Loader

Περιγραφή

Μενού με πιάτα ψαρικών αλλά όχι μόνο. Ειδικά μενού.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

19 Φεβ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Με την ευκαιρία οικογενειακής επετειακής μάζωξης, επισκεφθήκαμε το διεθνούς φήμης εστιατόριο Milos που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Hilton, την Πέμπτη 31/1, στις 3 μ. μ. Επιλέξαμε το μεσημβρινό μενού επιλογής, στη λογική τιμή των ΕΥΡΩ 34,00 το άτομο.
Ιδιοκτήτης της αλυσίδας των εστιατορίων Milos είναι ο Κώστας Σπηλιάδης, ιδιοκτήτης και τρόπον τινά σεφ πατρόν, που εδώ και χρόνια λειτουργεί τα γνωστά ελληνικά εστιατόριά του στον Καναδά, ΗΠΑ, Αγγλία, και το συγκεκριμένο της Αθήνας (ανεξάρτητο του ξενοδοχείου, όπου απλώς στεγάζεται) από το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο όμορφα διακοσμημένο περιβάλλον, βλέπεις μπαίνοντας τη βιτρίνα με τα ολόφρεσκα ψάρια (από 49,00 τα Χριστόψαρα, μέχρι 89,00 τα φαγκριά, τα πάσης φύσεως όστρακα, μέσα σε πάγο), καθώς και την ποικιλία με τα οπωροκηπευτικά. Ο χώρος είναι πολύ φωτεινός, χάρη στις μεγάλες τζαμαρίες ολόγυρα, έχει δε καλλιτεχνικό δάπεδο λευκού και γκρι χρώματος, αναπαυτικούς καναπέδες, στρογγυλό μπαρ και πολύ άνετα τοποθετημένα τραπεζοκαθίσματα. Δίπλα στο ασανσέρ, βρίσκονται οι αστραφτερές τουαλέτες, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο δεσπόζουν ψηλά δένδρα εσωτερικού χώρου.

Μας εξυπηρέτησε ο Στέφανος, ένας άψογος σερβιτόρος με πολλές γνώσεις σχετικά με την εστίαση, τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, τις λεπτομέρειες των εδεσμάτων του μενού και την προϊστορία του συγκεκριμένου χώρου.

Το μενού περιλαμβάνει για αρχή πέντε πιάτα επιλογής: ποικιλία ωμών, ελληνικό ceviche, χταπόδι, ελληνικές αλοιφές και ελληνική σαλάτα. Επίσης, έξι κυρίως πιάτα (σολομό ταρτάρ, λαβράκι σχάρας, σολομό σχάρας, παϊδάκια αρνίσια, κριθαράκι και αστακομακαρονάδα για δύο). Υπάρχουν ακόμη τρία επιδόρπια: σπιτικό παγωτό τεσσάρων γεύσεων, φρούτα εποχής και γιαούρτι με καρύδι και μέλι.
Εμείς συνολικά δοκιμάσαμε τα εξής:
Από τα πρώτα: ποικιλία ωμών, σε ορθογώνιο λευκό πιάτο. Ήταν σολομός ταρτάρ στο κέντρο του πιάτου με κομμάτι ανανά, δύο παξιμαδάκια με αυγοτάραχο Μεσολογγίου και γαύρο, ένα κυδώνι,
και λίγο λαβράκι ceviche με λαδορίγανη.
Μία ελληνική σαλάτα με ρόκα, ντομάτα, φέτα, ελιές, κρεμμύδι και κάππαρη.
Ελληνικό ceviche λαβράκι με τσίλι, κρεμμύδια, κομμάτια φέτας, φασόλια πιάζ και θυμάρι. Ήταν πεντανόστιμο πιάτο με δύο τραγανά παξιμαδάκια.
Για κυρίως πήραμε λαβράκι ψητό σχάρας με χόρτα εποχής και μαϊντανό, σερβιρισμένο ολόκληρο και ανοιχτό, με μια φέτα λεμόνι.
Ταρτάρ σολομού με φρέσκες τηγανιτές πατάτες Νάξου, τυρί χαλούμι σχάρας και λευκό μπολάκι με μαγιονέζα μέσα στο πιάτο. Ήταν θελκτικό πιάτο, παρά την περίεργη συνοδεία από τηγανιτές πατάτες...
Σολομό σχάρας με φασόλια πιάζ, μαϊντανό και κάππαρη. Ολόφρεσκο και σωστά ψημμένο φιλέτο ψαριού, πολύ νόστιμο και χορταστικό.
Εκτός καταλόγου παραγγείλαμε στην αρχή μια ποικιλία μανιταριών (πλευρώτους, σιτάκε και βασιλομανίταρα) με θυμάρι, που συνοδεύονταν από δύο φέτες ψητό χαλούμι σχάρας, και ήταν εξαιρετικά (25,00).
Για επιδόρπια, πήραμε μπάλες παγωτού γεύσης μπακλαβά (εκλεκτές! ), γιαούρτι με μέλι θυμαρίσιο και καρύδια (υπέροχο! ) και ένα επίσης δροσερό σορμπέ λεμόνι.

Ήπιαμε, αφού ερωτηθήκαμε, μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό ( 4,35 έκαστο), καθώς και ποτήρι κρασί ροζέ Δρυώπης Αγιωργίτικο Τσέλεπου (8,00), και λευκό Μοσχοφίλερο Τσέλεπου (9,50).
Στην αρχή, στο τραπέζι υπήρχε μπουκαλάκι εκλεκτό λάδι ελιάς (2,00), περιοχής Μονεμβάσιας, που ο σερβιτόρος μας το άδειασε μέσα σε ένα λευκό πιατάκι, μπολάκι με χοντρό λευκό αλάτι, καθώς και πανέρι με φέτες ζεστού λευκού ψωμιού (2,00 το άτομο! ).
Στο τραπέζι μας υπήρχε μικρή γλάστρα ελιάς, καθώς και ένα κίτρινο μπουκέτο με το φυτό των Κυθήρων (σεμπρεβίβα). Η μουσική ήταν απαλή instrumental lounge.

Πρόκειται για ενδιαφέρουσα και διαχρονική γαστρονομική πρόταση στο κέντρο της πόλης μας, όπου το Milos, από το ομώνυμο κυκλαδίτικο νησί μας, εκπροσωπεί επάξια εδώ και χρόνια, τη φιλόξενη ελληνική κουζίνα, και σαν τέτοιο προτείνεται. Θεωρώ, ωστόσο, ότι σε ένα τέτοιο set menu, κακώς χρεώνονται το ψωμί και το λάδι, η ψυχή της κουζίνας μας τουλάχιστον, όχι τόσο λόγω τιμής, όσο λόγω της Τιμής που δεν τιμάται!!
Ο άξιος ιδιοκτήτης και σεφ, ευελπιστώ να το λάβει προσεχώς σοβαρά υπόψη του!!

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
50-64

Η αλήθεια είναι ότι μπορώ να κινηθώ άνετα στα αλώνια αλλά και στα σαλόνια (με ξεκάθαρη προτίμηση στα αλώνια όπου το comme il faut δεν είναι απαραίτητο και μπορείς να κάνεις τη βούτα σου, να τσιμπήσεις και μία πατάτα με το χέρι, και δεν αγχώνεσαι για το ποιο πηρούνι χρησιμοποιείς πρώτο).
Κάποιες φορές όμως και το σαλόνι μπορεί να σε ευχαριστήσει πιο πολύ από το αλώνι....

Παρασκευή μεσημέρι 10 Νοεμβρίου - με τον ήλιο να λάμπει στον Αττικό ουρανό, τη θερμοκρασία έξω να ανεβαίνει και εν μέσω επαγγελματικού συνεδρίου να ανατρέχω νοερά στα best off εστιατορίων πέριξ του Divani Caravel -όπου και το συνέδριο.
Δύσκολη η απόφαση, έχω να σκεφτώ την ελληνική κουλτούρα, την Τούρκικη και τη Μεξικάνικη -μιας και η επαγγελματική παρέα απαρτιζόταν απο αυτές τις εθνικότητες.
Αίφνης ο Μεξικάνος προτείνει το MILOS Αthens restaurant -θαμώνας στο αντίστοιχο στη Ν. Υόρκη που έζησε κάποια χρόνια πριν- δηλώνοντας ενθουσιασμένος με το φαγητό που είχε γευτεί. Ο ίδιος μας είπε ότι το εστιατόριο της Ν. Υόρκης είναι γεμάτο με rich & famous και ένα γεύμα για δύο άτομα κοστίζει περίπου $250,00-$300,00.

Οι έλληνες ψιλοστραβώσαμε, ψιλογκρινιάξαμε (μεταξύ μας και χωρίς να το εκδηλώσουμε, γιατί είμαστε και ευγενική ράτσα -λέμε τώρα) μιας και προτιμούσαμε να φάμε σε εξωτερικό χώρο για να απολαύσουμε την -πιθανότατα- τελευταία λιακάδα και όχι να κλειστούμε μέσα.

Μας πήρε 10 περίπου λεπτά να φτάσουμε στο Milos, ήταν σχεδόν άδειο εκείνη την ώρα, η υποδοχή απόμακρα ευγενική -στην αρχή.
Ο χώρος δεν είναι καθόλου εντυπωσιακός, θα έλεγα ότι είναι αρκετά λιτός, με αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ των -ανετότατων- τραπεζοκαθισμάτων. Για στρίμωγμα ούτε λόγος (να κάτι που σίγουρα υπερτερεί σε σχέση με τα αλώνια που το στρίμωγμα είναι must).
Ο χώρος με την πρώτη ματιά φαίνεται αδιάφορος, τώρα που το ξανασκέφτομαι όμως μάλλον είναι μελετημένος για να προσφέρει ηρεμία στο μάτι και στο πνεύμα.

Εξυπηρέτηση ΑΨΟΓΗ, άμεση, σταδιακά αναπτύχθηκε πιο φιλική σχέση με το service, μας εξήγησαν την ιστορία του έλληνα ιδιοκτήτη των MILOS restaurants, ο οποίος από το 1970 -που έφυγε απο την Ελλάδα λόγω της δικτατορίας- είχε την ιδέα να προωθήσει τις ελληνικές γεύσεις και τα προϊόντα της ελληνικής γης στον Καναδά, Ν. Υόρκη, Λας Βέγκας, Μαϊάμι, Λονδίνο και φυσικά στην Αθήνα μέσω των εστιατορίων του.
Αποτέλεσμα να έρχονται οι εκ του Μεξικού στην Ελλάδα και να μας ανοίγουν τα μάτια!!!

Η παραγγελία κανονίστηκε από έτερο έλληνα της παρέας, οπότε δεν απασχόλησα καθόλου το κεφαλάκι μου με τα του menu -ως συνηθίζω (και ως περιμένει η παρέα)
Τελικά είναι μεγάλη απόλαυση κάποιες φορές να στο προσφέρουν αυτό...

Καταρχήν έφτασε ψωμάκι με μία αλοιφή -τα οποία οι Έλληνες άντρες μαζί με τον Τούρκο εξαφάνισαν στο λεπτό.
Ξεκινήσαμε με μία εκπληκτική χωριάτικη-εδώ αξιολογείς την ποιότητα της πρώτης ύλης, όταν η γεύση της ντομάτας Νοέμβρη μήνα είναι πιο καλή και από τον Αύγουστο).
Το εμφιαλωμένο μπουκάλι ελαιόλαδου που βρίσκεται σε κάθε τραπέζι είναι εξαιρετικής ποιότητας με αποτέλεσμα να απογειώνει τις γεύσεις -όπου προστίθεται.
Χταποδάκι ψητό, τεμαχισμένο, μαλακό και εύγευστο, συνοδεία φάβας. Ποίημα.....
Ακολούθησε καλαμαράκι ψητό, ζουμερό επίσης τεμαχισμένο.
Μόλις ολοκληρώσαμε με τα πρώτα, κατέφθασε μία σφυρίδα δύο κιλών παρακαλώ! η οποία συνοδευόταν από χόρτα ελληνικής γης (σταμναγκάθι?) βρασμένα τόσο όσο (δηλαδή ίσα που μπήκαν στην κατσαρόλα και βγήκαν). Απόλαυση στο στόμα....
Παρατηρώντας την ομίγυρη να τρώει -ή καλύτερα να γλύφει τα πιάτα-σκεφτόμουν γιατί παίδευα το μυαλό μου πως θα ικανοποιήσω διαφορετικές κουλτούρες.... Ποιες κουλτούρες και πράσινα άλογα? Ελληνική κουζίνα και ξερό ψωμί -εγώ να τα ακούω αυτά που τρέχω να δοκιμάσω τις κινέζικες, κουβανέζικες και λοιπές κουζίνες.......

Θέλω να σημειώσω ότι όλες οι γεύσεις είναι ξεκάθαρες, καθόλου δήθεν, χωρίς φιοριτούρες για εντυπωσιασμό. Δεν πέρασε από το τραπέζι μας ούτε ένα άγνωστο ή -έστω αλλοδαπό- υλικό.

Για κρασί επιλέξαμε 2 μπουκάλια μαλαγουζιά-εξαιρετική.

Το γεύμα έκλεισε με μία ποικιλία γλυκών (στα γλυκά πάλι κινούνται στα ελληνικά παραδοσιακά όπως μπακλαβά, λουκουμάδες κλπ).
Στο τραπέζι μας έφτασαν -και εξαφανίστηκαν αυτοστιγμής- λουκουμάδες, παγωτό μαστίχας Χίου, εκμέκ καταίφι και κάτι σοκολατοειδές (αλλά δεδομένου ότι δεν τρώω σοκολάτα, δε δοκίμασα και δεν έχω προσωπική άποψη).
Και στα γλυκά οι γεύσεις ήταν εξαιρετικές.

Ο λογαριασμός έφτασε περίπου στα euro 500,00 για να φάμε και να πιούμε 6 άτομα.
Ναι είναι ένας μισθός στην Ελλάδα της κρίσης, άντε στην καλύτερη μισός μισθος και φυσικά δεν είναι εστιατόριο που μπορεί ο καθένας μας να επισκέπτεται συχνά.
Αλλά το φαγητό και το service που προσφέρει το Milos Athens δικαιολογεί απόλυτα το κόστος και τη-δικαίως- παγκόσμια φήμη του.

Κλείνοντας θα πω ένα ευχαριστώ στον υπέροχο Manuel που ήξερε το Milos Athens πριν από εμάς για εμάς και γιατί σαν δρομέας μακρινών αποστάσεων, συνδύασε επαγγελματικό ταξίδι στην Ελλάδα παρατείνοντάς το έως την Κυριακή 12/11 μόνο και μόνο για να συμμετέχει στο γνήσιο μαραθώνιο, δηλώνοντάς μας τη συγκίνησή του που θα τρέξει σε αυτή τη διαδρομή, και πως επιστρέφοντας στη χώρα που πλέον ζει (Ελβετία, και όχι πια Mexico) θα συναντήσει τους υπόλοιπους δρομείς που προπονούνται μαζί και θα τους μεταφέρει γεμάτος περηφάνεια το ύψιστο αυτό συναίσθημα που βίωσε...

Δε θα σχολιάσω αυτή την τελευταία παράγραφο -που δεν αφορά το a4f απλώς (ίσως?) αφορά τη συνείδησή μας.