Loader

Περιγραφή

Κλασικές γεύσεις με ποικιλία ψαρικών. Ανοιχτά όλη μέρα.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

10 medium

04 Νοε 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Στο Δουράμπεη βρέθηκα το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου σε μίνι οικογενειακό τραπέζι πέντε ατόμων. Η μέρα ήταν βροχερή και η κράτηση έγινε δύο ώρες νωρίτερα για τις 8. Τελικά δεν χρειάστηκε, όπως διαπιστώσαμε, αφού το εστιατόριο ήταν σχεδόν άδειο την ώρα που πήγαμε.

Φυσικά είχα ακουστά τον Δουράμπεη, ήξερα τη θέση του και γνώριζα ότι πρόκειται για ένα καλό- ακριβό (συνήθως αυτά πάνε μαζί) εστιατόριο ψαριού, αλλά δεν είχε τύχει να πάω ποτέ. Πάντοτε, όταν διαλέγαμε Μικρολίμανο, προτιμούσαμε τα πιο "θορυβώδη" εστιατόρια στην πιάτσα της ακτής Κουμουνδούρου. Αγνοούσα όμως και την ιστορία και το μέγεθος της κουζίνας του. Η μόλις μία πιο πρόσφατη κριτική στο σάιτ μας, που πρόλαβα να κοιτάξω, δεν με βοήθησε πολύ.

Ωστόσο, από τις συζητήσεις που είχαμε εκεί και από την μικρή έρευνα που έκανα εκ των υστέρων, διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια ψαριού του Πειραιά, με οκτώ δεκαετίες (! ) ζωής, που σερβίρει καλό ψάρι, ψαρεύει με δικά του καϊκια, ξεχωρίζει για τις πρωτότυπες θαλασσινές συνταγές, επιλέγει ό, τι πιο ποιοτικό σε κάθε πιάτο του (από τις σαλάτες μέχρι τα θαλασσινά) και γενικώς συγκαταλέγεται στα εστιατόρια που κατά καιρούς προτιμά για τις εξόδους της η πολιτική και όχι μόνο ελίτ (αυτό όπως το πάρει κανείς). Μωρέ μπράβο!

Εγώ θα περιγράψω απλώς την αίσθηση που αποκόμισα από αυτό το δείπνο, γιατί από αυτή την μία επίσκεψη δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά πέραν των βασικών, του φαγητού- της εξυπηρέτησης- της ατμόσφαιρας. Να πω εξαρχής ότι το τραπέζι κλείστηκε από τους μεγαλύτερους της οικογένειας, τον πατέρα μου και τον θείο μου, που λαχτάρησαν ωραίο ψάρι και είπαν, ένεκα της ημέρας να μας βγάλουν εκεί. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχω ακριβή εικόνα ούτε του καταλόγου, ούτε του λογαριασμού. Η παραγγελία έγινε από αυτούς, που είχαν ξαναπάει. Από τα χρήματα που είδα να μπαίνουν στη δερμάτινη θήκη, υποθέτω ότι πληρώσαμε κάπως παραπάνω απ' όσα θα δίναμε κάπου αλλού. Όπως και νά χει όμως η βαθμολογία μου στο vfm ίσως είναι κάπως αυθαίρετη.

Επί της ουσίας τώρα:

Ο Δουράμπεης βρίσκεται στον εσωτερικό δρόμο που οδηγεί στο Μικρολίμανο, κοντά στο ΣΕΦ, ακριβώς μετά την στροφή της εκκλησίας (Μεταμόρφωση νομίζω). Το σημείο αυτό δεν είναι το πιο ειδυλλιακό, αν σκεφτείς ότι είναι απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα εστιατόρια και ότι μπροστά περνάει δρόμος. Αποτελείται από μία μεγάλη εσωτερική σάλα, με πολλά τραπέζια και μια εξωτερική αυλή, κατάλληλη για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο εσωτερικός χώρος είναι απλός, ευρύχωρος και άνετος, με μεγάλα και μικρότερα τραπέζια και ροτόντες, στρωμένα με λευκά τραπεζομάντιλα και πετσέτες. Λιτός και σοβαρός, δεν υπάρχουν πολλές διακοσμητικές λεπτομέρειες. Γενικότερα η ατμόσφαιρα αποπνέει διακριτική- κλασική πολυτέλεια, παλαιάς κοπής. Θα έλεγα ότι θα τον προτιμούσαν μεγαλύτερες ηλικίες. Εμένα δεν μου προκάλεσε καποια ιδιαίτερη ζεστασιά, αλλά για την περίσταση ήταν ό, τι έπρεπε.

Το σέρβις πολύ ζεστό και εγκάρδιο. Διαρκώς από πάνω μας, με μεγάλο ενδιαφέρον, με πρωτότυπες προτάσεις και με προθυμία να μας εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η παραγγελία μας ήταν κάπως λιτή, ωστόσο δοκιμάσαμε ενδιαφέροντα πιάτα.

- Στην αρχή μας προσφέρθηκε ένα φλυτζάνι ζεστή ψαρόσουπα- κακαβιά (δλδ ζουμάκι ελαφριάς, όχι πηχτής σούπας). Μια όμορφη, ζεστή έναρξη!

- Συνεχίσαμε με έναν καταπληκτικό μεζέ: μικρές μπρουσκέτες, μεγέθους μπουκιάς, από φρυγανισμένο ψωμί με λεπτές φετούλες αυγοτάραχο. Μοναδικό! Ζητήσαμε ανανέωση, αν ήταν εφικτό, και μας έφεραν σχεδόν διπλάσια κομμάτια από την πρώτη φορά! Δεν ξέρω αν ήταν κι αυτό στο καλωσόρισμα, αφού πρόσεξα ότι ήρθε μαζί με την σούπα, χωρίς να το έχουμε παραγγείλει (εκτός αν έχασα κάτι από την παραγγελία). Όπως και να χει, μην το χάσετε!

- Συνεχίσαμε με μια πιατέλα σαρδέλες ψητές. Περίπου 10 σαρδέλες, μεγαλούτσικες, ζουμερές και όμορφα καπνισμένες από την σχάρα.

- Συνοδέψαμε με μια ποικιλία βραστά λαχανικά (κυρίως αμπελοφάσολα και κολοκυθάκια). Ακόμα και αυτά ήταν άριστης ποιότητας, πολύ τρυφερά, το λάδι ελαφρύ, δεν στεκόταν καθόλου στο στόμα.

- Εδώ μας πρότεινε ο σεφ (αν όντως ήταν αυτός) τον πρώτο γευστικό μεζέ: συκωτάκια ψαριού. Μας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει. Και όντως, από περιέργεια, φυσικά, το παραγγείλαμε και πράγματι δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει κάτι τέτοιο. Ήταν συκωτάκια, σωστά ψημένα στη σχάρα, μαλακά και ζουμερά, με καπνιστή και ταυτόχρονα αυτή την... μεταλλική γεύση του συκωτιού. Θύμιζαν λίγο μανιτάρια πλευρώτους όταν μπαίνουν στη σχάρα. Μας είπαν ότι επρόκειτο για συκωτάκια πεσκανδρίτσας που είναι βρώσιμα και νόστιμα. Ενδιαφέρουσα πρόταση... δεν ξέρω αν θα το ξανατολμούσα.

- Δεύτερη έκπληξη- κέρασμα αυτή την φορά- κολοκυθοανθοί τηγανιτοί με φέτα και ντομάτα. Και αυτοί από ελαφρύ τηγάνι, τραγανοί και νόστιμοι. Δεν ήταν γεμιστοί, η σαλτσούλα και η φέτα είχαν ψηθεί από πάνω.

- Και στη συνέχεια κατέφθασε το ψάρι που μας είχε προταθεί και τελικά είχαμε επιλέξει: σκορπίνα ψητή. Πρέπει να ήταν περίπου 2 κιλών. Έφτασε για να φάμε γενναία ποσότητα και οι πέντε, αφού πρώτα καθαρίστηκε και μοιράστηκε στα πιάτα μας από το προσωπικό. Μάλιστα μας άφησαν στην μέση κομμένο και το κεφάλι, να το ξεψαχνίσουμε! Οι φίλοι βίγκαν θα ωρύονται, αλλά πραγματικά για μένα δεν υπάρχει πιο γλυκό φαγητό από το ψαχνό ανάμεσα στα κοκαλάκια του ψαριού!

Στην εκτέλεση δεν βρήκα κανένα σφάλμα, παρ' όλο που θεωρώ την σκορπίνα δύσκολο ψάρι για σχάρα (είναι πολύ μαλακό) και προσωπικά την προτιμώ στην κλασική εκτέλεσή της, σούπα. Όμως τι αρνητικό θα μπορούσα να βρω σ' αυτό το τέλεια ψημένο ψάρι!

- Για επιδόρπια ζητήσαμε λίγο σταφύλι και παγωτό, αλλά, το πολύ πρόθυμο προσωπικό δεν έμεινε σε αυτό. Μας έφερε μαζί και πιατέλα με λουκουμαδάκια-μπουκίτσες με πλούσιο μέλι και κανέλα! Όνειρο!

Ήπιαμε λευκό Σκούρας "Ορεινός Ήλιος", ένα κρασί δροσερό, ντελικάτο, που συνοδεύει τέλεια την ελαφριά γεύση του ψαριού.

Εννοείται ότι πέραν των φαγητών είχαμε όλη την αναμενόμενη περιποίηση: μας πρόσφεραν ζεστές πετσέτες για να σκουπίσουμε τα χέρια μας μετά το γεύμα, και ξανά μετά το γλυκό, πήραν τα πρώτα πιάτα, σέρβιραν οι ίδιοι κρασί και νερό και συνεχώς ρωτούσαν αν είναι σε καλή θερμοκρασία, μας καληνύχτισαν με χαμόγελο... Γενικότερα είχαμε την περιποίηση αυτή που δείχνει σεβασμό στον πελάτη, αρμόζει σε έναν τέτοιο χώρο και ανταποκρίνεται, ως ένα βαθμό, στις τιμές του.

Κι αν ρωτάτε εμένα, όλα έχουν την σημασία τους. Γιατί σε ένα ακριβό εστιατόριο πας για να νιώσεις και λίγο ότι σε περιποιούνται. Πληρώνεις και γι' αυτό. Το γεύμα σε έναν τέτοιο χώρο δεν είναι μόνο θέμα γεύσης. Είναι η συνολική εμπειρία και η αίσθηση ότι η τελική αποτίμηση ατμόσφαιρας - γεύσης- υπηρεσιών ανταποκρίνεται σε αυτό που πληρώνεις. Για μένα είναι εξίσου σημαντική αυτή η αίσθηση και την προσμετρώ στις κριτικές μου. Ο Δουράμπεης, παρά τις ομολογουμένως, ανεβασμένες τιμές του, μου άφησε αυτή την όμορφη εντύπωση.

Βεβαίως σε όλο το διάστημα που ήμασταν εκεί, μόλις τρεις παρέες ακόμα γευμάτιζαν, γεγονός που δικαιολογεί, εν μέρει, την μεγάλη περιποίηση. Η μία ήταν μια πολυμελής οικογένεια αλλοδαπών (Ινδών ή Αραβόφωνων), οι άλλοι Έλληνες. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να είναι γεμάτο τέτοιες εποχές ένα εστιατόριο που δεν απευθύνεται στον μέσο Αθηναίο (και δη εστιατόριο ψαριού), ωστόσο συμπεραίνω από τα συμφραζόμενα ότι ο Δουράμπεης του Πειραιά δεν φιλοδόξησε και ποτέ να γίνει δημοφιλής σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Τελικά ισχύει αυτό που λέω καμιά φορά "μικρά δωράκια στον εαυτό μας"..! Γι' αυτό θα πας στον Δουράμπεη. Για εκείνη την μία φορά που θα μπορέσεις να διαθέσεις το κάτι παραπάνω. Για την εγγύηση ότι εκεί θα βρεις καλό ψάρι και όλα θα είναι ποιοτικά και καλομαγειρεμένα. Για την εμπειρία να γευματίσεις μια φορά στο ιστορικό εστιατόριο του Πειραιά. Σαφώς και μπορεί να μην σε ενδιαφέρει η εμπειρία. Σαφώς και μπορείς να φας ωραίο ψάρι σε πλείστα άλλα μέρη. Σαφώς και μπορεί να πετύχεις το ίδιο ψάρι σε καλύτερη τιμή. Επιλογές είναι αυτά. Αρκεί να ξέρεις κάθε φορά πού πηγαίνεις και τι ζητάς.

12 Μαι 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Γεύση τίποτα λιγότερο από το τέλειο ααα παράπονο 0 νομίζω δεν θα απογοητεύσει και τον πιο στριμμένο πελάτη και ως προς την γεύση και ως προς την ποικιλία του καταλόγου και ως προς την φρεσκάδα της Α' ύλης είτε μιλάμε για σαλατικά είτε για ορεκτικά είτε στα κυρίως πιάτα!!

Εξυπηρετικότατοι όλοι οι σερβιτόροι και ο μετρ που πήρε την παραγγελία πρόθυμος σε όλα να στα εξηγήσει ακόμα και να στα προσαρμόσει στα γούστα σου!!
Ο χώρος όχι ότι έχει κάτι το άσχημο και σαν μαγαζί η καθαριότητα του είναι αξιοσημείωτη και πολύ μεγάλο είναι αλλά εμένα λίγο με downιασε που λένε λίγο καταθλιπτικό το κομμάτι που είναι δεν ξέρω κάτι με χάλαγε και δεν είμαι σίγουρος τι.. δεν με τράβηξε..

Ίσως φταίει και το γεγονός ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μαγαζί σε όλα του προσεγμένο αλλά χωρίς κόσμο και για Σάββατο βράδυ σε ολόκληρο μαγαζί να κάθονται 3 μικρο παρέες χτυπάει όσο να πεις άσχημα και με αφορμή αυτό... μήπως να κάνατε κάτι στις τιμούλες σας που μεταξύ μας όχι απλά βαράτε αλύπητα αλλά παρά βαράτε και το λέω γιατί όπως σας έκοψα σε λίγο το μόνο που θα βαράτε θα είναι οι μύγες άντε και κανα κουνούπι τώρα που καλοκαιριάζει sorry αλλά δεν αρμόζει σε τόσο καλά και ακριβά μαγαζιά να θυμίζουν νεκροταφείο (μακρυά από μας)!!

Σημερινές

Ανακοινώσεις

2 ΝΕΕΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΝ
Κάθε Τετάρτη όσο φας.....
Μουσικά Μεζεδ/λεία
Περιστέρι