Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Πολίτικη κουζίνα - Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Φεβ
12
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

6/2/2015 Παρασκευή βράδυ, 3 άτομα

Το Ασία το έμαθα μέσα από το ask4food. Η αναφορά σε αυτό, η οποία με τσίγκλησε, ήταν του φίλου world, ο οποίος ανέφερε ρητά την αξία του μικρού αυτού κουρδικού ψητοπωλείου. Η ανάρτησή του είχε γίνει το 2012, αν δεν κάνω λάθος και από τότε έχω πάει τουλάχιστον 3 με 4 φορές.

Το μαγαζάκι αυτό, λοιπόν, βρίσκεται κοντά στην πλατεία Αμερικής, χωμένο σε ένα στενάκι (1ος παράλληλος, κάτω από την Πατησίων). Η εξωτερική του όψη, σε καμία περίπτωση δεν σε παρακινεί να ανοίξεις την συρόμενη νάιλον πορτούλα του εξωτερικού χώρου. Αν όμως το κάνεις θα βρεθείς μέσα σε έναν μέτριο προς κακό περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο ξεχνάς και ταξιδεύεις ανατολικά με τις μυρωδιές για σανίδα και τις παιχνιδιάρικες γεύσεις για πανί (ως άλλος Κακλαμανάκης)! Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς έστω και για μία φορά, να γευτεί τα μυρωδάτα κεμπάπ του και τα πικάντικα ορεκτικά του.

Ο χώρος όπως είπαμε είναι απλός, μέχρι και ενοχλητικός, σαν ψητοπωλείο της σειράς. Τα μισά τραπέζια (τα 4 από τα 7 που έχει όλα κι όλα) είναι αγκαλιά με τα κάρβουνα και τους πάγκους ετοιμασίας. Σίγουρα ένας από τους λόγους που κρατιούνται χαμηλά οι τιμές, είναι και ο χώρος (το πιθανά χαμηλό ενοίκιό του, αν δεν είναι ιδιόκτητο). Με το ζόρι βάζω 2/4.

Η εξυπηρέτηση, είναι "σπιτική" με τα όποια μικρολαθάκια της. Πως αλλιώς να ήταν, καθώς οι κουρδική αυτή φαμίλια, του Σινάν που το "τρέχει", κάνει τα πάντα και σχεδόν ζει μέσα σε αυτό το μικρούλι εστιατόριο. Ο Σινάν, λοιπόν, ήταν γιατρός στην Τουρκία, κυνηγήθηκε από τις τουρκικές αρχές, ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά του και άνοιξε τη δική του Ασία (όπως διάβασα στο περιοδικό Σχεδία). Επιλέγει τα κρέατα, τα ψήνει και η μητέρα της οικογενείας αναλαμβάνει τις λεπτομέρειες και την εκτέλεση των γευστικών ανατολίτικων συνταγών. Τα παιδιά που παίρνουν τις παραγγελίες είναι γλυκομίλητα, καλοσυνάτα και όσο μπορούν περιποιητικά.

Το φαγητό που θα δοκιμάσει κανείς, ερχόμενος στην "Ασία", είναι πολύ απλό και σπιτικό για τα ανατολίτικα δεδομένα και πολύ πικάντικο και μυρωδάτο (όχι καυτερό, σαν την ινδική κουζίνα) για τα ελληνικά δεδομένα. Μου θύμισε αρκετά τα κεμπάπ και τα ντονέρ (μοσχαρίσιος γύρος) της Κωνσταντινούπολης(αν και δεν τον ψήνουν με καρβουνάκια όπως στην Πόλη). Όποια συνταγή και να δοκιμάσετε από κρεατικά είναι πολύ καλή. Είτε πάρετε απλά ένα σουβλάκι κοτόπουλο (σις κοτόπουλο), είτε πάτε σε ντονέρ, είτε στα αρνίσια σουβλάκια, όλα είναι εξαιρετικά, αφράτα και γευστικότατα. Το must και πιο σπάνιο πιάτο, είναι το μπεϊτί κεμπάπ. Αρνίσιο κεμπάπ τυλιγμένο με μπαχάρια, τυριά και χειροποίητο φύλλο, σερβιρισμένο σε πιάτο με σαλτσούλα, πίτες, κρεμμύδι, ρύζι και ψητή πιπεριά και ντομάτα.

Στα ορεκτικά διαλέξτε σύμφωνα με τις "παραξενιές" σας. Τυροπιτάκια, παστουρμαδοπιτάκια, χαϊντάρι (ανατολίτικη παραλλαγή από το τζατζίκι με λιγότερο σκόρδο, ξύδι, καρότο και μυρωδικά), εσμέ, χούμους και σαλάτες, είναι μερικά από αυτά που είναι άξια λόγου. Όλα είναι χειροποίητα και γευστικότατα. Και σίγουρα μην παραλείψετε να παραγγείλετε γλυκάκι στην αρχή της παραγγελίας ώστε να σας το ετοιμάσουν (κιουνεφέ, κατά προτίμηση).

Αν είστε μερακλήδες και προαποφασισμένοι, κάντε κράτηση νωρίτερα και ζητήστε ατζέμ πιλάφι ή χιουνκιάρ μπεγιεντί, το οποίο το ετοιμάζουν μόνο κατά παραγγελία και μόνο για 6 άτομα και πάνω... Σίγουρα αξίζει τον κόπο. Στην ποιότητα το τιμιότερο θα ήταν να βάλω 3,5/4, αλλά βάζω 4αρι γιατί αυτά που θα δοκιμάσει κανείς εδώ, δύσκολα θα τα βρει μαζεμένα και τόσο πετυχημένα εντός των ελληνικών συνόρων.

Το VfM είναι εκπληκτικό και το ισχυρότερο χαρτί του μαγαζιού! Τα χρήματα που καλείσαι να δώσεις για πολύ καλό φαγητό και σπιτικό γλυκό είναι το πολύ 15 με 20 ευρώ το άτομο και τότε θα κινδυνεύεις να φύγεις με στομαχικές διαταραχές, λόγω ποσότητας. Μία μέση κατανάλωση θα οδηγήσει σε κόστος περίπου 12 ευρώ το άτομο.

HIGHLIGHT: Το VfM, το μπεϊτί κεμπάπ, το χαϊντάρι και γενικά η ζεστασιά, η πραότητα και το ήθος των ιδιοκτητών, η οποία είναι έκδηλη και διαχέεται ακόμη και μέσα από το φαγητό που ετοιμάζουν στον καθένα.

Η πρότασή μου είναι, να τολμήσουν να μεταφέρουν το μαγαζάκι τους, σε έναν χώρο μεγαλύτερο, πιο ευχάριστο και πάνω στην Πατησίων, προσθέτοντας δειλά - δειλά και παράδοση κατ' οίκον. Θα μπορούσαν να τριπλασιάσουν τους τζίρους τους, μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας. Το μόνο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως στην περίπτωση αυτή, είναι να μην χαθεί αυτός ο οικογενειακός χαρακτήρας εξυπηρέτησης και παραγωγής εδεσμάτων.

Εννοείτε πως αν δεν το έχετε ήδη επισκεφθεί, διαβάζοντας τα τόσα καλά λόγια από τους προλαλήσαντες και είστε λάτρεις της ανατολίτικης κουζίνας, να το κάνετε, τουλάχιστον, για μία φορά. Και στην τελική, όπως είχα διαβάσει από έναν άλλο φίλο, αν σας "χαλάει" η ατμόσφαιρά του, παραγγείλετε ότι θέλετε τηλεφωνικά και περάστε να τα πάρετε σε πακέτο.

Υγ. Προσοχή το μαγαζάκι αυτό είναι στημένο σαν ψητοπωλείο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χλιδές, μεγαλεία και μοριακές κουζίνες μην περιμένετε. Μία βόλτα εκεί, αντικαθιστά επάξια ή και ξεπερνάει (λόγω φαγητού) μία έξοδο σε ένα σουβλατζίδικο.

2015-02-16 00:35:33

Αγαπητέ μας πελάτη σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας και για της παρατηρήσεις σας, τα σχόλια μας βοηθάνε στο να βελτιωθούμε στο άριστο, σίγουρα βελτίωση θέλει ο χώρος. αυτο το έχουν επισημάνει όλοι σχεδόν οι φίλοι μας στο ask4food ο χώρος δεν μας δίνει και πολλές επιλογές. Η προσοχή μας στρέφεται περισσότερο στην ποιότητα του φαγητού που θα σας προσφέρουμε, ψάχνουμε την καλύτερη ποιότητα σε κρέατα, σε λαχανικά αλλά και την ποιότητα του ελαιολάδου. επενδυουμε στο φαγητό κατά 90%, σίγουρα όμως δεν αναπαυομαστε. φιλικά ΑΣΊΑ


2016-07-05 19:40:58
Η κριτική τροποποιήθηκε από τον/την TelisTipitelis.

  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.