Loader

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Προσεγμένα πιάτα με δημιουργικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας υλικά από την Ελληνική γη. Κυριακή κλειστά.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

12 Ιουν 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
50-64

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το ALERIA στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο, πολύ κοντά – από πάσης απόψεως – στο διάστερο FUNKY GOURMET. Θα τους αναφέρω κατά σειρά σπουδαιότητας.
Η κουζίνα του σεφ Γκίκα Ξενάκη: Αλλιώτικη (το «δημιουργική» μού φαίνεται τετριμμένο στη συγκεκριμένη περίπτωση) ελληνική κουζίνα, με γνωστά μεν υλικά αλλά πρωτοποριακά παραλλαγμένο τρόπο παρασκευής – και παρουσίασης. Κανένα πιάτο δεν είναι όπως η εικόνα που έχετε σχηματίσει στο μυαλό σας διαβάζοντας τον κατάλογο, έτσι μένετε αρχικά ένα λεπτό να θαυμάζετε το αρτίστικο στήσιμο, πριν προχωρήσετε στη δοκιμή της γεύσης, που μετά την πρώτη μπουκιά σάς αφήνει επίσης για ένα λεπτό άφωνους με τη νοστιμιά της. Συνδυασμός παραδοσιακών βασικών γεύσεων με σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές, έμπνευση και μεράκι του σεφ οδηγεί σε αποτελέσματα που δεν είναι εύκολο να περιγραφούν, ας μη συνεχίσω λοιπόν, η συνέχεια στα πιάτα σας.
Το περιβάλλον: Από πού να αρχίσω; Οι περισσότερες κριτικές περιορίζονται – τρόπος του λέγειν – στην υπέροχη αυλή στο πίσω μέρος. Κατάφυτη, με μεγάλα δέντρα (στα οποία κρύβονται ανεμιστήρες που δύσκολα διακρίνεις με γυμνό μάτι, αλλά με ανακούφιση δέχεσαι τα κύματα δροσερού αέρα που στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις), εξαιρετικά φροντισμένη, από τους πιο ωραίους πράσινους χώρους φαγητού της πρωτεύουσας, φαβορί στις προτιμήσεις ντόπιων και (των πάρα πολλών) ξένων επισκεπτών. Αξίζει όμως να χαρίσετε στον εαυτό σας και την εμπειρία ενός δείπνου στο επάνω όροφο. Κλασικός ως χώρος, ψηλοτάβανος, ήσυχος, πάρα πολύ ωραία φωτισμένος και βέβαια με τέλειο κλιματισμό, πολυτελής όσο χρειάζεται, με πολύ γυαλί και ξύλο, σε απαλά χρώματα, θυμίζει – επιτρέψτε μου την υπερβολή – διαμέρισμα σε ανάκτορο (π. χ. Schönbrunn στη Βιέννη). Αν πάλι είστε φίλοι πιο casual περιβάλλοντος, προτιμήστε, όταν η αυλή είναι κλειστή, το χώρο του ισογείου. Σαφώς πιο νεανικός και σπιρτόζικος, δεν αφήνει το μάτι ούτε στιγμή σε ησυχία. Στη μια πλευρά είναι διαμορφωμένος χώρος μπαρ για ποτό με finger food. Πάρα πολύ άνετα τραπέζια και καθίσματα παντού. Εννοείται ότι ουδείς διανοείται να ανάψει τσιγάρο παρά μόνο στην αυλή, ενώ και οι τουαλέτες είναι αντάξιες του συνόλου. Η κουζίνα δε φαίνεται από πουθενά, ο σεφ προτιμά να δημιουργεί απερίσπαστος.
Το σέρβις: Πέντε ντοματούλες, κόκκινες και λαχταριστές, συγχαρητήρια σ’ αυτόν που προσέλαβε, εκπαίδευσε και κρατά σε εγρήγορση αυτό το πολυπληθές προσωπικό, που θα σου συστηθεί (δύο για κάθε τραπέζι) με το όνομά του, θα σου λύσει υπομονετικά όλες τις απορίες, θα φροντίσει την κατάλληλη πάντα στιγμή να μαζέψει τα σερβίτσια και να φέρει καινούρια, να γεμίσει τα ποτήρια του νερού και του κρασιού, να ακουμπήσει κομψά κάθε πιάτο στο τραπέζι και να εξηγήσει με χάρη και γνώση του αντικειμένου τα συστατικά και τη δομή του. Όλες και όλοι τους με άψογα αγγλικά, θέλω να το τονίσω αυτό.
Τα υπόλοιπα έχουν λίγο πολύ διαδικαστικό χαρακτήρα. Αν δεν φθάσετε περπατώντας από το σταθμό του Κεραμικού ή του Μεταξουργείου (δέκα λεπτά δρόμος), υπάρχει άνθρωπος που θα παραλάβει το αυτοκινητάκι σας στην είσοδο και θα σας το επιστρέψει κατά την αναχώρησή σας.
Η παραγγελία σας θα γίνει a la carte ή ως tasting menu (προσοχή: για όλο το τραπέζι! ), τα οποία σαφώς συμφέρουν από πλευράς κόστους. Υπάρχουν τρία: ένα με 4 πιάτα και επιδόρπιο στα 55 ευρώ (συν 28 για wine pairing), ένα με 6 πιάτα και επιδόρπιο (72 + 38 ευρώπουλα) και ένα (αποκάλυψη! ) χορτοφαγικό με 6 πιάτα και επιδόρπιο (72 + 35 γιούρος). Το αντιληφθήκατε ήδη: Οι τιμές έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, αισθητά μάλιστα. Οφείλω βέβαια να πω ότι ακόμα και αν «περιοριστεί» κανείς σε ορεκτικό + κύριο + επιδόρπιο, θα φύγει από το ALERIA όχι μόνο ευχαριστημένος αλλά και χορτάτος. Εγώ θα συνιστούσα το tasting menu I με wine pairing, γιατί ο κατάλογος των κρασιών είναι όντως εντυπωσιακός, εμπιστευθείτε τους ειδικούς του καταστήματος και θα με θυμηθείτε.
Ο κατάλογος είναι δομημένος στη λογική surf ‘n turf, προσφέρει δηλαδή 7 ορεκτικά που κοιτάνε προς surf μεριά, 7 κυρίως προς turf και 4 επιδόρπια. Τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τα επιτυχή πειράματα του σεφ. Ενίοτε αλλάζει και κάποιο δευτερεύον συστατικό της συνταγής που αναφέρεται στον κατάλογο, γι’ αυτό ακούστε προσεκτικά την παρουσίαση που θα κάνει ο σερβιτόρος / η σερβιτόρα σας. Επειδή ποφεύγω τις μακροσκελείς περιγραφές εδεσμάτων, θέλω απλώς να αναφέρω τα κατά την άποψή μου highlights του ALERIA: Από τα ορεκτικά (κόστος 12 έως 20 €) η αναδομημένη χορτόπιτα (πιο νόστιμη «γέμιση» πίτας δεν έχετε φάει), η ας πούμε καβουροσαλάτα (υδαρή, με πραγματικό καβούρι και φρέσκο ροδάκινο), και το signature dish του αναδομημένου παστίτσιου (με ουρά μόσχου, μανιτάρια shitake και αφρό μπεσαμέλ), που μπορείτε να το πάρετε και ως κύριο. Από τα κυρίως (19 – 28 €) είτε το παραδοσιακό κουσκουσάκι μπουρδέτο (το κουσκουσάκι βρασμένο τόσο όσο, η σκορπίνα διακριτικά παρούσα) είτε, όταν υπάρχουν, τα μοσχαρίσια γλυκάδια φρικασέ (ένα πιάτο που σε διαστάσεις κλασικής μερίδας εστιατορίου μάλλον θα σε μπούχτιζε εδώ είναι πραγματικό γλυκόξινο κρεσέντο γεύσεων). Τα επιδόρπια πιο κλασικά, δεν θα σας προτείνω κάποιο ιδιαίτερο, μπορείτε να αποφασίσετε επί τόπου και να τα βάλετε στη μέση.
Τι άλλο; Το μόνο που βρίσκω να υστερεί ελαφρά είναι η ποικιλία των χειροποίητων ψωμιών, με εξαίρεση αυτό με ελιές και καρύδια, τα βρίσκω γενικά άνευρα, απλά συνοδευτικά, τα σώζει το υπέροχο κρητικό λάδι που τα συνοδεύει σε ένα πιατάκι. Υπέροχο το ξεκίνημα με τριλογία amuse bouche, αξιέπαινη η προσφορά «προεπιδόρπιου» σε μορφή φυσικά σορμπέ.
Κάνατε σίγουρα το λογαριασμό, 60 με 80 ευρώ το άτομο δεν είναι για κάθε μέρα. Πιστέψτε με όμως, αξίζει. Για λόγους ισοτιμίας θα έπρεπε ίσως να κόψω μια ντομάτα, όμως η ALERIA συγκαταλέγεται σαφώς στα εστιατόρια με τρία αστέρια στο σύστημα fratello (= δε με νοιάζει πού μένετε, ξεκουνηθείτετε κι ελάτε! ), οπότε 4 στα 4 και καλή σας απόλαυση σε ένα από τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Εννοείται ότι απαιτείται κράτηση.

10 medium

03 Ιούλ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
50-64

Επανέρχομαι για το Αλέρια, σε σχετικά σύντομο διάστημα από την προηγούμενη κριτική μου, για δύο λόγους:

Πρώτον επειδή στην τελευταία μου επίσκεψη δοκίμασα ένα ανανεωμένο, σχεδόν ολοκαίνουριο μενού.
Δεύτερον, λόγω του επαγγελματισμού υψηλών προδιαγραφών που πάντα με εντυπωσιάζει στο εστιατόριο αυτό.
H επίσκεψη πραγματοποιήθηκε αρχές Μαΐου. H κριτική στα βασικά της σημεία γράφτηκε τότε, σήμερα επιτέλους την δημοσιεύω.

…………………………………………………………………………


Για το Αλέρια δεν θα μακρηγορήσω. Εξάλλου έχω αναφερθεί αναλυτικά στο ύφος του σε παλαιότερες κριτικές μου. Το επίπεδο παραμένει σταθερά υψηλό. Πρόκειται ένα από τα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, όπου το δείπνο αποτελεί γευστική εμπειρία, που κάθε γαστρονομικά ανήσυχος Αθηναίος πρέπει να γευτεί έστω μία φορά. Η φήμη του είναι τέτοια, που κάθε, μα κάθε φορά θα συναντήσετε ξένους επισκέπτες, οι οποίοι αναζητούν υψηλού επιπέδου ελληνική κουζίνα. Νομίζω ότι ο σεφ, Γκίκας Ξενάκης υπηρετεί άριστα, με συνέπεια και εξαιρετική φαντασία την ελληνική γαστρονομία. Ναι, είναι «γκουρμέ», είναι ακριβό (για το μέσο ελληνικό εισόδημα), αλλά σε αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο και με την αδημονία της επιστροφής.

Αυτή την φορά, το επισκεφθήκαμε τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα. Η μαγική του αυλή δεν είχε ανοίξει ακόμα, κι έτσι μεταφερθήκαμε στην μία από τις σάλες του πρώτου ορόφου, όπου δεν είχα την ευκαιρία να πάω σε προηγούμενες επισκέψεις. Ο χώρος είναι διακριτικά πολυτελής, με φινέτσα και ατμόσφαιρα αρχοντικού σπιτιού. Άλλωστε το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι διατηρητέο και πανέμορφο. Υπάρχουν δύο χώροι στον πρώτο όροφο. Όπου και να καθίσετε θα αισθανθείτε σαν επίσημοι προσκεκλημένοι. Το αρτ ντε λα ταμπλ αυστηρό, με βαριά τραπεζομάντιλα, πετσέτες, κλασικά- βαριά μαχαιροπίρουνα, που αλλάζουν πριν από κάθε πιάτο. Γενικά προτιμώ την αυλή του, αλλά και η σάλα είναι εξίσου καλαίσθητη.

Ο κατάλογος στην φιλοσοφία που γνωρίζουμε: τρία tasting menus: ένα μικρότερο, ένα λίγο μεγαλύτερο κι ένα χορτοφαγικό. Παρατήρησα μια αισθητή αύξηση στις τιμές σε σχέση με την τελευταία μου επίσκεψη (στα 55 και 75 ευρώ, χωρίς το wine pairing, αν συγκράτησα καλά). Δίνεται επίσης η δυνατότητα να φτιάξεις και το δικό σου μενού, με πιάτα από την α λα καρτ λίστα και να τα σερβίρουν δια του 2. Εμείς ακολουθήσαμε την τελευταία επιλογή, ώστε να επιλέξουμε τα πιάτα που θέλουμε. Πριν αναφέρω τις γεύσεις που δοκιμάσαμε, θα τονίσω ότι τρία από τα διαχρονικά δημοφιλή πιάτα του Aleria παραμένουν πάντα στον κατάλογο: η χορτόπιτα, το παστίτσιο και το κουσκουσάκι μπουρδέτο. Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει κάποιο απ’ αυτά (και ιδιαίτερα το αποδομημένο παστίτσιο του Αλέρια), να το κάνετε οπωσδήποτε στην πρώτη επίσκεψη.

Πριν αρχίσει η γευστική πανδαισία των πιάτων, προηγούνται δύο εξίσου ευχάριστες εκπλήξεις: το καταπληκτικό ευφάνταστο amuse bouche και το πανεράκι με τα υπέροχα δικά τους ψωμάκια συνοδεία σπιτικού βουτύρου.

Δεν ξέρω αν σας τυχαίνει συχνά στα ακριβά εστιατόρια να σας μένει στη μνήμη το amuse bouche, στο Αλέρια πάντως, ακόμα και αυτό είναι ένας λόγος επίσκεψης. Οι τρεις ονειρεμένες- ινσταγκραμικές μπουκίτσες καλωσορίσματος είναι ακόμα εκεί, γευστική έκρηξη στο στόμα!

Τα δε ψωμάκια είναι δικής τους παρασκευής, τριών ειδών: φετούλες λευκού προζυμένιου, μαύρου με καρύδι (αν θυμάμαι καλά) και αφράτα σαν μάφιν με μυρωδικά, το ένα καλύτερο από το άλλο. Το δε σπιτικό βούτυρο που συνοδεύει, αρωματίζεται από μανιτάρια πορτσίνι. Χρεώνονται 4 ευρώ το άτομο, αλλά αξίζουν πραγματικά και ανανεώνονται, αν το θελήσετε.

Και περνάω στα του φαγητού. Δύο άτομα δοκιμάσαμε πέντε αριστοτεχνικά πιάτα. Η ευγενέστατη υπεύθυνη παραγγελιών μάς οργάνωσε την σειρά των πιάτων και η κουζίνα φρόντισε να τα χωρίσει όλα στη μέση, ώστε να έχουμε την αίσθηση ότι κάνουμε το δικό μας tasting. Δεν θα σχολιάσω το καθένα ξεχωριστά, γιατί όλα ήταν άψογα σε γεύση, παρουσίαση και σύλληψη.
- Παλαμίδα με αχινό και κραμπλ (από κάποιο λαχανικό).
- Ταρτάρ με μοσχάρι, άνηθο και αυγολέμονο. Το αυγολέμονο, όπως μας εξήγησαν, δεν είχε καθόλου αυγό, αλλά είχε παρασκευαστεί από ρύζι.
- Ψητό καλαμάρι με σταφίδες, ρόκα και μάραθο. Ψημένο με την τεχνική sous vide, δηλαδή σε κενό αέρος, που το άφηνε τραγανό και ταυτόχρονα ζουμερό. Ο μάραθος σε μορφή αφρού, που έλιωνε και έδινε τα αρώματά του στις υπόλοιπες γεύσεις.
- Χοιρινά Μάγουλα με πουρέ πατάτας, μήλο και αντίβ. Η σάλτσα μεστή, δεμένη, ο πουρές αέρινος.
- Ορτύκι, με φάβα, αχλάδι και κόκκινο λάχανο. Πάνω σε ένα κραμπλ σοκολάτας.

Δεν υπάρχουν λόγια. Θαυμάσαμε και απολαύσαμε το καθένα ξεχωριστά. Το μόνο που μας «δυσκόλεψε» κάπως ήταν η καθυστέρηση ανάμεσα στα πιάτα, η οποία όμως είναι λογική για το οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται. Ωστόσο, για λόγους καθαρά πρακτικούς, θα πρότεινα να οργανώσετε νωρίς την επίσκεψή σας, γιατί η γευστική εμπειρία στο Αλέρια, χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να ολοκληρωθεί.

Συνοδεύσαμε με δύο ποτήρια κρασί έκαστος - μαλαγουζιά Ρωξάνη Μάτσα – ένα ελαφρύ, αρωματικό κρασί, που έχουμε ξαναδοκιμάσει στο Αλέρια και μας αρέσει πολύ.

Και εδώ να αναφέρω τον λόγο που κάνει τέτοιου τύπου εστιατόρια να ξεχωρίζουν σε επαγγελματισμό και σεβασμό στον πελάτη.

Στην αρχή του δείπνου, όπως πήγα να ξεδιπλώσω την πετσέτα μου, παρατήρησα μια μικρή αστοχία, που δεν χρειάζεται να αναλύσω εδώ, τίποτα σπουδαίο. Πολύ διακριτικά ζήτησα να την αντικαταστήσουν, όπως κι έγινε. Φυσικά απολογήθηκαν για την αβλεψία, τόσο η κοπέλα που μας σέρβιρε όσο και η υπεύθυνη παραγγελιών. Στο τέλος του δείπνου λοιπόν, με δική τους πρωτοβουλία, και χωρίς να έχουμε παραγγείλει ακόμα γλυκό, μας έφεραν σερβίτσια και μας είπαν ότι μας κερνούν και τα δύο νέα γλυκά που υπάρχουν στον κατάλογο, για να τα δοκιμάσουμε και να πούμε την γνώμη μας. Σημειώνω ότι το καθένα, σε τιμές α λα καρτ κοστίζει 10 ή 12 ευρώ. Ένας σημαντικός λόγος αυτής της κριτικής λοιπόν που αφιερώνω στο Aleria, είναι για να επιβραβεύσω αυτή την χειρονομία και τα δύο υπέροχα γλυκά που δοκιμάσαμε.

- Τάρτα με φράουλες και δυόσμο
- Μπακλαβάς με μους από φυστίκι Αιγίνης, στρώσεις από ζελέ κόκκινων φρούτων, κρέμα και μαστίχα.

Περιττό να πω ότι πρόκειται για υψηλό επίπεδο ζαχαροπλαστικής, η περιγραφή μου εδώ είναι πολύ απλοϊκή μπροστά στο οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα η τάρτα ήταν εξόχως αρωματική και δροσερή, με κέρδισε σίγουρα, προτείνεται για τα καλοκαιρινά βράδια. Ο μοντέρνος μπακλαβάς με το φιστίκι, κάτι μοναδικό, που σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.

Στο σύνολο, φύγαμε γι’ άλλη μια φορά ενθουσιασμένοι, παρ’ όλο που είχαμε πληρώσει περίπου 60 ευρώ το άτομο (με τα γλυκά κερασμένα). Το νέο μενού του Αλέρια είναι αντάξιο της φήμης του, που χτίζεται μεθοδικά, χωρίς να γίνεται καμιά έκπτωση στην ποιότητά του. Είναι σίγουρα ένα (ακριβό) δώρο, που πάντως πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη ram.

6 medium

27 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Τα φθινοπωρινά βράδια στην Αθήνα δεν κάνει και τόσο κρύο, οπότε μια εκλεκτή φιλική παρέα έξι ατόμων αποφασίσαμε να κάνουμε κράτηση στην αυλή του εστιατορίου Aleria στο Μεταξουργείο και να γευτούμε τις πρωτότυπες γευστικές του δημιουργίες. Το μότο του Aleria είναι: "Δημιουργούμε με μεράκι" και ο επικεφαλής σεφ Γκίκας Ξενάκης διακρίνεται για τη δημιουργικότητά του, χρησιμοποιώντας υλικά από την Ελληνική γη. Να σημειώσω ότι το εστιατόριο λειτουργεί Δευτέρα με Σάββατο, μόνο τα βράδια.

Φτάνοντας γίναμε δεκτοί με πολύ ευγενικό τρόπο από τους υπεύθυνους, που μας οδήγησαν σε ένα τραπέζι για έξι άτομα στην εξαιρετικά ατμοσφαιρική αυλή. Ο φωτισμός, η διακόσμηση της αυλής είναι τόσο προσεγμένα, όπως εύστοχα επεσήμανε η αγαπητή Rose_Tyler στην κριτική της, που υποβάλλουν στους πελάτες θετική διάθεση. Εξίσου καλόγουστος και προσεγμένος είναι και ο εσωτερικός χώρος του πανέμορφου νεοκλασικού στον Κεραμεικό, όπου στεγάζεται το εστιατόριο.

Ο ευγενικός υπεύθυνος μας έφερε καταλόγους και άρχισε να εξηγεί ότι είχαμε δύο επιλογές: Ή να διαλέξουμε ένα από τα δύο Tasting Menus (κόστους 48 και 64 ευρώ αντίστοιχα) ή να παραγγείλουμε α λα καρτ. Πρώτο και μοναδικό φάουλ της εξυπηρέτησης. Αν επιλέγαμε κάποιο από τα Tasting Menus, θα ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε και οι έξι το ίδιο, χωρίς καμιά παραλλαγή. Μάλιστα σε ερώτηση φίλης για ποιο λόγο γίνεται αυτό, ο ευγενέστατος κατά τα άλλα υπεύθυνος δεν είχε καμιά απάντηση να μας δώσει, παρά μόνο ότι αυτή είναι η πολιτική τους. Να σημειώσω ότι σε αρκετές περιπτώσεις μας έχει τύχει σε ανάλογα εστιατόρια να υπάρχουν ατομικές διαφοροποιήσεις στα Tasting Menus ή κάποιοι από την παρέα να επιλέγουν μενού και κάποιοι να παραγγέλνουν α λα καρτ. Εκτιμώ ότι αυτό το σημείο χρειάζεται επανεξέταση από τους υπεύθυνους του Aleria.

Εν πάση περιπτώσει επιλέξαμε να παραγγείλουμε α λα καρτ και είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε τα εξής:

- Στην αρχή μας προσφέρθηκε καλωσόρισμα (amuse bouche) που περιλάμβανε χωνάκια με αρσενικό τυρί Νάξου, πολύ εύγευστα, τσιπς πατάτας με ταραμά και παντζάρια με κατσικίσιο τυρί.

- Επίσης, σερβιρίστηκαν φρεσκοψημένα λευκά και μαύρα ψωμάκια με αρωματικό βούτυρο.

- 'Χορτόπιτα" (Τα εισαγωγικά προέρχονται από τον κατάλογο εστιατορίου και έχουν νόημα, καθώς πολλά από τα πιάτα σερβίρονται αποδομημένα ή με μαγειρεμένα με δημιουργικό τρόπο): Άγρια χόρτα, κρέµα φέτας, τραγανό φύλλο. Μια αποδομημένη, γευστικά άρτια, χορτόπιτα, από τα ορεκτικά που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος.

- "Κρητικός Ντάκος": Ξινοµυζήθρα, ντοµάτα, κάππαρη, ελιές. Να σημειώσω ότι ντάκος δεν εμφανίζεται πουθενά, σερβίρεται όμως μια εξαιρετική μους με γεύση ντάκου, όπου γίνονται αντιληπτά και όλα τα συστατικά που περιγράφονται στον κατάλογο.

- "Φέτα - Καρπούζι": Περιλαμβάνει crème brûlée φέτας, καρδιά καρπουζιού µε µάραθο, πίκλα καρπουζιού, κρέµα ρόκας. Απίθανο δημιουργικό ορεκτικό, κατά την προσωπική μου εκτίμηση από τα must taste για όποιον επισκέπτεται το Aleria.

- Σαλάτα µε Κατσικίσιο Τυρί Σαγανάκι: Περιλάμβανε φινόκιο, ξινόµηλο, φουντούκι, µέλι τρούφας και εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς κατσικίσιο τυρί. Ήταν νόστιμη και φρεσκοκομμένη, η μοναδική σαλάτα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο.

Από κυρίως πιάτα προσωπικά παρήγγειλα: Μυλοκόπι με
κρέµα κουνουπιδιού, καραµελωµένα καρότα, σάλτσα από παντζάρι, ιβίσκο. Το μυλοκόπι ήταν απόλυτα σωστά ψημένο, ώστε να κρατάει τους χυμούς του, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η γεύση της σάλτσας από παντζάρι.

Άκουσα τα καλύτερα λόγια από τους συνδαιτυμόνες μου που παρήγγειλαν ψητή πάπια µε άγρια µούρα, πουρέ σελινόριζας, καραµελωµένα εσαλώτ και ψητή ρέβα. Η συμβουλή του σερβιτόρου να δοκιμάσουν την πάπια λίγο ψημένη αποδείχθηκε σοφή. Το κρέας της ήταν μαλακό, εύγευστο και δεν είχε σκληρύνει καθόλου. Όλοι όσοι παρήγγειλαν πάπια, έμειναν ενθουσιασμένοι.

Δοκιμάσαμε και δύο γλυκά:
- "Πολίτικο Τσουρέκι": Τραγανή φαγετίνη, sorbet πορτοκάλι και κάρδαµο. Η φαγετίνη είχε γεύση παστελιού, η μους που τη συνόδευε έβγαζε όλα τα αρώματα του τσουρεκιού με δυνατές δόσεις πορτοκαλιού και κάρδαμου, άρεσε σε όλους μας.

- Μους από Μακεδονικό Χαλβά: Σερβιρίστηκε µερέντα από ταχίνι και δυόσµο, σορµπέ λεµόνι και καραµελωµένα φιστίκια Αιγίνης. Εξαιρετική γεύση, κι αυτό το επιδόρπιο άρεσε σε όλους μας.

Ο λογαριασμός ανήλθε περίπου στα 40 ευρώ το άτομο, σίγουρα άξιζαν όσα πληρώσαμε για τη γευστική εμπειρία...

Συνολική αποτίμηση: Αδιαμφισβήτητα αξίζει να επισκεφτεί κάποιος το Aleria! (Ειρήσθω εν παρόδω, επιτέλους έλυσα την απορία μου για το από πού πήρε το όνομά του, η Aleria είναι μικρή, γραφική πόλη της Κορσικής). Εξαιρετική δημιουργική κουζίνα με βάση ελληνικές πρώτες ύλες, πανέμορφος χώρος, ευγενική εξυπηρέτηση, κόστος ανάλογο με την αξία του μενού. Μόνη παρατήρηση: Απαιτείται, ειδικά στους καιρούς της κρίσης που ζούμε, περισσότερη ευελιξία, περισσότερες και πιο οικονομικές προτάσεις για Tasting Menus που να δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα για πιο συχνές επισκέψεις στο αξιόλογο αυτό εστιατόριο.

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο

210 5222633