Loader

Περιγραφή

Παραδοσιακή κουζίνα, με πιάτα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παρασκευή έως Κυριακή και μεσημέρι. Δευτέρα κλειστά.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

26 Σεπ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Οφείλω να επισημάνω ευθύς εξαρχής ότι το ΑΘΗΡΙ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου εστιατόρια στην Αθήνα. Χωρίς δισταγμό θα του δώσω τρία αστέρια στο σύστημα fratello, αξίζει δηλαδή να το γνωρίσετε από κοντά όπου κι αν μένετε.

Το πρωτοεπισκέφθηκα στον Κορυδαλλό λίγο μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 και από τότε είμαι τακτικός του πελάτης. Όλα αυτά τα χρόνια ούτε μία φορά δεν με απογοήτευσε, ούτε μία φορά δεν με έκανε να σκεφθώ ότι απλά εξαργυρώνει ακριβά τη φήμη του. Ο σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης, άνθρωπος κυρίως σεμνός, είναι εξαιρετικός μάγειρας με φαντασία και φανατική προσήλωση στη χρήση άριστων πρώτων υλών από όλη την Ελλάδα.

Εδώ και δέκα χρόνια το ΑΘΗΡΙ στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό οίκημα της οδού Πλαταιών, απέναντι ακριβώς από το ΡΑΚΟΡ. Η «χειμωνιάτικη» αίθουσα, ελαφρά υπερυψωμένη, έχει μια ιδιαίτερη, αρχοντική θα έλεγα ατμόσφαιρα με εξαιρετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, πολύ ξύλο και ιδανικό φωτισμό.

Η αυλή πάλι είναι ήσυχη και καταπράσινη, θυμίζει τον κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ των Εξαρχείων. Τα ευρύχωρα τραπέζια, σε ευπρόσδεκτα αραιή διάταξη, καλοστρωμένα και με την αναμενόμενη άψογη art de la table κυριολεκτικά δεν σ’ αφήνουν να φύγεις. Όσο για το προσωπικό, είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τη φιλοσοφία του μαγαζιού: πολύ καλή γνώση του αντικειμένου, ευγενική αντιμετώπιση του πελάτη, συνεχής φροντίδα να μη λείψει τίποτε από το τραπέζι, ταυτόχρονα όμως χωρίς ίχνος τουπέ ή φορτικότητας.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το ΑΘΗΡΙ είναι εστιατόριο για καλοφαγάδες και δεν είναι, τηρουμένων των αναλογιών, το φθηνό εστιατόριο που θα περίμενε ίσως κανείς να συναντήσει στον Κεραμικό. Να θυμίσω ωστόσο ότι σε απόσταση βολής βρίσκεται το δίκαια πιο ακριβό εστιατόριο της Αθήνας, το FUNKY GOURMET. Κεραμικός και γκουρμέ μπορούν λοιπόν κάλλιστα να συνυπάρξουν, να υπολογίσετε γύρω στα 35 με 40 ευρώ το άτομο. Πριν πάτε, σας συμβουλεύω να επισκεφθείτε τη λιτή μα τόσο κατατοπιστική ιστοσελίδα του, όπου είναι αναρτημένο το τρέχον μενού του μήνα (με τις τιμές, μπράβο τους! ). Το ΑΘΗΡΙ σε προκαλεί να το επισκεφθείς ξανά και ξανά, αφού το μενού αλλάζει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την εποχή
.
Αρχίζοντας από τα ψωμάκια δικής του παραγωγής (χαλάλι τα 2 € το άτομο, το σέρβις φροντίζει να είναι πάντα γεμάτο το πανεράκι) θα περάσετε στις πρωτότυπες σαλάτες (είτε τη δροσερή με παντζάρι και φράουλα στα 8 € είτε τη μάλλον χειμωνιάτικη ρουστίκ με φιλέτο ψαριού, ταραμά και τζίντζερ στα 12 €). Αν είστε μεγάλη παρέα, πάρτε κάποιο πρώτο πιάτο για τη μέση του τραπεζιού (γίγαντες κοκκινιστούς με μοσχαρίσια ουρά και κράκερ φέτας στα 8 € ή χταπόδι μαγειρευτό με λιαστή ντομάτα και κάπαρη στα 12 €).

Οι μικρές παρέες θα «περιοριστούν» σε ένα κυρίως πιάτο κατά κεφαλή (16 έως 18 €), οι μερίδες είναι αρκετά χορταστικές και πρέπει να μείνει οπωσδήποτε χώρος για το επιδόρπιο. Τα αγαπημένα μου είναι το κριθαρότο με μαύρη τρούφα (εννοείται φρέσκια) και κασέρι, το αρνί μπούτι μαγειρεμένο sous vide με κοκκινιστό τραχανά και η επίσης sous vide πανσέτα με κρέμα χαλβά, αμύγδαλα, σουσάμι και σταφίδες, η αποθέωση της ελληνικής γκουρμεδιάς.

Το επιδόρπιο στο ΑΘΗΡΙ δεν προσφέρεται δωρεάν, όμως – πιστέψτε με – 6 ευρώπουλα για να απολαύσουν δύο άτομα μια τριλογία crème brulee αξίζουν τον κόπο. Το γεύμα σας θα συνοδεύεται από κάποιο προσεκτικά επιλεγμένο ελληνικό κρασί (17 έως 32 ευρώ, αν θυμάμαι καλά) ή μια υπέροχη ελληνική μπύρα (5 €).

Το ξέρω, δεν σας έχω συνηθίσει σε αναλυτικές εκθέσεις φαγητών, συστατικών και τιμών, θεωρώ όμως ότι το ΑΘΗΡΙ αξίζει αυτή την κάπως λεπτομερή αναφορά. Μακάρι να ήταν λίγο πιο φθηνό ή να ακολουθήσει τη δοκιμασμένη μέθοδο του μενού γευσιγνωσίας, είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος (πελατεία κυρίως 35 έως 45) θα το εκτιμήσει δεόντως. Εγώ σας το προτείνω ασυζητητί.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη fratello.

6 medium

03 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Πριν από λίγες μέρες, Κυριακή μεσημέρι, παρέα τεσσάρων ατόμων, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το "Αθήρι". Δεν κρύβω ότι το εστιατόριο του σεφ Αλέξανδρου Καρδάση αποτελεί για μένα ιδανική επιλογή, όταν πρόκειται να απολαύσουμε ένα καλό γεύμα και αυτός ήταν ο λόγος που το πρότεινα και στους συνδαιτυμόνες μου, εξάλλου όλοι είχαν επισκεφτεί ξανά το εστιατόριο στο παρελθόν και είχαν αποκομίσει πολύ θετικές εντυπώσεις.

Ο εσωτερικός χώρος του νεοκλασικού κτηρίου στον Κεραμεικό, όπου και καθίσαμε λόγω του βροχερού καιρού, χαρακτηρίζεται από απλή, λιτή, αλλά καλόγουστη διακόσμηση και "βιομηχανικό" design. Ωστόσο το "δυνατό χαρτί" είναι η υπέροχα φωτισμένη αυλή, στην οποία και σας προτρέπω να καθίσετε κάποιο βράδυ για το χρονικό διάστημα από εδώ και πέρα που καλυτερεύει ο καιρός.

Μας υποδέχτηκε μια ευγενέστατη κοπέλα που μας βοήθησε να διαλέξουμε τραπέζι και αμέσως μετά μας έφερε καταλόγους και ρώτησε αν θέλαμε να πιούμε νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο. Επιλέξαμε το πρώτο και η κανάτα που κατέφθασε αμέσως, ανανεώθηκε πολλές φορές στη διάρκεια του γεύματός μας, χωρίς να χρειαστεί να το ζητήσουμε.

Επίσης, την ώρα της παραγγελίας ρωτηθήκαμε αν επιθυμούμε να μας φέρουν ψωμάκια, απαντήσαμε θετικά και πράγματι μας έφεραν μετά από λίγο φρεσκοψημένα πεντανόστιμα λευκά και μαύρα ψωμάκια. Ως καλωσόρισμα προσφέρθηκε μια εξαιρετική βελουτέ σούπα λαχανικών που μας προϊδέασε θετικά για τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθούσε.

Συγκεκριμένα παραγγείλαμε και απολαύσαμε:
- Σαλάτα µε µπρόκολο, αβοκάντο, λάχανο, καρότο, κολοκυθόσπορο και λαδολέµονο µουστάρδας. Η μίξη των λαχανικών μας φάνηκε άψογη, το λαδολέμονο μουστάρδας προσέθετε γευστική ένταση.

- Χόρτα εποχής µε σάλτσα πορτοκάλι και φιστίκια Αιγίνης. Βρασμένα "τόσο-όσο" τα χόρτα αναδεικνύονταν γευστικά χάρη στην όξινη γεύση της σάλτσας πορτοκαλιού.

- Χορτοπιτάκια µε µήλο και δυόσµο σε πουρέ κυδώνι. Πρωτότυπη και πολύ γευστική συνταγή, πολύ νόστιμος ο συνδυασμός φύλλου, χόρτων και του πουρέ κυδωνιού.

- Φάβα Σχοινούσας µε καραμελωμένο κρεμμύδι και γλυκό τοματάκι. Παρότι αραιή, η φάβα ήταν εξαιρετικά νόστιμη, ειδικά όταν τη δοκίμαζε κάποιος σε συνδυασμό με το καραμελωμένο κρεμμύδι και το γλυκό τοματάκι.

- Μυλοκόπι ψητό µε σαλάτα ρέβα, καρότο, ραπανάκι, δυόσµο και µοσχολέµονο. Αυτή ήταν η δική μου επιλογή για κυρίως πιάτο. Το ψάρι άψογα ψημένο, να κρατάει τους χυμούς του, έδενε αρμονικά με την έντονα όξινη γεύση της σαλάτας.

- Μοσχαρίσιο µάγουλο γάλακτος µε χειροποίητες πέτουλες και γραβιέρα Αρκαδίας. Αυτό το πιάτο επέλεξαν οι κυρίες της παρέας και έμειναν ενθουσιασμένες. Τα μάγουλα κυριολεκτικά έλιωναν στο στόμα. Πεντανόστιμα και σωστά βρασμένα τα χειροποίητα ζυμαρικά (πέτουλες) έπαιρναν γευστική ένταση από τη γραβιέρα.

- Γαριδοµακαρονάδα µε χειροποίητα ζυµαρικά, αρωµατισµένη µε αστεροειδή γλυκάνισο και σησαµέλαιο. Ο τέταρτος της παρέας που την παρήγγειλε, ξαφνιάστηκε όταν είδε ότι τα χειροποίητα ζυμαρικά προσέγγιζαν στην όψη τα νουντλς. Ωστόσο, ικανοποιήθηκε από τη γλυκόξινη γεύση της σάλτσας.

Για επιδόρπιο, δοκιμάσαμε creme brulee σε τρεις γεύσεις (πορτοκάλι-κάρδαμο, ελληνικός καφές, καραμέλα). Τέλειες και οι τρεις, έντονες και ξεχωριστές γλυκές γεύσεις, για να κλείσει ένα όμορφο γεύμα.

Ο λογαριασμός ανήλθε στα 27-28 ευρώ το άτομο, τιμή απόλυτα λογική για την ποιότητα των φαγητών, των πρώτων υλών, τον εξαιρετικά όμορφο χώρο και την άψογη εξυπηρέτηση.

Συμπέρασμα: Για μένα κάθε γεύμα στο "Αθήρι" είναι μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία! Σε έναν εξαιρετικό χώρο (επαναλαμβάνω προτείνω ανεπιφύλακτα την επίσκεψη βράδυ για δείπνο στην υπέροχη αυλή), σερβίρονται άψογα μαγειρεμένες γεύσεις ελληνικής κουζίνας. Να επισημάνω ότι το μενού αλλάζει κάθε εποχή, προστίθενται ή αφαιρούνται υλικά προσεκτικά επιλεγμένα από αξιόλογους παραγωγούς από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Η εξυπηρέτηση είναι άψογη από το ευγενέστατο προσωπικό. Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί; Το value for money! Παρότι το "Αθήρι" έχει λάβει τη διάκριση Michelin Bib Gourmand για την καλή σχέση ποιότητας τιμής "good quality, good value cooking for under €40" επί τρία συναπτά έτη, 2015, 2016, 2017, εκτιμώ ότι θα μπορούσαν να είχαν καθιερώσει κάποιο ειδικό μενού γευσιγνωσίας σε ακόμα καλύτερη τιμή και ειδικότερα, για κάποιες μέρες της εβδομάδας. Παρά ταύτα, το value for money παραμένει πολύ καλό. Σίγουρα, δεν είναι το εστιατόριο που θα επισκεφτεί κάποιος πολύ συχνά, είναι όμως μια σίγουρη επιλογή για ξεχωριστές περιστάσεις!

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη George G..