Loader

Περιγραφή

Ελληνικές συνταγές με βιολογικά υλικά. Καθημερινά ανοιχτά από το μεσημέρι.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

0 medium

23 Δεκ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Κυριακή μεσημέρι με δίλημμα ανάμεσα στις Γιάντες, στην Ροζαλία και στον Μπαρμπα Γιάννη τελικά έκατσε η μπίλια στις Γιάντες.

Χώρος (4/4):

Η δουλειά που έχουν κάνει στον χώρο είναι φανταστική και σίγουρα επαγγελματική.
Μια ωραία μικρή αυλή με ένα μεγάλο καράβι τάνκερ μοντέλο στολισμένο (αντί για το παραδοσιακό καράβι), τραπεζάκια έξω και έναν χώρο γυάλινο για τους καπνίζοντες με άπλετο φως και χάζι στην αυλή.

Απο την άλλη μεριά το κτίσμα με το industrial design και την φοβερή instrumental μουσική (cafe del mar στυλ) με τις φοβερές χαμάμ style τουαλέτες.

Γεύση (3/4):

Ωραίο μενου με αρκετή ποικιλία. Δοκιμάσαμε:

Σαλάτα χωριάτικη (7/10)

Τυροκροκέτες (8.5/10)

Λουκάνικο κιοφτέ με τσιπς και γιαούρτι (7.5/10)

Ντολμαδάκια (6.5/10)

Μπιφτέκι μοσχαρίσιο με πατάτες (6/10)

Ρολό γαλοπούλας με ροδάκινο και σάλτσα μουστάρδας συνοδευόμενο απο άγριο ρύζι με σταφίδες και ξηρούς καρπούς (7/10)

Εξυπηρέτηση (2/4):

Άργησαν πολύ να μας πάρουν παραγγελία. Η αναμονή μετά στα ορεκτικά ήταν φυσιολογική αλλά είχαμε πάλι καθυστέρηση στα κυρίως. Υπήρχε και μια είδους δυσαρέσκειας στο πρόσωπο της μιας σερβιτόρας που ομολογώ οτι στο τελος πάσχιζε να εξυπηρετήσει τον κόσμο που είχε γέμισει το μαγαζί.

Value for money (3/4):

Γενικά οι τιμές είναι τσιμπημένες απο την άλλη όμως ο χώρος, η μουσική, τα σερβίτσια και τα άνετα τραπέζια δικαιολογούν τα 65 ευρώ. Απο την άλλη όμως οι γεύσεις και η εξυπηρέτηση ρίχνουν το vfm προς το 2.5/4 αλλά Χριστούγεννα είναι ας σκεφτούμε ότι εμείς διασκεδάζουμε και αυτοί δουλεύουν!!

Συμπέρασμα:

Εντυπωσιάστηκα απο τον χώρο που έφτιαξαν στα Εξάρχεια. Το μενού ενδιαφέρον αλλα ένα κλικ πιο πάνω οι γεύσεις ή ένα κλικ πιο κατω οι τιμές θα είμασταν πιο happy.

07 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Η εποχή της κάθετης επέλασης του Κολωνακίου στα Εξάρχεια έχει αφήσει ένα απομεινάρι. Το Γιάντες. Μπορεί σήμερα να ανοίγουν σουβλατζίδικα στο Κολωνάκι αλλά τη δεκαετία του ’90 υπήρχε μόλις ένα. Λίγο μετά, όταν η αστακομακαρονάδα και η ρόκα-παρμεζάνα έφταναν στο τελευταίο χωριό, το Κολωνάκι με τα λεφτά του χρηματιστηρίου εφορμούσε σαν στούκας στα Εξάρχεια και αυτά υποχωρούσαν ατάκτως. Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο.

Ήταν (πολύ) αρχές του 2000 όταν η Μαριώ, η γνωστή ρεμπέτισσα, είπε να επενδύσει το υστέρημα των κόπων της σε ένα χώρο εστίασης. Πήρε λοιπόν μια ταβέρνα των Εξαρχείων με γύψινο σιντριβάνι στη μέση της αυλής, με πράσινα προβόλια και γαρμπίλι και έφτιαξε μια καλαίσθητη νεοταβέρνα. Ήταν η εποχή του κιτς για τους άγουστους (θυμάσαι το Ribas στην παραλιακή;) και παράλληλα της δόμησης μιας νέας αισθητικής για τους μετα-χατζιδακικούς. Εκεί πρώτη φόρα είδα ταμπλετάκι (με ηλεκτρονική γραφίδα τότε) αντί για έγχαρτο δελτίο παραγγελίας. Σήμερα βέβαια η Μαριώ έχει αποχωρήσει και το μαγαζί το τρέχει –αν δεν απατώμαι- ο ιδιοκτήτης της καφετέριας Χάρτες λίγο πιο πάνω.

Στο Γιάντες είχα να πάω καμιά 15ετία plus. Ο χώρος εξαιρετικός τότε εξαιρετικός και σήμερα. Είναι ο ορισμός του ημιυπαίθριου καθώς έχει ανοιγόμενη οροφή και δέντρα που διαπερνούν τα σταθερά κομμάτια της ημιδιάφανης οροφής. Χρώμα, όγκοι και διακόσμηση σε αγαστή συνεργασία. Ένα τεράστιο μεταλλικό τζάκι στο χρώμα της σκουριάς απέναντι από το μπαρ γλιτώνουν τους δυο τοίχους από την αμηχανία του κενού.

Διάφορα επίπεδα με μικρές μεταξύ τους διαφορές, όμορφα παλιομοδίτικα πλακάκια, έντονα χρώματα στους τοίχους. Καθίστανται αυτόνομα όμορφα κρύβοντας λίγο το νεοκλασικό στο οποίο στεγάζεται το μαγαζί. Σε αυτό το κρύψιμο συμβάλλει και το τείχος, όχι αυτό δεν είναι τοίχος, της εισόδου που έχει εμφανώς αμυντικό χαρακτήρα κατά της επέλασης των Black Walkers (εκεί είχε τραμπουκιστεί ο Γιάνης και απέναντι είχαν δείρει τον Οικονόμου, 50 μέτρα πιο κει ξεκινάει κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ η επαναστατική γυμναστική). Ευχάριστο κι ευγενικό σέρβις.
Αν πρέπει υποχρεωτικά να βρω μειονέκτημα για το χώρο θα πω τα κουνούπια.

Αυτά αναφορικά με τα περιφερειακά. Αναφορικά με τα εδέσματα αυτά καθεαυτά με το χέρι στην καρδιά θα πω «όλα καλά αλλά έκπληξη σχεδόν πουθενά».

Αναλυτικά:
- Κολοκυθάκια τηγανιτά σε στικς με ελαφρύ κουρκούτι και σως γιαούρτι-δυόσμος. 4,60. Πολύ ευχάριστα.

- Τυροκροκέτες με λιναρόσπορο και καραμελωμένα κρεμμύδια. 5,50. Μια μικρή γαστρονομική (ευχάριστη) έκπληξη. Κι ένα μικρό μπράβο στον μάγειρα. Το γλυκάλμυρο είναι μια διαχρονική αξία.

- Καγιανάς με φρέσκια ντομάτα και φέτα. 4,60. Όντως φρέσκια ντομάτα. Φέτα δεν είδα. Μέτριος. Εγώ, η μάνα μου, η γιαγιά μου, η γυναίκα μου, η πενθερά μου, η άλλη μου γιαγιά, ο παππούς μου, ένα ουζερί στις Σπέτσες: όλοι κάνουν/έκαναν καλλίτερο καγιανά. Το μυστικό στον καγιανά (που αφού το λέω εδώ παύει να είναι μυστικό) είναι να κρατηθεί το αβγό μελίχλωρο και να μην το ταράξεις στο ανακάτεμα, θέλει να βλέπεις λίγο ασπράδι και λίγο –υγρό- κρόκο.

- Κιοφτέ λουκάνικο σχάρας και τσιπς με γιαούρτι. ΟΚ. Καμία έκπληξη. Καμία πρωτοπορία. 6,20. Έχω φάει και καλλίτερο κιοφτέ λουκάνικο και καλλίτερα τσιπς πατάτας.

- Ντολμαδάκια με κρέμα λεμονιού. Πολύ καλά. Ζουμερά, βάθος γεύσης και τρυφερό αμπελόφυλλο. Μου θύμισαν μαγειρείο της δεκαετίας του ’80. Και αυτό είναι φιλοφρόνηση. 5,70.

- Κολοκύθια-βλήτα βραστά. 4,90. Πάμε παρακάτω.

- Ταμπουλέ με πληγούρι και γιαούρτι. Έλειπε οξύτητα καθώς υπερτερούσε σαφώς το άμυλο. Ίσως έλειπαν και αρώματα. 5,20.

- Φλογέρες λαχανικών με σάλτσα μανταρινιού. 5,50. Spring rolls with sweet & sour sauce Exarcheia version… Ένα πιάτο που δεν υπάρχει λόγος να το παραγγείλετε. Δεν είναι κακό, είναι περιττό.

- Πατάτες τηγανιτές. ΟΚ αλλά 3,80 (! ). Στο ρητορικό ερώτημα για τις πατάτες λέγω: και πριν την καθιέρωση της χόβολης / μπρικιού πίναμε ελληνικό μηχανής αλλά δεν είναι αυτός ο ωραίος...

- Φρέσκος κολιός σχάρας με βλήτα. 11 ευρώ. Σαν πιάτο μια χαρά. Απλά να πω ότι κολιουδάκια αυτού του μεγέθους πωλούνται 2-5 ευρώ το κιλό στη Βαρβάκειο και τα βλήτα δεν έχουν πάνω από 2 ευρώ το κιλό, ούτε καν τα βιολογικά. Κατανοώ ότι γράφοντας «φρέσκος κολιός σχάρας» μπορεί να ακούγεται υγιεινό κι ευχάριστο αλλά κάπου ενέχεται κι ένα μικρό σαρδόνιο μειδίαμα αναφορικά με την τιμή του.

- Φρέσκες σαρδέλες σχάρας με πατάτες, λευκό κρασί και φρέσκο θυμάρι. 9,60. Ένα ακόμα πιάτο που ένιωσα να με κοροϊδεύουν (όχι γευστικά, γευστικά ήταν καλό χωρίς καμία έκπληξη και πάλι).
(α) Η φρέσκια σαρδέλα έχει 1-4 ευρώ το κιλό, η κατεψυγμένη (φιλέτο) έχει 8, άρα το φρέσκια εν προκειμένω σημαίνει και πιο φθηνή. Άρα τι μου το αναφέρεις ως κατόρθωμα;
(β) Αν αναφέρεις το λευκό κρασί και το φρέσκο θυμάρι πρέπει να αναφέρεις και το αλάτι, το πιπέρι το λάδι, ακόμα και το νερό αν έχεις προσθέσει.
(γ) Επίσης, για 9,60 το πιάτο φιλετάρισέ τη ρε μάστορα κιόλας…
(δ) Τέλος, στα 9,60 είχε και πάλι γεύση μαγειρείου (και πάλι αυτό είναι φιλοφρόνηση) αλλά τιμή Κολωνακίου. Μιλάμε για κόστος πιάτου 1,50 ευρώ και προσαύξηση 700%! (Αναγνωρίζω βέβαια ΕΦΚΑ, ΦΠΑ, δημοτικά τέλη, φόρο κτλ).
Δηλαδή, αν έπαιρνα σπαλομπριζόλα πούχει 18 ευρώ το κιλό πόσο θα χρέωνε τη μερίδα; Αναλογικά βγαίνει γύρω στα 70 ευρώ αν δεν απατώμαι... Ακούγομαι κάπως οξύς, το αναγνωρίζω, αλλά αυτό με τα 'φθηνά αλλά καλά υλικά' ή με τις 'φθηνές αλλά εξίσου νόστιμες κοπές κρεάτων' που τα χρεώνουμε όσο νάναι κάπου πρέπει να το συζητήσουμε.
Διαλέγουμε φθηνά για να είναι φθηνά. Δεν μπορεί να πωλείται η σαρδέλα σε τιμή τσιπούρας, η τσιπούρα ιχθυοτροφείου σε τιμή πελαγίσιας κοκ. Είναι ακριβώς το ίδιο που μου τη δίνει στα ιταλικά με τις μακαρονάδες των 14 ευρώ με κόστος πιάτου στα 2-3 ευρώ.

- Κουσκουσάκι με καπνιστή πανσέτα και παρμεζάνα. 9,20. Μάλιστα. Τώρα μιλάμε επιτέλους για γαστρονομία. Κάποιος έκατσε και σκέφτηκε και για τα υλικά (είναι ένα ‘κουσκουσότο’ τρόπον τινά) και για την εκτέλεση. Κρεμώδες, με βάθος γεύσης, al dente κουσκουσάκι και καπνιστή πανσέτα σε κομματάκια ώστε να διαχέεται η γεύση του καπνιστού… Μπράβο στον μάγειρα. Αν είχε κι ένα φιλέ αμυγδαλάκι για το κρίτσι κρίτσι θα τον φιλούσα σταυρωτά κι εγκάρδια. Να πω εδώ ότι κι η πανσέτα είναι το φθηνότερο κόκκινο κρέας που υπάρχει αλλά το συγκεκριμένο ήταν ένα πιάτο πρωτοτυπίας και αυτό πρέπει να ανταμείβεται.

- Ήπιαμε χύμα τσιπουράκι όχι φθηνό αλλά άνω του μετρίου (200ml/8 ευρώ), τινές εξ ημών μπύρα (Fisher Pilsner 300ml/3 ευρώ) και έτεροι χύμα αγιωργίτικο (τα 250ml/3 ευρώ το λίτρο 10). Έχει καλή κάβα κρασιών με τιμές λογικές και ετικέτες ελληνικές κι αναγνωρίσιμες.

- Κέρασε δε λικέρ μαστίχα. Κουβεράκι μετά από ερώτημα 1 ευρώ το κεφάλι.

Το σέρβις να ξαναπώ ευγενέστατο, γρήγορο, ευχάριστο, δροσερό κι όλα τα καλά του θεού. Πχ ακατάπαυστα μας έφερναν νερό για 6 διψασμένους νομάτους χωρίς καν να κινηθούμε.

Αυτοκεραστήκαμε γλυκό -λόγω γενεθλίων- προφιτερόλ από το Σορολόπ (Μπενάκη και Μεταξά). Καλλίτερο από του Κωνσταντινίδη, τσακώνεται με Ανδριά για την πρώτη θέση. Η σοκολάτα του σίγουρα είναι καλλίτερη. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι θα με θυμηθείτε… Μας φέραν κουτάλια, χαρτοπετσέτες, πιάτα, ανάψαν και το κεράκι με χαρά κι αγόγγυστα. (Όποιος βάλει πρώτος αμυγδαλάκι κροκάν στην κρέμα ζαχαροπλαστικής μέσα στο σου θα κερδίσει χρυσούν ορολόγιον).

Συνολική ανάλυση: εκτός του κουσκουσακίου με την πανσέτα το μαγαζί έπιασε ταβάνι σε πιάτα που θύμιζαν μαγέρικο. Αυτό είναι κάτι καλό όχι για μια νεο-ταβέρνα αλλά για μια παλιο-ταβέρνα, για ένα κουτούκι, πχ για τον Δούρειο Ίππο πιο κει στην Κωλέττη. Όξω τα ποτά σκάσαμε με 15 ευρώ το κεφάλι για εδέσματα μέτριας γαστρονομικής μαγκιάς αλλά αρκετά υψηλής ποιότητας (σ. σ. όσο αυξάνονται τα άτομα τόσο πέφτει το κατά κεφαλήν κόστος, για ένα ζευγάρι υπολογίσατε 17-20 ευρώ το άτομο).
Γενικά δεν είναι από τα μαγαζιά του γούστου μου καθώς είναι λίγο τσιριμπίμ-τσιριμπόμ. Είναι λίγο μαγαζί για Γιάνηδες.

Να πούμε ότι το Γιάντες προμηθεύεται κρέας από το Κρεοπωλείο της Αγοράς (στου Ρέντη) που είναι πολύ της μοδός. Γενικά από άποψη προμηθευτών το μαγαζί φυσάει (τυχαίνει και βλέπω σχεδόν καθημερινά τον ανεφοδιασμό του). Είναι ένα μαγαζί που λειτουργεί με φροντίδα για το κοινό προς το οποίο απευθύνεται.

Υπέροχα πιάτα (τετράγωνα και χρωματιστά). Κοινό 80%-90% τουρίστες (κανονικοί, πλυμένοι και ξουρισμένοι). Λες τα Εξάρχεια να είναι η νέα Πλάκα; Λες τη δουλειά της πολιτείας να την κάνει ο Γιόχαν, ο Φίσερ κι ο Κραφτ και να μην προλάβει ο Κούλης (ο Εστιγμένος κατά Πιλαλί);

ΥΓ Ο Γιαννάκης ο Κότσιρας ξεκίνησε ως ρεμπέτης την καριέρα του δίπλα στη Μαριώ. Μετά τον πήρε η μπάλα και έγινε κάτι μεταξύ κουλτουριάρη Ρουβά, Μαχαιρίτσα light μπουζουκιών και μόνιμου ανταποκριτή Σπύρου Παπαδόπουλου. Δε βαριέσαι… Μεροκάματο να βγαίνει… Έτσι κι αλλιώς έχει πει και κάποια αξιοπρεπέστατα άσματα.

ΥΓ2 Στις κατηγορίες (α) Ήθος και (β) Περιγραφική Ακρίβεια & To-The-Pointness the Oscar goes toooo... PIPERMAN! Hats off!

1 medium

21 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω αυτό το μήνυμα επειδή η σερβιτόρα που μας εξυπηρέτησε ήταν εξαιρετική. Της ζήτησα να μας βοηθήσει στην επιλογή των πιάτων για μία φίλη της παρέας που έχει αλεργία στη γλουτένη και μας αντιμετώπισε με μεγάλη ευγένεια, σοβαρότητα και κατανόηση. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την επιλογή όλου του προσωπικού.

Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια

210 3301369