Loader

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

30 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

«Δεν υπάρχει ειλικρινέστερη αγάπη απ’ αυτήν του φαγητού» μας λέει ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπέρναρντ Σω (“there is no sincerer love than the love of food”).
Το διαβάζω στο σουπλά μου στα PROSOPA (P), όπου πήγα χθες με μια φίλη στις 21.30 το βράδυ της Πέμπτης 22/3, και μου δίνεται η ευκαιρία να το επαληθεύσω, χάρη στις άψογες γεύσεις, την εξυπηρέτηση, τον χώρο και το vfm του μενού των 18 € το άτομο, που εξασφάλισα κατά την παρθενική μου κράτηση με το e-table!!

Γι’ αυτό και τα φουλ τεσσάρια μου, που θα αιτιολογήσω στη συνέχεια, σε πλήρη αντιστοιχία με αυτά που προ 5ετίας έβαλε στην κριτική της η evi. Πού, άραγε, χάθηκε αυτή η ψυχή;;
Τα P έχουν εξασφαλίσει υψηλή αξιολόγηση και βεβαιότητα από πολλές κριτικές χρηστών εδώ και 8 χρόνια! Η δική μου είναι αισίως η 58η, μετά την προχθεσινή μου κριτική για τον ΗΛΙΑ 1958, του 58 και πάλι! Τι σου είναι αυτές οι συμπτώσεις, των αριθμών έστω…

Το μαγαζί άνοιξε ο Γιάννης Γκούμας το 1998, λίγο πιο πάνω, στις γραμμές στο Γκάζι που τότε ξεκίναγε. Το 2009 μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στο Ρουφ, Μεγάλου Βασιλείου και Κωνσταντινουπόλεως, στη θέση παλιού υαλουργείου της περιοχής, όπου και επεκτάθηκε σαν χώρος, δύο αιθουσών, με πρόσοψη αντίστοιχα στους 2 δρόμους, που τις ενώνει ένας καλαίσθητος διάδρομος, εστίασης επίσης.

Εκτιμώ μια συνολική δυναμικότητα 100 ατόμων περίπου (στη μεγάλη αίθουσα των μη καπνιζόντων απ’ την Κωνσταντινουπόλεως, τη μικρή των καπνιζόντων απ’ την Μ. Βασιλείου και τον διάδρομο). Παράλληλα, τους καλοκαιρινούς μήνες βγάζουν τραπεζάκια στο πλάτωμα, στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Ο πετυχημένος επιχειρηματίας Γιάννης Γκούμας είχε προϋπηρεσία σαν στέλεχος στο ιστορικό DEALS που καθιέρωσε την πιάτσα στον Φάρο του Ψυχικού, μαζί με τους Διόσκουρους, το San Paolo, τη Ράμπα, τις Πόρτες, και τα λοιπά που οι παλιότεροι θυμόμαστε, και που τώρα αλλάζουν χέρια και ονόματα (πλην της Ράμπας).

Τα P σχεδιάστηκαν απ’ το STUDIO 360, και συνδυάζουν αρμονικά το μοντέρνο βιομηχανικό ύφος, με ρομαντική ατμόσφαιρα και intellectual συναντήσεις.
Η ευρωπαϊκή του κουζίνα εμπλουτίζεται σταδιακά με εξωτικές γεύσεις από Ταϊλάνδη, Χαβάη, κ. λπ. Το μενού επιμελείται προσωπικά ο ίδιος ο κ. Γκούμας, με επιτελείο 5-6 μαγείρων, που τους συντονίζει σε καθημερινή βάση, ενώ στην πολύ ενημερωμένη του κάβα είναι υπεύθυνος ο sommelier Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

Το μαγαζί λειτουργεί κάθε βράδυ απ’ τις 19.00, ενώ την Κυριακή ανοίγουν το μεσημέρι στις 13.30.

Εμείς καθίσαμε σε ένα τραπέζι της μεγάλης αίθουσας, ακριβώς δίπλα στις μπροστινές τζαμαρίες, και είχαμε την ευκαιρία να χαζέψουμε τα τρένα που περνούσαν κάθε λίγο!! Η αίθουσα αυτή έχει στο βάθος καταπληκτικό μπαρ με κρυφούς φωτισμούς, εντυπωσιακή ξύλινη στέγη με δοκάρια και 2 λειτουργικούς σωλήνες εξαερισμού, καθώς και μοντέρνα φωτιστικά, ανηρτημένα απ’ την οροφή.

Ο διάδρομος στη μία του όψη έχει ζεστή επένδυση πλινθοδομής, ενώ στην άλλη έχει όμορφο collage νεανικού ζευγαριού, και οδηγεί στην μικρότερη αλλά εξίσου ρομαντική αίθουσα των καπνιζόντων.

Στη ρομαντική ατμόσφαιρα συντελεί ο συνδυασμός του χαμηλού φωτισμού με την απαλή μουσική απ’ τα μεγάφωνα, η οποία ήταν κυρίως pop & disco δεκαετιών 80 και 90, με κομμάτια κλασικά, όπως το illusion, Saturday night fever…

Εξάλλου και τα πεντακάθαρα WC στο υπόγειο είναι φτιαγμένα με μεράκι και ανάλογα του όλου χώρου: από 2 ανδρικά και γυναικεία, με αντίστοιχες ελκυστικές ζωγραφισμένες φιγούρες, εξοπλισμένα μάλιστα με κολόνιες Μυρτώ και κρεμοσάπουνα Apivita!!

Το προσωπικό (υποδοχή, μπάρμαν και σερβιτόροι), γύρω στα 5 άτομα ήταν όλα τους ευγενέστατα και κατηρτισμένα, ομοιόμορφα ντυμένα με μαύρα παντελόνια, πουκάμισα και ποδιές. Το εστιατόριο ήταν μισογεμάτο, αλλά τις Παρασκευές και τα Σάββατα χαλάει ο κόσμος, όπως μάθαμε.

Το μενού περιλαμβάνει 6 σαλάτες, 9-12 €, 8 ορεκτικά από 8-12 €, 6 ριζότο και ζυμαρικά από 10-14 €, 10 κύρια πιάτα, στα 12-34 € (για Rib eye steak Black Angus 300 γραμμαρίων), καθώς και 4 γλυκά στα 6.50 €.

Εξάλλου, υπάρχει πολύ ενημερωμένη λίστα ποτών, με 80 ετικέτες ελληνικών και ξένων κρασιών, απ’ την οποία τα της ελληνικής αμπέλου κυμαίνονται από 25-60 €, ενώ τα cocktails είναι από 8-9 €.

Εμείς πήραμε το μενού των 18 € που έχει επιλογές σε σαλάτες, κύρια πιάτα και γλυκά. Δοκιμάσαμε λοιπόν τα εξής:

• Αρχικά ήρθε εμφιαλωμένο νερό Ιόλη στα 2 €, καθώς και 4-5 φέτες ζεστού ψωμιού, ενώ στη συνέχεια ήρθαν ισάριθμα ζεστά και ολόφρεσκα καρβελάκια, που συνοδεύτηκαν δυο φορές από ντιπ χούμους.

• Μια σαλάτα με λαχανικά (ρόκα, κ. λπ. ), τριγωνικά κομμάτια γραβιέρας, αχλάδι και κρουτόν παστελιού.

• Μια σαλάτα λαχανικών, με σταφίδες, καρύδια και σος vinaigrette.

• Μια κριθαρότο με ginger και λιαστή ντομάτα, και τρεις ροδέλες παντζαριού, σε βαθύ πιάτο.

• Εγώ πήρα φιλέτο κοτόπουλο, πέντε κομμάτια στη σχάρα, τοποθετημένα πάνω σε βάση ρυζιού μπασμάτι, με διακοσμητικό πράσινο βότανο. Το πιάτο μου ήρθε πάνω σε ευπαρουσίαστο μαύρο ορθογώνιο δίσκο.

• Η φίλη μου πήρε το cheesecake με φρούτα του δάσους.

• Εγώ ζήτησα απ’ τον κατάλογο την τάρτα σοκολάτας ganache, που ήταν εκλεκτή τριγωνική τάρτα, η οποία μάλιστα ξεχείλιζε απ’ την σοκολάτα αυτή!

Τα εδέσματα ήταν όλα χορταστικά, καθώς και νοστιμότατα. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά, που ωστόσο ήταν μάλλον μικρών ποσοτήτων.

Ήπια ένα ποτήρι ροζέ κρασί Άδολη γης του Αντωνόπουλου. Τιμή 5.50 €.

Έτσι πληρώσαμε συνολικά 43.50 € (το άτομο κατηγορία 17/25 €), και θεωρώ ότι για το μενού αυτό το vfm είναι ό, τι πρέπει!

Αντί συμπεράσματος παραθέτω τη ρήση του Oscar Wilde που ήταν γραμμένη στο σουπλά της φίλης μου: “After a good dinner one can forgive anybody, even one’s own relatives”.
Πραγματικά, μετά από ένα καλό δείπνο, όπως αυτό στα PROSOPA, όλοι συγχωρούνται και όλα παραγράφονται, για λίγο έστω!

Προτείνεται!!

23 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Επιτέλους! Να ένα εστιατόριο που σέβεται το όνομά του!

Πρόσωπα λέει, πρόσωπα προσφέρει. Όχι με την κανιβαλιστική έννοια, ούτε ως ο Many-Faced God (για τους 2-3 μυημένους). Είναι, απλώς, ένα μαγαζί που έχει πολλά πρόσωπα. Δεν είναι βαρετό ρε παιδί μου. Δεν είναι απόλυτα τέλειο ή απόλυτα μάπα. Έχει κι απ’ τα δύο.

Να τα πάρουμε με τη σειρά όμως:

Ας ξεκινήσουμε με τα πρόσωπα του Prosopa ως προς τον τομέα της εμφάνισης. Δηλαδή τον χώρο, την εικόνα των σερβιτόρων, τη μουσική, τον φωτισμό. Πολυπρόσωπο το θέμα. Ο χώρος είναι μοντέρνος, προσεγμένος στο έπακρο και καθαρός στην εντέλεια. Ακόμη κι ο τρόπος τοποθέτησης των σερβίτσιων στο τραπέζι είναι μοντέρνος και έχοντας ιδιαίτερο στυλ (αντιδιαμετρικά διαγώνια). Προσεγμένη μπορεί να χαρακτηριστεί και η εμφάνιση των σερβιτόρων. Η μουσική, σε πολύ χαμηλά ντεσιμπέλ, είναι λίγο πιο εκλεπτυσμένη και μπορεί να υποστηρίξει ένα καλό γεύμα. Ο φωτισμός και η, γενικότερη, αίσθηση ατμόσφαιρας είναι βγαλμένα από τον οδηγό “Πως να πετύχετε την τέλεια ατμόσφαιρα”. Υπάρχει μια ελαφριά αίσθηση μυσταγωγίας, την οποία, κατά βάθος, θα ήθελες να έχουν όλα τα εστιατόρια που επισκέπτεσαι. Το πρόβλημα? Η άβολη πλευρά του μοντέρνου χώρου, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις πλαστικές, όχι ιδιαίτερα αναπαυτικές, καρέκλες. Επίσης, η θεματική διακόσμηση του χώρου παραπέμπει, ανάμεσα, σε εργοτάξιο (Under Construction θέμα στον τοίχο) και σταθμό της… Τραινοσέ. Ενδιαφέρουσα μεν, μακριά από το κυριλέ-εκλεπτυσμένο πρόσωπο του εστιατορίου δε.

Τα πρόσωπα της εμφάνισης: Μοντέρνα, Προσεγμένη, Καθαρή, Εκλεπτυσμένη, Ατμοσφαιρική, Άβολη, Αταίριαστη.

Πάμε στην εξυπηρέτηση. Πριν μπεις, στην αρχή, αλλά και πριν βγεις, στο τέλος, θα παρατηρήσεις το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται προς το πρόσωπό σου. Θα βγάζει μάτι, καθώς ο σερβιτόρος υποδοχής θα περιμένει, όσο χρόνο εσύ σκέφτεσαι αν θα μπεις ή όχι, να σου ανοίξει την πόρτα της εισόδου. Μπορεί, πριν μπεις, να θες να πάρεις τον αγαπητικό σου για καληνύχτα και για να πείτε τα νέα της ημέρας. Αυτός θα μείνει στη θέση του, ακλόνητος, να σε περιμένει με αφοσίωση. Οι Εύζωνοι είναι γατάκια μπροστά του. Εκεί είναι που νιώθεις ότι μπαίνεις κάπου που νοιάζονται, πραγματικά, για σένα, κάνοντας ότι περνά απ το χέρι τους ώστε να σιγουρέψουν ότι θα περάσεις όμορφα.

Αφού καθίσεις, οι σερβιτόροι θα κάνουν τα πάντα για να σου θυμίσουν ότι είσαι σε ένα καλό εστιατόριο. Θα είναι ευγενικοί, καρτερικοί, επεξηγηματικοί. Θα σε εξυπηρετήσουν με στυλ και αφοσίωση. Όμως, ο τρόπος που δείχνουμε το ενδιαφέρον μας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ας πούμε, οι συγκεκριμένοι σερβιτόροι, μολονότι είναι ευγενικοί στο ύφος, είναι λίγο άξεστοι στη συμπεριφορά. Το αποδεικνύουν οι βιαστικές κινήσεις με τις οποίες θα μαζέψουν το πιάτο σου, πριν ολοκληρώσεις την αποψίλωσή του, χωρίς, μάλιστα, να σε ρωτήσουν. Φαίνεται να τους απασχολεί, περισσότερο, η τήρηση των δικών τους χρόνων, παρά του δικού σου. Από την άλλη, το γεγονός ότι, πάντα, (αν έχω καταλάβει σωστά) κερνάνε κάποιο ή κάποια πιάτα (από το κανονικό μενού, όχι απλά σφηνάκια ή ένα ψευτογλυκό) δείχνει ότι κατέχουν τα βασικά, ώστε ο πελάτης να φεύγει με καλή εικόνα.

Τα πρόσωπα της εξυπηρέτησης: Ευγενική, Αφοσιωμένη, Γρήγορη, Βιαστική, Ψυχοβγαλτική, Γενναιόδωρη.

Μια μικρή στάση, ώστε να μιλήσουμε για το μενού. Ετοιμάσου για ένα μενού της κατηγορίας “τα θέλω όλα”, τόσο θελκτικό, όσο σε λίγα εστιατόρια. Βέβαια, τα πιάτα ξεφεύγουν από το συνηθισμένο, κυρίως, μέσω της προσθήκης 1-2 ασυνήθιστων υλικών σε αυτά και όχι, τόσο, μέσω ανατρεπτικών γευστικών πειραματισμών. Safe παίξιμο, που λένε. Η ματιά στον κατάλογο δείχνει, ξεκάθαρα, και το κυριλέ πρόσωπο του Prosopa. Το πιο φθηνό πιάτο του μενού κοστίζει 7,5€, ενώ και τα, μετρίου μεγέθους, γλυκά κοστολογούνται με 6,5-6,8€.

Επόμενος σταθμός: Γεύσεις. Πολυπροσωπία στον υπερθετικό βαθμό.

Η έναρξη του γεύματος γίνεται με το ψωμί (2,2€/άτομο), κλασικά. Αυτό περιλαμβάνει μπόλικες φέτες, όχι απαραιτήτως φρέσκου, ούτε απαραιτήτως, φοβερά, γευστικού, ψωμιού, λευκού και ολικής, συνοδεία μερικών ελιών και κάποιου ντιπ. Στο γεύμα μας, αυτό ήταν ένα, ιδιαίτερα, σκορδάτο και γευστικό χούμους, το οποίο δεν χόρταινες με τίποτα.

Κατόπιν, αναλόγως της παραγγελίας σας, μπορεί να γευθείτε πιάτα που καλύπτουν όλο το φάσμα περιπέτειας και νοστιμιάς, από το επίπεδο του τέλειου, ως εκείνο του βαρετού.

Για παράδειγμα, εμείς, δύο άτομα, στο γεύμα μας, αντιμετωπίσαμε τα εξής:

Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα με baby λαχανικά, φαγόπυρο bio, βαλεριάνα, κράνμπερις, καρύδια και βινεγκρέτ βαλσάμικου (9,6€). Η ποσότητα της ήταν σχετικά μικρή, μα επαρκής για δύο άτομα, ενώ η γεύση της ήταν συνηθισμένη, σε ένα βαθμό, μα καλή. Τελικά, καταλήξαμε, ότι ήταν μια καλή επιλογή, αλλά δεν θα την ξαναπροτιμούσαμε (3/4).

Από τα ορεκτικά διαλέξαμε, ίσως, το πλέον φημισμένο τους. Γαρίδα τυλιγμένη με σπαγγέτι πατάτας με σως μάνγκο, κάρυ και τριμμένο μπαχάρι (9,6€). Ήρθαν πέντε μικρές γαρίδες, τυλιγμένες με την πατάτα, με εμφάνιση που τα έσπαγε, στοιχισμένες στη σειρά και βουλιαγμένες στη σως μάνγκο. Τσιμπάς, δαγκώνεις, βογκάς. Κάθε φορά το ίδιο. Κολασμένη γεύση. Απίθανη. Νιώθεις, ταυτόχρονα, μια οικειότητα όμως. Ψάχνεις να βρεις που εντοπίζεται. Αν το δουλέψεις λίγο στο μυαλό σου, καταλήγεις στο ότι η γεύση της σως μάνγκο είναι κατά 99% ίδια με αυτή των γλυκόξινων σαλτσών στα κινέζικα (4/4).

Επειδή είμαστε φαν της τρούφας (τρουfan) ψάξαμε στο μενού για προτάσεις με το ιδιαίτερο αυτό συστατικό. Τη βρήκαμε να περιέχεται σε ένα ορεκτικό και δύο ριζυμαρικά. Ακολουθήσαμε την πεπατημένη, της δεύτερης κατηγορίας. Επιλέξαμε το ριζότο με γλυκιά κολοκύθα, παρμεζάνα και λάδι τρούφας (11,9€). Ήταν έντονα ομογενοποιημένο, τόσο που δεν εντόπιζες καθόλου, την παρμεζάνα ή την κολοκύθα. Το γευστικό συμπέρασμα ήταν το ίδιο με αυτό της σαλάτας. Νόστιμο, μα συνηθισμένο και τυπικό (3/4).

Τώρα προσέξτε τι πάθαμε με το επόμενο και τελευταίο, για τα αλμυρά, πιάτο. Μπουκιές κοτόπουλου με τζίντζερ, κάσιους, λαχανικά και σος τεριγιάκι (11,5€). Μμμ, ενδιαφέρον ε? Ωραίο το τζίντζερ, αγαπητά τα κάσιους και η τεριγιάκι σος, συνήθως είναι νόστιμη. Πράγματι, ήταν συμπαθές γευστικά. Όμως γιατί δεν μας είπε κανείς ότι η γεύση του πιάτου είναι ολόιδια με την τυπική γεύση του κινέζικου κοτόπουλου με λαχανικά? Αν ψάχναμε την τυπική κινέζικη γεύση θα πηγαίναμε σε ένα τυπικό κινέζικο εστιατόριο του οποίου ο μπουφές θα κόστιζε όσο το πιάτο το ίδιο. Το συγκεκριμένο πιάτο καταγράφεται ως απόλυτη απογοήτευση όταν σερβίρεται σε ένα εστιατόριο όπως το Prosopa, δεδομένου ότι δεν “πειράζει” ούτε κατά 1% την τυπική γεύση του κινέζικου. Είναι ακριβώς το ίδιο και, μάλιστα, χωρίς να επιδεικνύει συνταρακτική ποιότητα ή ψήσιμο στις μπουκιές κοτόπουλου (2,5/4).

Η κατάληξη ενός «καλού» γεύματος είναι, ως είθισται, το γλυκό. Αν δεν είχαμε αποφασίσει, σε έναν βαθμό ψυχαναγκαστικά, εκ των προτέρων, ότι θα δοκιμάζαμε, σίγουρα, κάποιο γλυκό, μάλλον, θα αποφεύγαμε να το παραγγείλουμε, δεδομένου ότι τα, τέσσερα, αλμυρά πιάτα που δοκιμάσαμε δεν μας εντυπωσίασαν. Τελικά επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε το «Τεστ του Banoffee» (6,5€), όπως θα το περιέγραφε ο Mpiskotos. Ήρθε ένα μικρομεσαίο κομμάτι τύπου τσίζκεικ, χωρίς τη μαρμελάδα, με μερικές «γραμμές» καραμέλας πάνω από την κρέμα/τυρί. Όμορφα σερβιρισμένο, μα μη θελκτικό όταν το επεξεργάζεσαι λίγο στο μυαλό σου. Μόνο στο μυαλό σου. Όταν αρχίζεις να το γεύεσαι σου δημιουργούνται θεμελιώδεις όσο και συνταρακτικές απορίες: «Πως γίνεται να έχει τόσο λίγη καραμέλα κι όμως αυτή να έχει τόσο έντονη γεύση?», «Πως γίνεται να είναι τόσο νόστιμο αυτό το μπανόφι?», «Τι θα απογίνω αν τελειώσει?», είναι μερικές, μόνο, από τις ερωτήσεις που περνάνε από το μυαλό σου ανάμεσα στις μπουκιές (4/4).

Σημείωση: διαβάζοντας μερικές κριτικές για το Πρόσωπα, πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι ακολουθούν την πάγια τακτική των κερασμάτων. Μπορεί να κεράσουν κάποιο αλμυρό ή κάποιο γλυκό πιάτο, πολλές φορές παραπάνω του ενός. Στην περίπτωσή μας το κέρασμα ήταν ένα δεύτερο γλυκό, μια τάρτα σοκολάτας με ganache. Μολονότι δεν είμαι φαν αυτού του τύπου γλυκών, οφείλω να ομολογήσω ότι η τάρτα ήταν βελούδινη, μαεστρικά παρασκευασμένη. Είχε, από δίπλα, ψήγματα μπισκότου που της έδιναν μια ωραία νότα σπάζοντας τη σοκολατίλα (3,5/4).

Όσα βογκητά δεν ρίξαμε στα αλμυρά, τα προκάλεσαν τα γλυκά. Μάλιστα, απέδειξαν, περίτρανα, πως δεν χρειάζεται η συνταγή να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, ώστε η συγκίνηση στον ουρανίσκο να αγγίξει το ζενίθ. Ίσως αυτό χρειάζεται να το κοιτάξουν και για τα αλμυρά τους.

Τα πρόσωπα των γεύσεων: Γκουρμέ, Συνηθισμένες, Κολασμένες, Βαρετές, Κλεψιμαίικες, Ικανοποιητικές.

Στη λυπητερή της υπόθεσης, τα παραπάνω, μαζί με δύο ποτήρια λευκό κρασί, κόστισαν 29€ κατ’ άτομο. Μας χόρτασαν? Ναι. Θα μας χόρταιναν χωρίς το κέρασμά τους? Μάλλον όχι. Πήραμε τα ακριβά τους πιάτα ή τα φθηνά? Μάλλον τα μεσαία προς φθηνά. Άρα, για ένα πλήρες γεύμα που θα προσφέρει καλό κορεσμό, το κόστος θα κυμανθεί γύρω στα 25-30€ ανά άτομο, για το φαγητό, και θα ανέβει ανάλογα τη μορφή των ποτών (μπουκάλι-α ή ποτήρι-α).

Εν κατακλείδι, το Prosopa κάνει, ακριβώς, ότι υπόσχεται. Παρουσιάζει πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Έχει καλή εξυπηρέτηση, μα της λείπουν πράγματα, θα νιώσεις να σε σκλαβώνουν, αλλά μπορεί να αισθανθείς κι ότι σε «φτύνουν». Έχει συμπαθή χώρο, προσεγμένο και με στυλ, μα πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν αλλιώς όντας πιο λειτουργικά. Τέλος, έχει ικανοποιητικές γεύσεις, μα και βαρετά πιάτα, ενώ, με λίγη τύχη, μπορεί να πέσεις και σε κολασμένα πιάτα. Έχει πρωτότυπο μενού, μα συνηθισμένες γεύσεις.

Είναι καλό, αλλά μπορεί όχι κάθε μέρα.

21 Οκτ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Η κριτική για τα πρόσωπα άργησε πολύ, αλλά αυτή η αργοπορία, οδήγησε και σε δεύτερη επίσκεψη μετά αρκετούς μήνες, συνεπώς βοήθησε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Η πρώτη επίσκεψη λοιπόν πραγματοποιήθηκε πριν περίπου ένα χρόνο. Ένα χειμωνιάτικο Σάββατο τρία άτομα το επισκεφθήκαμε με αρκετές προσδοκίες. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, δύο άτομα που τελικά καταλήξαμε και πάλι τρία.

Για να τα πάρω με τη σειρά ο χώρος είναι λιτός από άποψη διακόσμησης, σε γκρι αποχρώσεις πλησιάζει, λίγο σε βιομηχανικό στυλ θα έλεγα και ο χαμηλός φωτισμός με την μουσική σε χαμηλή ένταση και υπό το φως των κεριών στα τραπέζια, συντελούν στο να περάσει κάποιος ένα όμορφο και χαλαρό βράδυ. Ο τοίχος με τα “πρόσωπα” διασημοτήτων σε ασπρόμαυρο φόντο – η μοναδική ίσως αξιοσημείωτη πινελιά- στην δεύτερη επίσκεψη είχε αντικατασταθεί με ένα σκέτο γκρι…δεν ξέρω αν βρίσκεται γενικά under construction αυτή την περίοδο.

Η εξυπηρέτηση; Μμμμ, ψάχνω να βρω το επίθετο που πρέπει να της δώσω. Στην πρώτη επίσκεψη ήταν πιο επικοινωνιακή, στην δεύτερη που είναι και πρόσφατη, την έχασαν εντελώς νομίζω τη μπάλα και εξηγούμαι. Φτάνουμε 2 άτομα με κράτηση σε ένα εστιατόριο που κατά 80% είναι ακόμα άδειο, με πολλά υποτίθεται reserve.

Μας υποδεικνύουν να καθίσουμε στον στενόμακρο διάδρομο που είναι τα διπλά τραπέζια, ο οποίος ενώνει τις δύο αίθουσες του εστιατορίου (καθώς είναι διαμπερές κατά κάποιο τρόπο). Για ευνόητους λόγους αφού είναι και το πέρασμα των σερβιτόρων εκεί, ρωτήσαμε αν έχουμε άλλη επιλογή. Καθίσαμε σε ένα τραπέζι μπροστά στην πόρτα, ενώ σημειώνω όλα τριγύρω τα τραπέζια ήταν άδεια. Στην πορεία ενημερώνουμε ότι θα έρθει και τρίτο άτομο εκτάκτως και ρωτάμε αν μπορούμε να μεταφερθούμε σε ένα άλλο τραπέζι πιο ευρύχωρο. Πήραμε αρνητική απάντηση οπότε προκειμένου να δούμε και το τρίτο φιλαράκι μας, προτιμήσαμε να στριμωχτούμε λίγο.

Αυτό που μας ενόχλησε περισσότερο απ’ όλα δεν ήταν ότι μας αρνήθηκαν εναλλακτική επιλογή, γιατί είναι κατανοητό πως υπάρχουν κρατήσεις και δεν γίνεται τη δεδομένη στιγμή να κάνουν αλλαγές. Εκείνο όμως που πραγματικά μας ενόχλησε ήταν ότι η ώρα πέρναγε και 3 τραπέζια τεσσάρια έμειναν εκεί άδεια, μέχρι που μετά τις 23:30 γέμισαν από ζευγάρια που κατέφθαναν χωρίς κράτηση… με εμάς τους τρείς υπενθυμίζω, στριμωγμένους σε διπλό!

Όταν ενοχλημένοι στο τέλος της βραδιάς το αναφέραμε σαν παρατήρηση στον σερβιτόρο που είχε αναλάβει το τραπέζι μας, μας είπε εμφανώς αμήχανος, ότι επρόκειτο για κρατήσεις που δεν ήρθαν και άλλες μασημένες δικαιολογίες. Και γιατί διερωτώμαι εφόσον πέρασε ένα εύλογο διάστημα από την ώρα που είχε οριστεί η κράτηση, δεν μας προτείνατε –την στιγμή μάλιστα που ήδη σας έχουμε παρακαλέσει γι’ αυτό- να καθίσουμε κάπου αλλού για να είμαστε λίγο πιο άνετα;; Πρώτο φάουλ!

Τέλος για να κλείσει το κεφάλαιο της εξυπηρέτησης, όταν ζητήσαμε τον λογαριασμό κατέφθασε ο υπεύθυνος ίσως είναι και αφεντικό (που προφανώς είχε ενημερωθεί για τα παράπονα), … και άφησε ένα γλυκό λέγοντας: “είναι εντάξει”;; Και μετά στο ίδιο στυλ ακολούθησαν άλλα δύο που αναφέρω παρακάτω. Τουλάχιστον ανώριμη μπορώ να την χαρακτηρίσω αυτή τη συμπεριφορά. Και όχι κύριε μου δεν είναι εντάξει, αλλά από τη στιγμή που έχετε μαγαζί εστίασης και δεν έχετε τον στοιχειώδη τρόπο και την ευγένεια, να χειριστείτε ένα τέτοιο θέμα, δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τίποτε άλλο περαιτέρω. Απλά κάποιοι άνθρωποι όταν “δεν το έχουν” καλό θα ήταν είτε να επιλέξουν κάποιο άλλο επάγγελμά, είτε να επιλέξουν ένα άλλο άτομο για το συγκεκριμένο πόστο, δεν είναι κακό.

Το πρόβλημά μας σαφώς δεν θα το έλυναν τα γλυκά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα μας προσέγγιζε ο υπεύθυνος, την ίδια στιγμή που θίξαμε το πρόβλημα και όχι στο τέλος της βραδιάς με τέτοιο ύφος, χωρίς να πει κουβέντα για το θέμα. Γιατί αυτοί που βρίσκονται στο πόστο του customer service επιβάλλεται να είναι “επικοινωνιακοί”.

Όταν μας έχετε όλη νύχτα στριμωγμένους και δεν ενδιαφέρεστε που έχουμε δυσανασχετήσει με κάτι και σας το έχουμε αναφέρει, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα στο τέλος ένα σκέτο κέρασμα χωρίς καμία αναφορά, γιατί η διάθεση της βραδιάς έχει ήδη πάει περίπατο!

Το φαγητό τώρα…

Ξεκινήσαμε με ένα συμπαθητικό ντιπάκι πασπαλισμένο με παπαρουνόσπορο, ελιές καλαμών και κριτσίνια που μόλις τώρα συνειδητοποιώ από την απόδειξη ότι χρεώθηκε 5,70€ δηλαδή 1,90/άτομο…κοινώς…χρυσάφι!

- Κέρασμα ένα κομμάτι σπανακόπιτα, καλοδεχούμενο, χωρίς όμως να κερδίσει της εντυπώσεις όπως θα περίμενε κανείς από μια πίτα. Κάποιο μυρωδικό, ίσως ένα πιο αρωματικό χόρτο ανάμεσα, λίγο πιο spicy…αχ, βρε μανούλα! Αυτή τη θεϊκή σπανακόπιτα, δεν θα την ξαναγευτώ ποτέ!

Πρέπει εδώ όμως να σημειώσω ότι πάντα απ' ότι πρόσεξα σε όλες τις επισκέψεις και σε όλα τα τραπέζια, κερνάνε είτε κάποιο ορεκτικό, είτε κάποιο γλυκό ή και τα δύο.

- Ριζότο με λαχανικά, απαλή σάλτσα κάρυ και κόλιανδρο χ 10,60€

Νόστιμο και σωστά χυλωμένο, αλλά μετά βίας η αναλογία ήρθε στην μιάμιση κουταλιά της σούπας για τον καθένα!

- Λιγκουίνι με μανιτάρια πλευρώτους και πέστο τρούφας χ 9,20€

Αξιοπρεπές πιάτο που σε σχέση με την πρώτη επίσκεψη κράτησε την ποιότητα και την τιμή του στα ίδια επίπεδα, σε βάρος όμως και εδώ της ποσότητας. Η τρέλα που έχω να φωτογραφίζω τα πιάτα, με βοήθησε στο να διαπιστώσω την τραγική σμίκρυνση των μερίδων.

- Ταλιατέλες μανιταριών με κρέμα παρμεζάνας χ 12,20€

Από τα νοστιμότερα πιάτα που δοκιμάσαμε στα Prosopa, αλλά εξακολουθώ να θεωρώ πάρα πολλά τα 12€ για μια μερίδα ζυμαρικών.

- Κοτόπουλο με απαλή σάλτσα κάρυ και μάνκγο που ενώ στον κατάλογο η χρέωση είναι στα 10,60€ οι τρεις κουταλιές πουρέ πατάτας που ζητήσαμε να συνοδεύει το κοτόπουλο, εκτόξευσε το πιάτο στα 13,60€…. κι άλλο χρυσάφι… κουταλιά και ευρώ δηλαδή!

Ένα κατά τα άλλα πάρα πολύ νόστιμό πιάτο, ωραία στημένο, με τρυφερό το κοτόπουλο και γευστικό τον βελουδένιο πουρέ που το συνόδευσε, αλλά όσο βλέπω την απόδειξη… τόσο εξοργίζομαι από την υψηλή κοστολόγηση.

Με κερασμένα τα παρακάτω γλυκά τύπου “εντάξει είναι;;”:

α) μια πανακότα γευστικότατη,

β) ένα ωραίο παγωτό φυστίκι που είχε έντονη την γευστική προσθήκη του πικραμύγδαλου και

γ) λικέρ μανταρίνι (το παράκανε ο υπεύθυνος με τα κεράσματα, μου θύμισε το αξέχαστο σκηνικό στα Λιθάρια και σημειωτέον ότι η παρέα μου είχε ήδη εκνευριστεί με την όλη αντιμετώπιση και δεν τα ακούμπησε καν), χωρίς ποτά, με νερό βρύσης, ο λογαριασμός έφτασε τα 51,30€ ήτοι 17,10€ έκαστος, ποσό αρκετά υψηλό θεωρώ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την συνολική εμπειρία.

Ενδεικτικά θα σας πω ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, ο κατάλογος ήταν ακριβώς ο ίδιος, με τις ίδιες τιμές (με εξαίρεση το κουβέρ που ήταν κατά 0,30€ λιγότερο ανά άτομο), και το γεύμα πάλι τριών ατόμων με τάρτα κολοκύθι χ6,5€, μπιφτεκάκια (3 τεμ. μινιατούρες και αδιάφορα) χ7,80€, ριζότο με λαχανικά, ταλιατέλες και λιγκουίνι όπως παραπάνω, κοτόπουλο παρμεζάνα χ11,40€, κανάτα κόκκινο κρασί 500ml x5,80€, μπύρα Fix dark χ4,40€ κι ένα γλυκό τιραμισού χ 6,50€...

... Σκαρφάλωσε στα 79,30€ δηλαδή 26,43€/άτομο!

Συμπερασματικά: Στα Prosopa δε νομίζω ότι θα ξαναπάω, αν δεν αλλάξει η φιλοσοφία. Λίγο η εξυπηρέτηση, λίγο τα υπόλοιπα που προανέφερα... δε μπορώ να πω ότι με κέρδισε αυτό το εστιατόριο. Το φαγητό είναι αρκετά καλό, επιδέχεται βέβαια βελτιώσεις και σίγουρα επιβάλλεται να ανανεώσουν τον κατάλογο. Πρέπει όμως να κατεβάσουν και τις τιμές. Γιατί όταν καλούμαι να δώσω 26€ για ένα πλήρες γεύμα ή 17€ για ένα ελλιπές, τότε έχω πολύ περισσότερες απαιτήσεις τόσο από το σέρβις όσο και από την συνολική εμπειρία που αποκόμισα.

Αφήνω στην δική σας ευχέρεια το εάν θέλετε να το επισκεφθείτε ή όχι.

28 Μάρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
26-36

25 Μαρτίου σήμερα και αποφασίσαμε αν αποφύγουμε μαγαζιά με ψαρικά λόγο της παράδοσης του μπακαλιάρου. Θέλαμε να πάμε κάπου που θα τρώγαμε καλά, δηλαδή σε μαγαζί που έχουμε επισκέπτη αρκετές φορές και έχουμε φάει καλά. Οπότε επιλέξαμε τα πρόσωπα. Το έχουμε επισκέπτη πολλές φορές στο παρελθόν είτε χειμώνα στις Εσωτερικές αίθουσες είτε καλοκαίρι στην πλατεία απέναντι.
Υπάρχουν μαγαζιά που είναι πολύ δυνατά στο φαγητό και λιγότερο στα γλυκά τους υπάρχουν το αντίθετο και φυσικά μαγαζιά που είναι δυνατά και στους 2 τομείς. Τα πρόσωπα είναι ένα τέτοιο μαγαζί πολύ δυνατό και στους 2 και Σωστά εκτελεσμένα φαγητά και τρομερά γλυκά. Φυσικά δεν θα φας τα γκουρμε πιάτα με πολύπλοκες γευσεις άλλα δεν θα φας και την την μπριζόλα με πατάτες Και καρότο και λίγο ρύζι δίπλα τις δεκαετίας του 80.

Ο χώρος μέσα είναι μοντέρνος βιομηχανικού στιλ, καθαρός με απόσταση τα τραπέζια.

Μπαίνοντας και αφοί κάτσαμε στο τραπέζι για 4 άτομα που είχαμε κλείσει την ίδια μέρα το πρωί, ο σερβιτόρος μας μας ρώτησε αν θέλαμε εμφιαλωμένο νερό η βρύσης. Ύστερα μας φέρανε τους καταλόγους μας και την λίστα κρασιών και ποτών.

Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ Μας

Ένα ποτήρι ροζέ κρασί που στην πορεία ήρθε και δεύτερο κερασμένο από το μαγαζι

Σαλάτας πράσινη με κοτόπουλο ψητό και παρμεζάνα
Ωραία σαλάτα με νόστιμο ψητό κοτόπουλο χορταστική μερίδα που μπορείς να Την πάρεις και σαν κυρίως πιάτο.

Μικρή πίτσα με ντομάτα και βασιλικό.
λεπτό ζυμάρι με τυρί μοτσαρελα ολόκληρα ντοματακια και σάλτσα ντομάτας, νόστιμη απλά θα ήθελα το ζυμάρι να ήταν τραγανό.

Μοσχαρίσια μπιφτεκάκια με κατσικίσιο τυρί.
3 μικρά μπιφτεκάκια λίγο πιο μεγάλα από καφτεδάκια με 3 κομμάτια πίτας στο ενδιάμεσο είχαν σως (σαν μαγιονέζα σαν τυρί κρέμα) και από πάνω τριμμένο τυρί. Νόστιμα μπιφτεκάκια ζουμερά και πολύ γευστικά.

Έπειτα ήρθε ορεκτικό κέρασμα
Κοτόπουλο thai με Καρότο κολοκυθάκι μανιτάρια μέσα σε σάλτσα από σόγια σως.
Εμένα που μου αρέσουν το κινέζικο και έχω φάει αρκετά στην ζωή μου το έφαγα μεν άλλα δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο δε, όχι ότι δεν ήταν νόστιμο άλλα του έλειπε κάτι για να απογειωθεί το πιάτο.

Στα κυρίως τώρα.

Εγώ πήρα πικανια black agnus με πατάτες baby ψητές. Λίγο πριν έρθει το πιάτο μου έφεραν στο τραπέζι μας 2 βαζάκια με σως σάλτσες δεν πρόλαβα να δω τι ήταν γιατί δεν τις χρησιμοποιώ οπότε δεν υπήρχε λόγος να βρίσκονται στο τραπέζι, όπως και τα διαφορετικα αλάτια που έφεραν άμεσος μετα. Μου αρέσει γενικά η γεύση του κρέατος όταν πρόκειται για black agnus. Το κρέας ήταν σωστά ψημένο όπως το ζήτησα μόνο που ήταν λίγο σκληρό. Αρκετή ποσότητα και το κρέας και η πατάτες, αν και δεν τρελαίνομαι για πατάτα γενικός, ήταν νόστιμες.

Ταλιατελες ολικής άλεσης με κρέμα παρμεζάνας.
Μια Πιρουνιά που έφαγα μου άρεσε αρκετά, σωστά βρασμένα τα μακαρόνια και νόστιμη η κρέμα παρμεζάνας που γέμιζε το στόμα.

Σπαγγέτι με λιαστή ντομάτα και κολοκύθι
Και αυτό το πιάτο σωστά εκτελεσμένο, σωστά βρασμένα μακαρόνια και χορταστική μερίδα.

Και για τον μικρό μας πηραμε
Κριθαράκι με γαρίδες
Ωραία και αυτό εκτελεσμένο με 3-4 γαρίδες καθαρισμένες και νόστιμη κόκκινη σάλτσα.

Αφού τελειώσαμε αποφασίσαμε να πάρουμε και 2 γλυκάκια

Μπανοφι
Το καλύτερο μπανοφι που έχω φάει ποτέ

Παγωτό καϊμάκι με βάση από κανταΐφι και χαλβά
Πολύ ωραίο και αυτό αν σου αρέσει ειδικά η γεύση του χαλβά από ταχίνι.

Έπειτα μας ήρθαν 2 γλυκά κέρασμα

Πανακοτα
Δεν πολύ κατάλαβα την γεύση της για είχα ακόμα στο στόμα μου τα άλλα 2 που ήταν πιο γλυκά οπότε αυτό μου φάνηκε αγλυκό

Και τέλος (επιτέλους) παγωτού πεπόνι.
Πάρα πολύ ωραίο.

Ο λογαριασμός για τα παραπάνω ήταν 114 ευρώ.

Τα πρόσωπα είναι από τα μαγαζιά Που θα συνεχίσω να επισκέπτομαι γιατί είναι σταθερή άξια

13 Ιουν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Παρασκευη 5/5 πηγαμε στα " Πρόσωπα". Ενα μικρο αλλα παράλληλα πολυ ομορφο κ καλαίσθητο μαγαζι! Στα θετικά του ειναι η τοποθεσία, καθώς βρίσκεται κοντα στο μετρο του Κεραμεικού, οπότε δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθουμε με το πάρκινγκ, αλλα παράλληλα απέχει κ απο το θόρυβο της πλατείας στο Γκαζι.

Οι γεύσεις που σου προσφέρει ειναι ιδιαίτερες και ολα τα πιάτα που παραγγείλαμε ηταν προσεγμένα..

Το σέρβις ειναι σχετικα γρηγορο.
Αξιζει να δοκιμάσετε κοτόπουλο με σως γιαουρτιου, ραβιόλια με μανιταρια και ψαρονέφρι!!

Αν μπορουσα να βαλω ενα μείον ειναι οι τσιμπημένες τιμουλες κ αυτος ειναι ισως κ ο μοναδικος λογος που θα διστάσω να ξανα παω αμεσα... Ωστόσο, μακροπρόθεσμα σιγουρα θα το ξανα επισκεφτώ!!

Έκπτωση μέχρι 10%
Etable

Μεγ. Βασιλείου 52 & Κων/πόλεως 4, Ρουφ

210 3413433