Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Βύρωνας - Υμηττός, Αθήνα
Μάρ
09
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Τα σουβλάκια, γνώριμα συνήθως ως τυλιχτά μέσα σε πίτα, είναι μεγάλη υπόθεση για μας τους Έλληνες, κάτι σαν τον μουσακά και τη φασολάδα της μάνας μας, το κυριακάτικο αρνί στο φούρνο, ή τα γεμιστά στις παραλίες τα καλοκαίρια.

Οι μεγαλύτεροι μάς πληροφορούν ότι ήδη από τη δεκαετία του 1960 υπήρχαν τα τυλιχτά σουβλάκια, και η τιμή τους πριν από 50 χρόνια ήταν γύρω στις 2.50 δραχμές.
Τώρα είναι κάτι λιγότερο βέβαια, αλλά σε ευρώ!

Ο τιμάριθμος θα μου πείτε στη διάρκεια του μισού αιώνα που διέρρευσε:
1 προς 300 περίπου (άλλωστε, η τυρόπιτα των 2 δρχ. έχει τώρα σχεδόν 2€, η εφημερίδα της 1.50 δρχ. έχει τώρα 1-2 € κ. ο. κ. ).

Συγνώμη για τους συνειρμούς και τη μακροσκελή αυτή εισαγωγή μου. Ανέκαθεν το καλό σουβλάκι το αναζητούσαμε διακαώς στα μαγαζιά του αθηναϊκού κέντρου, γύρω απ' τα Εξάρχεια και το Μουσείο, αλλά και στις συνοικίες, όπως την Καλλιθέα, τη Νέα Σμύρνη και ακόμα πιο μακριά, στον Πειραιά και τα πέριξ.

Τα σουβλατζίδικα με τα χρόνια αυξήθηκαν, όπως και οι ποικιλίες τους σε είδη κρεάτων, σε σος πάσης φύσεως που αντικατέστησαν το τζατζίκι, ενώ οι πατάτες, εν τω μεταξύ προστέθηκαν μέσα στην πίτα, κ. λπ. κ. λπ.

Πάντως, το ωραίο σουβλάκι, το θρυλικό 'βρώμικο' εδώ και χρόνια, το κυνηγάμε μανιωδώς όλοι μας, στυνδυάζοντάς το με άλλους μεζέδες και σαλάτες. Για τους πιο καλοφαγάδες, όλα αυτά είναι ορεκτικά, για να ακολουθήσει κρεατοφαγία με διάφορα ψητά, μπριζόλες, κοκορέτσια και όλα τα συναφή εδέσματα, δημοφιλή μεν αλλά και ιδιαζόντως θερμιδοφόρα και χοληστερινούχα!

Στο θέμα μας τώρα. Προ ημερών, παρέα με δυο φίλους ανηφορίσαμε απ' την περιοχή του Κάραβελ προς τον Βύρωνα. Με γοργό βήμα, σε δεκαπέντε περίπου λεπτά βρισκόμασταν στη διασταύρωση Φορμίωνος και Νικηφορίδη, όπου -κατά τις πληροφορίες μας- ένα από τα καλύτερα και γευστικότερα σουβλατζίδικα του Λεκανοπεδίου, που είχε κλέίσει για κάποιο διάστημα, επαναλειτουργεί από πέρσι, έχοντας μεταφερθεί στην απέναντι δεξιά γωνία. Πρόκειται για την ΠΑΛΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ.

Το μέρος μικρό και λιτό, έχει εσωτερικά δυο πάγκους και εξωτερικά μερικά τραπεζάκια. Το κρέας τους δεν παίζεται. Ο ιδιοκτήτης μας είπε ότι διατηρεί τον ίδιο χασάπη-προμηθευτή για τρεις δεκαετίες και ο νοών νοείτο!

Μια ακόμη ειδοποιός διαφορά του καταστήματος. Τα τυλιχτά έρχονται σε τρεις τύπους: Αλέκτωρ, Σοβιέτ και Λάϊτ. Το πρώτο είναι σος μαγιονέζας, μουστάρδας και λάχανου. Το δεύτερο, ρωσσικής σαλάτας και ντομάτας, ενώ το τρίτο, μαγιονέζας και λάχανου.

Μας άρεσε ο συνδυασμός κράτων και σος και ζητήσαμε καταλόγους για delivery, που πραγματοποιείται στα πέριξ.

Ορεξάτοι λοιπόν από το περπάτημα, οι τρεις μας φάγαμε:
1 κοτόπουλο Λάϊτ, 1 γύρο κοτόπουλο Σοβιέτ, 2 χοιρινά Αλέκτωρ, 1 μπιφτέκι Σοβιέτ, 1 λουκάνικο Λάϊτ και 1 λουκάνικο Αλέκτωρ. Συνολικά 7 σουβλάκια προς 1.90 έκαστο, και ήπιαμε τρεις μπύρες Χάϊνεκεν, προς 2€ η κάθε μία.

Πληρώσαμε 20€, ενθουσιαστήκαμε και φυσικά θα το επαναλάβουμε προσεχώς.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και συγχαίρω το ask4food για τη δημοκρατική ενημέρωση της αθηναϊκής εστίασης, που εγκαινίασε εδώ και χρόνια!