Loader

Περιγραφή

Γαλλικές γεύσεις στο πολυτελές ξενοδοχείο King George. Κλειστά Κυριακή.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

27 Φεβ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
50-64

Το TUDOR HALL, το γαστρονομικό διαμάντι του ξενοδοχείου KING GEORGE στο Σύνταγμα, είχα την ευκαιρία να το επισκεφθώ και πάλι ύστερα από χρόνια, προχθές Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. Δείπνησα εκεί με εκλεκτή φίλη και γνωστή γευσιγνώστρια, στις 9.30 το βράδυ, ύστερα από σχετική κράτηση και αφού προηγουμένως παρακολουθήσαμε ρεσιτάλ ηθοποιίας στο αριστουργηματικό θεατρικό έργο Αύγουστος, του Τρέισι Λετς στο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ. Στον χώρο αυτό μπορεί να δειπνήσει κάποιος καθημερινά από τις 6 μ. μ. μέχρι τα μεσάνυχτα.

Στον 7ο όροφο του πολυτελούς ξενοδοχείου απολαύσαμε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας, με πινελιές παραδοσιακών μας γεύσεων και αρωμάτων, την οποία επιμελείται ο ταλαντούχος Κερκυραίος σεφ Αλέξανδρος Κοσκινάς, υπό την καθοδήγηση του κ. Σωτήρη Ευαγγέλου, που ως γνωστόν έχει την ευθύνη των χώρων εστίασης τόσο του KING GEORGE όσο και της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ. Αμφότερα, εδώ και κάποια χρόνια ανήκουν στην Αμερικανική κολοσσιαία αλυσίδα των STARWOOD, με τα 6.000 ξενοδοχειακά συγκροτήματα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στη χώρα μας, τα ASTIR PALACE της Βουλιαγμένης, τo SEMIRAMIS της Κηφισιάς κ. λπ.

Τα εξαιρετικά φαγητά, τα οποία και θα σας περιγράψω στη συνέχεια, ολοκληρώθηκαν με μια συγκλονιστική εμπειρία γλυκών, που επιμελείται ο κορυφαίος Γάλλος ζαχαροπλάστης Arnaud Larher, ο οποίος έχει προϋπηρεσία στο Fauchon και διαθέτει ήδη ονομαστά ζαχαροπλαστεία στη Μονμάρτρη και το Σεν Ζερμέν. Ο κ. Arnaud Larher, μάλιστα, από το 2007 κατέχει με το σπαθί του το λίαν τιμητικό μετάλλιο της Σορβόννης, του meilleur ouvrier de France! Η γλυκιά πανδαισία θα περιγραφεί κι αυτή με τη σειρά της, γι’ αυτό ας είστε υπομονετικοί, έστω κι αν τρέχουν τα σάλια σας!

Δυο λόγια για τον χώρο: Εσωτερικά ένα πολυτελέστατο σαλόνι, με μεγάλους καθρέφτες, και στο βάθος τη θαλπωρή ενός καταπληκτικού μαρμάρινου οικολογικού τζακιού φυσικού αερίου, καθώς και διαφόρων μεγεθών τραπέζια (ροτόντες, κ. λπ. ) σε αραιή μάλλον διάταξη, ώστε να απολαμβάνει κάποιος το φαγητό του, χωρίς να ενοχλείται απ’ τους διπλανούς του. Τι τεράστια, στ’ αλήθεια, διαφορά από άλλα κλασικά στέκια, όπως π. χ. το VEZENE, όπου ανεξαρτήτως τυχόν άλλων γευστικών προσόντων, στριμώχνεται κάποιος αφάνταστα!
Εξωτερικά, στο στεγασμένο και θερμαινόμενο μπαλκόνι τους, όπου και καθίσαμε, υπάρχουν λιγότερα τραπέζια, αλλά -από πλευράς θέας- νιώθεις πως βρίσκεσαι πάνω σε κατάστρωμα καραβιού στο Πέλαγος του Συντάγματος, οπότε μπαίνει το δίλημμα τι, άραγε, να πρωτοθαυμάσεις, τα εδέσματα και τα γλυκά περιωπής, ή, μήπως, τον φωταγωγημένο Παρθενώνα, την κεντρική μας Πλατεία με το Κοινοβούλιο και όλα τα πέριξ...
Συνολικά στους δύο αυτούς χώρους εξυπηρετούνται άνετα περί τα 150 άτομα (υπολογίζω: 90 μέσα και 60 έξω). Ο μαιτρ κ. Μηλιώνης, αλλά και οι 4-5 σερβιτόροι, ήταν όλοι τους άψογοι, ευγενέστατοι, και μάλιστα τελείως κατηρτισμένοι στο αντικείμενό τους, στον βαθμό που το γόητρο του ξενοδοχείου αυτού απαιτεί!! Πληροφορηθήκαμε ότι τις Παρασκευές και τα Σάββατα, στον εσωτερικό χώρο παίζει πιάνο ο βιρτουόζος πιανίστας κ. Πέτρος Καρπαθάκης, οπότε η ατμόσφαιρα προοιωνίζεται μια ιδιαίτερα ρομαντική έξοδο!

Στα του φαγητού τώρα, αρχίζοντας από τους καταλόγους φαγητών και ποτών. Υπήρχαν δύο σούπες ημέρας (κοτόσουπα και καροτόσουπα) στα 16 €. Για κάτι ξεχωριστό, υπάρχει η παραδοσιακή μας κακαβιά, με την ψαριά της ημέρας, στα 27 € βέβαια! Από σαλάτες υπάρχουν 4 συνδυασμοί γεύσεων, από 15-27 €, ενώ σερβίρουν ακόμη 6 ζεστά ορεκτικά, από 16-29 €, καθώς και 4 ζυμαρικά, 22-28 €. Όσον αφορά τα ψάρια, υπάρχει πάντα ψάρι ημέρας, 220 γραμμαρίων στα 43 €!!, το ξακουστό Κερκυραϊκό Μπουρδέτο (με σκορπίνα), στα 41 €, και σφυρίδα με σέλινο, στα 41 € επίσης. Από κρεατικά, στον κατάλογο υπάρχουν 6 διαφορετικές σπεσιαλιτέ, από 27.50-48 €, και βέβαια στον ξεχωριστό κατάλογο των γλυκών του Arnaud Larher, εμφανίζονται 6 δελεαστικές προτάσεις στα 12 €. Το μενού των φαγητών μπορείτε να το δείτε ηλεκτρονικά στο site του ξενοδοχείου, και γι’ αυτό δεν προχωρώ σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά τον κατάλογο των ποτών, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν απ’ τους πληρέστερους και πιο ενημερωμένους στη χώρα μας (ανάλογο του Abreuvoir, της Σπονδής, κ. λπ. ), αφού περιλαμβάνει 200 και πλέον ετικέτες κρασιών απ’ την Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή…, καθώς και όλα τα γνωστά ποτά, κοκτέιλ, σαμπάνιες, αφρώδεις οίνους, ηδύποτα και όλα τα συναφή, σε τιμές βέβαια ανάλογες με το στάτους του χώρου! Έτσι, το ποτήρι κρασί, από μια τεράστια γκάμα κυμαίνεται συνήθως από 10-35 €, οι φιάλες των περισσότερων γνωστών ελληνικών κρασιών, από 40-75 € (που αφορά π. χ. το Κτήμα Τσέλεπου), ενώ τα Γαλλικά λευκά Βουργουνδίας ή Μπορντό κυμαίνονται από 65-130 € τα πιο πολλά!

Παρουσιάζοντας τώρα τη δική μας γαστρονομική εμπειρία, θα σας αναφέρω ότι στην αρχή κατέφθασε ένα καλαθάκι με ποικιλία ψωμιών (λευκό, πολύσπορο, μικρό προζύμι, μαύρο προζύμι, πολύσπορο και ελαιόψωμο), καθώς και κριτσινιών. Συνοδεύονταν από λάδι μοναστηριακό Σητείας, ελιές Καλαμών, βούτυρο και Σητειακό κατίκι: όλα τους εξαιρετικά, και χωρίς καμιά χρέωση!
Πήραμε ανθρακούχο νερό Pellegrino, 750 ml. στα 6 €, ενώ εγώ ζήτησα ένα ποτήρι κρασί ροζέ, Κτήμα Άλφα, απ’ το Αμύνταιο Φλώρινας, στα 9 €.

Δοκιμάσαμε λοιπόν τα εξής φαγητά:
• Αυγό με μανιτάρια, στάκα και λουκάνικο, στα 17 €, που ο σερβιτόρος μας τα ανακάτεψε και τα μοίρασε. Ήταν το μόνο πιάτο του δείπνου μας που δεν μας απογείωσε, καθώς η γεύση θεωρώ πως ήταν κάπως ουδέτερη, και τα μανιτάρια υπερίσχυαν, αδικώντας τα υπόλοιπα υλικά. Το ορεκτικό αυτό ήταν ίσως η εξαίρεση του κανόνα, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει τις κατά τα άλλα άριστες εντυπώσεις μας.
• Η φίλη μου έφαγε το Κερκυραϊκό σοφρίτο από μοσχαρίσια μάγουλα, πουρέ ψητής πατάτας, αφρό σκόρδου, καλλιτεχνικά διακοσμημένα τσιπς πατάτας και σος μαϊντανού και ελαιόλαδου. Πιάτο στην κυριολεξία θεσπέσιο, που εκπροσωπεί άλλωστε την πατρίδα του σεφ. Τιμή 38 €.
• Εγώ πήρα το κλασικό τους ντουέτο από αρνάκι, δηλ. ένα συνδυασμό από αρνίσιο φιλέτο και παϊδάκι ψητό, με σπανάκι, σκόρδο κονφί, μια εξαίσια κρέμα από αμπελόφυλλα και ένα καλλιτεχνικά αποξηραμένο κληματόφυλλο για διακοσμητική επίστρωση. Πιάτο τέλειο! Τιμή 35 €.
• Από τα γλυκά του Arnaud Larher δοκίμασα μία τάρτα tentation (πειρασμός, όνομα και πράμα) που ήταν συνδυασμός στρογγυλής πικρής σοκολάτας με φρούτα πάθους και αποξηραμένο βερίκοκο, ενώ στο μεγάλο πιάτο υπήρχαν όμορφες πινελιές σοκολάτας. Τιμή 12 €.
• Η φίλη μου, σαν θηλυκιά ύπαρξη που είναι, πήρε την τάρτα Χαβάης, μια μακρόστενη τάρτα βανίλιας, με μαρμελάδα βατόμουρο, φρέσκα κινέζικα litchis (λευκά γλυκά φρούτα), και σαντιγί τριαντάφυλλο. Τιμή επίσης στα 12 €. Και τα δυο γλυκά συνιστούσαν ένα μοναδικό βίωμα και μια υπέροχη τελική επίγευση!!

Η τελική μου βαθμολογία στη γεύση είναι 4 στα 4, αφού υπερισχύει η άριστη εντύπωση των κύριων πιάτων αλλά και των γαλλικών γλυκών που εύφραναν τον ουρανίσκο μας, βαθμολογία που επεκτείνεται τόσο στον χώρο όσο και στην εξυπηρέτηση, ενώ το vfm περιορίζεται σε ένα 3 στα 4, πολλώ μάλλον σε καιρούς κρίσης!

Μας κέρασαν λικέρ μαστίχας, και από γλυκά κουταλιού που μας πρότειναν διαλέξαμε σύκο και κυδώνι: μια εξίσου υπέροχη εντύπωση ολοκλήρωσης!

Πληρώσαμε συνολικά 130 € ( σημειωτέον ότι ποσό 1 € από κάθε λογαριασμό στηρίζει το πρόγραμμα υποτροφιών ‘Μικροί Μουσικοί’ του Ωδείου Αθηνών). Το ποσό αυτό δεν είναι φυσικά διόλου ευκαταφρόνητο, αφού μια τέτοια έξοδος γίνεται όλο και πιο σπάνια πλέον, παραμένοντας έτσι ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας, και ως τέτοια, αν είναι εφικτή, σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα, ειδικά για μια Παρασκευή ή ένα Σάββατο, που υπάρχει ζωντανή μουσική απ’ τον δεξιοτέχνη πιανίστα τους!