Loader

Περιγραφή

Μοντέρνα, δημιουργικά πιάτα με βάση την ελληνική κουζίνα. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 20:00.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

4 medium

31 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
65-80

Οδευουμε προς την ολοκληρωση και της φετινης μας... βολτας στα εστιατορια των φετινων "Ημερων Βραβευμενης Γαστρονομιας" με τη Hytra.

Πολυβραβευμενο εστιατοριο, με 1 αστερι Michelin μεταξυ αλλων, στον 6ο οροφο της "Στεγης Γραμματων και Τεχνων", σε εναν καλαισθητο αλλα συνωστισμενο χωρο. Το καλοκαιρι βεβαια "ανεβαινει" στο 7ο, σε μια απιθανα διακοσμημενη ταρατσα, με πανοραμικη θεα στην Αθηνα και βεβαια την Ακροπολη απεναντι και την μπαρα στο βαθος για να δοκιμασεις πριν απο, μετα ή χωρις καν φαγητο, ενα απο τα φημισμενα της κοκτεϊλ.

Μια Τριτη λοιπον του Ιουνιου, λιγο μετα τις 10, επισκεφθηκαμε -για πρωτη φορα- 2 ατομα τη Χυτρα. Μολις ειχαμε καθισει για να απολαυσουμε το ειδικα διαμορφωμενο μενου, στα 50€/ατομο, μια "ατυχια" εκανε την εμφανιση της αλλα δεν σταθηκε ικανη να μας χαλασει τη βραδια.

Και για την οποια δεν εφερε ευθυνη το εστιαοριο αλλα... ο καιρος! Ολοι ξερετε οτι τα τελευταια χρονια ο καιρος στην Ελλαδα (και αλλου φανταζομαι) εχει... τρελαθει! Μια ακομη εκδικηση της φυσης απεναντι στο χειροτερο ζωο, τον ανθρωπο, που δεν εχει αφησει τιποτα ορθιο...

Κατακαλοκαιρο λοιπον, 33 βαθμοι, ενοχλητικη ζεστη και ξαφνικα... βροχη! Ειχαμε την ατυχια να καθισουμε σε ενα απο τα πρωτα τραπεζια (2-3 συνολο) που δεν καλυπτονταν απο το στεγαστρο με αποτελεσμα να βραχουμε λιγακι (ψιλοβροχο ετσι, μη φανταστειτε καμια καταιγιδα).

Βεβαια καλοκαιρακι ηταν, δε μας πειραζε, ωστοσο σε λιγο θα κατεφθαναν τα πιατα και δε θα ηταν ο, τι καλυτερο να τα τρωγαμε με νερο... Τα παιδια λοιπον, απροπο ηταν πολυαριθμο το τιμ, μας ειχαν διαρκως εννοια ρωτωντας αν θελουμε να μεταφερθουμε.

Εμεις, που στο μεταξυ απολαμβαναμε το Pink Blossom μας (ροζε κρασι, ελαιοσακχαρα φραουλας και βασιλικος) -ηταν στο μενου-, ειπαμε να περιμενουμε θεωρωντας πως θα σταματησει. Αυτο δε συνεβη, με αποτελεσμα και παρεμβαση του ιδιου του ιδιοκτητη να μεταφερθουμε προσωρινα στο μπαρ και να περιμενουμε να αδειασει καποιο τραπεζι. Αφου συζητησαμε λιγακι μαζι του, μας προσφερε δυο κοκτεϊλ της αρεσκειας μας (αυτονοητο βεβαια για τετοιο εστιατοριο αλλα δε σημαινει πως δεν πρεπει να αναφερθει) ενω ρωτησε μηπως θελαμε να μας σερβιρει στη κατω αιθουσα. Αρνηθηκαμε βεβαια (θα ηταν κριμα να χαθει αυτη η ΘΕΑ) και προτιμησαμε να περιμενουμε, κατι που "στοιχησε" περιπου 40'.
Καθισαμε εκ νεου και παμε στο μενου, αναλυτικα:

- Σπανακορυζο (σπανακι, ρυζι, ανηθος και λεμονι): Μια υπεροχη κρουστα απο αυτο το παραδοσιακο ελληνικο φαγητο, φαγωθηκε με το χερι. Εξαιρετικο. Μια μπουκια μονο αλλα μια χαρα για ξεκινημα!

- Παντζαρι με καρυδια, γιαουρτι και λουλουδια ροκας: Παντζαρι σκετο δεν τρωω, ομως σε διαφορες εκδοχες που το εχω δοκιμασει σε τετοια εστιατορια (ακομη και σε γλυκο! ) δε με εχει απογοητευσει. Οκ, χωρις να ειναι κατι ιδιαιτερο.

- Αβγο απο τη φαρμα μας με λαγοχορτο, αγρια μανιταρια και κονσομε μανιταριων αρωματισμενο με βελανιδια: Ενα απο τα πλεον φημισμενα πιατα της Χυτρας (παρεμπιπτοντως, το ονομα προερχεται απο το αρχαιοελληνικο πηλινο αγγειο) και οχι αδικα! Γενικα το αβγο "επαιζε" πολυ στα φετινα μενου του ιβεντ, εδω σε μια εκδοση αποθεωση της πρωτης υλης αλλα και της δημιουργικοτητας. Πραγματικα πολυ καλο.

- Ορτυκι με σιταρι Ζεας, φρεσκια τρουφα και ξινοτυρι Ναξου: φ α ν τ α σ τ ι κ ο πιατο! Εκπληκτικη γευση, εξαισια αρμονια γευσεων και ανελπιστα μεγαλη μεριδα. Απο τα χαϊλαϊτς ολου του ιβεντ!

- Μυλοκοπι με κουμκουατ και κρεμα απο αγριοραπανο: «ο σεφ προτεινει να το φατε με το χερι» ηταν η προτροπη του σερβιτορου και την ακολουθησαμε ευχαριστα δοκιμαζοντας μια εκδοχη ελληνικου σουσι. Δε μας ξετρελανε (δυσκολα θα συνεβαινε αυτο μετα το ορτυκι), δεν ηταν κακο βεβαια...

- Επιστροφη στις ριζες: κοκορας με σελινοριζα, μαϊντανοριζα και λαππα: παρα την εμφανη προθεση για μια μοντερνα παρουσιαση ενος κλασικοτατου φαγητου, μου φανηκε το πιο αδυναμο πιατο του μενου. Η ποικιλια γευσεων των ριζων ειχε ενδιαφερον αλλα ο κοκορας καθεαυτος δεν αξιζε ιδιαιτερα, ουτε καν ως προς το μαγειρεμα. Παμε παρακατω...

- Γιαουρτι με μελι αρωματισμενο με χαμομηλι, καρυδια και γυρη: το πρωτο απο τα... τεσσερα επιδορπια! Και το μονο σε επαρκη ποσοτητα... Ωραιοτατο παντως, ελαφρυ, ο, τι πρεπει για σταδιακη αλλαγη γευσης.

- Παραδοσιακο λουκουμι αρωματισμενο με φατουραδα: ενα ωραιοτατο λουκουμι με αυτο το σουπερ αρωματικο λικερ με μπαχαρικα (κανελα, γαρυφαλλο) απο τα Κυθηρα!

- Ζαχαρωτα με γευση πευκο: ωραια παρουσιαση, μεσα σε ενα κουτακι γεματο πευκοβελονες, ελαχιστη ποσοτητα αδιαφορη γευση.

- Φλοιδα καρπουζιου με σκονη απο λεμονι και υσσωπο: επισης μια μπουκια, ξανα τιποτα το ιδιαιτερο.

Συνοπτικα: Η Χυτρα αξιζει σιγουρα μια επισκεψη, δικαιως εχει κερδισει αστερι Μισελεν, προσφεροντας ευφανταστες γευσεις και μοντερνες εκτελεσεις της ελληνικης παραδοσιακης κουζινας, πανεμορφη ταρατσα με πανοραμικη θεα (το καλοκαιρι), ιδιαιτερα κοκτεϊλ, μεγαλη λιστα κρασιων, διαφορα σετ μενου με πολλα πιατα που σε χορταινουν παρα τις μικρες ποσοτητες (οχι ολα), σερβις φιλικο και με επαγγελματισμο. Απο την αλλη, οχι ιδιαιτερα γλυκα ενω οσον αφορα τις τιμες, θεωρω πολυ καλα τα 50€ του ειδικου μενου για 10(! ) πιατα ενος χρυσοσκουφατου και με * Μισελεν εστιατοριου, οποτε απολυτο Vfm! Τωρα, κανονικα εχουν σετ μενου των 8 πατων, στα 59€ ή 83€ με 4 ποτηρια κρασι και των 14 πιατων, στα 76€ ή 100€ με 4 ποτηρια κρασι. Α λα καρτ, υπολογιστε περι τα 21-23€ για πρωτο πιατο, 33-36€ για κυριως και 13€ για επιδορπιο ητοι ~70€. Χρηματα οχι υπερβολικα για το ειδος του εστιατοριου. Το ερωτημα λοιπον ειναι αν αξιζει οχι τα χρηματα αλλα τα βραβεια. Απο αυτη την πρωτη μου επισκεψη θεωρω πως τα αξιζει...

0 medium

18 Ιουν 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
50-64

Ήρθε η ώρα για τις βραδιές Αθηνοράματος για άλλη μια χρονιά, και η HYTRA είχε μπει στη wish list από πέρισυ! Τρίτη 12/6 βράδυ λοιπόν, βρεθήκαμε στην ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με κράτηση σχετικά νωρίς (20.00), κάτι που συνιστώ ανεπιφύλακτα, καθώς το ηλιοβασίλεμα και γενικά τα χρώματα που βλέπεις μέχρι να πέσει ο ήλιος είναι ανεπανάληπτα!

Ό, τι και να πει κανείς για το χώρο είναι λίγο, εξαιρετική θέα, προσεγμένη διακόσμηση και τα τραπέζια τοποθετημένα στην απόσταση που πρέπει. Ο χώρος λοιπόν, και η άψογη εξυπηρέτηση από ένα ευγενέστατο προσωπικό σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή - εξαιρετικά όλα τα παιδιά, και με δόση χιούμορ όπου χρειάζεται! Μπράβο σε όλη την ομάδα!

Πάμε στο κυρίως θέμα τώρα, που είναι, τι άλλο, το φαγητό. Δοκιμάσαμε το ειδικό μενού του Αθηνοράματος, το οποιο περιελάμβανε κυρίως ψάρι, και ήταν πολύ χορταστικό. Αναλυτικά είχε τα εξής πιάτα:

- Σπανακόρυζο με κρέμα σπανάκι, άνηθο και λεμόνι
- Λακέρδα με τζίντζερ, πιπεριά τσίλι, ξίδι shiso
- Μαγιάτικο με αγγούρι, μποράντζα, ξινή κρέμα, λάδι πεύκου και χυμό καπουτσίνο
- Πέστροφα με καπνιστή κρέμα από σκουμπρί, πράσινη ελιά, κάπαρη, καπνιστό λάδι
- Πετεινός με μανιτάρια shimeji, παρφέ από συκωτάκια πουλερικών, σάλτσα τρούφας και μαντζουράνα
- Αρνί γάλακτος με αμπελόφυλλα, φιστίκι Αιγίνης, γιαούρτι, κρέμα από ελληνικό μαρούλι
- Παρφέ αμύγδαλο με μέντα και σουμάδα
- Ελαιόλαδο με ακτινίδιο, μπισκότο αμυγδάλου, λάιμ και κόλιαντρο
- Καραμέλα βουτύρου με άρωμα πεύκο

Από τα παραπάνω ήταν κατά κοινή ομολογία της παρέας συγκλονιστικά πιάτα το σπανακόρυζο (το οποίο έρχεται σε μορφή Τσιπς και είναι πραγματικά γευστική εμπειρία από μόνο του), το μαγιάτικο, η πέστροφα, ο πετεινός και το γλυκό παρφέ αμύγδαλο! Στη λακέρδα και στο αρνάκι οι απόψεις διίστανται - μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάμε για μέτριες γεύσεις, απλά δεν υπήρξε εκείνο το στοιχείο της "απογείωσης" όπως στα πιάτα που προανέφερα.

Τέλος, θα αναφερθώ και στα δύο τελευταία γλυκάκια, τα οποία δυστυχώς μας απογοήτευσαν, καθώς δεν άρεσαν σε καμία από τις τρεις κοπέλες της παρέας. Σίγουρα θα προτιμούσαμε να είχε κλείσει το μενού με ένα γλυκό του επιπέδου του παρφέ αμυγδάλου, το οποίο με τις διάφορες υφές και γεύσεις που είχε πραγματικά ήταν εξαιρετικό.

Η τιμή που πληρώσαμε για όλα αυτά (50 ευρω) ήταν πραγματικά πολύ καλή, όμως αν επισκεφτεί κανεις το εστιατόριο χωρίς το μενού του Αθηνοράματος φαντάζομαι η τιμή κατ' άτομο θα είνα αρκετά πιο τσουχτερή. Υπάρχει απ όσο είδα όμως μενού γευσιγνωσίας με 58 ευρω/άτομο, το οποίο και πάλι έχει καλό value for money. Η προσπάθεια που γίνεται σε αυτό το εστιατόριο είναι αξιέπαινη, και εν τέλει το αποτέλεσμα τους δικαιώνει όλους, από τον σεφ μέχρι το καταπληκτικό προσωπικό!

Θα το επισκεφτώ σίγουρα ξανά, έστω και για να πιω κοκτείλ σε αυτή τη συγκλονιστική ταράτσα και να θυμηθώ πόσο όμορφη είναι η Αθήνα!

Λεωφ. Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

210 3316767, 217 7071118