Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

06 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Παλιός ≠ παλιακός
Παλιωμένος ≠ παλιομοδίτικος

Η Κυρά Μαρία είναι όλα όσα θα ήθελα να αποθεώσω αλλά εν προκειμένω δεν μπορώ. Ο χώρος παλιός, ταβερνίσιος και οπωσδήποτε αυθεντικός. Ραμποτέ ξύλο στους τοίχους σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι στη χασαποταβέρνα του χωριού σου και όχι στο ιλουστρασιόν Χαλάνδρι όπου οι νεαροί σέφηδες διαγκωνίζονται για το ποιος θα κάνει το πιο ψηλό μπέργκερ ή το πιο εκκεντρικό κεμπαπτζίδικο. Αυτόνομος λόγος να γουστάρω την Κυρά Μαρία το ανωτέρω καθότι είμαι ελαφρώς μουσειακός τύπος. Ο αέρας, σαφέστερα πιο κρύος του αναμενομένου για την εποχή, γυρόφερνε τα φύλλα στην πολλά υποσχόμενη, για πιο ζεστές βραδιές, αυλή. Η εικόνα αυτή ενέτεινε ακόμα περισσότερο αυτή της χασαποταβέρνας του χωριού σου. Κόσμο δεν είδαμε, γεγονός που δι’ εμέ ήτο έτι απολαυστικότερον.

Εκάτσαμε μια παρέα τεσσάρων Παρασκευή βραδάκι. Πήραμε μια μελιτζανοσαλάτα μετά από ισχυρή παρότρυνση του κυρίου που ήτο στο σέρβις. Πήραμε και ένα λουκάνικο ακριβώς μετά από σχετική παρότρυνση… Πήραμε και μια κολοκυθάκια τηγανιτά που κάνουν και καλό. Πήραμε και μια βραστή σαλατούλα με χόρτα, παντζάρι και κολοκυθάκια. Και πήραμε και μια καπνιστή μπριζόλα και ένα μοσχαρίσιο σουβλάκι και μια κεφτέδες και ένα μπιφτέκι. Άπασαι αι ψητουρίαι είχαν άφθονα φρεσκοτηγανισμένα γεώμηλα. Έφερε και κρασί, κόκκινο κρασί. Και έφερε και ψωμάκι ψημένο. Και έφερε και άφθονο ύδωρ κανάτας. Και μετά έφερε και ωραία κερασμένα γλυκάκια. Κόντρα στο ρητό του Άσιμου «κανέναν δεν θα αφήσω εμένα να κερνάει» αφέθηκα ένεκα του γεγονότος ότι ήτο συγγενική η ομήγυρης και επιφυλάχθηκα «δια μιαν ετέραν φοράν»…

Ως κερασθείς (α) αγνοώ τα ακριβή τιμολογιακά της Κυρά Μαρίας και (β) νιώθω λίγο αμήχανα διότι πρέπει να σημειώσω κάποια όχι τόσο θετικά σε ένα σαφώς αγαπησιάρικο μαγαζί. Αλλά ας πάμε αναλυτικά:

Μελιτζανοσαλάτα με μαγιονέζα = φάουλ. Έχει αναλυθεί στο παρελθόν επαρκώς (βλ. κριτική για Καφενείο, Κολωνάκι). Ποσότητα μικρή. Όχι εκνευριστικά μικρή, αλλά μικρή.

Λουκάνικο ψιλό και απολύτως φάουλ. Σου έδινε την αίσθηση φθηνού λουκάνικου σούπερ μάρκετ και δεν σε παρέπεμπε στην όμορφη ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο χώρος. Σε ένα αυθεντικό ρουστίκ χωριάτικο λουκάνικο. Μια ενιαία μάζα εσωτερικώς, ελαφρώς πικάντικο, θύμιζε γήπεδο περισσότερο παρά ταβέρνα.

Πολύ ωραία κολοκυθάκια τηγανιτά. Με κουρκούτι σχετικά ελαφρύ (σίγουρα όχι τηγανιτός λουκουμάς αλλά και μακρυά από τη σημερινή δαιμονοποίηση του κουρκουτιού). Το κολοκυθάκι συνόδευε όμορφα το λουκάνικο καθώς του προσέδιδε υφή που απουσίαζε από αυτό…

Ωραία βραστή και μέχρις εκεί.

Χοιρινή καπνιστή. Ας μου επιτραπεί μια ελαφρά ξερολίαση. Η καπνιστή χοιρινή πωλείται ως αλλαντικό και όχι ως νωπό κρέας και γι' αυτό στα καταστήματα που πωλείται χύμα πρέπει να κόβεται στον αντίστοιχο πάγκο (αλλαντικών όχι ωμών κρεάτων). Το ψήσιμό της πρέπει να είναι τέτοιο που να αναδεικνύει τα καπνιστά αρώματα και όχι να την ξαναμαγειρεύει, ακριβώς όπως το απάκι και το σύγληνο. Εδώ ήρθε κακανιασμένη, ήτοι ελαφρώς αφυδατωμένη και αντί να έχουν ενταθεί τα καπνιστά της αρώματα είχαν διασπαστεί από το έντονο ψήσιμο. Φάουλ του ψήστη. Κατά τα λοιπά, ασχέτως «διαχείρισης» που λένε κι οι νεαροί σέφηδες, ήταν εξαιρετική σαν πρώτη ύλη. Αρκετά μεγάλη, στα νιάτα της δε πρέπει να ήταν ζουμερή και όχι λιπαρή. Ήταν το πιάτο που προσέμενα με ιδιαίτερη ανυπομονησία και ίσως γι’ αυτό απογοητεύτηκα λιγάκι. Εξ όσων γνωρίζω η καλλίτερη καπνιστή σε ταβέρνα παραμένει στη Λεύκα στα Εξάρχεια.

Κεφτέδες. Όσοι αναγιγνώσκουν συστηματικά τις ημέτερες εστιατορικές περιγραφές ίσως έχουν κατανοήσει την ερωτική σχέση που έχω με τον Κεφτέ. Τον Κεφτέ τον Ιερό, τον Ταβερνίσιο και ουχί τον νεωτερικό. Τον Κεφτέ τον Πρόστυχο που σε προστάζει να στραγγίξεις τα οινικά αποθέματα των Μεσογείων. Αυτός ήταν άνω του μέσου όρου. Δυο μειονεκτήματα και μια λανθασμένη μανιέρα (ήτοι ενώ θεωρητικά είναι σωστός τρόπος έχει λίγο παραγίνει). (α) Είτε το ζύμωμα είχε παραγίνει είτε είχε προστεθεί σόδα. Το αποτέλεσμα ήταν το εσωτερικό να σου δίνει την αίσθηση του πολτού και όχι του κρουστού κιμά. (β) Εγώ ήθελα λίγο παραπάνω δυόσμο. Δεν ήταν κακός ο κεφτές επαναλαμβάνω αλλά νομίζω ότι έπρεπε να είναι λίγο πιο αρωματικός. Και η λανθασμένη μανιέρα: προκειμένου να είναι τραγανός απόξω ο Κεφτές αλευρώνεται. Και μπράβο του. Όμως όταν αλευρώνεται παραπάνω από αυτό που του πρέπει δίνει την αίσθηση του λίγο ξεροκαμένου μετά το τηγάνι. Ολίγον τι. Επαναλαμβάνω ότι δεν ήταν κακός αλλά ήταν μάλλον ένας καλός κεφτές και όχι ο Κεφτές. Στα ημέτερα καλλιστεία Κεφτέ νο1 παραμένει η Θύρα 13 (Μαγειρείο το Τριφύλλι) και νο2 ο Καπετάν Μιχάλης.

Το μπιφτέκι εδιαφημίσθη ως «το καλλίτερο της Αθήνας». Ήταν ένα αξιοπρεπές μπιφτέκι σε σχήμα μικρής οβίδας και η μερίς είχε τρία τεμάχια. Μου άρεσε. Δεν ήταν το καλλίτερο της Αθήνας (τότε το Λύχνιον τί σερβίρει, τραχανά και ολίγη από γκιουβέτσι;) αλλά ήταν ένα μπιφτέκι που αξίζει να το πάρεις. Και μπράβο του.

Μοσχαρίσιο σουβλάκι μερίδα. Καλό. Μαλακό. Ζουμερό και τίμιο. Και μπράβο του κι αυτό. Από τα διακριθέντα κατ' εμέ πιάτα.

Έφεραν και ένα πιάτο λεμονάκια διά την ψητουρία. Κίνηση εκτιμητέα.

Το κρασί ήταν ένα τσικ πάνω από αυτά που πρέπει να απαγορεύσει ο ΕΟΤ. Ήταν ξυδιάς καλής ποιότητας.

Τα κερασμένα γλυκάκια: ραβανί και καρυδόπιτα. Ο κύριος επί του σέρβις διαφήμισε το ραβανί. Ε, προφανώς η αισθητική μου και η δική του δεν είναι συμβατά πράγματα (βλ. λουκάνικο, μελιτζανοσαλάτα). Η καρυδόπιτα ήταν άριστη, άριστη, άριστη και το ραβανί ένα σοροπιασμένο κέικ με αφύσικη εσάνς.

Εν γένει το μαγαζί έχει άριστα χαρακτηριστικά αλλά βοά ότι είναι σε μια μεταβατική περίοδο ή σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμού ταυτότητας. Κάθε ταβέρνα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει τουλάχιστον 1-2 μαγειρευτά. Εδώ απουσίαζαν καθολοκληρίαν. Και βέβαια μετά τα της ώρας. Αν έχει μόνο της ώρας οφείλει να τα κάνει να διαφοροποιούνται λίγο μεταξύ τους: βάλε φρέσκια ντομάτα στο μπιφτέκι ή ρίξε στους κεφτέδες λίγη ΕΚΜΑ καυτερή στο πλάι. Βάλε πιπεροντοματοκρέμμυδα να ψηθούν μαζί με το μοσχαρίσιο σουβλάκι. Φρόντισε τέλοσπάντων να μη μοιάζουν όλα μεταξύ τους: τηγανιτή πατάτα συν ξερική ψητουρία… Φρόντισε το μάτι και ο ουρανίσκος του πελάτη να μη χάσουν το στοιχείο της έκπληξης. Δε λέω να κάνεις κουζίνα fusion αλλά μια ταβέρνα που νοιάζεται για τον ουρανίσκο του πελάτη κι όχι για την ευκολία του μάγειρα. Τι κόστος έχει μισό κιλό γίγαντες ή λίγο πιπεριά και κρεμμύδι στο σουβλάκι;

Η Κυρά Μαρία βοά ότι είναι εκεί πριν το Χαλάνδρι γίνει η νέα Κυψέλη, δηλ. η ραχοκοκαλιά της αστικής τάξης της χώρας. Όταν η Ρεματιά του Χαλανδρίου είχε πουλάκια και άφθονο ύδωρ. Πριν ίσως ακόμη σχεδιαστεί η μη υφιστάμενη σήμερα στρογγυλή πλατεία Κένεντυ. Βοά ότι έχει ποιότητες αποτυπωμένες στο DNA της. Πρέπει να βρει όμως τα πατήματά της στο σήμερα αν δεν θέλει μοναδικός της πελάτης να είμαι εγώ. Η Κυρά Μαρία μου είναι μακράν συμπαθέστερη πχ του Βραστού στο Χαλάνδρι (επίσης παμπάλαιο μαγαζί) αλλά το δεύτερο ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον ενώ την Κυρά Μαρία δεν τη βλέπω πολύ καλά, τη βλέπω λίγο χλωμή. Μακάρι είτε να σφάλλω είτε –αν έχω δίκιο- να εισακουσθούν τα σχόλια / προτάσεις μου.

Κι ένα τελευταίο: το σέρβις που μοιράζεται πολλές λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή δίχως να το καλεί η περίσταση εμένα δεν μου δημιουργεί οικειότητα αλλά αμηχανία. Ο λόγος που τρώγονται ντοματούλες από την εξυπηρέτηση είναι κατά το ήμισυ ο παρών και κατά το ήμισυ η έλλειψη γαστρονομικού ενδιαφέροντος για τον πελάτη, ήτοι το μονοσήμαντο του μενού (ψητουρία + πατάτα solamente) που καταλήγει να είναι απλά κακή εξυπηρέτηση. Κατά τα λοιπά ο άνθρωπος και επαγγελματίας μάγκας και ταχύς είναι...

ΥΓ 'στω Tzia.

7 medium

10 Νοε 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Πρόκειται για μια κλασσική ταβέρνα, με αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό τον μεγάλο εξωτερικό χώρο. Μιας και έχουμε φθινόπωρο, τα φύλα του πολύ ψηλού δέντρου που κοσμεί την αυλή είχαν καλύψει το πλέγμα της δίνοντας μια ευχάριστη εικόνα. Επιπλέον έτσι μειώνεται και η οχλαγωγία που είναι χαρακτηριστικό των κλειστών χώρων των καταστημάτων του είδους.

Τα φαγητά είναι τα τυπικά που περιμένει κανείς. Τα ορεκτικά και οι σαλάτες είναι ικανοποιητικά. Σε ό, τι αφορά τα κυρίως, η ποιότητα του κρέατος είναι πολύ καλή, καθώς όλοι στην 7μελή παρέα μείναμε πολύ ικανοποιημένοι. Η μοσχαρίσια μπριζόλα που πήρα ήταν μαλακή και ωραία ψημένη. Μόνο το μπιφτέκι δεν δοκιμάσαμε, το οποίο όμως τιμούσαν ιδιαίτερα οι γύρω παρέες. Μην περιμένετε τεράστιες μερίδες όμως. Ένα πιάτο αρκεί για ένα άτομο.

Το σέρβις είναι ικανοποιητικό. Παρά τον πολύ κόσμο, δεν αργούσαν ιδιαίτερα. Πάρκινγκ βρίσκεις εύκολα στους γύρω δρόμους. Υπήρχαν πολλές οικογένειες με παιδιά (για άλλους ενοχλητικό, για άλλους όχι).

Συνολικά μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία. Σίγουρα θα ξαναπάω.

31 Ιούλ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Επίσκεψη στις 23/07

H "Κυρα Μαρία" είναι μια ταβερνα στην περιοχή του χαλανδρίου, μακριά όμως από το χαμό του κέντρου. Είναι σχετικά απομονωμένη, προς τα Σιδερα χαλανδρίου δηλαδή αρκετά κοντά στην Κηφισίας. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και το παρκινγκ πολύ εύκολο στα γύρω στενά.

Ο χώρος είναι μια μεγάλη αυλή, η οποία τώρα ειδικά το καλοκαίρι είναι πολύ καλή και περιποιημένη και μια μετρίων διαστάσεων αίθουσα. Στο εσωτερικό του χωρου δεν εχει κάτι να σε προδιαθέσει θετικά ή αρνητικά. Γι'αυτό και μόνο η μέτρια βαθμολογία. Και οι τουαλέτες καθαρές αλλά λίγο παλιές. Είχε βέβαια τουαλέτα μονο για παιδιά, το οποιο προσμετράται στα θετικά.

Στην αρχή ήρθε ψωμί φρυγανισμένο με λαδάκι (δε θυμάμαι αν χρεώθηκε).

Πήραμε μια σαλάτα χωριατική, μια χόρτα (βλήτα), σωστά βρασμένα, μια μελιτζανοσαλάτα, νόστιμη και φυσιολογική μερίδα και από κυρίως δύο σουβλάκια κοτόπουλο και ενα σουβλάκι μοσχαρίσιο(συνοδεύονταν από πατάτες), φυσιολογική μερίδα, νόστιμη εκτέλεση και οι γνωρίζοντες φίλοι που πρότειναν το μέρος μια καπνιστή μπριζόλα, μεγάλη μερίδα και σύμφωνα με αυτόν που την έφαγε πολύ νόστιμη και μια μερίδα μπιφτέκια (2 ευμεγέθη μπιφτέκια).

Η εξυπηρέτηση ήταν πολύ καλή, ευγενική, γρήγορη και με χαμόγελο από εναν κύριο. Η απόδειξη ήρθε κανονικά. Για τα παραπάνω συν μια μπύρα και μια coca cola βγηκε στο άτομο περίπου 15 ευρώ. Και κέρασμα καρπουζάκι στο τελος.

Αν πέρασα καλά και αν θα ξαναπήγαινα; Είδα τιμές διορθωμένες προς τα κάτω στους καταλόγους(όπως είπε και η τελευταία κριτική για την εν λόγω ταβέρνα) και καλή αντιμετώπιση. Πέρασα καλά, και λόγω της παρέας αλλά και τα άτομα στο service προσπάθησαν να κάνουν την έξοδο μας όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.

Σαν μια τίμια και οικονομική επιλογή είναι καλή, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που έχει και την αυλή, αλλά περιμένω να δω και περισσότερες κριτικές, μια και είχαμε περισσότερο το νου μας κυνηγώντας μια σκανταλιάρα δίχρονη μπέμπα, και λιγότερο σε λεπτομέρειες της ταβέρνας.

Οσο για εμένα, αν με ξαναβγάλει ο δρόμος, γιατί όχι;

Κωστή Παλαμά 5, Σίδερα Χαλανδρίου

210 6854069

Σημερινές

Ανακοινώσεις

2 ΝΕΕΣ

NORTH MEATING P...
Eγκαίνια με τον Δημήτρ...
Ταβέρνες & Ψητοπωλεία
Μελίσσια