ΑΘΗΡΙ

Ελληνική κουζίνα

  Πλαταιών 15, Κεραμεικός [Χάρτης]
  210 3462983 - 210 4940672

Περιγραφή
Παραδοσιακή κουζίνα, με πιάτα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παρασκευή έως Κυριακή και μεσημέρι. Δευτέρα κλειστά.


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Οκτ
12
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
-

Αθήρι. Μια πολύ καλή πρόταση, σε προσιτές τιμές; Ή μήπως μια απλώς συμπαθητική πρόταση, υψηλά τιμολογημένη;; Εγώ θα καταθέσω την εμπειρία και την γνώμη μου κι ο καθένας θα κρίνει βάσει της λογικής και του γούστου του.

Επίσκεψη αρχές Σεπτεμβρίου όταν ακόμα ο καιρός πρόσταζε αναζητήσεις δροσιάς στις όμορφες αυλές της Αθήνας. Έτσι, κι αφού το συγκεκριμένο εστιατόριο περίμενε πολύ καιρό στην wish list μου, αποφάσισα πριν κρυώσει ο καιρός να προλάβω ν’ απολαύσω και την αυλή του.

Ο εξωτερικός χώρος λοιπόν είναι αρκετά μεγάλος, με διαφορετικά χαμηλά υψομετρικά επίπεδα και τα τραπέζια σε αρκετά άνετη διάταξη που δεν δημιουργούν κλίμα δυσφορίας, ούτε προβλήματα αδιακρισίας μεταξύ των παρευρισκομένων. Βέβαια από την άλλη, δε μπορώ να πω ότι με ξετρέλανε. Θα μπορούσαν να τον έχουν επιμεληθεί πιο επισταμένα πιστεύω.

Για τον εσωτερικό τώρα δε μπορώ να έχω σαφή εικόνα γιατί διασχίσαμε στον δρόμο για την αυλή, ένα χώρο με ξύλινο δάπεδο και τζάμια -που ήταν ανοιχτά για την εποχή- εντελώς άδειο από τραπέζια, με τον ένα τοίχο μπαίνοντας δεξιά να είναι γεμάτος αποκόμματα από έντυπο υλικό με άρθρα για φαγητό/εστίαση και ως επί τω πλείστον για το εστιατόριο και τον ιδιοκτήτη-chef Αλέξανδρο Καρδάση. Υπήρχε και μια σκάλα που οδηγούσε σε όροφο αλλά δεν ξέρω πως ακριβώς είναι διαμορφωμένο τον χειμώνα το εστιατόριο κι αν λειτουργεί σε δυο πατώματα, οπότε δε μπορώ να κρίνω. Οι τουαλέτες ήταν σε άριστη κατάσταση.

Η εξυπηρέτηση καλή, χωρίς όμως να επιδέχεται περαιτέρω μνείας.

Ο κατάλογος είναι μικρός οπότε δεν μπερδεύει.

Ξεκινήσαμε με καλωσόρισμα (πραγματικό αφού δεν χρεώθηκε), σούπας καρότου με πορτοκάλι και πιπερόριζα, που αποτέλεσε μια ωραία αρχή.

Παραγγείλαμε από ορεκτικά:

- Τάρτα από φύλλο με πουρέ φασολιού, γλυκιά πάπρικα και παστουρμά θαλάσσης 4€. Οικονομικό ορεκτικό ε; Μη βιάζεστε.

Ο παστουρμάς θαλάσσης απ’ ότι μας είπε ο σερβιτόρος προέρχεται από κομμάτι μπακαλιάρου με τσιμένι. Το φύλλο ήταν πολύ λεπτό και τραγανό τύπου κρούστας. Τι μέγεθος έχετε στο μυαλό σας όταν ακούτε τάρτα; Ε, ό, τι κι αν είχατε μέχρι τώρα στο μυαλό σας, ξεχάστε το. Εντάξει βέβαια δεν περιμέναμε ότι θα ερχόταν κανένα ταψί τάρτας, άλλωστε από την τιμή του και μόνο υποψιαστήκαμε τι θα επακολουθούσε, γι’ αυτό και επιλέξαμε τρία ορεκτικά στο σύνολο.

Η τάρτα είχε μέγεθος διαμέτρου ενός μπισκότου oreo! Την κοίταζα αρκετή ώρα για ν’ αποφασίσω πως θα την μοιράσω ώστε να μην διαλυθεί. Tην χώρισα προσεκτικά στη μέση και πήραμε ουσιαστικά μια μπουκιά ο καθένας. Εγώ είχα την τύχη να γευτώ τον -γευστικό κατά τα άλλα- παστουρμά θαλάσσης, η φίλη μου όμως…δεν ήταν τόσο τυχερή! Στην μπουκιά της, η οποία τιμάται στα 2,00€ (κάτι λιγότερο από χιλιαρικάκι δηλαδή για να μην ξεχνιόμαστε), υπήρχε μόνο πουρές φασολιού.

- Σαγανάκι με 3 τυριά και μαρμελάδα πορτοκάλι χ 3€.

Εδώ δεν θα σχολιάσω το μέγεθος που εντάξει, όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσε να είναι ούτε αυτό μεγάλο, αν και ήταν ικανοποιητικότερο από το πρώτο. Θα πω όμως ότι ένα σαγανάκι αποτελούμενο από τρία πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας τυριά μπορεί να ανεβάσει τον πήχη ενός ορεκτικού πολύ ψηλά. Αλλά…σκέτο λέει τίποτα;; Όχι, τίποτα απολύτως γιατί στο τέλος θα μείνει στο στόμα η λιπαρότητα των τηγανιτών τυριών. Οπότε χρειάζεται κάτι είτε αρκετά όξινο (λεμόνι) είτε κάτι αρκετά γλυκό (μαρμελάδα στην προκειμένη) ώστε να έρθουν αυτά τα δύο σε αντίθεση και να ισορροπήσουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Και ρωτάω τώρα; Που πήγε η μαρμελάδα οέοοο; Η μαρμελάδα δυστυχώς στον βωμό της γκουρμέ παρουσίασης του πιάτου, έχασε τον καταλυτικό ρόλο της εξισορρόπησης της συνταγής και πήρε τον διακοσμητικό. Έτσι όντας αδύνατον να φτάσει και να καλύψει τις μπουκιές αυτών των κατά τα άλλα υπέροχων τυριών, χάθηκε μαζί και κάθε ελπίδα να ανέβει ο πήχης αυτού του ορεκτικού. Η ανυπαρξία της μαρμελάδας δυστυχώς ήταν τέτοια που δε μπορώ να κρίνω ούτε την μαρμελάδα καθεαυτή. Κρίμα.

- Πέτουλες με βετούλι, γραβιέρα Νάξου και γιαούρτι πασκιτάν 7€

Αναγκαία η επεξήγηση ήρθε από τον σερβιτόρο γιατί από την περιγραφή, μόνο την γραβιέρα καταλάβαμε και το γιαούρτι (σκέτο χωρίς το πασκιτάν). Λοιπόν εξηγώ για όσους δεν γνωρίζουν. Πρόκειται για αρνάκι γάλακτος (βλέπε βετούλι), με ένα είδος ζυμαρικού θα λέγαμε που μοιάζει με κρέπα (βλέπε πέτουλες) και ένα ποντιακό πικάντικο γιαούρτι (βλέπε πασκιτάν)…η γραβιέρα δεν χρειάζεται συστάσεις βεβαίως. Πρόκειται για ένα ορεκτικό τέλεια μαγειρεμένο, χωρίς ίχνος βαριάς μυρωδιάς, ευτυχώς αυτή τη φορά σε πιο λογική μερίδα.

Και πάμε στα κυρίως

- Κριθαρότο γαρίδες με σχοινόπρασο 16€. Το ωραιότερο πιάτο μακράν της βραδιάς παρότι ελειπές κι αυτό σε μερίδα. Υπέροχη γεύση, άψογα χυλωμένο το κριθαρότο, ζουμερές και πεντανόστιμες οι γαρίδες, περίπου σε 6 τμχ μικρές καθαρισμένες.

- Τσιπούρα με κάπαρη, πράσινες ελιές και γίγαντες χ 16€. Καλοψημένη, ζουμερή αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει κάτι που να με κάνει να θυμάμαι αυτό το πιάτο πέρα από την τιμή του.

Πάμε στα γλυκά

- Μους σοκολάτας με τουίλ φουντουκιού και dulce de leche (καραμελωμένο γάλα) χ 6€. Ωραία παρουσίαση αλλά από γεύση δεν ήταν αυτό που περίμενα. Η μους απλά συμπαθητική και το τουίλ εξαιρετικά λεπτό και φινετσάτο στην εμφάνιση, όμως δεν έβγαζε την μυρωδιά, ούτε την γεύση του φουντουκιού αλλά ούτε καν βούτυρου.

- Crème brulee τριλογία γεύσεων, πορτοκάλι - καραμέλα - κάρδαμο/καφέ χ 6€ ‘Ηταν το δεύτερο στο σύνολο πιάτο που ευχαριστηθήκαμε στο Aθήρι. Σερβιρίστηκε σε 3 μικρά μπολ άλλωστε το συγκεκριμένο γλυκό δεν “σηκώνει” ιδιαίτερη διακόσμηση, αλλά το παιχνίδι αρωμάτων και γεύσεων ήταν απόλυτα επιτυχές. Το προβάδισμα πήρε κατά κοινή ομολογία ο συνδυασμός καφέ/κάρδαμου, δεύτερο ήρθε το πορτοκάλι και τρίτη η καραμέλα καθώς πίκριζε λίγο.

Τα παραπάνω με 2 κόκα κόλες χ 2,50€ έκαστη, ψωμί στα 2€ και νερό σε μπουκάλι που ανανεωνόταν διαρκώς, πληρώσαμε 65,00€.

Άρα υπολογίστε ότι όσοι προτιμούν και ένα μπουκάλι κρασάκι από την αξιόλογη κατά τα άλλα wine list (άσχετα αν εμείς δεν είμαστε του κρασιού) θα πρέπει να προσθέσετε ένα 10ευράκι περίπου έκαστος ανάλογα την ετικέτα πάντα.

Καταλήγω ότι αναπόφευκτα συγκρινόμενο με άλλα τρία τουλάχιστον (πρόχειρα υπολογισμένα) εστιατόρια της ίδιας τάξεως, που δεν θα αναφέρω ονομαστικά για προφανείς λόγους, τα 32€ δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας. Και δεν το κρίνω από την οικονομική πλευρά μόνο, γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν κάναμε έκπτωση στον αριθμό των πιάτων που πήραμε. Δεν θα παραπονιόμουν αν έδινα 40-45€ για μια γευστική εμπειρία πολύ καλή, που θα την θυμόμουν για καιρό, ασχέτως με το πόσο συχνά θα μπορούσα να την απολαμβάνω.

Ένα πιάτο όμως και ένα επιδόρπιο δεν είναι ικανά να με φέρουν πίσω, σε κανένα εστιατόριο. Κλείνω συμπεραίνοντας ότι ωραίες είναι οι γκουρμέ γεύσεις και οι παρουσιάσεις, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και λίγο πιο πέρα από αυτές, καθώς ο πελάτης με τον εστιάτορα θα πρέπει να έχουν πάντα μια αμφίδρομη σχέση. Και στην προκειμένη περίπτωση ικανοποιήθηκε μόνο η μια πλευρά…!

Συνεπώς το Αθήρι υπό τις παρούσες συνθήκες, δύσκολα θα το επισκεπτόμουν ξανά.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Οκτ
04
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
26-36

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι είναι συνολικά ένα από τα καλύτερα εστιατόρια που έχω επισκεφτεί.

Η επίσκεψή μας έγινε καλοκαίρι και για αυτό δεν έχω δει το εσωτερικό. Η αυλή είναι πολύ όμορφη, με χαμηλό αλλά καλό φωτισμό και άνετες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών. Μοναδική ένσταση τα σουπλά και η απουσία τραπεζομάντηλου, αλλά αυτό είναι προσωπική προτίμηση. Προσφέρεται και δωρεάν στάθμευση δίπλα από το εστιατόριο.

Το φαγητό ήταν εξαιρετικό. Το μενού αλλάζει κατά διαστήματα οπότε δεν θεωρώ σκόπιμο να προτείνω πιάτα. Ό, τι δοκιμάσαμε πάντως ήταν πολύ εύγευστο.

Η εξυπηρέτηση ήταν πολύ καλή. Ο σερβιτόρος ευγενικός και πανταχού παρών διακριτικότατα. Όλα ήρθαν στην ώρα τους με τις σωστές αποστάσεις ανάμεσα και το λευκό κρασί σερβιρίστηκε δροσερό-δροσερό.

Πληρώσαμε περίπου €70 τα δύο άτομα για ένα πλήρες δείπνο με σαλάτα, τρία μικρά ορεκτικά, δύο κυρίως, δύο γλυκά και μία φιάλη εμφιαλωμένο κρασί. Θεωρώ ότι για το φαγητό που φάγαμε ήταν άκρως ικανοποιητικά και ο μόνος λόγος που δεν το έχουμε επισκεφτεί ξανά είναι ότι η παρέα του site μας έχει κάνει να έχουμε μία μεγάλη "προς επίσκεψη" λίστα εστιατορίων!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Ιουν
28
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
26-36

Βραδάκι Παρασκευής το επισκεφτήκαμε στον κήπο την προηγούμενη εβδομάδα. Πολύ όμορφο το περιβάλλον και η εξυπηρέτηση πολύ καλή και χαμογελαστή.
Δοκιμάσαμε το εκπληκτικό μικρό πιάτο με τον πουρέ φασολιού και παστουρμά θαλάσσης (από ψάρι) 4 ευρώ το τεμάχιο. Φοβερή γεύση και εξαιρετικά προϊόντα και ιδέα.

Πολύ καλό αλλά όχι του γούστου μου, διότι δεν τρώω κοκκινιστά, τα χειροποίητα μακαρόνια με το κοκκινιστό κρέας, αρκετά αλμυρό βέβαια αλλά άρεσε πολύ, στα 7 ευρώ αν δεν κάνω λάθος και πολύ καλό σε ποσότητα ως πρώτο πιάτο.
Πολύ καλό το πιάτο με τα όστρακα, μύδια, στρείδια και άλλα σε στιφάδο, στα 18 ευρώ.

Νόστιμο το ρολό χοιρινό με το κους-κους, αρκετά λιπαρό όμως για μένα στα 14 ευρώ. Οι μερίδες χορταστικές και ιδιαίτερα αλατισμένα τα πιάτα αλλά κατά γενική ομολογία πολύ εύγευστα.
Καταπληκτικό το γλυκό σοκολάτα στα 7 ευρώ, φοβερή εκτέλεση.
Ήπιαμε κρασί κόκκινο στα 20 ευρώ (je m' en fous, καλό)
Στην αρχή μας έφεραν ψωμάκια χειροποίητα με διάφορα μυρωδικά φτιαγμένα και φυσικά νερό βρύσης για το οποίο ρωτηθήκαμε αρχικά.

Δυστυχώς έλειπε το κέρασμα το οποίο για ένα τέτοιο εστιατόριο επιβάλλεται.
Πληρώσαμε στα 80 ευρώ περίπου και μείναμε ικανοποιημένοι.
Φυσικά θα ξαναπάω και ο κήπος πολύ δροσερός για καλοκαίρι. Ο κόσμος ήταν και ζευγάρια και παρέες νέων αλλά και μεγαλύτερων. Ωραία μουσικούλα και πραγματικά δεν ήθελες να φύγεις.
Είχε και δικό του πάρκινγκ χωρίς χρέωση.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Ιουν
08
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
26-36

Σε ενα παλαιο, καλοσυντηρημενο και εξοχως διακοσμημενο νεοκλασικο του κεντρου στεγαζεται η επιτομη της ελληνικης δημιουργικης κουζινας. Ο βραβευμενος σεφ Αλεξανδρος Καρδασης αρεσκεται στο να πειραματιζεται διαρκως με αστειρευτη φαντασια πανω στην παραδοσιακη κουζινα (χρησιμοποιωντας πρωτες υλες απο καθε γωνια της χωρας) καινοτομωντας ετσι με υπεροχες γευστικες δημιουργιες.

Εγκυκλοπαιδικα, το "Αθηρι", οπως ευλογα σκεφτεται καθε οινοφιλος, εχει παρει το ονομα του απο την ποικιλια κρασιου Αθηρι, που προερχεται απο αιγαιοπελαγιτικα νησια. Η εν λογω ποικιλια ειναι πρωιμης ωριμανσης και θεωρειται μια απο τις καλυτερες λευκες ελληνικες ποικιλιες οινοποιιας.

Προσφατη επισκεψη στο «Αθηρι», την Τριτη 09/06. Το παρκιν εχει τη γνωστη δυσκολια της περιοχης, προσωπικα δε γνωριζα για τον ιδιωτικο χωρο του εστιατοριου με δωρεαν σταθμευση, παραπλευρως της εισοδου.

Η ομαδα των νεαρων παιδιων μας υποδεχτηκε ευγενεστατα και μια κοπελα μας καθοδηγησε στο τραπεζι της κρατησης. Η πολυ μεγαλη καταπρασινη αυλη, απο τις ωραιοτερες της Αθηνας, πραγματικα μια οαση στο κεντρο. Ακολουθησε ευχαριστη εκπληξη με την ερωτηση «θελετε νερο βρυσης ή εμφιαλωμενο;», μια κινηση που σαφως προσδιδει μπονους, οταν συχνα η επιβολη εμφιαλωμενου, ειδικα απο εστιατορια επιπεδου, αποτελει... κινηση αντιπαραθεσης. Το οτι εμεις επιλεξαμε το εμφιαλωμενο δεν αναιρει βεβαια την προσφορα. Γενικα το σερβις ηταν θετικο, με τα παιδια να παρουσιαζουν λεπτομερως καθε πιατο αλλα και να απαντουν με ορεξη σε καποιες ερωτησεις ή και σχολια μας γυρω απο το φαγητο.

Η λιστα με τα κρασια ενδιαφερουσα με «ψαγμενες» ετικετες. Επιλεξαμε ενα ροζε, Petite Fleur, ποικιλια "Σιδεριτης", απο την Αχαϊα, πολυ καλο.

Το ειδικο μενου των «ημερων βραβευμενης γαστρονομιας» (εξαιρετη αφορμη για επισκεψη σε κορυφαια εστιατορια), στα 24€ ανα ατομο, ειχε ως εξης:
- Χειροποιητο ψωμι.
- Φαγκρι λεμονατο στο ζωμο του με κρεμμυδι κοκκαρι, πατατες παριζιεν και σπανακι, αρωματισμενο με κροκο Κοζανης.
- Παστουρμας θαλασσης με πουρε απο φασολια γιγαντες με πρασινη πιπερια και σαλτσα απο καραμελωμενα κρεμμυδια σε τραγανο φυλλο.
- Πρασινη σαλατα με tuille γραβιερας Κρητης, αποξηραμενο συκο, δυοσμο και λαδοξιδο με μηλο.
- Πετουλες με βετουλι κοκκινιστο, γραβιερα Ναουσας και γιαουρτι πασκιταν.
- Μους σοκολατα-πραλινα σε μπισκοτο σοκολατας με σαλτσα dulce de leche.

Εχουμε και λεμε:
- Υπεροχο χειροποιητο ψωμι, απο τα καλυτερα που εχω δοκιμασει.
- Νοστιμο φιλετο, ταιριαζε ιδανικα με το σπανακι, το λεμονι και τον κροκο Κοζανης, τα οποια εφτιαχναν μια θεσπεσια σαλτσα. Το ψαρι ελιωνε με το πηρουνι, επομενως φαγωθηκε με το κουταλι, σαν σουπα!
- Υπεροχο ορεκτικο. Η εντονη γευση του παστουρμα εδενε ιδανικα με τον υπεροχο πουρε απο γιγαντες. Ομορφα παρουσιασμενο μεσα στο τραγανο φυλλο.
- Η σαλατα μαλλον ηταν το πιο αδυναμο πιατο του μενου. Ισως γιατι προσωπικα δε μου αρεσει πολυ το ψημενο τυρι (γραβιερα), παντως εχω δοκιμασει πολυ καλυτερες πρασινες σαλατες, γενικα.
- Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ο πιατο. Ισως απο μονο του ενας λογος να επισκεφθεις το Αθηρι! Οι πετουλες (γεμιστες με τη γραβιερα) ειναι ενα ζυμαρικο που μοιαζει με χυλοπιτακι, ενω το βετουλι ειναι το κατσικι ηλικιας ενος εως δυο ετων. Το δε γιαουρτι πασκιταν θυμιζε μαλακο λευκο τυρι, αγλυκο αλλα κρεμωδες, ωραιοτατο.
- Η σοκολατα valrhona με την κρεμα καραμελας και το φουντουκι εκλεισαν γλυκα ενα υπεροχο δειπνο.

Ο καλοκαιρινος χωρος πανεμορφος (μεσα δεν εχω καθισει, εικαζω πως θα «χανει»), το σερβις επαγγελματικο και ευγενεστατο, το φαγητο παρα πολυ καλο και το VfM για το "ειδικο μενου" σουπερ. A la carte υπολογιστε μαξιμουμ 30€ ανα ατομο, χωρις τα ποτα. Βεβαια υπαρχει και η ενδιαφερουσα προταση "μικρων πιατων" σε χαμηλες τιμες ωστε να δοκιμασεις περισσοτερες γευσεις οικονομικοτερα.

Συνολικα προκειται για ενα απο τα καλυτερα εστιατορια ελληνικης κουζινας στην Αθηνα, με εντονη δημιουργικοτητα, ωραιο χωρο (τουλαχιστον το καλοκαιρι) και αρκετα καλη σχεση ποιοτητας-τιμης.
Τα 3αρια της βαθμολογιας ανετα φθανουν στο 3,5, τουλαχιστον εκεινα της γευσης και της εξυπηρετησης.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Ιουν
07
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
26-36

Επισκέφθηκαμε παρεα 6 ατομων το Αθηρι την 1η Ιουνίου στο πλαίσιο της γιορτής του αθηνοράματος (set menu με 50% εκπτωση) όπου γευτηκαμε ένα πολύ χορταστικο μενού 6 πιάτων. Είχαμε πολλές προσδοκίες από το μαγαζί που όμως δυστυχώς δεν επαληθευτηκαν.

Ξεκινοντας από τον χώρο, στα συν το δωρεάν πάρκινγκ κ η πολύ όμορφη αυλή. Βέβαια μπαίνοντας μου έδωσε την αίσθηση ότι ήταν πρόχειρο στημένη, ίσως επειδή είναι αρχή σεζόν δεν είχαν βγάλει όλα τα τραπέζια έξω στην καλοκαιρινή διαταξη.
Το σέρβις ήταν διακριτικό, δεν έχω να πω κάτι αρνητικό.

Στα του γεύματος τώρα. Ξεκινήσαμε με μια σούπα καροτο/πορτοκαλί πολύ καλή. Για τη σαλατα που ακολουθησε δεν εχω προσωπικη γευση καθοτι εγκυος δεν μπορουσα να φαω ουτε το μαρουλι ουτε το μαριναρισμενο λαβρακι ουτε τον ταραμα. Οι υπολοιποι την χαρακτηρισαν αδιαφορη. Έπειτα μας έφεραν χορτοπιτακια τα οποία είχαν φοβερή ζυμη αλλά η γέμιση απογοητεύε, δεν ειχε συνοχή κ η συνοδευτική σάλτσα ήταν αδιάφορη. Το highlight της βραδιάς ήταν το επόμενο πιάτο, η δίπλα με τον κιμά με κακάο κ τη σάλτσα γιαουρτιού. Η γεύση φοβερή, ισορροπημένη, θύμιζε κάτι από chilli con carne, κ η δίπλα αν κ τηγανιτη δεν ήταν καθόλου λαδερη, πολύ τραγανή κ νόστιμη. Το κυρίως όμως ήταν η απογοήτευση. Πάνσετα μαγειρεμένη σε κενό αέρος με μους από φασόλια κ σως τεριακι. Ήταν απίστευτα αλμυρο σε σημείο που εγώ κ άλλη μια κοπέλα δεν φαγαμε πάρα δύο μπουκιές.

Επιπλέον ο πουρές φασολιών δεν του ταίριαζε κ μαζί με τη σως έβγαινε ένα άσχημο αποτέλεσμα. Κανείς απ την παρέα δεν το ευχαριστηθηκε. Ευτυχώς το γλυκό μας αποζημίωσε, μια πολύ καλή μους σοκολάτας με πολύ γευστική σάλτσα φραουλας.
Συνοψίζοντας, από τα 6 πιάτα μόνο 1 πραγματικά σου άφηνε το κάτι διαφορετικό να θυμάσαι οπότε δεν νομιζω να το ξαναεπισκεφθω. θεωρώ πως μπορείς εύκολα να βρεις την ιδια καλή ποιότητα φαγητού, χωρίς να τρως κατι εκπληκτικό από μεριά προτοτυπιας, στην μισή τιμή.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Νοε
07
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Αρχές Νοεμβρίου, Κυριακή μεσημέρι και μετά από βόλτα στο Γκάζι, αποφασίσαμε, δύο άτομα, να πάμε για φαγητό στο "Αθήρι". Είχαμε ακούσει τα καλύτερα για το μενού του σεφ Αλέξανδρου Καρδάση και σπεύδω να γράψω ότι επιβεβαιώθηκαν!

Δυο λόγια για το χώρο: Ένα παλιό, όμορφα διατηρημένο και λιτά διακοσμημένο νεοκλασικό. Τα τραπέζια τοποθετημένα σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο σε κάνουν νιώθεις άνετα στον υπέροχο ψηλοτάβανο εσωτερικό χώρο. Μπορεί κάποιος να καθίσει και έξω, τις προάλλες λόγω της ψύχρας ο χώρος δεν λειτουργούσε, έχω ακούσει από φίλους όμως, τα καλύτερα για την πανέμορφη δροσερή αυλή που έχει το "Αθήρι".

Με το που πήγαμε ήρθε ένας ευγενικός σερβιτόρος και μας ρώτησε αν θέλουμε νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο και λίγο μετά έφερε τον λιτό, σχετικά μικρό κατάλογο. Έφερε και μικρά ψωμάκια, φρεσκοζυμωμένα και φρεσκοψημένα, οφείλω να πω ότι περιείχαν αρωματικά που τους έδιναν ιδιαίτερη γεύση. Γενικά, η εξυπηρέτηση ήταν πολύ καλή, με μια-δυο ασήμαντες μικροκαθυστερήσεις.

Ας έρθουμε στο σημαντικότερο, την ποιότητα του φαγητού. Από ορεκτικά πήραμε:
- Καπνιστό μοσχαρίσιο μπούτι ρολό με σταμναγκάθι, ξινομυζήθρα, πιπεριά και σάλτσα πράσινης πιπεριάς. Εξαιρετική γεύση, όλα τα υλικά "έδεναν" αρμονικά μεταξύ τους και πραγματικά άξιζε που το δοκιμάσαμε!

- Σαγανάκι 3 τυριών (σαγανοτύρι Αρκαδίας-γραβιέρα Κρήτης-κασέρι Ξάνθης) με σάλτσα πορτοκάλι. Απλά τέλειο! Το "μπαστουνάκι" με τα τρία τυριά αποκτούσε μια ιδιαίτερη γεύση, όταν πρόσθετες λίγη σάλτσα πορτοκάλι.

Για κυρίως πιάτα, παραγγείλαμε:

- Μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο με μέλι, πουρέ μήλου και πράσινη σαλάτα. Το κοτόπουλο είχε μαριναριστεί ιδανικά, ήταν πολύ σωστά ψημένο και εξαιρετικά μαλακό. Άριστος ο συνδυασμός του με τον πουρέ μήλου, ενώ πολύ καλά ταίριαζε και η πράσινη σαλάτα.

- Πανσέτα μαγειρεμένη σε κενό αέρος με πατατοσαλάτα αρωματισμένη με πάπρικα. Η πανσέτα ήταν πραγματικά υποδειγματικά μαγειρεμένη, άφηνε την αίσθηση του σωστά μαγειρεμένου χοιρινού.

Τέλος, το επιδόρπιο που δοκιμάσαμε ήταν σοκολατένιος κορμός με κρέμα βανίλιας και αφρό σοκολάτας, ανάλογη συνέχεια των προηγούμενων γευστικών επιλογών, με τη σοκολάτα να αφήνει γλυκόπικρη γεύση στον ουρανίσκο.

Με δυο λόγια: Πραγματικά άριστο γεύμα! Και να θέλαμε να βρούμε γευστικό ψεγάδι, δεν βρήκαμε!

Ως προς την τιμή, ήταν 25 ευρώ το άτομο. Εκτιμώ ότι άξιζε μέχρι το τελευταίο λεπτό του ευρώ... Επίσης, είναι πολύ θετικό ότι μπορεί κάποιος να παραγγείλει τα λεγόμενα "μικρά πιάτα" με το κομμάτι (π. χ. το σαγανάκι 3 τυριών σερβίρεται σε ατομικό "μπαστουνάκι" με τιμή 3 ευρώ) και έτσι, οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν περισσότερες από τις γευστικές προτάσεις του μενού σε πιο οικονομική τιμή. Ωστόσο, για την εποχή της κρίσης που ζούμε, είναι αρκετά χρήματα και νομίζω πως θα ήταν καλή ιδέα να καθιερώσει το εστιατόριο και ένα συνολικό οικονομικό μενού προσφοράς με ακόμα χαμηλότερη τιμή ανά άτομο.

Καταληκτικό συμπέρασμα: προτείνω το "Αθήρι" ανεπιφύλακτα, είναι ένα εξαιρετικό εστιατόριο με άριστο φαγητό, που αξίζει να το επισκεφτεί κάποιος για δοκιμάσει πρωτότυπες γευστικές δημιουργίες. Ίσως να είναι λίγο ακριβό για τον μέσο Έλληνα, αλλά αξίζει μια στο τόσο να διαθέσει κάποιος παραπάνω χρήματα για εξαιρετικές γεύσεις!

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Μάρ
27
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
26-36

Αθήρι…. το επιλέξαμε για ειδική περίσταση, την Παρασκευή 20-3-2015, κατόπιν κράτησης. Ο χώρος είναι συμπαθητικός και περιποιημένος. Ο φωτισμός είναι αρκετά χαμηλός και ίσως ένα «κλικ» παραπάνω στην έντασή του θα χρειαζόταν. Σημαντική διευκόλυνση ο χώρος στάθμευσης που διατίθεται παράπλευρα του εστιατορίου, αλλά τα καθίσματα του Αθηριού, από τα οποία είμαι ακόμη πιασμένος, εξαιρετικά άβολα.

Η εξυπηρέτηση είναι ευγενική και γρήγορη, κατατοπιστική σε αυτά που χρειαστήκαμε διευκρινίσεις, αλλά μου έμεινε μία ελαφριά αίσθηση επιτηδευμένου service, χωρίς σε καμία περίπτωση να μας δημιουργήθηκε πρόβλημα. Σημαντικό μάλιστα το ότι ερωτηθήκαμε για εμφιαλωμένο ή νερό βρύσης, που πολύ το εκτιμώ! Επίσης, ερωτηθήκαμε για το αν θα θέλαμε ψωμί, το οποίο και πήραμε και ομολογώ ότι ήταν πεντανόστιμο.

Για το καλωσόρισμα, μας προσφέρθηκε σούπα η οποία ήταν συμπαθητική. Από τον κατάλογο επιλέξαμε τη σαλάτα με τα βραστά λαχανικά, τα οποία ήταν πολύ σωστά βρασμένα και για τα οποία δεν έχω να σημειώσω κάτι για τη γεύση τους, μιας και μιλάμε για βραστά λαχανικά. Η αλήθεια είναι ότι το γαλάκτωμα παντζαριού που τη συνόδευε δεν με κάλυψε ως εναλλακτική ενδεχομένως του ελαιόλαδου και του λεμονιού με τα οποία είθισται να σερβίρεται αυτού του είδους η σαλάτα.

Επίσης, επιλέξαμε από τα μικρά πιάτα πέτουλες – είδος ζυμαρικού – με κοκκινιστό κατσικάκι και γιαούρτι. Πραγματικά εκπληκτικό το συγκεκριμένο πιάτο!

Από τα κυρίως πήραμε το ψάρι ημέρας (χριστόψαρο εκείνο το βράδυ) λεμονάτο στιφάδο, το οποίο άρεσε πολύ στη μνηστή μου και μοσχαρίσια ταλιάτα για εμένα, την οποία πρώτη φορά δοκίμασα γενικώς και μου άρεσε, χωρίς όμως να με ενθουσιάσει. Και δυστυχώς αυτό είναι και το απόσταγμα από την επίσκεψή μας στο Αθήρι. Δεν έχω να του προσάψω κάτι αρνητικό για τις γεύσεις του, αλλά πέρασε απαρατήρητο, χωρίς να προκαλέσει κανένα ενθουσιασμό, παρά μόνο οι πέτουλες όπως προανέφερα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σε συνδυασμό με το κόστος/ άτομο, τελικά οδηγούμαι στην απόφαση να μην το επισκεφθώ ξανά, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Με τρία ποτήρια κρασί και δύο γλυκά – κρέμα λεμονιού και μους σοκολάτα που επίσης δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο – πληρώσαμε συνολικά € 80,00.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Φεβ
27
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Είχαμε επισκεφθεί το ΑΘΗΡΙ ένα καλοκαίρι πριν από αρκετά χρόνια. Τότε θυμάμαι μου είχε κάνει καλή εντύπωση εκτός από το πολύ νόστιμο φαγητό του chef/επιχειρηματία Αλέξανδρου Καρδάση, η ωραία καλοκαιρινή αυλή (μικρή όαση στο κέντρο του Κεραμεικού), άλλη και μία ακόμη ιδιαίτερη λεπτομέρεια που απλά προσέθετε στη διαφορά. Η διαμόρφωση μιας ευρύχωρης παιδικής χαράς για τα παιδιά των πελατών, σε ένα χώρο στο κέντρο της αυλής όπου ένας άλλος επιχειρηματίας, απλά θα είχε βάλει αβίαστα ακόμη περισσότερα τραπέζια.

Έκτοτε δεν είχαμε καταφέρει να ξαναπάμε, έτσι όταν δόθηκε η ευκαιρία από μία φίλη που το διοργάνωσε, περιμέναμε με ανυπομονησία να το επισκεφθούμε ξανά - στην χειμερινή του αίθουσα αυτή το φορά.

Επίσκεψη λοιπόν το περασμένο Σάββατο, μία παρέα τριών (3) ζευγαριών στον εσωτερικό χώρο στο κυρίως κτίριο.

Ένας χώρος ιδιαίτερα ψηλοτάβανος με κάποια αποσπασματικά διακοσμητικά στοχεία, με εμφανή πέτρα, σίδερο και ξύλο, τραβούσε το διερευνητικό ενδιαφέρον του ματιού, αλλά κατά τη προσωπική μου γνώμη, ένας χώρος μάλλον "άνευρος", άχρωμος και "ήσυχος", ένας χώρος που σχεδιάσθηκε πιθανά με παραμέτρους την θεμελίωση, την προοπτική και την αντοχή υλικών (έργο πολιτικού μηχανικού), παρά με παραμέτρους το συνολικό concept, την τέχνη & την τεχνολογία και την αισθητική/φινέτσα (έργο αρχιτέκτονα μηχανικού).

Δυστυχώς, στην πρώτη αυτή κάπως εντύπωση ήρθε να προστεθεί και το γεγονός των άβολων καθισμάτων (τουλάχιστον στην αίθουσα μπαίνοντας δεξιά) που καθίσαμε εμείς. Το τραπέζι μας (μία ροτόντα 6 θέσεων) ήταν καλό για να παίξει κανείς χαρτιά, αλλά ήταν άβολο για φαγητό. Ή οι καρέκλες ήταν χαμηλές, ή το τραπέζι (πολύ) πιο ψηλό απότι έπρεπε. Εγώ, με ύψος 1.90 ένοιωθα σχετικά άβολα (δεν υπερβάλλω), ενώ ο διπλανός φίλος (πιο κοντός) σκεφτόταν - μεταξύ σοβαρού και αστείου - μήπως ήταν καλύτερα να μείνει και να φάει όρθιος...

Τελοσπάντων, στα του φαγητού τώρα. Καλωσόρισμα, ερώτηση για εμφιαλωμένο ή νερό βρύσης, κατάλογοι και παραγγελία. Το νερό βρύσης που ζητήσαμε, ήρθε ζεστό. Καράμπα!

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο chef Αλέξανδρος Καρδάσης είναι γνωστός για τις αξιόλογες περγαμηνές του στην μαγειρική τέχνη και στην εμπειρία που έχει συσσωρεύσει, τόσο σαν μαθητής ενός σπουδαίου σεφ της Ελληνικής γαστρονομικής σκηνής - του Χριστόφορου Πέσκια, αλλά και σαν μάγειρας σε κουζίνες στη Γαλλία και την Ελλάδα, πριν ανοίξει το ΑΘΗΡΙ. Όταν πριν από αρκετά χρόνια είχαμε φάει στην καλοκαιρινή αυλή του Αθηριού, το φαγητό του όχι μόνο μας είχε εντυπωσιάσει - και τότε ήταν ακόμη νεότερος (ακόμη είναι πολύ νέος), αλλά οι γεύσεις που έβγαζαν τα (φαινομενικά) απλά πιάτα του, είχαν ένα ιδιαίτερο γευστικό "βάθος" που δεν το συναντά κανείς συχνά, ακόμη και σε fine dining εστιατόρια.

Προετοιμασμένοι λοιπόν για γευστική πανδαισία, στην αρχή απογοητευθήκαμε από μία σούπα καλωσορίσματος με κολοκύθα και ginger που οι 3 από την παρέα την βρήκαν άνοστη, και οι άλλοι 3, απλά αποδεκτή. Εξαιρετικά τα ζεστά ψωμάκια με αρωματικά, από το καλύτερο ψωμί που έχουμε δοκιμάσει. Μέτρια η σαλάτα των βραστών, ψητών και ωμών λαχανικών με μία mousse παντζαριού στα 8.00 ευρώ που με εξαίρεση την mousse που ήταν πολύ καλή, τα λαχανικά ήταν αδιάφορα. Η σαλάτα "Aθήρι" με τοματίνια, ρόκα, πράσινη και κόκκινη σαλάτα, βαλεριάνα και μανούρι στα 9.00 ευρώ κατά γενική ομολογία, ήταν γευστικά αναμενόμενη χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, παρά την σωρεία υλικών, που όλα όμως ήταν ολόφρεσκα και δροσερά. Ένα πιάτο με μανιτάρια portobello και agaricus με θυμάρι στα 7.00 ευρώ μέτριο έως αδιάφορο, και εκεί κατέφθασε το τελευταίο από τα πρώτα πιάτα που είχαμε πάρει, που προκάλεσε την γευστική έκρηξη που όλοι περιμέναμε, αλλά δεν βλέπαμε να έρχεται..

Στο τραπέζι μας ακούμπησε ένα πιάτο με Πέτουλες (χειροποίητο ζυμαρικό σαν κρέπα) με κοκκινιστό βετούλι (κατσίκι 12-18 μηνών, ηλικιακά αντίστοιχο με το ζυγούρι στα αρνιά) και γιαούρτι πασκιτάν (ένα ποντιακό έδεσμα, παρόμοιο σε εμφάνιση με το κατίκι αλλά λιγότερο αλμυρό και με πιο πλούσια βουτυράτη γεύση) που ήταν απλά Εκπληκτικό - αν θυμάμαι καλά στα 7.00 ευρώ. Μόλις έπεσε η πρώτη πηρουνιά, "όποιος πρόλαβε, τον Κύριον οίδε" και εκεί επικράτησε ένας σχετικός ενθουσιασμός στο τραπέζι με όλους μας ανεξαιρέτως να σκεφτόμαστε να παραγγείλουμε άλλα 2-3 πιάτα από το ίδιο, αλλά τελικά φρενάραμε εν αναμονή των κυρίως. Οι γκρίνιες και αστοχίες για τα προηγούμενα πρώτα, φάνηκε να ξεχάσθηκαν αυτοστιγμεί!

Το ζυμαρικό ήταν αφράτο και νόστιμο, όσο πρέπει ποτισμένο από τη σάλτσα του κατσικίσιου κοκκινιστού κρέατος που έλιωνε στο στόμα (ίσως θηλυκού χωρις καμία χαρακτηριστική οσμή που συχνά βρίσκει κανείς στα αρσενικά ζώα), που σε συνδυασμό με το γιαούρτι, απλά απογείωναν την γεύση του πιάτου. Δεν είναι υπερβολή να πω εδώ, ότι ίσως πρόκειται για ένα από τα 5-10 νοστιμότερα πιάτα που έχω δοκιμάσει ποτέ μου. Και τέτοιου επιπέδου νοστιμιά και ισορροπία γεύσης, προσωπικά πιστεύω ότι δεν βγαίνει χωρίς μαστοριά και βαθιά γνώση. Εύγε λοιπόν Αλέξανδρε Καρδάση για τις πέτουλες!!

Στα κυρίως πιάτα, νομίζω ότι προέκυψε το γνωστό χρονικό σύνδρομο του εστιατορικού Σαββάτου, όπου ένας μάγειρας που σέβεται τον εαυτό του - και τους πελάτες του, θέλει (και πρέπει) να βγάλει μαζί όλα τα κυρίως πιάτα, και εδώ ίσως δυσκολέψαμε την ομάδα στην κουζίνα, με τις επιλογές μας. Αδιάφορο. Αυτό δεν πρέπει να απασχολεί εμάς σαν πελάτες. Είναι Σάββατο, όλοι οι Έλληνες συνηθίζουν να έρχονται στις 21.30 για φαγητό, δεν θα έπρεπε και το εστιατόριο ίσως να να έχει κάποιον extra βοηθό μάγειρα για τις 1-2 peak ημέρες της εβδομάδας; Αναλυτικά:

- Αρνίσιο μπούτι sous vide (σε κενό αέρος) με κοκκινιστό τραχανά στα 17.00 ευρώ. Θεσπέσιο πιάτο με ένα τραγανό, μυρωδάτο, θυμαρίσιο, πεντανόστιμο τραχανά και ένα εξίσου νόστιμο μαλακό και γευστικότατο αρνί, πολύ πλούσια μερίδα - άριστα 10΄.

- Ψητό κοτόπουλο με μέλι και πουρέ μήλου στα 13.00 ευρώ. Πολύ νόστιμο επειδή πέρασε από τα χέρια ή τις οδηγίες του Α. Καρδάση, κατά τα άλλα κοτόπουλο. Θα σύστηνα να το παρακάμψετε και να πάτε σε κάτι πιο περιπετειώδες - και η κουζίνα αυτού του εστιατορίου έχει πολλά.

- Πανσέτα με σαλάτα γιαουρτιού στα 15.00 ευρώ. Δεν δοκίμασα και δεν έχω προσωπική άποψη, εικάζω ότι ήταν πολύ καλό γιατί καταναλώθηκε πολύ γρήγορα.

- Μοσχαρίσια ταλιάτα με σαλάτα παραπούλια στα 19.00 ευρώ. Εδώ μας τα χάλασαν οι μάγειρες, γιατί το κρέας (που ήρθε όπως έπρεπε για αυτό το κομμάτι - μέτρια ψημένο και μάλιστα χωρίς να ερωτηθούμε για το πως το θέλαμε - σε τέτοια εστιατόρια άλλωστε δεν χρειάζεται να το λες) ήταν ιδιαίτερα ιδαρές (πιθανότατα λόγω βιασύνης Σαββάτου και συγχρονισμού με τα άλλα πιάτα, δεν έμεινε να "ξεκουραστεί" όπως χρειάζεται (5-6 λεπτά). Το αποτέλεσμα - επειδή μάλλον κόπηκε σε φέτες αμέσως μόλις βγήκε από το grill, οι χυμοί του "βγήκαν" στο πιάτο και όχι στο ξύλο κοπής, και έτσι αλλοίωσαν και την σάλτσα μουστάρδας, αλλά και "στράγγιξαν" κάπως την ιδιαίτερη νοστιμιά που έχει αυτός ο μυς. Εξαίρετη όμως η συνοδευτική σαλάτα με τα παραπούλια. Καταπράσινα, όσο έπρεπε τραγανά, με αναπάντεχη γεύση από ένα τόσο ταπεινό λαχανικό.

- Το κριθαρότο στα 16.00 ευρώ με γαρίδες, ντοματίνια και βασιλικό είχε μία γλυκειά γεύση, το ντοματίνι που έσπαζε στο στόμα θύμιζε Σαντορίνη, ο βασιλικός ήταν όσο έπρεπε κρατσανιστός, οι γαρίδες αφρός στην κυριολεξία, ΑΛΛΑ το κριθαρότο σαν κριθαρότο ήταν θεόστεγνο, δηλ. καθόλου ρευστό όπως θα έπρεπε, γεγονός που θέλω να το αποδώσω σε παροδική αστοχία της στιγμής. Αν δεν κάνω λάθος, ο Καρδάσης πρέπει να είναι ο Έλληνας μάγειρας που εισήγαγε το κριθαρότο - όχι σαν μη γιουβέτσι αλλά ως του risotto το αντίπαλον Ελληνικό δέος πολλά χρόνια πριν, άρα πιθανότερο να ξέφυγε σε κανέναν νεότερο της κουζίνας, παρά στον ίδιο. Έπρεπε όμως σε κάθε περίπτωση να τα προσέξει - ήταν και δύο (2) μερίδες άλλωστε.

Στα γλυκά όποιος πήγε για τα σοκολατοειδή, απογοητεύθηκε. Η κρέμα λεμονιού με μπισκότο και κομματάκια κίτρου με αφρό γιαούρτι, απλά top notch. H τριπλή σπουδή πάνω σε μία creme brûlée, καλή σαν σύλληψη (3 ξεχωριστά bowl μινιατούρες με διαφορετικές γεύσεις c-b, με αυτή με το κάρδαμο να ξεχωρίζει από τις άλλες δύο).

Καλή η κάβα των κρασιών με περίπου 15 λευκά, 15 κόκκινα και 2-3 ροζέ, με 5 από αυτά να σερβίρονται και σε ποτήρι. Σχετικά καλές οι τιμές στα κρασιά, θα μπορούσαν ίσως να είναι ένα click χαμηλότερες.

Στα της εξυπηρέτησης, όλα κύλησαν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ευγενικά και εξυπηρετικά και τα τρία παιδιά που ήταν στο χώρο, αλλά μάλλον αγέλαστα και κατ΄αυτό τον τρόπο - λίγο πριν από τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την επαγγελματικά εννοούμενη εξυπηρέτηση - από αυτό που δεν θα κουρασθώ να φωνάζω. Την φιλοξενία.

Ένα μεγάλο συν του εστιατορίου το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, αλλά ένα ακόμη μεγαλύτερο συν, ο φιλόξενος και ζεστός χώρος που έχουν διαμορφώσει για όποιον πελάτη θέλει να καπνίσει. Επίσης συν, ο μεγάλος δωρεάν χώρος για parking, ακριβώς 5 μέτρα αριστερά, πριν από την είσοδο του εστιατορίου.

Στο τέλος, για ένα λογαριασμό περίπου 230 ευρώ με δύο (2) μπουκάλια κρασί, στα 75 περίπου ευρώ το ζευγάρι, θα περιμέναμε ίσως σαν κέρασμα ένα σφηνάκι χωνευτικό ποτό, που όμως δεν προέκυψε - αλλά σε καμία περίπτωση - δεν το κάνω θέμα. Τα χρήματα που δαπανά κανείς στο ΑΘΗΡΙ, αξίζουν μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Θα το σύστηνα σαν εστιατόριο κυρίως για τις γεύσεις του; ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ.
Ο chef είναι ξεκάθαρα μία κρυφή δύναμη και άλλο τόσο σεμνή παρουσία στο χώρο της Ελληνικής γαστρονομίας, φαίνεται να έχει επιλέξει να πειραματίζεται και να προσφέρει μέσα από την κουζίνα του και όχι να χαριετίζεται φιλήδονα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τέλος, έχει να παρουσιάσει μία κουζίνα με αυθεντικά υλικά, που ανεβάζει την Ελληνική γαστρονομία σε άλλο επίπεδο, με απλή σύνθεση υλικών αλλά βαθιά επίγευση και ανάμνηση, χωρίς τσιριτζάτζουλες, φούσκες, καπνούς και άλλα μπορντώ άλογα που καλύπτουν τους μάγειρες εκείνους που επειδή τους λείπει η γνώση της νοστιμιάς, χρειάζονται show και καλοπληρωμένες δημόσιες σχέσεις για να πουλήσουν τα πιάτα τους.

Θα το έκανα συχνότερο στέκι μου; Δεν ξέρω, νομίζω πως όχι. Μου φάνηκε κάπως η έλλειψη του χαμόγελου (δεν διδάσκεται το άτιμο, ή τόχεις ή δεν τόχεις), οι 3-4 μέτριες γεύσεις, ο αδιάφορος - για το δικό μου πάντα γούστο - χώρος και τέλος, το τραπέζι/καρέκλες του κουμ-καν (πάντα μιλώντας για την ροτόντα που τουλάχιστον καθήσαμε εμείς).

Θα ξαναπήγαινα στο επόμενο νέο menu αυτού του μάγειρα; ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Και σε όσους από εσάς, ξόδεψαν ώρα για να διαβάσουν μέχρι τέλους όλη αυτή την ατέλειωτη και αμφίβολης προστιθέμενης αξίας κριτική στις ήδη πολύ καλές κριτικές του εστιατορίου - ζητώ συγγνώμη για το μήκος της - για ότι αξίζει, ανταμείψτε τον εαυτό σας και την/τον σύντροφο σας με ένα δείπνο στο ΑΘΗΡΙ - πριν από το επόμενο, ίσως και στο τωρινό του menu. Θα δοκιμάσετε πραγματικά ξεχωριστές γεύσεις, τουλάχιστον στην πλειονότητα των "μεγάλων" πιάτων του.

Πάρτε όμως μαζί σας - για κάθε ενδεχόμενο - και ένα μαξιλαράκι για την καρέκλα σας αν καθίσετε στην ροτόντα.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Οκτ
16
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
65-80

Επισκέφθηκα με παρέα το Αθήρι στην εσωτερική του αίθουσα την περασμένη βδομάδα. Ωραίος χώρος, ευγενικό σέρβις, καλή γνώση των πιάτων και της λίστας κρασιών. Μου άρεσε που ερωτηθήκαμε για την προτίμησή μας σε νερό (βρύσης ή εμφιαλωμένο), καθώς και για το ψωμί. Το θεωρώ πολύ καλό δείγμα επαγγελματισμού, τη στιγμή μάλιστα που πολλά εστιατόρια επιδεικτικά το αγνοούν.

Στα πρώτα δοκιμάσαμε το μαριναρισμένο λαβράκι σε λεμόνι με λευκή ταραμοσαλάτα. Πολύ καλή εκτέλεση, ιδίως η αφράτη ταραμοσαλάτα. Το λαβράκι μου άρεσε επίσης, αν και προτιμώ την εκδοχή του με κόλιανδρο σε πιάτο που δοκίμασα παλιότερα. Δοκιμάσαμε επίσης σαγανάκι 3 τυριών με σάλτσα πορτοκάλι, ελαφρά παρασκευασμένο, αλλά χωρίς να αποτυπώνεται στη γεύση. Ωραιότατες οι πέτουλες (είδος χυλοπιτών φαντάζομαι) με βετούλι κοκκινιστό (νεαρός τράγος), γραβιέρα Νάουσας και γιαούρτι πασκιτάν. Νόστιμο το κρέας και πολύ καλής ποιότητας κρίνοντας από τη βαθιά ζουμερή γεύση του. Εξίσου νόστιμη η βάση, στην ουσία μια μικρή χειροποίητη πιτούλα γεμιστή με τη γραβιέρα πάνω στην οποία τοποθετείται το κρέας. Ωραία η ισορροπία του κοκκινιστού κρέατος με το ξινούτσικο γιαούρτι.

Στα κυρίως δοκιμάσαμε τον κόκκορα με σαλάτα παντζάρι-καρύδι και σάλτσα μήλου, καθώς και χοιρινή πανσέτα μαγειρεμένη σε κενό αέρος με πουρέ πατάτας και κρύα σάλτσα γιαουρτιού. Ο κόκκορας δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Ίσως ο τρόπος παρασκευής στερεί από το κρέας του κόκκορα την ένταση, και τη σκληρότητα φυσικά, που το ξεχωρίζει από εκείνο της πουλάδας. Ίσως δεν μου ταίριαζε ο συνδυασμός με το μήλο και το παντζάρι, υλικά που κατά τη γνώμη μου δένουν καλύτερα με άλλα πουλερικά με πιο λιπαρή γεύση, όπως η πάπια. Η πανσέτα έδενε πολύ καλά με την ελαφριά σάλτσα μουστάρδας και συνοδευόταν από απολύτως πετυχημένο, βελούδινο και βουτυράτο πουρέ. Παρασκευασμένο φυσικά στο μύλο του πουρέ, όπως μου επιβεβαίωσε ο σερβιτόρος. Εύγε.

Ολοκληρώσαμε το δείπνο με την επίσης εξαιρετική σε σύλληψη και εκτέλεση τριλογία της crème brulée. Μου αρέσει η προσαρμογή άλλης κουζίνας στα εγχώρια δεδομένα και βρήκα πολύ πετυχημένο το συνδυασμό πορτοκαλιού με κάρδαμο.

Συνοδεύσαμε το φαγητό μας με ένα ωραίο ροζέ Θυμιόπουλου. Ο λογαριασμός δεν ξεπέρασε τα 100 ευρώ/30 ανά άτομο. Καλή σχέση ποιότητας-τιμής για εστιατόριο του είδους του. Στα συν προσθέτω επίσης το αναρτημένο στο διαδίκτυο μενού και την ενημέρωση για την προέλευση των προϊόντων.

Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κεραμεικός, Αθήνα
Ιαν
06
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
26-36

Το Αθήρι ήταν καιρό στη λίστα To do, αλλά το κρατούσα σαν επιλογή για κάποια πιο ιδιαίτερη στιγμή.

Μια από τις ημέρες των Χριστουγέννων και με διάθεση για ένα ρομαντικό δείπνο με λίγο christmas spirit αποφασίσαμε να πάμε.

Σάββατο βράδυ λοιπόν και είμαστε εκεί δύο άτομα χωρίς κράτηση, αλλά επειδή πήγαμε σχετικά νωρίς βρήκαμε με ευκολία τραπέζι.

Η εξυπηρέτηση ήταν άψογη, το προσωπικό ευγενέστατο και η αλληλουχία των πιάτων εξαιρετική.
για αρχή μας έφεραν τα ζεστά πιτάκια και μία σούπα.

Δοκιμάσαμε μια σαλάτα με βραστά λαχανικά και σως παντζάρι (πολύ ωραία)
Από τα ορεκτικά δοκιμάσαμε τα πιτάκια με διάφορα λαχανικά (ίσως τα λαχανικά να ήταν σε υπερβολική ποσότητα για τα γουστα μου) και χοιρινό λεμονάτο με πουρέ κυδώνι και τραγανό φύλλο με θυμάρι και ανθό αλατιού-νόστιμο και πολύ ωραίο το στήσιμο του πιάτου. Αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν η δυνατότητα επιλογής του ορεκτικού σε τεμάχια και το ξεχωριστό σερβίρισμα στον καθένα

Για κυρίως δοκιμάσαμε
μαριναρισμένο κοτόπουλο ψητό με μέλι, πουρέ μήλο και σαλάτα πράσινη με δυόσμο και αποξηραμένα βερύκοκα & αγριογούρουνο
Νόστιμα και τα δύο.

Οι μερίδες ήταν ικανοποιητικές και σε καμία περίπτωση αυτό που έχουμε στο μυαλό μας σε gourmet εστιατόρια.

Μαζί με ένα μπουκάλι κρασί δώσαμε 67Ε.

Για το επίπεδο του εστιατορίου και τις γεύσεις ήταν πολύ καλά, αλλά (και το άφησα τελευταιο) δεν με κάλυψε καθόλου ο χώρος. Ενώ είναι ένα όμορφο νεοκλασσικό κτήριο εξωτερικά, εσωτερικά ήταν πολύ ψυχρό και σε καμία περίπτωση δεν μου έδωσε την ρομαντική ατμόσφαιρα που επιζητούσα. Ίσως το καλοκαίρι στην αυλή να είναι καλύτερα