Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιταλία - Μαρούσι, Αθήνα
Μαι
06
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Σας αρέσουν τα crash tests;

Όχι μην βιαστείτε να βγάλετε λανθασμένα συμπεράσματα. Φυσικά και δεν αναφέρομαι στο μακάβριο θέαμα των τσαλακωμένων λαμαρινών των αυτοκινήτων, μετά την δοκιμασία που τους υποβάλει το EURONCAP, αλλά στο πιο ανώδυνο συγκριτικό test μεταξύ ομοειδών εστιατορίων μέσα από αυτό το site. Έως σήμερα έχω πραγματοποιήσει δύο τέτοια συγκριτικά test, το πρώτο για 2 premium μπεργκεράδικα ευρισκόμενα σε γειτονικές περιοχές και το δεύτερο για 2 trendy (νεο) ψαροταβερνομεζεδοπολεία στην ίδια περιοχή. Οι ''παλιοσειρές'' του site θα θυμούνται ότι και τα δύο test έληξαν περίπου ισόπαλα χωρίς νικητή, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι ο υγιής ανταγωνισμός αποβαίνει προς όφελος του καταναλωτή, δηλαδή εμάς τους χρήστες αυτού του site.

Έφτασε λοιπόν και η ώρα του συγκριτικού test μεταξύ 2 Ιταλικών casual εστιατορίων, κινούμενα στο επίπεδο της τρατορίας, του PASTA BAR στην Ν. Φιλαδέλφεια το οποίο επισκέφθηκα δις το τελευταίο τρίμηνο και του OPERA PRIMA μια καινούργια άφιξη στο Μαρούσι.

Πρέπει να ήμουν σε πολύ καλή διάθεση, ως προς την επιλογή του OPERA PRIMA, διότι παραβίασα δύο σημαντικές αρχές μου. Η πρώτη, το έχω πει και παλαιότερα, είναι ότι δεν συνηθίζω να βαδίζω ''στα τυφλά''. Μια και μοναδική η υπάρχουσα κριτική (με ''ψήφο εμπιστοσύνης'') από τον φίλο TALIJO, αλλά κακά τα ψέματα αν δεν συγκεντρωθούν τουλάχιστον 10 κριτικές, κανείς δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για κάποιο νέο εστιατόριο. Η δεύτερη αρχή μου είναι η αποφυγή των κουπονιών, με τα οποία είμαι ''αλλεργικός'', η δε χρήση τους περιορίζεται μόνο στο οικονομικό πλύσιμο του αυτοκινήτου μου. Φαίνεται όμως ότι το ''κουπονοσάιτ'' στο οποίο είμαι μέλος, διέγνωσε ότι είμαι και γευσιγνώστης εξ' ου και ο ''βομβαρδισμός'' με e-mail για διάφορες προσφορές γευσιγνωσίας στις οποίες περιλαμβάνονταν και το OPERA PRIMA, το οποίο μου κίνησε θετικά την περιέργεια και το ενδιαφέρον.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, ώρα 21:00, άτομα 2, με κράτηση η οποία προηγήθηκε 2 ημέρες νωρίτερα (χωρίς προβλήματα), σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους της προσφοράς από το ''κουπονοσάιτ''. Το κουπόνι αξίας 17,50€, κάλυπτε ελεύθερη επιλογή από τον κατάλογο αξίας 35€.

Opera Prima η επιλογή μας, στην Χατζηαντωνίου στο Μαρούσι, μια περιοχή με μεγάλη δυσκολία στο παρκινγκ. Ο χώρος λίγο παλαιότερα επίσης στέγαζε Ιταλικό εστιατόριο, το οποίο όπως διάβασα μετακόμισε λίγο νοτιότερα στην πιάτσα της Αγίου Κωνσταντίνου, επίσης στο Μαρούσι. Ιδιοκτήτες/chefs είναι δύο Ιταλοί ο Giovanni και ο Alex, ο μεν πρώτος είναι ο executive chef και ο δεύτερος ο pizzaiolo και δεν υπόσχονται ότι ''ανακάλυψαν'' την Ιταλική κουζίνα. Προτείνουν κλασσικές Ιταλικές συνταγές, συμπληρωμένες από μερικές δημιουργικές πινελιές, που μπορούμε να βρούμε εύκολα σε μια τυπική τρατορία στην πατρίδα τους.

Ο χώρος είναι μια συμπαθητική, λιτή μονοκατοικία, όπως περιμένει κάποιος από μια Ιταλική τρατορία. Υπάρχει ο εσωτερικός χώρος των μη καπνιστών με γλυκά, ζεστά χρώματα και διακριτικές πινελιές διακόσμησης από την Ιταλία και μάλλον υπερέχει του (στεγασμένου) εξωτερικού χώρου των καπνιστών, ο οποίος μου φάνηκε λίγο ψυχρός. Η art de la table απλή, αξιοπρεπής, χωρίς υπερβολές, δεν θα σας προβληματίσει.

Η εξυπηρέτηση ''έχει ένα σοβαρό θεματάκι'', κινούμενη στα όρια μεταξύ ερασιτεχνικού και στοιχειωδώς αποδεκτού και θα προσπαθήσω να είμαι ακριβής. Καθήκοντα σερβιτόρου εκτελούν ένας άλλος Ιταλός κύριος στον οποίο θα μιλήσετε μόνο Αγγλικά ή Ιταλικά (εάν γνωρίζετε) και μια συμπαθητική κοπελίτσα, η οποία ήταν η πρώτη μέρα της στην δουλειά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν για τι ''θέμα'' μιλάμε. Πιρούνι ζητούσαμε και ερχόταν ποτήρι, ποτήρι νερού ζητούσαμε και ερχόταν νέο μπουκάλι κρασί και άλλα ιλαροτραγικά που χαρακτηρίζουν έναν άπειρο σερβιτόρο, αλλά εκθέτουν σοβαρά κάθε επιχείρηση. Αναγκαστικά η παραγγελία έγινε με επίδειξη επί του καταλόγου, διότι από τα προσφερόμενα πιάτα και τα κρασιά του menu η κοπελίτσα είχε πλήρη άγνοια και μάλλον ως ονομασίες τα άκουγε για πρώτη φορά στην ζωή της. Μοιραία μετά από λίγο την παραμερίσαμε και προσφύγαμε για ''σωτηρία'' στον Ιταλό κύριο, ώστε να μην χαλάσουμε την βραδιά μας. Ο Ιταλός κύριος μας έλυσε το ''μυστήριο'' και ζήτησε την κατανόηση μας, διότι στους 3 μήνες που λειτουργεί το εστιατόριο, αυτή η κοπελίτσα ήταν η 7η κατά σειρά σερβιτόρα που δοκίμαζαν, καθόσον οι προηγούμενες 6 κρίθηκαν από την επιχείρηση ως ανεπαρκείς. Η ευγένεια του προσωπικού και το γεγονός ότι ακόμη ''ψάχνονται'' ως μια νέα επιχείρηση, είναι και οι μόνοι λόγοι που βαθμολογώ με 2. Ειδάλλως έχει και χαμηλότερη βαθμολογία το ταμπλό....

Το menu είναι πιο συμμαζεμένο και δεν χαρακτηρίζεται από την πληθωρικότητα που συνάντησα στο Pasta Bar. Περιλαμβάνει αρκετά ορεκτικά (ζεστά και κρύα) με σαφές ιταλικό πρόσημο, σαλάτες, μία λογική ποικιλία από πίτσες, πάστες, risotti, και φυσικά κάποια κυρίως πιάτα κρεάτων και θαλασσινών, στα οποία ξεχωρίζουν η κλασική tagliata και το tournedo rossini. Οι τιμές είναι από ένα έως δύο κλικ υψηλότερες, σε σχέση με το Pasta Bar, κινούμενες από 9-12€ στα ορεκτικά, 9-12€ στις σαλάτες, 8-13€ στις πίτσες, 9-14€ στις πάστες και τα risotti και 14-22€ στα κυρίως πιάτα κρεάτων και θαλασσινών.

Δοκιμάσαμε:
-Caprese di Bufala. Ωραία παρουσιασμένη με πλούσια και βουτυράτη μοτσαρέλα Bufala, η όποια ''γέμιζε'' τον ουρανίσκο μας σε κάθε μπουκιά. Φυσικά δεν είχε ουδεμία σχέση, με αυτό το ''κάτι σαν μοτσαρέλα'', που πωλούν τα περισσότερα εστιατόρια και supermarkets.

-Vitello tonnato. Επίσης πολύ ωραία παρουσιασμένο, με ποιοτικά κομμάτια μοσχαριού νουά, ένα καλοφτιαγμένο πιάτο που ίσως κάποιους ξενίσει με το συνδυασμό μοσχαριού με σάλτσα τόνου, είναι όμως τελικά μια πολύ απαλή και βατή γεύση.

-Risotto με αχλάδια, καπνιστό τυρί scarmoza και τραγανό προσούτο για εμένα. Ωραία παρουσιασμένο, στην σωστή θερμοκρασία, με τέλειο al dente, σωστά χυλωμένο και ομογενοποιημένο, στο οποίο διέκρινες όλα τα υλικά σε θαυμαστή αρμονία μεταξύ τους. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!

- Παραδοσιακά ζυμαρικά Maltagliati με λιωμένο βούτυρο και τρούφα για την γυναίκα μου, η ακριβότερη πάστα στα 14€. Ακόμη καλύτερο από το προηγούμενο πιάτο, άξιζε και το τελευταίο σεντς από τα 14€.

-Μους σοκολάτας, με μαρμελάδα πορτοκάλι και τραγανά μπισκότα ως επιδόρπιο για εμένα. Η χαρά της ζωής για έναν ''εραστή'' της σοκολάτας όπως εγώ.

-Κλασικό τιραμισού για την γυναίκα μου. Σωστά εκτελεσμένο, αέρινο και απαλό σαν σύννεφο.

-Ένα μπουκάλι Ιταλικό λευκό (πολυποικιλιακό) ευχάριστο κρασί Caruso Bianco.

Check please
Συνολική αξία παραγγελίας στα 68,50€ για ένα ομολογουμένως υπερπλήρες γεύμα. Πληρώσαμε 17,50€ για το κουπόνι και επιπλέον 33,50€, δηλαδή 51€.

Κατέληξα ότι:
Οι Ιταλιάνοι το ''έχουν'' με το φαγητό και μάλιστα σε επίπεδο πολύ ανώτερο μιας τυπικής τρατορίας, πλησιάζοντας αρκετά το επίπεδο ενός καλού ristorante. Έφαγα πάρα πολύ καλά από το ορεκτικό έως το επιδόρπιο, χωρίς να παρατηρήσω κανένα έλλειμμα σε όποιο πιάτο και αν παρήγγειλα. Το φαγητό είναι πολύ κοντά σε Ιταλικό ξεφεύγοντας από τα ''Ελληνοιταλοποιημένα'' εστιατόρια, που συνήθως το κακοποιούν σε χείριστο βαθμό. Το service χρήζει άμεσης βελτίωσης και λογικά θα έρθει με το πέρασμα του χρόνου. Είναι μια καινούργια επιχείρηση που ψάχνει να βρει τα πατήματά και τους ρυθμούς της και το γεγονός ότι άλλαξε 6 σερβιτόρες σε 3 μήνες είναι μεν ένα δικαιολογητικό, αλλά δεν μπορεί η επιχείρηση να το επικαλείται επ' άπειρο. Οι τιμές θα μπορούσαν να είναι 10-15% φτηνότερες, με ανάλογο αντίκρισμα στο VFM.

Κλείνω με την γενική αποτίμηση μου στο crash test που σας υποσχέθηκα. Θα δώσω την ψήφο μου με ένα ελαφρύ προβάδισμα στην Opera Prima, έναντι του Pasta Bar. Το φαγητό είναι πιο αυθεντικό και ο χώρος είναι καλύτερος στην Opera Prima, ενώ το Pasta Bar υπερέχει αισθητά στις τιμές και ελαφρώς στο service.