Loader

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Προσεγμένα πιάτα με δημιουργικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας υλικά από την Ελληνική γη. Κυριακή κλειστά.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ οδηγίες πλοήγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

10 medium

22 Μαι 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
37-49

To Aleria είναι ένα από τα εστιατόρια με εντυπωσίασαν πολύ θετικά από την πρώτη επίσκεψη και εξακολουθούν να με εντυπωσιάζουν πάντα. Θα διαφοροποιηθώ σε σχέση με την προηγούμενη βαθμολογία μου σε ένα μόνο σημείο: θα βάλω το απόλυτο 4/4, κάτι που δεν κάνω καθόλου συχνά. Όμως το Aleria το αξίζει.

Με σταθερή ποιότητα πρώτης ύλης, φαντασίας, δημιουργικών πιάτων, εξυπηρέτησης, όμορφου περιβάλλοντος. Επιμένω να επισκέπτομαι το εστιατόριο αυτό όταν ανοίγει ο καιρός (κι εφόσον μου το επιτρέπουν τα οικονομικά μου βεβαίως) για να απολαμβάνω την πάντα όμορφη, χαλαρωτική αυλή, με τα πολυτελώς επιμελημένα φερ φορζέ.

Πρόσφατη επίσκεψη την δεύτερη εβδομάδα του Μαϊου, ημέρα Τρίτη, δύο άτομα. Τηλεφωνήσαμε για κράτηση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και βρήκαμε τραπέζι. Διαπιστώσαμε ότι, ενώ τα περισσότερα τραπέζια της αυλής ήταν γεμάτα, υπήρχαν αρκετά ελεύθερα. Παρατήρησα γι' άλλη μια φορά πολλούς τουρίστες, ζευγάρια, που κατά την γνώμη μου, έκαναν μια πολύ καλή επιλογή για να δοκιμάσουν ποιοτικό ελληνικό φαγητό, πέρα από το greek taverna. Το περιβάλλον ήταν πολύ ήρεμο, χαλαρωτικό, μια πολύ ρομαντική βραδιά.

Το προσωπικά άριστα καταρτισμένο, πολύ ευγενικό, μιλάει σωστά αγγλικά (όσον αφορά το μενού και την εξυπηρέτηση τουλάχιστον). Μου άρεσε που οι περισσότεροι ήταν νέα παιδιά, ευγενικά, πρόθυμα, δεν τους λείπει το χαμόγελο. Κατά τ' άλλα η εξυπηρέτηση προσεγμένη στο έπακρο, υψηλοτάτου επιπέδου, όπως αρμόζει στο ύφος του εστιατορίου. Θα αναφερθώ αναλυτικά.

Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης εξακολουθεί να δημιουργεί κορυφαία πιάτα, που απογειώνουν τις αισθήσεις, άρτια παρουσιασμένα, μεστά στη γεύση. Γενικά είναι μια απόλαυση το δείπνο στο Aleria. Μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που ξεκινά από τον χώρο, επεκτείνεται στην εξυπηρέτηση και κορυφώνεται στη γεύση.

Η κοπέλα που μας εξυπηρέτησε, μας έφερε πρώτα την λίστα κοκτέιλ και κρασιών, απ' όπου επιλέξαμε ένα κοκτέιλ με μόκα (δεν το θυμάμαι ακριβώς) κι ένα ποτήρι λευκό Μαλαγουζιά, Ρωξάνη Μάτσα από κτήμα της Αττικής. Εντύπωση μου έκανε που στη λίστα κρασιών δεν αναγνώριζα πολλές από τις γνωστές ετικέτες (θυμάμαι μόνο το Thema Pavlidi), αλλά παραγγείλαμε με βάση κυρίως τις ποικιλίες. Αυτό δείχνει ότι ο/η sommelier τους είναι ανήσυχος/η, δεν εφησυχάζει στις αναγνωρίσιμες ετικέτες, αλλά στοχεύει να αναδείξει κι άλλα αξιόλογα ελληνικά κτήματα. Στη διάρκεια της βραδιάς μας δοκιμάσαμε επίσης δύο κόκκινα, το Ραψάνη (τρεις ποικιλίες σταφυλιών), ένα υπέροχο, βαθύ κρασί, με φραουλένια επίγευση, και το κόκκινο Cabernet από το Κτήμα Χατζηγεωργίου. Μάλιστα το δεύτερο, ευγενικά μας το κέρασαν για την γευστική δοκιμή.

Η κοπέλα που ανέλαβε να μας εξυπηρετήσει ήταν πολύ επεξηγηματική. Για καθετί που έφερνε, μας έκανε και την απαραίτητη ανάλυση. Σε κάποιους μπορεί να φανεί κουραστικό. Εγώ το θεωρώ χρήσιμο, γιατί, σε εστιατόρια με ιδιαίτερα πιάτα και σύνθετες γεύσεις, ο χρόνος που μεσολαβεί από την παραγγελία στην κατανάλωση σε οδηγεί να ξεχνάς τι ακριβώς έχεις παραγγείλει. Επίσης, θα επαινέσω την προθυμία τους να μας χωρίσουν οι ίδιοι από την κουζίνα όλα τα πιάτα στα δύο, ώστε να μην χρειαστεί να μοιράζουμε μεταξύ μας. Εφόσον τους είπαμε ότι όλα πάνε για τη μέση. Και φυσικά είχαν επιμεληθεί την όμορφη παρουσίαση της κάθε μερίδας ξεχωριστά!

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 3 tasting menus (το 3ο είναι μια μοντέρνα vegeterian προσθήκη). Τα δύο πρώτα περιλαμβάνουν 4 πιάτα +γλυκό και 6 πιάτα+ γλυκό αντίστοιχα, στα 48 και στα 64 ευρώ. Έχουν τον περιορισμό ότι θα πρέπει να τα παραγγείλει όλο το τραπέζι και προσφέρονται έως τις 22.45. Κάποια πιάτα τους είναι μοναδικά, αλλά τα περισσότερα, μπορείς να τα βρεις και a la carte. Και φυσικά wine pairing με επιπλέον χρέωση.

Εμείς, επειδή έχουμε δοκιμάσει αρκετά πιάτα του Aleria, είπαμε να κινηθούμε πιο στοχευμένα, με a la carte. Οι προτάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Ορεκτικά και Κυρίως, με 7 περίπου επιλογές στο καθένα. Οι ιδέες κινούνται σε ελληνικά πιάτα στην πιο γκουρμέ εκτέλεσή τους, σε κρέας, χορτοφαγικά και θαλασσινά.

Το δείπνο μας λοιπόν εξελίχθηκε ως εξής:

Amuse bouche: μια τριπλή πανδαισία απόλαυσης, προάγγελος του τι θα ακολουθούσε.
Ένα κράκερ (σαν ρυζόχαρτο) από ρεβυθι, με μπαλίτσες μους κατσικισιου τυριου και κομματάκια παντζάρι, μια χρυσαφένια μπαλίτσα, παραλλαγη του fish and chips και μια μικρογραφία κλαμπ σάντουιτς με χελι, ξινομηλο και ρεβα. Λαχαριστές και οι τρεις μπουκίτσες! Πραγματική διασκέδαση για το στόμα.

- Μοσχαρίσιο ταρτάρ με μανιτάρια και tapioca chips (15 ευρώ). Πολύ νόστιμο, ελαφρύ, ενδιαφέρουσα έναρξη.

- Το "Παστίτσιο" (16). Signature πιάτο του Aleria, ευτυχώς εξακολουθεί χρόνια να είναι στη λίστα του. Μια πιο ελεύθερη πρόταση για παστίτσιο, με χοντρό μακαρόνι, ουρά μόσχου και μανιτάρια shitake και μια ρευστή κρέμα μπεσαμέλ να αγκαλιάζει όλα τα υλικά. Για τους λάτρεις του είδους, όνειρο! Επαρκές και ως κυρίως, παρ'όλο που περιλαμβάνεται στα ορεκτικά.

Σε κάθε αλλαγή πιάτου, μαζεύονταν τα προηγούμενα σερβίτσια και άλλαζαν τα μαχαιροπίρουνα.

Κυρίως: - Κουσκουσάκι Μπουρδέτο (19): σκορπίνα, μύδια, καλαμάρι. Νόστιμο και κάπως πικάντικο. Ίσως επειδή μοιράστηκε στα δύο πιάτα η μερίδα, δεν δοκίμασα παρά 2-3 μπουκιές με θαλασσινά.

- Bavette μόσχου (24): απάκι, πεκορίνο αμφιλοχίας, σέσκουλα. Τρία μικρά φιλετάκια μέτρια ψημένου κρέατος είχε η μερίδα μου (υπολογίστε διπλάσια ποσότητα όλο το πιάτο). Μεστή γεύση, μυρωδάτο, ταίριαζε τέλεια με το κόκκινο Ραψάνη που πίναμε.

- Γλυκό: Σοκολάτα (12 ευρώ). Τέσσερα γλυκά έχει ο κατάλογος, όλα, επιτρέψτε μου, κάπως υπερτιμημένα. 10- 12 ευρώ, νομίζω είναι υπερβολή. Αυτό που επιλέξαμε εμείς, είχε 3 μπουκίτσες σοκολάτας όλες κι όλες κι ανάμεσα 2 κουταλιές παγωτό μέντα (πολύ αρωματικό).

Πριν τον λογαριασμό, το τραπέζι καθαρίστηκε σχολαστικά και ερωτηθήκαμε αν θέλουμε καφέ. Πληρώσαμε με κάρτα, περίπου 85 ευρώ (+30 ευρώ περίπου για τα ποτά). Ένα ποσό που δικαιολογεί την όλη γευστική εμπειρία και την ποιότητα του Aleria. Θα έλεγα λοιπόν, ότι ένα ποσό κοντά στα 40 ευρώ είναι το μίνιμουν που θα πληρώσει κανείς για να δειπνήσει σ΄αυτό το όμορφο εστιατόριο.

Φυσικά και προτείνεται για τους ανήσυχους ουρανίσκους, φυσικά και παραμένει στις τοπ επιλογές μου!

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη ram.

6 medium

27 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Τα φθινοπωρινά βράδια στην Αθήνα δεν κάνει και τόσο κρύο, οπότε μια εκλεκτή φιλική παρέα έξι ατόμων αποφασίσαμε να κάνουμε κράτηση στην αυλή του εστιατορίου Aleria στο Μεταξουργείο και να γευτούμε τις πρωτότυπες γευστικές του δημιουργίες. Το μότο του Aleria είναι: "Δημιουργούμε με μεράκι" και ο επικεφαλής σεφ Γκίκας Ξενάκης διακρίνεται για τη δημιουργικότητά του, χρησιμοποιώντας υλικά από την Ελληνική γη. Να σημειώσω ότι το εστιατόριο λειτουργεί Δευτέρα με Σάββατο, μόνο τα βράδια.

Φτάνοντας γίναμε δεκτοί με πολύ ευγενικό τρόπο από τους υπεύθυνους, που μας οδήγησαν σε ένα τραπέζι για έξι άτομα στην εξαιρετικά ατμοσφαιρική αυλή. Ο φωτισμός, η διακόσμηση της αυλής είναι τόσο προσεγμένα, όπως εύστοχα επεσήμανε η αγαπητή Rose_Tyler στην κριτική της, που υποβάλλουν στους πελάτες θετική διάθεση. Εξίσου καλόγουστος και προσεγμένος είναι και ο εσωτερικός χώρος του πανέμορφου νεοκλασικού στον Κεραμεικό, όπου στεγάζεται το εστιατόριο.

Ο ευγενικός υπεύθυνος μας έφερε καταλόγους και άρχισε να εξηγεί ότι είχαμε δύο επιλογές: Ή να διαλέξουμε ένα από τα δύο Tasting Menus (κόστους 48 και 64 ευρώ αντίστοιχα) ή να παραγγείλουμε α λα καρτ. Πρώτο και μοναδικό φάουλ της εξυπηρέτησης. Αν επιλέγαμε κάποιο από τα Tasting Menus, θα ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε και οι έξι το ίδιο, χωρίς καμιά παραλλαγή. Μάλιστα σε ερώτηση φίλης για ποιο λόγο γίνεται αυτό, ο ευγενέστατος κατά τα άλλα υπεύθυνος δεν είχε καμιά απάντηση να μας δώσει, παρά μόνο ότι αυτή είναι η πολιτική τους. Να σημειώσω ότι σε αρκετές περιπτώσεις μας έχει τύχει σε ανάλογα εστιατόρια να υπάρχουν ατομικές διαφοροποιήσεις στα Tasting Menus ή κάποιοι από την παρέα να επιλέγουν μενού και κάποιοι να παραγγέλνουν α λα καρτ. Εκτιμώ ότι αυτό το σημείο χρειάζεται επανεξέταση από τους υπεύθυνους του Aleria.

Εν πάση περιπτώσει επιλέξαμε να παραγγείλουμε α λα καρτ και είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε τα εξής:

- Στην αρχή μας προσφέρθηκε καλωσόρισμα (amuse bouche) που περιλάμβανε χωνάκια με αρσενικό τυρί Νάξου, πολύ εύγευστα, τσιπς πατάτας με ταραμά και παντζάρια με κατσικίσιο τυρί.

- Επίσης, σερβιρίστηκαν φρεσκοψημένα λευκά και μαύρα ψωμάκια με αρωματικό βούτυρο.

- 'Χορτόπιτα" (Τα εισαγωγικά προέρχονται από τον κατάλογο εστιατορίου και έχουν νόημα, καθώς πολλά από τα πιάτα σερβίρονται αποδομημένα ή με μαγειρεμένα με δημιουργικό τρόπο): Άγρια χόρτα, κρέµα φέτας, τραγανό φύλλο. Μια αποδομημένη, γευστικά άρτια, χορτόπιτα, από τα ορεκτικά που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος.

- "Κρητικός Ντάκος": Ξινοµυζήθρα, ντοµάτα, κάππαρη, ελιές. Να σημειώσω ότι ντάκος δεν εμφανίζεται πουθενά, σερβίρεται όμως μια εξαιρετική μους με γεύση ντάκου, όπου γίνονται αντιληπτά και όλα τα συστατικά που περιγράφονται στον κατάλογο.

- "Φέτα - Καρπούζι": Περιλαμβάνει crème brûlée φέτας, καρδιά καρπουζιού µε µάραθο, πίκλα καρπουζιού, κρέµα ρόκας. Απίθανο δημιουργικό ορεκτικό, κατά την προσωπική μου εκτίμηση από τα must taste για όποιον επισκέπτεται το Aleria.

- Σαλάτα µε Κατσικίσιο Τυρί Σαγανάκι: Περιλάμβανε φινόκιο, ξινόµηλο, φουντούκι, µέλι τρούφας και εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς κατσικίσιο τυρί. Ήταν νόστιμη και φρεσκοκομμένη, η μοναδική σαλάτα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο.

Από κυρίως πιάτα προσωπικά παρήγγειλα: Μυλοκόπι με
κρέµα κουνουπιδιού, καραµελωµένα καρότα, σάλτσα από παντζάρι, ιβίσκο. Το μυλοκόπι ήταν απόλυτα σωστά ψημένο, ώστε να κρατάει τους χυμούς του, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η γεύση της σάλτσας από παντζάρι.

Άκουσα τα καλύτερα λόγια από τους συνδαιτυμόνες μου που παρήγγειλαν ψητή πάπια µε άγρια µούρα, πουρέ σελινόριζας, καραµελωµένα εσαλώτ και ψητή ρέβα. Η συμβουλή του σερβιτόρου να δοκιμάσουν την πάπια λίγο ψημένη αποδείχθηκε σοφή. Το κρέας της ήταν μαλακό, εύγευστο και δεν είχε σκληρύνει καθόλου. Όλοι όσοι παρήγγειλαν πάπια, έμειναν ενθουσιασμένοι.

Δοκιμάσαμε και δύο γλυκά:
- "Πολίτικο Τσουρέκι": Τραγανή φαγετίνη, sorbet πορτοκάλι και κάρδαµο. Η φαγετίνη είχε γεύση παστελιού, η μους που τη συνόδευε έβγαζε όλα τα αρώματα του τσουρεκιού με δυνατές δόσεις πορτοκαλιού και κάρδαμου, άρεσε σε όλους μας.

- Μους από Μακεδονικό Χαλβά: Σερβιρίστηκε µερέντα από ταχίνι και δυόσµο, σορµπέ λεµόνι και καραµελωµένα φιστίκια Αιγίνης. Εξαιρετική γεύση, κι αυτό το επιδόρπιο άρεσε σε όλους μας.

Ο λογαριασμός ανήλθε περίπου στα 40 ευρώ το άτομο, σίγουρα άξιζαν όσα πληρώσαμε για τη γευστική εμπειρία...

Συνολική αποτίμηση: Αδιαμφισβήτητα αξίζει να επισκεφτεί κάποιος το Aleria! (Ειρήσθω εν παρόδω, επιτέλους έλυσα την απορία μου για το από πού πήρε το όνομά του, η Aleria είναι μικρή, γραφική πόλη της Κορσικής). Εξαιρετική δημιουργική κουζίνα με βάση ελληνικές πρώτες ύλες, πανέμορφος χώρος, ευγενική εξυπηρέτηση, κόστος ανάλογο με την αξία του μενού. Μόνη παρατήρηση: Απαιτείται, ειδικά στους καιρούς της κρίσης που ζούμε, περισσότερη ευελιξία, περισσότερες και πιο οικονομικές προτάσεις για Tasting Menus που να δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα για πιο συχνές επισκέψεις στο αξιόλογο αυτό εστιατόριο.

10 Ιουν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Μην ακούσω κάτι σχετικά με μέρες βραβευμένης γαστρονομίας, πολλώ δε μάλλον χρυσοσκουφάτης, δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αντισταθώ και να μη σπεύσω. Παρότι διανύω περίοδο αυτοσυγκράτησης στα οικονομικά μου, με το που βγήκαν τα μενού των βραβευμένων εστιατορίων, ανασκουμπώθηκα, ρίχτηκα σε βαθειά μελέτη και κατέληξα στην Aleria. Κάτι που καιρό τώρα έψαχνα αφορμή να πάω, κάτι το πολύ θελκτικό μενού στην προσιτή τιμή των 35 ευρώ κατ’ άτομο, ήταν μάλλον αναπόφευκτο να επιλέξω το εστιατόριο του Μεταξουργείου.

Υπέροχο, καλοκαιρινό και μοσχοβολιστό βράδυ της πρώτης Τρίτης του Ιούνη, λοιπόν κι εκεί γύρω στις 22.30 διασχίσαμε την είσοδο κι οδηγηθήκαμε πίσω, στην όμορφη αυλή, την ύπαρξη της οποίας ούτε που διανοείσαι καθώς περπατάς τα πεζοδρόμια της Μεγ. Αλεξάνδρου. Διαλέξαμε ένα περιποιημένο τραπέζι για δύο κι αυτό αποτέλεσε την ιδανική γωνιά για το ρομαντικό μας δείπνο.

Η αυλή του υπέροχο νεοκλασικού όπου στεγάζεται το εστιατόριο είναι στ’ αλήθεια πανέμορφη. Φωτισμένη διακριτικά με τρόπο ώστε να δημιουργείται ρομαντική ατμόσφαιρα χωρίς όμως να χρειάζεται να παίζεις τυφλόμυγα, περιτριγυρισμένη από φυτά, προσεγμένα και λιτά διακοσμημένη, με ευρύχωρα τραπέζια τοποθετημένα στις σωστές αποστάσεις, αναπαυτικά καθίσματα και με προσοχή στις λεπτομέρειες. Άριστες επομένως οι εντυπώσεις από τον εξωτερικό χώρο, όπου κι απολαύσαμε τη βραδιά μας. Αντίστοιχα εντυπωσιακός μου φάνηκε και ο εσωτερικός χώρος από το λίγο που τον είδα, χωρίς ωστόσο να έχω πλήρη εικόνα.

Η περιποίηση από τους πολυάριθμους, ομολογουμένως, ευγενέστατους και απόλυτα καταρτισμένους σερβιτόρους επίσης άψογη, όπως θα περίμενε κανείς σ’ ένα εστιατόριο του επιπέδου αυτού. Εξαιρετικοί επαγγελματίες όλοι τους, σαφείς κι επεξηγηματικοί με το μενού, ευγενείς, προσηνείς, χαμογελαστοί, διαρκώς παρόντες, χωρίς να γίνονται λεπτό κουραστικοί. Ας μη μακρηγορώ κι ας συνοψίσω λέγοντας ότι η εξυπηρέτηση ήταν ιδανική.

Το σκηνικό, λοιπόν του τέλειου δείπνου ήταν άψογα στημένο κι η ανυπομονησία μου για τις εκλεκτές γεύσεις μεγάλη. Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ. Άμεσα κατέφθασε το πανεράκι με διάφορα είδη από το χειροποίητο ψωμί που κάθε μέρα ζυμώνουν οι ίδιοι, όπως μας ενημέρωσαν, συνοδεία βουτύρου αρωματισμένου με τρούφα, του οποίου η γεύση ήταν τόσο δυνατή όσο και το άρωμά του. Δυνατό ξεκίνημα.

Λίγο μετά σημειώθηκε η άφιξη του πρώτου πιάτου του βραβευμένου μενού που είχαμε πάει να γευτούμε: Αυγά με πατάτες και τρούφα. Πεντανόστιμο πραγματικά, αλλά θα συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου, καθώς, εντάξει, καταλαβαίνω την αχαλίνωτη μόδα με τ’ αυγά που έχει συνεπάρει ολόκληρη την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό ναι, το συγκεκριμένο αυγό ήταν άψογο, ο κρόκος του φίνος και ιδανικά υδαρής, τα τσιπς πατάτας καλοτηγανισμένα κι η τρούφα ήρθε κι έδεσε κι αγκάλιασε γλυκά το πιάτο, αλλά οκ. Όπως και να το κάνουμε, δεν παύει να είναι παρά ένα αυγό.

Η συνέχεια ήταν εξίσου καλοεκτελεσμένη, αλλά σαφώς πιο εντυπωσιακή: Γαρίδες ψητές με τοπιναμπούρ (αυτό μάθαμε πως είναι αγκινάρα από την Ιερουσαλήμ, αλλά τελικά δεν είναι κι ακριβώς αγκινάρα), ξινόμηλο και σάλτσα από το ζωμό τους και μελισσόχορτο. Φανταστικό. Το χαιλάιτ της βραδιάς για τον φίλο μου, όπως μάλιστα δήλωσε θα μπορούσε να περάσει το βράδυ του τρώγοντας τη μία γαρίδα πίσω από την άλλη. Ωστόσο κάθε πιάτο δεν είχε παρά δύο γαρίδες, αρκούντως ζουμερές βεβαίως και πλούσιες κι εξαιρετικά απολαυστικές.

Το επόμενο πιάτο αποτέλεσε το δικό μου γευστικό χαιλάιτ: Ραβιόλι γεμιστό με άγρια μανιτάρια, μοσχαρίσια γλυκάδια και ζωμό αρωματισμένο με τρούφα. Χάθηκα στη γεμάτη γεύση του και μου ξέφυγαν κανά δυό διακριτικά μουγκρητά ηδονής. Τέλειο γευστικό αποτέλεσμα, προσωπικά θα μπορούσα να βγάλω τη βραδιά τρώγοντας το ένα ραβιόλι πίσω απ’ τ’ άλλο, μέχρι τελικής πτώσης.

Στη συνέχεια κατέφθασε αρνάκι σιγοψημένο με πουρέ γλυκοπατάτας, σπαράγγια, crumble ξινόχοντρου και σάλτσα γραβιέρας Νάξου. Ομολογουμένως, το αρνί δεν αποτελεί το κρέας της απόλυτης αρεσκείας μου- εκτός κι αν πρόκειται για παϊδάκια. Εκεί είναι άλλη η κατηγορία και άλλο το επίπεδο, τρελαίνομαι. Γενικά όμως δεν παίζει να επιλέξω αρνί για κυρίως κι αν δεν ήταν σεταρισμένο το μενού, δεν υπήρχε περίπτωση να επέλεγα το συγκεκριμένο πιάτο. Χαίρομαι όμως που τελικά το έφαγα, γιατί ήταν ένα καλοψημένο κομμάτι αρνιού, χωρίς λίπη, ιδιαίτερα γευστικό και πολύ ταιριαστό με τα τριγύρω. Νομίζω ότι η απουσία ενθουσιασμού έγκειται στην υποκειμενική μη προτίμηση του εν λόγω κρέατος, κάποιος που το αγαπά, ίσως να ξετρελαθεί.

Κλείσαμε με ένα φανταστικό γλυκό: Κρέμα λευκής σοκολάτας με παγωτό κυδώνι (! ), εσπεριδοειδή και σαμπλέ αμυγδάλου. Υπέροχος ο συνδυασμός της λευκής σοκολάτας με το παγωτό κυδώνι, άψογο και το σαμπλέ. Τα κομματάκια εσπεριδοειδών μου παραφάνηκαν ξινούτσικα και κατ’ εμέ θα μπορούσαν να λείψουν.

Το δείπνο μας συνοδεύσαμε με ένα κρασί από την αξιοπρόσεχτη και τσιμπημένη συνάμα λίστα τους που δεν είχα ξαναδοκιμάσει. Ένα λευκό κρασί από ξινόμαυρο σταφύλι, το «Άσπρο από Μαύρο» του Κτήματος Χρυσοχόου, ιδιαίτερο, συνταίριαξε αρμονικά με τις γεύσεις μας, στα 24 ευρώ.

Όσο για τις τιμές, δεν είδα τον κανονικό κατάλογο, οπότε δεν έχω σαφή εικόνα, αλλά απ’ ότι αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα ακριβό εστιατόριο. Το μενού που εμείς απολαύσαμε με 35 ευρώ κατ’ άτομο, κανονικά κοστολογείται σαφώς ακριβότερα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα αξίζει. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και προσφέρετέ του μια όμορφη βραδιά στον υπέροχο χώρο της Aleria με αφορμή μια επέτειο, τον εορτασμό μιας επιτυχίας ή απλά για να χαρείτε μια καλοκαιρινή βραδιά, από αυτές τις μοσχομυρωδάτες, ιδιαίτερες, μοναδικές βραδιές της ξεμυαλίστρας Αθήνας μας.

08 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
65-80

Άλλο ένα εστιατόριο το οποίο θέλαμε εδώ και καιρό να επισκεφτούμε... το οργανώσαμε τελικά μία βραδιά του Αυγούστου και βρεθήκαμε, μετά από κράτηση, στην όμορφη αυλή του. Η αυλή είναι σχετικά μικρή, αλλά όμορφα διακοσμημένη και τα τραπέζια είναι τοποθετημένα σε άνετες αποστάσεις. Ο εσωτερικός χώρος του ισογείου που διασχίσαμε μας φάνηκε επίσης όμορφος.

Με το που καθήσαμε, ρωτηθήκαμε για προτίμηση στο νερό (μεταξύ ανθρακούχου ή μη) και μας έγινε μια μικρή παρουσίαση του μενού. Το εστιατόριο διαθέτει και κάποια μενού γευσιγνωσίας που μας φάνηκαν ενδιαφέροντα, παρόλα αυτά εμείς αποφασίσαμε να διαλέξουμε από το à la carte μενού.

Η εξυπηρέτηση ήταν πολύ καλή καθ' όλη τη διάρκεια του δείπνου. Τα ορεκτικά που διαλέξαμε ήρθαν διαδοχικά μοιρασμένα σε δύο πιάτα, οπότε κάθε στιγμή είχαμε μόνο ένα πιάτο μπροστά μας. Σε κάθε πιάτο υπήρχε και μία σύντομη παρουσίαση από τον σερβιτόρο, οι οποίες θα προτιμούσα να λείπουν, αλλά ΟΚ. Τα σερβίτσια άλλαζαν με κάθε νέο πιάτο αν χρειαζόταν και τα ποτά ανανεωνόταν με καλούς ρυθμούς από τους σερβιτόρους. Παραδόξως, η συνεχής κίνηση όλων αυτών των ατόμων στο χώρο δεν ήταν καθόλου ενοχλητική. Γενικά, όλα όμορφα.

Στο βασικό τώρα, τις γεύσεις, μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Ό, τι δοκιμάσαμε ήταν νόστιμο και καλομαγειρεμένο. Το στήσιμο όλων των πιάτων ήταν επίσης εξαιρετικό. Εγώ ξεχώρισα το συνοδευτικό αρωματισμένο βούτυρο, την ιδιαίτερη σαλάτα με ρόκα αλλά και το bavette μόσχου -λάπα αν δεν κάνω λάθος- το οποίο βρήκα πολύ καλό (ρωτήθηκα για το ψήσιμο, ήρθε λίγο πιο άψητο από ότι θεωρούσα πως θα έρθει, αλλά ήταν νοστιμότατο). Το επιδόρπιο που προτιμήσαμε (με βερύκοκο, κυδώνι, παγωτό και ψητό αμύγδαλο) ήταν ένα από τα καλύτερα που έχω γευτεί σε εστιατόριο.

Στο οικονομικό κομμάτι, για ένα πλούσιο δείπνο και ένα οικονομικό κρασί δώσαμε περίπου €160. Η πληρωμή έγινε κανονικά με κάρτα. Ευχάριστη νότα ότι παρόλο που ανοίχτηκαν περισσότερα μπουκάλια νερού, χρεώθηκε το ένα. Σε αυτό το ύψος λογαριασμού, δεν κάνει την διαφορά, αλλά είναι μία σωστή κίνηση του μαγαζιού.

Μόνη παραφωνία οι τουαλέτες, οι οποίες, χωρίς να είναι σε κακή κατάσταση, δεν ήταν και σε ιδανική. Θεωρώ ότι για το ύφος του εστιατορίου έπρεπε να είναι πιο προσεγμένες.

Συμπερασματικά, ήταν μια πολύ καλή επιλογή. Σίγουρα δεν είναι για συχνά λόγω κόστους, αλλά σας προτρέπω να πάτε.

4 medium

25 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Χαιρετιζω εκ νεου ολους τους φιλους καλοφαγαδες, μετα απο... εναν ολοκληρο χρονο απουσιας μου! Εξεπλαγην μολις συνειδητοποιησα το ακριβες διαστημα κατα το οποιο ειχα χασει καθε επαφη με την παρεα του ask4food, κατι που για πολλοστη φορα καταδεικνυει -και ηρθε να υπενθυμισει- το πώς περναει ο ατιμος χρονος χωρις να το καταλαβαινουμε...

Βεβαια, μπορει το μεγαλο αυτο διασημα να εμεινα στασιμος ως προς το γραψιμο κριτικων εδω αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν υπηρξα (υπερ)δραστηριος ως προς την (αγαπημενη ολων ημων) εξερευνηση της αθηναϊκης γαστρονομιας!

Προφανως και δε θα αναφερθω σε ολα τα εστιατορια που επισκεφθηκα απο περυσι το καλοκαιρι (δεν ειναι εφικτο) αλλα μονο στα... χαϊλαϊτς! Και θα ξεκινησω απο εκει που σταματησα περυσι τετοια εποχη (ακριβεστερα πριν 14 μηνες), απο τον αγαπημενο καθιερωμενο καλοκαιρινο θεσμο, τις "Ημερες Βραβευμενης Γαστρονομιας"!

Ημερες Βραβευμενης Γαστρονομιας 2017 λοιπον και το... σαφαρι ξεκινησε απο το Aleria.

Ειχα επισκεφθει αλλη μια φορα, καπου στο δευτερο χρονο λειτουργιας του, αυτο το πραγματικα κομψο εστιατοριο του Μεταξουργειου και οι θυμησεις ηταν ακρως θετικες.

Στεγαζεται σε ενα υπεροχα ανακαινισμενο νεοκλασικο, επι της Μεγαλου Αλεξανδρου, με το εσωτερικο ντεκορ, που συνταιριαζει το παραδοσιακο με το μοντερνο ενω το καλοκαιρι προσφερει μια ακρως ρομαντικη προταση στην καπως μικρη αλλα ατμοσφαιρικα φωτισμενη «πρασινη» αυλη του. Σεφ ειναι ο νεαρος, βραβευμενος και ιδιαιτερα δημιουργικος Γκικας Ξενακης ο οποιος «παιζει» με την ελληνικη κουζινα παρουσιαζοντας ευφανταστα και πολυ νοστιμα πιατα. Εκεινο δε, που μου εκανε εντυπωση σε αμφοτερες τις επισκεψεις μου, ηταν το υπεραριθμο προσωπικο του ρεστοραν. Πολλα νεα παιδια απαρτιζουν το τιμ του σεφ, εκαστος εφ' ω εταχθη, βεβαιως!

Παμε ομως στο ειδικο μενου του ιβεντ, αξιας 35€ ανα ατομο:
- Αβγα με πατατες και τρουφα: Το αβγο επαιξε πολυ στο ιβεντ (γενικα, αρκετα ιδια υλικα εμφανιστηκαν σε πολλα μενου). Εδω, ως απλο αλλα ωραιοτατα εκτελεσμενο ξεκινημα, με τη λεπτοκομμενη πατατα και την τρουφα να συνταιριαζουν αρμονικα.

- Γαριδες ψητες με τοπιναμπουρ, ξινομηλο και σαλτσα απο το ζωμο τους με μελισσοχορτο: Υπεροχο πιατο, με εξαιρετικο παντρεμα ολων των υλικων.
Μια παρεξηγηση μονο: το "εξωτικο" τοπιναμπουρ συνανταται πλεον συχνα σε γκουρμε εστιατορια και παρουσιαζεται ως αγκιναρα Ιερουσαλημ. Η αληθεια ειναι οτι δεν προκειται για αγκιναρα και πως ουδεμια σχεση εχει με Ιερουσαλημ! Προκειται για μια βρωσιμη ριζα, που παραπεμπει -εμφανισιακα και μονο- στο τζιντζερ, με «καταγωγη» απο τα αρχαια χρονια και τη λατινικη Αμερικη. Στη γευση θυμιζει κατι μεταξυ πατατας και αγκιναρας.

- Ραβιολι γεμιστο με αγρια μανιταρια, μοσχαρισια γλυκαδια και ζωμος αρωματισμενος με τρουφα: Το κορυφαιο πιατο του μενου ενω προσωπικα ηταν ενα απο τα πιατα που ξεχωρισα απο ολοκληρο το ιβεντ (ενταξει, απο οσα δοκιμασα)! Απιθανη γευση, ο ζωμος επεσε απο πανω την στιγμη του σερβιρισματος και καθε μπουκια, αν «γεμιζες» το κουταλι με ολα τα υλικα του πιατου, ηταν θεσπεσια για τον ουρανισκο!

- Σιγοψημενο αρνακι με πουρε γλυκοπατατας, σπαραγγια, crumble ξινοχοντρου και σαλτσα γραβιερας: Προσωπικα ηθελα αλλο ενα ραβιολι αλλα anyway! Ωραιο πιατο επισης, αν και ποτε δεν υπηρξα φαν του αρνιου, το οποιο εδω ελειωνε. Η γραβιερα, οπως ο ζωμος πιο πανω, προστεθηκε απο πανω κατα το σερβιρισμα και, ξανα, σε καθε μπουκια προσπαθουσαμε να γευτουμε ταυτοχρονα ολα τα υλικα του πιατου -υπεροχη αρμονια κρεατος γλυκοπατατας ξινοχοντρου- αφου τελικα ο συνδυασμος των γευσεων ειναι το μυστικο των σεφ αλλα και το νοημα αυτων των ιβεντς!

- Κρεμε λευκης σοκολατας με εσπεριδοειδη, παγωτο κυδωνι και σαμπλε αμυγδαλου: Το... απαραιτητο γλυκο τελειωμα μιας ολοκληρωμενης γαστριμαργικης εμπειριας. Ευφανταστο το παγωτο κυδωνι(! ), απολαυστικο συνολικα το δροσερο επιδορπιο με τις ξινες νοτες των εσπεριδοειδων.

Συνοδευσαμε με 2 ποτηρια λευκο κρασι, απο την πραγματικα πλουσια wine list, τοσο σε ελληνικες οσο και ξενες ετικετες, με μονη ενσταση βεβαια τη... γνωστη σε τετοια εστιατορια, αναιτια υπερκοστολογηση των μπουκαλιων.

Το σερβις, ευγενικο, φιλικο και επαγγελματικο, αν και καπου καπου εξαιτιας του πολυαριθμου οπως προαναφερθηκε προσωπικου, αισθανεσαι σα να... παρακολουθεισαι ενω σε δυσκολες στιγμες (γεματο εστιατοριο) παρατηρουνται καποια μικροπροβληματα, παρα εδω το γεγονος των πολλων παιδιων.

Λεπτομερειες θα μου πειτε. Ναι, δε λεω...
Κατι τελευταιο, αξιο αναφορας, που, τουλαχιστον σε εμας προξενησε αρνητικη εντυπωση, ηταν το καλωσορισμα που λαβαμε... στα αγγλικα. Πραγματι, το πελατειακο κοινο του εν λογω εστιατοριου ειναι στην πλειονοτητα του τουριστες ή εν πασει περιπτωσει μη ελληνοφωνοι. Αλλα, διαολε! στην Ελλαδα ειμαστε, πες ενα «Καλως ηρθατε» και μετα αν θες προσθεσε «Welcome», δε νομιζω να παρεξηγηθεις!

Συνολικα, το Aleria αποτελει μια σταθερα αξιοπιστη και προτεινομενη επιλογη για υπεροχη δημιουργικη κουζινα -απο τις καλυτερες στην Αθηνα- (3 προς 3,5/4), σε ενα πανεμορφο ατμοσφαιρικο χωρο (το καλοκαιρι φυσικα, στην αυλη). Οσον αφορα τις τιμες, εξισου σημαντικες με τις γευσεις, με το ειδικο μενου ηταν σχεδον απολυτο VfM (στα 30€ σιγουρα θα ηταν), ωστοσο κανονικα θα χρειαστειτε γυρω στα 43-50€, χωρις τα ποτα, χρηματα που θεωρω πως αρχιζουν και ξεφευγουν, εξ το 3/4 στην κατηγορια.

01 Απρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
50-64

Ένα αστέρι Michellin από 'μένα

Επισκευθήκαμε το εστιατόριο Παρασκευή βράδυ, τέλη Μαρτίου, 2 άτομα.

Κατ' αρχήν, ο χώρος πολύ προσεγμένος, αριστοκρατικός, επιβλητικός, μοντέρνος, αλλά και κλασσικός. Σίγουρα ιδιαίτερος και σε προϊδεάζει για υψηλής γαστρονομίας εμπειρία. Αν και μας είχαν προειδοποιήσει να αποφύγουμε το Πα-Σα, δεν είχαμε πολλές επιλογές και πήγαμε Παρασκευή, παραμονή 25ης Μαρτίου. Έτσι, και μια και πηγαίναμε για πρώτη φορά, μας έβαλαν σε έναν διάδρομο, μεταξύ δύο μεγάλων (και όπως φαινόταν όμορφων) αιθουσών. Ο χώρος ήταν πολύ άνετος και το τραπέζι πολύ μεγάλο, αλλά βλέπαμε σε μία αποθήκη που είχε 2 ψυγεία και άδεια κιβώτια κρασιού. Είχε γίνει μια προσπάθεια να παρουσιασθεί όλο αυτό ως μια εικαστική παρέμβαση, αλλά η αποθήκη είναι αποθήκη! Αυτό χειροτέρεψε από το ότι δίπλα μας καθόταν ένα ζευγάρι του οποίου ο κύριος ήταν πωλητής και είχε πάει για να φάει, αλλά και να δείξει την πραμάτια του. Βλέπαμε τις δύο σάλες εκατέρωθέν μας, με τον "φυσιολογικό" κόσμο, με ζήλεια αλλά αν και ζητήσαμε από την αρχή να μας αλλάξουν τραπέζι, αυτό δεν στάθηκε δυνατόν.

Είπαμε λοιπόν να μην χαλαστούμε και να απολαύσουμε τη γαστρονομική εμπειρία, αποκλείοντας από το οπτικό μας πεδίο το φυσικό περιβάλλον. Βλέποντας το μενού "αναθαρρήσαμε" καθώς υπήρχε menu degustation με wine pairing, και όλα τα πιάτα φαινόντουσαν πολύ ενδιαφέροντα. Υπήρχε ένα menu 4 πιάτων με 45 ευρώ (περ. ) και ένα 7 πιάτων με 60 ευρώ. Χωρίς δεύτερη σκέψη, είπαμε και οι δύο "τα 7 πιάτα" καθώς ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο.

Πραγματικά, η εκτέλεση ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή από την περιγραφή. Το καλωσόρισμα ήταν μια έκρηξη γεύσεων--τρεις μοναδικές μπουκίτσες με απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων που γέμιζαν το στόμα και τη μύτη με αρώματα.

Το πρώτο πιάτο ήταν λαυράκι με ντολμαδάκι--απίστευτος συνδυασμός γεύσεων. Μετά, ένα καλαμαράκι (καλό, αλλά όχι εντυπωσιακό). Μετά, μία απίστευτη μους κολοκύθας με τρούφα, καραμελωμένο κάστανο και speck. Αυτό ήταν ένα εντυπωσιακό πιάτο, με πλύ πλούσια γεύση. Δυστυχώς, συνοδεύτηκε από ένα Αιγιωργήτικο, το οποίο δεν στάθηκε στο ύψος του φαγητού. Ήταν λίγο και έφευγε από το στόμα πολύ γρήγορα, ενώ η μούς με την τρούφα είχε μεγάλο βάθος και διάρκεια. Επίσης, μας σέρβιραν ένα πολύ ξεχωριστό ταρταρ με καβουρμά και πατατάκια. Το κυρίως πιάτο ήταν ένα μοναδικό παστίτσιο με ουρά μοσχαριού και κοφτό μακαρονάκι. Εξαιρετικό ήταν και το αρνάκι με κρέμα γίγαντες.

Για επιδόρπιο εγώ πήρα το πιάτο τυριών, συνδυασμένο με ένα κόκκινο κρασί, ενώ η σύζυγός μου πήρε το γλυκό, που ήταν ένα ρυζόγαλο με σορμπε κόκκινα φρούτα. Αν και δεν πηρε εκείνη το wine pairing της σέρβιραν ένα Σαμιώτικο (γλυκό) κρασί.

Γενικά, το wine pairing ήταν πολύ επιτυχημένο (με εξαίρεση το Αιγιωργήτικο). Χρησιμοποίησαν έξυπνα άγνωστες ετικέττες, αλλά πολύ καλά κρασιά που ταίριαζαν με το φαγητό και δημιουργούσαν ένα αρμονικό σύνολο. Εδώ βέβαια πρέπει να πω ότι έλειπε ευρύτητα στο φάσμα των γεύσεών τους, όπως για παράδειγμα ένα όξυνο πιάτο με ένα αντίστοιχο ασύρτικο.

Όλη η κουζίνα είναι εμπνευσμένη, με εντυπωσιακούς συνδυασμούς γεύσεων. Ένα μεγάλο μπράβο στον Σεφ, οποίος έχει πάρει στοιχεία της κλασσικής Ελληνικής κουζίνας και τα έχει εκμοντερνίσει με ήσυχο τρόπο, χωρίς εντάσεις και φαμφάρες. Τα έχει αναδείξει και τα έχει φέρει στο σήμερα με δημιουργικό τρόπο και σεβασμό στην παράδοση.

Έχοντας πει όλα αυτά, πρέπει να πούμε ένα μπράβο και στο προσωπικό το οποίο ήταν φιλικό και έτοιμο να εξυπηρετήσει κάθε επιθυμία μας. Ευχάριστοι και διακριτικοί, προσιτοί και πρόθυμοι να ακούσουν και να ανταποκριθούν σε όσα ζητήσαμε. Μπράβο και για την εκπαίδευση.

Έχοντας εμπειρία από εστιατόρια με αστέρια Michellin, πιστεύω ότι το Aleria αξίζει ένα, ιδιαίτερα για το ότι αναδεικνύει την Ελληνική κουζίνα με έναν τόσο υψηλού επιπέδου τρόπο.

Τέλος, πιστεύω ότι το Aleria είναι "must" για όσους ψάχουν τη γεύση, καθώς αυτό που θα βρούν εκεί δεν είναι ούτε υπερβολικό, ούτε λίγο, αλλά μια γευστική εμπειρία που μπορεί να χειρισθεί και θα έπρεπε να έχει οποιοσδήποτε. Απλά, όταν κλείσετε τραπέζι πείτε τους να μην σας βάλουν στον διάδρομο του 1ου ορόφου.

6 medium

26 Μαι 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Μήνας γαστρονομικής απόλαυσης ο Μάιος χάρη στο Αθηνόραμα και μια από τις επιλογές του μήνα, το πολυσυζητημένο Aleria. Το menu για το αφιέρωμα στα 35 ευρώ και περιλάμβανε (αντιγράφω από Αθηνόραμα: )

Ωδή στα χόρτα

Κρητικός ντάκος με κρέμα από ξινομυζήθρα, φρέσκο βασιλικό, παγωτό ντομάτας, τραγανό κέικ ελαιολάδου και πούδρα από κάππαρη και ελιές

Ψητές γαρίδες Κοιλάδας με κρέμα φρέσκου αρακά, αγκινάρες και σάλτσα από το ζωμό τους με λουίζα

Αρνάκι με κρούστα από βότανα, μελιτζάνες με μέλι και ούζο, ψητά φρέσκα κρεμμύδια και σάλτσα από λεμόνι και μαστίχα

Μους από λευκό ρυζόγαλο με κρέμα από φιστίκι, σορμπέ βύσσινο και τραγανό ρύζι με κανέλα

Κάθε πιάτο, μια ξεχωριστή ιστορία γαστρονομικής τέχνης, με τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία να ξεχειλίζουν σε κάθε πιάτο.

Ξεχωρίζω το πιάτο με το αρνάκι σε μια εμπνευσμένη εκτέλεση που δεν θα σας θυμίσει τίποτα αντίστοιχο που έχετε φάει (σε αρνί) ενώ και η μελιτζάνα απλά ανεπανάληπτη.

Το πιάτο με τα χόρτα θα ξεχαστεί σχετικά σύντομα ενώ και και οι γαρίδες με τον αρακά μάλλον λίγο παραπάνω από το καλό.

Εξαιρετική βραδιά - Υπέροχη Aleria

Τραγούδι για Τρίτη Βράδυ:

Lana Del Rey - Young and Beautiful

https: //www. youtube. com/watch?v=o_1aF54DO60

5 medium

06 Μάρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Η εμπειρία μου ήταν απογοητευτική, καθώς περίμενα να δοκιμάσω γκουρμέ γεύσεις, που για μένα αυτό σημαίνει γεύσεις πρωτότυπες και νέες που προσδίδουν άλλη διάσταση στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Ωστόσο, κανένα από τα πιάτα που πήραμε δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάτι νέο ή να προσφέρει τουλάχιστον ισορροπημένες γεύσεις. Π. χ. το γουρουνάκι γάλακτος ήταν απλά αυτό, μύριζε πολύ χοιρινό, ενώ τα υπόποιπα υλικά δεν έδεναν με το κρέας δημιουργώντας κάτι ενιαίο, ήταν απλά εκεί δίπλαι.. Και παρά το αποτέλεσμα αυτό, σε αρκετά υψηλές τιμές

Μόνο θετικό στοιχείο η ζεστή και ανεπιτήδευτη παρουσία του προσωπικού.
Σίγουρα αποφύγετέ το...

4 medium

10 Νοε 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Θα ήθελα να ξεκινήσω επισημαίνοντας πως φύγαμε από το εστιατόριο με μία αίσθηση ευτυχίας. Πρώτη φορά ένιωσα έτσι, ενώ έχω δειπνήσει σε πολλά εστιατόρια με αστέρια Michelin.

Επισκεφθήκαμε λοιπόν το εστιατόριο Σάββατο βράδυ (22.30), ενώ είχαμε κλείσει τραπέζι (2 άτομα) προηγουμένως με σκοπό εορτασμού της επετείου μας. Φτάσαμε στην ώρα μας και μας ζητηθηκε να περιμένουμε στο μπαρ μέχρι να "ετοιμαστεί" το τραπέζι. Σημειώνεται πως ο δρόμος του εστιατορίου είναι σκοτεινός αλλά γνωρίζοντας πως στην περιοχή είναι κι άλλα υπερβραβευμένα εστιατόρια νιώθεις μια ελαφρία ένταση για αυτό που θα δοκιμάσεις. Επίσης δεν είναι εύκολο να παρκάρεις, αλλά τα παιδιά από το εστιατόριο στο παίρνουν και το φέρνουν όταν φύγεις. Στο μπαρ μας κέρασαν 2 ποτά, επειδή περιμέναμε περίπου 30 λεπτά, αλλά ήταν τόσο ενδιαφέρον ο χώρος με έργα τέχνης που δεν δώσαμε τόση σημασία στην αναμονή.

Όταν μπορούσαμε πια να ανέβουμε στον 1ο όροφο είχε ξεσηκωθεί και η πείνα μας και από τις μυρωδιές της κουζίνας, ανυπομονούσαμε να δούμε τι θα δοκιμάσουμε.

Παραγγείλαμε από το A LA CARTE MENU.
Ορεκτικά: Παστίτσιο €16 και Ορτύκι Γρεβενών €14 και τα δύο εξαιρετικά, αλλά το αποδομημένο παστίτσιο ήταν καταπληκτικό. Δίκαια το συγκεκριμένο πιάτο είναι από τα πιο γνωστά του εστιατορίου.
Κυρίως πιάτα: Γουρουνάκι Γάλακτος €18 και Αρνάκι Σιγοψημένο €20. Το αρνάκι σιγοψήνεται επί 12 ώρες ενώ η ελαφριά sauce του ετοιμάζεται τέσσερις μέρες!! Τι πιάτο ήταν αυτό! Λόγω και του συγκεκριμένου πιάτου έχει βραβευθεί με Χρυσό Σκούφο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Επιδόρπια: Μους από Μακεδονικό χαλβά €9 και Κρέμα λευκής σοκολάτας €12. Πολύ καλά και τα δύο πιάτα.

Σημειώνω πως μας κέρασαν ένα αρχικό πιάτο με το κλασσικό ελληνικό πιάτο των γεμιστών αλλά υπό τη μορφή ιαπωνικού νιγκίρι, καθώς και ενδιαφέρουσα προσέγγιση της τυροκαυτερής καθώς και πράσινο φασόλι γεμισμένο με χέλι. Φοβερή εμπειρία. Επίσης μας κέρασαν και το ένα επιδόρπιο που παραγγείλαμε καθώς και από ένα πιάτο Μους Κόκκινης Κολοκύθας με καραμελωμένα κάστανα, απάκι και φρέσκια μαύρη τρούφα, το οποίο ήταν σκέτη αποθέωση.

Επίσης το εστιατόριο προωθεί το Bring Your Own Wine οπότε κι αποφασίσαμε να φέρουμε ένα δικό μας κρασί, με μία χρέωση €6, μιας και κατά τη διάρκεια της βραδιάς μας σέρβιραν ανελλιπώς. Εδώ ερχόμαστε στην εξυπηρέτηση, η οποία ήταν και ο δεύτερος λόγος που φύγαμε στο τέλος τους γεύματος με μία αίσθηση ευτυχίας. Όλη η ομάδα φαινόταν να σφίζει από ενέργεια, να μας περιγράφει την παρασκευή και τα υλικά του κάθε πιάτου, να έχουν πάντα τα μάτια τους ανοιχτά και να ικανοποιήσουν πιθανές μας ανάγκες, πάντα με το χαμόγελο.

Συνολικά πληρώσαμε για 2 άτομα €92 μαζί με ψωμί και ενφιαλωμένο νερό, ενώ όπως προείπα το κρασί ήταν δικό μας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αυξανόταν ο λογαριασμός κατά περίπου €30. Μια επίσκεψη κάθε 2 μήνες ώστε να δοκιμάσουμε όλα τα πιάτα, συμφωνήσαμε πως είναι αναγκαία.