Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Ιλίσια - Χίλτον, Αθήνα
Μαι
13
2015
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
26-36

Προχθές Πέμπτη 7 του Μάη πήγαμε με δυο φίλους στον ΒΛΑΣΣΗ. Περπατήσαμε απ' το σπίτι μου στα Ιλίσσια, απέναντι από το CARAVEL, και από το Νοσοκομείο Συγγρού και το πανέμορφο Άλσος των Ιλισσίων, μέσα σε 10 λεπτά βρισκόμασταν στην οδό Μαιάνδρου, τον παράδρομο της Μιχαλακοπούλου στο ύψος της Άλκμάνος, απέναντι ακριβώς απ' το παλιό ξενοδοχείο HOLIDAY IN, το οποίο έκλεισε το 2007 και ήδη στη θέση του λειτουργεί τώρα το CROWNE PLAZA.

Ο ΒΛΑΣΣΗΣ είναι τώρα σε κεντρικό και βολικό σημείο, αφού απέχει 2 μόνο λεπτά με τα πόδια από τη στάση του ΜΕΤΡΟ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και τη στάση ΙΛΙΣΣΙΑ μιας πληθώρας συγκοινωνιών.

Ο ΒΛΑΣΣΗΣ, λοιπόν, με την εκλεκτή ελληνική κουζΊνα του, στον τρίτο χώρο κατά σειρά λειτουργίας του, για τον οποίο μας έχει ήδη κατατοπίσει εξαίρετα, πρώτος απ' όλους θαρρώ, ο fratello, που είναι άλλωστε και πρώτος στην τάξη των καλοφαγάδων, του Λεκανοπεδίου τουλάχιστον!

Θα συμπληρώσω εδώ μερικά μόνο ιστορικά στοιχεία του κλασικού αυτού εστιατορίου, αφού και εγώ το γνώρισα στις τρεις εκδοχές του: πιτσιρικάς σχεδόν, στις παρυφές του Λυκαβηττού, στην Αρματωλών και Κλεφτών - γωνία με την Αργυρουπόλεως, όπου ξεκίνησε απ' το 1983 μέχρι το 1995, σε έναν απλό ισόγειο χώρο. Έμενα τότε στην περιοχή και το επισκεπτόμουνα συχνά για την εκλεκτή Κερκυραϊκή του κουζίνα και όχι μόνο, και πρόσεξα ότι στον απλό αυτό χώρο σύχναζε παρέα διανοούμενων, με τον Βέλτσο, Ζουράρη κ. λπ. Το 1995 άνοιξε εκεί super market και ο ΒΛΑΣΣΗΣ μεταφέρθηκε στους Αμπελόκηπους.

Μετά την πρώτη αυτή δωδεκαετία του, ακολουθεί λοιπόν η δεύτερη δωδεκαετία του εστιατορίου, στην οδό Παστέρ, απ' το 1995-2007. Στο διόροφο νεοκλασικό των Αμπελοκήπων, το μενού διατηρήθηκε στα βασικά του πιάτα και αναπτύχθηκε κάπως. Η εκλεκτή πελατεία του, άνθρωποι του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και μάλιστα κάποιας ηλικίας, αυξάνονταν σταδιακά και ο ΒΛΑΣΣΗΣ καθιερώθηκε σαν δημοφιλές στέκι για καλό φαγητό. Το συγκεκριμένο όμως κτίριο κατεδαφίστηκε, αναγκάζοντας έτσι τον ΒΛΑΣΣΗ να τριτώσει.

Πράγματι, απ' το 2009 βρίσκεται στην οδό Μαιάνδρου 15 που επισκεφθήκαμε, και όπου ήδη έκλεισε αισίως τα 6 χρόνια! Πιστεύω ότι με τα χρόνια καταβάλλει κάθε φιλότιμη προσπάθεια αναβάθμισης της γενικής εικόνας του και γι' αυτό η βαθμολογία μου είναι γενναιόδωρη, πέραν του γεγονότος ότι είμαι συναισθηματικά επηρεασμένος θετικά από την πολυετή γνωριμία με την κουζίνα και τους ανθρώπους.

Στο σημείο αυτό συμφωνώ επίσης γενικά με τις απόψεις που έχει διατυπώσει η eri. Η σπιτική κουζίνα της γιαγιάς είναι πολύ μεγάλο πράγμα, καθότι σπάνιο στις μέρες μας, όπως ήταν για παράδειγμα η ΡΕΝΑ ΤΗς ΦΤΕΛΙΑΣ στο Νέο Ψυχικό, που τώρα πια οι κόρες της τη μετέτρεψαν στο BARABICU, της κρεατοφαγίας και του τσικνίσματος a la Caribbean, εγχειρήματα πάντως σαφώς πιο τσουχτερά!

Αγαπητοί μου χρήστες, σας ζητώ συγνώμη για τη μακροσκελή μου εισαγωγή, με τους συνειρμούς και τις παρενθέσεις. Σάββατο σήμερα, μόνος στο σπίτι, γράφω με κέφι περισσό.........

Έπανερχόμενος στον συγκεκριμένο χώρο, αυτός αποτελείται από καμιά δεκαριά τραπέζια για 50 περίπου άτομα, ενώ το καλοκαίρι προστίθενται μερικά ακόμη τραπέζια έξω στο πεζοδρόμιο, με τα δένδρα. Ο χώρος λοιπόν είναι άνετος, και το προσωπικό με τους δίσκους των ορεκτικών κ. λπ. είναι ιδιαίτερα εγκάρδιο και εξυπηρετικό. Απογευματινές και βραδυνές ώρες συχνάζουν δημοσιογράφοι του ΔΟΛ, που βρίσκεται κοντά, καθώς και πολιτικοί, επιχειρηματίες αλλά και κάποιοι ψαγμένοι τουρίστες, πιθανά από το απέναντι ξενοδοχείο.

Πριν πάμε, είχα τηλεφωνήσει και μου είπαν ότι είχαν την εκπληκτική και σπάνια πλέον Αθηναϊκή μαγιονέζα, αφού τη συγκεκριμένη μέρα εξασφάλισαν συναγρίδα και σφυρίδα. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει καθημερινά, αλλά την άνοιξη και το καλοκαίρι οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές. Τιμήσαμε και οι τρεις φίλοι την Αθηναϊκή μαγιονέζα (9.80€), που ήταν ε κ π λ η κ τ ι κ ή (4 στα 4 ασφαλώς, στην γεύση και στο vfm)!

Πήραμε επίσης μια καλοκαιρινή, που τη θυμάμαι πανομοιότυπη στη γεύση, εδώ και 30 χρόνια και η οποία αποτελείται από μενιτζάνες και πιπεριές τηγανιτές, με γιαούρτι, σκόρδο και σάλτσα ντομάτας (7€).
Επίσης δοκιμάσαμε μια φάβα (5€), μια τυροκαφτερή (4.30€) και ένα χταπόδι ξυδάτο (9.60€).

Ένας αμετανόητος κρεατοφάγος πήρε και ένα Κερκυραϊκό Σοφρίτο (φέτες μοσχαριού, μαγειρεμένες με λευκό κρασί, μαϊντανό και σκόρδο, και με γαρνιτούρα γευστικό πουρέ (11.50€).
Τα συνοδέψαμε με μια σαλάτα από ποικιλία βραστών λαχανικών (8€).

Από γλυκά δοκιμάσαμε ένα cheesecake με βύσσινο (5.50€), ένα κυδώνι στο φούρνο (3.50€) και μία Μους Σοκολάτα (4.50€).

Ήπιαμε κρασί χύμα 1 λίτρο λευκό Μπάσσης (8€) και φτιάξαμε κεφάλι, κουβεντιάζοντας και καλαμπουρίζοντας με τον αναλλοίωτο απ΄ τα χρόνια και πάντα ακμαίο Βλάσση.

Δώσαμε συνολικά 100€, με τα στρογγυλέματα, δηλ. 33 € το κεφάλι, έχοντας φάει τον αγκλέουρα, και επιστρέψαμε σπίτια μας, όπως καταλαβαίνετε, με ταξί!

Ο Βλάσσης δίνει φαγητά σε πακέτα και βέβαια κάνει delivery στα πέριξ (Ιλίσσια, και την ευρύτερη περιοχή CARAVEL, HILTON, κ. λπ. ). Λειτουργεί καθημερινά μεσημέρι-βράδυ, ενώ την Κυριακη μόνο τα μεσημέρια, 1-5 μ. μ.

Εμείς τουλάχιστον σκοπεύουμε να ξαναπάμε. Εσείς τι λέτε;;