Loader

Περιγραφή

Μεζεδάκια σε στυλ καφενείου. Παρασκευή, Σάββατο ζωντανή μουσική. Σάββατο, Κυριακή ανοιχτά και μεσημέρι.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

15 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Βρίσκομαι στο Χαλάνδρι, απ’ τους μεγάλους Δήμους του Λεκανοπεδίου μας, απολαμβάνοντας περπάτημα απ’ τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και καταλήγοντας πεινασμένος στο ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ (ΣΑ).

Αυτές οι χειμωνιάτικες μεσημεριανές εξορμήσεις είναι ό, τι πρέπει, ειδικά φέτος που ο Φλεβάρης μάς κάνει καλοσύνες, να μην τον ματιάσουμε… Είναι Τρίτη 6/2, γύρω στις 3 μ. μ. και η θερμοκρασία, γύρω στους 17 βαθμούς υπό σκιάν!

Ξεκινώντας απ’ τον Σταθμό του Μετρό, παίρνω την οδό Ηλείας με τα άνετα πεζοδρόμια και τις πολυτελείς κατοικίες της, παλιές και νέες. Μετά από οκτώ τετράγωνα φθάνω στην οδό Κιθαιρώνος, και στην πρώτη διασταύρωσή της προς τα αριστερά συναντώ την οδό Μεσσηνίας, με το όμορφο αυτό ιστορικό ταβερνάκι, που ακούει στο όνομα ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, απ’ το όνομα του ιδιοκτήτη του. Όμως, το γρήγορο βάδην των 10 λεπτών μού έχει ανοίξει την όρεξη!

Με την ευκαιρία, δυο λόγια για την προέλευση της ονομασίας του Δήμου Χαλανδρίου. Κατά την επικρατούσα εκδοχή, το Χαλάνδρι είναι λέξη σύνθετη, που προέρχεται απ’ τις λέξεις: Χαλά-Ντερέ, όπου το Ντερέ υποδηλώνει στα τούρκικα τη γνωστή ρεματιά του, ενώ το Χαλά (θείος, θεία, σεβαστός), ήταν επί τουρκοκρατίας το όνομα του μεγαλοτσιφλικά της περιοχής, ονόματι Χαλά Μπέης!
Η χαλανδριώτικη ρεματιά λοιπόν ήταν τότε του Χαλά Μπέη, ενώ τώρα με το δημοφιλές άλλωστε Θέατρό της, είναι όλων μας, κατοίκων και επισκεπτών!!
Κατ’ άλλη εκδοχή, το Χαλάνδρι ονομάζεται έτσι απ’ την εποχή που αριθμούσε 1000 άνδρες, το Χιλιάνδριον, που στην καθομιλουμένη έγινε Χαλάνδρι. Διαλέγετε και παίρνετε!!

Ώρα όμως να διαλέξω πώς θα κορέσω την πείνα μου, πράγμα δύσκολο, με τη μεγάλη ποικιλία του καταλόγου στο ΣΑ. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Το ΣΑ βρίσκεται στην περιοχή απ’ το 1975, έχοντας φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδων θαμώνων. Ο ιδιοκτήτης Ανδρέας κατάγεται απ’ την Κάτω Αχαγιά, ενώ η γυναίκα του, απ’ την Άνδρο. Στην Άνδρο μάλιστα υπάρχει το ομώνυμο αδερφάκι τους, και συγκεκριμένα στην αμμώδη παραλία του Φελλού, με τα κρυστάλλινα νερά, που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βορείως του Γαυρίου.

Την κουζίνα τώρα έχει αναλάβει ο γιος τους Βαγγέλης, ο οποίος εκτελεί χρέη σεφ, με τη βοήθεια ενός ακόμη μάγειρα, αλλά και υποδοχής, δημοσίων σχέσεων, προμήθειας υλικών κ. λπ. Μού είπε μάλιστα ότι απ’ την Άνδρο προμηθεύονται, συνήθως κάθε εβδομάδα, όλα τα κρέατα, κοτόπουλα, κ. λπ.

Φυσικά, ανάμεσα στα εδέσματα συγκαταλέγονται και διάφορες σπεσιαλιτέ απ’ την Άνδρο, όπως η γνωστή φρουτάλια, οι κολοκυθοκεφτέδες, κ. α. Η ταβέρνα φημίζεται επίσης για το αρνί γκιούλμπασι στη λαδόκολλα για 2, τον κοκκινιστό αλανιάρη κόκορα, τα κοκκινιστά σαλιγκάρια, τους λαχανοντολμάδες, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, κ. λπ.

Λειτουργούν Τρίτη με Κυριακή, από 14.00 μέχρι τα μεσάνυχτα τουλάχιστον, και μάλιστα, Παρασκευή/Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι έχουν live με λαϊκά κυρίως τραγούδια, στη μεγάλη σάλα του υπογείου, όπου θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Η ταβέρνα, συνολικής δυναμικότητας 300 ατόμων, εκτείνεται σε τρεις επιμέρους χώρους. Την μεγάλη αυλή σχήματος γάμα, με τα περιμετρικά φυτά και τις γλάστρες, καθώς και τις θαυμάσιες μουριές, που είχαν κλαδευτεί πριν τις γιορτές, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες οργιάζουν στο πράσινο, προσφέροντας την απαραίτητη σκιά στην κάψα του καλοκαιριού. Η αυλή αυτή είναι στρωμένη με μεγάλες έγχρωμες πλάκες, όπως αυτές του ισόγειου εσωτερικού χώρου, και μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 150 άτομα.
Φθάνοντας στο οικόπεδο θαυμάζει κανείς την εντυπωσιακή πέτρινη είσοδο, με την ξύλινη εξώπορτα και την ταμπέλα με την επωνυμία τους.

Εσωτερικά, η αίθουσα φωτίζεται απ’ τις μεγάλες τζαμαρίες στις δύο όψεις της και έχει σωστή διάταξη 20 περίπου τραπεζιών για 70 πελάτες. Σε ένα μεγάλο τραπέζι δίπλα μου, στρωμένο όπως όλα με υφασμάτινα πράσινα καρό τραπεζομάντιλα, έτρωγε μια παρέα καμιά 15αριά φίλων, σχολιάζοντας έντονα την καυτή επικαιρότητα! Πρόσεξα ακόμη τη λιθοδομή των τοίχων, που εναλλάσσεται με επιφάνειες ανοιχτόχρωμων σανίδων, όμοιων με αυτές της οροφής.
Στους τοίχους υπήρχαν πίνακες με φωτογραφίες κάποιων μπεκρήδων σε παλιά ταβέρνα, καθώς και θαλασσινά τοπία. Τριγύρω έβλεπα μπακίρια, το παλιό ρολόι, τη ζυγαριά, και το κρεμασμένο κόκκινο ποδήλατο.
Μπαίνοντας, στο βάθος βρίσκεται ο χώρος της κουζίνας και δεξιά τα WC.
Φυσικά, δεν μπορούσε να λείπει ο απαραίτητος αποκριάτικος διάκοσμος, με τους μασκαράδες και τις μάσκες!!

Ξεχωρίζει σαν χώρος και η μεγάλη αίθουσα του υπογείου, μια παλιομοδίτικη σάλα με μωσαϊκό, χωρητικότητας 80 ατόμων, που παραπέμπει σε χωριάτικη ταβέρνα άλλων εποχών. Αριστερά υπάρχουν τα όργανα του λαϊκού συγκροτήματος και οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις, ενώ τριγύρω εντυπωσιάζουν σκίτσα με ευτράπελες εικόνες χώρων εστίασης, σχεδιασμένες απ’ την «παρέα της Πέμπτης», κάποιους παλιούς πελάτες τους, όπως μου εξήγησε ο Βαγγέλης. Η υπόγεια αίθουσα λειτουργεί όταν έχουν μουσική Π/Σ/Κ, ή μπορεί να διατεθεί για εκδηλώσεις.

H ιστορική ταβέρνα της περιοχής διαθέτει βέβαια και ανάλογο, πλουσιοπάροχο μενού, με 20 ορεκτικά, από 3-750 € για τη σπεσιαλιτέ τους, τα σαλιγκάρια, τις κλασικές σαλάτες μας από 4-7 €, 12 κύρια πιάτα, από 7 μέχρι 17 € για το αρνί γκιούλμπασι 2 ατόμων, καθώς και κρέατα ή ψάρια στην σχάρα, από 7 μέχρι 35 € για τη μεγάλη ποικιλία τους.

Από ποτά έχουν τα γνωστά αναψυκτικά, καθώς και μπύρες από 3-3.80 €, αλλά και 4 ποικιλίες από χύμα κρασί, λευκό, ροζέ, κόκκινο και μοσχάτο, σε τιμές από 6.80-7.60 ε το λίτρο.

Προσωπικά θα ήθελα να δοκιμάσω τον κοκκινιστό κόκορα με τα μακαρόνια, που ατυχώς δεν είχαν τη συγκεκριμένη καθημερινή, και ο Βαγγέλης μού διευκρίνισε ότι το σύνολο σχεδόν των φαγητών του μενού παρασκευάζεται προς το τέλος της εβδομάδας, αφού οι περισσότεροι πελάτες θέλουν να συνδυάσουν άρτον και θεάματα, δηλαδή τις σπεσιαλιτέ τους με τη ζωντανή λαϊκή μουσική!

Έτσι, εκ των πραγμάτων, περιορίστηκα στα εξής:

• Αρχικά ήρθαν 6 φέτες φρυγανισμένου λευκού ψωμιού και μεγάλη κανάτα με κρύο νερό.

• Κατόπιν δοκίμασα μια μερίδα φάβα με κάππαρη και κρεμμύδια, που ήταν εκλεκτή και χορταστική. Τιμή στα 5.70 €.

• Για κυρίως πιάτο παρήγγειλα μια μερίδα κεφτέδες με μακαρόνια και τριμμένο τυρί που ήρθε σε μπολάκι. Ήταν 8 πεντανόστιμοι και αφράτοι κεφτέδες, από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, ψημένοι όσο έπρεπε και ταιριαστοί με τη γαρνιτούρα που ζήτησα. Τιμή στα 7.30 €.

Πλήρωσα 13 €, απολαμβάνοντας ένα άρτιο μεσημεριανό γεύμα.

Μου κέρασαν ένα ποτήρι ροζέ μοσχάτο κρασί περιοχής Τυρνάβου, που ήρθε δροσερό και ήταν πράγματι πολύ καλό (ιδεωδώς πίνεται στους 12-13 βαθμούς θερμοκρασία).

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι πρόκειται για ένα όμορφο, γραφικό και τίμιο ταβερνάκι των βορείων προαστίων, και το προτείνω σαν τέτοιο για ένα παρεϊστικο βράδυ μετά μουσικής, ή αργότερα για καλοκαιρινή σας εξόρμηση, απολαμβάνοντας το φαγητό σας στη σκιά που προσφέρουν οι καταπράσινες μουριές του κήπου τους, μια όαση πρασίνου μακριά απ’ τον θόρυβο και τα καυσαέρια του αστικού μας ιστού!!

Μεσσηνίας & Κιθαιρώνος, Χαλάνδρι

210 6825041