά θαμώνες. Απέναντι απ’ την είσοδο εντυπωσιάζει το ατμοσφαιρικό μπαρ, ενώ τριγύρω, οι πέτρινοι τοίχοι, διάφορα καδράκια με φωτογραφίες, ρετρό φωτιστικά δαπέδου αλλά και πολλά λαμπιόνια, καθώς και κάποιες γωνίτσες διακοσμημένες με μεράκι. Στο υπόγειο βρίσκονται οι δύο καθαρές τουαλέτες τους.

Απ’ το δίφυλλο μενού, το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο επιγράφονται ως Σελίδες Τέχνης και περιλαμβάνουν απόψεις καλλιτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων (Καζαντζάκης κ. λπ. ) πάνω στην ευεργετική επίδραση της γαστρονομίας και γενικότερα της διατροφής στον άνθρωπο. Το εσωτερικό δίφυλλο, πιο πεζό, περιγράφει μια εισαγωγή στο μενού τους:

• Για ξεκίνημα, 8 πιάτα (6-10 €), όπως ρολά σολομού, χαλούμι ψητό, κ. λπ.
• 8 σαλάτες, ατομικές & μεγάλες στα 6-10 €.
• Αναγράφονται επίσης τα ποτά, όπως cocktails στα 10 €, ποτήρι κρασί στα 3 €, χύμα κρασί 750 ml στα 8 €, και περί τα 10 εμφιαλωμένα κρασιά, από 16-34 €, τιμή που αφορά το κόκκινο ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ.

Υπάρχει επίσης ένα λευκό δίφυλλο ένθετο με πρόσθετα στοιχεία του μενού τους:

• 6 πρώτα πιάτα (5-9 €), όπως τζατζίκι, χταποδάκι, κ. λπ.
• 4 ακόμη σαλάτες, στα 5-9 €.
• 3 ζυμαρικά, 10-14 €
• Περί τα 15 κυρίως πιάτα, από 8-14 €, που αφορά τη μπριζόλα γάλακτος στη σχάρα.
• 3 γλυκά ~ 4 €, φρούτα εποχής κ. λπ.

Η εξυπηρέτηση ήταν όπως έπρεπε, από δύο νεαρές, πρόθυμες και εξυπηρετικές κοπέλες, οι οποίες μάλιστα ήταν απόλυτα ενημερωμένες στο αντικείμενό τους, χαμογελαστές και άνετες με την ετοιμασία των τραπεζιών και του χώρου, που σημειωτέον φρεσκαρίστηκε χρωματικά, μόλις την προηγούμενη βδομάδα!!

Εμείς τσιμπήσαμε κάτι ελαφρύ, έτσι για να ξαναθυμηθούμε τις γεύσεις τους:

• Μια σαλάτα με ρόκα, καμιά 10αριά στρογγυλά κομματάκια μοτσαρέλα, και ισάριθμα περίπου ντοματίνια. Ήταν δροσερή και εντάξει, αλλά πρέπει να σας πω ότι εξεπλάγην γιατί κατέφθασε στα 2 μόλις λεπτά απ’ την παραγγελία, που σημαίνει πιθανά προκάτ στο ψυγείο!! Η τιμή της στα 9 €.

• Μια μερίδα με τρία ρολά καπνιστού σολομού, και φέτες λεμόνι ανάμεσά τους, η οποία συνοδεύονταν από ένα μπολάκι με λαδολέμονο Τιμή 10 €.

• Μία μερίδα με 5 σπανακοκεφτέδες, που ήταν κι αυτοί νοστιμότατοι και συνοδεύονταν από στρογγυλές φέτες αγγουριού, ενώ στη μέση υπήρχε μπολάκι με πικάντικη sauce γιαουρτιού. Τιμή 6.50 €.

• Στην αρχή ήρθαν μικρά κομμάτια λευκού και μαύρου ψωμιού, με ντιπ από κατίκι και ελιά (2 €), καθώς και νερό εμφιαλωμένο (χωρίς να μας ρωτήσουν), στα 1.80 €.

Ο λογαριασμός, στα 29.30, κρίνεται λογικός για ό, τι πήραμε. Τιμή 10/16 € το άτομο.

Συμπερασματικά, το ΟΙΚΕΙΟ παραμένει οικείο, τουλάχιστον για μένα, και γι’ αυτό προτείνεται, ελπίζοντας ότι θα σας γίνει και σας οικείο!!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Ιαν
14
2017
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Είσαι κέντρο (Κολωνάκι) και ψάχνεις ένα μέρος για φαγητό που να μην είναι ούτε πολύ πιασοποπέ ούτε fusion με αμελέτητα ταράνδου Βοημίας ούτε τόσο μοδάτο που να φοβάσαι ότι αν υπήρχε το ΚΛΙΚ θα σε ειρωνευόταν ο Κωστόπουλος που εμφανίστηκες χωρίς να είσαι ο ταδόπουλος.

Ψάχνεις ένα μέρος λίγο χαλαρό, που να μην αποκλείει επαγγελματική συνεύρεση, που να παίζει και για μικρό τραπέζι σογιού, που να είναι και για δύο χέρι χέρι κι ένα μπουκάλι κρασί. Ψάχνεις για ένα μέρος ΟΙΚΕΙΟ.

Αστική version comfort food. Συμπαθές χύμα κόκκινο. Υπόνοια γαστρονομικού πειράγματος πιάτων και γεύσεων που πάνε σε όλους. Ελαφρύ στρίμωγμα είτε πάνω (το μαγαζί έχει πατάρι) είτε κάτω. Ελαφρώς άσχετη μουσική. Χώρος ζεστός και γήινος. Χρώματα πορτοκαλί, καφέ. Ελαφρώς "φορτωμένος" χώρος αλλά αυτό είναι που του δίνει τον χαρακτήρα του οικείου. Είναι λίγο σαν το σπίτι της γιαγιάς ή της κουλτουριάρας θείας.

Σε επίσκεψη με οικογένεια την εβδομάδα ενδιαμέσως Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς πήραμε ο καθένας τη μερίδα του και μεσάτα δυο ορεκτικά.

Αναλυτικά:
α) Το ένα εκ των ορεκτικών ήτο κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και σταφίδα. Πάρα πολύ ωραία. Έσπασαν τη μονοτονία του κολοκυθακίου αβγολέμονο (το Μπαμπινιώτη μου μέσα, δεν μπορώ να το συνηθίσω με βήτα). Κρουστά και όμως βρασμένα παντρεύονταν άνετα με τη σταφίδα και λόγω των ημερών...
β) Μαστέλο με μαρμελάδα ντομάτας. Ως εραστής της ντομάτας θα πω ότι ήτο η καλλίτερη μαρμελάδα ντομάτα που έχω φάει. Ήταν σχεδόν σα να πίνεις καλό κρασί νιώθοντας τα επίπεδα γεύσης και αρωμάτων.

Οι υπόλοιποι πήραν χοιρινά φιλετάκια αλλά εγώ είπα να σπάσω την γλυκιά καλαισθησία του μαγαζιού με μια μοσχαρίσια γάλακτος, η οποία καίτοι αρίστευσε δεν έχει περιθώρια περαιτέρω ανάλυσης. Οπωσδήποτε εξαιρετικός ο πουρές, ο οποίος εκτός από καρότο έχει κι αρκετό βούτυρο.

Τα κυρίως είναι από 9 ευρώ (κάτι αγκινάρες αλά πολίτα ή κάποιο άλλο λαδερό) έως 14 ευρώ (η μοσχαρίσια). Γενικώς (όπως ίσως γίνεται κατανοητό δεν ενθυμούμαι ακριβείς τιμολογιακές αναλύσεις) υπολογίσατε γύρω στα 15 το κεφάλι για τα τσιμπήσετε και 22-27 για να φύγετε σκαστοί.

Το μαγαζί στα καλλίτερά του είναι ένα βροχερό απόγευμα καθημερινής όπου θα πάτε νωρίς (18:00 - 20:00 είναι η καλλίτερη ώρα καθώς συνδυάζει το after work με την έλλειψη στριμώγματος) με την καλή σας / καλό σας και θα κάτσετε τζαμαρία χαζεύοντας με μια γουντυαλλενική ματιά την Αθήνα.

Αν θέλετε να το συνεχίσετε και να ζήσετε την αθηναϊκή έκδοση του Midnight in Paris ανεβείτε την ανηφόρα και τα σκαλάκια της Πλουτάρχου μέχρι το 56 όπου το ομώνυμο μπαρ και ζητήστε από τον κο Παναγιώτη ένα Talisker χαζεύοντας το έναστρο ταβάνι.

Και με φωνή Γκαραβέλα σας λέω:
"Ερωτευθείτε στην Αθήνα για να ερωτευθείτε την Αθήνα"...

Θεωρώ ανυπέρβλητη μαγκιά του συγκεκριμένου καταστήματος ότι καίτοι στοχεύει ταυτόχρονα σε διαφορετικά κοινά κανένα δεν δείχνει να καλοπερνάει σε βάρος του άλλου. Ζευγαράκια, φιλενάδες μετά τα ψώνια, old money friends night out, προσωπικό της αμερικάνικης πρεσβείας που κάνουν ολίγον τι mingle με το δε ρήαλ γκρης, δικηγόροι της Πατριάρχου Ιωακείμ, όλοι συντρώγουν χωρίς παραφωνίες. Όχι, για παλιούς συφάνταρους και μπύρες δεν είναι. Μοναδικό φάουλ η εμμονή με το εμφιαλωμένο νερό του ενός λίτρου.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Δεκ
01
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Ξαναγράφω για το Οικείο, μετά από πρόσφατη επίσκεψή μου, στην οποία με χαρά διαπίστωσα πως το εστιατόριο-θεσμός της Πλουτάρχου, διανύει πολύ καλή περίοδο.

Δεν ξέρω πως το καταφέρνει, και είναι πάντα γεμάτο. Αν και πήγαμε νωρίς για τα ελληνικά δεδομένα, κατά τις 8:30 καθημερινή, λίγα ήταν τα ελεύθερα τραπέζια, και αυτά στο πατάρι. Προηγουμένως, ερχόμενοι, περάσαμε από κάποια κοντινά εστιατόρια, που δεν είχαν πελάτη ακόμα ούτε για δέιγμα. Κάτι λέει αυτό, όπως και το ότι το Οικείο είναι σταθερό εκεί εδώ και δεκαετίες, ενώ σε μικρή ακτίνα από αυτό ανοιγοκλείνουν ανά έτος σχεδόν νέες απόπειρες στο χώρο, χωρίς την αναμενόμενη επιτυχία.

Το καλοκαίρι τα τραπέζια βγαίνουν στη γωνία Πλουτάρχου και Αλωπεκής. Καλύτερα να ρθειτε με το μετρό, ειδικά αν πρόκειται για ΠΣΚ. Βράδυ το παρκάρισμα εδώ είναι ζόρικο -ενώ η αυθαιρεσία των αυτοσχέδιων παρκαδόρων της Πατρ. Ιωακείμ και της Πλουτάρχου περιορίζει αρκετά τις πιθανότητες να σταθμέυσετε κάπου κοντά.

Πάμε μέσα τώρα: ζεστά χρώματα παντού και φωτισμός που δημιουργεί αίσθηση θαλπωρής, διακόσμηση που δεν έχει καμμία σχέση με το μίνιμαλ (ως και κόσκινα είναι κρεμασμένα από το πατάρι) αλλά το αποτέλεσμα είναι εντελώς ισορροπημένο, ευχάριστο και καθόλου φορτωμένο.
Ο κατάλογος μάλλον χαρακτηρίζεται ως ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, ενώ η μικρή λίστα κρασιών που δεν είναι καν σε χωριστό έντυπο.

Καθίσαμε στο πατάρι και παραγγείλαμε:
-Φάβα με κάππαρη (ήθελε λίγο έξτρα λάδι, υπήρχε στο τραπέζι, μέτριο)

-Σαλάτα πράσινη με πορτοκάλι (δροσερή και φρέσκια)

-Συκώτι μοσχαρίσιο με πατάτες τηγανητές (μου άρεσε πολύ, καλοψημένο, τρυφερό συκώτι με κανονικές, αληθινές πατάτες σε τεράστια ποσότητα)

- Μοσχάρι με θυμάρι και λεμόνι και πάτάτες (η λέξη λουκούμι για κάτι τέτοια κρέατα χρησιμοποιείται. Καταπληκτική σάλτσα, εξαιρετικό πιάτο).

-750ml χύμα αγιωργίτικο. Δε μας άρεσε. Δεν ήταν χαλασμένο, δεν ρωτήσαμε τον παραγωγό, αλλά ήταν σαν νερωμένο, άνευρο, κάτι δεν πήγαινε καλά. Ζητήσαμε να το επιστρέψουμε γιατί δε μας άρεσε (χωρίς απαίτηση να μην το πληρώσουμε) και πήραμε ένα εμφιαλωμένο αυτή τη φορά, κτήμα Παπαϊωάννου (€20). Στο λογαριασμό διαπιστώσαμε κατόπιν πως δε μας χρεώθηκε το αρχικό κρασί.

-Μους λεμόνι. Την πήραμε για δροσιστική και καθαριστική, αλλά αν και αρωματική και νόστιμη, ήταν αρκετά πυκνή και βουτυρώδης, θα την ήθελα πιο ανάλαφρη μετά το φαγητό.

Ευγενικό και πολύ εξυπηρετικό προσωπικό, που ξέρει τη δουλειά του καλά. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους.

Ο λογαριασμός ήταν €64. Στο Κολωνάκι δεν περιμένεις να φας με πολύ χαμηλές τιμές, οκ, αλλά νομίζω το σύνολο των υπηρεσιών και ο ευρωπαϊκός αέρας του μαγαζιού αξίζουν τα λεφτά τους.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη boux.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Οκτ
10
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Στο σύντομο πέρασμα μου από Αθήνα, είπα να δοκιμάσω, μετά την ΑΙΓΛΗ, και το ΟΙΚΕΙΟ, στην οδό Πλουτάρχου-Κολονάκι, που έμαθα πως κουβαλάει μια ιστορία 2-3 δεκαετιών!

Είναι μικρό και ψαγμένο μαγαζάκι, με περιποιημένη σπιτικιά κουζίνα. Λειτουργούν για lunch & dinner, μέχρι 1.00 τη νύχτα, ενώ την Κυριακή έχουνε τα ρεπά τους (never on Sundays!! ).

Ημουνα εκεί προχθές με μια φίλη Αμερικανίδα και το κάναμε πολύ enjoy!! To μαγαζί ήτανε γιομάτο καλό κόσμο, και νεανικές παρέες τρώγαμε μέσα / έξω. Τα γκαρσόνια και οι γκαρσόνες εκάνανε ότι μπορούσαμε καλύτερο και έρχονταν με το χαμόγελο στα χείλη πάντα...

Οι μερίδες ήταν αρκετά ικανοποιητικές, αλλά και τα φαγητά, μεζέδες actually, όλο νοστιμιά. Great Greek λιχουδιές!!

Φάγαμε την κλασική τους και δροσερή γιαουρτόπιτα, μανιτάρια πλευρώτους grilled, σπιτικιά χωριατόπιτα και τυρί χαλούμι from Cyprus. Στο τέλος κάναμε σπλιτ ένα cheesecake, όλο γλύκα!!

Ηπιαμε mineral water και δυο ποτηράκια red wine, και το τσέκι έφτασε τα 45 € (!! ), incl. tips...

At home, that would be no more than 30 USD...

Λίγο ακριβά εδώ όλα, don't you think;;

But, χαλάλι μας, αφού κάνουμε το κέφι μας!!

PS. Expecting hopefully my first yellow 'cap'... as winter is approaching!!!