Loader

Περιγραφή

Ψάρια, μεζέδες και ούζα από τη Λέσβο. Και μεσημέρι.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

20 Δεκ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

- Νησί του Ανατολικού Αιγαίου που έχω πάει αρκετές φορές αλλά δεν με έχει κερδίσει έως τώρα.
- Ουζερί στη Μπενάκη που κάθε φορά που πάω, με κερδίζει όλο και περισσότερο.
Έχει αλλάξει κάτι από την πρώτη φορά; Όχι βέβαια. Πολύ λίγα που θα τα περιγράψω παρακάτω. Παραμένει όμως από τα ελάχιστα αυθεντικά, αναλλοίωτα στον χρόνο ουζερί-τσιπουράδικα της Αθήνας, για αυτό και ο λόγος του repeat της κριτικής.
Τι με χαλάει ακόμα; Το ‘’καφέ μπαρ ουζερί’’ της τζαμαρίας και το ‘’η αίθουσα κλιματίζεται’’. Είμαστε πλέον στο 2017. Ναι μεν κρατάμε την αυθεντικότητα αλλά δεν είναι δυνατόν να φέρνει ταξιτζής κοπέλα της παρέας μας, ντυμένη για ‘’Μέγαρο’’ και όταν φτάνει έξω από τη Λέσβο να της λέει, ‘’μάλλον έκανες λάθος το μαγαζί, δεν σε αφήνω να μπεις εδώ’’.
‘’I will follow Lesvos’’ λοιπόν και η παρέα της 110 μαζεύτηκε ένα Σάββατο βράδυ για ανταλλαγή ευχών λόγω των Αγίων ημερών που έρχονται, φυσικά μεταξύ τυριού και αχλαδιού.
Τι λατρεύω στη ‘’Λέσβο’’ μετά τις φορές που έχω πάει;
- Την καθαρότητα του χώρου.
- Τη σπιρτάδα του προσωπικού, από ιδιοκτήτη μέχρι τελευταίας σερβιτόρας.
- Τα καθαρά αποστάγματα, που όσο και να πιείς γυρνάς νηφάλιος στο έτερον σου ήμισυ, νόμιμο ή παράνομο.
- Τους φρέσκους μεζέδες ή καλύτερα την αλήθεια στα λόγια του προσωπικού, στο τι είναι φρέσκο και τι όχι.
- Το άριστο ψήσιμο στο φρέσκο καλαμάρι, στη σουπιά και φυσικά στο χταπόδι που δεν χορταίνω να τρώω.
Τι λάτρεψα την τελευταία φορά;
- Το juke box, που παίζει ακόμα όπως έπαιζε όταν μπήκε για πρώτη φορά στο χώρο.
- Τις περιστρεφόμενες σιδερένιες σκάλες του ‘80 της αλλαγής (! ) στην Ελλάδα, που οδηγούν από την μία πλευρά στις καθαρότατες τουαλέτες και στις μοτοσυκλέτες αντίκα από την άλλη.
- Το κάδρο με το ‘’παιδί που καπνίζει’’ που το είχε η μάνα μου στο σαλόνι κάποτε και έχει κυκλοφορήσει σε όλα τα σπίτια σε παραλλαγές Νικηφόρου Λύτρα, Γιώργου Ιακωβίδη κ. λπ.
- Τα ντολμαδάκια μπουκιά με τη φοβερή πράσινη sauce (γιαούρτι, δυόσμος, μυρωδικά) – η gourmet πλευρά της Λέσβου - με πολλά ντολμαδάκια στη μερίδα, που σε άλλο εστιατόριο θα τα πλήρωνες πανάκριβα.
- Το ντουέτο κιθάρα και μπουζούκι που παίζει τα βράδια του Σαββάτου, μαγεύοντας τους πελάτες με τις φωνές του, ξεκινώντας από Pavarotti, περνώντας δια μέσου του Γούναρη σε απαγορευμένα ρεμπέτικα και καταλήγοντας σε ρεμπέτικα και λαϊκά του 70 και 80.
- Τα crispy τηγανιτά κολοκυθάκια νόστιμα και αλάδωτα, που μαζί με τις χεράτες πατάτες, δείχνουν τις ικανότητες του ψήστη στο τηγάνι.
- Το λαδοτύρι Μυτιλήνης, όπου φαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης δεν τσιγκουνεύεται την μερίδα που σου σερβίρει.
- Την ειδικευόμενη δικηγόρο με το κομψό κοντό φόρεμα, που δεν ντράπηκε να χορέψει ζεϊμπέκικο και να βάλει τα γυαλιά στους άντρες που επιχείρησαν να χορέψουν μετά από αυτή.
- Τα εύγευστα ψαράκια 2ας διαλογής, μαρίδα, αθερίνα, κουτσομούρα, γαύρο, που σε βοηθάνε να καταναλώσεις εύκολα τα αποστάγματα.
- Τους αυθεντικούς πατατοκεφτέδες και το νοστιμότατο σαγανάκι με νορμάλ κουρκούτι, άπλετο λεμόνι και τέλος.
- Τα χόρτα, ότι έχει ο μανάβης εκείνη τη μέρα, νοστιμότατα, κρύα και λεμονάτα.
Θα περάσεις καλά στη Λέσβο αρκεί να ξέρεις ποιος είναι ο προορισμός. Θα φας καλά, θα πιεις καλό κρασί ή ότι απόσταγμα θέλεις και θα πληρώσεις στο σύνολο 20 -23 ευρώ.
Θα ξινίσεις λίγο στην αρχή, αλλά θα πιάσεις τον εαυτό σου να μονολογεί, πότε θα ξανάρθει. Είναι και θα είναι, όσο το ‘’τρέχει’’ το συγκεκριμένο team, από τα λίγα εναπομείναντα αυθεντικά μαγαζιά του κέντρου.
Υ. Γ. Άλλος ένας χρόνος με τα καλά του και τα άσχημα του, με τις χαρές και τις λύπες του καθενός, φθάνει στο τέλος. Ας κάνει ο καθένας μας απολογισμό και ας κρατήσει ότι θέλει, αν και θεωρώ ότι όλα είναι εμπειρία ζωής.
Εύχομαι υγεία, ευτυχία, με το καλό να έρθει η γέννηση του Θεανθρώπου και στη συνέχεια το Νέο Έτος.
Τα λέμε πάλι του χρόνου, με φορτωμένες μπαταρίες, έμπνευση, ειλικρίνεια και αυθεντικότητα σε ότι λέμε και γράφουμε.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη jim.

3 medium

07 Νοε 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Προτελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου μεσημέρι, με καλό καιρό, καθίσαμε σε ένα τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο για να τσιμπήσουμε κάτι από τα ωραία μεζεδάκια που προσφέρει αυτό το ουζερί.

Γρήγορη εξυπηρέτηση, αρκετές επιλογές από τον κατάλογο και νεράκι βρύσης. Οι μεζέδες ήρθαν αρκετά γρήγορα, με κανονική ροή ώστε να συνεχίσουμε να τρώμε.

Έχει πολλά θαλασσινά, άλλα φρέσκα και άλλα κατεψυγμένα, χόρτα και κολοκυθάκια τηγανιτά ωραία, φάβα, λαδοτύρι και άλλα. Τα κουτσομουράκια που πήραμε ήταν καλοτηγανισμένα, αλλά την παράσταση έκλεψαν οι τηγανιτές σουπιές με ξύδι που ήταν υπέροχες.

Το ζουμάκι τους υπέροχο και οι βούτες με ψωμί, κόλαση. Για το χώρο, μία ματιά που έριξα μέσα, σε πάει σε άλλες εποχές πίσω στο χρόνο. Οι τιμές φυσιολογικές και τι χύμα λευκό κρασί τους αρκετά καλό.

30 Δεκ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, μεσημέρι.

Αρκετό κρύο στην Αθήνα και ξεροβόρι. Ψάχνεις να βρεις λίγο ήλιο να σταθείς για να σε χτυπήσουν οι ακτίνες του για να νιώσεις ζεστασιά και ταυτόχρονα να λάβεις και τις θρεπτικές βιταμίνες.

Τα βήματα μου με φέρνουν στο κέντρο. Οδός Εμμανουήλ Μπενάκη, νούμερο 38. Ένα καφέ-ουζερί που από την εμφάνισή του και μόνο αντιλαμβάνεσαι πως έχει πολλά να πει. Τυγχάνει να έχω καταγωγή και από το ίδιο το νησί αν και γέννημα / θρέμμα της πρωτεύουσας, το οποίο επισκέπτομαι συνήθως τα καλοκαίρια. Στο πεζοδρόμιο στρωμένα τραπεζάκια, αναμμένες σόμπες, αλλά δεν τολμά να κάτσει κανείς λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Χαζεύω λίγο τον χώρο πριν μπω, από της τζαμαρία. Ψηλοτάβανο οίκημα, κρεμασμένοι πολυέλαιοι και έπιπλα από την εποχή του ’30. Θυμίζει καφενείο εποχής, όπως θα βρει κανείς, εάν περιπλανηθεί στα σοκάκια πίσω από το λιμάνι, τα παραδοσιακά καφενεία στην πόλη της Μυτιλήνης, στην οδό Ερμού. Πίνακες και γκραβούρες φθαρμένα από τον χρόνο, ένα ποδήλατο από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κρεμασμένο στον τοίχο, παλιά σκεύη και αντίκες, ένα εσωτερικό μπαλκονάκι με χαμηλό κάγκελο. Ανοίγω την πόρτα και μπαίνω. Ζεστασιά, μυρωδιές από θαλασσινά, μια αύρα ευωδιάς από γλυκάνισο, χαμηλόφωνη οχλαγωγία και η Χαρούλα Τσαλπαρά στο πιάνο να παίζει μια μελωδία της παλιάς Αθήνας. Σαν να γύρισα ξαφνικά τουλάχιστον 60 χρόνια πίσω (μην πω και περισσότερα). Ο μαγαζάτορας με πλησιάζει και του ζητώ εάν γίνεται να βολευτώ και να περιμένω την παρέα μου, στο “μπαλκονάκι”. Μου αποκρίνεται “Με θέα το πέλαγος …” και μου γνέφει να προχωρήσω. Ανεβαίνω μια στριφογυριστή σκάλα και αντικρίζω μπροστά μου μια μηχανή αντίκα καλοδιατηρημένη και συντηρημένη, μάλλον από την εποχή του μεσοπολέμου. Στέκομαι λίγο και την χαζεύω για μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα κάθομαι στο τραπέζι που ήταν ήδη στρωμένο. Γύρω μου ένας παλιός μπουφές, παλιές οικογενειακές φωτογραφίες από Μυτιληνιούς (μάλλον πρόγονοι του μαγαζάτορα) και πίνακες από παλιότερη εποχή. Μέχρι να βολευτώ, καταφτάνει κι η παρέα μου που το πρώτο πράγμα που σχολιάζει είναι η αισθητική και ο αέρας που αποπνέει το μαγαζί.

Σε μερικά λεπτά καταφτάνει και ο μαγαζάτορας για να πάρει παραγγελία που μας λέει τον κατάλογο με το στόμα. Μετά από διαβουλεύσεις και πάμπολλες προφορικές επαναλήψεις του μενού, καταλήξαμε στα ακόλουθα:

Χταπόδι κρασάτο: Από τα καλύτερα που έχω φάει σε μαγαζιά. Δεμένη σάλτσα (και όχι σαν νερό), μαλακό το χταπόδι (και όχι σαν τσίχλα), αρωματικό κρασί και για τους λάτρεις της “βούτας” ιδανικός μεζές που οδηγεί στην κατανάλωση μπόλικου ψωμιού.

Καλαμαράκια (κατεψυγμένα) τηγανιτά: Αρκετά καλά και χωρίς ίχνος λαδίλας στη γεύση. Υπήρχε και η επιλογή του φρέσκου αλλά προτίμησα να το αποφύγω.

Χόρτα βραστά: Φρέσκα, με λάδι όσο χρειαζόταν και λεμόνι.

Γαριδάκι τηγανιτό: Όχι πολύ ψιλό, αλλά μπόλικο σε μια πιατέλα που έμοιαζε σχεδόν ατελείωτο. Χωρίς λαδίλα, άψογα τηγανισμένο.

Λαδοτύρι ψητό: Για τους γνώστες του τυριού απλά όπως έπρεπε. Για όσους δεν το έχουν ξαναφάει τους προτείνω να το δοκιμάσουν.

Κολοκύθια - μελιτζάνες τηγανιτά: Φρεσκοκομμένα και τηγανισμένα άψογα. Χωρίς μυρωδιές, λαδίλα ή οτιδήποτε άλλο που να χαλάει τη γεύση.

Κουτσομούρα τηγανιτή: 6 κομμάτια μεσαίου μεγέθους, φρεσκότατα (όταν το άνοιγες μύριζε θάλασσα), τηγανισμένα σωστά, καθαρισμένα. Το μόνο που έκανες ήταν να βγάλεις τα κόκαλα, να ρίξεις μπόλικο λεμόνι και να απολαύσεις τις γεύσεις.

Από ποτά επιλέξαμε φυσικά… ούζο: Λάτρης του δυνατού και αρωματικού ούζου επέλεξα 45 βαθμών (θέμα συνήθειας) και για την ακρίβεια Γιαννατσή (ούζο από το Πλωμάρι … το προτείνω). Μάλιστα μου επέστησε τη προσοχή ο μαγαζάτορας ότι είναι από τα πιο ακριβά που έχει (€10 το καραφάκι - 200ml), ρώτησα τι άλλο είχε σε 45 βαθμούς αλλά η διαφορά ήταν αμελητέα και προτίμησα εν τέλη να παραμείνω στην αρχική μου επιλογή. Μάλιστα μονολόγησε χαμηλόφωνα και σχεδόν εμπιστευτικά "κι εγώ αυτό πίνω".

Ξέχασα να πω ότι όταν κατέφτασαν τα πρώτα φαγητά που είχαμε παραγγείλει, κατέφτασε μαζί και ένα καλάθι με ζυμωτό ψωμί, περίπου μισό καρβέλι κομμένο σε φέτες, μια κανάτα παγωμένο νερό και πάγος για το ούζο. Εμείς βέβαια τον πάγο τον χρησιμοποιήσαμε μόνο για να κρατάμε το νερό παγωμένο ;-)

Η λεπτομέρεια που όμως μοιάζει σημαντική είναι ότι μαζί με τα σερβίτσια στο τραπέζι υπήρχαν και σφραγισμένες αρωματικές πετσέτες καλή ποιότητας, που σίγουρα θα χρειαστεί κάποιος όταν “μπλέκει” με ψαρικά και θαλασσινά.

Τέλος ζητήσαμε και μας φέρανε ελληνικό καφέ (έτσι για τη χώνευση).

Το σύνολο έγραψε €53, τιμή αρκετά καλή για τα όσα φάγαμε και ήπιαμε, συνυπολογίζοντας και την ποιότητα. Σίγουρα είναι από τα μέρη που θα επισκεφτώ και πάλι και θα προτείνω και σε άλλους να πάνε και μάλιστα Παρασκευή βράδυ ή μεσημέρι Σαββάτου για να τρώνε και με τα μουσικής, που αξίζει (!!! ).

Εμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια

210 3814525