Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ψαροταβέρνες - Γλυφάδα, Αθήνα
Μάρ
28
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Πρωτότυπο όνομα, πρωτότυπο μαγαζί. Ο ΨΑΡΟΥΛΗΣ υλοποιεί την έκφραση «από την παραγωγή στην κατανάλωση» κατά τον καλύτερο τρόπο.

Η πρωτοτυπία του πράγματος έγκειται στο ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια χασαποταβέρνα δίπλα σ’ ένα χασάπικο που ανήκουν στον ίδιο άνθρωπο, κάτι αρκετά συνηθισμένο, ιδίως σε χωριά, αλλά με μια ψαροταβέρνα δίπλα σ’ ένα ψαράδικο, κάτι που στην απόλυτη μορφή του, δηλαδή ψαροκάικο + ψαράδικο + ψαροταβέρνα, εγώ προσωπικά έχω συναντήσει μόνο στη Σαμοθράκη (αδελφοί Χαρανά).

Τέλος πάντων, ο ΨΑΡΟΥΛΗΣ (στην ταμπέλα πάνω από την είσοδο είδα ζωγραφισμένο ένα γλυκύτατο γάτο, τον οποίο όμως δεν πέτυχα να κυκλοφορεί ούτε μέσα ούτε έξω από το μαγαζί) σας περιμένει στο ήσυχο κομμάτι της Γλυφάδας, στα δεξιά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος της εκκλησίτσας του Αγίου Νικολάου. Η λογική προσέγγιση είναι από αυτή την πλευρά, αν προτιμήσετε την παραλιακή, θα ταλαιπωρηθείτε μέχρι να βρείτε διέξοδο προς τα πάνω. Όπως και να ‘χει, το παρκάρισμα είναι, για Γλυφάδα, σκανδαλωδώς εύκολο (3 στα 10).

Ο ΨΑΡΟΥΛΗΣ βρίσκεται στο ισόγειο ενός άχρωμου και άοσμου κτίσματος. Ο χώρος είναι χωρισμένος στα δύο, τα δύο μέρη επικοινωνούν. Αριστερά το ιχθυοπωλείο με την κλασσική μαρμάρινη προθήκη, τον πάγκο όπου ζυγίζονται και καθαρίζονται τα ψάρια, και στο βάθος κουζίνα και τουαλέτες. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι η παντελής απουσία ενοχλητικών μυρουδιών (ψαρίλα, τηγανίλα κτλ. ).

Γενικά ο χώρος δείχνει και είναι πολύ καθαρός, μολονότι δεν έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα για το στήσιμο. Τα τραπέζια όσο πιο απλά γίνεται (μεταλλικά πόδια και ξύλινη επιφάνεια), τα καθίσματα το ίδιο (το γνωστό κόντρα πλακέ που πολλοί θα θυμούνται από τη σχολική τους ηλικία, με ελαφρά κλίση προς τα πίσω, που τα κάνει κάπως άβολα). Οι τοίχοι σε τόνο γαλάζιο διακοσμημένοι με λίγες, καλόγουστες θαλασσογραφίες.

Επειδή πρόκειται για μάλλον μικρό μαγαζί, καλά θα κάνετε τις μέρες και ώρες αιχμής να κλείσετε τραπέζι. Αν θέλετε και εφόσον προλάβετε, μπορείτε να ζητήσετε το μοναχικό τραπέζι στο παταράκι. Υπάρχουν και λίγα τραπέζια έξω, τα οποία βέβαια, όταν ο καιρός το επιτρέπει, αυξάνονται. Πελατεία αυτή που φαντάζεστε: μπόλικες παρέες από -ήντα και πάνω και οικογένειες. Υποδοχή με χαμόγελο, κρύο νερό σε μπουκάλι, καλαθάκι με ψωμί φρυγανισμένο και ο κατάλογος στο χέρι, γιατί εκτός από φρέσκο ψάρι υπάρχουν και αρκετοί ψαρομεζέδες, τα πάντα χειροποίητα.

Ο ΨΑΡΟΥΛΗΣ είναι υπόθεση τεσσάρων ανθρώπων: του ιδιοκτήτη, που θα σας ξεναγήσει στον πάγκο με τα ψάρια, που έρχονται από Αίγινα και Σίφνο, και θα σας βοηθήσει να διαλέξετε, του βοηθού που ετοιμάζει ακούραστος ότι επιλέξετε για τηγάνι ή ψήσιμο, της κυρίας που ετοιμάζει τα υπόλοιπα και ενός νεαρού που σερβίρει όλα τα τραπέζια. Ομολογώ ότι δεν πρόσεξα αν υπάρχει και ψήστης, πάντως όποιος κι αν έχει αυτό το καθήκον ξέρει τη δουλειά του τέλεια.

Η ιδέα, όπως έχει προαναφερθεί από τους φίλους που έβαλαν τον ΨΑΡΟΥΛΗ στο χάρτη του ask4food, εξαιρετικά απλή: Διαλέγετε από τον πάγκο ό, τι τραβά η όρεξή σας και, όσο αυτά ετοιμάζονται με μια μικρή προσαύξηση στην τιμή πώλησης, ξεκινάτε με τα υπόλοιπα. Παραδείγματος χάρη με τυροκαυτερή ή ταραμοσαλάτα (3 €) μαστόρικη και μια απλή κλασσική σαλάτα (φρέσκια, βραστή, χωριάτικη ή χόρτα). Το κλου της ιστορίας είναι βέβαια τα ψαρικά.

Θα βρείτε από ροφό, τσιπούρες (ιχθυοτροφείου, 8 €), φαγκριά, μπαρμπούνια (30 €) και μπακαλιάρο (23 €) μέχρι γαρίδες, καραβίδες, χταπόδι, καλαμάρι και διάφορα όστρακα (μύδια, αχιβάδες και τα συναφή). Γενικά το μεγάλο ψάρι έχει σουξέ, όμως αν πετύχετε θραψαλάκι, μην το παραλείψετε, εξαιρετικός μεζές στο τηγάνι. Το καλό είναι πως μπορείτε, ακόμα κι αν είστε μικρή παρέα, να πάρετε πολλές μικρές ποσότητες και να γεμίσετε το τραπέζι με διαφόρων ειδών καλούδια, χωρίς να ξοδευτείτε.

Για ένα βασιλικό γεύμα, που σας συνιστώ να συνοδεύσετε με το εξαιρετικό σαντορινιό χύμα του μαγαζιού, θα δαπανήσετε γύρω στα 30 € το άτομο. Απόδειξη κανονικότατα. Στο τέλος κέρασμα πορτοκαλόπιτα ή ραβανί, θεσπέσια και τα δύο. Εντάσσω λοιπόν τον ΨΑΡΟΥΛΗ ασυζητητί στην κατηγορία των δύο, ίσως και τριών αστέρων, αξίζει να κάνετε το δρόμο μέχρι εδώ χωρίς δεύτερη κουβέντα, ακόμα κι αν μένετε μακριά.