Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Μαι
04
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Το περασμένο Σάββατο 25 του Απρίλη πήγαμε με μια φίλη μου για δείπνο στη Χρύσα, στον νέο χώρο της, το ΧΡΥΣΑ-ΧΡΥΣΑ. Τόσο στην τηλεφωνική κράτηση το μεσημέρι όσο και στο λιτό και όμορφο εστιατόριο των Άνω Πετραλώνων το βράδυ, η εκ νέου συνάντησή μου με τη Χρύσα ήταν συγκινητική.

Η Χρύσα, Χρυσάνθη Πρωτόπαπα, η Μεγάλη Κυρία, ένας Θεσμός της εστίασής μας, έχει συμπληρώσει τρεις και πλέον δεκαετίες αφιερωμένες στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική της τέχνη.

Σεμνή, όπως πάντα, μας καλωσόρισε στον τρίτο αυτό χώρο της, όπως μας είπε.
Το 'Χρύσα' έγινε τώρα 'Χρύσα-Χρύσα', αφού προ μηνών γεννήθηκε η εγγονή της, που βέβαια φέρει το τιμημένο όνομα της Χρύσας, μιας γιαγιάς Χρυσής στην κυριολεξία...

Τη διόρθωσα όμως στο μέρτημά της, λέγοντάς της ότι αυτός είναι ο τέταρτος χώρος που εγώ τουλάχιστον την έχω επισκεφθεί, θαυμάζοντάς την.

Τη Χρύσα, πράγματι, τη θυμάμαι γύρω στο 1990 στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ, το πανέμορφο εστιατόριο στον κήπο του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Ερεχθείου, κάτω απ' το Ηρώδειο. Ήταν τότε η ψυχή του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ και το δεξί χέρι του Βασίλη Παπαρούνα ο οποίος μετά τη Ράτκα και το Balthazar, το λειτούργησε εκεί από το 1987 ως το 2004, ενώ μετά ξαναγύρισε στα Ζαγοροχώρια του, όπου στα Άνω Πεδινά λειτουργεί ήδη τα 'Μονοπάτια' του, το τουριστικό του κατάλυμα. Τότε όμως, απ' το 1987 μέχρι το 1991, θαρρώ, η Χρύσα ήταν η Ψυχή του Συμποσίου και των ανυπέρβλητων γευστικών εμπειριών του. Ήταν η εποχή των νεανικών μου χρόνων, οπότε υπήρξα τακτικός θαμώνας και θαυμαστής τους, επισκεπτόμενος συχνά τον χώρο.

Μετά λοιπόν, καθώς τα χρόνια περνούν, η αυτοτελής πλέον Χρύσα (1) ανοίγει στα Πετράλωνα το καλαίσθητο εστιατόριό της στην οδό Δημοφώντος, για μια 15ετία, απ' το 1991-2006, σε μια απέριττη μονοκατοικία, όπου κυριαρχούσαν οι λευκές και γκρι αποχρώσεις. Τα γευστικά της εδέσματα την δικαιώνουν απόλυτα.

Η Χρύσα (2) μεταφέρεται αναβαθμισμένη στον Κεραμεικό, στην οδό Αρτεμισίου, απ' το 2007-2013, για την οποία υπάρχουν ήδη κριτικές στο ask4food.

Έτσι προχθές διαβήκαμε το κατώφλι της Χρύσας (3), στην Αιολέων 40 στα Άνω Πετράλωνα, όπου λειτουργεί από φέτος. Οι εντυπώσεις μας ήταν άριστες, το vfm 4 στα 4, αφού τώρα οι τιμές έχουν προσγειωθεί και είναι προσιτότατες για ό, τι μας προσφέρει. Έαν ένα ζευγάρι στον Κεραμεικό έτρωγε με 100€ περίπου, τώρα οι τιμές έχουν πέσει στο μισό, όχι όμως εις βάρος της ποιότητας!

Στον χώρο επικρατούν αποχρώσεις γκρι στους τοίχους, την κολόνα του γυμνού μπετόν, τις καρέκλες και τα τραπέζια (περίπου 10, για 50-60 άτομα συνολικά). Στα τραπέζια υπάρχουν μικρά βάζα με όμορφα λουλούδια, δείγμα της ευγενικής ψυχής της Μεγάλης Κυρίας... Η ίδια ανεβοκατεβαίνει απ' την κουζίνα και είναι εξυπηρετικότατη στους πελάτες, τόσο αυτή όσο και οι βοηθοί της. Αυτή η εμπειρία μας τη διαφοροποιεί από πολλούς άλλους γνωστούς σεφ, ορισμένοι των οποίων μάλιστα τυγχάνουν περιβόητοι σεφ δι' αλληλογραφίας, στην χώρα μας όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα!

Στο ψητό τώρα: Στην αρχή έφερε φίνο μαύρο ψωμί, ψημμένο στον φούρνο (1€).
Στη συνέχεια δοκιμάσσαμε τα εξής:

-Σαλάτα με μαρούλι-τοματίνια και φακές, εξαιρετική (6.50€).

-Απίθανο ζεστό χούμους με κριτσίνια-μπατόν σαλέ (5€).

-Αφράτους κολοκυθοκεφτέδες, με διόσμο-φέτα-πιπεριές (5.50€)

-Σουφιχτές μακαρούνες με σος βασιλικού-ντομάτας και φέτες λευκού τυριού (6€).

-Ριζότο με 7 γαρίδες, με άνιθο και ούζο και με ένα γευστιοκότατο βουναλάκι ρυζιού στη μέση (10€).

Ήπιαμε μπύρα ΦΙΞ (2.80€).

Κατόπιν μοιραστήκαμε το δικό της ΜΟΝΑΔΙΚΟ CHEESECAKE ME ΜΕΛΙ - ΑΠΟΛΥΤΟ MUST!! (5.50€). Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει επίσης τάρτα σοκολάτας και σιμιγδαλένιος χαλβάς. Αυτά βέβαια για την επόμενη φορά!

Ο λογαριασμός, συνολικά 45€ με φιλοδώρημα για τα 2 άτομα, δεν αφήνουν ίσως περιθώρια για κέρασμα και σαφώς το συγχωρούμε στη Χρυσή Κυρία της ελληνικής εστίασης, την οποία ασφαλώς συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σύντομα θα επαναλάβουμε τη μοναδική γευστική εμπειρία, που μέσα απ' τις δεκαετίες είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη, την ωριμότητα και την πατίνα του χρόνου της ελληνικής κουζίνας από μία ΣΕΦ-ΘΕΣΜΌ! ΕΥΓΕ!!

2015-09-22 13:59:25

Σας ευχαριστούμε θερμά για την υπέροχη κριτική σας!

Πραγματικά οι λέξεις και η γνώμη των φίλων-πελατών μας μας δίνει δύναμη και φυσικά μας κάνει καλύτερους.

Ελπίζουμε να σας δούμε και πάλι στο εστιατόριο μας και αυτή την φορά σας υποσχόμαστε νέες εμπειρίες, γεύσεις και κεράσματα!


2016-06-07 18:52:35
Η κριτική τροποποιήθηκε από τον/την piperman.

  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.