Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνα κουζίνα - Πέραμα - Σαλαμίνα, Αθήνα
Απρ
08
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
10-16

Ξεκινάω αυτήν την κριτική με την εξής διατύπωση:
Είμαι πολύ, πάρα πολύ μπερδεμένη από την εμπειρία μου στα Βοτσαλάκια. Είμαι μπερδεμένη πρώτον γιατί έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο χρήστη Vagelis, και παραξενεύτηκα που δε συμμερίστηκα τον ενθουσιασμό του, αλλά είμαι και επίσης μπερδεμένη από το ίδιο το μαγαζί που φαντάζει στα μάτια μου σαν να μην έχει αποφασίσει ποια ταυτοτητα θέλει να υιοθετήσει.

Θα ξεκινήσω την κριτική μου λέγοντας ότι, καίτοι παραθερίστρια στη Σαλαμίνα εδώ και χρόνια, ποτέ δεν είχα γευματίσει σε αυτό το εστιατόριο, γιατί υπήρχε πάντα η φήμη του ακριβού (η οποία διαψεύσθηκε ως επί το πλείστον). Το μαγαζί βρίσκεται στην περιοχή των Σεληνίων, στο ισόγειο ενός ξενοδοχείου, και το καλοκαίρι έχει και τραπεζάκια πάνω στον παραλιακό δρόμο. Μια μεγάλη τζαμαρία σου επιτρέπει να απολαύσεις τη θέα και το χειμώνα, βέβαια.!

Ο χώρος θυμίζει - όπως αναφέρει και ο Vagelis- γερμανική μπυραρία, αν και δεν έχω δει ποτέ μου κολονάτα ποτήρια σε μπυραρία!!! Κυριαρχεί το ξύλο, και γενικά υπάρχει μία αίσθηση "κυριλέ" (κατά την αντιπαθή, σε εμένα, διατύπωση), για τα δεδομένα της περιοχής, η οποία ΔΕΝ μου άρεσε. Γενικώς στο νησί αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ όμορφο κατά τόπους (κυρίως μακριά από τους οικισμούς), οι κάτοικοι δείχνουν να έχουν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Θέλω να πω, ότι το απλό μας φαίνεται ίσως κατώτερο και κιτς, με συνέπεια να μην υπάρχει στο νησί μία γνήσια ταβέρνα με κοψίδια, ή ένα ουζερί (πέραν του Κάκια), αλλά υπάρχει ιταλικό, υπάρχουν δεκάδες πιτσαρίες και σουβλατζίδικα. Νομίζω ότι υπάρχει ένας μιμητισμός προς την Αθήνα ο οποίος ΔΕΝ είναι δημιουργικός (βλ. Goody's, Coffeetime κλπ. ).

Αν ήθελα να φάω σε κυριλέ εστιατόριο με κολονάτα ποτήρια θα πήγαινα στην Αθήνα και νομίζω ότι αυτό που μας λείπει σε όσους είμαστε εγκλωβισμένοι στο κλεινόν άστυ είναι η απλότητα, η αυθεντικότητα και το ανεπιτήδευτο. Τεσπα, ας μην πήγαινα εκεί θα μου πείτε, οποτε κι εγώ για να είμαι δίκαιη στο χώρο βάζω 4 (του αξίζει άλλωστε, δεν είναι σε καμία περίπτωση άσχημος-ίσα ίσα είναι περιποιημένος και πεντακάθαρος).

Στην εξυπηρέτηση βάζω καθαρό τεσσάρι, διότι κατέφθασε ένας κύριος ευγενέστατος, χαμογελαστός, καθόλου διεκπεραιωτικός και φιλικότατος. Παρόλα αυτά αγαπητέ Vagelis το εμφιαλωμένο νερό εξακολουθεί να καταφθάνει ΑΝΕΥ ερωτήσεως (εμεις στο Αιάντειο το νερό της βρύσης το πίνουμε πάντως....). Δεν είναι όμως κάτι που βαρύνει το σερβιτόρο γι' αυτό δεν προσμετράται. Ο σεφ δεν φάνηκε από το τραπέζι μας, όπως αναφέρεται σε άλλες κριτικές.

Στα του φαγητού τώρα.
Το μενού είναι ερμαφρόδιτο. Και εξηγούμαι πάραυτα. Συνυπάρχουν τα κλασικά ορεκτικά (πατάτες, τζατζίκι, τυροκαυτερή, σαγανάκι) με πιο πειραγμένα (παστουρμαδοπιτάκια, τηγανητό μαστέλο με γλυκό του κουταλιού).

Συνυπάρχουν τα γκουρμέ κυρίως (φιλετάκια κοτόπουλο με σάλτσα μήλου, ψαρονέφρι γεμιστό με γραβιέρα και πιπεριές, μοσχαρίσια γάλακτος με σάλτσα πιπεριού) με τα αρνίσια παϊδάκια και τα μαμαδίστικα μακαρόνια με κιμά. Συνυπάρχουν, τέλος, τα μύδια-γαρίδες-ψάρια, γενικώς, με κρεατικά.

Δημιουργείται, τέλος, ένας αρκετά μεγάλος κατάλογος, αδικαιολόγητος για την τοποθεσία του εστιατορίου και για το κοινό στο οποίο απευθύνεται (ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν βρισκόμαστε στους Ορίζοντες Λυκαβηττού). Keep it simple.

Εγώ αναρωτιέμαι: Τι ήθελε να γίνει αυτό το εστιατόριο όταν θα μεγάλωνε; Ψαροταβέρνα γκουρμέ; Χασαποταβέρνα; Βασίλαινας στη θέση του Βασίλαινα; Δεν έχει χαρακτήρα και με ενοχλεί αυτό πάντα σε ένα εστιατόριο. Δε μπορείς να τους ικανοποιείς όλους!! Δε γίνεται! Πρέπει να έχεις μια ταυτότητα. Να λες, όπως για ψαρικά, "πάω στον Κάκια", έτσι πχ εδώ θα μπορούσε όντως να το κάνει μπυραρία ο ιδιοκτήτης, και να λες πάω για ψαγμένη μπύρα και κότσι, πάω για ποικιλία με λουκάνικα. Εδώ λες, ότι και να θελω το τρώω. Τέλος πάντων.

Για δύο άτομα παραγγείλαμε μία σαλάτα Βοτσαλάκια (λάχανο-μαρούλι-καρότο-λιαστή ντομάτα (ελάχιστη)-3(! ) μετρημένα πιτάκια και υπερβολικά πολλή σάλτσα για τα γούστα μου. Σχεδόν κολυμπούσε η σαλάτα. Δεν ήταν κακή αλλά δε με συγκλόνισε. Μεγάλη ποσότητα, στα 6,50 ευρώ.

Από κυρίως πήραμε μία μοσχαρίσια γάλακτος με σάλτσα πιπεριού (14 ευρώ) και ψαρονέφρι γεμιστό με γραβιέρα και πιπεριές (στα 11 ευρώ). Το μοσχάρι ήταν το καλύτερο πιάτο, αν και δεν ερωτηθήκαμε για το ψήσιμο (μετά το Παρίσι, αυτό πλέον με ξενίζει). Ήταν ωραία ψημένο, αν και ένα κλικ λιγότερο ψήσιμο θα το απογείωνε. Η σάλτσα καλή.

Το ψαρονέφρι τώρα, ήρθε κομμένο μπουκίτσες (το οποίο με παραξένεψε) και δεν κατάλαβα πολύ καλά, για να είμαι ειλικρινής, τη γέμιση. Επίσης η γεύση του με άφησε αδιάφορη. Αυτό που με παραξένεψε όμως πολύ είναι ότι και τα δύο πιάτα ήρθαν, σε σχέση με το συνήθη χρόνο ψησίματος, αρκετά γρήγορα, και μπορώ να πω σχεδόν με σιγουριά ότι το ψαρονέφρι μπορεί να ήταν και ζεσταμένο.

Σαν συνοδευτικά τα πιάτα είχαν πατάτες (προτηγανισμένες) και μακαρόνια με τυρί (!!! ). Άλλο ανεξήγητο φαινόμενο. Τόσο γκουρμέ πιάτα να τα συνοδεύουμε με μακαρόνια με τυρί!! Ας έβαζαν ρύζι, χίλιες φορές θα κολλούσε περισσότερο (ειδικά σε πιάτα με σάλτσα, εδώ που τα λέμε). Το φρυγανισμένο ψωμί που ήρθε με το που κάτσαμε ήταν πεντανόστιμο.

Στο τέλος ήρθε κερασμένο ενα γλυκό που νομίζω ήταν φανουρόπιτα (ή ίσως καρυδόπιτα), δεν κατάλαβα καλά.

Για τα παραπάνω με μισό κιλό κρασί κόκκινο δώσαμε 34 ευρώ, τα οποία δεν ήταν πολλά για την πρώτη ύλη που φάγαμε (μοσχάρι, ψαρονέφρι), αλλά δεν ήταν αναλογικά με τη γευστική εμπειρία, νομίζω.

Εν κατακλείδι, ίσως φταίει το γεγονός ότι είναι χειμώνας και το μαγαζί είναι off season, αλλά εγώ δε μπόρεσα να εξηγήσω τις τρεις υπάρχουσες διθυραμβικές κριτικές και νομίζω δε θα το επισκεφθώ άλλη φορά χειμώνα. Ίσως κάνω μια προσπάθεια και το καλοκαίρι. Ίσως δεν ήταν, απλώς, η μέρα τους. Αν πάλι, το μετατρέψουν σε μία καθαρόαιμη μπιραρία, τότε ίσως γίνει και στέκι μου. Νομίζω, γενικά, ότι το μυστικό είναι στην απλότητα. Αυτά από εμένα!

2015-04-08 13:23:29

Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε πολύ για την κριτική σας. Θα θέλαμε αν μπορείτε να μας πείτε ποια μέρα μας επισκεφθήκατε έτσι ώστε να κάνουμε τις ανάλογες συστάσεις στο προσωπικό της επιχείρησης. Ευχαριστουμε.


2015-04-11 21:12:14

Καλησπέρα. Όπως ανέφερα και στην κριτική μου, δεν υπήρξε κανένα παράπονο από μέρους μας σε σχέση με τη συμπεριφορά του προσωπικού και σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να χρεωθεί κανείς εργαζόμενος μία άτυχη στιγμή. Για την τάξη του πράγματος, ωστόσο, αναφέρω ότι η επίσκεψη έγινε την προηγούμενη Παρασκευή (πριν, δηλαδή, τη Μεγάλη Παρασκευή). Σας ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά!



  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.