Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Μελίσσια, Αθήνα
Οκτ
16
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Kαλό χειμώνα και από εδώ εν φαγητώ αδελφοί & αδελφές, να είμαστε καλά & να τρώμε ακόμα καλύτερα! Ready... steady... go!

Για αρχή θα πρέπει να εξηγηθώ για το τι έχω εγώ στο μυαλό μου ως μεζεδοπωλείο, όπως δηλαδή ακριβώς συστήνεται το Μαύρο Πρόβατο τόσο στο Παγκράτι όσο και στα Μελίσσια. Όταν ακούω αυτόν τον χαρακτηρισμό λοιπόν, το μυαλό μου πάει στα μεζεδοπωλεία του Βόλου με τους αστεράτους και ενίοτε δυσεύρετους μεζέδες, εκεί όπου παραγγέλνεις τσίπουρα μόνο και όχι μεζέ, ο οποίος έρχεται στη μορφή μικρών πιάτων, στα τσιπουράδικα της Σαλόνικα με τα καλύτερα μεζεκλίκια της Ελλάδας (προσωπική & υποκειμενική άποψη αυτή) και την κουλτούρα του slow food βαθιά ριζωμένη στους κατοίκους της και φυσικά στα ψαρομάγαζα της Νέας Λάμψακου, λίγο μακρύτερα από την Χαλκίδα, με τα εκπληκτικά θαλασσινά.

Για μένα ο μεζές είναι κουλτούρα αλλά και ιστορική καταγραφή της γαστρονομίας της Ελλάδας. Που αλλού στον κόσμο μπορεί να είναι έδεσμα ένα πιατάκι του καφέ με μια μοσχοβολιστή ντομάτα ανοιγμένη τριαντάφυλλο, με μερικές φέτες καλό ψωμί με λίγο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ρίγανη, ελάχιστη γραβιέρα και μια χούφτα ελιές?Είναι σπουδαίο πράγμα ο μεζές, είναι συμπυκνωμένη γευστική ταυτότητα.

Τα χρόνια της αφθονίας πολλά μεζετζίδικα άνοιξαν, σε αρκετά από αυτά με τράβηξαν παρέες και καλά δε λες ότι πέρασα.. Κρέμες γάλακτος, λευκά τυριά τύπου φέτας, κανταιφια με μαστίχες και κοτόπουλα, κακά λάδια, καμία γαστρονομική ταυτότητα, λίγο να τους έχουμε όλους ικανοποιημένους, λίγο να μη σπάσουμε τα αυγά του καθωσπρεπισμού... βαρεμάρα ρε φίλε!

Έτσι λοιπόν, όταν έφτασε η ώρα του Μαύρου του Προβάτου ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός παρά τα καλά λόγια που άκουσα, γιατί το χω ξαναδεί το έργο του κυριλέ μεζεδοπωλείου που ναι καθημερινά γεμάτο και σερβίρει τόσο κόσμο.

Φτάσαμε λοιπόν παρέα γύρω στις 8 30, πρώτη εντύπωση θετική, όμορφο αν και λίγο παγωμένο μαγαζί, καλοστημένο, φωτεινό, πεντακάθαρο και μεγάλο, με κοντά τα τραπέζια το ένα στο άλλο.

Στο τραπέζι μας μαζί με την κάρτα του φαγητού ήρθαν εξαιρετικά παξιμαδάκια με αδιάφορο ντιπ φρέσκιας ντομάτας και σφηνάκια ρακί κέρασμα, αρωματικότατα.

Με την παραγγελία ο ευγενέστατος εξυπηρετητής μας είπε και τα πιάτα ημέρας & - μαζί με 2 σαλάτες που ήταν λίγο περίεργες για μεζεδοπωλείο- βιαστικά έσπευσα να θριαμβολογήσω... Κριθαρότο με μανιτάρια σε μεζεδοπωλείο?Γέλασα από μέσα μου και άφησα την παρέα να κάνει τα δικά της, έτσι & αλλιώς σχεδόν όλον τον κατάλογο θα δοκιμάζαμε.

Αρκετά γρήγορα κατέφτασαν στο τραπέζι μας τα πρώτα, καυτό ψωμάκι που μοιάζει με προζυμένια μπαγκέτα, μια εκπληκτικής υφής φάβα, το βελούδο δεν μπορεί να περιγράψει τη μεταξένια της υφή, υπέροχη, που το μόνο που θα της έβαζα θα ήταν μια στάλα λεμόνι παραπάνω, μια homemade τυροκαυτερή, όχι τόσο καυτερή, με τυρί που έμοιαζε με γαλοτύρι (ελαφρώς υπόξινο δηλαδή), χοιρινές τηγανιές εκπληκτικές, λογικά από λαιμό, με το λιπάκι τους, λεμονίζουσες, με πυκνή σάλτσα για να κάνεις σπουδαίες παπάρες, πατάτες τηγανιτές οι αναπόφευκτες, στεγνοτηγανισμένες και καλοαλατισμένες, όλα καλά μέχρι εδώ ώσπου προσγειώθηκε στο τραπέζι μας το κριθαρότο

Αναρωτιόμουν μέσα μου τι δουλειά έχει ένα τέτοιο πιάτο σε ένα μεζεδοπωλείο, το περιεργαζόμουν, η συνοδός μου δοκιμάζει και με το βλέμμα της με προτρέπει να πάρω μια μπουκιά... Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής: με μια ελάχιστη προσοχή στο βράσιμο (θέλει ελαφρώς πιο al dente το ζυμαρικό) από μόνο του αυτό είναι πιάτο λόγος επίσκεψης στο Μαύρο Πρόβατο.

Βαθιά, γήινη νοστιμιά από τα μανιτάρια, κρεμώδες και ζουμερότατο το κριθαράκι, ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ό, ελάχιστα εστιατόρια στην Ελλάδα έχουν τόσο νόστιμα κριθαρότα και ένα από τα τελευταία μέρη που υπολογίζεις να δοκιμάσεις τέτοιο πιάτο είναι σε ένα μεζεδοπωλείο στα Μελίσσια!

Λίγο αργότερα, με σωστή, σταθερή & γρήγορη ροή κατέφτασαν ένα εξαιρετικό, δωρικό μοσχαρίσιο συκώτι, μέτριοι (χωρίς να ναι κακοί) κεφτέδες με δυόσμο & ούζο, ένα πολύ νόστιμο αρνάκι γάλακτος στη λαδόκολλα με πατάτες & μυρωδικά και το χουνκιάρ, μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας, ικανοποιητικό αν και θα θελα λίγο παραπάνω κρέας μαζί με τον καλοδουλεμένο πουρέ.

Το κοτόπουλο με τα ψητά λαχανικά του δύσμοιρου που έκανε διατροφή επίσης ήταν πολύ προσεγμένο, ζουμερό, με φανταστικά λαχανικά, ενώ σίγουρα ξεχνάω 2 πιάτα ακόμα και θα με συγχωρέσετε για αυτό.

Το σέρβις κανονικά θα πρεπε να πάρει ένα 2άρι γιατί είναι ελαφρώς ασυντόνιστο, ζητήσαμε 3 φορές το ίδιο πράγμα, αλλά το 3άρι τους το παίρνουν δικαιωματικά γιατί είναι όλοι τους ευγενέστατοι, πρόθυμοι, ταχείς και το μαγαζί στα σπάργανα.

Αυτό που λείπει ακόμα από το Μαύρο Πρόβατο είναι η θαλπωρή & η cool βαβούρα του μεζεδοπωλείου, καθώς το κομιλφώ κοινό του μιλά χαμηλόφωνα και είναι σχετικά αμήχανο, χωρίς να δείχνει διάθεση να διασκεδάσει με το καλοφτιαγμένο φαγητό του, να παίξει με τα πιάτα, να ανταλλάξει γεύσεις και να περάσει όμορφα όπως συμβαίνει στα μαγαζιά του είδους.

Το ίδιο το Μαύρο Πρόβατο παρόλαυτά έχει ψυχή, έχει μια ιδιοκτήτρια με χαμόγελο και αληθινό ενδιαφέρον, έχει καλοδουλεμένο team μέσα στην κουζίνα, έχει μπόλικες νοστιμιές και έχει & εξαιρετικές τιμές μαζί με ίσως ένα από τα καλύτερα VFM στην Αθήνα.

Ναι κυρίες και κύριοι, το Μαυρο Πρόβατο είναι ένα διαφορετικό μεζεδοπωλείο, λιγότερο παραδοσιακό, που όμως δικαιολογεί με τις επιδόσεις του τη διαφορετικότητά του και κάνει εμάς τους δύσπιστους να του βγάζουμε το καπέλο! Well done, θα τα ξαναπούμε πολύ σύντομα!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
2014-10-16 18:50:03

Σας ευχαριστούμε πολύ για την κριτική σας! Ελπίζουμε να σας δούμε ξανά!


2015-03-17 01:38:39
Η κριτική τροποποιήθηκε από τον/την food 4 soul.

  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.