Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Γαλλία - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Σεπ
10
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Φαντάζομαι τη στιχομυθία μεταξύ των ιδιοκτητών, όταν αποφάσιζαν πώς να ονομάσουν το εστιατόριό τους:
-Πώς λες να το πούμε;
-Προφανώς κάτι που να παραπέμπει σε μεγαλοαστική γαλλική κουζίνα.
-Τι λες για Σπύρος και Βασίλης;
-Τέλεια.

Πέραν της πλάκας, το Σπύρος και Βασίλης έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως brandname στην κατηγορία του, σερβίρει φαγητό υψηλής ποιότητας και μας προσέφερε ένα πραγματικά καλό δείπνο. Το κακό είναι ότι, εάν δεν ανήκετε σε εκείνους που έχουν τα φιλέ μινιόν για ψωμοτύρι, είναι πιθανό να ξυπνήσουν μέσα σας ζητήματα ταξικής συνείδησης και επιφωνήματα τύπου «άτιμη κενωνία». Αφουγκραζόμενοι τον παλμό της εποχής, οι ιδιοκτήτες θέσπισαν κάτι σαν «λαϊκή απογευματινή», δηλαδή ένα μενού των 25 ευρώ το άτομο από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ώστε να μπορεί και κάποιος με μικρότερο πορτοφόλι να πάρει μια γεύση. Δεν ύψωσαν και τη σημαία της κομμούνας των Παρισίων, αλλά κάτι είναι κι αυτό.

Τυγχάνει με την πιο στενή μου φίλη να συνεορτάζουμε (χωρίς να είμαστε συνονόματες) και το γεγονός αυτό λειτούργησε στην περίπτωσή μου ως αφορμή για να δωρίσω στον εαυτό μου μια πιατελίτσα βατραχοπόδαρα. Η κράτησή μας έγινε για Πέμπτη βράδυ και το προσωπικό μας τοποθέτησε σε ένα από τα τραπέζια του εξωτερικού χώρου τους, σε ένα μικρό πάρκο απέναντι από το μαγαζί.

Η ατμόσφαιρα είναι άκρως ρομαντική και ενδείκνυται για τρυφερά τετ-α-τετ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πιο πεζοί συνδυασμοί όπως ο δικός μας αισθάνονται άβολα. Αντιθέτως: ο μαιτρ και το προσωπικό μας εξυπηρέτησαν γρήγορα και αποτελεσματικά, με έμφαση στη λεπτομέρεια. Μόλις καθίσαμε, ο σερβιτόρος μας έδωσε αντικουνουπικό σπρέι για να προστατευθούμε από τυχόν τσιμπήματα και καθ’όλη τη διάρκεια του δείπνου στεκόταν σε απόσταση διακριτικής εποπτείας.

Στα της παραγγελίας τώρα: το μενού φιξ περιελάμβανε κατ’αρχάς επιλογή μεταξύ σαλάτας ή ενός από δύο ορεκτικά. Η σαλάτα ήταν μια απλή ποικιλία μαρουλιών με βινεγκρέτ, ενώ ως ορεκτικό μπορούσαμε να πάρουμε μανιτάρια με σκόρδο ή α λα κρεμ. Εμείς καταλήξαμε στη σαλάτα και τα σκορδάτα μανιτάρια. Τα βατραχοπόδαρα που επιθυμούσα να δοκιμάσω ήταν μόνο α λα καρτ (20 ευρώ, quel horreur! ), οπότε τα προσθέσαμε έξτρα. Τα μανιτάρια ήταν εξαιρετικά, μαγειρεμένα με κρασί. Τα βατραχοπόδαρα πανέ όμως, χωρίς να ευθύνεται ο σεφ, μας είλκυσαν τελικά πιο πολύ ως ιδέα παρά ως γεύση.

Οι δύο επιλογές για κυρίως ήταν φιλετάκια ή μπιφτέκι. Εμείς πήραμε τα φιλετάκια (4 στη μερίδα), τα οποία ήρθαν συνοδεία δύο σως, καφέ ντε παρί (μια ελαφριά σάλτσα με μυρωδικά) και μπεαρνέζ (λευκή, πλούσια, ελαφρώς γλυκιά), καθώς και τριών κομματιών ψητού κολοκυθιού.

Στη μέση τοποθετήθηκε η μεγαλύτερη μερίδα από τηγανητές πατάτες που έχω δει ποτέ σε εστιατόριο. Το μενού προέβλεπε επίσης ένα ποτήρι κρασί, λευκό ή κόκκινο, και εμείς πήραμε το δεύτερο.

Για επιδόρπιο, η επιλογή ήταν μεταξύ μους σοκολάτας και δαμάσκηνων με πορτοκάλι, εμείς τιμήσαμε και τα δύο. Η μους άψογη, τα δαμάσκηνα αδιάφορα, αλλά μπορεί κανείς και να τα συνδυάσει, αν θέλει. Το προσωπικό έφερε ως κέρασμα στο τέλος δίσκο με τρία μπουκάλια: λιμοντσέλο, αμαρέτο και σαμπούκα. Το λιμοντσέλο ήταν ωραίο, σαν σπιτικό.

Το μενού των 25 ευρώ είναι, νομίζω, το πιο value for money μενού που έχω συναντήσει. Οι ποσότητες είναι χορταστικές και το προσωπικό αντιμετωπίζει με τον ίδιο επαγγελματισμό τους έχοντες και τους έχοντες λιγότερα.

Πάντως, εάν η οικονομική σας κατάσταση δεν είναι ρόδινη, είναι καλύτερα, ανοίγοντας τον κατάλογο (που φωτίζεται με ενσωματωμένο φακό), να προσηλωθείτε στο μενού και να μην αναλογισθείτε τι από τα υπόλοιπα Δεν μπορείτε να παραγγείλετε. Μη σκεφτείτε πόσο θα θέλατε το φιλετάκι να μην είναι υποκοριστικό. Εγώ τον έκλεισα ερμητικά και δείπνησα avec plaisir.