Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Μετς - Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Δεκ
11
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
26-36

H TRAPEZARIA είχε συζητηθεί πολύ, όταν πρωτοάνοιξε πριν τρία, αν θυμάμαι καλά, χρόνια σε μια στενή κατηφορική πάροδο της Λεωφόρου Συγγρού. Μικρός χώρος και αναγκαστικό στριμωξίδι από τη μία, καλή διάθεση και εξαιρετικό φαγητό με πρωτότυπες συνταγές από την άλλη, δεν ήταν να απορείς που για πολύ καιρό ψιθύριζε ο κάθε καλοφαγάς το όνομά της στο αφτί του έτερου καλοφαγά. Και όλοι ήταν βέβαιοι ότι αργά ή γρήγορα θα μετακόμιζε σε πιο μεγάλο και ίσως πιο ευπρεπή χώρο.

Όπερ και εγένετο, εδώ και λίγους μήνες η TRAPEZARIA εγκαταστάθηκε στον πεζόδρομο της οδού Ευφορίωνος, την πρώτη κάθετο αριστερά ανεβαίνοντας την Ερατοσθένους για Παγκράτι, εκεί όπου δεν ευδοκίμησε να μακροημερεύσει η CUZINA POVERA.

O καινούριος χώρος είναι σαφώς μεγαλύτερος, με διπλάσια κεντρική αίθουσα, ένα πατάρι για πιο πριβέ καταστάσεις, αλλά και αρκετό χώρο για τραπέζια έξω καιρού επιτρέποντος. Η δυσκολία του παρκαρίσματος βέβαια παραμένει (5 στα 10), αν και τα βράδια όλο και κάτι θα βρεθεί στην Ερατοσθένους. Ο σεφ και το προσωπικό ευτυχώς δεν άλλαξαν.

Όσον αφορά τη διαρρύθμιση, ομολογώ ότι θα περίμενα κάτι καλύτερο ή μάλλον κάτι πιο ενιαίο στο ύφος. Στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν εξαιρετικά ρουστίκ τραπέζια, αλλά και απλά ξύλινα. Οι τοίχοι καλύπτονται με πίνακες μοντέρνας ζωγραφικής, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει η κάβα των κρασιών, σαν στενόμακρο δωματιάκι μπαίνοντας αριστερά. Πολύ σωστός ο φωτισμός, πολύ αναπαυτικά τα καθίσματα, ενώ το σέρβις κινείται με τη γνωστή σβελτάδα, ευγένεια και γνώση του αντικειμένου.

Στην πρώτη μου επίσκεψη στην καινούρια TRAPEZARIA ομολογώ ότι είχα ξενερώσει, αναδρομικά νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι είχαμε καθίσει έξω, όπου η ατμόσφαιρα δεν βοηθά να απολαύσεις τη μυσταγωγία του γεύματος. Στη δεύτερη, προχθεσινή επίσκεψη, μια βροχερή καθημερινή με τρία μόνο τραπέζια πιασμένα, η τάξη αποκαταστάθηκε, μπορώ να πω ότι ευχαριστήθηκα όσο ποτέ πριν το φαγητό. Κακά τα ψέματα, αν δεν υπάρχει κάποια αυλή τύπου L’ ABREUVOIR, ένα εστιατόριο που εστιάζει στην καλή κουζίνα δεν μπορεί να σερβίρει όπου να ‘ναι.

Όσον αφορά την κουζίνα, οι τακτικοί θαμώνες έχουν διαπιστώσει ότι ο κατάλογος έχει μια ραχοκοκαλιά με περίπου το 70% των προσφερόμενων εδεσμάτων να μην αλλάζει, τα υπόλοιπα είναι ως επί το πλείστον εποχικές προσφορές. Η ποικιλία είναι λοιπόν δεδομένη.

Εγώ προσωπικά με χαρά κινούμαι συνήθως στις σταθερές επιλογές, π.χ. το γιουβέτσι με μοσχαρίσια μάγουλα που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα, τον γευστικότατο σιδηρόδρομο μαγειρεμένο με δενδρολίβανο και κόκκινο κρασί, την τουρτουγκίτα (= ποντίκι του ζώου) με μανιτάρια πορτσίνι. όπως και τον κόκορα μαγειρεμένο με μπύρα, ξερά σύκα και γλυκοπατάτα. Προχθές ευτυχώς παρεξέκλινα και απόλαυσα ένα φρικασέ με ζυγούρι και σταμναγκάθι, τόσο νόστιμο που στεναχωρήθηκα που δεν είχα στο τέλος ένα καλαμάκι να ρουφήξω το ζουμάκι που έμεινε στο βαθύ σαν γαβάθα πιάτο όπου σερβιρίστηκε. Ποίημα!

Επειδή οι μερίδες είναι μάλλον γενναίες, μην το παρακάνετε με ορεκτικά, ίσως μια δυο σαλάτες αρκούν. Γιατί πρέπει να μείνει οπωσδήποτε χώρος για το επιδόρπιο, το θρυλικό ζεστό εκλαίρ με παγωτό φουντούκι. Η λίστα των κρασιών είναι επαρκέστατη και με λογική τιμολόγηση, το ίδιο ισχύει και για τις μπύρες, επιλεγμένες ελληνικές και ξένες, που ίσως δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Γενικά για ένα πλήρες γεύμα δεν θα ξοδέψετε πάνω από 30 ευρώ το άτομο, αν το συγκρίνω με το γειτονικό πια VEZENE πολλή καλή σχέση ποιότητας – τιμής.

Η TRAPEZARIA συγκαταλέγεται σαφώς στα εστιατόρια τριών αστέρων, αξίζει να ξεκινήσετε από όπου κι αν μένετε για να την επισκεφθείτε. Θα φάτε εξαιρετικά και, αν έχετε καλή παρέα, θα έχετε να το θυμάστε.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη fratello.