ΛΕΥΚΑ

Ταβέρνες & Ψητοπωλεία

  Μαυρομιχάλη 121, Εξάρχεια [Χάρτης]
  210 3614038
  210 300 1590   για τηλ. κρατήσεις μέσω e-table.gr
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 15%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια

Περιγραφή
Παραδοσιακές επιλογές, κυρίως ελληνικές γεύσεις.
Γράψε τη δική σου κριτική
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 15%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια


Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ταβέρνες & Ψητοπωλεία - Εξάρχεια, Αθήνα
Φεβ
02
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Τι ζητάς είναι το προϋπόθεση για να ξέρεις τι βαθμολογείς.

Η Λεύκα είναι μία από τις λίγες εναπομείνασες ταβέρνες, που μετά την "κρίση" βγαίνουν σιγά σιγά από την αφάνεια, οι οποίες είναι καλές και τίμιες ταβέρνες, χωρίς μιλφέιγ λαχανικών, συκώτι με μπαλσάμικο και σύκο ή άλλους νεωτερισμούς. Ίσως ο χώρος της αυλής έχει εκμοντερνιστεί λιγάκι βίαια (ένα σκέπαστρο/τέντα που κλείνει τον ουρανό). Κατά τα λοιπά ό, τι και να φας (ακόμα και αυτά που δεν θα σου αρέσουν) έχουν σπιτίσια ή έστω παλαιομαγέρικη άποψη και θέση.

Σε επίσκεψη λοιπόν με φίλους την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, συνολικά 5 άτομα, φάγαμε αρκετά ήτοι: μια λαχανοκαρότο (διεκπεραιωτική αλλά ΟΚ), μια φάβα (κίτρινο βιλούδο), μία φέτα, μια μελιτζάνα ιμάμ (αρκετά καλή, με φρέσκια ντοματούλα), δυο σουτζουκάκια (σχετικά ελαφριά, χωρίς πολύ σκόρδο, ίσως λίγο περισσότερο βραστά από το αναμενόμενο), έναν λαχανοντολμά (καλός, συμπαγής, με το κυμινάκι του και την κορνφλαουρισμένη σαλτσούλα του), μία πατάτες τηγανιτές (χεράτες), δυο λουκάνικα (καλά ποιοτικά αλλά όχι με προσωπικότητα), δυο μπριζόλες καπνιστές (signature dish και άριστες) και μπόλικο κρασάκι χύμα. Το service αυθεντικά ευγενικό, χωρίς δουλικότητα, αλλά και με πρωτογενές ενδιαφέρον, εξυπηρετικότατο. Εν τω συνόλω 89 ευρώ (στα οποία βάλτε και ενάμιση κιλό οίνο ερυθρό) και κάτι κερασμένους χαλβάδες μέλι κι άρωμα. Με απόδειξη που ήρθε μόνη της, χωρίς "υπενθύμιση". Αν πάτε και έχει σαλιγκάρια πάρτε, όπως και αρνίσια εντόσθια τηγανιτά.

Κοινό: ΕΑΑΚίτες μετά από πορεία, δικηγόροι, παλιοπαρέες ετών, εργένηδες (ή γεροντοπαλήκαρα), boys' -over 50s- night out, ζευγαράκια που πρωτοβγήκαν μαζί την δεκαετία του '60, ίσως και λίγο πιο παλιά, καλλιτέχνες, ντόπιοι εξαρχειώτες, φοιτητές. Όλοι συνυπάρχουν αρμονικά σε μια κλασική αθηναϊκή ταβέρνα που επέζησε όχι μόνο από τύχη αλλά και λόγω της αξιοπρεπέστατης κουζίνας της, η οποία προτιμά να αποσύρει πιάτα (πχ προχθές δεν είχε σαλιγκάρια λόγω "μειωμένης δουλειάς") παρά να συμβιβάσει την ποιότητα για να έχει "απ΄όλα".

Αν το καθυστερήσετε Παρασκευή βράδυ θα προλάβετε να πάρετε και λουλουδάκια από τον ανθοπώλη της λαϊκής της Καλλιδρομίου, ο οποίος στήνει από τις δύο την νύχτα. "Της μιας δραχμής τα γιασεμιά"... Καλοκαίρι η αυλή είναι πιο αβανταδόρικη από τον μέσα χώρο.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 15%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ταβέρνες & Ψητοπωλεία - Εξάρχεια, Αθήνα
Νοε
03
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Παραμονή 28ης. Έβαλε επιτέλους κρύο, άντε να δούμε λίγο φθινόπωρο… Θέλω παλιακό ταβερνάκι. Να πάω με το παλιό μου τζην, να φάω φαγητό μαγέρικου, να αισθανθώ αυτή την ιδιαίτερη οικειότητα που νιώθει κάποιος (μιας ηλικίας, βεβαίως- βεβαίως) στα μαγαζιά αυτού του τύπου. Να με περιβάλλει η θαλπωρή της αχνιστής κατσαρόλας, ο επαγγελματίας σερβιτόρος (ή ο ενθουσιώδης φοιτητής, κατά περίπτωση) που χωρίς πολλά πολλά θ΄ακούσει και θα σημειώσει την παραγγελία, παρεμβαίνοντας τόσο όσο χρειάζεται για να προτείνει, ή να φρενάρει ατυχείς/ περιττές επιλογές. Σ΄αυτά τα ταβερνεία δεν πας έχοντας αδιαπραγμάτευτες γευστικές απαιτήσεις, ούτε ψάχνεις νεωτερισμούς και «πειραγμένες γεύσεις». Δεν πας επίσης για τον τέλειο εξαερισμό, το χώρο, την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου (λέμε τώρα! ) και τις πεντακάθαρες και cozy τουαλέτες. Είπαμε, πηγαίνεις για την ατμόσφαιρα, την αίσθηση της «γειτονιάς», πηγαίνεις για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, πηγαίνεις γιατί κάποτε, ''ο κόσμος ήταν εύκολος, ένας απλός παλμός. " Ήταν;

Τούτων δοθέντων λοιπόν, τι περιμένει ο εκάστοτε πελάτης ενός τέτοιου μαγαζιού; Να φάει ένα φαγάκι στα όρια της αξιοπρέπειας, να πιεί ένα κρασί και να πληρώσει το αντίστοιχο αξιοπρεπές αντίτιμο λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες παραμέτρους.
Δεν μου άρεσε, λοιπόν, στη ΛΕΥΚΑ τις προάλλες και ας τα πάρουμε με τη σειρά:

ΧΩΡΟΣ
Δεν είδα το εσωτερικό, είναι υπό ανακαίνιση. Ο εξωτερικός χώρος (δηλαδή η αυλή) είναι μια «κουρελομαργαρίτα», επιτρέψτε μου. Νάυλον, μια και μόνη λεμονιά σε ρόλο πρασινάδας, ελενίτ "τον ουρανό που κάναμε ταβάνι" και κάτι βαρέλια που έχουν ξεμείνει από τα παλιά κλέη της ταβέρνας. Άχρωμος, αδιάφορος, ξεπετουά.
ΣΕΡΒΙΣ
Ένας ευγενέστατος κύριος, με μια πολύ ωραία στολή εργασίας, πρόθυμα κι ευγενικά μας εξυπηρέτησε σε όλα. Δεν κατάλαβα αν ήταν σερβιτόρος ή είχε σχέση ιδιοκτησίας με το μαγαζί.
ΦΑΓΗΤΟ
Λαχανοντολμάδες: Κρεατένιοι, άοσμοι, με δεμένη σάλτσα, άκρως «επαγγελματικοί»
Εντόσθια: Σαν νερόβραστα, σε πιάτο του φρούτου, χάλια
Πατάτες τηγανιτές: Προ, τηγανισμένες σε τι λάδι άραγε; Μην είχε ξεμείνει από τις ολονύχτιες κρασομαχίες μεταξύ των συντρόφων του ΚΚΕ(μλ) και του ΜΛ ΚΚΕ;;;
Κολοκυθοκεφτέδες: Ομοίως με τις πατάτες. Ήταν τόσο κακό το λάδι που επισκίαζε την όποια γεύση
Μοσχαράκι κοκκινιστό: Όπως και οι λαχανοντολμάδες, κι αυτό τυπικά επαγγελματικό πιάτο με μπόλικη κανέλα και καλό κομμάτι μοσχάρι
Καπνιστή μπριζόλα: Τι να σχολιάσω; Αφού έτοιμες αγοράζονται, δεν υπάρχει κάποια τέχνη ή τεχνική από την πλευρά του μαγαζιού εκτός από το ψήσιμο, (που δεν είναι και δύσκολο εδώ που τα λέμε), όπως και να΄χει, ωραία ήταν
Σαλάτα: Πραγματικά το καλύτερο πιάτο της βραδιάς για μένα. Φρεσκοκομμένο και τρυφερό μαρούλι, λιαστή ντομάτα, παρμεζάνα
¾ ξυδοκρασάκι κόκκινο ΚΑΙ παγωμένο. Γιατί το βάζουν στο ψυγείο το έρμο; Ας μου απαντήσει κάποιος…Θα μου πεις, ας μην το΄πινες! Χμμμ, σωστά! Ας πούμε ότι δεν είχα επιλογή!
ΚΟΣΤΟΣ: 55e:3. Πολλά θαρρώ πως ήταν κι ούτε καταλαβαίνω τον τρόπο που τιμολογούν. Σωστά να κοστίζει η καπνιστή 10,40 αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να κοστίζει η σαλάτα 6,20.
Το αυτονόητο τηρήθηκε. Απόδειξη χωρίς να ζητηθεί, συρραμμένη με το δελτίο παραγγελίας.
Κεράστηκε και χαλβαδάκι. Ούτε υποχρεωτικό είναι, ούτε αυτονόητο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΗΣ ΠΟΘΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Μαγαζιά σαν τη ΛΕΥΚΑ είναι ωραίο να υπάρχουν και ο καθένας να τα στηρίζει στη γειτονιά του.
Αλλά για να συνεχίσουν να υπάρχουν πρέπει να αναβαθμίσουν την κουζίνα τους ή να προσαρμόσουν τις τιμές τους στην κουζίνα που μπορούν να προσφέρουν.
Η νοσταλγία είναι παγίδα για τους μεν, δεν είναι όμως σωστό να αποτελεί άλλοθι για τους δε...

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 15%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια