Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μέση Ανατολή - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Δεκ
12
2014
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Μόλις άκουσα ότι άνοιξε άλλο ένα μαγαζί με φαλάφελ στο κέντρο της Αθήνας έτρεξα να το δοκιμάσω. Και δεν απογοητεύτηκα καθόλου.

Επιτέλους ένα μαγαζί που ξέρει, όχι μόνο να φτιάχνει το σωστό μείγμα για φαλάφελ και πως να το τηγανίσει σωστά, αλλά και πως να φτιάξει ένα αυθεντικό τυλιχτό φαλάφελ!

Η γεύση της κροκέτας φαλάφελ είναι πολύ καλή. Στο τυλιχτό σου βάζουν μπόλικο μαϊντανό, και φρέσκα φύλλα δυόσμου. ’Έχω πεθυμήσει τόσο πολύ το φαλάφελ της Βηρυτού και της Δαμασκού, που τους ζήτησα εξτρά δυόσμο μήπως εδώ το φτιάχνουν για ελληνικά γούστα και όχι όπως στην πατρίδα τους! Κανένας λόγος για ανησυχία, το φτιάχνουν όπως πρέπει.

Και το τυλιχτό με κίμπε εξαιρετικό. Αν και καλό είναι να δοκιμάστε επίσης το κίμπε σκέτο [σαν τις κυπριακές κούπες ή το τούρκικο ιτσλί].

Η απόλυτη εμπειρία όμως είναι το τυλιχτό λαχμαντζούν με ρόδι. Με την πρώτη μπουκιά σχεδόν έκλαψα από νοσταλγία και συγκίνηση. Τι το πετιμέζι ροδιού, τι το μπούκοβο από το Χαλέπι [Aleppo pepper], τι το tarator [σως από ταχίνη], τι το σουμάκι... μαζί με τα φρεσκότατα σαλατικά που βάζουν στο τυλιχτό. Ήταν όνειρο, και με ταξίδεψε μέχρι το μακρινό Barbar, το πιο γνωστό streetfoodάδικο της Βηρυτού.

Σε άλλη επίσκεψη ζήτησα το λαχμαντζούν εντελώς σκέτο, για το εκτιμήσω χωρίς τις σάλτσες ή άλλα υλικά. Και σκέτο είναι ίσως το καλύτερο λαχμαντζούν που έχω φάει στην Αθήνα. Σίγουρα είμαι προκατειλημμένη για το πως φτιάχνεται εδώ, μιας και οι αρμένικες ή τούρκικες παραλλαγές διαφέρουν λιγάκι.

Εδώ είναι το αυθεντικό αραβικό ταμπούλε [έτσι προφέρεται σε Λίβανο και Συρία]! Σαλάτα με βάση το μαϊντανό, και με ελάχιστο πλιγούρι. Συνήθως σε ελληνικά μαγαζιά φτιάχνουν ταμπουλέ [έτσι προφέρεται στην Τουρκία] το οποίο είναι περισσότερο πλιγούρι παρά μαϊντανός. ’Οπως το κίμπε με τις κούπες, τα ίδια συστατικά με άλλο αποτέλεσμα. Παρακολουθήστε πως ετοιμάζουν το ταμπούλε. Φαντάζομαι πως είναι μυστική η συνταγή τους για το ντρέσιγνκ που βάζουν στο ταμπούλε, έχει μοναδική γεύση που διαφέρει λιγάκι από την συνταγή που έμαθα στην Βηρυτό.

Το μουτάμπαλ δηλαδή η μελιτζανοσαλάτα τους είναι επίσης πολύ καλή, με μία ελαφριά νότα καπνιστής μελιτζάνας. Προτιμήστε την σαν take out και δοκιμάστε την σε θερμοκρασία δωματίου, όχι κρύα.

Το αϊράνι τους επίσης καλό, υπολογίστε ότι το μπουκάλι φτάνει για 2 άτομα.
Τέλος, αυτό που απολαμβάνω στο μικρό μαγαζί τους είναι ο πάγκος με όλα τα υλικά για τις σαλάτες και τα τυλιχτά, όλα φρεσκότατα και ζωντανά.

Για τον σχολιαστή παρακάτω που ζητά μπύρα για συνοδεία, θέλω να πω πως στην Βηρυτό και στην Δαμασκό αυτό που συνηθίζεται από τέτοια μαγαζιά είναι να προσφέρουν φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή φρέσκο χυμό καρότο, εκτός από το αϊράνι. Εάν βάλουν ειδικό αποχυμωτή για καρότα, εύκολα θα σας έγραφα I died and went to heaven.