Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ταβέρνες με τραγούδι - Καμίνια - Ν.Φάληρο, Αθήνα
Νοε
07
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Στην συζητηση με φιλους γυρω απο την ποιοτητα του φαγητου στην Αθηνα σημερα, η συνηθης επωδος ειναι οτι η κριση δεν εχει αφησει τιποτε ανεγγιχτο, οτι σταθερες καλες αξιες κλεινουν και αντικαθιστανται απο σουβλατζιδικα, χαμπουργκεραδικα και καθε λογης προχειρο-ετοιματζιδικα.

Σ'αυτο συνηγορεί και η γενικοτερη απαιδευσια του νεοελληνα που εχει χασει το αισθητηριο της παραδοασιακης σπιτικης μαγειρικης και της αναγνωρισης της αυθεντικοτητας στην πρωτη υλη.

Ειναι λοιπον μεγαλη χαρα ν'ανακαλυπτει κανεις παρουσιες που κινουνται στην αντιθετη λογικη, διατηρουνται στον χρονο επιμενοντας στο καλο φαγητο και μαλιστα συναντουν απροσμενη ανταποκριση. Μια παρεα 4 φιλων απο διαφορετικα μερη της Αθηνας(κατοπιν προτροπης του ενος που ειχε ξαναβρεθει στον χωρο) επισκεφθηκαμε μεσοβδομαδα στα τελη του Οκτωβρη το μαγαζι του Κωστα και του Αλεξανδρου στα Καμινια του Πειραια.

Η Ζωοδοχος Πηγη εχει την δικη της ιστορια οπως μας εξηγησαν, καθοτι ξεκινησε στο τελος της Κατοχης ως μπακαλοταβερνα απο την γιαγια και παραδοθηκε στα εγγονια πριν 15 χρονια. Το ευχαριστο ειναι οτι, παρα τις καλογουστες καινοτομιες, ο χαρακτηρας της παλιας ταβερνας εχει εν μερει διασωθει στο υφος, το ειδος του φαγητου και την εν γενει ατμοσφαιρα (μουσικη, διακοσμηση).

Η ασυνηθιστη (για καθημερινη) πολυκοσμια δεν εμποδισε την καλη εξυπηρετηση στην παραγγελια και την ροη του φαγητου. Το μενου ειναι προφορικο και απαρτιζεται απο καποια κλασσικα πιατα (πχ λαχανοντολμαδες, φαβα), πολλα ψητα και ορισμενες πιο δημιουργικες ιδεες, οπως το λιβανεζικο (κιμας σε χωνι μικρης αραβικης πιτας) η το εξαισιο κριθαρωτο με βιολογικο μοσχαρι. Παραγγειλαμε μια μεγαλη γκαμα απο ορεκτικα και κυριως (συν την απαραιτητη σαλατα απο πρασιναδες).

Οτιδηποτε δοκιμασαμε ειχε την σπανια αρετη να συνδυαζει πολυ καλα υλικα, αμεσα αναγνωρισιμα στην γευση, φρεσκαδα και θαυμασια εκτελεση (πολυ ισορροπημενο ψησιμο, ζουμερο μαγειρεμα, καθαρα λαδια, οχι φορτωμενες σαλτσες).

Τι να πρωτοαραδιασει κανεις σ'αυτον τον καταλογο? Μπροκολο σουφλε, κρεμωδες και δυνατο, μελιτζανα με τυρια -ποιημα, κεμπαπ προβατινας καλοψημενο με αυθεντικοτητα που δεν νομιζω να συνανταται πουθενα αλλου στην Αθηνα, λιβανεζικο με τραγανο, ολοφρεσκο κιμα, μπιφτεκι κοτοπουλου αναλαφρο και ζουμερο, λαχανοντολμαδες που ξυπνουν παιδικες μνημες και κορυφαιο μοσχαρι χωριατικο, βιολογικο κοκκινιστο με κριθαρωτο, μαγειρεμενο στο ζωμο του κρεατος και με τελικη εκτελεση σε γουωκ μπροστα στο τραπεζι!!!! Αποθεωση! Δεν εχω λογια ειδικα για τις τηγανητες πατατες, απαιτουν ειδικο κεφαλαιο απο μονες τους!

Αλλη εκπληξη ηταν τα ποτα (δοκιμαστηκαν ολα, λευκο και κοκκινο κρασι, κρητικη ρακη). Οι ανθρωποι εχουν ειδικο κελλαρι και παρασκευαζουν καθε χρονια το δικο τους κρασι χωρις καθολου προσθετα/συντηρητικα. Αναλαφρη επιγευση, αρωμα, καθολου 'κεφαλι', αριστη συνοδεια του φαγητου. Τελικη πραξη: κερασμα απο μους λεμονιου με μπισκοτο- απλο, δροσερο, καταλληλο για φρεσκαρισμα του ουρανισκου.

Και λογαριασμος χαμηλος και τιμιος περα απο οποιαδηποτε προσδοκια: 16 ευρω το ατομο για φαγητο του σκασμου -η ρακη και το ενα μισοκιλο λευκο κρασι ηταν προσφορα του μαγαζιου. Και οι 4 μειναμε ιδιαιτερα ευχαριστημενοι, η τοσο καλη ποιοτητα ηταν εκπληξη ακομη και για τον φιλο που ειχε ξαναπαει. Ισως η αποσταση για καποιους να λειτουργησει ανασταλτικα αλλα η ανταμοιβη ειναι μοναδικη απο καθε αποψη.

Ευχομαι η προσπαθεια αυτη να συνεχισει σταθερα και να βρει αξιους μιμητες και σε αλλα μερη του λεκανοπεδιου ανατρεποντας την μιζερη εικονα της αθηναικης εστιασης. Οσο για μενα, σιγουρα θα ξαναεπισκεφθω την Ζωοδοχο Πηγη με την πρωτη ευκαιρια!!!