Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιαπωνία - Sushi - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Μάρ
20
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
1-9

Το Yoko Sushi & Bento το έμαθα από έναν φίλο μου. Αν κατάλαβα καλά, κάπου διάβασε ένα άρθρο ή είδε ένα βίντεο στο youtube, όπου ο ιδιοκτήτης ανέπτυσσε την φιλοσοφία τους. Σύμφωνα με τα όσα μου είπε, το κεντρικό νόημα των όσων ανέφερε είναι ότι αντίθετα με την συνήθη τακτική των εστιατορίων που προσφέρoyν Γιαπωνέζικη κουζίνα σε υψηλές τιμές, η δική τους τακτική είναι να κρατάν χαμηλές τις τιμές τους αφού οι πρώτη ύλη είναι φθηνή. Δεν ξέρω αν είπε ακριβώς αυτά που μου μεταφέρθηκαν, αλλά επειδή συμφωνώ απόλυτα με αυτή την προσέγγιση, αποφάσισα να το δοκιμάσω.

Ένα βράδυ που ήμουν στο Κολωνάκι είπα να το επισκεφτώ. Βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Κολωνακίου, την Πατριάρχου Ιωακείμ.

Είναι ένα μικράκι, ημιυπόγειο. Από ότι κατάλαβα, προσφέρεται κυρίως για delivery ή να τα πάρει κάποιος και να τα φάει στον δρόμο. Παρ’ όλα αυτά, έχει και έναν υποτυπώδη πάγκο που μπορεί να εξυπηρετήσει όποιον θα ήθελε να τα απολαύσει εκεί.

Ο χώρος θυμίζει αυτών της γνωστής αλυσίδας Wasabi στο Λονδίνο και δείχνουν να έχουν την ίδια φιλοσοφία. Ανοιχτό ψυγείο, όπου ο πελάτης μπορεί να πάρει το σούσι της επιλογής του. Και σχεδόν πάντα η τιμή αφορά 2 τεμάχια.

Ενώ αρχικά με ενθουσίασε ο κατηφορικός, διάδρομος του χώρου ο οποίος μοιάζει να είναι φτιαγμένος από άπειρους ξύλινους κύβους, στην συνέχεια διαπίστωσα ότι έχει πρόβλημα στην πρακτικότητά του. Αυτό γιατί είναι αδύνατον να κρατάς καθαρό ένα τέτοιο πάτωμα, με τις άπειρες γωνίτσες που σχηματίζονται. Οπότε, καλό είναι το design, αλλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε και λαμβάνουμε υπόψη και την χρηστικότητα και πρακτικότητα. Θεωρώ ότι ήδη έχουν θέμα με την επιλογή του πατώματός τους…

Πάντως, η γενική αίσθηση ήταν θετική. Πέραν του αρκετά γλυκού χώρου, ζωή έδιναν και οι πελάτες που περίμεναν υπομονετικά να πάρουν την παραγγελία τους. Τον χώρο συμπλήρωνε άκρως θετικά η ανοιχτή κουζίνα όπου έβλεπες κάποιον υπάλληλό τους να ετοιμάζει σούσι, πριν το τεμαχίσει και πάρει την γνωστή σε όλους μας μορφή.

Επειδή πήρα το σούσι για έξω, ήρθαμε σε επικοινωνία ελάχιστα αλλά ήταν ευγενικοί και πραγματικά εξυπηρετήθηκα πάρα πολύ άμεσα.

Στον κατάλογο πρόσεξα ότι είχαν και κάποια ήδη μικρού γεύματος, σούπας ή σαλάτας αλλά εγώ είχα πάει αποκλειστικά για σούσι.

Έτσι επέλεξα τρία διαφορετικά είδη, που τα πρόσφεραν ανά δύο. Οπότε πήρα έξι τεμάχια.
Πήρα California, Crunchy shrimp και λαχανικών. Τα δύο πρώτα κόστιζαν 2,5 ευρώ και το τρίτο 2. Ζήτησα να μου συνοδευτούν με wasabi κι έτσι μου έδωσαν μία επαρκή ποσότητα σε μία μικρή, πλαστική ατομική συσκευασία.

Κι έρχομαι τώρα στη γεύση. Δυστυχώς ότι κι αν δοκίμασα ήταν εντελώς επίπεδο σε γεύση. Ακόμα και το wasabi δεν ήταν όσο δυνατό έχω συνηθίσει και μου αρέσει να είναι. Των λαχανικών δεν είχε την παραμικρή γεύση, λίγο καλύτερο ήταν το California και στα όρια του αξιοπρεπούς αυτό με την γαρίδα. Φυσικά, χρησιμοποίησα όλο το wasabi που μου έδωσαν για να τα υποστηρίξω. Με την ποσότητα που έβαζα, υπό κανονικές συνθήκες θα δάκρυζα. Όμως με το συγκεκριμένο wasabi απλά ένιωθα μια σπιρτάδα. Έτσι, δεν με ικανοποίησε καθόλου το αποτέλεσμα.

Κι έρχομαι τώρα στις τιμές. Δεν θα πω ότι είναι ακριβό, αλλά δεν θα συμφωνήσω ότι είναι φθηνό. Αν σκεφτείς ότι σε κάποιο άλλο Γιαπωνέζικο εστιατόριο ένα πλατό με 12 τεμάχια «απλού» σούσι κοστίζει γύρω στα 14-15 ευρώ. Αυτό δεν έχει μεγάλη διαφορά με την τιμή που έχουν τα δικά τους ανά δύο τεμάχια. Ένα αντίστοιχο δικό τους πλατό θα κόστιζε επίσης στα 15 ευρώ. Αν προσθέσεις σε αυτό ότι οι τιμές αυτές είναι για έξω, οπότε ουσιαστικά χωρίς service και extra έξοδα για το κατάστημα, οι τιμές είναι σχεδόν παραπλήσιες και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις και πιο ακριβές.

Και θα συνεχίσω κάτι που ξεκίνησα να σχολιάζω στην αρχή της κριτικής μου. Γιατί μία μπουκίτσα ρύζι, τυλιγμένο σε φύκι, με ένα δείγμα από γαρίδα, αβοκάντο ή σολομό, πρέπει να κάνει παραπάνω από ένα ευρώ…

Μια βόλτα στην Αγία Πετρούπολη, που σε κάθε γωνία της έχει ανοίξει κι από ένα σουσάδικο θα σας κάνει να βγάλετε λέπια από το πολύ, καλό και πάμφθηνο σούσι… Ένα πλατό της τάξεως των 30-32 τεμαχίων, εξαιρετικής ποιότητας, προετοιμασίας και γεύσης κόστιζε λιγότερο από 20 ευρώ. Και δε μιλάω για delivery….